Борис Акунин: Русия се управлява по модела на Чингис Хан

Борис Акунин: Русия се управлява по модела на Чингис Хан

© DWДокато светът се развива, Русия тъпче на едно място. Рано или късно това ще доведе до обедняване на цялото население и до социален взрив, казва в интервю за "Дойче веле" известният и в България руски писател Борис Акунин. Две изключително популярни руски личности в диалог за настоящето и бъдещето на страната си - журналистката Жана Немцова, дъщеря на убития политик Борис Немцов, разговаря с писателя Борис Акунин, който е много популярен и в България. Григорий Чхартишвили, известен под псевдонима Борис Акунин, напусна Русия през 2014 година и оттогава не се е връщал в страната. В момента той работи над своята многотомна "История на руската държава".


Казвате, че сте напуснали Русия, защото страната е окупирана от врага. Кой е врагът?


- За мен враг е онзи, който прави нещо враждебно към моята страна. Дълбоко съм убеден, че днешната политическа власт води страната ми към крах и гибел - и затова я смятам за враг.
Преди няколко години в диалог с писателя Михаил Шишкин Вие все още твърдяхте, че не виждате нищо трагично в случващото се в Русия. Но сега сте на друго мнение, така ли?


- Да, излиза, че съм бъркал. През периода 2011-2013 година участвах много активно в обществения живот. Тогава ми се струваше, че руското гражданско общество има сили, а властта има достатъчно мозък, за да се избегне сегашната фатална конфронтация. Но в началото на 2014 година всичко се промени под въздействието на украинските събития. Путин взе решение, което вече не може да се върне обратно. Този курс задълбочава изолацията на Русия и я противопоставя срещу останалия свят. Както изглежда, очаква ни нова желязна завеса. Вътре в страната този курс означава пожизнено управление, при което Ръководителят никога не подава оставка. Това вече е една съвсем различна държава.


През 80-те години хората разбираха, че много от нещата, които се говорят по телевизията, не отговарят на действителността. А сега изведнъж сякаш всички вярват на телевизора. Защо настъпи такава промяна в общественото съзнание?


- Вие, Жана, помните периода на перестройката, когато в мозъците настъпи раздвижване, когато полъхна свеж вятър. А аз помня 70-те години, когато нямаше нищо подобно, с изключение на дисидентите. Те бяха горе-долу като тези хора, които днес опъват палатка някъде из Москва, а минувачите не им обръщат никакво внимание. Но без такива хора страната просто не може. Докато ги има тях, все още съществува и надежда за някаква промяна. Та нали някой е длъжен да поддържа градуса на мъжеството, достойнството и съпротивата.


Разбира се, днес хората имат повече източници на информация. Ако се интересуваш от нещо и търсиш различна гледна точка, ти имаш тази възможност. Вярно е обаче и друго: днес повечето хора нямат нужда от това. Но проблемът дори не е тук, а в сегашния политически режим в Русия. Ако оставим настрана моралния и идеологическия аспект, проблемът е в това, че този режим е катастрофално неефективен. В рамките на сегашния световен модел той е неконкурентоспособен, той губи както икономическото, така и технологическото съревнование. Светът се развива, а Русия тъпче на едно място - в това е бедата. И за съжаление всичко това ще завърши с обедняване на цялото население и със социален взрив. Защото вече подминахме кръстопътя, където можехме да направим обратен завой.


Твърдите, че Русия върви по сбъркан път. Но нима не е историческа закономерност, че Русия винаги изостава?


- Открай време мисля над това: каква е същността на руската държава? Защо векове наред в тази държава се повтаря един и същи катаклизъм? И всеки опит за либерализация завършва с още по-яко затягане на гайките. Първоначално аз също си мислех, че за сегашното развитие на събитията не е виновен лично Владимир Путин. Нещо повече: допускам, че когато по стечение на случайни обстоятелства се оказа на власт, този човек изобщо нямаше намерение да става пожизнен диктатор, да отменя свободата и тъй нататък. Навярно в самото начало той просто се опитваше да обуздае олигарсите, да се справи някак със сепаратистите - това са били скромните му цели.


После обаче се задействаха някакви обективни закони и се случи онова, което се е случвало многократно и преди в руската история. Очевидно има някаква причина в конструкцията. В момента работя над руската история от края на XVII век и ми се струва, че започвам да разбирам този механизъм.


Ако утре в страната се проведе, дай, Боже, мирна, революция, ако свалят Путин, а на власт дойде някакъв нов демократ, който остави всичко, както си е, същият този демократ след някое време също ще стане диктатор. Просто защото държавната структура не предлага други вектори за движение - тя е парализирана по вертикала.


Тоест, ако правилно Ви разбирам: проблемът не е в личността, а в системата. Дали обаче е реалистично да очакваме промяна на системата?


- Удивително е, но в нашата история нито един реформатор не е посмявал да посегне на фундамента на държавата, положен още през XV век от обединителя на Русия Иван Трети. Тогава той възпроизвежда държавническия принцип на ордата просто защото към този момент руснаците не познават по-ефикасно работеща система от тази на Чингис Хан.


През първите векове от съществуването на Русия тази конструкция работи нелошо. Сама по себе си тя е много устойчива на удари. Но през XXI век условията вече са съвсем други. Така наречената "мека сила" се оказва много по-важна от архаичната груба сила - и вече не бива да се живее постарому. У нас обаче страната продължава да се управлява не по закона, а по заповедите на Великия хан. И никой закон не може да бъде по-силен от ханската заповед. Защото става дума за сакралността на Ръководителя.


В същото време това е и система, в която тъкмо държавата се оказва най-висшата ценност. В тази система не държавата обслужва хората, а хората обслужват държавата. В нея не съществува възглед за личните права - съществува само възглед за личните привилегии, които се предопределят от мястото ти в самата структура и от степента на вярност към началството.


И накрая - в тази система важно значение има тайната полиция, независимо как ще я наричаме. Тя е дублираща структура на властта, защото в една система, където няма разделение на властите, тя е единственият инструмент, с който Ръководителят може да контролира какво се случва по целия този вертикал.


Независимо от всичко това личността на Владимир Путин има значение в сегашната система. Вие многократно и публично сте казвали, че не го смятате за крадец и престъпник. Държите ли още на това свое мнение?


- Работата е в това, че Владимир Владимирович еволюира. Когато твърдях, че не е крадец и престъпник, аз просто смятах, че той не се нуждае от пари. Защо да си къташ някакви милиарди, след като цялата страна така или иначе е твоя? Но корупцията не е просто кражба. Корупцията - това е да използваш държавната система по най-различни начини. Когато даваш привилегии на своите приятели - това също е корупция. Когато не допускаш да понесат отговорност за престъпленията си хора, на които симпатизираш - това също е корупция. Когато поддържаш някакъв паралелен, скрит бюджет, с който се разпореждаш по свое усмотрение - това също е корупция.


Излиза, че след XV век, когато бяха положени основите на руската държавност, държавата изобщо не е била модернизирана, така ли?


- Напротив, модернизирана е многократно, но основата ѝ си остава същата. Тъкмо тази основа задава конфигурацията на останалата част от сградата. Както и да променяш етажите, фасадата или вътрешното обзавеждане, тя пак си остава някогашната конструкция на ордата. И така една огромна страна се управлява от ханската юрта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Весело

  Ами тя е и на това ниво на развитие....

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Затова на Бащицата са му такива дръпнати очите.
  Изостанала азиатска сатрапия, това е русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Това ме натъжава!
  Аз лично копнея за деня,когато ще се управлява по моделите на Гошето Шорош и Мути!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Ако оставим настрана моралния и идеологическия аспект, проблемът е в това, че този режим е катастрофално неефективен. В рамките на сегашния световен модел той е неконкурентоспособен, той губи както икономическото, така и технологическото съревнование. Светът се развива, а Русия тъпче на едно място"

  Кратко и ясно. Русия е дауншифтър.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това трябва да се чете и препрочита.

 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Дефи, имаш ли некво обясненье,защо хората в Расия не искат да бъдат щастливи,като електората на територия България!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Русия не се управлява по модела на Чингис хан. Тя се управлява по модела на Путин. Този модел включва тотално ограбване на държавата, без ангажименти за добруване на руснаците. Дават им се някакви пари като благодеяние, но гаранции и за тях няма. Говори се за защита на националната сигурност, но се има предвид сигурността на Путин и компания. Пълна и абсолютна порнография!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Весело

  [quote#3:"Краде ми се мили мой!"]Това ме натъжава!
  Аз лично копнея за деня,когато ще се управлява по моделите на Гошето Шорош и Мути! [/quote]
  Абе друго си в либералните "демокрации", примерно в България населението постоянно богатее и заглажда косъма а бизнеса процъфтява а хазната прелива от приходите на приватизацията и концесиите!
  Това ,че в Русия имаше соросови елементи а заплатите бяха $50 е друга тема , ако си беше останало така до сега да са станали богати и умно като в Украйна примерно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Ето малко факти от руската действителност, от времето, когато за пръв път агентите на азиатския департамент прокламираха, че трябва да приемем Русия за модел:
  Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско - за 3 момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници:
  „У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик).” „Продава се двадесетгодишен човек белберин и една крава от добра породица.” ,,Хубави кученца се продават и 7 човека с най-умерена цена.” ,,На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати и един папагал.” „Някой си има за продан 11- годишно момиче и 15 - годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи.” ,,Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена.” (Беляев,стр. 320, Мордовцев, 3., 1, 431)

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#6] от "Краде ми се мили мой!":


  [quote#6:"Краде ми се мили мой!"]имаш ли некво обясненье,защо хората в Расия не искат да бъдат щастливи,като електората на територия България!? [/quote]
  Щото поколения наред са били крепостни селяни...и трябва да минат поколения за да разберат какво е това свобода...

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#6] от "Краде ми се мили мой!":

  "Дефи, имаш ли некво обясненье,защо хората в Расия не искат да бъдат щастливи"

  Защото са свикнали сляпо да вярват на Батюшка, затова! Руснаците не са имали и един ден свобода, че да знаят какво е. А сегашния им разказва сладки приказки, колко са велики и те вървят след него като овце на заколение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Е, и на него му дойде акълът. Това е оптимистично, един по един руските интелектуалци започват да виждат истината. Макар че съм дълбоко разочарована и не разбирам позицията на Соженицин.
  Интересно ми е Никита Михалков дали ще се обърне срещу Путин в един момент. Това би било много показателно.

 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Да, народът ни е пъшкал под османското иго, но нещата, които са описани в горния ми текст са до началото на 20 век. Боят с камшик отпада от НК в 1906 година, продажбата на мужици е отменена от правителството на Керенски през 1917г.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело
 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  У нас обаче страната продължава да се управлява не по закона, а по заповедите на Великия хан. И никой закон не може да бъде по-силен от ханската заповед. Защото става дума за сакралността на Ръководителя..."
  Лошото е,че напоследък май и у нас се наблюдава подобен процес..

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Че то това е поне от 10 години. Вярно, в последните 3-4 диктатурата много се засили, но тенденцията беше ясна и преди това.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Съгласен съм, че Борис Акунин е популярна личност.
  Но с какво е известна Жана Немцова?
  Статията е лоша пропаганда от 50-те години.

 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#0:"Статията"]известният и в България руски писател Борис Акунин.[/quote]

  Соросоид ще да е!
  Питайте нашите путиндери!

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  [quote#12:"Мондиана"]Интересно ми е Никита Михалков дали ще се обърне срещу Путин в един момент.[/quote]
  В Русия всеки режим е силен, докато се срине, всеки управник е велик, докато е на власт. Следващата започва "на чисто", да изтрие предната и свършва като нея.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Весело

  "През 80-те години хората разбираха, че много от нещата, които се говорят по телевизията, не отговарят на действителността." - добре ,че дойде 2016г. и всичко да е HD да видим каква е действителностаа!

  [quote#10:"BGman1"]Щото поколения наред са били крепостни селяни...и трябва да минат поколения за да разберат какво е това свобода... [/quote]
  В тефтерчето за "свобода" пише ,че най-свободен е този които отиде в Лондон и заживее с 15 съквартиранти в квартира и с по 3-4ма аганистанци в една стая за наем 300 панунда на легло! И когато кмета ти е ислямист избран от мнозинството е някак по-свободно и радостно за всички дисиденти на Путин!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "В нея не съществува възглед за личните права - съществува само възглед за личните привилегии, които се предопределят от мястото ти в самата структура и от степента на вярност към началството."
  Същността на проблема.
  Кратко пояснение за русофилите, които НЕ познават руската история:
  От времената на Иван Грозни полицейско-репресивният апарат на Русия е бил с най-високите привилегии. Малюта Скуратов, Николка Странкиев, Бирон, Андрей Вяземский, Разумовските..все фаворити на "батюшка-государь", и винаги са ръководили тайните и репресивни служби.
  За Ежов, Берия, Феликс, дори няма смисъл да споменавам.
  И през тази проекция на верен на властта-близо до кокала, ти става ясно защо Русия си иска дивашкото еднолично управление.
  Защото изпитват неистов страх от ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ, от това да вземат сами живота си в ръце, да се развиват.
  и този робски страх го натресоха и на нас, вменявайки ни го чрез мантрата за "Освободителката Русия" и как трябва да сме им роби и верни кученца до гроб.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dохкeflyt":

  Имаш ли представа от 50-те години? Или само по разкази;

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай Колев":

  Хрущёв, оплю Сталин
  Брежнев оплю Хрущёв
  Андропов оплю Брежнев
  ..............................
  Плювките по отпадналия от Кремъл си е национален спорт в Русия!

  Да разлая троловете!!
 26. 26 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Повечето руснаци искат някой да ги управлява и това си е.
  Чингис Хан ли ще, Петър I ли, Александър II, Брежнев, Путин - няма значение. Важното е да не трябва много да се мисли. И да има водка.
  Пак повтарям - повечето!
  Имат и големи умове, но те са отчайващо малцинство.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 27. 27 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Точно и аз си мислех същото преди няколко дни - Ордата е оцеляла до днес, под маската на "модерна" държава!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Весело

  [quote#15:"eurogi"]У нас обаче страната продължава да се управлява не по закона, а по заповедите на Великия хан.[/quote]
  Ако беше така Путин вече да е опънал тръбата на Южен Поток а Баце да договори ниски цени на газта като Германия!
  Тук мине не мине някой американски помощник на помощника от белия дом и свободните медии свободно дезинформират как кървавия сатрап ни мисли само злото а ние още не сме благодарили на САЩ за кораба с царевица защото май друго даром не ни е дошло от зад океана!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#8:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Абе друго си в либералните "демокрации", примерно в България населението постоянно богатее и заглажда косъма а бизнеса процъфтява а хазната прелива от приходите на приватизацията и концесиите! [/quote]
  Ами защото България е умалено копие на расия, под вещото ръководство на управляващите от 70г русофилистични комунета....

 30. 30 Профил на nikolai22222
  nikolai22222
  Рейтинг: 221 Весело

  Че какво му е лошото на Чингис хан?С начина си на управлениеже задминал Алексасндър Македински и Наполеон!!!Само,че Александър и Наполеон ни ги дават като пример за подражание,а Чингис хан ,не! Защо?Само защото е азиатец?Това не звучи ли прекалено расистко?Нима плюещите Чингис хан,не влизат в конфликт с мултикултурните си либерастки ценности,внушавани им от Джордж Сорос и не подлежат на справедлив,гневен модераторски бан???

 31. 31 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#26:"Ebeneezer Goode"]Повечето руснаци искат някой да ги управлява [/quote]
  Смятате ли, че някой ги пита какво искат?!

 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Защо векове наред в тази държава се повтаря един и същи катаклизъм? И всеки опит за либерализация завършва с още по-яко затягане на гайките.

  Удивително е, но в нашата история нито един реформатор не е посмявал да посегне на фундамента на държавата, положен още през 15 век от обединителя на Русия Иван Трети. Тогава той възпроизвежда държавническия принцип на ордата, просто защото към този момент руснаците не познават по-ефикасно работеща система от тази на Чингис Хан.

  През първите векове от съществуването на Русия тази конструкция работи нелошо. Сама по себе си тя е много устойчива на удари. Но през 21 век условията вече са съвсем други.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#24] от "voltaire":


  [quote#24:"voltaire"] Руската империя има богат генетичен заряд, който трябва да накара да заработи.[/quote]

  Сори, ама с разстрела на Романови, генетичната връзка с добрия ЗАПАДО-ЕВРОПЕЙСКИ материал е безвъзвратно прекъсната! Остана връзката с мужиците, с размътен от водка мозък!

  Да разлая троловете!!
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  10 факта от историята на Русия:

  "10 ФАКТОВ из истории России

  1. Державу с названием «Московия» царь Петр 1 переименовал в Россию, аж в 18 веке, в 1721 году.
  2. Племя Мокши назвало свою речку Москва, а перевод этого названия, с языка Мокши, звучит как «грязная вода». Любые другие языки мира не могут перевести слово Москва. Слово «кремль» — татарское и обозначает укрепления на возвышенности.
  З. В средние века все картографы Европы писали и проводили границу Европы вдоль границ Руси (Русь — это территория нынешней Украины). Московия — улус, со своими финскими народами, всегда была составляющей Орды и ее Европа справедливо относила к Азии.
  4. Московия (Россия) платила дань Крымскому Хану (!), своему СУВЕРЕНУ и ХОЗЯИНУ, который был правоприемником Золотой Орды, вплоть до 1700 года. Царь Московии встречал крымского посла на Поклонной горе, садил его на своего коня, сам пешим, под узду, вел коня с крымским послом в Кремль, садил его на свой трон и вставал перед ним на колени!?
  5. В 1610 году, в Московии на Борисе Годунове (мурза Гудун) закончилась династия Ченгиз идов (родственник Чингисхана) и на трон возвели Алексея Кошку с финского рода Кобылы, а при венчании его на Царство церковь дала ему фамилию Романов, якобы прибывший с Рима править Московией! 6. Екатерина 2-я, после оккупации последней свободной Руськой Державы-Великого Княжества Литовского (тер. Беларуси) в 1795 г., своим приказом велела назвать угро-финские племена Московии какими-то великороссами, а украинцев — истинных русичей — малороссами!
  7. Никто и никогда не видел в оригинале договор о воссоединении между Московией и Украиной якобы подписанный Б. Хмельницким и Царем А. Романовым!?
  8. Уже несколько столетий археологи Московии ищут артефакты подтверждающие достоверность Куликовской битвы, но пока безуспешно, вот только басню о победе Д.Донского над Мамаем распевают до сих пор, на все голоса!
  9. Псковская, Новгородская, Смоленская области России, — это бывшие славяно-руськие Княжества и до угро-финской Московии не имели никакого отношения, покуда Московия — Орда не оккупировала их соответственно в 1462, в 1478, и в 1654 годах. А в других областях РФ (Московии) никогда не обитали славянские племена и народы.
  10. Золотая Орда и ее дочь — Московия, это — единственные страны Мира, которые держали в рабах собственный народ. Это и объясняет вечную отсталость богатой на природные ископаемые Московию от сравнительно обделенных на природные ресурсы европейских стран. Ведь эффективность работы свободных людей гораздо выше, чем рабов.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 35. 35 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#7:"lz2"]Русия не се управлява по модела на Чингис хан. Тя се управлява по модела на Путин. Този модел включва тотално ограбване на държавата, без ангажименти за добруване на руснаците. [/quote]

  А може ли да обясните разликите между модела на Чингис хан и Путин ?

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Нима? Ужасяващо! Да очакваме ли да завладее половината свят?!

 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  [quote#26:"Ebeneezer Goode"]Имат и големи умове, но те са отчайващо малцинство. [/quote]
  Преди доста години прочетох, пак от руснак, следната констатация. В Русия има примерно 10хил. интелектуалци, някои от които сред най-светлите умове на света. Надолу има само аморфна маса. Липсва прослойката от нормални, средно интелигентни хора, които са гръбнак на всяко общество.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Навярно в самото начало той просто се опитваше да обуздае олигарсите, да се справи някак със сепаратистите - това са били скромните му цели."

  Аз не мога да си обясня този феномен в Русия.
  Хора, които се водят за умни, интелигентни, прозорливи да не могат да забележат очевидното.
  Какви олигарси, какви сепаратисти? Кви пет лева?
  Бул шит.
  В главата на обременения ръфляк от КГБ, израстнал в мизерията на работническите общежития на Ленинград, от самото начало, е имало една единствена основна мисъл - как да цапардоса колкото се може повече пари. Когато се настанява във властта мечтата му придобива реалност. Като възпитаник на КГБ обаче, той не познава почтен начин за правене на пари, цялата му дейност е бандито-мафиотска. Да, ама в техните среди, както лесно крадеш пари когато си на власт, много лесно ги губиш, когато не си на власт. В бандидската обстановка, за която лично си допринесъл да се установи във цялата държава, няма законовите пречки пред насилника, които ги има в държавите с върховенство на закона. Хуйло знае много добре - а сдаде властта, и тутакси ще трябва да се раздели със скътаното. Няма друга защита за него освен властта. Той жив няма да излезе от Кремъл - или ще доживее смъртта си като президент, или аркадашите му ще го очистят.
  Самонамърда се в капан.
  Той е ясен, да му мислят руснаците.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#18] от "lone_wolf":


  [quote#18:"lone_wolf"]Соросоид ще да е!
  Питайте нашите путиндери![/quote]

  Ние, понеже се усъмнихме че е баш така и попитахме нета. А той рече, че грузинчето - негодяйче* е соросоид.
  "председатель правления мегапроекта «Пушкинская библиотека» (Фонд Сороса)"

  *Сам си е турил този пседвоним, та моля да няма резки движения с горните мисловни крайници.

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Весело

  [quote#26:"Ebeneezer Goode"]Брежнев, Путин - няма значение. Важното е да не трябва много да се мисли. И да има водка.
  Пак повтарям - повечето!
  Имат и големи умове, но те са отчайващо малцинство. [/quote]
  Абе друго си е при финансовата анархия на запад където само либералните финансови социопати имат права и свободи !
  Питайте Жан-Клод Юнкер който е най-големия медиатор с дискретни милиардери и техни офшорни компании ,тайните им сметки и е експерт по укриване на данъци , за това е и промотиран в ЕС именно от великите милиардери филантропи! Ама ей на лошия Путин преследва демократичната олигархия значи е лош, лош!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Сделали как надо-получилось как всегда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#37:"Николай Колев"]В Русия има примерно 10хил. интелектуалци, някои от които сред най-светлите умове на света. Надолу има само аморфна маса.[/quote]
  Изглежда, че от векове е така. Това прозира и в произведенията на класиците им. Аз поне мога да свидетелствам за Достоевски и Чехов. Осеобено в разказите на Чехов това е показано кристално ясно.

 44. 44 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Прав е писателя!
  Колкото и да е чудно, ако вникнете дълбоко в руското общество ще видете, че те нямат много общо със славяните! Вече...
  Смесили се с всякъвимути там дръпнати очи, народите от СССР и смесени бракове всякъкви. Вижте поляци и чехи как са се запазили като нация и вижте тях!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 45. 45 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#40] от "Graf":


  [quote#40:"Graf"]Ние..........[/quote]


  Ваше Величество!
  Значи не греша, а?
  Каква е тая държава, която един човек, може да я разклати?
  (Пък бил той и Сорос!)

  Да разлая троловете!!
 46. 46 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#33:"lone_wolf"]Сори, ама с разстрела на Романови...[/quote]
  Разстрел всъщност не е имало, дори един от тях е бил премиер в последствие...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Цирка е, че у нас модела е същия и батюшката цар си дойде с прякора - баце. Та местните мурзилки да не сравняват рашастан с нас, а да прогледнат, че всички кадърни бягат към прогнилия западен капитализъм

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Човекът има право на мнение...

 51. 51 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#40:"Graf"] грузинчето - негодяйче* е соросоид.
  "председатель правления мегапроекта «Пушкинская библиотека» (Фонд Сороса)" [/quote]
  Ах този отвратителен Сорос - да подкрепя мегапроект за Пушкинска БИБЛИОТЕКА, защото ордата не може да си го позволи.... Каква комедия само....

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#39:"simval"]Да, ама в техните среди, както лесно крадеш пари когато си на власт, много лесно ги губиш, когато не си на власт. [/quote]
  Е ...не е като в България където където кражбите и корумпираните политици се вписват в хиляди секретни грами на американското посолство и никога не се вадят а назначаваните политици имат пълна приемственост по между си и даже си помагат като си отварят един на друг очите къде изпада най-много чакалък и кои са водещите рушветодатели-лобисти!
  А Путин който не много висок тези неща ги вижда много от далече!
  При нас кой мащабен продавец на България загуби парите си при излизане от властта Костов,Царя и Сергея? Само тези които обираха трохите от масата бяха ликвидирани.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#45] от "lone_wolf":

  Не си се объркал. Така се оказа, а с фактите не желая да споря.

  [quote#45:"lone_wolf"]Каква е тая държава, която един човек, може да я разклати?[/quote]

  Да беше само това еврейче, с мед да го помажеш..
  Викат, първите пари за болшевиките дошли от други богоизбрани, па и идеологията им дали от там, а цялата болшевишка пасмина около мумията била пак от тази възвишена порода....
  Ся ще ме подгонят разни правоверни за "антисемитизъм", ама к'во да сторя с фактите?
  Но на вас ви дадоха днешната и сутрешна двеминутка (по Оруел), може да я ползвате по предназначение, вместо да питате за очевадни неща.

  Ecrasez l’infâme
 54. 54 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  [quote#45:"lone_wolf"]Каква е тая държава, която един човек, може да я разклати? [/quote]
  Преди 15-20 години един инвеститор беше казал за БФБ "ебэм ти борсата, щом мога да я манипулирам с 50 хиляди долара". Та и с държавата...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 55. 55 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#6:"Краде ми се мили мой!"]защо хората в Расия не искат да бъдат щастливи,като електората на територия България!?[/quote]
  А ти имаш ли си на представа колко са щастливи хората в Русия? А имаш ли си на представа колко се изселват от Русия, особенно последните години? За теб там ще е добре - краде се много и на едро, до Русия не е далеч, вместо да я каниш тук иди сам там, ще бъдеш щастлив не по сосроски, а по кацапски!

 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#51] от "Коки":

  [quote#51:"Коки"]Ах този отвратителен Сорос - да подкрепя мегапроект за Пушкинска БИБЛИОТЕКА, защото ордата не може да си го позволи[/quote]

  Да ми намериш линк към тази "библиотека"?
  Толкова е "мега", че у нета има само заглавието ѝ.

  Ecrasez l’infâme
 57. 57 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "penchoo":

  [quote#55:"penchoo"]А имаш ли си на представа колко се изселват от Русия, особенно последните години? За теб там ще е добре - краде се много и на едро, до Русия не е далеч, вместо да я каниш тук иди сам там, ще бъдеш щастлив не по сосроски, а по кацапски! [/quote]

  Пенчо, в пропадналата Русия има демографски бум. Населението и расте, както от мигранти, обикновено руснаци от бившите републики, така и от ръстта на раждаемостта. Всъщност, знаеш ли, че за второ и трето дете държавата плаща еднократно почти половин милион рубли, или над 6 000 ЕВРО ! А в проевропска България 600 лв., или 300 ТРИСТА ЕВРО !

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#30] от "nikolai22222":

  Защото управлението на Чингис хан е било ефективно за времето си.А сега сме 21-и век.Всички важни въпроси са се решавали от хана.Но той не е имал чак толкова много въпроси за решаване-как да се разпредели плячката,къде и колко войски да се пратят и други подобни военновременни въпроси.Не случайно монголската империя не просъществува дълго-когато наследниците му се опитват да управляват завладените територии по същият начин претърпяват провал.Само Златната орда в Русия се задържа по-дълго.И сега всички важни решения в Русия се вземат от Путин.Ама държава с население 145 милиона и хиляди градове и села няма как за всичко да е отговорен държавният глава.А в случаят и Путин е много корумпиран-поради тези причини държавата не може да се развива,а запада все повече.Съчетано със санкциите и ниските цени на нефта и газа.

 59. 59 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Безпощаден!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#35] от "xhi13317223":
  "А може ли да обясните разликите между модела на Чингис хан и Путин ?"
  ....................
  Разликата е, че Путин не изхвърля главите на избитите жители на един новопревзет град пред крепостните стени, както са правили монголците навремето. Иначе и двамата сеят смърт и разруха, за да вцепенят враговете си от страх. Има и една друга съществена разлика - Чингис хан, подобно на нацистите избива други народи, докато Путин е по-близък до комунистите, които както е известно, избиват собствените си народи.

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#57] от "birnic":

  Дай данни за този демографски бум.Щото аз намирам само данни за демографски срив.И то единствено от имиграцията на мюсюлмани от централноазиатските държави се поддържа сравнително нисък процент на намаляване на населението.

 62. 62 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ...нито един реформатор не е посмявал да посегне на фундамента на държавата, положен още през 15 век от обединителя на Русия Иван Трети. Тогава той възпроизвежда държавническия принцип на ордата...
  **********
  Язе прочетох тва и некак си ми са стори познато. И викам си - дека сам го виждал таквози бе? А?? И са сетих - ми оно у Англия бе!! Същата!! Баш точ-в-точ нито един реформатор не е посмявал да посегне на фундамента на държавата, положен още през намкойси век от намкойси Хенри 3-ти ли, 8-ми ли, па Едуарт 4-ти ли, знайш ли ги!! Баш принципа на ордата откъде да го погледниш!!

  И да видити, доде англичанити беа по принципа на ордата имперята им беше велика, и слънцето над ней никогаш не залязваши!! Ма отка са изпарламентариа, демократизираа, и не е веке карлица Викторя, дека ги даржеши изкъсо, ми Лизето, дека е по-така мека, тулерантна, удариха наназад!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Всъщност, руснаците смятат, че онаследената от монголците кръвожадност, е нещо позитивно и полезно за тях. И се гордеят с това. Въпрос на светоглед.

 64. 64 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 697 Любопитно

  [quote#60:"volarok"]докато Путин е по-близък до комунистите, които както е известно, избиват собствените си народи. [/quote]

  съмнявам се, че чеченците, грузинците - или пък украиницте днес - ще са напълно съгласни с това изказване

 65. 65 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Има нещо интересно. Все повече хора (основно интелигентни) в сатрапията се усещат накъде вървят нещата. Обаче защо им отнема толкова време?

  Имам много приятели руснаци, които разбира се живеят извън територията на Путинс Хан и само двама от тях имат аспирации към Путлер, въпреки че признават, че е крадливичък. Останалите са твърдо против управлението му, анексирането на Крим, цензурата и т.н. И винаги са били против.

  Явно наистина в рассея мозъците на хората са силно промити и от там и бавното им осъзнаване.

 66. 66 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "mushashi":


  [quote#61:"mushashi"]Дай данни за този демографски бум.Щото аз намирам само данни за демографски срив.[/quote]

  Ето ти "Дойче веле" например. Медия, която най-малко може да бъде обвинена в симпатия към Русия. Също като "Дневник":

  http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-17767494

 67. 67 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Две изключително популярни руски личности
  =======================================
  Двама бивши руснаци живеещи на западна издръжка се събрали да говорят непристойно и да плюят по родината си. В полза на чужди интереси. Много достойно, чак величествено.

 68. 68 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 709 Неутрално

  В ханската юрта преди повече от около 16 години е бил поставен
  от мафиотско-КГБиския купол в Русия , тайния милиционер Путин.
  Засега много добре се справя със задачите поставени му от Купола. Най-важната от тях е да излъже руснаците , че всички усилия за укрепване сигурността на Русия , е всъщност усилие за укрепване на собствената му сигурност и тази на руската мафия.
  Това нещо джуджето от Кремъл го постига с един много прост номер - всички решения еднолично Путин ги взима - но за НИЩО
  не отговаря!!
  За всички фалове ставащи в Русия за отговорни винаги се обявяват по-нисшестоящите от ченгето : Правителство , отделни министри , депутати , политици , Сорос , ЦРУ , Глобалното затопляне , но не и Путин .......
  И изглежда , че всеки в Русия забравя да си зададе въпроса - кой назначава Правителството.........................

 69. 69 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако утре в страната се проведе, дай Боже мирна, революция, ако свалят Путин, а на власт дойде някакъв нов демократ
  =========================================
  Ех, американски мечти. Нищо те поне са безплатни, за разлика от военните бази и "противоракетните" щитове.

 70. 70 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#68:"Николай_1"]Засега много добре се справя със задачите поставени му от Купола[/quote]
  Сигурен ли си че не е от Звездата на смъртта?

 71. 71 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Путин си е Болшой Диктатор.

 72. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#45] от "lone_wolf":

  Даже и Сорос не е необходим. Виктория Нюланд само с две тави курабийки окупира Украйна....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 73. 73 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  До коментар [#67] от "Каишков - Системен нарушител":

  А възражение по същество? Или всичко е от типа"Не читал, но осуждаю..."

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 74. 74 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#57] от "birnic":

  Дори и демографският бум да е факт, какво точно доказва той? При повечето развити икономики, в които населението се чувства сигурно има намалена или отрицателна раждаемост, но увеличена миграция от други държави. Бум на раждаемост има в бедни държави, където утрешния ден не е особено сигурен. Колкото и парадоксално да звучи си е точно така. Има маса изследвания за раждаемостта в развитите страни.

  Колкото и интелигентно животно да е човек, не може да избяга от инстинктите си (особено тоя за оцеляване). При животните съществува абсолютно същия принцип, при който тези с най-малък шанс за оцеляване на поколението раждат или снасят много повече отколкото тея с висок шанс.

  Следващият въпрос е къде се наблюдава най-изразено тоя бум? В Москва? По селата? При най-бедните? Сигурен съм, че при истински анализ, а не просто цитиране на статии истината ще излезе наяве. От статията в ДВ има леко загатване за отговора на тоя въпрос:

  "Особено в руските провинции това са много пари. Изплащането на еднократната парична помощ е обвързано с условието, че парите могат да бъдат използвани за подобряване на жилищните условия, за финансиране на образованието на детето или за повишаване на пенсионната осигуровка на майката."

 75. 75 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#57:"birnic"]Пенчо, в пропадналата Русия има демографски бум. Населението и расте, както от мигранти, обикновено руснаци от бившите републики, така и от ръстта на раждаемостта. [/quote]
  Зная, отлично зная как расте! В Москва вече мюсюлманите са над 4 милиона. Бум на раждаемостта на Кавказ (дотираните от бюджета кавказки мини републики, Окурок си купува мир в Кавказ, чрез плащане) приток на имигранти от средна Азия.
  Обезлюдяване на села, масово пиюнство и почти нулева раждаемост в районите на Средната полоса и Нечерноземието.
  И при нас има бум на раждаемостта при циганите, а там е при "черножопые" из Кавказа и Азии!

 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Тоя е поредният конформист, който не са приели за член на Партията и сега беснее и се пише голям дисидент.

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  " писателя Борис Акунин, който е много популярен и в България."

  Аз сефте го чувам. Камо ли да е много популярен.
  За баба Гицка и баба Пена -съвсем!

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Борис Акунин, напусна Русия през 2014 година и оттогава не се е връщал в страната"

  Малко като на Тодор Живков работата-той се криел в нелегалност, ама никой не го търсел!

  В Русия съм! В Русия съм!
 79. 79 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Този курс задълбочава изолацията на Русия и я противопоставя срещу останалия свят. "

  Русия щеше д абъде поставена под санкции по един ии друг повод. Повод винаги щеше да се намери, като във вица със зека-"Зайп, що си със/без шапка?"

  В Русия съм! В Русия съм!
 80. 80 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  " Вътре в страната този курс означава пожизнено управление, при което Ръководителят никога не подава оставка. "

  А кой американски президент е подавал оставка, господин "писател"?
  Президента си има мандат. КАто му изтече-отива на избори.Не ли?
  А как е в САЩ? 2-3 фамилии управляват държавата-Клинтън и буш с десетилетия са на върха като Путин и Медведев. Това нормално ли е според, "писателю"?Толкова ли няма други достойни?
  А и не се сещам някой да е оспорил изборите в Русия? Това искат хората-това си избират!

  В Русия съм! В Русия съм!
 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  ". Те бяха горе-долу като тези хора, които днес опъват палатка някъде из Москва, а минувачите не им обръщат никакво внимание."

  Еми какво ревете тогава? Има ли свободни избори, с няколко кандидата? Има!
  Има ли протести с палатки? Има!
  Има ли митинги-има!

  Ама никой не им обръщал внимание! Абе "писателю", деморкацията е право да говориш, но и право на другите да решават дали да те слушат.

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "ози човек изобщо нямаше намерение да става пожизнен диктатор, да отменя свободата и тъй нататък. Навярно в самото начало той просто се опитваше да обуздае олигарсите, да се справи някак със сепаратистите - това са били скромните му цели."

  "Писателю", уж писателите сте интелигенция...
  Такава голяма страна трябв да се управлява с желязна дисциплина. Как е в САЩ? Ако не си държиш ръцете на волана като те спратможе да ти пуснат един куршум. Да не говорим за нападение срещу полицай. Отговорът е доста твърд, нали?
  И така трябва. Така е и в Русия, Китай, Бразилия. Няма как да се управлява голяма държава иначе.

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#52] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#52:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]При нас кой мащабен продавец на България загуби парите си при излизане от властта Костов,Царя и Сергея?[/quote]

  Което идва да покаже, че България не е чак толкова бандитска държава, колкото е Русия.

  ПП. Освен това, примерите, които си дал, подкрепят моята теза.
  Костов загуби някакви пари, след като се хвана на хорото на Цв. Василев. Царят е пример не за това, което ти казваш, а доказателство на моята теза. Май му взеха повече от половината и продължават да го ръфат. Него го спасява единствено застъпничеството на КГБ. Хамстерът си беше кокошкарски калибър и такъв си е все още.
  А какво ще кажеш за самият Цв. Василев. Изтръскаха го като чувал.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 84. 84 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#74] от "mmanchev":

  Манчев, спри се, моля те. Причините за раждаемостта могат да бъдат различни в различните държави и икономическата ситуацията в която се намират. Айде погледни раждаемостта в България. Общата тенденция е към намаляване, което опровергава написаното от теб, че "При повечето развити икономики, в които населението се чувства сигурно има намалена или отрицателна раждаемост, но увеличена миграция от други държави.". У нас нито населението се чувства сигурно, нито икономиката е развита, нито е налице миграция от чужбина. В слабо развитите държави факторите, влияещи на раждаемостта, са съвсем различни.
  Казваш, че в руските провинции 6 000 евро са много пари. Но са били повече преди срива на петрола. А у нас те са още повече пари. Но виждаш ли политиката ? Дават се пари за второ и трето дете, но не и за 5, 6 ... 10-то. Парите се дават под условия - решаване на жилищни проблеми, образование, здравеопазване, осигуряване .... А у нас - на глава циганско чаве ! Затова от 2013 г. насам в Русия има прираст на населението, а у нас - демографска катастрофа.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "У нас обаче страната продължава да се управлява не по закона, а по заповедите на Великия хан. И никой закон не може да бъде по-силен от ханската заповед. "

  Да, ама Великия хан се избира на избори, господин "писател"!
  А в една президентска република кое да е по-силно от думата на президента. избран по волята на народа??

  В Русия съм! В Русия съм!
 89. 89 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#85] от "messera":


  [quote#85:"messera"]До коментар [#79] от "Веселин Дечев (десидент)":
  Лузър расия сама се постави в изолация!Погазвайки всички общоприети норми.Скара се с половината свят ,правейки на "велика".[/quote]

  Я да вземеш да напишеш в Гуглето:

  "Путин встретился Москва"

  и ще се шокираш от резултатите. А те показват всичко друго, но не и изолация. Обама например може да не е ходил в Москва, но Кери редовно тича там. Последно японския МП ли беше там ?

 90. 90 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#2:"EU defender"]Изостанала азиатска сатрапия, това е русия. [/quote]
  Ами като е изостанала що се занимавате с нея тогава? нал е треторазрядна държава?Няма икономическа, военна и каквато и да е мощ? Кво се занимавате с нея?
  Що не се занимавате с Индия, Китай-те къде къде повече население имат, икономика. Даже и ядрени оръжия си имат?

  В Русия съм! В Русия съм!
 91. 91 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#84] от "birnic":

  И като казах повечето, казах всички развити икономики ли? Така е причините могат да са различни, но се базираш само на статия в ДВ, която доказва едно нищо.

  Факт ли е че изключителен бум на раждаемост има в слаборазвитите държави? Факт ли е, че ПОВЕЧЕТО развити икономики страдат от ниска раждаемост?

  Мислиш ли че 6000 Евро ще докарат демографски бум в България? Кои прослойки на обществото ще се възползват от тея 6000 евро?

  Има ли бум на раждаемостта в Русия или е по-скоро малък прираст? Ето ти един анализ на Moscow Times

  http://www.themoscowtimes.com/news/article/russia-reverses-birth-decline-but-for-how-long/502325.html

  Та, по-спокойно с дитирамбите и лозунгите за невероятния бум в Русия. Крайните изявления с привкус на социалистичеки идеализъм са малко несериозни.

 92. 92 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#7:"lz2"] без ангажименти за добруване на руснаците.[/quote]
  А Горби и Ельцин какви ангажименти имаха ехееей!
  Такова добруване падна, че още не могат да се оправят!

  В Русия съм! В Русия съм!
 93. 93 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  До коментар [#89] от "birnic":
  Затова ли на 9.05.на Мавзолея беше само Назърбаев?Даже придворния Лукашенко и арменеца ги нямаше!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 94. 94 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#66] от "birnic":
  Даваш като източник вестникарска статия отпреди 2 години.Аз всички източници,които намирам дават почти нулев естествен прираст.Не мога да дам линк щото пиша от телефон.Но ми прави впечатление,че за за 2015г има 230 хиляди прираст благодарение на имигрантите.А те основно са мюсюлмани от Средна Азия.Намалява броят на етническите руснаци.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#84] от "birnic":

  Недей забравяй,че се отчетоха като прираст и 2,5 милиона жители на Крим през 2014г.За 2015г прирастът е нулев или под 0,1 процент-в рамките на статистическата грешка.

 97. 97 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Манчев, във всички слабо развити държави ВИНАГИ е било налице висока раждаемост и висока смъртност. В развитите държави раждаемостта е функция на развитието на икономиката и на политиките в тази област. Погледни например САЩ след войната. И всички европейски държави.
  Наистина една статия не дава реална представа, но и ти ми предлагаш статия. Айде погледни статистиката, например от Уикито:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BE%D1%82_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 98. 98 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#29:"Коки"]Ами защото България е умалено копие на расия, под вещото ръководство на управляващите от 70г русофилистични комунета.... [/quote]
  Абе либералните сугестолози защо вменяват ,че България ,че управлява от Чингз Хан (Руска Федерация) при положение ,че даже и българските представители в Европейски Парламент и Европейската Комися са избирани внимателно от окултната височинна в Южния Парк или пряко от Световната банка и Вашингтон?
  Ако България си приличаше с Русия сега щяхме да имаме армия и полиция а средната пенсия и заплата за 27 години демократура няма да са ни под прага на бедност !
  Ако Русия тъпче на едно място докато света се развива то нашата скромна колония пропада все по-дълбоко в дългове и интелектуален сакатлък!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 99. 99 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#96] от "mushashi":

  Ти правиш ли разлика между прираст и раждаемост ?

 100. 100 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "В същото време това е и система, в която тъкмо държавата се оказва най-висшата ценност. В тази система не държавата обслужва хората, а хората обслужват държавата. В нея не съществува възглед за личните права - съществува само възглед за личните привилегии, които се предопределят от мястото ти в самата структура и от степента на вярност към началството."
  ......................................................................................
  . В основных ветвях российской народности господство системоцентристской этики на протяжении абсолютного большинства столетий ее исторического существования было практически безраздельно. Оппозиция «общество ¤ личность» практически даже не возникала. Но причиной этому, конечно, была отнюдь не гармония между этими двумя уровнями социального бытия, не отсутствие противоречий между индивидом и социальным целым, а совершенно однозначный, само собой разумевшийся вектор разрешения противоречий между ними a priori в пользу целого.
  Системоцентристский генотип в социально-этической сфере, соответствующие ему черты национального характера русских в сфере социальнопсихологической полностью определяли характер господствовавших в обществе отношений (в том числе политических). Они надежно блокировали развитие любых тенденций, которые не соответствовали им и в перспективе могли бы поставить под угрозу существовавшие принципы социальных взаимоотношений. Надо отдать системе должное инстинкт самосохранения у нее всегда был развит превосходно. Она очень чутко реагировала на любые веяния, представлявшие для нее потенциальную опасность. Реакция эта, конечно, всегда была одинаковой подавить, растоптать, удушить в зародыше.
  Результаты подобной «повышенной бдительности» были двоякими. С одной стороны, запас прочности системы был столь велик, что никакие удары исторической судьбы, никакие внешние угрозы и внутренние катаклизмы (подобные тем, которые в других исторических ситуациях и у других народов оказывались вполне достаточными для низвержения в прах целых империй) не могли серьезно поколебать ее основы. С другой стороны, любые возникавшие в истории России возможности, которые хотя бы в перспективе способны были вывести страну из-под тяжелой длани деспотизма ничем не сдерживаемой государственной власти, с самого начала парализовались и обрекались на гибель, поскольку они мгновенно вступали в противоречие с национальными стереотипами политического поведения и моральными основами социальных взаимоотношений. В результате народ оказывался в очередном историческом тупике унижения и горя."


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK