Боряна Димитрова: Опасно е референдумите да се превръщат в заложник на лични битки и неясни политически проекти

Боряна Димитрова

© Георги Кожухаров

Боряна ДимитроваВторото управление на Борисов превърна ГЕРБ в партия, Борисов е единственият десен политик, когото допускат в левия спектър, и единственият ляв политик, когото приемат в десния, докато България е в ЕС, не е възможен авторитарен режим - това казва пред "Дневник" Боряна Димитрова - управляващ партньор в "Алфа Рисърч". Поводът за интервюто е редовното проучване на социологическата агенция.


Г-жо Димитрова, има ли и кои са опасните популистки идеи в България? Какво от политическия живот и от изявите на политиците смятате за опасно за представителната демокрация?


- След "Брекзит" отговорът на този въпрос е много по-очевиден, но и много по-драматичен. Разбира се, могат да бъдат изброени множество малки популизми, но не те са гвоздеят на проблема. От референдума за АЕЦ "Белене" насам у нас върви една ескалираща "референдумания". Замисълът й е не толкова да решава конкретни проблеми с ясни параметри и последици (каквито би следвало да са референдумите), колкото да ги използва като ракета носител на иначе трудно легитимируеми политически проекти. Между впрочем и тук не сме уникални. В известен смисъл "Брекзит" също стана заложник на вътрешнопартийните битки на Камерън и желанието на Фараж да експлоатира евроскептицизма, без да поеме отговорност за всичко, до което "leave" може да доведе.
Може ли и нас да ни застигне ефектът на доминото, за който вече се заговори?


- Не, от вчера у нас предпазливо, но настойчиво се разгръща сюжетът, артикулиран публично най-вече от Волен Сидеров, но споделян под сурдинка в целия ляво-националистически спектър – България да преоцени ползата от членството си в ЕС, т.е. от това, че стотици хиляди наши сънародници живеят, учат, работят, пътуват в ЕС, и макар и без "радикални стъпки", да поеме курс на изток. Двата сюжета със сигурност ще се срещнат един ден, за да дадат по-висока трибуна и тежест на своите носители. Не непременно за да се осъществи такъв референдум, но за да служи самата идея за него като средство за натиск и търговия с влияние.


Смятам това за особено опасно, защото заплашва да превърне референдумите в заложник на лични битки и неясни политически проекти. Всеки популизъм вирее върху страха от бъдещето. А след "Брекзит" вече по-ясно си даваме сметка, че страхът от неизвестност може да бъде произведен, включително със средствата на пряката демокрация.


Възможен ли е авторитарен режим в България?


- У нас има висока степен на недоверие към всички институции, а това е потенциален риск. Когато гражданите не вярват на своите депутати, министри, съдии, прокурори, се превръщат в лесна плячка на идеята, че ако хората във властта бъдат сведени до 120, 50, 10 души или най-добре само до 1 човек, ще се живее много по-добре. Това е важна психологическа предпоставка за авторитаризма, но не и достатъчно условие за упражняване на авторитарен режим в същинския смисъл на думата. В България разделението на властите и взаимният контрол между тях не са като в развитите демокрации, но и нямат обща база с управлението на Путин или Ердоган, ако вземем най-близките ни емблематични авторитарни режими. Докато България е в ЕС, не е възможен авторитарен режим. Ако излезем, не мога да гадая, но е добре да се огледаме колко страни на изток от нас и колко бивши съветски републики нямат такива режими.


Как бихте коментирали "изкушението" на Георги Първанов за трети президентски мандат?


- В личен план – като нарцисизъм. В национален – като липса на политическа адекватност. Да заиграваш месеци наред с евентуална конституционна криза насред врящото гърне Европа и Балканите, е преминаване границата на здравия разум. Първанов имаше достатъчно начини да отправи питане до Конституционния съд и при евентуален положителен отговор да играе с открити карти. Вероятно обаче реди друг пасианс или друг голям шлем.


Как си обяснявате, че основните политически сили не обявяват кандидатите си за президентския пост? Ще заложат на хора, които не се нуждаят от утвърждаване и могат да минат без сериозна кампания? Отказ от лансиране на нови фигури? Изобщо липса на личности с лидерски качества? Нещо друго?


- Самите партии най-често изтъкват страха от компромати, атаки, изхабяване. Не знам обаче дали си дават сметка, че това не говори никак добре за потенциалните кандидати. Ако те не могат да издържат без поражения няколко месеца, то как се очаква да издържат цял президентски мандат? Лично според мен нито една партия не е взела окончателно решение - както заради тежки разногласия в някои от тях, така и заради неяснотата дали ще формират блокове, или всеки ще играе поединично. Калкулирането на ефекта от референдум успоредно с президентския вот също е силен фактор за отлагане. И последно, но не по значение - независимо какво говори, нито една партия не иска ярък, авторитетен президент, лидер, с ясни принципи, способен да убеждава и води хората. Колкото повече кандидатът се възприема като придатък към партиите, толкова по-малко главоболия за тях.


Второто управление на Бойко Борисов промени ли партията ГЕРБ? Ако смятате, че има промяна, каква е?


- Второто управление на Борисов превърна ГЕРБ в партия. Ако си спомняте, след сформирането на правителството на Орешарски прогнозите на редица анализатори бяха за разпад на ГЕРБ до няколко месеца. Първото сериозно изпитание за всяка нова партия е да съумее да преживее период в опозиция. Второто е да продължи да съществува след смяна на лидера си. Изглежда, за ГЕРБ е още рано за втория стрес тест, затова и Борисов няма да се кандидатира наесен за президент. В следващите години обаче партията неизбежно ще премине и през такъв тест.


Каква ще бъде линията на Борисов като политик оттук нататък?


- Борисов владее до съвършенство политическата комуникация. Той е единственият десен политик, когото допускат в левия спектър, и единственият ляв политик, когото приемат в десния. Докато няма друг кандидат за тази роля, ще бъде главният държател на политическия коалиционен ресурс, което при съществуващия у нас баланс на властите означава запазване на премиерската му роля.


Каква ще бъде съдбата на традиционните партии?


- Ако говорим за България на посткомунистическия преход, "традиционни" започва да се превръща в клише, изпразнено от съдържание. Какво имате предвид под традиционни? Продължително съществуващи, каквито с изключение на БСП и ДПС нямаме, или придържащи се към следвоенните леви и десни идеологии на европейските партии? Не само в България, в цяла Европа – Италия, Холандия, Испания, Франция, дори Великобритания с нейния консерватизъм, т.нар. традиционни партии се пропукват и отстъпват под натиска на радикални, националистически, популистки и прочее движения. Не на последно място заради това, че собствените им елити се оказаха неадекватни на промените. Успиваха се от новите клишетата на ПР специалистите - повече демокрация, да чуем гражданите, да разберем тревогите им и т.н., докато духът излизаше от бутилката.


В днешния свят традиционните партии, като под това разбирам партиите, зачитащи демократичните принципи, свободата на словото и на изборите, човешките права и солидарността, имат бъдеще само ако успеят да интегрират в себе си разделения, различия и представителства, които доскоро са смятали за невъзможни. В тази връзка късогледо е да гледаме отвисоко на лидери и партии, които може и да не се държат "праволинейно" според класическата политология, но позволяват удържането на базисните демократични ценности.


Възможен ли е нов успешен партиен проект?


- Нищо не е вечно. Дори и неслучването на нов автентичен десен проект, за който, предполагам, ме питате. За силен проект обаче е необходимо силно лидерство. Макар и много различни един от друг, посвоему харизматични бяха и Костов, и Сакскобургготски, и Борисов. В идеалния случай за изграждането на такъв лидер са необходими поне няколко години, в които гражданите да свържат надеждите си с него, а той да почерпи енергия и размах от тях. Ако това се случи, един нов проект би имал шанс за пробив и влияние.

Може ли да очакваме възраждане вляво?


- Известно раздвижване след избора на Корнелия Нинова за председател на БСП вече е налице. Но все още не може да се каже дали става въпрос за обичайното следконгресно оживление или за по-траен процес. Ако съдим по последните изяви на Нинова и Първанов (участието им в конгреса на партията на Путин "Единна Русия"), изглежда, очакванията са живителната целувка за разбуждане да дойде от север. Напълно е възможно там да получат и тласък за прегръдка на президентските избори. Подобно обединение би означавало нова конфигурация на президентските избори и тестване на нов политически проект.


Ако и следващи управления ще бъдат коалиционни, смятате ли за възможна коалиция на ГЕРБ и БСП?


- Добрите политици си дават сметка, че е важно не само как влизаш в една коалиция, но и с какъв електорален ресурс ще излезеш от нея. В по-далечно бъдеще не мога да гадая, но в близкото подобен сценарий е възможен само ако ГЕРБ внезапно загуби политическия си разум и качествените си политици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Любопитно

  Ние още не сме почнали са си правим демокрацията с референдуми и вече се оказва, че референдумите не са демократичен инструмент...???
  И това, ако не е карък ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Удивително удобно и политкоректно интервю.
  А също - добре премерени манипулативни и харесващи се отговори...

 3. 3 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 754 Неутрално  Оказа, се че мнението на народа е най - опасното нещо за демокрацията.

  Не мога да разбера защо дебелите задници в Евроколхоза биват отъждествявани с демокрацията ?

 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 550 Неутрално

  а още по-опасно е, когато
  социологически агенции
  десетки години са на копанята
  на червените генерали на любен гоцев
  и да руския резидент доган.
  и аре да започне най накрая тая димитрова
  истинския разговор за подкупността им и
  зависимостите им от властта. не да ми дрънка
  врели некипели глупости за какво можело да стане
  ако силата на положителното мислене отслабне
  в политическите междуособици в горно нанадолнище.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Струва ни се, че каката не е много наясно с настроенията

 6. 6 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Така е. Няма нужда от референдуми. По-добре бащицата да казва ко ще става. Още по-добре, ако бащицата е от нашите.

  nègre littéraire
 7. 7 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 754 Неутрално  Интересно как пък един политик, социолог или икономист представител на Еврочиновническия Естаблишмент не кАза, че заплатите на 10 000 Еврочиновника , които са по - високи от тази на Дейвид Камерън са някаква заплаха за демокрацията.

  Ма некак си като лапкаш едни пари тези неща ги забравяш или не ти правят впечатление. 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3435 Весело

  Боряна Димитрова: Опасно е референдумите да се превръщат в заложник на лични битки и неясни политически проекти
  _____________
  Опасно е професионални либертофони да гледат умно и да получават за демокрация!

  ***
  Смятам това за особено опасно, защото заплашва да превърне референдумите в заложник на лични битки и неясни политически проекти. Всеки популизъм вирее върху страха от бъдещето.
  ______
  Е как пък швейцарските популисти си запазиха националните приоритети и живеят в реална пряка демокрация тогава без "звездите ми го говорят" от Алфа Рисърч?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Весело

  Айдееее, само тя липсваше!

  Ма, Боряно, ти си спец по броенето и правенето на екселски графики, бе джанъм!

  Не по-високо от обущата, плз!

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "Докато няма друг кандидат за тази роля" – с единия крак вляво, с другия вдясно, с едното око на изток, с другото на запад...но хората казват: между два стола, та на земята.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  "само ако ГЕРБ внезапно загуби политическия си разум и качествените си политици. "
  Т.е. сега ги има ли? Не мога да повярвам , че това го казва Боряна Димитрова.

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Весело

  Браво! Аз само на Алфа Рисърч вярвам! Техните анализи и изследвания са точни, конкретни, коректни, демократични и реформаторски като за граждани за европейско развитие!

 13. 13 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Неутрално

  И по заглавие и по тема е права!
  Почти всеки един ежедневно показван по телевизията идиот може да събере 500 000 гласа за иницииране на референдум.
  Почти всеки глупак на власт може да си измисли референдум.
  Има много човеци от маймунски вид които просто си лудуват и не разбират от стоене мирно и кротко.

 14. 14 Профил на Балчо Вълков
  Балчо Вълков
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Поредната гъзоблизка на бою, много ми е интерасно как един човек може да падне толкова низко за пари.Как можеш да кажеш че бою може да мисли ,че той няма едно смислено изречение.

 15. 15 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Не, че разбирам нещо от политика, но ми се струва, че при население от около 65 милиона британци, 1 милион гласа превес не е сериозна цифра. За обръщане сериозно внимание на даден референдум, би трябвало да има поне три четвърти мнозинство.

 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#13] от "batgosho":

  +++! Тук май шотландците са прави. Искат 60% за одобрение (аз бих искал 75%!!) на референдум. Иначе не би бил представителен. При 75% активност.
  Наистина "референдуми" бол, тук си до болка прав...

 17. 17 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Любопитно

  Правдивата демокрация = идеалната демокрация е при 100% избирателна активност на правоимащите.
  Едва ли парламентът на Британската общност на Острова ще гласува за брекзит.
  Английската Кралица Елизабет2 нито пие, нито пуши, нито се дрогира.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  За мен това е един безупречен и честно, в прав текст направен анализ.
  За това че изводите не ми харесват, не е виновна Димитрова, а сме виновни ние, които така избираме (или пасуваме), гласуваме и отричаме едни или други през изминилите години и разбира се и изцепките на различните лидери и партии в този период. Но доколкото и те не са паднали от небето а са някаква къде представителна, къде малко изфабрикувана наша извадка, пак сме си ние и виновни и потърпевши.
  Но аз, а предполагам и доста други хора, все пак се надявам с времето нещата да започнат да се понаместват и без да очаквам чудеса, все пак иначе не лошата ни страна, да стане едно относително добро място за живеене.

 19. 19 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Боряна Димитрова: Опасно е референдумите да се превръщат в заложник на лични битки и неясни политически проекти

  Как си обяснявате, че основните политически сили не обявяват кандидатите си за президентския пост?

  - Самите партии най-често изтъкват страха от компромати, атаки и изхабяване. Ще заложат на хора, които не се нуждаят от утвърждаване и могат да минат без сериозна кампания?! Лично според мен нито една партия не е взела окончателно решение - както заради тежки разногласия в някои от тях, така и заради неяснотата дали ще формират блокове, или всеки ще играе поединично. Отказ от лансиране на нови фигури?!
  И последно, но не по значение - независимо какво говори, нито една партия не иска ярък, авторитетен президент, лидер, с ясни принципи, способен да убеждава и води хората. Колкото повече кандидатът се възприема като придатък към партиите, толкова по-малко главоболия за тях.

  Както при ГЕРБ 1 - "на задната седалка на един линкъл" избраха президентската двойка през 2011 г.?!!! И сега се опитват да ни "омайват" колко разпознаваем ще е новият президент та да не се окаже, че пак ще ни изкарат някоя "претоплена манджа" в 12 без 5, за да няма време "матеряла" да се опомни?!!!!

 20. 20 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "...Борисов е единственият десен политик, когото допускат в левия спектър, и единственият ляв политик, когото приемат в десния..."

  Що пък за политик ще да е това?

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  “Замисълът й е не толкова да решава конкретни проблеми с ясни параметри и последици (каквито би следвало да са референдумите), колкото да ги използва като ракета носител на иначе трудно легитимируеми политически проекти.”

  Абсолютно права е!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#20] от "invicttus":

  На всички ни е и им е ясно, че каквато политическа манджа и да се сготви, все за до болка познат вкус, микс от пионерчета, комсомолчета и комунистчета става дума.

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Отлично интервю и тъкмо на място. Благодаря.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  [quote#3:"wnw04489661"]Оказа, се че мнението на народа е най - опасното нещо за демокрацията. [/quote]

  Така е, мнението на манипулирания и заблуден народ е най-опасно за демокрацията, както вече наблюдаваме в ОК.

 25. 25 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 310 Неутрално
 26. 26 Профил на mordorbg
  mordorbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Това изненадва ли те?! Тая измет е ПР-а на ГЕРБ от години.
  Прочети няколко предишни неини интервюта и "прогнози" и ще откриеш съвсем закономерна последователност. А това, че тя се представя като социолог, които ТРЯБВА да е безпристрастен, остава в сферата на добрите пожелания.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  Уж баз бая социолог, пък си прави вятър на носа. Тя ли не знае, че в България референдумите са безпредметни. Нито един не е влязъл в употреба. Служат единствено като тест за мутацията на електората.

 28. 28 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#20:"invicttus"]"...Борисов е единственият десен политик, когото допускат в левия спектър, и единственият ляв политик, когото приемат в десния..."

  Що пък за политик ще да е това? [/quote]
  Универсален?!!!!

 29. 29 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да, в една демокрация е много опасно да се даде думата на народа. Трябва да се помисли и за забрана или поне ограничаване на изборите.

  П.П. Може ли да се забрани това идиотско "артикулира"?

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Чудесно интервю, чудесен трезв анализ!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  По принцип трябва да има само "правилни" референдуми, които обслужват властта и статуквото. Всякакви други референдуми са крайно нежелателни. Изобщо демокрацията са думи на хартия, които е много опасно да стават действителност. Навсякъде по света и най-вече в бананова република България!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 32. 32 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тая Димитрова прекалява с аналния секс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK