Д-р Обри Де Грей, геронтолог: На крачка сме от живота до 1000 години

Д-р Обри де Грей

© Credo Bonum

Д-р Обри де ГрейВъншният му вид е ексцентричен, но това далеч не е единственото, с което основният гост на провелия се тази неделя в София - Форум "Дълголетие" шокира. Преди 17 години той навлиза ударно в света на геронтологията (науката за стареенето) с радикален научен труд и твърдението, че "Първият човек, който ще живее до 1000 години вече е роден". Следва книгата "Стоп на остаряването" и основаването на фондацията SENS – Стратегии за постигане на незабележимо стареене с инженерни методи.


В основата на неговата теория е, че седемте причини, поради което стареем са отдавна известни на човечеството и техниките за тяхното предотвратяване всъщност вече се разработват. И е въпрос на още няколко години да успеем да ги прилагаме интегрирано и едновременно. Резултатът – хората ще остават с тялото, здравето и силата на 25 годишни толкова дълго, колкото желаят.


В началото на миналото десетилетие Обри Де Грей изглежда е единственият, който не приема остаряването като естествен процес, а като болест, която може просто да бъде излекувана. Прекарва огромна част от времето си в безброй интервюта, публични дискусии и дебати, в които отговаря на едни и същи страхове. Точно с тях започва това интервю...
Диктатори, които живеят вечно. Старо поколение, което никога не отстъпва път на новото. Пренаселване на Земята. Егоизмът на безсмъртието. Философски и религиозни съображения за "естествената" крива на живота... Следя публичните ви изяви от 10 години и изглежда, че прекарвате огромна част от времето си в безкрайни отговори на едни и същи въпроси на ядосани опоненти, които държат на правото си да умрат...


- Благодаря за така формулираният въпрос. Ако трябва да бъда честен, вече не успявам да съм твърде любезен винаги. Разбира се, че е фрустриращо да отговарям рационално на едни и същи въпроси и хората срещу мен просто да не искат да чуят отговора, да го забравят в секундата, в който спра да говоря.


Моята основна теза е, че като цяло думата "безсмъртие" не е най-добрата, когато говорим на строго научен език. Опитвам се да покажа на учените и обществото, че остаряването причинява 2/3 от смъртните случаи в света. Следователно е най-големият проблем на човечеството. При това то причинява не особено приятна смърт с болестите, които носи – рак, Алцхаймер, сърдечна недостатъчност. Всички искат да са здрави, но някак пропускаме факта, че няма как да се случи това, ако остаряваме.


Защо според вас възможността смъртта да стане личен избор е най-големият ни страх?


- От началото на цивилизацията всички сме знаели, че остаряването е онова, което ще се случи на всички нас и ние нямаме избор. Така че е трябвало да си изработим някакъв психологически трик, за да понесем тази мисъл. И едва сега това е проблем – сега можем да направим нещо. И ако досега подобно отношение към остаряването е било самосъхранение, изведнъж се оказва контра-продуктивно мислене. Нормално е осъзнаването да не се случи за един ден.


Преди повече от десетилетие станахте популярен с твърдението, че първите хора, които ще живеят повече от 1000 години са вече родени. Все още ли вярвате в това?


- Да, с една уговорка – никога не съм казвал, че съм сигурен в това. Но да, мислех, че е възможно и все още го мисля.


Кое е липсващото звено в науката, за да е възможно това?


- Когато се опитваме да разберем остаряването, общо взето всичко е открито. Разликата е, че в момента се опитваме не да разберем остаряването по-добре, а да намерим начин да му въздействаме. Със сигурност тепърва ще разкриваме множество начини да постигнем това. Например в последните 10 години имаше изключителни открития как да превръщаме клетки в различни видове клетки и да променяме дори самите гени в реално време в жив организъм. Очаквам, че ще продължим да намираме подобни техники и трикове, които да ни помогнат да интегрираме различните възстановяващи процедури, необходими за да елиминираме остаряването.


Въпреки че това не е възможно напълно в момента, в доста свои скорошни интервюта казвате, че вярвате, че ще се случи в следващите 25 години. Освен това изказвате мнението, че първите хора, които ще могат да се възползват от терапиите ще останат 25-годишни колкото дълго пожелаят. Възможна ли е такава цялостна програма – да се спрат процесите на стареене буквално във всяка клетка в тялото?


- Няма причина да не е. В крайна сметка всичко, което правим е да възстановяваме композицията и структурата на човешкото тяло, връщайки го към състоянието, в което е било на по-ранна възраст. Това е превантивна поддръжка – същата, каквато бихме направили с проста машина, направена от човек – автомобил или самолет.


Но процесите в един автомобил или самолет са много по-опростени и контролируеми. Наистина ли вярвате, че ще можем да приложим тази поддръжка на всички нива и в тялото?


- Абсолютно го вярвам! Разбира се, това е само прогноза. Може да ни отнеме и повече време. Но със сигурност в момента шансът да стигнем до целта в следващите 20-25 години е 50 на 50. Ще отнеме повече години, ако нямаме достатъчно финансиране на изследванията. Мисля, че сегашното ни темпо може да е 3 пъти по-бързо, ако имахме повече финансиране.


Навлизате в биологията "на маса", като новодипломиран компютърен инженер благодарение на разговорите със съпругата си, която е биолог. Често разказвате, че тогава сте бил шокиран, че тогава никой учен не е виждал остаряването като проблем. Десетилетия по-късно това промени ли се?


- Много. И учените, и обществото като цяло все още не виждат остаряването като основен проблем. Но мисленето ни за него се промени. И моята работа вероятно е допринесла за това.


Имало ли е случай, в който да се изненадате от въпрос по време на интервю или дискусия?


- Не. Мисля, че още докато започвах да работя в биологията на остаряването през 90-те, вече бях говорил с достатъчно хора, сред които съпругата ми, и вече разбирах какво се случва в главите им. Нищо не ме изненадва в тази посока.


Интересувате ли се от всякакви начини за забавяне на стареенето – като спорт, медитация, хранене?


- Интересно ми е да наблюдавам какво се случва като резултат от такива методи. Но по-голямата част от работата ни в SENS е фокусирана върху малко по "хай тех" неща, като стволови клетки, генно манипулиране и т.н.. Защото знаем, че тези техники могат да са много, много по-мощни от каквото и да било открито днес.


Вероятно сте прав, но ви задавам този въпрос, защото съвременната медицина е все по-често критикувана, че не интегрира холистичния подход и продължава да лекува симптоми, а не причини. Иронично, това е и вашата критика към нея – че вместо да лекува остаряването, тя се съсредоточава да търси лек за Алцхаймер, сърдечна недостатъчност и рак, все едно са като всяка друга инфекциозна болест, вместо да приеме факта, че и трите са пряко следствие от остаряването.


- Мисля, че е изключително важно да инкорпорираме други техники, особено такива от източната медицина със западната медицина. Дори когато понякога не разбираме защо нещо работи, можем ясно да видим, че има резултат! Това, което обаче можем да направим днес – и с източната, и със западната медицина – е твърде неефективно срещу остаряването. Имаме нужда от нов вид медицина, която не съществува в никоя култура в този момент.


Изглежда, че в момента живеем по-дълго, но уви – не в перфектно здраве. Застрашени ли са изследванията от компаниите, които печелят от това?


- Днес здравето на по-възрастните хора е всъщност по-добро от това на 70-годишен човек от началото на миналия век например – все пак сме добавили 30 години върху възрастта, в която хората обичайно са умирали в края на 19-и век. От друга страна определено е вярно, че фармацевтичната индустрия прави огромни печалби на гърба на болните хора. На теория не би била щастлива, ако елиминираме 2/3 от клиентелата й.


В действителност обаче не е толкова просто. Фармацевтичните компании са много щастливи да имплементират определени терапии и превантивни практики в медицината, като например АЦЕ инхибиторите. Те работят, има продажби, компаниите са доволни, пациентите са доволни, следователно всичко е наред.


Аз вярвам, че ако по-добре информираме обществото и да го накараме да разбере, че превантивната медицина срещу последствията от остаряването е правилният път, медицинската индустрия ще последва тези пари.


Изглежда, че виждате мечтата, но някак сте сляп за кошмарите на възможността човешкият живот да продължава повече от 1000 години. Също така идеалистично вярвате, че терапиите, които ще ни го осигурят ще бъдат достъпни за всички, а не само за милионерите. Не се ли страхувате, че добрата идея е възможно да се осъществи зле в далечното бъдеще?


- Като начало аз съм учен – не е нужно да имам всички отговори за икономическите и социални последствия на изобретенията ми. Ако обаче идеите ми са идеалистични, оптимистични или дори утопични – ОК, няма проблем. Нека други хора докажат със сигурност, че моят сценарий няма да се случи. Ако не могат, тогава нямат право да са песимистични за това, което идва.


Можем да погледнем към миналото и да видим какво се е случило, когато други нови технологии са навлизали масово. Никой не е бил тотален оптимист по време на Индустриалната революция, но след това хората са се научили да извлекат максималното от възможностите, които тя е предоставила. Така се ражда изцяло новият сектор на услугите например. И всички са по-богати и с по-добър начин на живот! Днес всички са категорични, че тя е била нещо добро. Сигурен съм, че това ще бъде така и за спирането на стареенето, но не мога да предрека как и защо в най-малки детайли.


Много често в дискусиите, в които участвате, хората се позовават на факта, че в момента вече живеем в нов вид революция, сравнима с Индустриалната. И в съвсем близко бъдеще над 50% от сегашните професии ще се извършват от роботи. Къде стои SENS в този контекст?


- Да, със сигурност в близко бъдеще повечето работа ще се извършва от роботи и по всичко личи, че няма как хората, които са се занимавали с тях да се пренасочат към сектора на забавлението да кажем. Всъщност мисля, че тези професии няма да бъдат заместени от други професии, както се е случило преди.


Мисля, че е много по-вероятно обществото да намери нови начини да разпредели световните капитали така, че не е необходимо всички да работят по 40 часа на седмица по 40 години, за да получат пенсия. Очевидно е, че това не може да продължава така. Точните детайли, разбира се, са неясни. Например има идеи за универсален базов доход. Но аз не знам какво ще се случи.


Това, което знам, че няма да се случи, е хората да остават на една и съща работа по 500 години. И няма да им плащаме пенсиите по един век. Защото тези проблеми ще бъдат решени доста преди да постигнем крайната дестинация – свят, в който остаряването не съществува.


Консултант и клиент сте на криогенната компания Alcor. Витрификацията (вид дълбоко замразяване на тялото, при което е възможно функциите на всички органи да бъдат напълно възстановени – б.а.) ли е начинът нашето поколение да изчака технологията и медицината да напреднат достатъчно?


- Ще започна с любимата шега на директора на Alcor - "криогенната камера е второто най-лошо нещо, което може да ти се случи". Разбира се, планът е да избегна тази стъпка и медицината да напредне достатъчно докато съм още жив. Но е много важно да обясним на обществото, че криогенното съхранение е много смислен начин да помогнем на хората да се възползват от медицината на бъдещето.


В момента нейната ценност не е твърде голяма и резултатът е, че подобни компании и организации едва успяват да правят това, което правят. Без достатъчно финансиране те не могат да предоставят достатъчно бързо услугите си, за да се съхранят абсолютно всички функции на мозъка и тялото буквално минути след настъпването на това, което днес наричаме "смърт". Ако трябва да съм честен обаче техният подход не е медицината на бъдещето – той е просто начин да достигнем до нея.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Лили Иванова това много добре го знае!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Лили Иванова харесва това.

 3. 3 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Весело

  А кому е нужно това ?
  Освен ако между вече родените не са Баце и Цвъки та държавата да има шанса за 1000 години видими резултати.

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Когато дейността се извършва от роботи - повечето хора ще станат излишни.

 5. 5 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Следва извода че за да се избегнат бъещите проблеми, пенсионната възраст трябва да се повиши веднага, без да се чака удължаването на живота.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поредната статия за поредния псевдонаучен измамник.

  мурзилка
 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално
 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Аре, бе, кажи 120 или 150, ама от 80 на 1000, малко не "лови дикиш"...

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело
 10. 10 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Д-р Де Грей е компютърен специалист, а не геронтолог. Неговите идеи са интересни и логични по един математически изчистен начин. Аз съм биолог и се занимавам със процесите на стареене. Проблемът на д-р Де Грей е че биологията не е математика. В момента няма твърди факти, които да потвърждават че човек може да живее повече от 122 години (един случай). Нека погледнем процесът статистически - при население от 7'000'000'000 души би трябвало да има хора, които имат идеална генетика, идеална диета и идеално здраве. Такива има - 1 на 20'000 достига до възраст от 100 години (повечето са жени). Всички хора на тази възраст обаче имат хронични здравни проблеми - артрити, зрение, слух и пр. Имунната им система е значително по-слаба. Някъде от възраст 95 нагоре е истинска лотария и тези които оцеляват обикновено живеят в климат където няма много болестин на дихателния апарат, т.е. успяват да избегнат старческите пневмонии за още някоя и друга година. Така че 1000 години живот е като да кажеш, че котката ти ще доживее до 200 години.

 11. 11 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#4] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Хората добиха безсмъртие, заживяха все по-изолирано един от друг, уморяваха се от живота и сами отиваха в Храма, за да изпаднат в продължаваща хилядолетия хибернация. Останаха роботите. И тогава настъпи ерата на кучетата. Вечер възрастните разказваха на малките кученца легенди за света и човека преди векове, но на въпроса "Какво е Човек?" не знаеха какво да отговорят.

  ("Градът" на Саймък по памет)

  https://goo.gl/8NG90J
 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Ако се приеме,че човек се жени на 30 години не виждам как 930 години ще издържи с една и съща жена и тъща.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Stoyan Andreev
  Stoyan Andreev
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Този е псевдоучен отвсякъде. Дневник, сериозно ли 1000 години?

 14. 14 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#7:"eurogi"]НОИ не харесва това.[/quote]

  Дреме им на НОИ! Да се притесняват съвестните данъкоплатци, дето освен че плащаме осигуровки, чрез данъците си плащаме другата половина от средствата за пенсии и накрая може дори да не получим никаква пенсия, защото не ни достигат няколко години трудов стаж, ако например сме работили в чужбина в страна, с която няма споразумение за признаване на стаж.

 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Весело

  Премиерът Бойко Борисов определи току що гласувания бюджет за 2816-та година като балансиран...

  УЖАС!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Статистически не сме на крачка даже от 100(сто)години средна продължителност на живота!
  Д-р Обри Де Грей би трябвало да прочете нещо и от науката физика и щеше да му се изясни,че неговите виждания са празни бълнувания,които явно той добре осребрява,защото винаги ще има хора ,които да мечтаят да живеят богатия си физически живот много по-дълго от статистиката!

 17. 17 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Прекарва огромна част от времето си в безброй интервюта, публични дискусии и дебати"

  А аз си помисли, че в научна работа...

  Долу евроатлантическите ценности!
 18. 18 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ...Опитвам се да покажа на учените и обществото, че остаряването причинява 2/3 от смъртните случаи в света....
  ... Следователно е най-големият проблем на човечеството...
  ... При това то причинява не особено приятна смърт с болестите, които носи – рак, Алцхаймер, сърдечна недостатъчност...
  Последно какво иска да каже този-остаряването ли е причината за смърта или изброените болести,защото това са две различни теории!Има огромен брой "млади" хора ,които страдат и умират от същите болести както тези ,които са "стари"!Това явно е тайна за този доктор или просто не се връзва с неговата теория и съответно трябва удобно да не се споменава!
  Също така трябва да се зададе и резонния въпрос какво е това "остаряване".Кога започва то-не започвали още с раждането и съответно не е заболяване,а е прост и логичен процес на развитие(промяна) наблюдаван навсякъде и за всичко около нас и реално описван с термина време,което е еднопосочно и необратимо!Съответно и остаряването е необратим процес,който изключително трудно се забавя,но много лесно се ускорява от огромен брой фактори!

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пълен булшит, екстраполация на математика. Как Земята ще понесе толкова много хора, които живеят до 1000 години? За отрицателно време ще изчерпаме ресурсите на планетата.

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Весело

  Жална им майка на Здравната Каса и Москов! Ще фалират още на първата година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 776 Гневно

  ''- Абсолютно го вярвам! Разбира се, това е само прогноза. ''

  поредният шарлатанин- то и аз абсолютно вярвам че ще позная числата от тотото с прогнозата си- пък досега не съм успял......

 22. 22 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 776 Любопитно

  [quote#19:"arcanum"]Как Земята ще понесе толкова много хора, които живеят до 1000 години?[/quote]

  е, това не е така, още 1803-та Малтус е обяснявал как няма да можем да се изхранваме, пък като гледам се изхранваме- просто няма как да предвидиш дали примерно няма да се открие нов вид енергия( примерно Малтус няма как да предвиди атомните централи, соларни панели и тн.)

  Но този от статията е нещо като Наталия Кобилкина- просто добре си продава брътвежите

 23. 23 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 518 Любопитно

  [quote#22:"carmello"]е, това не е така, още 1803-та Малтус е обяснявал как няма да можем да се изхранваме, пък като гледам се изхранваме- просто няма как да предвидиш дали примерно няма да се открие нов вид енергия( примерно Малтус няма как да предвиди атомните централи, соларни панели и тн.)[/quote]
  Всъщност е бил прав, защото ние в момента не се храним, а ни изхранват промишлено. И нито АЕЦ, нито автоматизираните производствени процеси, нито новите технологии ни помогнаха да намалим работното време или стреса, или просто да имаме достъп до качествена храна.

  http://rodenivbg.com
 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 776 Любопитно

  [quote#23:"Rauchmann"]Всъщност е бил прав, защото ние в момента не се храним, а ни изхранват промишлено.[/quote]

  можете ли да отидете до магазина и да си купите храна- можете

  [quote#23:"Rauchmann"]И нито АЕЦ, нито автоматизираните производствени процеси, нито новите технологии ни помогнаха да намалим работното време или стреса[/quote]

  работното време и стресът са ваш избор- никой не ви е спрял да хванете гората, или да отидете в манастир примерно без стрес и работно време

  [quote#23:"Rauchmann"]или просто да имаме достъп до качествена храна[/quote]

  бихте ли дефинирали ''качествена храна'' - само не казвайте доматите през комунизма
  след като живеем 30 години повече само след 1 век, значи храната си е ОК

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  То Земята трудно изхранва и сегашната популация,която живее по 70 години.

 26. 26 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Тази технология ще ни е нужна за да се преселим от ограбената планета Земя. Не е нужно милиони хора да живеят по 1000г, робите - бедните, ниско-интелегентните и хората с нисък морал ще са простосмъртни.

 27. 27 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Господин Де Грей като математик/кибертехнократ се опитва да дигитализира или по скоро да направи някакъв математически модел на биологично/социялният феномен - човек.След прочитането на написано ,оставам с впечетлението че и за него
  единсвенно е важно да се намерят още пари и спонсори за неговите инноватроски идеи.Математически и философски погледнато животът наистина може и да е вечен което би означавало че теоритически стареенето(на човек) може да бъде удължено до......безкрай.Това теоритично не е невъзможно даже е и много лесно изпълнимо.Достъчно е математико /физически да се докаже че 1 календарна година не е 365 дни а 2 часа,така живота ни би се удължил не хилядя а със стотици хиляди години
  и това откритие само да се внедри в практика.И това изглежда
  наистина много по релно и лесно изпълнимо ...а и какъв психологичеаски момент--до вчера максимално би живял 75-85 години,но след приемането на новият стандарт "живееш" 50-60 000 години и повече..зависи от продължителноста на годината

 28. 28 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като стигнах то думата "фрустиращо" и са пищисах.

 29. 29 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Аман от хора търсещи сензация. И този ще умре като куче на 70-80 год. стар,болен и сбръчкан, като всички които всички останали, които са имали претенцията, че знаят как да да се доживее в здраве до 100( или 1000). Всеки животински вид е програмиран генетически да умре след определена възраст. Начина на живот може само малко да забави датата, но не много. Някои хора толкова се обичат и толкова ги е страх от смъртта, че започват да вярват в Приказки от 1001 нощ. Вместо да живеят пълноценно,започват хрупат само трева и обикновено умират тичайки за здраве.

 30. 30 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Самият Обри не ми изглежда много здрав
  http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/dynamic/01149/01_R17INT_1149980k.jpg

  Защо първо не работи върху себе си?

 31. 31 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Звучи фантасмагористично, но знае ли се....

 32. 32 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ак стоиш на ръба на пропаст, вероятно, да :Д

 33. 33 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1002 Неутрално
 34. 34 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  1000 години? Или дори 400-500... Нека си представим дори за миг тази възможност реализирана. Мисля, че единици ще бъдат хората, които ще се възползват от това. В течение на първоначалната еуфория, може би, но после... хората не са математика нито от биологична, нито от психологична гледна точка. Със скоростта на психологически растеж и износване, с която се движим в момента, никому няма да е нужно да живее толкова дълго като труп в 25 годишно тяло.
  100-120, вероятно, е оптималната възраст, която би могло и която си заслужава да достигнем. Лично мнение!

 35. 35 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ъхъ....през 1969 са считали че след 50 години луната ще е населена като земята

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#29] от "perperikon":

  Викаш по-добре е да се тъпчеш със сладкиши,газирано,тлъсти меса,да се наливаш с алкохол и пушиш цигари както и да не се движиш.Наистина е по-приятно,но пък се отразява зле на здравето.Аз живея здравословен начин на живот и изобщо не искам да живея до 100 години,камо ли 1000.Сега съм на 40 години и искам да съм в добро здраве на 50,60 и 70 години.Естествено човек не знае дали ще преживее и днешният ден.Но здравословният начин на живот ми дава по-добро здраве.Миналата седмица ходих до Бачковският манастир и се изкачих до един параклис на около 3 километра нагоре в планината.Имаше няколко групи младежи по на 25 години,някои от които с огромни шкембета мъжете и големи задници жените.Без да си давам зор ги минах всичките нагоре.Някои се отказаха от прехода,други пуфтяха като локомотиви.На един даже му стана лошо.Тия са следвали твоите съвети.Представям си като станат на моите години.Предпочитам да се лишавам от определени храни и алкохол,но да съм в добро здраве.Има много други занимания,които могат да ти осмислят живота,а не само яденето и пиенето.

 37. 37 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1097 Неутрално


  [quote#35:"Stavrogin"]ъхъ....през 1969 са считали че след 50 години луната ще е населена като земята[/quote]
  Факт е ,чè всички процеси в науката и технологиите ускоряват ход.Аз също съм убеден ,чè сме на крачка от безсмъртието,допускам дори чè вечè е факт.Виж за какво ни е ...........не знам.

 38. 38 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Геронтолог... По-скоро геронтофил

 39. 39 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 516 Неутрално

  1000 години не е зле - лошото е, че сега съм на 997

 40. 40 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#10] от "ikoden":


  [quote#10:"ikoden"] Аз съм биолог и се занимавам със процесите на стареене. Проблемът на д-р Де Грей е че биологията не е математика.[/quote]

  Ами крайно време е биолозите и медиците да почнат да използват математически или инженерни методи....Щото в оня стар виц се казва, че вие работите с един и същ модел (хомо сапиенс) вече повече от 5000 години, а още не сте разбрали как работи. Да не говорим за ремонт и поддръжка....
  Излиза, че най-бавно развиващите се науки са биологията и медицината.

 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#36] от "mushashi":
  Попитали Уинстън Чърчил как е доживял дълбока старост. Отговорът бил: качествени пури, качествено уиски и никакъв спорт!

 42. 42 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Обаче ме кефят българските "разбирачи" по всичко, които побързаха да изкарат човекът шарлатанин и псевдоучен. Разбира се, без никакъв опит за аргументация или демонстрация на компетентност. Само един човек се е представил като биолог и се е аргументирал, но прави впечатление, че той не борави с епитети като "шарлатанин". Но нормално- невежите хора са по-склонни към крайни изказвания. А у наше село, такива бол

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "mushashi":

  Е добре ве, ти като ги мина младежите отде разбра, че са се задъхвали и един се отказал 😅

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#41] от "mrx10354190":

  Само дето са забравили да го питат дали е доволен от здравословното си състояние.Поразрови се и виж какво му е било здравословното състояние.А мерси за такъв живот.Въпросът е не доколко ще доживееш,а в какво здравословно състояние.

 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#43] от "stupid_american":
  Има една поляна преди параклиса и там седнах на един камък да се наслаждавам на природата.И 10-15 минути след мен запристигаха тези,дето бях задминал по пътя.Някои изобщо и не пристигнаха,а няма друг път.Няма как да хванат и гората,защото е много стръмно.Остава варианта да са слезли обратно по пътеката.

 46. 46 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#36:"mushashi"]Миналата седмица ходих до Бачковският манастир и се изкачих до един параклис на около 3 километра нагоре в планината.Имаше няколко групи младежи по на 25 години,някои от които с огромни шкембета мъжете и големи задници жените.[/quote]

  И аз така говорих като чукнах 40те.

 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#41] от "mrx10354190":

  " : качествени пури, качествено уиски и никакъв спорт ! "


  Преди около седмица гледах по телевизията предаване за хора над 100 годишна възраст . Оказа се, че никой от тях не е живял природосъобразно . Ядене, пиене, цигари ... Едно бабе на 102 години е пушило 40 години по две кутии цигари на ден ... В същото време си спомням, че моята курсова от института почина на 37 годишна възраст от рак на белите дробове, без да се е докосвала до цигари ...
  Моят извод е, че човек трябва да живее така, както му харесва ( като столетниците от филма ), а когато му е писано - ще дойде оная с косата ! Живея така, като ми харесва и не ме интересува колко и докога ... ! Не се бъркам в Божите работи !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#46] от "the_thraex":

  Смятате,че лъжа ли?Хахаха.И защо ми е да го правя в анонимен форум пред хора,които никога не съм виждал и не ме знаят кой съм?Не се изисква много,за да си в добра форма на 40 години-просто трябва да поддържаш здравословно тегло,да избягваш определени храни,да не пушиш,да не злоупотребяваш с алкохол и да правиш всекидневни разходки в умерено темпо.Плюс леки физически упражнения.Не е нужно да се товариш във фитнеса или да бягаш.Толкова ли е трудно осъществимо според вас,та смятате,че лъжа?

 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Весело

  Фармакологичните компании хареса това!

  Представяте ли си клиент, който 930 години купува лекарства от дадена фирма. Клиентът живее, но фирмата не оцеля!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Коментиращите естествено се затлачват в битовизмите - Лили Иванова, тъщите и трочие..
  Харесвам хора като този тип - д-р Обри. Те мислят в други равнини, отвъд страховете и това, за което всички сме чували. За добро или лошо, това им свойство сякаш отприщва умовете им да стигат до точки, за които ние останалите, по рождение, сме хлопнали бариерите. Ако не се раждаха такива хора, сега нямаше да работим с компютри, да караме коли, да водим този разговор изобщо...Тези хора не са чак толкова много.

 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Излиза, че най-бавно развиващите се науки са биологията и медицината.
  До коментар [#40] от "mrx10354190":

  Физиката! Обяснява не повече от 5% от заобикалящата ни действителност!

  Все пак да не забравяме, че природата е разработвала и усъвършенствала модела милиони години и доста се е потрудила. Много експерименти не са били сполучливи и моделът се е превърнал само в изкопаемо!

  А математиците използват екстраполации - чиста проба 100% фантазии и наивности! Проблемът им в Софийски Университет (ФМИ) е да доживеят до пенсия. Предпоследните двама декани се споминаха преди пенсия и примерът им далеч не е единствен. И най-големите веселяци - математици проф. Ярослав Тагамлицки и проф. Алипи Матеев също не доживяха да се пенсионират ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не, благодаря. С Алцхаймер, глухи и без централно зрение?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#51] от "vxa15365434":

  Предполагам Тагето не е искал да се пенсионира. Като му дават една социалистическа гарсониера един от колегите му се присмива "Абе Таге, в твоята гарсониера нито един ъгъл не е прав". Той му отговаря "По важното е, че сборът от ъглите е 360 градуса."

 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#53] от "ikoden":

  Таги и Алипи Матеев бяха получили апартаменти на улица Оборище, точно срещу Докторската Градина. Малко по нагоре бе частният дом на Тодор Живков. Таги си живееше в този апартамент до смъртта си на 28 ноември 1983. Интересното, че се беше увлякъл и той по медицински изследвания. Веднъж ми се оплака колко е неясна медицината ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#12] от "koko65bg":
  [quote#12:"koko65bg"]Ако се приеме,че човек се жени на 30 години не виждам как 930 години ще издържи с една и съща жена и тъща. [/quote]

  Имаш предвид 970?

 56. 56 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#54] от "vxa15365434":

  Горната история съм я преразказал както съм я чул от моят учител по математика в НПМГ, който му е бил студент. Много е вероятно Таге да си я е разказвал сам на студентите за забавление. Или пък студентите да са си измисляли крилати фрази и да са му ги приписвали - нещо като вицовете с радио "Ереван".

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Проф. Тагамлицки ми е преподавал Диференциално и Интегрално смятане. Аз бях лош студент и ме късаше докато не се научих да уча математика. След това си взех изпитите при него. Проф. Тагамлицки беше самотен ерген и живееше само със математиката, науката и преподаването й. Затова имаше ореола и славата на светец. След като завърших следването си станах асистент в СУ, но по програмиране. Имал съм сърдечни разговори с този светец на математиката. Веднъж го срещнах пред Математическият институт на БАН. "Къде отивате, другарю Тагамлицки?" Той ми отговаря: "Ах, другарю Х.! Вчера помолих да ми табулират функцията синус от х на компютър, обаче само в БАН има 5-значни таблици, то идвам да проверя дали смята правилно компютъра!" Аз си знаех, че компютрите смятат степенните редове на сходящите непрекъснати функции с огромно количество членове, докато не се изпълни условието ... но не казах нищо! Човекът се беше вглъбил в неговият свят, а само ние знаехме, че вече компютрите се използват не толкова за пресмятане, а за съхранение на бази данни ... на да му кажа това бе ерес. Почти всички спомени за следването и състудентите ми са свързани с изпитите и личността на нашуя Таги - милият проф. Ярослав Тагамлицки (1918 - 1983). И той не можа да избегне прокобата на математическия - смъртта преди 65-тата годишнина!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#56] от "ikoden":

  Отговорих Ви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на Sleuth Sloth
  Sleuth Sloth
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нека мечтае човекът. Този тип изказвания обаче ми звучат доста аматьорски и псевдонаучно. Без да съм биолог мога веднага да дам обяснение защо идеите на Д-р Де Грей са неприложими и това е Пределът на Хейфлик: деленето на клетките е ограничено (около 52 пъти), защото при всяко делене теломерите (окончанията на хромозомите) се скъсяват. Това са доста базисни неща в биологията.

 60. 60 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#58] от "vxa15365434":
  Или Уикипедия е в грешка или Вие. Те казват че е роден 1917, което го прави 66 годишен, няма прокоба. По това време средната продължителност на живота на българския мъж е около 68 години. Тъжно, но факт.

  В химическия имаше една професорка по органична химия - Мариета Хаимова, която доста над 70 годишна ходеше да чете научните списания в библиотеката. Бабето обаче си падаше малко садистично - преподаваше ни по заместване - и късаше биолозите поголовно. Даде ми разни задачи и след 11 листа изписана хартия ми каза че синтеза ми бил теоретично верен, но без всякаква елегантност и ми писа 4. Аз се ухилих до ушите. Тя ме пита - защо Ви е толкова весело? "Ами вие скъсахте 6 души преди мен, аз съм първият днес който мина." "В днешно време студентите са станали много слаби." И аз наглецът "Може би сме свикнали на по-добри преподаватели." Асистенката се изхили.

 61. 61 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#59] от "methodman":

  Този предел е обаче ин витро. В тялото клетките могат да се делят много по-дълго отколкото в клетъчна култура, където условията, колкото и да се стараем са суб оптимални .

 62. 62 Профил на Sleuth Sloth
  Sleuth Sloth
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "ikoden":

  Дори и така да е, деленето има лимит. Доста псевдонаучно ми е това интервю.

 63. 63 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#62] от "methodman":

  Той успява да привлече пари с едни други изследвания, вижте му фондацията. Аз съм гледал всичките му интервюта и той е изключително внимателен да не стъпи в лука. От една страна казва, че можем да живеем 1000 години, от друга че не сме измислили как да стане. Малко като хороскоп "Вие сте много интелигентна личност, но често допускате глупави грешки." Както искаш така го разбирай. Лисица на квадрат.

 64. 64 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#63] от "ikoden":

  За да повярвам на думите на определен човек гледам дали думите са придружени от дела.И когато някой ми говори за здравословен начин на живот,първо гледам как изглежда и от какви болести страда.Като му гледам външният вид на въпросният господин не е от най-здравословните.Аз се вслушвам в съветите на един японски лекар,който на 80 години продължава да работи като лекар и външният му вид е като на 50 годишен.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#36] от "mushashi":
  "Миналата седмица ходих до Бачковският манастир и се изкачих до един параклис на около 3 километра нагоре в планината."

  И качи ли се на Марциганица? Не се качи. Кво ми се фукаш тогава?
  Ходете приятели. Ходете повече. Поне веднъж седмично правете голям преход, а всеки ден разходка, независимо от времето. И не за да живеете дълго, а пълноценно. Без болка и страдание.

 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#65:"Judjuk"]И качи ли се на Марциганица? Не се качи. Кво ми се фукаш тогава? [/quote]
  Това не го знам къде е.Сега ще видя в чичко Гугъл.Иначе си прав,че се фукам- на 40 години съм в по-добра физическа форма от 90 процента от познатите ми младежи на по 25 години.И за това не правя кой знае какви усилия-просто си правя разходки от по 5 километра всяка вечер.И леки физически упражнения.Това е тайната.Другата крайност на обездвижването-бягането на дълги разстояния и тежките упражнения във фитнеса са също много вредни.

 67. 67 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Прилича малко на Распутин.
  Освен визуално има и мошеническа прилика...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Безспорно биологичната еволюция ще бъде продължена от човека в бъдеще.Това което говори този човек рано или късно ще стане възможно.Обратното би означавали просто край на човешката цивилизация.
  Дори нещо повече,разумът ,науката и познанието могат да променят неузнаваемо света и защо не и Вселената.Мисля че дълголетието ще е най малкото човешко постижение.

  klimentm
 69. 69 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Този "доктор" на колко години е?

  Who dares wins!
 70. 70 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Първият човек, който ще живее до 1000 години вече е роден"

  Но дори и така ще си остане валиден един афоризъм на Хипократ, който той е сложил в самото начало на книгата си "Афоризми": "Животът е кратък, изкуството вечно, възможността отлита, експериментите са опасни, а съжденията трудни":

  "https://en.wikipedia.org/wiki/Ars_longa,_vita_brevis"

 71. 71 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "ikoden":

  Да не говорим, че вече се говори за методи за стимулирано увеличаване на теломерите.

 72. 72 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#10] от "ikoden":

  Не виждам противоречие с това, което говори този Де Грей.
  Досегашното ни знание за процесите на стареене ни позволяват да облекчим стареенето, но не и да го спрем, защото то е заложено в работата на гените - това казваш ти, това казва и Де Грей.
  А Де Грей добавя - трябва да променим гените, за да СПРЕМ стареенето, а не да го облекчим.

  Ако се погледне инженерно към проблема, не би трябвало да има непреодолими пречки. Инженерната биология (биотехнологията) има инструментите. Проблемът е, че в момента още не са достатъчно прецизни.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 73. 73 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Да го кажем така - стареенето е "навик", също като гравитацията. Приемаме тези неща за "неизменна даденост". После идват такива, като Циолковски, пуска идеята и гравитацията вече не е "неизменна даденост".
  Идват и такива, като Де Грей, пускат идеята и...

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 74. 74 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#64:"mushashi"]И когато някой ми говори за здравословен начин на живот[/quote]
  Човекът НЕ говори за "здравословен начин на живот". Изобщо не става дума за това.
  И как изглежда, макар да е важно за аудиторията му, няма никакво значение за онова, което казва.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 75. 75 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#34:"quasimodo"]100-120, вероятно, е оптималната възраст, която би могло и която си заслужава да достигнем[/quote]
  И каква е разликата между това, и 70-75 г. възраст?
  Или 990-1000 г. възраст?
  И какво значи "заслужава си", а също и "оптимална възраст"?

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 76. 76 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#72] от "keen":

  Има 15 различни теории за стареенето - това го преопдавам но моите студенти - което не значи нищо друго освен че нито една от тях не е завършена и приета от всички. В началото беше оксидативен стрес - демек ръждясваме в биологичен смисъл. И е доказано. Антиоксидантите щякха да ни спасят от това - Лайнус Полинг, Нобелова награда, витамин Ц. За съжаление колкото и опити да са правени с витамин Ц, и витамин Е (също антиоксидант) и каротин - няма удължаване на живота. Жалко. Какво ни казва това - ами че освен че ръждясваме, нещо друго ни убива. Та стигнахме до мутациите - страх от замърсявания, пестициди и прочие.... тази лекция ми е 3 учебни часа. Накрая изводът е - не пушете, пийте умерено, яжте умерено и ...късмет в живота (това е факторът случайност).

 77. 77 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1269 Весело

  До коментар [#76] от "ikoden":


  [quote#76:"ikoden"]Накрая изводът е - не пушете, пийте умерено, яжте умерено и ...късмет в живота (това е факторът случайност). [/quote]

  И като цяло:
  " Всички сме смъртни до първата целувка и втората чаша с вино"

 78. 78 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Дневник" са готови да прескочат науката и религията, само и само да покажат, че опасноста от Сталин да е жив още е високо тревожна и реална.

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Начина на живот се промени драстично към по добро пред очите ни само в рамките на един кратък човешки живот. Качеството му е много по добро от това на нашите родители, на нашите баби и дядовци. Развитието на технологиите и медицината позволиха вече удължаване на продължителноста на живота.
  Особено очевидно е това в развитите държави където хора на по 70/80 години са активни, живеят самостоятелно и имат пълноценен живот.
  Познанието ни за света нарастна също неимоверно много. Биологичната еволюция е продължила милиарди години но еволюцията на разума се развива с много бързи темпове. Човешката цивилизация съществува 10000 години което е нищожно кратък срок, за това време успяваме да направим много за подобряване на условията на живот. Достиженията на познанията ни също е впечетляващо. Учени като Нютон и Лайбниц са притежавали цялото човешко познание до момента в който са живеели, днес това е непосилно за един човек дори само за един клон на науката. Човешката цивилизация е още твърде млада мисля че бъдещето и е в собствените и ръце, в добрия и лошия смисъл на тази дума.

  klimentm
 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Весело

  До коментар [#78] от "peshkobg":

  Самият той( Коба) едва ли, но негово копие вече управлява страната му и се движи с бързи крачки по пътя му!

  klimentm
 81. 81 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#76] от "ikoden":

  Има организми, които са практически безсмъртни, т.к. умират само клетките им, но те не спират да се обновяват. Безкрайна регенерация. Да, те са сред най-просто устроените (Мешести), но примерът на клетъчно ниво е налице. С други думи, имаме пример за клетки, чиято възобновителна способност не отслабва с времето.
  Има клетки в човешкия организъм, които мутират и също се сдобиват с такава способност. Обаче неконтролируема и в системата на целия организъм това е патология. Но отново имаме пример, при това с по-сложни клетки.

  Иначе да, околната среда оказва влияние върху стареенето, но това е само модифициращо въздействие върху стареенето, а не пораждащо. Причината е в гените. Фактът, че досега не е еднозначно установено, не означава, че е принципно непреодолимо това препятствие.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 82. 82 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Не процесът на стареене е причина за смъртта, а умората. Първо се уморяваш от скуката да живееш, после остаряваш и накрая умираш. Нито една прогноза, на нито един човек, откак свят светува не се е сбъднала, както няма да се сбъдне и прогнозата за човешки живот от 1000 и повече години. Ще стане нещо друго, по друг начин, по-интересен, по- вълнуващ.

 83. 83 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на "Дневник" за интервюто! Точно "скандални" хора като Обри де Грей движат прогреса. Винаги е било и ще бъде така. Ще си позволя обаче да посоча линк към първото интервю на Обри де Грей за българска медия, което лично според мен е по-информативно за това с какво точно се занимават той и фондацията SENS:
  http://www.obekti.bg/chovek/ostaryavame-bavno-vse-po-bavno

 84. 84 Профил на Nikolay Antonov
  Nikolay Antonov
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Обри е визионер и не само това,а и прави нещата.Но за популацията като цяло всичко ново идва като изненада,от хора като Обри.

 85. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#76:"ikoden"]За съжаление колкото и опити да са правени с витамин Ц, и витамин Е (също антиоксидант) и каротин - няма удължаване на живота[/quote]
  И само до тези витамини ли стигнахте?Има хранителни добавки ,които са поне 50 пъти по-силни антиоксиданти от витамините С и Е.Аз с един такъв антиоксидант се излекувах от хроничен панкреатит/болест нелечима от съвременната медицина/.Освен това този антиоксидант повлия на сперматозоидите ми,тъй като преди да почна да го приемам имах ДНК фрагментация на сперматозоидите от 38 процента при норма 20-25.Резултата е една малка принцеса,която се роди преди 20 дни.А и със сигурност прилича доста на мен.Хахаха.Не знам дали ще ми помогне да живея по-дълго,но само за тези две неща да ми е помогнал антиоксидантът ми стига.

 86. 86 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Освен това изказвате мнението, че първите хора, които ще могат да се възползват от терапиите ще останат 25-годишни колкото дълго пожелаят."
  Не искам да живея вечно, но бих искала да живея колкото ми е писаноо, но през този период да бъда на 25 години. Защото другото е бавна смърт ижалко живуркане.

 87. 87 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#86:"proza"]Не искам да живея вечно, но бих искала да живея колкото ми е писаноо, но през този период да бъда на 25 години[/quote]
  И как ще разбереш колко "ти е писано", ако през цялото време си на 25 години

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 88. 88 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#82:"bobhunter"]Нито една прогноза, на нито един човек, откак свят светува не се е сбъднала[/quote]
  Е, сега...

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 89. 89 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Всяка година след 85г струва толкова на здравната система колкото всичките 85г взети заедно, дали е ума идея да се удължава живота до 100г?

 90. 90 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Във връзка със споменаването (от № 51 до 58) на проф. Тагамлицки: бях студент математика 1-и курс (есента на 1983 г.), когато той почина. Имах честта да присъствам на няколко негови лекции. Голям образ (чешит). На погребението (беше хубав ден, макар и в края на ноември) се шушукаше, че починал, докато бил при зъболекаря. Не знам дали е вярно. Мисля, че Чакалов го замести.
  Май че и за умствения труд важи същото правило, както и за физическия: Без пресилване! Много важно е човек да го спазва, ако иска да живее дълго.

 91. 91 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#74] от "keen":

  Ок.Имах предвид като цяло хората,които лекуват или ни казват идеи за здравословен начин на живот.Иначе е прав ,че бъдещите поколения ще живеят дълъг живот.Просто медицината ще напредне дотам,че да е възможно удължаването на живота до няколкостотин години.И не само това-почти всички заболявания ще могат да ги лекуват.Ще се раждат бебета по поръчка като се препрограмират гените,отговарящи за наследствени заболявания.
  И тук възниква въпросът доколко ще са щастливи тези хора.По мои наблюдения върху себе си най-нещастен съм,когато съм болен.Предполагам,че и при повечето хора е така.Така че светло бъдеще очаква човечеството.

 92. 92 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#10] от "ikoden":

  Всички живи същества са биологични машини. Много сложни машини, някои със самосъзнание, еволюирали сме милиарди години и носим белезите на тази еволюция. Чисто теоретично е напълно възможно да "пипнем" програмите си и да елиминираме голяма част от причините за остаряването. Не казвам че е лесно, нито че ще стане скоро но със сигурност ще стане. И това е ясно от момента в който са открити гените и ролята им.

 93. 93 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#92] от "m17":

  Чисто теоретично е възможно. И е вероятно да се случи в някакви граници. Разликата е, че това към което се стреми науката в момента е в рамките на нормалната максимална продължителност на живота (да речем 100 - 120) хората да живеят по-дълго без болести. Един живот без болести до 80-90 годишна възраст е все още голяма рядкост, но се случва. Опитваме се да разберем как става това и как повече хора да влязат в тази категория.

 94. 94 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#85] от "mushashi":

  Е, и по-далече от витамин Ц стигаме, ама това е вестникарски форум,а не научно списание. Чудесно за това лечение - може да съм изпуснал нещо, светът е голям, главата ми малка. Моля, кажете и името на антиоксиданта, да погледна в ПъбМед какво е публикувано по въпроса.

 95. 95 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#93] от "ikoden":

  Напълно съм съгласен с Вас и смятам че това е добри реалистични цели за следващите 50'тина години. Но има мечтатели които изказват следващата ни мечта. И това е напълно нормално, Жул Верн е мечтаел за подводница 100 години преди да се създаде, хората мечтаят за роботи и интелигентни компютри от по-миналия век и т.н.

 96. 96 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#94] от "ikoden":

  Екстракт от гроздово семе.Буквално ми спаси живота,защото живеех с ужасни болки от панкреатита.Така че пиша за тази хранителна добавка като човек изпитал на практика действието й,а не теоритически.Естествено не ми бе предписана от никое от "светилата"в гастроентерологията,а сам я открих чрез ровене в Интернет.Смята че точно гроздето ,или по-точно виното,е в основата на френският парадокс-ядат мазни храни,а страдат по-рядко от сърдечни проблеми.Антиоксидантите в гроздовото семе неутрализират негативният ефект на мазните храни.

 97. 97 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#96] от "mushashi":
  Този екстракт има голяма концентрация на резвератрол, който има и 'подмладяващо действие", каото се смята че може и да бъде превенция на Алцхаймер. Продължавайте да го пиете. По-долу е резюмето на една нова статия:

  Mol Neurobiol. 2016 Mar 19. [Epub ahead of print]

  Resveratrol and Alzheimer's Disease: Mechanistic Insights.

  Ahmed T1, Javed S2, Javed S2, Tariq A2, Šamec D3, Tejada S4, Nabavi SF5, Braidy N6, Nabavi SM7.

  Abstract

  Alzheimer's disease (AD) is the leading cause of dementia in the elderly and is characterized by progressive cognitive and memory deficits. The pathological hallmarks of AD include extracellular senile plaques and intracellular neurofibrillary tangles. Although several mechanisms have been used to explain the underlying pathogenesis of AD, current treatment regimens remain inadequate. The neuroprotective effects of the polyphenolic stilbene resveratrol (3,5,4'-trihydroxy-trans-stilbene) have been investigated in several in vitro and in vivo models of AD. The current review discusses the multiple potential mechanisms of action of resveratrol on the pathobiology of AD. Moreover, due to the limited pharmacokinetic parameters of resveratrol, multiple strategies aimed at increasing the bioavailability of resveratrol have also been addressed.


  KEYWORDS:
  Alzheimer’s disease; Amyloid; Neurodegeneration; Neuroinflammation; Resveratrol

 98. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#97] от "ikoden":
  Аз ще го пия цял живот,защото хроничният панкреатит няма пълно излекуване.Но гроздовото семе неутрализира симптомите на болестта.И го пия в доза много по-голяма от предписаната.На шишетата пише да се пият по 100 мг веднъж дневно,а аз вземам 20 пъти по-висока доза дневно на няколко приема без никакви странични ефекти.Естествено постепенно трябва да се увеличава дозата.Общо взето много от предписаните дози за подобни хранителни добавки са много по-ниски от необходимите за лечебен ефект.Например витамин Д го предписват да се взема 400 ИУ дневно,но едва когато започнах да приемам 5000 ИУ дневно,тогава нормализирах нивото на витамина в организма си.

 99. 99 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#98] от "mushashi":

  Вземайте витамин Д заедно с нещо мазно за ядене (примерно сладолед), без мазнини не се абсорбира лесно. Щом нивото сега е нормално - не го пийте през лятото, вместо това стойте на слънце за да синтезирате свой. Причината за това е, че като консумираме високи количества каквото и да е, организмът ни изключва собствената си синтеза (на бостан с диня не ходи). Това не е оптимално защото някои органи може да закърнеят. Пример - изключително високо ниво на поемани андрогенни стероиди от момчетата с големи мускули водят до намаляване на размера на тестисите и намален шанс да имат деца. Тях обаче това не ги вълнува, или поне до време.

 100. 100 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#99] от "ikoden":

  Знам,че се абсорбира с мазнина този витамин.Аз вече изобщо не пия витамин Д,просто защото заради панкреатита съм на нискомастна диета-не ям абсолютно нищо мазно,дори и олио не слагам в яденето.Преди вземах и Омега 3 мастни киселини сега спрях и тях.Мляко и млечни продукти също не консумирам,както и ядки,да не говорим за сладкиши и сладолед.Единственото месо,което си позволявам са пилешки гърди,защото нямат мазнина.Основно яденето ми се състои от варени пилешки гърди,кафяв ориз,картофи и хляб.Плюс плодове и зеленчуци.
  Но пък за здрав човек е полезно да консумира ядки и приема витамин Д и Омега 3 мастни киселини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK