Стоил Яков, шеф на щаба на ДСБ: Първо въпросът за общ лидер, после - за президент

Стоил Яков

© ДСБ

Стоил ЯковСтоил Яков е шеф на предизборния щаб на ДСБ. От февруари 2015 г. до май 2016 г. той заемаше и поста на председател на борда на директорите на "Терем" ЕАД, което предизвика атаки от парламентарната група на ГЕРБ след излизането на ДСБ в опозиция.


"Дневник" разговаря със Стоил Яков за предстоящите президентски избори и при какви условия ДСБ ще подкрепи единен кандидат на Реформаторския блок, както и защо се оттегли от ръководството на "Терем".


Във вторник - след заседание на изпълнителния съвет, беше съобщено, че партиите в Реформаторския блок са постигнали съгласие за общ кандидат за президент. Как се стигна до това решение предвид разнобоя в Блока?
- Това не е ново решение. Това се говори отдавна вътре в Реформаторския блок, но има един важен нюанс. Ако Реформаторският блок не спази учредителните си документи и не свика съюзен конгрес, на който да се издигне обща кандидатура, шансът за такава е нулев. За мен във вторник беше прибързано решението, че ще имаме общ кандидат. Първо трябва да си проведем тежките разговори вътре.


При нас има явно несъответствие в оценките към властта, начина на управление на държавата.


Много важна е технологията по издигането на един кандидат. Има условие на СДС, което казва: "Ние бихме подкрепили единен кандидат, ако отидем на вътрешни избори". Допълнително искат претендентът да е надпартиен.


Ние казваме, че сме съгласни с вътрешните избори, единната кандидатура, но искаме да се спазят учредителните документи, искаме това споразумение да стане факт, да се изпълни със съдържание. За нас издигането на обща кандидатура през съюзен конгрес е начинът да се допитаме до избирателите.


Учредителното споразумение изтича след президентските избори наесен. Сред притесненията на останалите партньори са обезличаване от превръщането на Реформаторския блок в една партия, както и изборът на единен лидер. Последният опит за избор на общ председател през 2014 г. беше последван от заплаха на СДС и ДБГ от бойкот. Възможно ли до кампанията за президентските избори да се проведе съюзен конгрес?


- Категоричната позиция на ДСБ е, че ако няма съюзен конгрес преди кампанията за президентските избори, то ние няма да участваме в друг конгрес след това.


Да разбирам ли, че ще напуснете Реформаторския блок след президентските избори, ако няма съюзен конгрес преди това?


- Не, не напускаме. Той просто престава да съществува. Коалицията беше създадена за един пълен цикъл от избори, които изтичат с този вот.


Ако няма съюзен конгрес, то тогава няма да подкрепите единен кандидат за държавен глава...


- Няма как да не си спазваме учредителните документи и обещанията към избирателите. Разбирам, че някои от нашите партньори са силно разстроени и притеснени от провеждането на такъв конгрес. Не знам от какво са притеснени. Сигурно са притеснени, че хората, които са избрали този Реформаторски блок, имат по-различно мнение от тях.


Не виждам смисъл от такова притеснение. След като твърдиш, че имаш много общински съветници, кметове, хора, които са те подкрепили на изборите, вярват в твоите позиции, тогава защо се притесняваш да ги събереш на едно място и да чуеш тяхното мнение и да се съобразиш с тяхното решение.


Какви са изходните позиции на ДСБ при евентуално провеждане на съюзен конгрес?


- Много ясно сме заявили, че трябва първо да се сложи край на сагата с лидерството. Хората да си изберат лидер. Второ, за мен много по-силна би била кандидатура за президент, излъчена от конгрес, отколкото издигането на някого от няколко лидери в някаква стаичка.


Миналата седмица лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че трябва да се създаде единен субект Реформаторски блок. Как го виждате вие?


- Това е един процес. С провеждането на конгрес няма как как нещата да станат от днес за утре. Това ще бъде един дълъг процес от 6 до 12 месеца, през които всички партии ще имат възможността така да се променят, за да се влеят в един такъв общ политически субект, но запазвайки идентичността си.


От БЗНС се чува, че са най-старата партия в Блока, и ще се обезличат, ако се влеят в нова партия. Подобни притеснения има и при партията на Меглена Кунева.


- Мисля, че "партията на Кунева" е погрешен израз. По-правилно е да се каже партията на Даниел Вълчев, защото там се случва това, което казва той. Ако нещо не е угодно нему, става неугодно за цялата им партия.


Какви са вариантите пред ДСБ за президентските избори освен вече описания през съюзен конгрес?


- Какво можем да направим, ако колегите ни бламират учредителните документи. Ако те нямат желание да бъдем заедно, то тогава ние ще трябва да намерим пътя си, за да продължим да отстояваме интересите на нашите избиратели.


Т.е., ако няма избор на единен лидер, избор на кандидат-президент през съюзен конгрес, за вас партньорите ще са показали нежелание за запазването на целостта на Реформаторския блок...


- Естествено. Ако с вас се договорим, а после се отметнете. Кой ще е виновен.


Като шеф на щаба на ДСБ как оценявате промените в партията след конгреса напролет, с които се създават клубове по интереси, сдружавания на граждани и други?


- Това е чисто организационна работа, която има за цел укрепването на партията. Има цел повече хора да бъдат съпричастни, да дадат нещо от себе си, без да са вкарани в коловоза на партията.


Партньорите в Реформаторския блок неофициално се позовават на социологически проучвания, според които доверието в ДСБ намалява след решението да излезе в опозиция - че рейтингите на Радан Кънев и на ДСБ извън Реформаторския блок е около 1%. Дават ли резултати промените в ДСБ?


- Само два месеца след приемането на новия устав бяха открити множество клубове по местоживеене и няколко по интереси. Първите два клуба са в две села, където преобладаващото население са етнически турци. За мен тези промени дават резултати. Виждаме, че има хора, които искат да участват в политическия живот, без да са строго партийно вкарани в тесните партийни коловози.


Смятате ли за грешка предложението на ДСБ за издигането за втори мандат на президента Росен Плевнелиев. Засега единственият резултат е, че той по-рано от очакваното съобщи, че няма да се кандидатира?


- За никого не беше тайна, че Плевнелиев е силно разколебан дали да се кандидатира. При него не е имало съмнение, че му липсва подкрепата на партията, издигнала го за първия мандат. Това беше една от задачите, една от целите на нашето обръщение към всички десни, проевропейски, проатлантически партии.


След като сте подозирали, че е разколебан, защо направихте това предложение.


- За да му дадем увереност, че това нещо е възможно да се случи, обединявайки десни партии. Следващото предложение на изпълнителен съвет на Реформаторския блок беше издигането на кандидат във формат ЕНП, отхвърляйки предложението на колегите във формат управляваща коалиция. Ние се стремим да бъде издигнат президент с много ясен проевропейски, проатлантически профил. Един кандидат, който да потвърди интересите на страната в Европейския съюз.


Смятате ли предложението си за грешка?


- Не.


Важи ли още поканата на ДСБ към ГЕРБ за сформирането на ново мнозинство до провеждането на предсрочни избори?


- Тя беше категорично отхвърлена с изявлението на Цветан Цветанов, че ГЕРБ имат тяснопартиен кандидат, който ще бъде излъчен във възможно най-късен етап. Нека след това никой да не хвърля вината на ДСБ, че не сме искали да подкрепим един десен кандидат с ясен профил.


ДСБ би ли подкрепила кандидат, предложен от друга партия в Реформаторския блок? Говори се, че ДБГ ще предложи Найден Зеленогорски.


- Да, всичко е възможно. Ако всички условия са изпълнени - да.


Ще се регистрира ли ДСБ за застъпник на някои от тезите на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави"?


- Нека видим решението на Конституционния съд. Не сме решили още.


Бяхте шеф на ръководството на държавното дружество "Терем". След излизането на ДСБ в опозиция, от ГЕРБ имаше нападки, че сте партийно назначение, и трябва да напуснете поста си. Първоначално не го направихте с аргумента, че сте експертно назначение, а после подадохте оставка. Експертно назначение ли бяхте при положение, че заехте поста в момент, когато ДСБ беше сред управляващите формации.


- Винаги назначаването на някой шеф на борд на държавно дружество е политическо решение. Това решение само по себе си не отменя моята експертиза. Отидох там като експерт, който вярваше, че може да се справи. Заедно с колегите ми направихме добър екип и за изненада на повечето хора направихме това, което не се очакваше - стабилизирахме дружеството и то стъпи на краката си.


Не съм чул от ГЕРБ да нападат вашата експертност. Защо не напуснахте поста веднага, след като ДСБ излезе в опозиция?


- Как можем да отнесем управлението на едно търговско дружество към управлението на държавата?


Като знак.


- Да. Когато си дал една година от живота си, когато си създал един екип със страст, когато си се борил всеки ден да промениш статуквото и виждаш, че действията ти дават резултати, когато знаеш и съзнаваш, че управлението на едно търговско дружество по никакъв начин няма връзка с управлението на държавата, знаеш за какво си там и не искаш да предаваш колегите си.


Тогава защо напуснехте по-късно?


- Друг е въпросът какво се случи след атаката към мен. От ГЕРБ излязоха и казаха, че Стоил Яков източва дружеството с черна каса, наговориха се куп безсмислени лъжи, куп глупости. Няколко дни след пресконференцията, на която изразих позицията си, никой повече не повдигна въпроса това, че някой е източил дружеството. Започнаха да текат процеси на недоверие.


Паралелно с това станах и шеф на предизборния щаб на ДСБ. Поех други задачи, на които смятам да отдам времето си. Не искам по никакъв начин моята работа в щаба на ДСБ да дава отражение на резултатите на "Терем".


Не искам да давам възможност на жълтите медии да разрушат това, което направихме с колегите, с много труд. Това е единствената причина, поради която напуснах.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK