Иванка Кръстева, подуправител на здравната каса: Отказът на лекарите от нов рамков договор беше неочакван и неаргументиран

Иванка Кръстева, подуправител на здравната каса: Отказът на лекарите от нов рамков договор беше неочакван и неаргументиран

© Надежда Чипева, КапиталНовият договорен период на Националната здравноосигурителна каса започна от април, но беше предшестван от сътресения и лекарски протести. Лекарите предрекоха хаос в системата от 1 април заради новостите, които касата и министерството наложиха едностранно след отказа на съсловната организация да подпише рамков договор за 2016 г.


Според ръководството на касата обаче хаосът е избегнат и седмица преди крайния срок за подписване на новите договори за партньорство с лечебните заведения и изпълнителите на медицински дейности, документите за страната са вече почти готови.


За новостите в условията за работа със здравната каса, лекарските протести и широко дискутираната идея за въвеждането на система за идентифициране чрез пръстов отпечатък "Дневник" разговаря с подуправителя Иванка Кръстева.
Тя беше назначена на длъжността през септември 2015 г. на мястото на д-р Димитър Петров. Тя е бакалавър по стопански и финансов контрол, магистър по счетоводство и контрол и по право. Завършила е и здравен мениджмънт. В системата на НЗОК работи от години на различни постове като икономист и като юрист. Била е директор на правната дирекция в централното управление на касата. Преди да бъде назначена за подуправител на касата тя беше съветник на министъра на здравеопазването Петър Москов.


Кое според вас е най-важното, което се променя тази година по отношение на пациентите?


- Най-важното, което се променя за пациента с най-прости думи е това, че ние разширяваме обхвата на медицинската помощ, която ще му предоставяме. Тази година увеличаваме броят на направленията, които той ще получава в извънболничната медицинска помощ, увеличили сме броя на медицинските услуги, които ще се предоставят също в специализираната извънболнична медицинска помощ и контролът, който ще се осъществява на здравословното състояние на пациента.


Направили сме нови 4 клинични пътеки в болничната помощ. Направили сме амбулаторни процедури, чрез които намаляваме ненужния хоспитализационен престой на пациенти със заболявания, за които не е необходимо те да лежат в болница по няколко дни, както беше досега. Т.е. те ще се чувстват по-комфортно и след като се окаже медицинската помощ, която не изисква повече от един ден престой, ще могат да бъдат изписвани.


Направили сме и една универсална амбулаторна процедура в помощ на лечебните заведения за болнична помощ - когато те считат че пациентът е излекуван, също няма да бъде задължително да го държат немотивирано повече дни или да се опитват да излъжат системата. Вече ще могат да го изпишат по-рано, като получат 60% от заплащането.


Няма ли опасност болниците да решат да не използват тази процедура, за да си получават стоте процента заплащане?


- Не, няма опасност, защото наистина има заболявания за които не е необходимо. Минималният хоспитализационен период е сложен за всеки случай заради изключенията, но в общия случай лекарите казват, че пациентите са в добро общо състояние и могат да бъдат дехоспитализирани много по-рано от предвидените минимални дни.


Другото ново, което направихме за пациентите е това, че разширихме списъкът с медицинските изделия, които касата ще заплаща и включихме много нови медикаменти за лечение на различни заболявания. Това са нови лекарствени продукти с нови молекули и иновативно лечение, което ще замести старото. За някои от тези лекарства се твърди и има достатъчно медицински и фармакотерапевтични данни, че водят до излекуване, докато до този момент се използваха само лекарства, които поддържат състоянието, но не го лекуват.


А не е ли борбата да се въвеждат повече генерични лекарства, защото са по-евтини? Поне такава беше заявката на здравния министър.


- Борба не бих го нарекла. Това е общата политика, която би следвало една държава да възприеме, за да може да разходва ресурса си за повече лекарствени продукти. Но има заболявания, които могат да бъдат лекувани само с иновативна терапия и именно това тази година също сме направили. Например за лечение на хепатит С имаме нов тип лекарства, които ще се включат от тази година.


И за тях и за останалите нови медикаменти, които ще се плащат от касата, договорихме отстъпки, различни от нормативно установените, така че фирмите, които ще започнат да предоставят на пациентите тези лекарства чрез каса, тази година също ще върнат в бюджета доста сериозна сума от своите обороти.


Има ли хаос в системата, както предрекоха лекарите? Наясно ли са структурите в държавата с новите правила, има ли някакво объркване?


- Не мисля, че има хаос в системата и не мисля, че те предрекоха това. Аз даже твърдя, че ние сме едни добри партньори и вървяхме съвместно по всички нормативни промени, които за щастие започнаха още миналата година с поправките в Законът за здравното осигуряване. След това се правиха мотивите и текстовете на закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. и именно поради тези причини всичко, което се случи от началото на тази година беше едно очаквано развитие.


В началото на тази година обаче, неаргументирано според мен, се разминахме при подписването на Националния рамков договор. Ние направихме сериозни отстъпки и се съобразихме със смея да твърдя всички искания на съюза като представляващ българските лекари, които бяха допустими. В последния ден преди събора на БЛС се отпуснаха дори допълнителни средства. Но така или иначе в петък на събора, едва ли не непосредствено след приемането на дневния ред - първата точка беше гласуване да не се подпише националният рамков договор за 2016.


Това за мен беше много странно и неочаквано. Аз съм в системата на здравеопазването от 2002 г. и съм участвала в много договорни процеси като част от живота на тази институция от най-ниското ниво до настоящия момент и за мен това все още няма своето обяснение. Защото да не дадеш възможност да ти се обясни какво е договорено, а направо да гласуваш несъгласие, за мен е необяснимо.


Според проф. Милан Миланов този ход е бил абсолютно целенасочен като послание към министерството - като "шамар" за това, че към онзи момент нормативната уредба не беше готова.


- Аз не бих се ангажирала да интерпретирам какво може да е имал предвид, но аз не го приемам като шамар срещу когото и да било, защото смятам, че когато живеем в едно нормално общество "шамари" следва да се удрят малко по-раничко. Защото когато ние сме партньори и вървим заедно по един път, не можеш да удариш шамар в последната минута и да смяташ, че някой ще се спре.


Напротив, спирането означаваше нова промяна на закони, а закони не се променят толкова бързо. Националният рамков договор беше проекция на промените в законите, така че шамарът трябваше да се удря, ако ще се удря, много по-рано - още миналата година, а не в последния момент. Няма трезво мислещ човек - вече от позицията на юрист ви го казвам - който да остави нещата в същия вид при положение, че вече се намираме в различна правна среда и да оставим в коша реализирането й и да започнем да я нарушаваме. Няма представител на държавата, който да иска да нарушава законите в държавата.


Трите нови клинични пътеки за долекуване са нещо ново за българските болници. Как беше пресметната тяхната стойност при положение, че няма опит с такива до момента?


- Около 40 хиляди пациенти могат да бъдат поети по тези нови пътеки. Изчислението е прогнозно, тъй като наистина досега касата не е заплащала за тази дейност. Ние сме отворени да се коригираме в случай, че се окаже по някое време, че предварителните ни изчисления са грешни. Но трябва да натрупаме опит и статистика по тази пътека, за да видим колко пациенти ще имат нужда от подобни грижи, така че към септември ще мога да бъда малко по-конкретна. Дори към момента не знам колко лечебни заведения са заявили изпълнението им.


Осъществи ли се това преизчисление на стойността на клиничните пътеки, което обещаваше Петър Москов, че ще възложи на експертите на касата?


- Това се оказа един много по-сложен процес, защото в касата данните, които години наред се трупат са една изкривена статистика. За да имаме по-реално изчисление, ние трябва да стигнем до ниво по-реална статистика. Аз се надявам, че тази година, тъй като въведохме нов вид клинични пътеки и нови амбулаторни процедури, изцяло статистиката ще се завърти и ще започне да се трупа наново така че другата година да имаме по-обективни данни и наистина да се опитаме да го направим. Да, опитахме, някъде го направихме и смятам, че е са реално остойностени, но не е направено за всички сфери.


Направихме го при амбулаторните процедури и някои клинични пътеки, които се оказа, че са недобре изчислени предходните години. Например за лъче- и радиохирургия имаше две клинични пътеки - едната 3000, другата 8000 лева. Сега осреднихме стойността им, защото се оказа, че двете пътеки малко или много припокриват дейността си, само че на значително по-различна стойност. Сега е 5500 лв. и за двете.


За пръстовия идентификатор - разбрахме как ще работи на практика, но все още не е ясно защо не може за идентификация да се използва ЕГН-то. Каква добавена стойност дава този идентификатор?


- По принцип не е правилно ЕГН-то да се използва като идентификатор в системата, защото има съвсем друг смисъл, съдържа много други данни в себе си като конфигурация от цифри и числа. Това, което ние трябваше по силата на Закона за здравното осигуряване да направим, е всеки пациент да има своя уникален идентификационен код. Вие знаете, че лекарите също имат УИН и той е различен от тяхното ЕГН. До скоро, допреди да се въведе закона за ползването на УИН, те ползваха само ЕГН. Сега в бланките и във всички медицински документи попълват както ЕГН, така и уникалния идентификационен номер. Същото трябва да е и с пациента.


Пациентът трябва да има своя номер, който се генерира за дадена цел - в случая на нас ни трябва това, за да можем да охраняваме правата на пациента по-качествено и той да участва в контрола на разходването на парите за неговото лечение. Няма нищо притеснително, хубавото е че той е еднопосочен - не може от кода обратно да се върне рисунъкът на пръста. Тези, които не могат да отидат лично, ще могат да посочат представители, а тези, които не могат да бъдат идентифицирани с пръстов отпечатък по някаква причина, ще се регистрират с лична карта.


Защо се отказахте от електронната карта, върху която се работеше досега за идентификация? Не се ли дублират с пръстовия идентификатор?


- Не сме се отказали, но това е решение, което трябва да се вземе на общодържавно ниво, тъй като идеята за тези карти е да обхващат много услуги и да имат много приложения за пациента. Ще станат много карти, ако има една за здравната каса, друга за НОИ, трета за градския транспорт.


Да, пръстовият идентификатор е крачка към реализиране на цялостното електронно здравеопазване и до постигане на крайната цел - едно нещо, което всеки да носи със себе си и да има достъп до всички услуги, които държавата може да му предостави. В момента е рано за това, но не мисля че някой го е отхвърлил като идея. Не сме се отказали, просто това е решение, което трябва да се вземе на високо държавно ниво и да обхване много институции, за да може пациентът да носи само една карта. В момента се прави и законодателство, което ще регламентира този тип идентификация, ще обхване в себе си едни специфични кодове, с които ще могат да се създават така наречените секторни идентификационни номера.


Така че предстои да се случи нещо интересно и натам сме тръгнали - да съберем на едно място всички услуги, които може да ползва един гражданин.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Това платен от парите на осигурените граждани пиар ли е или доброволно пожертвувание пред олтара на журналистическата етика? То бива слагачески въпроси, ама чак толкова...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Ще станат много карти, ако има една за здравната каса, друга за НОИ, трета за градския транспорт."За банките,за магазините,за влаковете и кой знае още карти.З2 карти може да ги съберем за белот.За картите е права жената.

 3. 3 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Какво му е неочакваното като всяка година е така! За всеки е очевидно че проблема е системен

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Договор е споразумение между две страни, ултиматум е диктат на една от страните. Някой да ми каже при фиксиран бюджет за какви преговори става дума. Хайде другари и другарки от НЗОК спестете си лицемерието и имитацията на равнопоставеност, демократичност и спрете с порнографския термин 'договорни партньори'. Тъпите касиерки се радват на рамковия договор, защото още една година ще цицат от нелепо дадените осигуровки на данъкоплатеца наляти в една черна партийна каса тип пирамида. Имат за какво да се радват . Още една година монопол върху здравето и живота на редовия българин, още една година живуркане на гърба на нещастния европейски уж гражданин. Дали ги интересува здравеопазването ? Ветър. Важното е да си топлят г.....за на меки столове и да получават заплати. Тенденциите обаче са все по-малко лекари да работят с държавния извивач на ръце. По данни от чантаджиите на касата през 2003 г. специалистите с договор към НЗОК са били 7870 , през 2008 вече са били 8534 ,а през 2010 г са само 3229 за страната.
  ОПЛ практиките по договор с НЗОК също са намалели от 5200 на 3800. За тазгодишните договори още няма справка , но са намалели още. В големите градове много специалисти изобщо не щат да погледнат талон на НЗОК за преглед, което е добре, защото ще се престане с непрекъснатото просене на талони за щяло и не щяло. Ранo или късно едни лекари ще заминат еднопосочно, други останали тук един ден ще спрат да работят с НЗОК и след като политическата класа и правителството шикалкавят и не искат европейска здравна система ,ще получат бръснарска тип cash & carry....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Пръстовият отпечатък е същото като камерите по пътищата, камерите по летищтата, по митниците, в офисите на банките ...
  И също както митничарите се бунтуваха, сега се бунтуват и лекарите.

  подпис
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  В едно общество, където измамата е на почит само техниката може да контролира измамниците. Защото да подкупиш техниката е най-трудно.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Есента ми направиха една лека операция по упойка. Няколко часа след като се събудих ме пуснаха да си ходя, но дадоха триста заръки да не се мяркам следващите дни в други болнични заведения по никакъв повод. Загрижени бяха хората, но загрижени да не излезе наяве, че не съм в болницата. Но има и друг въпрос. Оперираха ми полипи на носа. И днес не ми е ясно за какво изобщо беше предвидено в клиничната пътека, да стоя в болницата с дни.

  подпис
 8. 8 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ".....Тези, които не могат да отидат лично, ще могат да посочат представители, а тези, които не могат да бъдат идентифицирани с пръстов отпечатък по някаква причина, ще се регистрират с лична карта...."
  След като можем да се регистрираме с лична карта, защо е цялото това изхвърляне на финанси и нова бумащина?

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Пациентът трябва да има своя номер, който се генерира за дадена цел[/quote]
  Ако целта се промени, нов номер ли ще му се врътне на пациента? Не може ли де се мине само с един номер - един "входиран", по който се плащат осигуровки, или един "изходиран", раздаван при раждане от погребалните агенции?
  [quote#0:"Статия"]Няма нищо притеснително, хубавото е че той е еднопосочен - не може от кода обратно да се върне рисунъкът на пръста.[/quote]
  Че на кой идиот му трябва рисунък на пръста!? Освен на гадатели и врачки, де. Иначе, веднъж копиран номера на пациента могат да му се връткат различни номера от всяко търговско дружество, било хоспитализиране в хотел или дневно обслужване с двукратна кръвна картина. Ако някой си мисли, че няма софтуер, дето да врътне номер на скенера все едно, че пръст е поставен на него, да си припомни за какво беше обвиняван Фолксваген!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  Щом лекарите толкова се бунтуват срещу някои нововъведения, значи те задължително трябва да станат.Щом толкова се краде от парите за здраве и то от лекари, значи тяхното мнение не трябва да е определящо.

 11. 11 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Този фингърпринт,
  е страхотен финт!
  Очаквайте продължението:
  Лекарите ще отговорят с-"Fee for service".
  Няма да му е лесно на Москов....

 12. 12 Профил на big_papa
  big_papa
  Рейтинг: 409 Весело

  Ей Дневник - какво е това слагачество, то бива платена ПР, но това надминава и вестниците на прасето!!! Как не можахте поне един "неудобен" въпрос да й зададете на касовата труженичка???

 13. 13 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 245 Неутрално

  БОРБАТА СРЕЩУ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ,КРАДЦИ КОИТО ТРЯБВА ДА НИ ЛЕКУВАТ--МОСКОВ НАРОДА Е С ТЕБ НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ--БРАВО НА БОЙКО ,ЧЕ ЗАСТАНА С ЦЕЛИЯТ СИ АВТОРИТЕТ ПЛЪТНО ДО ТЕБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK