Проф. Милан Миланов: Реформата започна добре, докато не решиха да копаят ровове там, където има нормални пътища

Проф. Милан Миланов, председател на Болничния анестезиологично - интензивен комплекс на "Пирогов"

© Анелия Николова

Проф. Милан Миланов, председател на Болничния анестезиологично - интензивен комплекс на "Пирогов"Българският лекарски съюз излезе на митинг вчера, за да поиска от управляващите "истинска реформа" и "истинска медицина". Въпреки че поводът беше така нареченият "служебен" рамков договор на здравната каса и Министерството на здравеопазването, който беше приет без одобрението на лекарите, на протеста си те изказаха недоволство от цялата здравна система и допусканите грешки в управлението й в последните 15 години.


Сред протестиращите беше и дългогодишният началник на Клиниката по спешна анестезиология и интензивно лечение в "Пирогов", бивш заместник-министър на здравеопазването и бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов. В момента той е председател на Болничния анестезиологично - интензивен комплекс на "Пирогов" и председател на Столичната колегия на БЛС. "Дневник" го попита за актуалните проблеми в здравеопазването и неразбирателството на съсловната организация с министъра на здравеопазването Петър Москов.


Проф. Миланов, как си представяте истинската реформа? Протестът на лекарите, на който сте и вие е за това - "Истинска реформа за истинска медицина".
- Представям си я така както беше започната при този мандат - с финансово гарантиран бюджет, независимо дали ще се нарича основен пакет или друго, и допълнителен, който трябваше да бъде катализатор на частните осигурителни фондове. И третата част, разбира се - Спешната медицина. Ако бяха почнали да развиват тези три линии, да подготвят нужната подзаконова документация, правилата, всичко щеше да е окей.


Но те започнаха всеки ден да копаят ровове там, където има нормален път, да слагат дънери, да слагат палци, или нещо измислено от тях самите като "средна цена на клинична пътека"... Ами такова понятие няма.


Предупреждавахме ги, говорихме. Знаейки експертния потенциал на министерството, им казахме още миналата година по това време, че промените трябва да започнат началото на 2017 г., но няма да смогнат. Не ни чуха. Добре, да са от средата на тази година - няма да успеете. Пак не ни чуха.


Стигнахме до там да им зашлевим шамар на събора на Българския лекарски съюз (когато лекарите решиха да не подписват Националния рамков договор за 2016 г. - бел. ред.). Аз от 15 години съм в това нещо, но такъв събор не бях виждал - такъв звучен шамар, даже бих казал ритник, не е получавал никой. И пак не разбраха, и пак си вършат тяхното.


Е какво чакат, не е ли ясно, че ще ги изритаме - и ние и пациентите. Да не се опитват да ни делят - пациенти и лекари, защото ние сме едно и сме от едната страна на барикадата, а срещу нас са министерството, касата, парламентът.


Самото съсловие обаче е разединено.


- Не е вярно. Тук на протеста можете да видите колко джипита има. Те заявиха, че преустановяват ефективните протестни действия, но ако се продължава така, ще ги подновят. Така че това не е вярно, това са приказки на разни отцепници и хора, които си мечтаят, че ще седят в разни столове, но няма да им се случи, защото ние лекарите не прощаваме предателството.


А раздора с онколозите?


- Какво за онколозите? Нека ви кажа, миналата седмица в едно предаване жестоко нападнах зам.-министъра на здравеопазването за това, което са направили. Защото пътеката в онкологията, която смениха, води към 4-5 частни лечебни заведения. Да не ми говорят колко хубаво щяло да стане, защото няма да стане. Ние пак ще разкарваме пациентите напред-назад, наляво-надясно, само че вече ще е виновен лекарят. А на тези лекари, които бяха седнали вчера до министъра искам да им задам въпрос - сутрин като се събудите как гледате децата си в очите?


Лекарският съюз още се пази от това да иска оставки. Вие искате ли нечия оставка?


- Оставката я искат хората, които са тук и чухте колко пъти скандираха. Какво иска управата на Лекарския съюз е друг проблем и ако той не се вслуша в гласовете на тези хора, на следващия митинг ще дойдат само шефовете.


Защото им предложихме на министерството - да седнем един срещу друг, да видим къде са кривините и да ги оправим. Глас в пустиня. Пресконференции правят, чертаят някакви чертички, показват слайдове, от които никой нищо не може да разбере... Ако аз на тия години с този административен опит не мога да го разбера, как ще го разбере обикновеният човек? Той сутринта става, отива при джипито и джипито му казва - виж сега, онази утъпкана пътека, която ние с теб двамата си знаем, вчера я смениха, даже снощи. Хайде сега да те науча какво да правиш. Кому е нужно това? Кой им е казал на тях, че разбират повече от нас от администрация и медицина.


Според вас по-добре ли е да останат нещата както са, отколкото да се опита някаква промяна?


- Не става въпрос да няма промяна, а да има разумна промяна. Затова трябва да се вслушат, защото са неуки. "Уки" са само в една сфера и да не казвам тя как се нарича - за 25 години се научиха само да крадат законно.


Протест срещу въвеждането на нови регламенти със служебния рамков договор звучи като да предпочитате нещата да останат каквито са.


- Не сме казвали подобно нещо. Ние осем месеца говорим за тези промени. Посрещаме тези, които са добри с добро, а за лошите, казваме "чакайте, бъркате, ще стане хаос". Лекарският съюз не е казал нито дума срещу двата пакета, срещу реформата в Спешната медицина.


За раммковия договор една добавка всички забравяте - това да бъдат съобразени промените в подзаконовите актове, които ги нямаше при преговорите и до ден днешен ги няма, а и половината са на съд. Те трябва да бъдат променени разумно, съобразно рамковия договор от 2015 г.


Изобщо няма такова нещо като служебен рамков договор, договорът е между две страни. Те спокойно можеха да направят едно постановление на МС, да вкарат всичко ново в него и да понесат отговорността си. Обаче няма да се срещне този, който е правил тези промени с болния, а аз. Аз ще ям боя.


Кой им е казал, че някой е срещу величаената от тях промяна, която наричат реформа? Обаче аз съм на пангара за това какво ще направят. Това е нашата болка.


Пръстовият отпечатък също е от основните ви забележки.


- Това е простотия отвсякъде. Да го въведат в болниците, никой нищо нямаше да каже, но защо трябва и при специалистите, джипитата, аптеките. Защо се прави това? Знаете ли, че 10 милиона за тази работа трябва да платят лекарите. А при положение, че това го искат правителството и касата, не трябва ли те да го платят? Да не би да нямат пари? Вслушайте се, хора, махнете го. Ами утре ако някой се събуди и реши че по очните ябълки ще ни снимат и с тях ще си отваряме вратите...


Ние не сме крадци, не сме престъпници. Кой ви каза да броите целия български народ за престъпници, крадци, убийци и да правите закони, които са срещу него. Най-много 5% от хората са такива, 95% сме нормални хора.


А как да се хванат тези 5%, т.е. лекарите, които злоупотребяват с парите на касата?


- Никой не е успял да го направи, никога. Това съм го казвал и преди и съм го говорил със световноизвестен лекар - в целия свят докторите сме мошеници, но не и крадци. Има разлика между двете неща. Защото ако някой знае, че може да вземе 5 или 50 лева, няма такъв, който ще вземе 5.


Не ми правете наредби все едно съм крадец, убиец, тунеядец и как ли още не ни нарекоха. А утре ще станеш обикновен доктор и как ще ме гледаш в очите... Нали ще дойдеш да специализираш при мен и ще те изгоня на 15-ата минута от клиниката си, защото си забравил как се мери кръвно. Седи мирен, началник си до време, доктор си до гроб.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Това съм го казвал и преди и съм го говорил със световноизвестен лекар - в целия свят докторите сме мошеници, но не и крадци. Има разлика между двете неща. Защото ако някой знае, че може да вземе 5 или 50 лева, няма такъв, който ще вземе 5.
  ___________
  Принципно да си мошеник не си противоречи с хипократовата клетва и морланите норми или как ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Дай ги тези дето копаят рововете с трите имена и ЕГН-тата, щото така в трето лице не става ясно. Някой от ВиК-то ли Ви е виновен, от Български пощи ли са Ви виновни, от Енергото, ЖП-то ли, КОИ са Ви виновни !!! Доктори мислят правила за доктори и после си недоволстват от тях, за това сигурно има диагноза.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Готино беше като се крадеше в Пирогов, а?

 4. 4 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 564 Неутрално

  На мен ми е писнао да гледам как "хората", които най-нагло ми крадат парите да се карат как да си ги поделят! Незнам си колко данък "пенсионери", незнам си колко данък "цигани", незнам си колко данък "чиновници"! Накрая трябва на пенсионерите, "студентите" и циганите да им плащаме билетите за градския транспорт, както предлага даскалицата по руски Фандъковица...

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#3:"Jumbo Jet"]Готино беше като се крадеше в Пирогов, а?
  [/quote]
  Това пък защо е в минало време?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Ама професоре,как пък за 26 години не можахте да се обедините и да излезете на правилния път на реформите.Бе да не би големия проблем да е в лекарското съсловия.Не може всички които станат министри и все да са некадърни.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Последната част от интервюто е много показателна. МНОГО!

 8. 8 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разбиването на монопола на НЗОК беше най-важното нещо, самият Москов така твърдеше, но сега монополът е по-силен от преди, а най-важното нещо за МЗ са пръстовите отпечатъци... Москов се изложи яката, но от гербаджия какво друго да очакваш :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Интересно ми е, ако на "запад" лекар си позволи да каже нещата, които казва професора в последната част от интервюто си - колко още часа ще е част от здравната система?

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  проблема не е в лекарите ,а в политиците ,Дечо Дечев вчера ви го каза точно ,4 милиона българи ,които се водят осигурени и държавата им плаща ,тоест ние останалите с данъците и то на 30% от нормалните плащания за нормалния осигурен гражданин.Същите тези 4 милиона ползват 80% от ресурсите на НЗОК ,а не докторите ги крадат ,така излиза ,че тези дето не отделят нито лев от собствени доходи ,са освободени от всякакви доплащания в здравеопазването - инвалиди ,пенсионери деца , ползват 80% от ресурса ,но докторите крадяли нали ,е ,доктор няма как да открадне например 2000 лв месечно за безплатно лекарство ,както са повечето болни напр психично или ревматично болни ,в същото време всички тези дето ползват безплатно са най недоволни от здравната система и лекарите ,що , щото ги обслужват като роби ,Това никой не го казва нали ,МОСКОВ НЕ ГО СПОМЕНАВА НИКАК ,ЩО ......

 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ммдааа. Д-р М. е едно абсолютно менте, което скоро ще бъде пратено да си лекува медикаментозните зависимости. А иначе, поздравления за тенденциозните въпроси и да знаете, създаването на хаос не е реформа Иначе Нерон щеше да е най-големият реформатор в историята на света.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  И кое е "показателно"?! Че за проф.Миланов мошеник и крадец са различни неща?! Боже мили...!

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3261 Весело

  Всичко трябва да е кеш !

  Доволен си - позлатяваш доктора !!
  Ако те допрецака здравословно - пребиваш го (око за око , зъб за два) !!!

  ПП. Така системата ще отсее некадърните...

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  на запад няма такива крещящи неправди ,хора ,които не участват по никакъв начин с данъци и осигуровки и да са недоволни ,там е обратното ,всеки си поема солидарно вноските от 200-300 евра и като отиде на доктора ползва качествена и безплатна услуга и не обвинява доктора ,че го убива ,че го обира и т н , а тук доктора им е виновен ,що ,щото не ще да им слугува робски и те са възмутени от него .

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Показателно е, че без страх заявява, че в съсловието е пълно с мошеници, нещо повече причислява се към тях, заявявайки, че това е нормално. Това показва тотално чувство за безнаказаност и наглост е меко определение.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Незнам дали си наясно, но точно хора като Миланов е трудно да бъдат определени като слугуващи. Доходи в този сектор, на ниво болничен специалист въобще не са толкова ниски, да не казвам, че в доста области са равни, че и превъзхождащи доста държави на Запад. Под доходи не разбирам естествено чиста работна заплата. Но съвсем законно в този сектор се изкарват заплати от 5-6 хиляди лева, в отделни сектори минават 10 хиляди на месец, сивата част е отделно.

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Като цяло съсловието в БГ е точно копие на обществото ни.

  Има зверски дисбаланс в доходите в отделните звена на здравеопазването. В спешна помощ например хората са недофинансирани. В малките населени места, по "обикновенните" болници - също. Джипитата са горе долу в средата, там пари има, ама натоварването е прекалено.
  В големите болници пък на доста места има свръх финансиране. Някой специалисти съвсем законно минават 10-15к месечен доход. Отделно купищата пари които минават на сиво. Реално един софийски специалист в болница едва ли пада под 5-6к лева на месец, от които поне 1/2 са под масата.

  Другия голям дисбаланс е доктор - мед. сестри - санитари. Заплащането при сестрите е много ниско. При една операция например - 50% от клиничната пътека е за директни възнаграждения. Водещия екипа прибира голямата част от парите, екипа разделя останалото, а на сестрата - 700лв. заплата плюс ако болния извади нещо под масата и бутне.

  Ако погледнеш кои доктори бягат - то са точно - неатрктивните специалности и медицински сестри. Кардио хирург в БГ изкарва повече пари от Англия. За какво му е да бяга.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Москов е лош,защото иска да спре една пътечка за кражби.Кой не си е оставял личната карта в болница,да може лекарите да му оправят после пътеката.

 20. 20 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#13:"SS"]око за око , зъб за два[/quote]
  Не бе, ес-ес-овец - око за две, зъб за чене...
  Иначе Москов направи успешни първи стъпки за реформа на здравеопазването, но откакто влезе в задругата на герберите, го подкара по герберски, с ботушите напред. За да е успешна една реформа, трябва да има максимално широк консенсус, иначе реформата ще се изроди до поредния пладнешки грабеж. Ако Москов игнорира мнението на лекарския елит, Борисов ще го хвърли на вълците за да си измие ръцете с него. Пръстови отпечатъци в здравеопазването има само в Турция; това ли е нашият светъл пример за подражание? Преди време Филчев беше в Беларус за да почерпи опит от тяхната прокуратура; явно прокуратурата на Франция, Англия, Германия беше много по-неефективна. Москов ще стане за посмешище в историята с тези пръстови отпечатъци. Ще трябва да се платят милиони за регистрация на отпечатъци, след това - други едни милиони за лични и/или за медицински карти с чип; по герберски.

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  10 на 0 /нула/ за д-р Москов срещу Миланов!
  Слушах сутринта Москов по БНТ и Нова !На въпрос на водещия по отношение на Миланов Москов саза,че от него няма да излезе "НИТО ДУМА ПО ВЪПРОСА " !
  Вчера на т.н. "протести" слушах и Миланов,"КОЙТО НЕ ИСКАЛ ДА МУ СЕ ПОДАРЯВАТ ЦВЕТЯ И УИСКИ,А ИСКАЛ САМ ДА СИ ГИ КУПУВА "!!Изля и още куп простотии против Москов !
  Срам ме е от него ,когото мислех за етичен и интелигентен лекар ! Не е длъжен да се съгласява с каквото и да било ,но да излезе и просташки да плюе колегата си не мога да приема !

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Реформата не се прави ,за да хареса на този или онзи,тя се прави за всички и е нормално на някои да не му хареса.

 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Българският лекарски съюз не си върши и никога не си е вършил работа, откакто го създадоха преди двайсетина години. Ролята на една медицинска асоциация е да поддържа високи, световни стандарти в медицината, а не да сключва договори вместо лекарите, директорите на болниците и собствениците на здравни заведения. Българският лекарски съюз е длъжен да осигурява лицензно българските лекари и целият помощен медицински персонал; да не допуска практикуването на медицина от шарлатани, екстрасенси, билкари и всякакви други неграмотни, невежи простаци, без съответното медицинско образование; да не допуска продажба на медикаменти без представянето на съответните лекарски прескрипции (рецепти), като продажбите задължително се отчитат срещу представена съответно рецепта. Ако няма рецепта да няма как да доставиш и продадеш медикамента в аптеката. Не се държи сметка за лекарската етика. Днес няма лекар в България, който да не може безнаказано да злослови по отношение на колегите си! Нали навремето приемаха да следват медицина с предимство на окръга, турското и циганските малцинства, децата на активните борци против фашизма, децата на работниците и трудещите се селяни, от така наречените рабфак- ове и т.н.. Човек може да избяга от селото, но селото никога няма да го напусне. Няма, но един истински лекарски съюз МОЖЕ И ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕВЪЗПИТА! Дали българският лекарски съюз прави дори едно, единствено нещо от изброените по- горе?!

 24. 24 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Бе, професоре Миланов!?Ти направо три пъти ме хвърли в тъч, бе!?-"В целия свят се знае, че докторите сме мошеници, но не и крадци!?"Досега не бях разбрал, че мошениците само си мошеничествуват във своя виртуален, въобръжаем свят, но да крадат, не-е-е!?Никакво участие в кражби!?Особено пък докторските мошеници!?Все пак, благодаря за откровението, професоре!Иначе, това което аз наблюдавам за докторските мошеници, когато се сдушат с лица от болничните администрации и аптеки, сиреч лицата получаващи в ръцете си парите, от финансиращите административни структури на държавата, правят с лекота престъпна комбина, пишат, надписват, фалшифицират болнични документации и крадат като изоглавени от държавните бюджетни пари, професоре!

 25. 25 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А бе този доктор, пръстовите отпечатъци какво точно го бъркат и какво общо имат те с лечението на пациентите? Всички знаем къде го стяга чепика, в репортажа по една телевизия го каза на импровизираният митинг, каза, че иска да може да си купува уиски, демек иска пари и понеже заплатите в България не са европейски човека си ги докарва до европейски по други начини.

 26. 26 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#21] от "doroteus":

  Да и аз точно това го чух, ебаси лекаря, щом само уиски и пари са му в главата, а не как да лекува пациентите по-добре. Този е нищо по-различно от един търгаш и проблема му е, че Москов се опитва да запуши дупките откъдето се точки касата.

 27. 27 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 545 Разстроено

  Значи разбрах от Милан Миланов че си представя реформата като има бюджет разделен на две.И ТОВА Е РЕФОРМАТА НА МИЛАНОВ,
  Еми какво да ви кажа българи,винаги става въпрос за ПАРИ!!!
  Да вземат лекарите да си седнат на дупетата,не говоря за всички,писна ми да гледам всеки ден хора на които не им е пристигнала линейката на време,АМА те НИКОГА не били виновни БЕ,ама никога!
  На всичкото отгоре слушам една лекарка да казва най-нагло:
  НАС все не ни харесват и не ни искат,ама все имат нужда от нас и ни викат.ЕЙ това богу УДАРИ НАГЛОСТТА в живота!Лекар да ти каже,ай да видим можеш ли без мен.На тоя който ти му плащаш заплата всеки месец,той ще ти говори най-нагло и цинично по този начин!!!!
  СРЕБРЕЛЮБЦИ!!Не става въпрос за пари,ама точно за пари става въпрос!!!Нещем тази пътека лекувайте се някъде другаде,ей алоооо.Не раждайте нормално,раждайте секцио,за да може ние да си планираме,операцийка след операцийка.

 28. 28 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 545 Неутрално

  И какво ги бърка лекарите за пръстовия отпечатък да ги питам,да не би на тях да им взимат отпечатъци или на пациентите?Те като какви точно се изразяват последно,като пациенти или като лекари,аз пък нямам против да ми взимат този отпечатък стига да има някакъв резултат и да не се хвърлят едни пари на вятъра.

 29. 29 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 545 Гневно

  А края на интервюто е просто разтърсващо,Боже до къде сме го докарали като хора,да си казвам най-нормално кой какъв мошенник е и как се крадат едни пари,пази боже.

 30. 30 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Имаме около 30 хил. лекари, но това е по регистрация в БЛС. Колко от тях работят клиника-?? И без да знаем отговора - 1500 лекаря са много малко за протест, но поне знаем какво мислят те: че същите хора, които повече от 15 години играят ключови роли и имат кланове в медицинските среди, сега от една година насам и повече в последните месеци са се притеснили много повече от колкото през целия си живот в професията, че някой нещо ще променя.
  А останалите непротестиращи - те какво ли си мислят - много от тях се занимават с бизнеси, свързани с медицината и знаят, че статуквото не е добре да се променя. Поне за сега. Поне за още 2-3 години. Или поне докато завърши, започнатят от Проф. Милановци и подобни, погром над здравеопазването. Същите тези лекари, които не можаха да специализират заради "клановете", и може би никога няма да работят клиника, мълчат. Мълчат от яд и после от срам, защото преди мразеха Милановци, а сега ги използват, като без тях не биха имали никакъв повод за гордост.
  Така, че нека да няма реформа и през изминалите години, и сега и следващата година и по-следващата, нови и нови периферни на медицината професии ще бълват млади, амбициозни хора, които ше имат нужда, естествено, да си плащат кредитите, да си хранят семействата. Те сигурно са много повече от 30 хил, но безгласни букви в днешния театър.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 31. 31 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Горкия Милан. Съвсем се е смахнал. И мирише на прованс отвсякъде.Пасажа пък че докторите са мошеници по целия свят пък е ясна индикация че развива прогресивна деменция.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Този си ги говори като на 5 водки ,тоест както обикновено. И забравя да спомене ,че сегашния 27 годишен хаос има и негово участие като съветник по чашка на разни министри предишните години. В живота си смени сто партии от БКП през СДС до Съюза на свободните демократи, ако не е сега и в ГЕРБ . Изказванията на такива алкоповлияни типове не отразяват вижданията на трезвата част от лекарското съсловие при това некомунисти и нефлиртуващи с комунетата във властта. Виж на жълтите издания особено може да се харесат такива изказвания през просото и да си го канят там за сензацийки стига 'да сипят по едно' . Тук дебат за здравеопазването не става с такива ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За едно е прав - не може да караш лекаря вместо да лекува да обеснява наредбите на МЗ и НЗОК / и на предходните политици и администратори/ довели до сегашното положение - защо няма направления, защо БМП не е дошла навреме, защо трябва да си доплатиш, а си здр.осигурен, защо клиничната пътека вкл.точно определени неща, а не се плащат изследванията по придружаващите заболявания, защо .....СИСТЕМНА ГРЕШКА, а Москов само влошава нещата.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Такова нещо като реформа в здравеопазването не съществува. Има пренасочване на парите от монополната здравна каса от едни болници към други.

 35. 35 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това, което говори Миланов, начинът по който го казва е потресаващо. Показва пълна липса на смислени аргументи. Този човек развява емоции, накърнено его...всичко друго, но не и факти, визия и концепция за нещата. Аз не разбрах точно какво иска той, защо го иска. Бил говорил на някого нещо, ама той не го бил слушал. Що за глупости са това.
  И дори си позволява да заплашва в края на това идиотско интервю. "Стой мирен, че край с кариетата ти щом излезеш от административния пост."
  Професор Миланов е едно от лицата на статуквото, заради което здравеопазването е на този хал в момента то е гневно, недоволно, изтръгнато е от зоната му на комфорт, заплашва.

 36. 36 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Критиците на Москов:
  - провалили се бивши министри съсипвали с години здравеопазването
  - нагушили се лекари, превърнали професията си в неморален бизнес
  - БСП, ДПС ...
  - ръководители на частни болници източващи здравната каса
  ....
  Аз подкрепям Москов и неговият екип!

 37. 37 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Реформата започна добре, докато не ви бръкнаха в джобчето.

 38. 38 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Нито ти, нито всички останали, които се занимавате с "реформата" знаете какво трябва да се направи, нито какво ще се получи от хаотичните ви действия. От една страна страдате от комплекса на комуниста и не искате да запазите държавен, бюджетно финансиран сектор в системата, а от друга хал хабер си нямате от пазарната медицина. Но всички вие много добре си следвате интереса, докато сте на власт. Затова се борите да сте там, НА АЧИКА: да ви показват по телевизора и цитират по вестниците.

 39. 39 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Миланов ми беше симпатичен доскоро...

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 40. 40 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 529 Неутрално
 41. 41 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 233 Весело

  Ами Миланов пиян, Москов луд....кой ли ще е следващия

 42. 42 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ти ли беше оня професор дето псуваше насред София Пред Сума ти твои Колеги ?

  Без Власт !
 43. 43 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 253 Неутрално

  ама този тип на КОЛКО РАКИЙ Е, ИЛИ Е ИДИОТ,ПРИЗНАВА ЧЕ СЕ КРАДЕ ,АМИ НАЛИ ТОВА ИСКАТ МОСКОВ И КОМПАНИЯ ДА НЕ ВИ СЪБЛАЗНЯВАТ С 50 ЛВ А ДА СИ СТОЙТЕ С ПЕТ КАТО ЦЕЛИЯТ
  НАРОД Т.Е. ДА НЕ КРАДЕТЕ

 44. 44 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#27] от "gembirdkz":

  Каква заплата им плащате , драги ? 10 лв вноска на месец, плюс гласуване за БСП, ДПС и Герб че да ти откраднат и десетте лева. После се сърдиш че докторите нещели да те лекуват.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 45. 45 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 545 Гневно

  До коментар [#44] от "rex":

  Колега като гледам как се палите явно сте лекар,дори не знаете колко е минималната вноска на БЕЗРАБОТЕН човек,ето за ТОВА говоря-ЛАПАНЕ,ЛАПНАНЕ и пак ЛАПАНЕ!
  Вноската за безработен клега е 16,80лв на месец.ПАК казвам за БЕЗРАБОТЕН,имаш нямаш пари,плащаш!!!
  За партии не ми се говори.Очевадно още в началото разбрах колко сте запознат!
  САМО ДАЙ,ДАЙ,ДАЙ!

 46. 46 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Плащам и на полицайте,плащам като данъкоплатец и на всички,а след това едни ей такива като този лекар ми бият шут,полицайте ми бият шут и ми викат,а бе голяма работа сега като са те обрали,голяма работа!Голяма работа като пребиват пенсионерите за по 2лв,голяма работа,ние НЕ протестираме за пари.Полицайте не били протестирали за 20-те си заплати разбираш ли,докторите не били протестирали за пари,оле боже КОЙ ще лъжете бе.

 47. 47 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#45] от "gembirdkz":

  Не зная точно , защото от години работя в чужбина. Дали е 10 лв или 30 лв няма значение, защото първо е безбожно малко с оглед разходите, второ БСПто и Гербаджиите крадат вноските. 90 година корумпирани лекари почти нямаше. Почнаха да се корумпират като видяха че матрияла не го е еня за докторите. Сега сте на път да отблъснете и онези 20-30 процента дето не искат рушвети. А тези дето вече вземат рушвети , са минали на тъмната страна. Оттам вече връщане няма. Не ви завиждам нито на вас , нито останалите честни 30 процента.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 48. 48 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#46] от "gembirdkz":

  Може и да не ви се вярвя , ама хаоса е също толкова отвратителен за един доктор, колкото и безпаричието. Щото хаоса в здравеопазването унищожава плода на труда на доктора. Не ви пожелавам да изпитвате това чувство.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 49. 49 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#47] от "rex":

  На кое отгоре са 30лв малко на месец,че нещо не мога да разбера,че на всичкото отгоре всеки ден гледам мъже,жени,деца,бебета умиращи от рак,от нз си какво,които леят сълзи и чакат помощ някой да дари 1смс,и тези хора които са се клели в това да сложат духовната помощ чрез своята професия да лекуват пред това да карат луксозни коли и да обясняват че красотата била симетрия и нз си какво и този дето искал да си купува алкохол вместо да му го подарявали.Във всяко стадо има плевел,и вместо да се изчистваме и самите лекари да го искат това,те протестират точно заради ПАРИ,ПАРИ,ПАРИ!
  За тия две партии няма какво да говоря,осен да каже че крадат яко и разсипват Б-я!
  А решението да се махнеш от държавата и да заминеш да работиш в чужбина е най-лесно,вместо да се пребориш с всичко това тук!
  На горките бежанци казват що не се биете за държавата си,а вие що не се борите за собствената си,питам аз другарите българи.

 50. 50 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#49] от "gembirdkz":

  На разходите за здравеопазване са малко. А аз моите битки съм ги водил цели петнадесет години. От най-ниското до почти най- високото ниво. В един момент съм бил в конфликт с двама министри, без дори аз самия да съм министър или депутат. Махнал съм се от държавата когато разбрах че нищо няма да се промени. Тези плевели си ги отгледа българския народ. С тъпоглавие и овчедушие. С упорито нежелание да различи свестните хора от мошениците или пък с възхищението си пред мошениците и престъпниците.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 51. 51 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Гледам снимката и и мисля, че професора води здравословен начин на живот: "За пример на всички!".

  kikoni
 52. 52 Профил на rumen stankov
  rumen stankov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този- откакто го гледах в" Лице в лице"-разбрах,че е чикиджия,пияница( беше пиян и тогава) и невъзпитан остаряващ рушветчия.

 53. 53 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Интересно кога от лекарския съюз ще покажат една кражба или злоупотреба от болница или фарм. компания. Единственото нередно според тях е малкото пари, които им даваме. А пък ние пациентите виждаме само далавери, безхаберие и доста заможни лекари и нови скъпи частни болници.

 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  "Има разлика между двете неща. Защото ако някой знае, че може да вземе 5 или 50 лева, няма такъв, който ще вземе 5."

  Проблемът е, че веднъж взел 50, вече се озърта за 500!
  И така нататък...

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "....докато не решиха да копаят ровове там, където има нормални пътища."

  И къде са професоре нормалните пътища в нашето здравеопазване, че нещо не се виждат от обикновенните хора?! И защо, като толкова си наясно не станеш министър и да оправиш нещата, а 26 год. даваш акъл и всички в л...а , а ти в бяло?! А, и междудругото онази приказка на протеста за уискито и цветята беше много тъпа, защото ги взимате и двете, (а пари да си ги купите разбира се имате пре достатъчно) и парите "под масата" също и здравната каса източвате яко, и в частните си кабинети дерете като за световно. Лошото е обаче, че за съжаление в много, много случаи и не лекувате, а обратно.

 56. 56 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В цял свят по презумпция частните болници са за богатите хора.Тука в бедна България частните болници никнат като гъби и като пиявици са се вкопчили да подписват договори със здравната каса,защото е най-лесно.Така става една узаконена кражба.Нпример в Чили който отива в частна болница си плаща от джоба или от застраховката която е направил към тази болница ако има, а който отиде в държавната болница е без пари.Според мен частните болници трябва да се елиминират от държавните пари ,другото са празни приказки че правим реформа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK