Кристиан Мир, "Репортери без граници": В България има само привидно медийно разнообразие

Кристиан Мир, "Репортери без граници": В България има само привидно медийно разнообразие

© DW"Политици и олигарси владеят повечето медии в България", казват от "Репортери без граници" по повод новата класация за медийната свобода. В нея България падна с още 7 позиции и сега заема 113 място - най-зле в целия ЕС. Аделхайд Файлке-Тиман от "Дойче веле" разговаря за новата класация с Кристиан Мир, който завежда германската секция на "Репортери без граници" в Берлин.


В Югоизточна Европа, и в частност в България, медиите са икономически зависими и концентрирани. Каква роля играе това в класацията на "Репортери без граници"?


- Един от факторите, които отразяваме в нашата класация, е тъкмо независимостта на медиите. В този смисъл икономическата зависимост, разбира се, играе важна роля. България влоши позицията си със седем места, защото е една от страните, където тази тенденция е най-силна.
Там на практика олигарсите контролират повечето медии. В България освен това се увеличават и случаите на насилие срещу журналисти. Това са двата фактора, предопределили лошото класиране на страната.


Какво има да се върши в България в този смисъл? Какво очакват "Репортери без граници"? И с какво самата Ви организация може да помогне на България?


На първо място трябва да има истинска прозрачност за собствеността на медиите в България. Там съществува привидно медийно разнообразие, но няма действителна прозрачност за собствеността. Истинските собственици на медиите могат да се разкрият с помощта, например, на един общ и прозрачен регистър. Ние обръщаме внимание на този проблем, който е много сериозен за демокрацията в страната изобщо. Защото без функциониращи медии, където се водят истински дебати, демокрацията не може да се развива. А България като относително нов член на ЕС има проблем с демокрацията.


На второ място, както казах, е насилието срещу журналисти. Това е недопустимо в страна-членка на ЕС, макар че го има и в други страни от Евросъюза. Трябва да се създаде климат, в който такова насилие да е неприемливо. И да се осъжда най-остро.


Ние сякаш не забелязваме България. И може би тъкмо липсата на достатъчно внимание от страна на международната общност е причина за свличането на страната в класацията.


- Определено. От така да се каже северноевропейска гледна точка България определено не е сред страните, на които се обръща голямо внимание. Както в Германия, така и в Западна Европа като цяло България със сигурност не е страната, на която се обръща най-голямо внимание. Тази опасност винаги съществува: че периферните страни не са ни на фокус. ()


За приемането на бъдещи еврочленки най-после трябва да си научим урока. И когато се подготвят докладите за напредъка им, да не се задоволяваме само с изявлението, че свободата на медиите е важен критерий за приемането в ЕС, а да назоваваме конкретни примери за преследвани журналисти и за медии, които са под натиск. Тоест, правителствата на страните-кандидатки трябва да усещат натиска на ЕС. Евросъюзът досега не успя да научи този урок - или пък умишлено не желае да го научи. Защото, ако обърнем поглед назад, тъкмо тази грешка беше допусната при приемането на България и Румъния.


Според какви критерии и по какви методи "Репортери без граници" оценяват медийната свобода?


- Годишната ни класация оценява свободата на медиите и информацията в 180 страни. В основата ѝ е един въпросник по многобройни аспекти на свободната журналистическа работа, който превеждаме на 20 езика и разпращаме на стотици журналисти, учени, юристи и правозащитници, както и на нашите собствени кореспонденти.


Сегашната класация се отнася до 2015 година, а в частта си за насилията, нападенията и съдебните процеси срещу журналисти включва още факти от ноември-декември 2014 година. Във въпросника ни са включени 87 въпроса, разделени в шест категории: медийно многообразие, независимост на медиите, условия за работа на журналистите, автоцензура, правни рамкови условия, институционална прозрачност, плюс - което е особено важно - производствена структура на медиите. След анализ на отговорите се работи по точковата система - нула точки е най-добрата ситуация, 100 точки - най-лошата. Към тези качествени критерии се добавя количествената категория "Посегателства и съдебни процеси срещу журналисти".


В световен мащаб натискът срещу медиите и журналистите се усилва. В страни като Египет, Русия или Турция нарастват автократичните тенденции, във все повече държави - като Полша и Унгария, например, на власт идват национално-консервативни правителства, които взимат под свой контрол не само държавните, но дори и частни медии. Тази тенденция върви ръка за ръка с възхода на религиозно обагрени идеологии и репресивни закони, които преследват, примерно, богохулството или защитават честта на президента, както в Турция. Концентрацията на медиите в ръцете на олигарси също сериозно заплашва журналистическите свободи - защото медиите все по-често обслужват политическите или икономически интереси на олигарсите.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  То даже и привидно разнообразие няма.Разчита се на краткия текст и първосигналната реакция.

 2. 2 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някакъв си от тоталитарна Германия раздава квалификации и критики за България... аре нема нужда!

  В Германия цензурират изказвания в социалните мрежи, плашат коментиращите под новините със съд и пращат на съд сатирик за политическо стихотворение срешу някакъв източен сатрап!

  В България за сега е леееекинко по-добре другарю либерал-толераст работещ в някакъв парцал официоз като ДВ, рупора на германските управляващи!

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  По-добре с граници.
  Без граници е в Сирия и Ирак.
  И затова искат да дойдат тук, където има граници...

 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Германия започна с държавно решение преследване на някакъв сатирик, който се изразил остро макар и свободно за турски политик. А тук германец от неясно как финансирана организация идва да ни обяснява колко сме непълноценни и как трябвало да има "натиск" от ЕС за да имало "прозрачност" в медиите.

 5. 5 Профил на Prometheus
  Prometheus
  Рейтинг: 0 Весело

  Аз пък съм истински щастлив да виждам напоследък как сънароднаците ми спряха да ги отразяват разните кухи НПО-та. Верно им е проблем свободата на словото , ама не по начина по който го представят

  There is no religion higher than truth!
 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 954 Неутрално

  [quote#2:"yoankata"]В Германия... пращат на съд сатирик за политическо стихотворение срешу някакъв източен сатрап!
  ... другарю либерал-толераст работещ в някакъв парцал официоз като ДВ...[/quote]
  Първо се научи да четеш! Той не работи в ДВ.
  А съдебното дело беше умишлено предизвикано от Бьомерман с цел да атакува чл. 103 от техния Наказателен кодекс. И по всичко личи, че ще успее да го премахне.

 7. 7 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"tamada"]А съдебното дело беше умишлено предизвикано от Бьомерман с цел да атакува чл. 103 от техния Наказателен кодекс. И по всичко личи, че ще успее да го премахне. [/quote]

  Вие знаете мислите на Бомерман... е с толкова информирани хора как да споря.

  Само дето нищо не казвате за това, че този член въобще съществува в Германия? Нещо коментар?

 8. 8 Профил на Prometheus
  Prometheus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "tamada":

  Тоз аргумент дето си написал го публикува DW в деня в който решиха да разрешат да се започне разследване. Недей толко прибързано да пърхаш с крила, че като нищо ще го бутнат в затвора комика. Политика и мноооого пари срещу малко сатира. Аз хич не съм сигурен какво ще се случи. Ще поживеем , ще видим.

  There is no religion higher than truth!
 9. 9 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"Каишков - Системен нарушител"]А тук германец от неясно как финансирана организация идва да ни обяснява колко сме непълноценни и как трябвало да има "натиск" от ЕС за да имало "прозрачност" в медиите.[/quote]

  До коментар [#4] от "Каишков - Системен нарушител":

  Не е неясно, Открехнато Общество ги финансира. И още някои други с неясно финансиране.

 10. 10 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#8:"Prometheus"]че като нищо ще го бутнат в затвора комика.[/quote]

  До коментар [#8] от "Prometheus":

  Ще го бутнат разбира се, защото по действащия законе е направил нарушение. Мисля беше до 5-6год затвор. А другото са напъни да се замаже ситуацията, че въобще съществува този закон. Но в една законова държава трабва да се изпълни закона, точка.

 11. 11 Профил на Prometheus
  Prometheus
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#10] от "yoankata":

  Така де, те такава "свобода на словото" искат и тук да прокарат - или си с тях или си за затвора. Съвсем по демократично със закон писан преди 100 години....... и неизползван от тогава.

  There is no religion higher than truth!
 12. 12 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#2] от "yoankata":

  Поздравление за коментара! Аман от поучители, които не знаят как да се справят със собствени си проблеми, но затова сипят поучителен акъл наляво и надясно. Дневник, защо постоянно ни набивате в очите тази държавно-партийна медийка дойче веле? Аз не живея и нямам нищо общо с Германия за да ми натрапвате душевните им катарзиси. Първо да се погледнат в каква диктатура живеят - ако се изкажеш против ислямистките животни те пращат на съд.

 13. 13 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#11:"Prometheus"]Така де, те такава "свобода на словото" искат и тук да прокарат - или си с тях или си за затвора. [/quote]

  До коментар [#11] от "Prometheus":

  Ама разбира се, свободата на словото е за либерастите, а което не им хареса на тях е 'реч на омразата'. Виж как тънко прокарват този измислен термин все едно става дума за нещо, срещу което има закони се прави с цел сплашване на противника. Това е тактиката за запушване на усти!

  Няма такова нещо като 'реч на омразата' освен в либерастките глави. че и от къде на къде ще ни нареждат кого и как да обичаме и защо да нямам право пък да мразя?

 14. 14 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  М/у другото и Дневник влиза в това определение. Вчера пуснах два линка - единият за Роско-президента, а другият за собственика на Дневник, с информация, как протича "израстването" им като бизнесмени и кои са родителите им, без да обидя никого и бях блокиран след около 12 мин.

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 15. 15 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Това е така, факт. Но (българското "но" ако трябва да бъдем още една степен по-откровени, трябва да кажем че това "привидно разнообразие" е обхванало (по-точна може би е думата "обрасло" и по-голямата част на света - България е само едно, все пак, бледо копие на това, което се случва в цивилизованите части на света. А "скрият код" (т.е. истинската причина) може би е твърде прозаична - а именно, все по-голямата пренаселеност на планетата и това е едно от неговите проявления - този скрит код обикновено се съпътсва от такива национално-консервативни и "религиозно обагрени" (според Кристиан Мир) движения и религии, и т.н.

 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  [quote#2:"yoankata"]В България за сега е леееекинко по-добре [/quote]

  Още веднъж помисли? Кое е по-добре, медийната свобода ли, дето е задушена в прегръдките на корпулентния представител на задкулисието?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 954 Неутрално

  [quote#8:"Prometheus"]... като нищо ще го бутнат в затвора комика.[/quote]
  Комикът в шоуто си специално заяви, че показва разликата между сатира и обида. Може да го отърве всеки средно добър адвокат.
  [quote#12:"Monsieur"]Аз не живея и нямам нищо общо с Германия за да ми натрапвате душевните им катарзиси. [/quote]
  Ами те и "Репортери без граници" нямат нищо общо с Германия. Макар да са международна организация всъщност централата им е във Франция. А всички идиоти, които твърдят, че критиката идва от държавно-партийна медийка да погледнат индекса на "Репортери без граници".
  - Германия е на 16-то място.
  - Обединеното кралство на 38
  - Франция на 45
  - Съединените щати - на 41
  Доказателство, че оценяват бившия източен блок горе-долу вярно са местата на Полша и Румъния - 47 и 49. Всички останали сме по-долу, което всъщност потвърждава разпространеното у нас мнение, че Румъния е дръпнала далеч пред България в много отношения.

  Освен това оценката е годишна и ако сте следили предните класации ще видите, че няма зависимост. През 2011 САЩ и Румъния имаха еднакъв индекс, като при това тенденцията беше САЩ да слиза все по-надолу. Бяха по-ниско даже от страни като Гана, Салвадор, Ботсвана, Танзания и пр.
  А през 2007 Германия беше на 22-23 място наравно с Коста Рика. Тоест по-ниско от Унгария, Чехия, Латвия, Тринидад и Тобаго. Пък САЩ същата година бяха наравно с Никарагуа - даже по-ниско от Македония, в която както знаем полицията биеше журналисти и национализираше частни вестници.

  Така че фактите показват точно обратното на тъпотиите, които ръсите. Затворете ги за малко тия плювалници и първо прочетете преди да пишете!

 18. 18 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#17:"tamada"]а "Репортери без граници". [/quote]

  До коментар [#17] от "tamada":

  Хаха а всички идиоти дето мислят, че Репортери без граница не са финансирани от Сорос, да им погледнат финансирането.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK