Доц. Лъчезар Стоянов: Без оценка на комунистическия режим младите губят връзка с европейския културен кръг

доц. Лъчезар Стоянов

© Личен архив / Twitter

доц. Лъчезар СтояновДоц. Лъчезар Стоянов е специалист по нова българска и нова балканска история. Като преподавател в Нов български университет той е един от историците и обществениците, които настояват за разширено изучаване на тоталитарния режим в българските училища.


С фондация "Истина и памет" вече са внесли в образователното министерство списък с 26 факта и събития от това време, които трябва да влязат в учебниците по история. Целта е да се създаде у младите хора критично отношение към случилото се през периода от 1944 до 1989 г. в страната.


Който не помни историята си, е обречен да я повтаря - това е един от мотивите за искането 26 факта и процеса от тоталитарния режим в България да влязат в учебниците по история. Противници на идеята обаче биха казали, че оценъчният характер на представянето на периода от 1944 до 1989 г. би бил прекалено силен заради малката времева дистанция.
- Какъв е смисълът на изучаване на историята в училище изобщо? Да се решат няколко обществени потребности - първо, едно общество е сплотено общество, когато познава миналото си, има чувство за общо минало и настояще и стремеж за общо бъдеще; второ - пренасянето на ценности: миналото никога не е еднозначно, в него има и възходи, и падения, и мерзости, и величия, и смисълът на историята е да пренася добрия пример, добрите практики. Историята има две задачи - да показва миналото като ключови събития, които са повлиявали на развитието ни, но и да дава оценка за тях - водили ли са до добро, до постижения, до напредък или до обратното, до регрес, до упадък.
В обществото бе вкарана преднамерено тезата, че историята трябва да се създаде от неутрален набор от някои факти. Такова фактологично изложение изсуши историята, премахна нейния смисъл и това е основата за духовното объркване и моралната разруха, която толкова ни тревожи особено сред младите. А недалечното ни минало еднозначно е оценявано в целия свят като едно недопустимо отклонение от нормите на нормалното човешко поведение. Имам предвид една декларация - директива на Европейския съвет, впрочем гласувана и от нашето Народно събрание, за европейската съвест на Вацлав Хавел, в която се иска да бъде осъдена идеологията и практиката на трите тоталитарни режима - комунизма, националсоциализма и фашизма. Ние сме длъжни, оценявайки най-близкото ни минало, да следваме тези насоки в европейското разбиране.


Какви истини за тоталитарния режим у нас трябва да влязат в учебниците?
- Много неща са преднамерено скривани. Например античовешката, нехуманна и репресивна природа на самата идеология на комунизма - идеология, която иска изграждането на едно общество, което е лишено от собственост, от семейство и е без държава; хора, които да бъдат абсолютно равни - то противоречи и на самата човешка природа, на самия стремеж на човек да се реализира в обществото. И за производните на тези антихуманна идеология политически партии, тяхната репресивност и желанието тази идеология със сила да се наложи на целия свят; и за тежките практики от тази идеология, които българските комунисти наистина налагат - няма една дума.


Няма една дума за такава мрачна световна организация - единствено за Коминтерна, на която БКП се съгласява да бъде само секция - напълно интелектуално, политически и финансово зависима от Москва. Откакто носи името БКП, това не е национална партия, а само секция, териториално поделение на една световна и чужда партия. От политиката на тази организация се скрива Септемврийското въстание - опит за метеж със съвсем чужди цели, за да се помогне една химерна революция в Германия; последвалата гражданска война 1923-1925 г. и един от най-големите терористични актове в България - атентатът в "Св. Неделя", насочен срещу целия политически и интелектуален елит на страната. След 9 септември, когато комунистите вземат властта, също липсват неща - репресиите за налагане на воля; произволното етикетиране на фашисти, за да елиминират потенциални противници; идеята да се унищожи буржоазията; отнемането на имуществото на практически цялото население.


В Живковата конституция се забранява частната собственост, има само лична - в тълкуванията се свежда до четката за зъби, обувките и ризата на гърба. Репресивен характер, интелектуална окастреност, цензура, концентрационните лагери, колективизацията. Всичко това е твърде, твърде много спестено заради желание да се размие този период и се появява една тлееща носталгия, която за жалост започва да набира скорост и сред младото поколение.


Не са ли причина за този носталгия фактите, че все повече млади хора у нас са безработни, че доходите са ниски, а здравеопазването е лошо?
- Разбира се, че трудностите в ежедневието са естествена хранителна среда за по-радикални настроения. Но това е част от една хибридна война в България, която има една дълбока антиевропейска насоченост - да ни измести от пътя на пълната европейска интеграция и градене на общо бъдеще в европейската цивилизация, към която имаме немалък принос за нашето 1300-годишно развитие като държава и общество. Това е само частично обяснение.


Преднамерено е незнанието за идеология, за истинските цели на комунизма, методите, с които те боравеха и налагаха властта си. Започва да се прокарва една идея - все по-нагло се заявява, че комунизмът, видите ли, е един светъл идеал, който само е бил изкривяван от лоши хора. Терминът "Култ към личността" е съчинен от Никита Хрушчов, прехвърляйки на Сталин обвинения за репресиите, които той наистина извърша в Съветския съюз и останалите страни - а подмяната е, че комунизмът е добър, Сталин го изкривил, но Ленин бил съвсем друг човек. Но именно Ленин създава концлагерите, създава ЧК и наследникът му КГБ. И започва пробутването на едни примери колко евтина била водата, билетчето за трамвай и т.н.


Но в момента имаме далеч по-големи лични възможности - постижение на демократичния път, по който се опитваме да вървим: свободата на пътуване в чужбина; възможността да избираш стоки, да работиш, каквото искаш; цели свободи, които нямахме в онова дефицитно общество. Хората много бързо забравиха в носталгия по една сигурност, но сигурност в мизерия. Това ли е стремежът на човек? Този "идеал" не може да бъде истински идеал на какъвто и да е човешки процес. Дори в началото и БСП се дистацира от БКП - режимът на Тодор Живков бе наричан едноличен. А сега: "При бай Тошо колко беше хубаво". Толкова беше хубаво, че първоначално силно се дистанцирахме от него. С дистанция на времето се връща този култ - показателно за това е и поклонението на БСП на паметника на Живков от страна на новото ръководство, което уж има заявка за проевропейска политика. Това всъщност е доста разобличително и хората трябва да си дадат сметка кои са те и какви са техните идеали.


Нашата перспектива са НАТО и ЕС. Да си беден в клуба на най-богатите сигурно е малко комплексиращо, но се преекспонира. В световен мащаб ние сме богато общество с добри възможности. Но отказа от сравняване, от оценка е това, което манипулира. Това е плод на една огромна манипулация, която въвлича все повече и повече от младите хора с все по-лошо образование и с доста ерозирали ценности.


Една от големите "мистерии" на онова време, която е най-близка до младото поколение, е аварията в Чернобил. Какво трябва да се знае за реакцията на българската власт тогава?
- Една технологична авария в Чернобил, която може да се случи навсякъде, както се вижда. Порочен е обаче опитът да се скрие заради идеята за престиж. В Съветския съюз всичко е най-добро, най-престижно, там не може да има катастрофи, всички хора са много щастливи. В Съветския съюз преднамерено бе скрита катастрофата и хората бяха излъгани. Това автоматично направиха и българските им слуги - не ни казаха, че пада радиоактивен дъжд, хората ядоха салати от собствените си градини, не се взеха никакви мерки за опазване на здравето, а те са били изключително лесни. И това си е едно престъпление срещу здравето на нацията. По идеологически причини да жертват здравето на населението! Колко неморално е само!? Ето това доказва, че комунизмът е антиморална и нехуманна идеология. Но това е един от многото примери.


Преди това има далече по-масови престъпления - 30 000 избити хора без съд и присъда, в концлагерите всъщност са вкарвали хора без съд и присъда, т.е. формално не са нарушили закон, но по политическа целесъобразност милицията ги прибира, някои от тях за десетилетия; "осъдени" без съда на тежък труд, някои от които умират. За каква справедливост може да става дума в едно общество, което по усмотрение на някого изпращаш човек на каторжен труд, който ще го убие. Аз съм живял много живот в това време - стоковите дефицитите бяха перманентни. Всичко беше с връзки. Опашки-връзки. Връзки-опашки. Излизане в чужбина - просто забрави. Четене на каквото искаш или слушане на каквото искаш? Просто забрави. Западна музика? Дънки? Просто забрави. Къса пола или панталон - слага се печат. Партията казваше как трябва да бъдем облечени, как да мислим, кого да славославим. Опит за контрол върху всички аспекти от живота на хората - облекло, култура, музика, нрави. Какво и как да работиш или да не работиш, къде да ходиш или да не ходиш.


Това днес не се казва. И това е опасното. И затова е и големият проблем с учебниците - целта на подготвените учебници не е да кажат това, а трябва. А най-лошото е, че в една перспектива все повече това ще отличава българските младежи от техните връстници в Европа. И посяга на една перспектива на основно право, което ЕС ни дава - на свобода на придвижване и на идеи. Каква свобода да идеи ще имат те!? Въобще няма да успеят да се впишат в европейския културен и манталитетен кръг.

Ключови думи към статията:

Коментари (249)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Непознаването на собствената история създава условия за популизъм и манипулации,за обезличаване и чалгизиране на нацията - каквато е целта на "разкаялата "се БКП,която се надига и се опитва отново и отново да краде имайки претенции към властта!
  Няма нужда от дистанция за да се напише историята на комунизма!
  Някои от нас си спомнят,че веднага след 1944-45 г.учехме и за партизани,и за чичко Ленин,чичко Сталин,Димитров,Ястребинчета и какво ли още не!

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  Изброеното в статията е само капка в морето
  Ами НЕДОИМЪКА,срамежливо наричан "дефицит"
  Ами БЕЗПЛАТНИЯ РОБСКИ ТРУД
  на ТРУДОВАЦИТЕ,де факто ДЪРЖАВНИ РОБИ
  и БРИГАДИРИТЕ - КОМСОМОЛСКИ ТАКИВА....
  Ами ЗАБРАНАТА ДА УЧИШ В УНИВЕРСИТЕТ
  ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ !!!!.......
  ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ
  И най-вече да се организират за 1 месец
  ОБЩЕЖИТИЯ от типа на ТВ шоуто Биг Брадър
  Където МЛАДЕЖИТЕ ПО 1 МЕСЕЦ
  ДА ЖИВЕЯТ В УСЛОВИЯТА НА СОЦа

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  България е плашещо близо до повтарянето на историята си.

  Днес Динковците се "самоорганизират", за да "бранят границите" н "Отечеството".

  Това самоуправство се посреща с дива радост от лумпените по кварталните пивници, но и с разбиращо намигване от Премиера.

  Някакви патРЕоти поискали помощ от руски "инструктори", за да "бранят" по-професионално "Отечеството".

  Руските "инструктори" едва ли са шахматисти или теолози - по-вероятно са ОМОН, ако не и нещо по-зловещо.

  Никой не реагира. Властта дреме или открива асфалтирани мегдани в Якоруда.

  По форумите превъзбудени русофили пишат за следващия "Девети" и следващия "Народен съд", на който вече окончателно ще приключат с "националните предатели".

  Отделът за кибепрестъпност към ДАНС спи.

  Ясно е кой има изгода от слаба държава, от спящ ДАНС и от правителство, което се изживява като клепоухо магаре между "атове, които се ритат".

  Хубав горещник на всички.


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 222 Весело

  Тази статия започва да ми прилича на рекламата за бързи кредити! Например, трябват ми хиляда лева, пиша статия за комунизма, и хоп готово, трябват ми две хиляди лева, пиша две статии и, стига глупости.. младите са без работа, с ниски доходи, не могат да създадат семейство, живеят в имотите на родителите си, които имали само лична собственост, хибридната война е в нов български, и тем подобни, и тяе за пари!

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  "...МЛАДЕЖИТЕ ПО 1 МЕСЕЦ
  ДА ЖИВЕЯТ В УСЛОВИЯТА НА СОЦа..."

  Мога да те уверя, че няма да има желаещи, дори сред най-разюзданите русофили и носталгици по "златния век" на правешкия многотомен мислител.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Мога да те уверя, че няма да има желаещи, дори сред най-разюзданите русофили и носталгици по "златния век" на правешкия многотомен мислител.
  --------------------------------------------------------------------------
  За такива,бих препоръчал
  поне 6 МЕСЕЦА ЖИВОТ В ОБЩЕЖИТИЕ
  от затворен тип,модел
  "СОЦ КАЗАРМА"

 7. 7 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Целта е да се създаде у младите хора критично отношение"

  Историята като наука трябва да спазва неутралност, както и образованието. Трябва да обясни какви са процесите довели до някое събитие и причините за състоянието на обществото в даден момент. Тук обаче се търси точно обратното. 26 опорни точки които най-ефективно да накарат децата да мразят миналото си. Не е история това а пропаганда.

 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Който не помни историята си, е обречен да я повтаря!!!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  6 МЕСЕЦА ЖИВОТ В ОБЩЕЖИТИЕ
  от затворен тип,модел
  "СОЦ КАЗАРМА"

  За реално живелите при КОМУНИЗМА
  СОЦ КАЗАРМАТА беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
  за от 2 до 3 години,в различните периоди
  на КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ
  2-3 от НАЙ-ЗЛАТНИТЕ И ПРОДУКТИВНИ
  ГОДИНИ НА ВСЕКИ МЛАДЕЖ бяха
  ПРО ИГРАВАНИ В ЗАТВОР,какъвто беше
  де факто СОЦ КАЗАРМАТА
  Сякаш тези младежи разполагаха
  със 100 години младост......

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  До коментар [#7] от "uti":

  Историята като наука трябва да спазва неутралност,
  ------------------------------------------------------------
  Точно заради това е и предложението ми
  МЛАДЕЖИТЕ ДА ПОЖИВЕЯТ В ОБЩЕЖИТИЕ
  където напълно НЕУТРАЛНО,както неутрално
  се е живяло тогава съвсем НЕУТРАЛНО
  да прекарат 1 МЕСЕЦ,вкусвайки НЕУТРАЛНО
  от ПРЕЛЕСТИТЕ НА РЕАЛНИЯ КОМУНИЗЪМ

 11. 11 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че разни грантаджии целенасочено се опитват да подменят важните теми с такива, които не интересуват никого. Най-големите комсомолци се превърнаха в "големи" демократи и почнаха постоянно да ни навират в очите лошото тоталитарно минало, за да прикрият собствената си несъстоятелност.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 12. 12 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Прекрасен коментар! Проницателен, но и натъжаващ...

  И все пак – по–добре грозна истина, отколкото красива лъжа (яхти, платноходи, водни колела...)

  Спокойна неделя ва всички!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 13. 13 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  "А недалечното ни минало еднозначно е оценявано в целия свят като едно недопустимо отклонение от нормите на нормалното човешко поведение."

  Ето това е истината.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  въпрос на личен избор. Ти си чел "Овчарчето Калитко" но боце е чел Винету.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  До коментар [#4] от "tvi63":

  младите са без работа, с ниски доходи, не могат да създадат семейство
  -------------------------------------------------------------------
  ЗАЩО от частните примери правиш обобщения
  Този който е без работа,КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ
  и КАКВА КВАЛИФИКАЦИЯ ИМА
  Ако е АРХИТЕКТ, КОМПЮТЪРЕН ПРОГРАМИСТ,
  ДИРИГЕНТ......ще ли е без работа....
  Тези,пък които не могат да създадат семейство
  на тях,пък най-малко човек трябва да съжали
  и да ги мисли.....
  Какво предлагаш да направим за тях.
  Да ги хванем за ръка,и с бой и благи думи
  да им внушим
  прелестите на семейния живот ли ?!?!?!?!?!

 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Спокойно, комунизмът няма да се върне - няма да го позволят онези, които свалиха бай Тошо от власт и които сега са първи капиталисти. По-лошото е, че същите хора ни дърпат постоянно назад в безвремието на прехода. Преходът се оказа по-опасен от комунизма.

 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вярно дума доцент Стоянов.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Днес Динковците се "самоорганизират", за да "бранят границите" н "Отечеството".
  -----------------------------------------------------------
  След експериментите със САМОДЕЙНИТЕ
  ШПИЦ КОМАНДИ на Боян Боянов - Расате
  и Волендьонушка СИДОРОВ,сега нещата
  са поставени на здрава КГБ основа.
  Самодейността е заменена с ОРГАНИЗАЦИЯ
  ОТЧЕТНОСТ и ЦЕНТРАЛНО ПОДЧИНЕНИЕ
  Както е ПОЛОЖЕНО

 19. 19 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  И с каква цел, по дяволите?

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Имал съм възможност да правя сравнение между израелската и българската казарма. В израелската не съм служил, но имах поне 7-8 познати семейства с деца-срочнослужещи израелски войници.

  Посещавал съм (на свиждане) израелска военна база.

  Разликата с онова, което наричахме "армия" през 70-те години, е като между айпад и халваджийски тефтер със спирала.

  Столовата в израелската военна база е като в четиризвезден хотел ол-инклузив.

  Нормална гледка е полковници да се хранят на една и съща маса с редници и ефрейтори и да ядат една и съща храна.

  Помещенията за живеене наподобяват повече курортно селище, отколкото вонещите на хлор и селски нужник, строени по Фердинандово време и оттогава неремонтирани, казармени корпуси на Варшавския договор.

  Войници с мобилни телефони (говоря за 90-те години) си поръчват пица от близкиата пицария Домино'с.

  Деца със завършена гимназия влизат на 18 години и излизат на 21 със завършено висше образование в област като IT, физика, висша математика, дори медицина (ако са служили в медицински корпус).

  Всяка събота и неделя са в домашен отпуск, като си носят карабините (М-16, АR-15, Галил или нещо подобно) с тях.

  И, ако и когато се наложи, размазват произволна комбинация от въоръжени със съветско оръжие арабски орди, имали лошия късмет да им обявят война.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3713 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Ще се съглася с тезата, особено за тези с висше образование които трябваше да отцлужат 18 месеца, някои по на 30-тина с жени, деца и кариери. Като цяло обаче за масата (да не забравяме че само 3.4% от населението към 1988 имаше висше образование) военната служба беше и символ на възмъжаване, нещо около формулата за пълноценност в обществото изразено с "жена която не е раждала и мъж който не е ходил войник"... Може да звучи примитивно, но е част от общественото развитие.
  Погледнете и статистиката за поземлената собственост към 1939 - преобладават собственици със земи от по 5-6 декара, в България няма висше техническо образование и т.н. Нека критикуваме извращенията и обречеността на социализма от болшевишки тип, но да се отрази и фактическото развитие на икономическата, образователната и културната инфраструктура от периода. И на моето семейство са национализирани доста собствености, при това с огромни тъпотии от завистливи и тъпи хора, и един от дядовците ми е бил в Белене, но това е само част от картината, а тя е доста цветна. Например нямаше просяци по улиците, старците не се страхуваха от следващия ден. Сигурно и сега това е временно, но нека сме реалисти.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  а малко казарма ? ама да поживеят малко и на незаключени врати и парно по 15 лева за апартамент и при пълни хладилници. Да видят и двете страни на монетата. Да видят и мошениците и престъпниците в затворите а не във властта и с парите в ръце.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на xzn48499610
  xzn48499610
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност със заклеймяването на комунизъма искат да внушат, че сегашното положение е без алтернатива и най-доброто във всички отношения. Питайте Боко Строителя колко училища е построил и червената кукувица колко е закрила. Питайте вашингтонските марионетки колко в колко държави нахлухме и колко милиона човека умряха в името на човеколюбивия милитаристичен капитализъм. А КОЙ ревеше за пропаганда с елементи на хибридност? Май докато е пищял като ощипана мома за сосбтвената си некадърност и подлост е бил зает да пише контра стратегия. И какви са тези историчски термини - нехуманен, нечовешки? Та това е извадено от жълтите вестници.

 24. 24 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Две мазни опорки само в един коментар! Добро начало.

  1. "Има по–важни неща за правене"
  [quote#11:"vladivlad"]Само на мен ли ми се струва, че разни грантаджии целенасочено се опитват да подменят важните теми с такива, които не интересуват никого.[/quote]
  Този рефрен и сродният му "Не е сега времето/прекалено рано е за оценка на комунизма" ги слушаме от 25 години. Всички виждаме резултатите!

  Другари, рано или късно ще трябва да изпиете горчивата чаша до дъно. Поне бъдете благодарни, че след 1989 нямаше "налодон съд"! Толкова ли не разбирате, че най–големият ни проблем – корупцията (съответно неработещата съдебна систама), е една от метастазите на комунистическия тумор. За спасим организма (България), трябва да се реже до дъно. Няма повече време за губене!

  2. "Всички са маскари"
  [quote#11:"vladivlad"]Най-големите комсомолци се превърнаха в "големи" демократи и почнаха постоянно да ни навират в очите лошото тоталитарно минало, за да прикрият собствената си несъстоятелност.[/quote]
  Ами не всички са маскари. Не всички са като вас!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Започвам да се надявам, че някакъв лъч в тунела има, въпреки загубените 2-3 поколения И през "прехода" ... самият факт, че чак сега започна да се говори по темата на ниво "за учебниците" е отчайващо показателен колко силна е петата колона, и изобщо комунистическата ... 40 години, дами и господа, това е положението !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Заглавие на статия в Днес.бг от тази сутрин - "ДАНС дебне руснаци за обиди срещу България. Ако вредят на интересите ни, може да им се забрани да влизат в страната". Значи все пак ДАНС не спят.


 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  До коментар [#19] от "uti":

  И с каква цел, по дяволите?
  -------------------------------------------------------------
  Ами с тази цел.
  Преди да викат,че си искат социализЪма
  твърдата ръка и дружбата с Русия,
  да се замислят.
  Ей тъй....да се замислят поне за миг
  Сигурен съм,че след такъв експеримент
  масата хора,от които ще се рекрутират
  ПутЕничари ще намалее чувствително

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  искам да ти кажа две неща - там , където съм служил се ядеше една и съща храна от командира и от аскера и се ЯДЕШЕ ОТ ЕДНИ И СЪЩИ ЧИНИИ . Нямаше дори различни чинии и прибори за редници и за полковници и генерали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Я дай опорките с "модерните" ценности - може би прайдът ти е на челно място ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Категорично мога да уверя всички грантаджии и нпошковци, че темата е изключително ялова, младите се интересуват от работа и доходи, и именно проблема е че образованието и квалификацията, усилията и труда не са добре оценени! Тук един дава пример с диригент и архитект, и колко такива са необходими , то затова българчетата карат рикши в париж!

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Целта е да се създаде у младите хора критично отношение към случилото се през периода от 1944 до 1989 г. в страната.
  ===========
  Целта е добра , но да не се и прекалява с напомняне и на най дребни детайли. Млади хора са това. Ще им изтече младостта от учене на комунизъм. От 44 та до 89 та , толкова са много золумите ,че до пенсия ще трябва да се учат

  Bukalemun
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  идеология, която иска изграждането на едно общество, което е лишено от собственост, от семейство и е без държава; хора, които да бъдат абсолютно равни - то противоречи и на самата човешка природа,"
  а как всички демократи казваха че един митко бил равен ...
  над 80% имаха собственост , семейството беше почти задължително ... точно го е формулирал колегата в коментар 4 . това дори и децата на партийни секретари/демократи не биха го прочели .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ама да поживеят малко и на незаключени врати и парно по 15 лева за апартамент и при пълни хладилници.
  ------------------------------------------------------------------
  Парно по 15 лв. при 100 лева НА МЕСЕЦ
  ЗАПЛАТА НА МЛАД ВИСШИСТ
  Апропо,
  КОЙ МЛАДЕЖ ДНЕС,с диплома за ВИСШЕ
  ОБРАЗОВАНИЕ В РЪЦЕТЕ ще е съгласен
  ДА РАБОТИ ЗА 100 ЛЕВА НА МЕСЕЦ
  и по "РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ"
  За по-младите пояснявам
  РАБОТИШ например в КЪРДЖАЛИЙСКО
  защото НЯКОЙ ЧИНОВНИК Е РЕШИЛ

  За "ПЪЛНИТЕ ХЛАДИЛНИЦИ"
  Другарю,
  Пълни бяха САМО И ЕДИНСТВЕНО
  ХЛАДИЛНИЦИТЕ НА ПАРТИЙНАТА
  И ДЪРЖАВНА НОМЕНКЛАТУРА
  Обикновените хора,ДАЖЕ НЯМАХА
  И ХЛАДИЛНИЦИ
  Пак пояснявам за младите
  ТОГАВА не е като СЕГА
  Дотрябва ти хладилник - хоп
  и си купуваш
  Ако си безработен или клошар
  пак има каго за теб,щото
  хората днес изхвърлят стари
  демоде хладилници.
  ПРИ КОМУНИЗМА ИМАШЕ
  НЕДОИМЪК ЗА ВСИЧКО
  ДОРИ И ЗА ХЛАДИЛНИЦИТЕ
  А пък най-вече за ПЪЛНЕЖА ИМ

 34. 34 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#1:"doroteus"]Няма нужда от дистанция за да се напише историята на комунизма!
  Някои от нас си спомнят,че веднага след 1944-45 г.учехме и за партизани,и за чичко Ленин,чичко Сталин,Димитров,Ястребинчета и какво ли още не![/quote]

  Точно! Защо след 1944 никой не чака 25 години да даде "правилна оценка" на предходния период, а сега другарите са първи на амбразурата? След 1944 имаше "народен съд", след 1989 – не. Оттам идват всички проблеми!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  може би прайдът ти е на челно място ?
  ---------------------------------------------------------

  ДС - ПРАЙДЪТ обяздил държавата
  ДС и КГБ - ПРАЙДЪТ,
  демек ГЛУТНИЦАТА дояща и стрижеща
  "клета майка България"
  Наистина ТОЗИ ПРАЙД
  ТАЗИ ГЛУТНИЦА е ПРОБЛЕМ НОМЕР ЕДНО
  ЗА БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ

 36. 36 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  С две думи политагитация в часовете по история.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  фактите са важни за истината и за човек
  Доц. Лъчезар Стоянов е ръководител на департамент „История“ през периодите: 1996–2000; 2002–2006 и от 2012 г. до сега. Завършва с отличие специалността „История“ в СУ „Кл. Охридски“ през 1973 г. Получава докторска степен от Висшата атестационна комисия през 1982 г. с дисертация на тема: „Висшият държавен апарат в България 1944–1947 г.“ През 1998 г. става доцент на НБУ по история на България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "ама да поживеят малко ... при пълни хладилници."

  Това за "пълните хладилници" при соца е най-гнусната, дебелашка, мазна лъжа, която може да се измисли.

  Пълни бяха хладилниците на текезесарската номенклатура. (На членовете на ЦК не им трябваха дори хладилници, защото те се хранеха по банкети или им носеха в къще храна с черни волги от хотел Рила).

  На останалите 8.5 милиона в хладилниците им имаше (когато пуснат) салам кучешка радост, прясно "мляко" (80% вода) и (когато пуснат) "ракия" от Академик Неделчев, произведена от спирт, вода и оцветител.

  Това за "пълните хладилници" го пробутвай на някого, дето е в мозъчна смърт (кома) - може и да повЕрва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#35] от "Hawaii":

  това ли са ти приятелите?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#33] от "Hawaii":
  A стига лъжи бе човек, давайте малко по сериозно, да не би ти да правиш изводи по себе си, баба ми работеше чистачка в училище и имаше хладилник!

 41. 41 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#23:"xzn48499610"]Всъщност със заклеймяването на комунизъма искат да внушат, че сегашното положение е без алтернатива и най-доброто във всички отношения. [/quote]

  Казах ви, не всички са маскари като вас! Това, че 45 години оправдавахте комунизма с борбата с/у капитализЪма и монархо–фашизЪма, не означава, че и днес е така.

  Демокрацията може и да не е "най–доброто във всяко отношение", но определено е най–малкото зло от всички политически режими досега. В този смисъл, да, демокрацията няма алтернатива. Нещо неясно?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  много ми е интересно на колко години си ? защото явно не помниш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4962 Любопитно

  До коментар [#36] от "uti":

  С две думи политагитация в часовете по история.
  ----------------------------------------------------------------
  ОТСЪСТВИЕТО НА ЛЪЖА И ФАЛШ
  при разказа за ТОВА,КОЕТО Е БИЛО
  "политагитация" ли го наричаш ?!?!

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "много ми е интересно на колко години си ? защото явно не помниш !"

  Напротив, комуне. Много добре помня. Това ми е лошото.

  Имах едно гадже - стоматоложка, изпратена по разпределение от София в ловешко село. (По-горе колегата Хавай е обяснил какво е разпределение).

  Живееше на квартира в Ловеч и й "пускаха" ток вечерно време от 6 до 8 часа. В селото - Дойренци, по средата на плодородната Дунавска равнина - два пъти в седмицата идваше Газка от Ловеч, за да докара ... храна за ядене. Иначе селяните - до един "доброволни" кооператори - щяха да изпукат от глад.

  "Храната" се състоеше от наденица, лютеница, кораво като тебешир сирене, цигари (Арда, Слънце, Стюардеса), хляб, ракия.

  Понеделник и четвъртък.

  Хората купуваха по 5 хляба, за да стигнат до следващия курс на Газката.

  Както ти казах, лъжите ти минават пред хора с нефункциониращ (по една или друга причина) мозък.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Разстроено

  "Много неща са преднамерено скривани. Например античовешката, нехуманна и репресивна природа на самата идеология на комунизма - идеология, която иска изграждането на едно общество, което е лишено от собственост, от семейство и е без държава; хора, които да бъдат абсолютно равни - то противоречи и на самата човешка природа, на самия стремеж на човек да се реализира в обществото. И за производните на тези антихуманна идеология политически партии, тяхната репресивност и желанието тази идеология със сила да се наложи на целия свят; и за тежките практики от тази идеология, които българските комунисти наистина налагат - няма една дума."

  В името на тази антихуманна идеология, налаган с насилие и рапресии, бяха избити, унищожени, заличени без съд и присъда от 80 до 100 МИЛИОНА души в целия свят (по груби сметки)!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 46. 46 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "Hawaii":

  Не говоря за истина и лъжа а за обективност и неутралност.
  Всеки може да си подбере една по една две дузини "истини" и да си съшие сам история. Така че да точно този списък от 26 опорки го наричам политагитация.

 47. 47 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Като дипломиран ( макар и преди 20 г) историк само ще обърна внимание, че нова история на България наричаме периода от 1878 г. до окончателното установяване на комунизъма в 50 -те години. След това събитията все още не са история , а политика и начин да си изкараме малко дивиденти...........

 48. 48 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "Преднамерено е незнанието за идеология, за истинските цели на комунизма, методите, с които те боравеха и налагаха властта си. Започва да се прокарва една идея - все по-нагло се заявява, че комунизмът, видите ли, е един светъл идеал, който само е бил изкривяван от лоши хора."
  ..................................

  Това е една от най–старите и често срещани опорки на другариата, не само в БГ.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 49. 49 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#47:"SSmart"]След това събитията все още не са история , а политика и начин да си изкараме малко дивиденти...........[/quote]

  70 години липса на история/сторически вакуум?

  Няма такава държава!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 50. 50 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#47] от "SSmart":

  Абе въобще не става дума за история, доцента е израснал при соца, поживял си при капитализма, но поради хубавия капитализъм един ден студенти в НБУ няма, а просто му трябват пари, разбира се той е наясно, че да коментира настоящето не е много доходоносно!

 51. 51 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "Преди това има далече по-масови престъпления - 30 000 избити хора без съд и присъда, в концлагерите всъщност са вкарвали хора без съд и присъда, т.е. формално не са нарушили закон, но по политическа целесъобразност милицията ги прибира, някои от тях за десетилетия; "осъдени" без съда на тежък труд, някои от които умират. За каква справедливост може да става дума в едно общество, което по усмотрение на някого изпращаш човек на каторжен труд, който ще го убие. Аз съм живял много живот в това време - стоковите дефицитите бяха перманентни. Всичко беше с връзки. Опашки-връзки. Връзки-опашки. Излизане в чужбина - просто забрави. Четене на каквото искаш или слушане на каквото искаш? Просто забрави. Западна музика? Дънки? Просто забрави. Къса пола или панталон - слага се печат. Партията казваше как трябва да бъдем облечени, как да мислим, кого да славославим. Опит за контрол върху всички аспекти от живота на хората - облекло, култура, музика, нрави. Какво и как да работиш или да не работиш, къде да ходиш или да не ходиш.

  Това днес не се казва. И това е опасното."

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 52. 52 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#50:"ban"]Абе въобще не става дума за история, доцента е израснал при соца, поживял си при капитализма, но поради хубавия капитализъм един ден студенти в НБУ няма, а просто му трябват пари, разбира се той е наясно, че да коментира настоящето не е много доходоносно![/quote]

  Като липсват аргументи, се търси да се опетни човека. Стар болшевишки прийом.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#23] от "xzn48499610":
  "Всъщност със заклеймяването на комунизъма искат да внушат, че сегашното положение е без алтернатива и най-доброто във всички отношения. "
  .....................................
  Безспорно е така. В сегашното тресавище ни държат онези, които организираха преврата на 10.11.1989 г. Те сега имат своето политическо представителство и в "ляво", и в "дясно". И тъкмо те са онези, които няма да допуснат връщането на комунизма защо иначе се бъхтиха да свалят Тошо от власт. Носталгиците по комунизма се оказват без свое политическо представителство /кампаниятна на БСП за поднасяне на цветя на паметниците на Живков и Благоев е чиста проба лов на заблуден електорат/. Обществената енергия трябва да бъде насочена към преодоляване на статуквото и последиците от прехода. Той е по-опасен от комунизма.

 54. 54 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Трябва да се наблегне на трите най-тежки и страшни особености на идеологията и режима:
  1. Те налагат противоестствени правила на живот
  2. Те извличат и насърчват най-лошото у човека - омраза, завист, продажност, предателство, безпардонност, неморалност във всичките й проявления
  3. Преди 70 години тук обществото е било изорано. Елитът, зародил се и развивал се по естествен път още преди 1878, е бил унищожен чрез избиване, изселване, емиграция и подтискане.
  На негово място е създаден един пвсевдо елит, изграден от действащи престъпници, хора с престъпни наклонности, хора с болезнен нагон за власт, хора без ценз и образование.
  Всичко това е запазено и до днес и се вижда перфектно във всички нива на държавната администрация, в ръководството на университетите и пр.

 55. 55 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  КОЙ и защо толкова се страхува от истината за комунизма?

  За тях само родените след 1989 имат право да говорят за комунизъм, но докато не дойде тяхвото време никой не трябва да говори по темата, за да не го обвинят в лицемерие. Естествено това се отнася само за критиките на тогавашния режим. Виж, носталгията и измислените "спомени" се тиражират всеки ден. Явно за нашите хора може, да другите – не. Ето така се надяват да прикрият престъпленията си и отново да подменят историята.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 56. 56 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#52] от "c.b.o.":

  А какви са вашите аргументи, смехории, че е нямало хладилници, и е имало опашки за хляб, това са лъжи! Въобще не опетнявам човека, проблема с липсата на студенти е огромен и е разбираемо хората да търсят някакво решение!

 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мондиана":

  ++++++++

  Негативна селекция. Последиците й ще се усещат още дърго.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мондиана":

  Ха много добре казано, е този доцент според теб от кои е ,, от старата аристокрация или от новия елит, и дали не е в ръководството на НБУ

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  коя година е била заплатата 100 лева за млад вишист . щото мога да ти покажа моята трудова книжка

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#56] от "ban":

  Казах ви – рано или късно ще трябва да изпиете горчивата чаша до дъно!

  Смехория е да се отричат опашките и дефицита на стоки. За фалитите по време на любимия ви режим, да не говорим.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 61. 61 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#55] от "c.b.o.":
  да говорят и оценяват -да! всеки има прави на мнение и оценка, но да се вкарват в материала по история неща, на които сме съвременници не е сериозно. Тук не става въпрос за 70годишен вакуум, а за нормална научна( обективна ) оценка на историческите факти. тя не може да бъде направена от хора участвали или преживели събитията........

 62. 62 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#58:"ban"]ози доцент според теб от кои е ,, от старата аристокрация или от новия елит, и дали не е в ръководството на НБУ [/quote]

  Ето, който не величае комунизма, т.е. не е нашите хора, значи е лицемер, користен, сребролюбец, опортюнист... с две думи всичко лошо в едно, съответно няма право да говори и накърнява чувствата (и фантазиите) на другариата. Жалки сте!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Любопитно

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  стоматоложката заключваше ли си вратата? бабите изнасилваха ли ги? убиваха ли старците за 10-20 лева ??? а комуне си ти - повече от видно е . Само правоверен като теб лъже и маже и отрича фактите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#60] от "c.b.o.":

  опашките бяха след 1989г. дефицит имаше - факт.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#61:"SSmart"]Тук не става въпрос за 70годишен вакуум, а за нормална научна( обективна ) оценка на историческите факти. тя не може да бъде направена от хора участвали или преживели събитията........[/quote]

  Пич, ВСВ е изследвана, проучена, изучена в дейтали преди много, много години, и то благодарение на съвременници и хора участвали в събитията (а и все още има живи хора от онези времена). Какво значи "нормална научна (обектива) оценка на историческите факти"? Фактите са си факти, не се променят, нито след година, нито след 25 години. Стига сте си измисляли извинения да не ви извадят кирливите ризи! 25 години е прекалено дълго чакане.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 66. 66 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#54:"Мондиана"]На негово място е създаден един пвсевдо елит, изграден от действащи престъпници, хора с престъпни наклонности, хора с болезнен нагон за власт, хора без ценз и образование.
  Всичко това е запазено и до днес и се вижда перфектно във всички нива на държавната администрация, в ръководството на университетите и пр.[/quote]

  Абсолютно! И това е, защото след 1989 нямаше "народен съд". Виновните се покриха, лакеите им решиха да не говорим за история и проблеми, Гоце апелираше за единение и така. Всичко друго, но не и неудобната истина! А днес вече се опитват да реставрират режима...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#66] от "c.b.o.":

  скоро ГЕРБ ще си гласуват пак Чл. 1 .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Тъй де ама ние само си ги говорим тези неща.Ето го първото младо поколение на прехода родено 1990-1995 което трябва да започва работа и започва да се пита:Защо лошия Запад ни е развалил живота,защо американците и предателя Горбачов разбиха комунистическия лагер.Защо образованието и здравеопазването били"безплатни",а пък сега не са,защо цената на тока през бай тошово време била 2 стотинки,а пък сега е 20 и ред такива въпроси на които училището не дава отговори.Да не говорим,за избитите стотици невинни българи от партизанските банди и младежката терористична групировка наречена РМС,ами за концлагерите.

 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#68] от "chicago514":

  "Защо образованието и здравеопазването били"безплатни",а пък сега не са,защо цената на тока през бай тошово време била 2 стотинки,а пък сега е 20 и ред такива въпроси на които училището не дава отговори."

  Много зависи от семейната среда, в която растат.

  За моя син не виждам абсолютно никаква опасност да развие подобен тип мислене. За твоите деца - също.

  И понеже тук отново става дума за "всесилната държава", която била осигурила благоденствие на всички, ще завърша днешното си участие във форума с една мисъл на Томас Джефърсън: "Правителство, което е достатъчно голямо, за да ти даде всичко, от което се нуждаеш, е и достатъчно силно, за да ти отнеме всичко, което имаш."

  На моите съмишленици - хубав неделен ден, и дано да се позахлади.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "стоматоложката заключваше ли си вратата? бабите изнасилваха ли ги? убиваха ли старците за 10-20 лева ??? "

  Не толкова масово, защото:
  1. се доизживяваха все още моралните норми от преди 1944, просто поколенията, възпитавани преди тук да дойде съветската армия, бяха все още живи и доминиращи живота
  2. убийствата и кражбите бяха монополизирани и се знаеше кой може да върши това - имаше си йерархия, разработена и поддържана от Партията-държава.

 71. 71 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#59] от "КМЕТ В СЯНКА":

  1967 - 1970- като лекар в Лом/по разпределение/!
  Наемът ми беше 30 лв.и си го плащах от "голямата"заплата като поп!Нямаше баня,а клозета /не тоалетна/ беше на двора!
  Друго????

 72. 72 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Властта дреме или открива асфалтирани мегдани в Якоруда.

  ВЛАСТТА не дреме - властта /Бойко/ здраво си е стиснала очите от страх да не каже нещо против Русия, БКП, миналото.
  Продажни типова, които ни продават за копейки!

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#71] от "doroteus":

  Просто е лъжа. колко квадратни метра си ползвала в Лом и колко ти е била заплатата. и каква лекарка си била?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мондиана":

  а СЕГА защо (по твоята велика логика) убиват бабите и си заключваме вратите ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Не е твоя работа !
  Ти да не си чукча - писатель????
  Писал съм колко ми е била заплатата!

 76. 76 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  най-много умишлени убийства са извършени именно в разцвета на комунизма 50 и 60 - те години, запознай се с фактите.......и после говори клишета от сорта, че нямало престъпност

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Гневно

  До коментар [#4] от "tvi63":
  Аман от глупави опити да се каже нещо лошо, когато нямаш нищо каквото да кажеш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#76] от "Stavrogin":

  и е имало такава битова престъпност ??? а знаеш ли колко престъпления сега не се регистрират. и сега може би не се манипулира статистиката за престъпността и разкриваемостта ??? Сигурно тогава и наркоманите са били повече ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Любопитно

  До коментар [#46] от "uti":
  "Не говоря за истина и лъжа а за обективност и неутралност..."
  .......................
  Според какви критерии се определя неутралността?
  Възможно ли е да си неутрален без да знаеш за какво става дума?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#76] от "Stavrogin":

  И за какъв разцвет на комунизъм говориш 1950-1970 година ??? бахти историците сте. Вие ходили ли сте на училище, живяли ли сте в България ??? деца имате ли ??? горките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#78] от "КМЕТ В СЯНКА":

  тогава е имало много по-страшни неща от битовата престъпност, като например да те нарочат за враг на народа щото слушаш джаз и да изчезнеш безследно...битовата престъпност не е по-страшна от престъпленията "извършвани" от държават уж в името на народа...битова престъпност е именно следствие на материалната нищета, за която именно комунизма с неговата идиоткса икономическа политика е отговорен, апропо най-тежкото битово престъпление е убийството справка чл. 115 от НК, чел съм за такива брутални убийства по времето на комунизма за каквито сега и във филмите на ужасите не сещат да измислят

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#61] от "SSmart":
  "..Тук не става въпрос за 70годишен вакуум, а за нормална научна( обективна ) оценка на историческите факти. тя не може да бъде направена от хора участвали или преживели събитията......"
  ..........................
  Ето още един защитник на правилната историческа оценка.
  Цитираш механично и без да се съобразяваш с релаността мой човек.
  Да времето дава най-добра оценка на историческите факти, но пред това ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ФАКТИТЕ, а не да ги крием и заличаваме!
  Точно това се правеше повече от 25 години. Точно заради това замазване и скриване на истината БСП/БКП се надява отново да ни надене хомота на измисленото социалистическо равенство! Точно заради това Нинова имаше наглостта да ходи на поклонение при бай Тошо! Точно заради това пазят този лъжепаметник Моча срещу СУ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#4] от "tvi63":  [quote#4:"tvi63"]Тази статия[/quote]


  Ти не успяваш да вденеш кое е интервю и кое статия, па си седнал да пишеш лозунги!
  Бе вярно комунизма направи от много хора дебили.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 84. 84 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#80] от "КМЕТ В СЯНКА":

  живял съм, и помня нищетата.....помня как като просяк съм се молил на гърците, които посещаваха Братска могила и Альоша в Пловдив за едно пакетче дъвка, и как странно ни гледаха прокъсаните гуменки и еднакви тениски, помня как се избивахме в "западните" палати на панаира за една цветна торбичка и химикалка...жалки сте

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#81] от "Stavrogin":
  "....апропо най-тежкото битово престъпление е убийството справка чл. 115 от НК, чел съм за такива брутални убийства по времето на комунизма за каквито сега и във филмите на ужасите не сещат да измислят.."
  ......................
  Кой уби Татяна Титянова и защо така и не се разбраха резултатите от разследването?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#65] от "c.b.o.":

  ВСВ е точно пример за това , което говоря! Въобще не може да се говори , че е изучена от съвременниците. Факти и мемоари са събрани , но обективната оценка все още не е направена окончателно. Прост пример- всеки в мемоарите си или в събитията , в които е участвал се опитва да се оправдае, да се изкара прав , положителен или най- малкото да се представи в светлината , в която желае. Това не означава, е нещата са точно такива , а в повечето случаи са коренно противоположни. по този начин стоят нещата и в момента. Доцента ( чисто хипотетично , не го познавам човека) може и да е бил член на БКП, да е вярвал в победата на комунизъма , но в момента го осъжда яко и не иска да си спомня и да се знае за предишните му убеждения. В този план в България сме пълни с изявени антикомунисти и демократи, които смятат ,че никой не знае или не си спомня какви са били или какво са правили ( разбирай как са се облажвали) по времето на предишния строй. например вчера В. Левчев имаше същата статия в същото издание. Той по времето на комунизъма хич не беше от редовните граждани , но сега вече го осъжда. Тук става вече въпрос и за морал - нямаш очи да говориш , но си толкова безочлив ,че се нагаждаш според вятъра в момента. за това вече няколко пъти казвам, че става дума за политика, а не за наука.......

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  До коментар [#86] от "SSmart":

  повече от сигурно е , че е бил партиец. иначе нямаше да е защитил в онези години. към всяка дисертация имаше задължителен минимум за възхвала на БКП. Кога е лъгал - тогава или сега - или и в двата момента- нека той каже. Аз не искам да го познавам. Няма нужния минимум от човешка стойност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#85] от "Храбър":

  остави това...ако имаш на идея колко смъртни присъди са изпълнение ей така само и само да се демонстрира ефективност в борбата с битовата престъпност....без почти никакви доказателства хора са пращани на разстрел...има няколко фундаментални случая......най-гнусната страна на комунизма е именно незачитането на естественото право и моралния закон, нещо което намира отражение и сега

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 90. 90 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#84] от "Stavrogin":

  ето виждаш ли, нито един човек от младите не се е включил в дискусията! Само хора, които помниме соца, и тези от фондацийката! Пак ще ви напиша, ученето на комунизма, ще бъде нещо като военното обучение, което го въведоха преди две години и не се получи! Просто младите тези неща не ги интересуват!

 91. 91 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#79] от "Храбър":


  [quote#79:"Храбър"]Според какви критерии се определя неутралността? [/quote]

  Казано най просто - Като автор да не взимаш отношение спрямо информацията която създаваш. Казано по-сложно: https://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Неутрална_гледна_точка


  [quote#79:"Храбър"]Възможно ли е да си неутрален без да знаеш за какво става дума?[/quote]

  Разбира се че не, но не е възможно да знаеш за какво става дума без да си имал достъп до изчерпателна, неутрална и точна информация.

 92. 92 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#87] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти си изключително тежко облъчен от комунистическата пропаганда или много високо платен ПРОПАГАНДАТОР НА МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО!!!
  Просто не си заслужава да се котактува с теб !

 93. 93 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#90] от "tvi63":

  още по-зле, че не ги интересуват, обречени са да повторят онова, което по-старите са преживели, да се впуснеш в течението на съвремието без да проучиш извора е доста недалновидно

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 94. 94 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#93] от "Stavrogin":
  Виж една дискусия за бъдещето приемам! Но ще ти кажа че младите са много по-гъвкави и приспособими, отколкото старото поколение.

 95. 95 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#86:"SSmart"]Факти и мемоари са събрани , но обективната оценка все още не е направена окончателно. [/quote]

  Ключовата дума тук "окончатално". Да така е, винаги има какво да се открие, а и историческата наука не е точна. Но, никой не е чакал 25 години или повече, за да започне обективната оценка на ВСВ. А вие точно това казвате – нищо да не говорим (освен добро) за комунизма, щото съвременниците били още живи и имали нечисти помисли. Абсурд!


  [quote#86:"SSmart"]Прост пример- всеки в мемоарите си или в събитията , в които е участвал се опитва да се оправдае, да се изкара прав , положителен или най- малкото да се представи в светлината , в която желае. [/quote]

  Примо Леви е един от първите, даже първият, оцелял от Аушвиц, който описва ужасите, извършвани там. Всичко казано от него е потвърдено и никой не смее да го отрече. Затова е важно да се работи със сведения на съвременници.


  [quote#86:"SSmart"]Тук става вече въпрос и за морал - нямаш очи да говориш , но си толкова безочлив ,че се нагаждаш според вятъра в момента. за това вече няколко пъти казвам, че става дума за политика, а не за наука.......[/quote]

  Добре, КОЙ има право да критикува комунизма, ако не тези които са живели по онова време? Всички ли са (били) маскари? Ето и сега плюете по доцента, само защото казва неприятни вам неща. Човекът е излязъл с името си, а вие дори си позволявате да подлагате на съмнение дали е доцент. Защо? Защото не сте го познавали... А кой сте вие? Анонимен форумец, който твърди, че е завъшил история преди 20 г.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 96. 96 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#11] от "vladivlad":

  " Само на мен ли ми се струва ... "


  На теб и още 7-8 % от идиотите в България !
  Онези по върховете с милиардите ограбили България дори не мислят за социализъм и комунизъм, защото и с пистолет на слепоочието не можеш да ги накараш да отидат да живеят и работят в Русия ... На тях им трябват презрените долари и презрените САЩ и ЕС, но да живеят там не като работници, а като господари с дебели банкови сметки ! За тази цел са необходими дебили и идиоти, които да гласуват за тях, а " народните избранници " да могат да си пълнят гушите и да живеят и учат децата им на Запад !
  Искаш ли примери или ще караш по опорните точки, за да можеш да добавиш нещо към пенсията ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 97. 97 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#88:"КМЕТ В СЯНКА"]повече от сигурно е , че е бил партиец. иначе нямаше да е защитил в онези години. [/quote]

  Отново спекулации без доказателства. Болшевизъм на квадрат.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 98. 98 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Който не иска да знае и оцени миналото, той не може да се ориентира в настоящето и няма бъдеще.

 99. 99 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#82:"Храбър"]Да времето дава най-добра оценка на историческите факти, но пред това ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ФАКТИТЕ, а не да ги крием и заличаваме! [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Кратко, точно и ясно! Има ли неразбрали?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 100. 100 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#95] от "c.b.o.":

  И къде въобще съм казал или писал, че трябва само добро да се говори за този период?!?!??!?
  Естествено ,че трябва д а се събират данни от всяко естество. на това почива научната оценка ., но пак ще Ви кажа ,че бъркате мемоарната литература с науката история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK