Тео Чепилов: Дипломата е единственото нещо, което никой никога не ми е искал

Тео Чепилов

© Юлия Лазарова

Тео Чепилов"Ситуация след ситуация" е дебютна книга с разкази на Тео Чепилов, по-известен като сценарист на сериали като "Под прикритие" и текстове за издания като Капитал Light, "Егоист", "Ритъм" и други. Тя събира реални истории на Чепилов и негови приятели от падането на комунистическия режим до днес – живота на така наречено от автора изгубено и излъгано поколение.


Как вашето поколение преживя Прехода?


- Тогава аз бях тийнейджър и бяха много странни години. Имаше купони, което не беше в смисъла на "парти", а някакво картонче, с което баба ти те праща да вземеш олио. Имаше режим на тока, после в края на 90-те беше хиперинфлацията, която беше брутална. Една седмица кутия цигари струваше 50 лева, а след това една цигара струваше толкова. Беше наистина неясно време.
Имам смесени чувства. От една страна е било много тежко, от друга е имало някакви безумни моменти, които сега няма как да се случат. На мен ми е носталгично, защото се сещам за всички приятели, които съм изгубил тогава. Една голяма част от детската ми компания умряха, други влязоха в затвора, пръснаха се из цял свят. После хората се чудят защо сме "изгубено поколение" и защо било толкова черногледо всичко.


Негативите бяха ли донякъде заради липсата на информация?


- Да, това беше голям фактор. Например аз много обичам да слушам музика и да говоря за музика. Така едно време разговорите за музика бяха например седят четирима души напушени на Паметника на съветската армия и единият казва, че първият албум на "Бийсти бойс" е от 1976 г. И ти гледаш някакъв по-голям от теб човек и мислиш, че би трябвало да знае. Това, че по тази логика "Бийсти бойс" е трябвало да свирят диско, няма как да ти дойде на ум.


Така имаше много неща, които съм чувал от по-големите и съм мислил за верни. Създал съм си една паралелна версия за нещата, която открих, че е абсолютен булшит (глупост - бел. ред.) и нищо общо с истината, когато се появи интернет. Сега в момента, в който някой каже някаква тъпотия, вадиш телефона и му показваш, но тогава не беше така.


По тази логика ми е много странно сега, когато някакви хора започнат да недоволстват как "младите" само си гледали телефоните. По наше време голямото мрънкане беше за телевизията, хората казваха "Той гледа три часа телевизия, ще му се промие мозъка, той вместо да си учи, гледа телевизия". Аз примерно от канали като "Дискавъри" съм научил много повече неща, отколкото от учебниците, най-малкото защото са били адекватно поднесени.


В такива моменти винаги се сещам за един американски теоретик на масмедиите - Дъглас Рушков, който даже имах късмета да интервюирам. Той беше казал, че когато възрастните казват на децата "Не играйте видео игри, не гледайте телевизия", това е все едно първите риби да казват на първите земноводни да се върнат във водата, защото на сушата няма да могат да дишат.


То си е поток на еволюцията, не можеш да кажеш, че отричаш телевизията, интернет и всички технологии. Всеки може да ги откаже еднолично, да стане "сайбър амиш" и да няма "Фейсбук", или да отказва да пише имейли, но той живота си продължава нататък. Не можеш да кажеш на света "Спри сега, защото на мен не ми харесва."


Може ли да се каже, че някои съвременни българи не харесват промените - в един от разказите говоритеза хората "център-периферия", които живеят в квартали като "Стрелбище"...


- Да, има го този момент, в който всички са точно като човек от център-периферия. Обичат да си създадат една рутина и ако може да е така завинаги, страхотно. Дори ако продължим с темата за музиката, например има 100 лесни начини да си купиш билети за концерт, а почти всеки българин отива да си ги купи от билетния център, нарежда се на опашка, чака два часа и си купува билет.


В това отношение имам наблюдения колко бавно навлизат социалните мрежи и как някой не навлизат. Така "Туитър" не стана масов. Друг пример е "Снапчат", който ако навлезе в България, то ще е след пет години. Докато в Щатите, където живях доскоро, хората толкова са свикнали, че ако искат да снимат нещо, го снимат през "Снапчат". Тези неща са се появили от някаква потребност, не просто ей така, а българите явно нямаме потребностите, които ги има на запад.


Хората в други държави някак искат да изпитва нови емоции, а не да преповтарят старите. При нас това тръгва от някакво леко недоверие, защото нас толкова пъти са ни прецаквали, че не можеш да повярваш, че нещо хубаво ще ти се случи. Виждам и по себе си, очакваш да те прецакат и ако не те - това е хубавото.


Кой те прецаква, държавата, обществото?


- Държавата сме си я направили ние. Общо взето имаш две опции, едната е да не седиш тук и да заминеш, другата е да се опиташ да я промениш. Това, което аз правя е да си създам един малък остров. Живея в България, общувам с един тесен кръг от хора, ходя в едни и същи заведения и отвреме на време заминавам за някъде.


Според повечето истории в сборника едни от най-лесните начини млад човек да започне да изкарва пари са като продава наркотици или прави секс за пари. Доколко това е реално сега?


- Аз мога да говоря за себе си и моите приятели, от които всъщност почти няма човек, който през 90-те да не е продавал. Тогава това беше начина да си вземеш марихуана, която много се пушеше.


Имам приятели, които избраха да продължат по този път и ми е много странно, когато някой каже, че да си дилър е лесно. В живота нищо не е лесно, защото и в престъпния свят си има правила, йерархия. Дори да отидеш да разбиваш сейфове, те питат какво си работил, искат ти някаква професионална биография.


Иначе за секс индустрията, този разказ, който е включен в книгата, е истинската история на един приятел, който реши да снима онлайн порно. Това, което ми каза той е, че това е супер изтезание за много малко пари, нищо че изглежда лесно.


Целият семеен натиск да имаш сериозни образование и работа е доста погрешен. Аз по тази причина завърших в немски икономически колеж, имам си диплома за бизнес администратор и това е единственото нещо в живота, което никой никога не ми е искал. Още по странното е, че от НАТФИЗ ме изключиха от специалност драматургия и сега пак работя като сценарист. Дори ректорът, който ме изхвърли, след това ме взе в организацията на сценаристите.


Всеки казва, че трябва да намериш "твоето нещо" в живота, т.е. това, в което си добър. Истината е, че то само те намира. Реално докато мечтаеш за едно нещо, се случва нещо съвсем друго и това за това книгата се казва "Ситуация след ситуация". Уди Алън най-добре хваща тази трагикомедия в живота. В "Ани Хол" има един момент, в който две баби си говорят и едната казва: "Храната тук е толкова гадна". Другата и отговаря " Да, и порциите са толкова малки". Това е животът, колкото и да е гадно, пак не ти е достатъчно.


Както в "Куршуми на Бродуей" още в началото един от героите с голяма гордост се хвали, че има 20 пиеси и нито една не е поставяна.


- Там иронията е, че човекът, който беше мутрата, се оказа истинския творец и фактически той умря за изкуството.


Когато излезе "Под прикритие" всички започнаха да го гледат, защото го определиха като изключително достоверен. Толкова ли е свързана престъпността с ежедневието в България, за да можем да я разпознаем навсякъде?


- В България с каквото и да се занимаваш, ще се сблъскаш най-малко с корупцията. Тук правилата са някакви абстракции, които учиш в движение, докато правиш каквото искаш. Специално през 90-те беше нормално да те пребият някъде, да ти откраднат обувките от краката. На мен ми се е случвало от "Младост" до "Надежда" да се прибирам по чорапи.


Сега малко са се подредили нещата, но това, което ми направи впечатление в Ню Йорк е, че там престъпниците си живеят собствен живот и ако си съвестен гражданин и не се замесваш, няма да ги усетиш. В Харлем ще видиш сутеньорите и гангстерите, но те не ти обръщат внимание. А тук е по-омешано и без да искаш да влизаш в престъпния свят, той ще влезе при теб. Тук има една показност сред гангстерите.


Докато живях в Барселона се запознах с един тип, който освен да организира партита, се занимаваше и с нелегални дейности. Въпреки че живееше с къща за няколко милиона, той караше "баничарка", не носеше ланци, часовници и прочее. Носеше само една фалшива прескарта, за да не го закачат много и това е. Когато го питах защо живее така той ми каза: "Има едно странно нещо в това да си богат, всички искат да ти вземат парите". Той си живееше без да търси показност. Тук е обратното. В момента, в който ти изпаднат някакви пари, си купуваш кола, започваш да я тунинговаш. Аз го видях и по себе си, защото правих същото, но някак се излекувах.
Тук я няма тази обраност и всичко ти е в лицето.


Вие сте един от последните, които са били в казарма. Беше ли полезно с нещо?


- Да, аз дори бях в някава тежка част, на границата точно. Тогава имаш много време да мислиш и преди това бях решил да замина за Щатите, но там се отказах. Имах обаче един приятел, който, за да не отиде всяка година кандидатстваше първа година в университет и накрая я отмениха.


Иначе не е лошо нещо. Преди да отида в казармата, не си давах сметка за много неща. Постоянно мрънках и недоволствах за нещо, бях и в отвратително физическо състояние. Когато влязох в казармата видях едни хора, които са израснали в малки градчета, откъснати от света, разбрах, че съм от онези, които са живели лесно в големия град.


В същото време е имало мои връстници, на които им се е налагало да ходят по 7 километра до училище, а образованието, което са получили не им дава реален шанс в живота. Родителите им примерно са брали тютюн и те ще правят същото. В един момент спрях да се оплаквам. Дори по едно време ми хареса и мислех да остана професионален войник.


Имаше ли шок, когато през 1989 г. се отвориха границите?


- Имаше го този момент. Ние бяхме едно от първите поколения, които можеха да заминат, без да е задължително да мият чинии, а да имат нормална професия. Аз съм от първия випуск на Американския колеж и когато учех в Ню Йорк, трябваше да си взема някакъв документ. Когато отидох, разбрах, че от 100 човека випуск 87 са заминали за Северна Америка. Имах и много приятели от Немската гимназия - 8 от най-близките ми си биха камшика за Германия веднага след завършването и повече не се прибраха. Да не говорим сега при по-малките, които постоянно се чудят накъде да заминат, когато завършат, ако не за друго, поне да учат.


Истината е, че няма значение в коя държава си, има значение кой си. Ако си кралят на Конго за теб е чудесно и можеш да осъществиш всяка глупост, която ти дойде на ум. В "Инстаграм" следя един арабски принц, на който редовната му забава е да пуска един тигър да гони приятели му и да ги хапе, а той се смее, снима го и пуска в интернет.


Може и да е обратното, да отидеш в Швейцария и да не ти се получи. В един момент не всичко е пари. Може да си беден лекар и това, че помагаш на хората, да те прави щастлив. Може да си гангстер, да имаш пари и да си нещастен. Мен много ме съсипва това българско мислене, че най-важното е да имаш апартамент и кола. Това е най-голяма глупост, защото тези двете не те правят щастлив. В момента нямам кола и апартамент и съм по-щастлив от преди, когато имах дори три коли. Сега ми е лесно, защото когато си на някаква възраст, достигаш до тези изводи, но когато си малък ти пълнят главата с глупости и им вярваш.


Най-важното е да правиш това, което обичаш, да си в мир със себе си, да имаш любов, своето място в обществото. И да допринасяш по някакъв начин на града, на обществото, в което живееш.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1530 Неутрално
 2. 2 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Радвам се, че има хора като Тео, които останаха в България и променят средата около себе се! Поздравления!

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Повечето от нещата, които казва са вярни и това ми дава някаква надежда за това поколение и за България.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Когато влязох в казармата видях едни хора, които са израснали в малки градчета, откъснати от света, разбрах, че съм от онези, които са живяли лесно в големия град.
  _________
  Браво, намерих нещо което не е преписал от либертофонското тефтерче!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Може и не му искат диплома в творческите среди,но на други места дипломата е на първо място.Преди време кандидатствах за временно назначение в една от европейските институции.И в Си Ви-то си написах какво образование имам и какъв професионален стаж като отговарях на условията.Но не бях одобрен.След това разговарях с човек,който е работил в подобна институция и той ми каза,че много важно било да напиша какви курсове съм карал и дали имам сертификат за тях.Бях карал два едноседмични курса,на които нищо ново не научих,но накрая ни издадоха сертификат за завършен курс.При повторно кандидастване подробно описах тези курсове в Си Ви-то.И ми се обадиха за интервю като в него основно ме питаха за тези курсове.Казах им,даже им представих и сертификатите,което много ги впечатли и ме назначиха за двугодишен срок.Никога не съм си мислел,че може да се отдава такова голямо значение на някакви сертификати от измислени курсове.После се срещнах с човек изкарал 12 подобни курса и ми каза,че само като му видяли сертификатите го назначили без изобщо да го интервюират.

 6. 6 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Колев":

  Това поколение е на трийсе и кусур години. И аз съм от това поколение, два випуска след него всъщност. Има-няма още три-четири години след мен нещата коренно се променят. Ние сме последните, видели с очите си и изпитали поне малко от най-късният комунизъм в България, и преживели що-годе съзнателно началото и средата на 90-те.

  Промяната аз я наблюдавах докато следвах. От един ден на другия сякаш младежите масово започнаха да слушат чалга, да им липсват обноски и да не могат да четат, математиката, едното нещо, което всички български ученици до това време знаеха много повече от учениците на запад просто изчезна в нищото....

  Аз лично не съм голям оптимист.

 7. 7 Профил на danko767
  danko767
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Разочрован съм.
  Защото никой от съучениците и съвипускниците ми не е или не е бил дилър...
  Защото никой от тях не е умрял от препиване или от свръх доза...
  Защото винаги са ми искали дипломата, курсовете, да не казвам, че само номера на обувките не са ми искали...
  Защото преди да изляза да работя в чужбина през '97, бях пратил около 200 СиВита по света, получих 5-6 отговора, а ме поканиха само на 2 интервюта...
  Защото сега като седна в кафе, дори и в скъп ресторант, 2/3 от клиентите са забили глави в смартфоните...
  Как ще се изграждаме като хора, ако в общуването ни няма интонация, мимика, жест...
  Помня как баба ми гледаше на диското, как баща ми с голяма неохота даде половин комадировка за да ми купи албум на АЦ/ДЦ през '79...
  Да други генерации, други поколения, но да ми хвали ония зомбираните отвъд Океана... дето само още не са ги сложили на хранилка в мрежата...
  Мислех те за по-читав, Тео!

 8. 8 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Само аз ли прочетох в интервюто на тоя повече глупости, отколкото верни неща?!
  Аз съм израстнал по същото време, малко по-голям съм, та... Какви дилъри, какви наркотици, какво порно...
  Тоя е живял в бахсии-средата.
  Може и да е добър сценарист, ама не, мерси, не ща той да ми възпитава децата.
  Внушението от цялото интервю е, че образованието няма значение, "важно е в затвора да попаднеш на хора и да станеш Човек"?!?


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 9. 9 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#5] от "mushashi":

  Правилно. Сблъскаш ли се с бюрокрацията, държавни институции и т.н. няма как да не минеш. Не че на някой му трябва, но така е по правилник.
  Аз имам може би вече колко близо 20 години стаж. Никъде не са ми искали диплома, а съм работил 4-5 работи. Все в частния сектор.
  Не казвам, че като не я искат, не е нужно да я имаш. Точно обратното. Но някак си ме оценяват по знания, предишен опит и т.н. Дори не са ме питали дали съм завършил университет.

  Бойко е зависим
 10. 10 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":

  Толкова сте го и разбрали цялото интервю ... Аз го разбирам като преминаване на едно друго интелектуално ниво и гледайки света по доста по-различен начин, благодарение на това, че е имал възможноста да разшири кръгозора си - къде чрез пътувания в чужбина, къде чрез срещане с хора от малки градове в казармата и т.н.
  И аз съм израстнал по същото време горе-долу и си беше точно така.
  Ех, за някои от "задръстените" ми съученици или съседи, сигурно е било по-различно. Но това е въпрос на переспектива.

  Бойко е зависим
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":

  Да кажем,че му е била по-специфична компанията.Част от приятелите му измрели,а друга част били в затвора.Има една поговорка:"Кажи ми какви са ти приятелите,за да ти кажа какъв си".Аз съм от поколението на 40-годишните ,с няколко години по-голям от него.Нито един от моята компания тогава не е в затвора,нито пък е умрял.А не е като да сме били зубъри.Напротив гонехме яко мацките и обикаляхме нощните заведения.Но никой не е употребявал дрога,още по-малко пък да продава.И вземане даване с престъпници не сме имали.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8025 Неутрално

  " Държавата сме си я направили ние. Общо взето имаш две опции, едната е да не седиш тук и да заминеш, другата е да се опиташ да я промениш. "
  И естествено, по-лесно е да избягаш. Много по-трудно е да останеш и да направиш всичко, за да стане България такава, каквато ще я харесваш и обичаш.

 13. 13 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#0:"дневник"] "Ситуация след ситуация" е дебютна книга с разкази на Тео Чепилов, . [/quote]
  До коментар [#7] от "danko767":


  До коментар [#8] от "Athanatos":


  До коментар [#11] от "mushashi":
  ............

  всеки от Вас е прав , аргументирани сте...

  но защо не приемете че това е Рекламна публикация....
  а Фокусът е Дебютната му книга
  "Ситуация след ситуация"

  най-добрата реклама върви с "разбулване на кошера"
  не е важно какво представяш....Важно е да ти Научат Името и да го произнасят правилно..

  човекът вероятно се цели точно във Вашето поколение....за това има противоречиви коментари...един е съгласен ,друг - не.... важно е да се говори за Тео Чепилов ....
  Книгата трябва да се Продава

 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":Децата,които излязоха навън не са виновни,че някои им направиха държавата нелицеприятна за живеене и развиване въобще,а и продължават в същия дух.Всеки човек иска да живее в нормална среда ,да учи и работи,пък и живота се дава веднъж.То не става да си седиш у дома и пасивно да чакаш нещо да се промени/справка всички избори досега и митингите/.От Възраждането насам,хората са си продавали нивите,за да изучат децата си в чужбина,създала се е интелигенция/е ,след 9-ти я поизтребиха малко/ от чиито среди са произлезли редици народни трибуни и просветители,а пролетарските революции видяхме до какво водят.Стига сте клеймили младите хора,че искат да се измъкнат от мизерията в която живяха техните родители!Защо децата на червената номенклатуа при всичките заграбени пари от своите родители са навън,а не строят заводи в Родината мила?!

 15. 15 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 529 Весело

  Сайбър амиши, хихи. Това е поадение, ако е негово. А нЕкои работи са малко преувеличени, ама то хората на икуството не са по точните работи

 16. 16 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 608 Неутрално

  тоя пич е яко филмиран

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митрето":

  Може би ни е подразнило това,че представя нещата през 90-е години по съвършено различен начин от този ,по който ние сме ги изживели. Всички негови приятели продавали марихуана,щото много се пушела тогава.Ами никой от моите приятели не е пушел, още по - малко пък да продава дрога. Наистина мизерията беше голяма - аз като студент съм карал с 25 лева на седмица.Стигаха да се храниш в стола и да заведеш някоя мацка на дискотека и да се надяваш да пие само безалкохолно.

 18. 18 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":

  Квартали в София много. И централни, и крайни, и "аристократични", и много бедни. Тео Чепилов е пример за това, че някои хора са достатъчно късметлии и достатъчно умни, за да успеят да се откъснат от средата си и да стигнат много по-далеч, отколкото обществото им е отредило.

 19. 19 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Ами тогава, защо се натискат за Оксбридж, щом дипломите им нищо не значат??

 20. 20 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#1:"Big Muzzy"]Кой е този младеж? [/quote]
  Младеж, от новите Българи, с промитите мозъци!
  Прпдава пропаганда за наивни...

 21. 21 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#17:"mushashi"]Може би ни е подразнило това,че представя нещата през 90-е години по съвършено различен начин от този ,по който ние сме ги изживели.[/quote]

  прав си..но все пак това е Реклама....
  не му пука за истината

  всъщност той има своя..ти твоя...

  целта е добри продажби на книгата

 22. 22 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  В това отношение имам наблюдения колко бавно навлизат социалните мрежи и как някой не навлизат
  ________________________________

  Ха, ха - "някой не навлизат" - обожавам неграмотността в назидателен вариант!
  Неграмотник интервюира идиот - страхотно

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  колеги, какво се афектирате, та Тео дори не се казва "Тео". познавам го от има-няма 17-18, може би и повече години, и да - историите му са полу-измислени, полу-реални. нещо като на Карбовски, ама с малко по-оптимистичен привкус.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#17:"mushashi"]Може би ни е подразнило това,че представя нещата през 90-е години по съвършено различен начин от този ,по който ние сме ги изживели. [/quote]

  със сигурност. само че винаги с едно наум: това, което ние точно персонално сме преживели, не е меродавно за всички. това, че аз живея в ъндърграунд филм с елементи на трилър, например, не значи, че някой не живее скучен живот на яхта по сейшелите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ами не се е получил разговора... Липсва доста контекст който липсва на читателите... изведнъж някакви въпроси за преходи и сборници... излглежда интересен младеж на въпросите... както да е..

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#24] от "abdelhaqq":

  Така е всеки си има своята история.Но в случаят нещата се представят като универсални-било нормално през 90-е години да ти откраднат маратонките.Е как ще е било нормално това?Нор мално може да е било в средите,в които е движел.Особено ме подразни това за дрогата-всички пушели трева.Не че не съм виждал "дрогари",но те бяха изключения.И според мен тук има голяма доза преиграване-един вид ,че е бил лошо момче,но се е поправил.Напомня ми за казармата-там много хора се хвалеха,че познавали някой известен бандит.На този като му гледам физиономията и телосложението дори и да е гравитирал към някои бандити със сигурност не се е ползвал с някакъв авторитет сред престъпниците.

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#26:"mushashi"]На този като му гледам физиономията и телосложението дори и да е гравитирал към някои бандити със сигурност не се е ползвал с някакъв авторитет сред престъпниците.[/quote]

  е, "Тео" е продукт на високия градски преход след соца, какво да очакваме. трева, алкохол, мацки, коли, западна музика, шанс за ориентирано навън образование, което и е получил. ето, в средите, в които съм бил през 90те, наистина си беше "нормално" (като явление, не като позитивна оценка) да се крадат маратонки. каквото и да кажем - 90те си бяха мутренски години отвсякъде. бедност и престъпност, кражби на дребно, джобене на учениците, продаване на трева и хапчета в задните дворове на училищата и пр...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#27] от "abdelhaqq":

  Аз имам други наблюдения.През първата половина на 90-е години учих в езикова гимназия/не в София/,която по припцип би трябвало да е цел на наркодилърите,но не съм чул някой да се е дрогирал.Докато сега жена ми преподава в същото училище и ми казва,че има доста ученици,които пушат трева или вземат хапчета.Не съм и забелязал да има такава голяма престъпност.Мутрите ясно,но те не се бъркаха в живота на обикновените хора.Или поне не се занимаваха с хора без значителни доходи.

 29. 29 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Гласил се да имигрира в Щатите, но после станал граничар и това го отказало. Без майтап? Даже искал фатмак да остава. Айде, бе... Разтегля някакви сценарии за себеподобни маргинали, за които доброто образование е отдавна непостижима химера.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  " вчера" беше само филм ......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Някой чел ли е книгата му или възнамерява ли да я чете? Аз се заинтригувах от един откъс от нея тук преди няколко дни, както и от още един в Актуално.ком, но все още не съм съвсем сигурен дали да си я взема. Четат ми се кратки градски разкази за София. По същата линия съм хвърлил око и на "Том 2.0" на Александър Шпатов, както и една за Царския дворец на Денди, но все още го обмислям. Следя и оценките в Goodreads.

  Иначе за "сайбър амишите" - моето определение за същите е "дигитални хипита". Научих, че има немалко хора, които уж нямат профил във Фейса, а са много добре осведомени какво става там.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":
  "Кой е този младеж?"

  Ми пише, че бил сценариста на "Под прикритие". Аз туй нещо не съм го гледал и не възнамерявам. Ако бях, щях да знам повече за него. Докато го четях имах единствено чувството на празнота. И единственото което се сетих е, че сме най-бедната държава в Европа и че народът ни гласува за мутрите.

 33. 33 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#31:"Читател - подкрепям budd.bg"]Аз се Заинтригувах от един откъс от нея

  тук преди няколко дни, както и от още един в Актуално.ком, но все още не съм съвсем сигурен дали да си я взема. [/quote]

  това е Целта...Интригата , любопитството...
  за да си я Купиш

  дори да не я харесаш...имаш право да го псуваш....но срещу 15 - 20 лв...

  "Книгите се пишат за да се продават" - това са
  думи на Иван Славков , лека му пръст

  Тео ..или както се казва умее да продава шарен въздух ..

  а това е Изкуство

 34. 34 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Човека изглежда свестен, иначе да учиш в немското училище, американския колеж и да ходиш в щатите веднага след 89-та, едва ли техните са случайни хора. Което предполагалм обяснява задълбочените му познание по един опредлен контингент.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#33] от "Митрето":

  Така е. В случая неговата творба е на сравнително достъпна цена - 9,75 лв. в "Е-зона.бг" . Корицата е много атрактивна. Но дали съдържанието ще ми допадне... Сякаш има твърде тъмни краски там...

  До коментар [#32] от "Judjuk":

  Аз гледах до предишния сезон на сериала - от любопитство, не че е някакъв шедьовър. Сегашният ми идва в повече.

  До коментар [#34] от "Pow":

  Вероятно има нещо такова.

 36. 36 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#35:"Читател - подкрепям budd.bg"]
  Аз гледах до предишния сезон на сериала - от любопитство, не че е някакъв шедьовър. Сегашният ми идва в повече. [/quote]

  тези т.н. филми са Друг тип Чалга...както и този вид книги

  прекалено повърхности са , за да се наричат творби..

  но Това се Харчи..това носи Приход...

  ако Това е за масовия Таргет...задай си въпроса....защо точно аз...дори да го обмислям

 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#36] от "Митрето":

  Да, напълно прав си.

 38. 38 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#37:"Читател - подкрепям budd.bg"]Да, напълно прав си.[/quote]

  тогава....Кое не е ясно...

  защо е изобщо дилемата ти..дали да си я купя или не...

  това е "ширпотреба " , "самиздат" ...дъвка за тълпата

 39. 39 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митрето":

  Така е. Ще си спестя парите.

 40. 40 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#26] от "mushashi":

  Ако не си имал маратонки, няма как да ги откраднат
  Както и сега, така и едно време, нещата се случват/ха първо в София (най-голям град, столица, разнообразие и т.н.)
  Човекът представя своето минало и спомени. Не ми изглежда ангажиращо по какъвто и да било начин. Просто едни се припознават, други не. Какъв е проблемът?

  Бойко е зависим
 41. 41 Профил на danko767
  danko767
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Много ме разочарова "Ад под небето". По-голяма простотия за гражданската авиация не съм чел. Явно тоя нещастник е бил здраво "хай" (както сам се изразява) като е писал това... Не мога да намеря друг епитет.
  "Химизираният" му ум е забъркал някаква невероятна гадост от нещастието на "Джърман Уингс", "Полет" с Дензел Уошингтън и туй-онуй, което е изровил от ла----ите медии...
  А я да те питам теб Тео, ти би ли се качил на самолета за хипотетичен полет, до хипотетична дестинация, ако дори нищожна частица от гадостите, които си написал, са верни?!
  Другия път, като се качиш на самолет, управляван от български пилоти, им се престави - гарантирам ти, че ще слезеш насран!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK