Екатерина Михайлова: Правилата трябва да насърчават хората да гласуват, не да ги отказват

Екатерина Михайлова

© Георги Кожухаров

Екатерина МихайловаОтхвърленото вето на президента и мигновената реакция на държавния глава да включи Конституционния съд в дебата превърна променените изборни правила в тема №1 за дълъг период напред. "Дневник" потърси за коментар Екатерина Михайлова, която сега е в академичните среди, но в няколко последователни състава на Народното събрание бе активен политик на предна позиция, първоначално в СДС, впоследствие сред основателите и ръководителите на партията ДСБ.


Изборите станаха гореща тема. Какво е вашето мнение, г-жо Михайлова, за дебата, който се води?


- Изборите и изборният закон винаги са били от най-важните неща за политиците, защото през тях се реализира представителното управление. Винаги, когато се гледа избирателен закон, има много страсти и сред политиците. А най-важното е всъщност тези страсти и емоции да направят така, че да накарат българския гражданин да гласува по начин, който да е улеснен, хората да са информирани, да са създадени правила, които да не предопределят изборните резултати. Но политиците на първо място гледат себе си. И това се случва не само сега.
Но не се е стигало толкова често да се изпращат гласувани правила на Конституционния съд?


- Напротив, пращани са. Има поне няколко решения на КС, свързани с изборни закони, едни от последните от които са от преди няколко години. Бяха свързани с решения за промяна на изборната бариера за коалициите, за намаляване на броя на съветниците в някои от общинските съвети. И това бяха решения, свързани с ограничаването на политическия плурализъм, нещо което конституцията е гарантирала. Т.е. темата "избори" често е занимавала и Конституционния съд. Нека да си спомним, че дори имаше решения, с които частично бяха касирани избори, дори КС брои бюлетини в секции в Турция и оттам имаше завъртане и промяна на някои от депутатите.


Гласуването в Турция ли са причината за сегашното напрежение?


- Това е част от темата. Тя е изговаряна съвсем ясно от някои от народните представители, не е нещо за което да гадаем и предполагаме, а представителите на Патриотичния фронт го казват директно. Но когато се прави закон, той се прави за всички, а не само за живеещите в една или друга страна, защото според българската Конституция всички български граждани, където и да се намират, имат еднакви права. Което води до извода, че когато се създават – и то не само изборни правила, а и всякакви други - законите са насочени и към българите извън страната. Проблеми се появяват, не само изборни и са правени опити за промяна на законодателството с оглед здравното осигуряване на българите зад граница. Но така или иначе този текст в Конституцията трябва да бъде спазван.


Имаме още нещо в този закон, което не е предмет на ветото на президента, а е не по-малко важно – правото да се превърне в задължение. За мен това е конституционен въпрос. Не може през обикновен закон да бъде направена промяната. Когато се прави избирателен закон, трябва да се правят процедури за облекчаване на гражданите да гласуват и политиците и политическите партии да предлагат политика, с която да поощряват гражданите да гласуват, а не да ги отказват.


Няма ли противоречие, че от една страна се въвежда задължително гласуване, а от друга се предвижда дерегистрация?


- Особено в първия вариант – от едно негласуване, независимо от това какъв е изборът, да бъдат заличени – се почувствах лично обидена. Защото съм човек, който гласува, занимавала съм се години наред с политика и сега вече, когато не се занимавам, пак гласувам. Полагам усилия, понеже все още постоянният ми адрес е в Пазарджик, а настоящият в София, преди всеки избор ходя, подавам заявление и отивам да гласувам. Но се почувствах лично засегната от това, че може да направя избор понякога за нещо да не гласувам, и да бъда заличена от списъка на гласоподавателите. Това според мен даже не е въпрос на законосъобразност.


Защото кой ще проследи, че аз два пъти не съм гласувала на местни избори. Ама два пъти на местни избори на двата тура ли трябва да не съм гласувала или само на единия? Или на президентските по същия начин? И кой е този, който ще ме проследи и ще ме заличи? И дали няма да ме заличи, въпреки че аз си гласувам? Това са лоши решения. Активна регистрация - това трябва да се направи.


Каква е целта?


- Както беше обяснено – да се прочистят списъците от "мъртвите души" и от тези, които са извън граница, но не може да бъде разбрано, че са навън. Тези, които сме активни, ще отидем, ще се регистрираме, дори можем да получим карти за гласуване. Разбира се с това няма да бъдат лишени останалите от право на глас, по-скоро те ако не гласуват, няма да стоят в избирателните списъци и да създават нереална представа.


Електронното гласуване най-лесно може да осигури активната регистрация. Но не крие ли капани?


- То няма да е задължително. Ще е възможност. Привърженик съм на електронното гласуване. С колеги съм внасяла такъв законопроект. Големите въпроси в този случай са технически и технологични. Трябва да се обезпечи защитата на вота. Електронно гласуване е едно от решенията специално за българите зад граница. Има и друго решение – гласуване по пощата, нещо което вече работи в много страни. Но има специален ред - избирателят трябва да заяви, че няма да може да отиде до секцията. Тогава по определен ред му се дава плик с всичките защити и къде трябва да бъде пуснат този плик.


Как партиите се опитваха да моделират през годините изборното законодателство?


- Сещам се за два случая и нестандартни решения. Единият е когато БСП въведе за местните избори трилотаж, на мястото на балотажа. Това беше, когато Стефан Софиянски стана кмет на София. Идеята на този трилотаж беше след първия тур да се разпръснат гласовете на десницата и евентуално левицата да успее.


Втората промяна с цел партийни успехи, за която се сещам, са прочутите 31 мажоритарни избирателни района, които пак БСП направи и те съвпадаха с пропорциолните райони. Въобще не беше истинско мажоритарно гласуване. Резултатът беше, че ГЕРБ получи бонус на тези избори, а не БСП. Обикновено когато се правят резки промени в изборното законодателство, "резултатът" отива на главата на този, който го е направил.


Кога ще са възможни истински мажоритарни избори?


- Когато имаме укрепнала политическа система. Като казвам, че сега системата е неукрепнала, имам предвид разроените партии, непрекъснатото разделяне, изчезването на партии, които доскоро са били водещи в политическия живот. Когато видим в поредица избори едни и същи големи участници, тогава може да се мисли за мажоритарни избори, защото от тях печелят големите политически сили.


Трябва да внимаваме с рязка промяна в тази посока да не бъде ударен политическият плурализъм. Разбирам защо хората искат мажоритарен избор, казват ми го и студентите – искат качествени депутати, искат по-голяма връзка между депутат и избиратели. Което мажоритарният избор го дава, той принуждава партията да излъчва местни популярни хора, които да съберат подкрепа.


Но изниква въпросът за партийната дисциплина, ако трябва да се прокарват закони и политики?


- Англичаните как го правят? Там хем са мажоритарни избори, хем е дисциплина и то каква. Там има специална комисия за подготовка и излъчване на кандидатите и никак не е лесно да станеш кандидат. Нещо, което много ми се иска да стане в България.


Там го подготвят, пускат го на терен и една година го гледат как се справя и едва след това може да стане кандидат.


Сред постоянните въпроси за преоценка са партийните субсидии. Какво мислите?


- Нека има държавна субсидия, но за какво да е тя? Трябва да се изискват точно определени неща и да има контрол. Парите се дават за обучение на кадрите, партийния апарат и активисти, за програми. Т.е. парите да се влагат в развитието на хората, които участват в правенето на политика. А не да се правят дарения. Или да се раздават.


Но системата сега не е справедлива - без финансова помощ как ще пробият нови участници?


- Трудно. Ако трябва да се върнем назад във времето в началото нямаше субсидии. Тези, които са успявали, са успявали заради емоцията. СДС в началото, БСП след това, после пак СДС, след това царят, след това Бойко Борисов – винаги заради емоцията. Никой от тях нямаше субсидия, когато се получиха тези пикове. Иначе аз съм за това да има държавна субсидия, не в този размер.


Първоначално взехме германския модел "една марка за един глас". Сега е над десет пъти повече. Идеята беше да не са зависими партиите от корпоративни интереси, да могат да поддържат, макар и елементарни, структури: офис, експерти, секретарки, да си плащат телефоните, някои транспортни разходи да покриват, обучение да правят. Това е смисълът, а не да се раздават тези пари.


По конкретния казус Георги Първанов какво е мнението Ви? Може ли да стане отново президент?


- Според мен не. Има конституционна пречка. Текстът е доста ясен. Казано е че не може повече от два пъти и не се говори да са последователни мандатите. Нещо повече, в практиката и в демократичните стандарти, това е два пъти. Историята тръгва от Съединените щати, от първия президент, който отказва да се кандидатира за трети мандат.


Какви очаквания имате за близкото бъдеще?


- Мисля, че лятото ще е интересно. Няма начин да не е интересно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2141 Весело

  Мисля, че лятото ще е интересно. Няма начин да не е интересно."С това съм съгласен.Ще има Европейско по футбол,ОИ,чудни вечери с чудни изгреви.Нека да е лято.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Неутрално

  Задължителното гласуване няма да промени нищо, защото отвращението от политиците не може да се отмени със закон.
  Думата "република" идва от латински (res publica) и означава "дело на обществото", а нашето общество възприема управниците, като ''те'' - едва ли не като враг....

  [email protected]
 3. 3 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 691 Неутрално

  По-близо до мажоритарната система биха били 240 едномандатни избирателни района, които се формират на база броя заявления за гласуване. Ако искаме да спазваме принципите на демокрацията нека част от тези мандати да са за чужбина пропорционално на заявленията в България.

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Обаче австрийците как ги преебаха с изборите, а? Изведнъж се появиха правилни бюлетини по пощата за оноеа пребоядисано в зелено комуне ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Правилата не ме вълнуват .Лично мен кандидатите ме отказват

  Все по-хубаво става :)
 6. 6 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 970 Разстроено

  Не правилата, а самите личности отказват хората от гласуване ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Правилата ме насърчават да гласувам винаги,за г-н Радан Кънев!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Едни 100 лева като пуснеш бюлетината оправят нещата, изцяло.

 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 491 Неутрално

  " Но когато се прави закон, той се прави за всички, а не само за живеещите в една или друга страна,..."

  Като нов политик г-н. Симеонов да слуша.

 10. 10 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Не толкова правилата, а тъпотата и неадекватността на пишман политиците които искат да спечелят доверието на народа ,а дори не знаят не искат да знаят и не могат да решат нито един негов проблем , а се кандидатират заради далаверата да си в играта с големите порции от всякакви фондове и да се облажат максимално ! А народните неволи кучета ги яли !

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1279 Весело

  Очаквам с нетърпение г-н Радан Кънев да се кандидатира за президент, за да гласувам за него!
  Той е най-умен и най-красив, нищо, че е плешив!
  Никакви правила не могат да ми забранят да ви обичам, г-н Кънев!

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#9:"gmbh"]Като нов политик г-н. Симеонов да слуша.[/quote]

  Нов политик, ама дърто ченге.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар № 9:"gmbh" "Като нов политик г-н. Симеонов да слуша. "
  Какво да слуша ? Та нали видяхме колко и какви са "българите" изселили се в Турция- имената ли са им български, насила ли сме ги изгонили(ако е било така сега те могат да се върнат) , децата им ли носят български имена, знаят ли децата им родени в Турция български, плащат ли данъци в България, изобщо каква е ползата ни от двойното им гражданство ? После кой следи как протичат изборите там , а като знаем как ДПС ги извозваше с автобуси от Турция до България да гласуват , представяме си как се организират изборите в Турция . Дори родените и живеещи от поколения в България мюсюлмани се смятат за турци, а не за български мюсюлмани който е правилния термин . Защо тогава насила да ги правим българи ? На повечето от тях не им пука за България и ако трябва да избират между България и Турция , ще изберат Турция !

 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  И тук успяхте да осе**те.
  Форумът се е осмърдял на патрЕотизъм и фатмашки зелени чорапи. :(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#14:"mils5656"]насила ли сме ги изгонили[/quote]

  А не сме ли?

  Масовото гласуване от Турция не пречеше на "здравите сили", когато се знаеше, че гласовете отиват за ДПС.

  Сега, когато вече не се знае за кого ще отидат, изведнъж се сетихме, че не са българи...

  Евтини ченгеджийски номерца.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Щом става дума за избор на хора които да управляват държава или град трябва да има отсяване и право да правят избор да имат само най-умните и образованите хора ! А онези които не са си направили труда да се образоват, не са завършили средно образование(8 ми клас не е образование), онези които нямат собственост, нямат работа, и са на социални помощи те откъде ще знаят кой е правилният човек който да управлява държава или град ? Умните хора правят цивилизационен избор, а глупаците правят примитивен избор и затова трябва да бъдат с отнети права за гласуване на избори !

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  [quote#5:"rkirov"]Правилата не ме вълнуват .Лично мен кандидатите ме отказват [/quote]
  Позволете да се пошегувам ... сериозно. За отношението ви към "правилата" - двойка, за мнението ви към така наречените "кандидати" - шест с плюс.

 19. 19 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар №16:"Norman Granz" "А не сме ли"
  Аз съм свидетел и пряко дори бях замесен в тези събития та имам доста преки наблюдения ! Възродителният процес беше правилен , но времето и начина бяха тотално сбъркани и се получи обратния ефект ! Някъде партийните кадри прекалиха , другаде пък мюсюлманите реагираха по-остро и се стигна до ексцесии, някъде паднаха и жертви ! Някъде властите се бяха престарали и бяха дали ултиматум на мюсюлманите в тридневен срок да ги няма в България , но ако важеше за всички тук нямаше да е останал нито един от тях ! Мога да кажа че от Дръндар селото на Доган, Касим Дал и Рушен Реза се изселиха в Турция 20 семейства, от тях 4 се върнаха обратно ! Така че който искаше да не заминава не замина, който искаше да се върне никой не го е спрял . Тогава бях на тяхна страна но като почнаха да раздават шутове, порции, да рекетират, да преяждат с власт , да издигат верни и некадърни хора на власт, като почнаха да мачкат мюсюлманите и да ги третират като стадо гласоподаватели по списък за ДПС тогава вече нямаше как да ги приема за нещо нормално, още повече че Доган наследи Илия Павлов и Мултигруп . Тогава окончателно станаха ДС креатура ! И как да толерираме тези които само дават гласа си за ДПС ? Да гледаме такива като бат Сали и Пееф , Данчо Ментата и Бисеров в парламента ли ? Стига толкова .

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  "Полагам усилия, понеже все още постоянният ми адрес е в Пазарджик, а настоящият в София, преди всеки избор ходя, подавам заявление и отивам да гласувам..."

  Без коментар!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  които не са си направили труда да се образоват, не са завършили средно образование(8 ми клас не е образование), онези които нямат собственост, нямат работа, и са на социални
  До коментар [#17] от "mils5656":

  Които нямат собственост да не гласуват?
  Че то почти всички младежи от 18 до 30 години все още нямат собственост. Но виж, пенсионерите и средно образование имат, и собственост. Още повече ще натежи техният глас.

 22. 22 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#17:"mils5656"]А онези които не са си направили труда да се образоват, не са завършили средно образование(8 ми клас не е образование), [/quote]
  Задължение на държавата е да образова своите граждани,но управляващите не го правят съзнателно,защото простият народ се управлява без контрол.

 23. 23 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ех, Кате, Кате... Истинските демократи трудно се задържат в политическият живот у нас...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  не "правилата" трябва да насърчават хората да гласуват. А положителния резултат от тяхното гласуване-гласувах за еди кой си, и промених еди какво си. Сега хората С ПРАВО си казват, за ойто и да гласуваш-все тая. БСП въведе плоския данък, ГЕРБ и десните го прегърнаха. БСП и ДПС въведоха привилегиите за ВЕИ-та- ГЕРБ ги прие и въведе и за други групи. Всички заедно са ЗА корупцията. Всички са ЗА УЗАКОНЕНОТО източване от здравна каса и енергетика. И не чак толкова узаконено-от обществени поръчки и € фондове. Всички ги устройва корумпирана съдебна система и олигархия. Няма май системна партия, която да не е била на хранилката КТБ. И няма голяма партия, коато да не е подкрепяла пълненето на балона КТБ с ДЪРЖАВНИ пари! Затова хората си казвват, всички са грабители, разлика НЯМА! Съответон няма и смисъл да се гласува за различните глави на ламята!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Честит празник на просветата макар с ден закъснение на класната

 26. 26 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Поредната задействана дружинна ръководителка,която няма какво да каже и която съвсем наскоро заяви ,че не се занимава с политика.Явно отново е спечелена по някакъв начин да се включи в акцията.

 27. 27 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  На следващите избори ще се разбере за кого ще бъдат дадени електоралните гласове в Турция...

  Ама, докато се разбере, политиците ни ще треперят...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 28. 28 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Турските гласове са не толкова важни,ако гласуването на другите българи в чужбина се улесни-електронно или по пощата.Това ще бъде най-доброто и демократично решение.И ще има лесен достъп до урните.

 29. 29 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тази дама е треторазряден политик и малко по-слаб от това юрист. Опитът й и в двете сфери е напълно незабележим.

  Но понеже е на правилните геополитически възгледи, е доста успешна и слушана и в двете си качества.

  Все пак е от Лабораторията, която трябва да произвежда актуалната истина по поръчка отдалеч.

 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 848 Неутрално

  През последните 20 години ни ми се е случвало някой или нещо да ме стимулира да гласувам. Както виждам, скоро това няма да се случи. Единственото, което би ме мотивирало, е наличието на някой честен и почтен политик в плеядата от партии, които ни се предлагат.

 31. 31 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 301 Неутрално

  В един друг свят, нито правилата, нито кандидатите, нито начинът на провеждане биха отказали хората да гласуват. Да, а, ма не...

 32. 32 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 781 Неутрално

  4%-та бариера е крайно демотивираща за всяка гражданска инициатива. Ясно е, че без солиден финансов гръб тя е непосилна пречка.
  Така, че демокрацията ни е повече от бутафорна.

 33. 33 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#9:"gmbh"]" Но когато се прави закон, той се прави за всички, а не само за живеещите в една или друга страна,..."

  Като нов политик г-н. Симеонов да слуша. [/quote]

  Божеее, Екатерина Михайлова ми припомни от колко време не сме имали нормален политик начело на тази държава !!!!

 34. 34 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 815 Разстроено

  [quote#29:"polux"]Тази дама е треторазряден политик[/quote]

  Друго си е да се наредят първоразрядниците - Боко, Цецо, Пешо, Гоце, Моце, и т. н. и т. н. ...

  Тъжна работа, тъжна...

 35. 35 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 357 Неутрално

  [quote#29:"polux"]Тази дама е треторазряден политик и малко по-слаб от това юрист.[/quote]

  Кой ли го интересува какво мисли "Класната"?

  Костов и тя пропуснаха златен шанс да направят лустрация! Разсипаха България, а сега се допитват до тях!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Нещата ще се оправят, когато български избирател стане единствено българския данъкоплатец. Дотогава ще е хаос. Всеки дрънкоти каквото си иска.

 37. 37 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  аз па да я питам защо излезе от политиката.
  това е предателство пред демократите и
  искащите промяна, гражданско общество и
  справедливост.

 38. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хайл Путлер!":

  разсипалия България имаше офис до маджо
  във парк-хотел москва.
  казва се любен гоцев.
  а ти се казваш петьо блъсков номер двайсе и една илядо петстин шаесет и осъм.

 39. 39 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  архивите помнят, г-жо Михайлова, Вашата позиция относно вота в чужбина, когато се правеше кдоекса на Искар Фидосова.
  Тогава Вие искахте да се забрани гласуването извън дипломатически и консулски представителства

  Из доклада на Временната комисия за изработване на изборен кодекс, на която бяхте член
  http://www.parliament.bg/bg/archive/7/4/337/reports/ID/2152

  От парламентарната група на Синята коалиция - СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП, РДП ....Заявена беше позицията, че избирателни секции трябва да се разкриват само в дипломатически и консулски представителства на Р България.

 40. 40 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  а ето и текста от стенограмата от заключителното заседание на комисията проведено на 2.09.2010г.

  http://www.parliament.bg/bg/archive/7/4/337/steno/ID/1786

  " ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Благодаря, госпожо председател. Уважаеми колеги, добрата новина е, че временната комисия ще приключи в сроковете, които Народното събрание й беше възложило да прегледа досега съществуващото изборно законодателство и да предложи проект за Изборен кодекс.
  ....
  Много от предложенията на Синята коалиция са отразени в проекта за Изборен кодекс. Част от тях обаче не намериха място в текстовете на Изборния кодекс и аз искам да акцентирам върху тях, това, което ние сме поддържали и което прави по-различна позицията на парламентарната група на Синята коалиция.
  ....
  нещо ,което още искам да спомена, специално за гласуването в чужбина – ние настояваме изборни секции да бъдат откривани само в посолствата и консулствата на България извън страната "

 41. 41 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  добре, че тогава имаше хора от гражданските движения - най-активни беше Гласуване без граници и Френско-български форум, които се противопоставиха на тези искания. А те бяха много настоятелни, не само от Синята коалиция , но и от други партии вкл. и част от ГЕРБ, разбира се Атака и някои извън парламентарни. В крайния вариант на кодекса Фидосова остана възможността да се отркиват секции извън ДКП със 100 заявления. Въпреки обещанието да бъдат приравнени с тези в ДКП - 20.

 42. 42 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 470 Неутрално
 43. 43 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Всичко се подчинява на "правилната" употреба на "корпоративният вот", "купеният вот" и "мъртвите души". Мъртвите души са изцяло под контрола на ДПС. Последната дума имат те, след като е приключила договорката с предварително избраните за постигане на мнозинство на база изготвен статистически анализ от "специалисти" като Мишо К-ов. След което се дава нареждане на точно определени доверени лица в ИО да разпределят мъртвите души. Не случайно доверените лица от ИО са от екипа на Спас Русев, начело с изпълнителния директор на ИО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK