Валентина Маринова, психолог и експерт по наркоманиите: Тестването на ученици ще е скъпо и крайно неефективно

Валентина Маринова, психолог и експерт по наркоманиите: Тестването на ученици ще е скъпо и крайно неефективно

© Личен архив на Валентина МариноваНова, но всъщност стара идея, на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от времето му като зам.-кмет на Столичната община, предизвика противоречиви мнения сред медициндски специалисти и родители миналата седмица. По време на дискусия в парламента за Световния ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици, Цветанов предложи тестовете за наркотоци да станат задължителни за учениците, като се включат в профилактичните им прегледи при личните лекари.


Според някои това би било навлизане в личното пространство на децата, според други - следенето за здравето им е по-важно. Според анализ на Експертния клуб за икономика и политика, мярката може да има точно обратния ефект и дори да стане причина за увеличаване на смъртността сред подрастващите. Обяснението е, че за да избегнат да бъдат разкрити, те ще започнат да прибягват повече до така наречените дизайнерски дроги, които са неоткриваеми за тест лентите, защото са много нови, но по същата причина са и изключително опасни.


"Дневник" се обърна за мнение и коментар по идеята на Цветан Цветанов към Валентина Маринова - психолог и психотерапевт, доктор по педагогика. Маринова има дългогодишен опит като ръководител на отдела по превенция в Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите. Участвала е в създаването и реализирането на програми за училищни специалисти, родители и младежи. Обучител е в София и страната за консултиране и превенция при употреба на психоактивни вещества. Автор е на множество публикации и ръководства по темата.
Какъв би бил ефектът от задължителни тестове за наркотици в училищата? Какво мислите за идеята?


- Задължителното тестване за употреба на наркотици за учениците е едно много скъпо, крайно неефективно и неясно как мотивирано начинание. Един уринен монотест (за едно вещество, например канабис) струва средно около 3 лева. Политестовете, които изследват 6 - 10 - 12 вещества, са доста по-скъпи естествено - по 12-15 и повече лева. Правейки такава огромна инвестиция, защото това би било невероятно голямо перо в бюджета, какво целим да постигнем?


Всяко тестване има смисъл само ако е съпроводено с консултиране и ако всяко училище има изградена мрежа от специалисти в областта на индикативната превенция и места, където да насочва учениците, които имат проблемна употреба на психоактивни вещества. В цяла България няма нито един свестен център за консултиране и лечение на младежи и семейства, които имат проблемна употреба на вещества. Под "свестен" разбирам център, в който има опитен екип, работи се с фокус върху семейството, има качествена и задълбочена супервизия на работата на екипа, дейностите са устойчиво финансирани и т.н.


В България има, естествено, добри практики в тази сфера, но повечето от тях се финансират от европейските фондове и след приключването на проекта, дейностите умират, екипът се разпада и не може да се получи устойчивост.


Така че, ако се прави задължително тестване за наркотици на учениците и някой ученик има позитивен тест, после какво прави училището. Някой има ли представа какво да прави след това? Или може би ще ги пращат при Цветан Цветанов. Дори да има добра мрежа от работещи организации, задължителното тестване е нещо подобно на задължителното гласуване, което наскоро ни спретнаха - авторитарен подход на безполезна и ялова политическа класа.


Какви вещества се "хващат" с лентите за урина? Има ли опасност да се увеличи потреблението на дизайнерски дроги, за да се избегне положителен резултат на теста?


- Уринните тестове изследват "познатите" ни вещества - опиати, амфетамини, метадон, кокаин, канабис, метамфетамини, барбитурати, бензодиазепини. Да, те няма как да отчетат дизайнерските дроги, освен ако в тях няма някое от изброените по-горе вещества. Нямам представа дали ще се увеличи употребата на дизайнерски дроги, за да се избегне позитивирането на тестовете. В момента младежите използват най-вече канабиса, за който има тестове.


Ако излезе положителен тестът какво трябва да се направи и във всички случаи ли трябва намеса на специалист?


- Наличието на един позитивен тест, не дава кой знае колко много информация. Всичко, което знаем, след един тест е, че определено лице, в рамките на еди колко си дни (за различните вещества този период е различен), е употребило веществото Х. Не можем да разберем количеството употребено вещество, нито колко често това се е случвало, не можем да знаем за начина на употреба, нито дали това е първи опит или активна употреба.


Отговорът на всички тези въпроси можем да имаме едва след като се направи консултиране, и то такова, при което имаме доверието на семейството и ученика. Консултирането няма нищо общо с педагогическите сказки, които се правят в училищата и разпитите, които обикновено се провеждат, за да се "установи истината" все едно педагогическия съветник или училищен психолог е полицай, а не помагащ специалист.


Наличието на позитивен тест изобщо не е основният индикатор за проблем с употребата на вещества. За голяма част от учениците това са инцидентни опити, които са свързани с определена ситуация и никога не се превръщат в здравословен или социален проблем в живота им. Тези ученици, при които има проблеми във връзка с употребата на вещества, са много по-малко на брой и трябва да бъдат обгрижени и подкрепени от специфични превантивни и лечебни програми, каквито у нас няма.


Какъв е рационалният, работещият подход за превенция в тази възраст? Прилага ли се поне част от него в България?


- Превенцията в България е в трагично състояние. Основно се правят листовки и концерти под надслов "Не на дрогата", разни пионерски мероприятия от рода на рисуване на плакат за 26 юни - Международният ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици и други подобни. Превенцията се разглежда като еднократен акт, който се отчита някъде и толкова. Понякога се водят деца в болниците да видят "наркоманите на какво приличат" и това също се нарича превенция.


Това са крайно неефективни и опасни, отдавна отречени подходи.


Вместо това в страните, които имат добри традиции в реализирането на превантивни програми, като Гърция например, превенцията е цялостна здравна политика, която съпътства учениците през цялото време в училище, с подходящи за възрастта им дейности. На учениците не им набиват в главите какви видове наркотици има и как ще умрат, ако употребяват, а се правят групи по интереси, образователни тренинги, които развиват социални умения.


Работи се с родителите чрез превръщането им партньори на учителите. Родителските срещи в училище са срещи на съмишленици и общност от хора, която се вълнува как може да се направи принос за решаването на проблемите и подобряване на училищната среда. Много се използват доброволци, които може да са млади професионалисти или родители.


И разбира се, имат много добре развита и работеща мрежа от центрове за младежи с проблемна употреба, където се насочват тези ученици, които имат нужда от специфична помощ.


Какви са симптомите на зависимост при тийнеджърите, как се разпознават и кой в училището трябва да следи за тях?


- Сред тийнейджърите по-рядко можем да говорим за зависимост. Зависимостта е крайният етап, от един процес на употреба, който не става от днес за утре и от неколкократно пушене на трева например. При повечето тийнейджъри става въпрос за активна употреба или експериментиране.


Зависимите тийнейджъри наистина са малко и при тях сигналите за сериозни проблеми и трудности ги има обикновено доста преди употребата да се превърне в проблем. Например отчужденост от връстниците, липсата на удовлетворяващи контакти и приятелска среда, неувереност, зависимост към мнението на околните. Също живеенето в среда, в която има някаква форма на малтретиране и др. травматични събития.


Много е важно да се знае, че проблемната употреба на наркотици е симптом, тя не е "болестта", която да лекуваме. Зависимостта е като температурата при грипа, казва Федон Калотеракис, който е специалист по зависимости и следващия месец отново ще бъде в България за провеждане на обучение, за което сме го поканили. Температурата е сигнал, че нещо с тялото не е наред, а не е болестта, която лекарят лекува.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  На който тестът е положителен – да си го плаща

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Поне депутатите изследвайте.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  Така че, ако се прави задължително тестване за наркотици на учениците и някой ученик има позитивен тест, после какво прави училището. Някой има ли представа какво да прави след това? Или може би ще ги пращат при Цветан Цветанов."Той ще ги дава на прокуратурата.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dохкeflyt":

  Това ли е изводът ти от темата и ситуацията?

  В Маринова е права.

 5. 5 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На някой хрумва ли му въобще, че "учениците" всъщност са хора и имат права и могат да откажат да им правят каквито и да е тестове, които те не желаят? Болните желания на някои хора не трябва да се приемат като даденост и да се изпълняват безпрекословно. Утре ще почнат да обикалят по училищата под предлог, че новата власт си търси кандидатки за харем. Трябва да се даде категоричен отпор на такиви глупости.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 6. 6 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 768 Гневно

  Женицата е наговорила куп глупости, сякаш е на ведомост при Митьо и с-ие.
  "Зависимостта е крайният етап, от един процес на употреба, който не става от днес за утре"
  Айде бе?!

  https://goo.gl/8NG90J
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  Ако Валентина Маринова е същата активистка за премахване на МОЧА - поздравления!

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Гневно

  Задължителното тестване за употреба на наркотици за учениците е едно много скъпо, крайно неефективно и неясно как мотивирано начинание. Един уринен монотест (за едно вещество, например канабис) струва средно около 3 лева. Политестовете, които изследват 6 - 10 - 12 вещества, са доста по-скъпи естествено - по 12-15 и повече лева. Правейки такава огромна инвестиция, защото това би било невероятно голямо перо в бюджета
  --------------------------------------------------------------------
  Извинете,но ПОЗИРАЩАТА МУЦКИ КАКА
  от портрета би следвало начаса да бъде
  уволнена само заради това изтрещяване
  При условие,че САМО ЕДНОДНЕВНАТА ЛИХВА
  ПО ПЛАЩАНИЯТА ЗА БЕЛЕНЕ е ПОВЕЧЕ
  от ЦЕНАТА НА ТЕСТОВЕТЕ,
  ЦИНИЗЪМ и БЕЗСРАМИЕ е да се говори,
  че 3,дори 15 лева са "невероятно голямо перо в бюджета"
  и то,при положение,че става дума
  за ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА НИ
  Толкова е ГНУСНО,че чак нямам думи
  Г Н У С на КВАДРАТ !!!!

 9. 9 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  С парите за тестовете би могло да се разшири достъпът на учениците до различни позитивни активности, като спорт, изкуство, каквото им е интересно на децата. Със сигурност това би имало значително по-голям позитивен ефект от насилственото безидейно тестване.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Защо всички са се вторачили непременно в тестовете за урина не мога да разбера.
  Полицаите нали са оборудвани с преносими, работещи със слюнка ?
  А това за личното пространство - ами който родител не иска да му изследват детето - няма да се изследва.
  сигурно ще има и такива... 0,00х %.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#5:"The.Teacher"]учениците" всъщност са хора и имат права и могат да откажат да им правят каквито и да е тестове, които те не желаят? [/quote]
  --------------------------------------------------------------------------
  Айде сега ще се правим на "правозащитници"
  Душа,
  Шофьорите може да не желаят да им бъдат правени
  същите тестове,но ЗДвП дава правото на всеки
  милиционер да ги ЗАСТАВИ ДА СЕ ПОДЛОЖАТ
  НА ТЕСТ.
  За да вземеш шофьорска книжка и за да
  бъдеш назначен на работа в Милицията
  или Армията,също те подлагат на тестове
  които може и да не ги желаеш,но са
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.
  За да получат ДИПЛОМА за ЗАВЪРШЕНО
  ОБРАЗОВАНИЕ,същите тези ученици
  многократно са подлагани на тестове
  които повече от сигурен съм,че не желаят
  Стига с това фалшиво припяване за
  "човешки права",в случаи,които засягат
  ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА НИ

 12. 12 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  "...при положение,че става дума
  за ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА НИ
  Толкова е ГНУСНО,че чак нямам думи
  Г Н У С на КВАДРАТ !!!!"

  Бих се съгласил с Вас, ако ми обясните, как тестовете ще пъдобрят живота и здравето на децата ни.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Като нямат перспектива в живота, благодарение на държавната грижа, какво друго да правят, освен да се дрогират

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#9:"russian78"]С парите за тестовете би могло да се разшири достъпът на учениците до различни позитивни активности, като спорт, изкуство[/quote]
  Първо,
  ЗАЩО ги поставяш АЛТЕРНАТИВНО
  Или едното,или другото
  НЕ МОЖЕ ЛИ И ДВЕТЕ !!!!!!!
  Второ,
  С КАКВИ И КОЛКО ПАРИ
  е осигурен достъпът на Кр.Роналдо
  или на Антоан Гризман ДО СПОРТА
  когато са били ученици ?!?!?!?!
  Или на ПИКАСО,ГОГЕН и ЕЛТЪН ДЖОН
  до ИЗКУСТВОТО ?!?!?!
  Стига с фалшиви алтернативи на неща,
  които в настоящия момент са безалтернативни

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#12:"russian78"]Бих се съгласил с Вас, ако ми обясните, как тестовете ще пъдобрят живота и здравето на децата ни. [/quote]
  Ами най-малкото по същия механизъм
  ще подобрят живота и здравето на децата ни
  по който го подобряват
  ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ
  ЗА РАК ИЛИ ДИАБЕТ.
  Не те лекуват на момента,
  но ДАВАТ ШАНС НА ЗНАЧИТЕЛНО
  КОЛИЧЕСТВО ЗАСТРАШЕНИ ОТ
  БОЛЕСТИ И СМЪРТ ДА ОЦЕЛЕЯТ

 16. 16 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Никакво познаване на текущата ситуация в училище виждам аз.

  Драги пуритани и тесногръдци, ако имате деца в гимназия, то е на 90% сигурно, че са опитвали някакъв вид наркотик, най-често трева/казвам го, защото имам наблюдения върху тийнейджърите/.

  Питам ви, ако вашият мил наследник, когото смятате за примерно и разумно дете/и то може би е/ е подложено на такъв тест и излезе, че някога, незнайно колко пъти, незнайно кога точно е употребило марихуана, ко праим, м? Слагаме му етикет наркоман и го наказваме да не излиза от вкъщи? В училище учителите започват да го гледат накриво, а някой залюпен сухар ще му намалява оценката, щото е наркоман? Какво ще правите, ви питам аз? И не, не казвайте, че на вас не може да се случи, щото може. Щото тревата в момента е по-популярна от пиенето на алкохол и пушенето на цигари и знам за достатъчно отличници и примерни деца, които не злоупотребяват, но употребяват.

  най-обикновена шматка съм
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#16] от "Омерзена оптимистка":

  Не е редно децата да бъдат превърнати в мишена.....лесна мишена !
  Власта да се съсредоточи в наркодилърите и......своите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  "ЗАЩО ги поставяш АЛТЕРНАТИВНО
  Или едното,или другото
  НЕ МОЖЕ ЛИ И ДВЕТЕ !!!!!!!"

  Защото съм икономист по образование и знам, че ресурсите са ограничени. Всеки отделен лев може да бъде похарчен за едно или за друго, но никога за двете неща едновременно. Прав сте, че за АЕЦ "Белене" са разпиляни без никаква мисъл едни ресурси, които бихме могли да използваме много по-добре, но това вече е свършено. Сега можем да правим политики с наличните си ресурси и трябва да решаваме, как да ги изразходваме по начин, който да постигне максимален ефект. В тази връзка, аз предпочитам превенцията. Тестовете няма да установят, причините за прибягването до наркотици от страна на децата, а само ще ни дадът информация, че детето е употребило даден наркотик. Въпросът обаче е, защо това се случило, а не дали се е случило. Мисля, че заниманието със спорт, с изкуство, участието в различни клубове по интереси, както са наречени в интервюто, са преграда пред посягането към наркотиците, а вярвам, че и Вие ще се съгласите, колко по-важно е децата изобщо да не посягат към наркотиците, вместо да знаем, че са посегнали. Казано максимално кратко, макар и опростено, аз имам 1 лв. в джоба си и избирам да го дам вместо за тестване, за клубове по интереси.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Съгласен съм с мотивите с които се отрича ползата от тези тестове, но дадените примери за страни, в т.ч. и Гърция, където се работи по-добре и правилно според думите на експерта малко ми стоят недоказани.
  Като човек, аз я разбирам - и тя като всеки, особено на държавна заплата човек и се иска нейната област и служба, да получат правилно ( разбирай много по-голямо) финансиране, да им се увеличи щата и естествено на по-първите и стари кадри да се вдигне и рейтинга.
  И както се казва, ако има смисъл и резултати, нека и да се случи, но е редно за въпросния подход в Гърция например, да научим какви са резултатите, в смисъл какво е било преди и какво е сега процентното спрямо масата на младите/учениците разпространението на наркоманията и има ли доказателства, че прилагането на наречената от експерта правилна и качествена помощ е довела до подобрение на картината.
  Иначе си се връщаме на познатата история, че всеки на държавна служба се оплаква, че заплатите са ниски, щата малък и сградния фонд и кацелариите калпави, а за качеството на работата/услугата...нищо.

 20. 20 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  "Не те лекуват на момента,
  но ДАВАТ ШАНС НА ЗНАЧИТЕЛНО
  КОЛИЧЕСТВО ЗАСТРАШЕНИ ОТ
  БОЛЕСТИ И СМЪРТ ДА ОЦЕЛЕЯТ"

  Чудесно. Представете си, че тестовете са направени. Представете си, че тестовете са супер съвършенни и засичат всички възможни вещества за неоганичен период от време. Нека да бъдем свръх оптимисти и да си представим, че само 50% са дали позитивни проби. Какво точно ще правим с тях? Какво ще направите Вие с Вашето дете, ако то е дало позитивна проба? Ако смятате, че тестоването за наркотици би помогнало, водил ли сте Вашето дете да бъде изследвано?... Не ме разбирайте грешно, не съм против това, за здравето на децата да се прави най-доброто. Точно обратното, искам най-доброто и това е причината да се съмнявам в някои идеи, които биха отклонили ресурси от полезни за децата дейности, в посока на неефективни дейности, които няма да им помогнат. В конкретния случай няма да им помогнат да не "залитнат" към наркотиците. При всяко положение, няма смисъл от тестване, ако няма яснота, какво ще се прави с децата, които са дали позитивни проби.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 21. 21 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Бе в тая държава що са повече тези, дето обясняват как едно нещо не може да стане?

 22. 22 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#5:"The.Teacher"]Болните желания на някои хора не трябва да се приемат като даденост и да се изпълняват безпрекословно.[/quote]
  Може и болни желания да са, но мисля, че по-скоро е манталитет. Манталитет, който допуска присъствието на наркодилъри около училищата, дори ги пази, но се занимава с тестване на учениците за наркотици. Все повече се изумявам от мащабите на простотията, която е превзела страната и дори я управлява.

 23. 23 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тази жена също трябва да бъде тествана! Ще прави "групи по интереси"?! Какви точно групи - всеки може и така да си направи група - "група Мери Джейн", група "на зелената морава" и прочее ли?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#16:"Омерзена оптимистка"]Питам ви, ако вашият мил наследник, когото смятате за примерно и разумно дете/и то може би е/ е подложено на такъв тест и излезе, че някога, незнайно колко пъти, незнайно кога точно е употребило марихуана, ко праим, м? [/quote]
  Кой какво ще прави вече си зависи от самият родител.Във всеки случай ще предпочета да знам дали детето ми взема наркотици,отколкото да остане в неведение.И как точно разбрахте,че 90 процента от учениците употребявали дрога?Анкета ли правихте?Или тъй като деца на ваши близки/познати се дрогират смятате,че всички са такива?Е не са.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#18:"russian78"]Мисля, че заниманието със спорт[/quote]
  И кой им пречи на децата да се занимават със спорт?Има си достатъчно паркове и алеи,където всеки може да бяга или ходи.А за да правиш гимнастика не са ти нужни скъпи фитнес уреди.Аз съм на 40 години и цял живот поддържам форма,без да съм тренирал нещо организирано.Достатъчни са ми ежедневни разходки,лицеви опори,набирания и каране на велосипед.И на тези години съм в много по-добра форма от бивши елитни спортисти.Всичко опира до желание.А като гледам дебелаците по улиците-явно нямат желание.

 26. 26 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Valeria":

  Ами да, скъпа! Ти къде и при кого се изучи, та знаеш по-добре от един специалист? Ще се радвам да споделиш професионалния си опит в областта на зависимостите ...

 27. 27 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Да, супер! По твоята логика, за да направим превенция на децата да не бягат от час, нека ги заключваме по стаите докато не свърши учебния ден. А за да превенираме бягство за цял ден, да ги водим в конвой с белезници до училище... Дай да направим направо училището като казарма - взимат детето от родителите на 6 годишна възраст и го пускат да си ходи като е на 18. Гарантирам ти, че тогава няма да има употребяващи дрога ученици. особено ако въведат боя в училище като форма на наказание!
  Скъпа, ей до това водят "идеите ти". Размърдай си мухлясалия мозък или просто спри да дращиш глупости!

 28. 28 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsvetko_51":

  "но е редно за въпросния подход в Гърция например, да научим какви са резултатите"
  Ами пичага, лесно е! Отиваш у Гууглето и се ровиш! И ще разбереш. Ама то искаш бате в едно интервю да ти се напише научна разработка. Ми не става на готово. Или си намери сам инфото или се запиши да учиш някъде и тогава ще ти бъде предоставено това познание.
  Не верваш? Ми твой проблем си е баце!

 29. 29 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#24] от "mushashi":

  Пичага, много си зле! "Във всеки случай ще предпочета да знам дали детето ми взема наркотици,отколкото да остане в неведение" ако разчиташ държавата да ти каже чрез тестове, какво детето ти прави, вместо като родител, да знаеш от самото него или даже още по-добре, да му имаш доверие, то значи по-добре да не ставаш родител, брат!

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#29] от "Чвор":

  Не съм ви никакъв брат.Жаргонът ,който използвате, не го владея,нито пък имам желание да го науча.Аз съм станал родител ,така че няма да се възползвам от съветите ви.Аз за моите деца знам какво правят.Проблемът е,че има много родители,които явно не знаят и такъв тест би бил полезен за тях.

 31. 31 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "mushashi":

  Ами ако сте родител, би трябвало да сте запознат с жаргона Ако не сте, приятно тестуване на отрочетата ви!

 32. 32 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Защо и' сменихте снимката, на предишната, Валентина беше по-хубава.

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#31] от "Чвор":

  Това,че вашите познати говорят на жаргон,не значи,че всички го правят.
  Относно темата- много добре съм запознат с проблема,защото съм юрист,който се занимава с наказателно право и редовно се срещам с родители на деца,които се дрогират.Трагедията е страшна.Има родители,които искат децата им да влязат в затвора,само и само да са далеч от наркодилърите.Които в 90 процента от случаите също са наркомани и техни приятели.И всички до един родители съжаляват,че не са взели по-рано мерки.Всички до един.А има и много,които изгубиха децата си преди да навършат 25 години.Говорили ли сте с такива родители?Ами поговорете,чуйте те какво мислят и тогава давайте определения кой бил зле.Наркотиците в цял свят са забранени не защото на някой така му е хрумнало,а защото са опасни,много опасни за здравето.И затова съм привърженик на всякакви мерки,които да ограничат употребата им.

 34. 34 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#33] от "mushashi":

  Забранени са друг път, алкохолът и цигарите са разрешени навсякъде. И маса хапчета, които се произвеждат от големите фармацевтични компании. На доста места вече е разрешена и марихуаната.

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#34] от "fec32306340":

  И какво точно предлагате вие?Легализация на наркотиците?Ако смятате,че ще защитавам алкохола или цигарите сте се объркал .Нито аз,нито някой от семейството ми пие алкохол или пуши цигари.

 36. 36 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "mushashi":

  Г-жо Юрист! Ето, ще Ви говоря официално. Първо, Вие като юрист не сте специалист по отношение превенция на зависимости, нито лечение на зависими. Вие (надявам се поне) сте специалист по право. Хайде всеки специалист да се изказва по тема, в която е специалист! Само защото, Вие, в ролята си на лаик, имате някакво мнение относно зависимостите, не означава, че то е правилно.
  Браво на Вас, че не пушите и не пиете. Това ви квалифицира, като човек без всякакъв опит с психоактивни вещества. Предполагам, че когато защитавате клиент в съда, желаете този клиент да ви вярва, да вярва н експертното Ви мнение. Е, тогава, защо Вие, веднъж поне, не се доверите на човек, който е специалист в някаква област, а тръгвате да спорите от позицията си на лаик?
  п.с. Дания е бял свят, до колкото помня...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Това са последните неща, от които се интересуват предложилите го от ГЕРБ.

 38. 38 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#25:"mushashi"]И кой им пречи на децата да се занимават със спорт?Има си достатъчно паркове и алеи,където всеки може да бяга или ходи.А за да правиш гимнастика не са ти нужни скъпи фитнес уреди.Аз съм на 40 години и цял живот поддържам форма,без да съм тренирал нещо организирано.Достатъчни са ми ежедневни разходки,лицеви опори,набирания и каране на велосипед.[/quote]

  Мисля, че Ви е убягнал смисъла на написаното от мен. Човек може да поддържа добра форма по много начини, някои от които са лесно достъпни и не изискват нито специални уреди, нито особени финансови средства. Само дето не говорим за това, а за превенцията на употребата на наркотици. Смисълът на спорта или други форми на "клубове по интереси" в случая е да се създадът условия за разнообразен, пълноценен, качествен социален живот на децата. Някой трябва да покаже, да даде пример, че "to get high" можеш не само, когато изпушиш един джойнт, но и като постигнеш нещо в някаква област - изкачиш скала, изваеш фигура, изсвириш някое парче за пръв път. Децата и изобщо хората са различни - на един може да му е интересно да се занимава с един спорт, на друг с различен спорт, а на трети изобщо да не му е до спорт, но да му е интересно устройството на двигателя с вътрешно горене. Важното е да има и да може да развива интереси, които да са различини от наркотиците. Това е смисълът на превенцията - изобщо да не посяга към тях, защото има по-интересни неща за правени и по-интересни хора, с които да бъде. Моята теза е, че ако ще се харчат едни пари, то харченето им за тестове е по-малко ефективен метод за борба с употребата на наркотици от деца, отколкото ако тези пари се изхарчат, за да имат децата повече условия за спорт, занимание с изкуство или други хобита. На все отгоре, тези дейности помагат на детето да израства и да се самоопознава, какъвто ефект тестовете за наркотици няма как да постигнат.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 39. 39 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На силно подкрепящите тази поредна идиотия само ще предложа да отделят малко време, да се съсредоточат, да помислят, и да опитат да си представят детайлно цялата процедура по организация, логистика, тестване, анализ на резултати, вземане на някакви решения на тяхна база, последващи действия и т.н. Само това. Изобщо няма да говорим за много по-важните емоционални, психологически и финансови последствия...

  Who Is John Galt?
 40. 40 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#39] от "heavymetal":

  Повечето хора, които подкрепят въвеждането на една или друга държавна политика или регулация, никога не се замислят за реалните измерения на това въвеждане и това е причината съответната идея да им се вижда добра. Хубаво е поне да се остойностяват тези идеи, за да може да се определи някаква алтернативна цена (какво може да се направи със същите ресурси вместо предлаганата идея).... Хубав подпис.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 41. 41 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 296 Неутрално

  [quote#33:"mushashi"]Относно темата- много добре съм запознат с проблема,защото съм юрист,който се занимава с наказателно право и редовно се срещам с родители на деца,които се дрогират.Трагедията е страшна.Има родители,които искат децата им да влязат в затвора,само и само да са далеч от наркодилърите.Които в 90 процента от случаите също са наркомани и техни приятели.И всички до един родители съжаляват,че не са взели по-рано мерки.[/quote]

  Офф, тая глупост и друг път си я писал, ми се струва. И как пък точно в затвора ще се отлепи от дилърите и ще се оттърве от зависимостта, бе, Айнщайн? Щото в затвора пият само розово мляко със сламка сигурно и там наркотици и дилъри няма?

  Мястото на хората със зависимост е в комуни и в специални заведения, на място, на което да се чувстват подкрепени в усилията да се отскубнат от наркоманията.

  най-обикновена шматка съм
 42. 42 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#16:"Омерзена оптимистка"]Щото тревата в момента е по-популярна от пиенето на алкохол и пушенето на цигари [/quote]

  И много по-безопасна.

  Радвамсе, че ги измества.

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Любопитно

  "Всяко тестване има смисъл само ако е съпроводено с консултиране и ако всяко училище има изградена мрежа от специалисти в областта на индикативната превенция"

  С две думи мярката ще помотне само ако откриете щатни длъжности за такива като на. А сега в България има много много хора завършили психология и останали без работа.

  подпис
 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#38] от "russian78":

  Мисля че преекспонира темата за спорта,който щял да спаси децата от дрогата.Заниманията със спорт могат да са не повече от един-два часа дневно.Това се отнася и до другите занимания.А през останалото време?Много по-важен е родителският контрол и най-вече компанията.Изразът:"Кажи ми какви са ти приятелите да ти кажа какъв си",е напълно верен в случая.И пак се опира до родителите-като видят,че детето им движи в рискова компания, е редно да вземат мерки.

 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#41] от "Омерзена оптимистка":

  Отвътре ли ви идва да сте груба?С нищо не съм ви обидил,за да ми говорите по този начин.Лично познавам трима бивши наркомана,които след престой в затвора отказаха наркотиците.Не казвам,че всички наркомани трябва да ги вкарват в затвора,а че родителите до такава степен се страхуват от наркотиците,че са съгласни дори и детето им да е в затвора.Което никой родител не би пожелал на детето си.

 46. 46 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#44] от "mushashi":

  Напълно съм съгласен с Вас, че каквото и да си говорим или правим, отговорността си остава на родителите. Тяхна е основната тежест, а всичко останало има само спомагателна роля. Това е и темата в случая, как по-ефективно да спомогнем за предпазване на децата с ясното съзнание, че без родителска подкрепа и контрол, нищо не може да бъде постигнато.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#46:"russian78"]Напълно съм съгласен с Вас, че каквото и да си говорим или правим, отговорността си остава на родителите.[/quote]
  Точно така.И приветствам подобни тестове не за да се поставя стигма на децата,които са се подлъгали да вземат дрога.А именно родителите да са наясно с това,което прави детето им.Още повече може да се реши резултатите от подобни тестове да стават известни на родителите и никой друг.Дори и учители,директори и така нататък да не са запознати с резултатите от тестовете.

 48. 48 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Забранете продажбата на наркотици, а наказанието за всички дилъри да стане смърт.
  И ще видите как лесно се решава този проблем.

 49. 49 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 179 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":

  Отговорността си остава на децата. Не може и няма как вечно някой друг да оправя чужди каши.
  След като има такива от нас, които като малки не са правили простотии, значи всички останали ще си вземат пример.

 50. 50 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 179 Неутрално

  До коментар [#44] от "mushashi":

  Лично съм имал 12 часови тренировки на ден, ако искаш вярвай.

 51. 51 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Легализирайте наркотиците , от хероина и коката по-лошо няма , ползвайте само трева , амфети и бонбони , и НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ С КАКВОТО И ДА Е ....

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  [quote#33:"mushashi"]Наркотиците в цял свят са забранени не защото на някой така му е хрумнало,а защото са опасни,много опасни за здравето.[/quote]
  Всъщност... основната опасност, е че наркотиците са власт, и то много яка власт (като ресурс от пари и като зависимост на индивида), която лесно може да се насочва срещу правителството... Та не толкова да им пука за погребаните наркомани, а е заради страха от живите, които биха направили доста крайни неща заради едната доза... От друга страна, като участник в правораздаването, не ви ли прави впечатление, че такова масово тестване на ученици, не би решило проблемите, които идват от безнаказаността на разпространителите и шефовете им. Да посочвам ли имена със смешни присъди или вече се сетихте? Та в тази посока, да се гони потърпевшия не е особено умно, защото причината си остава и просто ще намери друг начин. Примерно най-лесно е да компрометираш теста, като пробуташ еднократно малки количества наркотици на неподозиращи ученици, което би прецакало общата картина и би прикрило реално употребяващите. Аз вижда поредната държавна хранилка за правилния производител на съответните тестове — поне такива схеми сме виждали.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  [quote#48:"thespiritswithin"]Забранете продажбата на наркотици, а наказанието за всички дилъри да стане смърт.
  И ще видите как лесно се решава този проблем.
  [/quote]
  Ти виж дали държавите дето в момента прилагат смъртно наказание за наркотици са решили проблема или просто е станал по-краен, а наркодилърите по-опасни (щото няма какво да губят, обаче печалбата е огромна, щото риска е голям)... Виж бе, интернета е пред теб, виж да видиш дали ще ти хареса. Отделно, че самите наркотици се ползват и за прецакване като просто ги подхвърлят на съответния конкурент и му вгадяват живота от дела и разследване — дори няма нужда да се консумират.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#52] от "gost22":

  От това,което сте написал единствено е вярно,че някоя приближена до властта фирма ще прави тестовете.Не се и съмнявам,че ще направят поредната далавера.Как точно си представяте да се дават наркотици на ученици от държавни служители?Леко сте прекалил с гледането на филми като"Теорията на конспирацията".От друга страна докато има търсене,ще има и предлагане.Дори и САЩ не могат да се справят с този проблем камо ли в България.Хора като вас си мислят,че всички ,които се занимават с тези проблеми,са корумпирани и като се арестуват двама-трима наркобоса и край вече няма да има наркотици.Само дето е пълно с производители на дрога,които не са част от групировки.Особено за тревата-всеки може да си насее в двора или дори да си я отглежда в апартамента.
  Проблемът ще се намали,когато се създаде обществено недоволство срещу употребата на дрога.А като гледам в този сайт постоянно се отправят призиви за легализиране на дрогата.

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#49] от "thespiritswithin":

  Проблемът е,че напоследък ни се представят теории колко"безопасна"била марихуаната и как трябвало да се легализира употребата на дрога.И като слушат и четат подобни неща децата е лесно да се излъжат,че дрогата няма да им навреди.

 56. 56 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#55] от "mushashi":

  Това не е много точно, защото призивите са за легализирането на употребата на марихуана за медицински цели от пълнолетни граждани. Никой не е предлагал да се легализира употребата на каквато и да било дрога от непълнолетни или още повече от малолетни. Когато говорим за употребата на наркотици от ученици, не бива да забравяме, че това обхваща и употребата на напълно законни наркотични вещества, които се продават във всяка аптека. С други думи, не е въпросът, дали конкретните субстанции се легални или не, а да предотвратим употребата им от деца. Това е темата на разговора, а дали една конкретна субстанция трябва или не трябва да бъде легализирана е напълно отделен въпрос... Важно е да казваме нещата такива, каквито са, за да има смисъл от разговора.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 57. 57 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "- Превенцията в България е в трагично състояние. Основно се правят листовки и концерти под надслов "Не на дрогата""

  В Германия много български студенти пушеха марихуана, близо 70% от познатите ми българи, струва на блокче близо 5 евро. Те смятат марихуаната за безвредна спрямо цигарите, аз не бих мислил така, те след продължителна употреба на марихуаната стават флегматични и изразяването им е по-бавно, както и движенията, действията при команда.

  Es muß Geld fließen!
 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#56] от "russian78":

  Дори като прочетете мненията под тази тема ще видите призиви за легализация на притежанието на дрога и то не за медицински цели.Относно лекарствата в аптеките-и там има разрешителен режим.Не може всеки да отиде и да си закупи определени лекарства,ако не са предписани от лекар и то с така наречената зелена рецепта.Така че законово нещата са добре уредени.Оттук нататък трябва да се наблегне на вредата от наркотиците.За съжаление младите хора възприемат употребата на дрога,цигари и алкохол като един вид бунтарство.Както казах отговорността е на всеки родител индивидуално.Но пък и в училищата може много да се направи в тази посока.Например да се разговаря с неформалните лидери сред учениците ,които да дават личен пример като не употребяват дрога.Или пък учителите на разбираем език да обяснят вредите от употребата й.Но като знам учителките на какъв стил разговарят с учениците надали ще има ефект.

 59. 59 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "mushashi":

  Г-жо адвокат, като за юрист използвате твърде малко юридически термини, презентирате доста тесничко познание на законовите рамки, но пък твърде много наблягате на педагогическите елементи - които обаче за жалост са доста остаряли като трактовка. Явно психологията тайно ви влече, ама не искате да си признаете! Ако ще сте хоби-психолог, поне си актуализирайте познанията - обясняването на вредите от употребата не играе никаква роля в превенцията и не дава никакъв резултат. Ако даваше, нямаше да има пушачи и т.н. Даже понякога, тийнейджърите се чувстват по-стимулирани да пробват, знаейки, колко е опасно именно заради тръпката от риска Прочетете още веднъж статията, там си е добре обяснено!
  Иначе, да, всеки родител си носи отговорността, по тази точка спор няма. Но училището може да помогне по много други начини, но не със задължителни тестове, които, ако отново си припомним статията, ще се извършват като част от годишните профилактични прегледи при личен лекар, където не виждам връзката с училището.
  Училището трябва първо да им въведе правила. Тук се връщаме на делегирания бюджет, където на училището се плаща на калпак. Учениците знаейки това си правят каквото си искат, защото вероятността за изключване е почти нулева. Но тази тема и друга и е много дълга, спирам по нея.
  Разберете, че тестовете няма да помогнат с нищо. До колкото разбирам, те хващат веществата в определени времеви граници. И какво? Колко често ще се правят тези тестове? Всяа седмица?
  Това е поредната недомислена идея, без да е направена консултация със специалист. Поредният опит да се перат и краднат пари чрез фирми на баджанаци. И най-лошото е, че все още има хора, които вместо да мислят логически им се връзват. Това е все едно до платите на СОТ да охранява апартамента Ви за един ден в годината и да вярвате, че това ви решава проблема с кражбите ... Смисъл нула!

 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#59:"Чвор"]Г-жо адвокат[/quote]
  Господин или госпожо ,любител на чворовете.Не знам поради каква причина решихте ,че съм госпожа.Достатъчно ясно съм написал,че съм мъж.Надали жена би си сложила ник"Мусаши".Виж любители на чворовете в днешно време има и двата пола,та не знам вие от кои сте.
  Какви точно юридически термини искате да използвам?Съмнявате,че съм юрист ли?Като се съмнявате, правим облог за една добра сума, примерно 10 хиляди лева,внасяме ги при нотариус и задължението да докажа,че съм юрист остава за мен.Относно психологията-тъй като ми се налага всекидневно да работя с различни хора-вече 15 години,мога да кажа,че имам известен опит в това отношение.И виждам резултатите от работата си всеки ден.И много добре познавам и психиката на повечето от наркоманите,и на техните родители.В 99 процента от случаите те са започнали да употребяват заради компанията ,в която са били.А пък 99 процента от родителите са проявили незаинтересованост от битието на децата си.Защото си има много признаци,по които може да се хване едно дете,че се дрогира.
  Относно това,че нямало ефект ако се говори за вредата от наркотиците-много зависи кой им го казва и по какъв начин им го казва.Ако им го каже човек без авторитет пред тях,или пък в академичен стил някоя учителка ,нормално е да няма ефект.Ако им го каже бивш възпитаник на училището,на който наркотиците са съсипали живота ,ефекта ще е различен.Или пък някой от неформалните училищни лидери.
  За теста ясно казах,че ще даде информация на родителите.Които основно са отговорни за бъдещето на децата си.Кога и как са вземали дрогата няма значение-това не е наказателен процес да се доказват подобни неща.Просто родителят ще знае,че детето му е вземало наркотици.

 61. 61 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#16] от "Омерзена оптимистка":

  100% съм съгласна. подобно задължително тестване е недопустимо, още повече че не се казва с каква цел. А да се оповестяват резултатите - това вече би надминало всякакви граници.
  И да - тревата е по-популярна и използвана от алкохола. Но - масата деца си остават на етап опитване, което не повлиява по-нататъшното им развитие.

 62. 62 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#60] от "mushashi":

  Офх, най-обичам обобщението, как, видиш ли, 99% от родителите били незаинтересовани от децата си.
  Не знам дали сте родител и в каква среда расте детето (децата) ви, ако сте, НО в средата на моето дете и в средата на моите приятели и познати 100% от родителите са на 100% заинтересовани от децата си, а една не малка част от тях дори прекаляват с тази заинтересованост. И доста често тъкмо от прекаляването иде проблемът.

 63. 63 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#62] от "zenola":

  Какво точно искате да кажете?Аз мисля,че се изразявам достатъчно ясно-родителите на наркомани,с които съм говорил,а те са десетки, в 99 процента от случаите не са обръщали достатъчно внимание на това детето им с какви приятели дружи и къде ходи.Не знам в каква среда сте,но децата на моите познати не употребяват наркотици.И всичките учат в елитни гимназии.Съпругата ми е преподавател в езикова гимназия и тя също ми е казвала,че наркотици вземат основно деца,чийто родители не обръщат достатъчно внимание на това какво правят.

 64. 64 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Па аз познавам тонове хора, които работят на чудесни места, образовани са, знаят по няколко езика, уважавани са, нещата им вървят, имат си семейства, а като са били тинейдръжи, са пробвали наркотици и са пафкали. Някои видиш ли още си пафкат. Живеят в нормални държави, в които това не е подсъдимо. Малоумно е родителите да позволяват това децата им да бъдат тествани. Не е ясно като теста излезе положителен какво се прави - ще се напише името на детето на дъската ли? Ще се изключи ли? Ще почнат училищните "психолози" да го "лекуват" срещу пристрастяване, каквото най-вероятно няма, тъй като просто пробва (защото голям процент от децата пробват неща, и родители, които си мислят, че баш с тяхното не е така, просто не са в час)? Ще получат тупаник от тати? Това може да има страховито травматизиращ резултат. Трябва да се работи към идентифициране на децата с реални психологически проблеми както и реални проблеми с пристрастяването към субстанции. Тези неща просто не се виждат с дрегер. Родителите, които си мислят, че дрегера ще помогне на възпитанието и прогреса на детето им моля да седнат да проверят това онова за наркотиците и механизмите на пристрастяване в нета, за да могат реално да общуват с децата си по тази тема, а не да си мислят, че ще я решат с дрегер.

 65. 65 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Много неща е казала жената, ама все по метода "Защо да правим нещо, като сигурно няма да има ефект". Учениците са непълнолетни, така че решенията взимат техните родители. И ако държавата иска да прави нещо трябва да се допита до родителите. А това, че Гърците имат добри практики се дължи и на факта, че в Гърция православието е силно застъпено в училище и покрай него моралът и отношението на децата към света е по-различно.

 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#64] от "shroomy":
  Кои са тия"нормални"държави ,в които притежаването на наркотици не е подсъдно?
  Относно това,което сте написал за юмруците,"лекуването"и така нататък ,това са си просто ваши фантазии.Чудесно се вписвате във форума,където често се случва някой да си измисли неща,които друг не е написал и после да ги опровергава.Със същият успех може да напишете,че Слънцето изгрява от изток-никой не е казал,че изгрява от запад,но вие си напишете,все едно някой е казал подобна глупост и го опровергайте.
  Темата е достатъчно ясна-дали да се правят тестове за употреба на наркотици от децата.Никой не казва ,че ще се вземат репресивни мерки спрямо децата.Просто родителите ще научат ,че детето им взема дрога.Оттам нататък как ще процедират си е тяхна работа-всеки родител си носи отговорност за възпитанието на децата.А ще имат и превантивен ефект-всяко дете ще се замисли дали ще взема дрога ако родителите му ще разберат за това.

 67. 67 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#63:"mushashi"]наркотици вземат основно деца,чийто родители не обръщат достатъчно внимание на това какво правят[/quote]

  Това е истината, както и да звучи в ушите на най-умните и интелигентните. И не става въпрос просто за лоши родители. Това незнание може да е по най-различни причини. И на най-грижовните и отдадени се случва да пропуснат нещо за децата си. А някои просто се самозаблуждават. Други дори не могат(или не искат) да си помислят, че тяхното добро дете е като другите, и т.н.
  Абсолютно прав сте, че родителските грижи имат изключително значение за предпазване на децата от наркомании. И абсолютно задължение на държавата е да подпомага родителите във възпитанието на децата. Жалки са писъците на демократичната общност, че такива тестове щели да накърняват нечии права. Употребата на наркотици не е никакво право. Това е изключително тежък обществен проблем за българското общество. ( А и няма технически проблем резултатите от тестовете да не са публични, а известни само на родителите). Декоративната общност спокойно прие възможността да се подслушват 3 г. "потенциални терористи". Жертвите на наркотици в България са хиляди пъти повече от жертвите на терористи. А тази "огромна инвестиция, защото това би било невероятно голямо перо" за тестовете (ок. 10 млн. лв.), е десетина пъти по-малка от ежегодната сума за подслушвания, и двайсетина пъти по-малка от средствата за издръжка за двете санитарни роти, които пращаме на мисии на НАТО вече 15 г. Но все пак участието в мисии демонстрира привързаността ни към евроатлантическите ценности, борбата с наркотиците - очевидно демонстрира обратното.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 68. 68 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#66] от "mushashi": Говорех за пафкането, което е легално на все повече места. Не си измислям "лекуването", просто правя списък от възможни неща, които ще се случат с децата след като се разбере, че имат някакъв наркотик в кръвта. Инак да, може да си остане на родителите, но некси не ми се вярва в училища пълни с лели да си остане само между детето и родителите. В БГ и лекарите много мното не зачитат лекарска тайна, па какво да говорим за училищни лели и усета им за дискретност. Плюс това има наркотици, които се махат от кръвта много бързо и не се засичат. И те са точно синтетичните микстури, които може да са каквото си искат и за чиито странични ефекти се знае още по-малко. Така че сори, но децата просто ще прибегнат до нови наркотици, защото те, за разлика от родителите дето чакат информация от дрегер, знаят как да търсят информация в интернет и много бързо ще се ориентират.

 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#68] от "shroomy":

  Тръгне ли детето да търси наркотици,които не се засичат при кръвни тестове,значи наистина има проблем,и то много сериозен.И действително родителите ще трябва да вземат сериозни мерки.Относно тестовете-ами те са най-сигурният начин да се провери взема или не дрога човек.Освен ако не го хване на място ,всеки родител ще има съмнения.
  А и дори да се даде гласност на резултатите от тестовете-това би имало много голям възпиращ ефект за употреба.По-добре ли е да го хване полицията с дрога в него и да го съдят?Въпреки че законът е доста либерален ,когато някой е хванат за първи път и с малко количество,пак ще се разбере за какво става въпрос.
  Честно -не разбирам защо сте против такива тестове.Проблемът е много сериозен и ако не се вземат мерки отрано,после може и да е късно.За съжаление познавам доста семейства,чиито деца си отидоха на по 20-25 години.Други пък провалиха целият си живот влизайки в затвора или висене по болници.

 70. 70 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#67] от "bgkurshum":

  Има хора,които си мислят,че като осигурят възможно най-добрите материални условия на детето си и са изпълнили родителският си дълг.Често чувам:"Ама той имаше всичко,което поиска".Имал е,но не му е обяснено достатъчно ясно,че наркотиците са много вредни за здравето.Има няколко основни неща,които са доказано вредни за здравето-употреба на наркотици,цигари,злоупотреба с алкохол и голямо наднормено тегло.Не вярвам да има родител,който да иска детето му да се дрогира,пуши,напива и да е дебело.Както и за момчетата да не приемат анаболи,а момичетата да не се хранят достатъчно.Естествено не е гаранция ,че няма да заболее от друга болест,но тези неща могат да се избегнат,както и рисковете,свързани с тях.

 71. 71 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#63] от "mushashi":

  Аз също достатъчно добре и ясно съм се изразила и не мисля, че има нужда се надхвърляме за средата си.
  А ако мислите наистина, че децата на приятелите ви, които са в елитни гимназии, никога не са опитвали най-малкото трева, значи и вие и родителите на тези деца са в дълбоко заблуждение. А относно съпругата ви - може би трябва да влага повече в общуването с децата, тогава и ще научи доста повече, отколкото просто да лепи етикети.

 72. 72 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#71] от "zenola":
  Напротив-изобщо не се изразявате ясно.И няма нужда да поставяте квалификации на съпругата ми.Защото нито я познавате,нито имате наблюдения върху работата й.
  А това,че изкарвате наивници моите познати и приятели, също си е ваш проблем.Ако вие общувате с хора,които смятат приемането на наркотици за нещо не чак толкова лошо, си е ваша работа.Недейте да смятате,че всички деца са такива.Ами не са.Защото техните родители смятат употребата на наркотици за много сериозен проблем и са положили достатъчно усилия децата им да не се дрогират.

 73. 73 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#69] от "mushashi":

  Ако детето тръгне да търси дрога, която не я хващат дрегерите това не е по-сериозен проблем от всичко останало. Децата пробват. Интересно им е това и онова. Правят всякакви глупости. Искат да са популярни и интересни. Търсят си независимостта от родителите. И да, не казват всичко. Повечето от нас също не са казвали всичко. Има деца, които крият твърде много неща от мама и татко, да, и това наистина е емоционален проблем - вероятно е да се дължи на мама и татко. . Съгласна съм, че проблемът с пристрастяването е сериозен, виждала съм го, работила съм с тези хора. Точно затова решенията не трябва да се вземат на емоции (кефят ме, не ме кефят наркотиците, познавам/не познавам наркомани). Има си изследвания доказано е, че не проверките, а обяснението и даването на вярна информация, са основни в предотвратяването на вземане на наркотици. Едно парче вярна информация например е, че в България законът далеч не е либерален - от най-консервативните в Европа е. Ето и други цифри - 24% от 15-16 годишните в България са пробвали канабис. 10% са пробвали други наркотици. 48% при запитването са декларирали, че през последните 30 дни поне веднъж са употребявали сериозни количества алкохол. Ако някой гледаше тези цифри би се притеснил по-скоро за проблема с алкохола...но в България цирозата е общоприета като нормална част от живота, легална е, позната е.

 74. 74 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#72] от "mushashi":

  Очевидно не се разбираме. Останете със здраве.

 75. 75 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#73] от "shroomy":
  То има и изследвания,че не размера на наказанието ,а самото наказание има по-голям ефект върху престъпника.Само че от 15 годишният ми опит като юрист знам,че престъпниците ги стряска само затвор и колкото по-висока е присъдата,толкова повече ги стряска.Хора от определен етнос често ми казват,че са неосъждани ,а се оказва,че имат по няколко присъди.И като ги питам защо ме лъжат те отговарят,че не ме лъжат и не са осъждани,защото не са лежали в затвора.
  Така че и проверките си имат огромен превантивен ефект,особено по отношение на децата.
  Относно закона-ами доста либерален е.Обикновено ако се хване някой младеж с цигара марихуана и не е осъждан минава за маловажен случай и не се налага присъда,а административно наказание.Ако пък е непълнолетен делото може и да се прекрати.
  Съгласен съм с вас,че прекалено либерално се гледа на употребата на алкохол.И че също трябва да се вземат мерки от родителите.
  По мои наблюдения децата вземат за първи път наркотици основно заради компанията.Приказки от типа"Много си задръстен ако не пробваш"поставят дилема пред всяко дете.И на мен така ми говореха за цигарите и в училище,и в казармата.Ама не пропуших.И точно тук е възпитателната работа на всеки родител-да обясни на детето си,че не е нужно да прави такива неща,за да се впише в колектива,а ако не може да го избегне,просто да си смени компанията и приятелите.

 76. 76 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А дали целта на ЦЦ не е по този начин да излови всички, които не му се отчитат?

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  [quote#54:"mushashi"]Как точно си представяте да се дават наркотици на ученици от държавни служители?Леко сте прекалил с гледането на филми като"Теорията на конспирацията".[/quote]
  Май не сте в час с причинно следствените връзки. Всъщност точно разпространителите (дилърите и схемите над тях), ще са тези, които ще прецакат теста с изкривяване на резултата. На тях им трябва изкривяване на картината, което изкривяване да предизвика отказване от следващите подобни тестове. Всъщност и за останалото съм прав, просто трябва да сравните присъдите на Брендо по света и у нас. Е, а може би наистина вярвате, че разликите не са преднамерени...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#75] от "mushashi":
  С огромно извинение, но ако родител намира за приемливо да обясни на детето си "просто да си смени компанията и приятелите", то детето определено има проблем. Аз не бих споделяла кой знае какво с родители, които считат приятелите ми за носни кърпички, които се сменят. В такива случаи дрегерът изглежда като чудесна патерица за липсата на общуване между детето и родителя. Но само изглежда.

 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#78] от "shroomy":
  Не знам дали сте родител,аз съм такъв,но с малки деца.И ако разбера в бъдеще,че децата ми дружат с наркомани,престъпници или пияници,директно ще им кажа да си сменят компанията.Защото поговорката :"Кажи ми кои са ти приятелите,за да ти кажа какъв си"е напълно вярна в случаят.Във всички случаи досега ,с които съм се занимавал ,децата са започнали да вземат наркотици под влияние на някой техен приятел.И повечето родители съжаляват,че не са се намесили и не са прекъснали дружбата с подобни хора.

 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#77] от "gost22":

  Всъщност не леко,а доста сте прекалил с теорията на конспирацията,та смятате,че мафиотите ще нагласят резултатите от подобен тест.

 81. 81 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#79] от "mushashi":
  А дрегерът ще ви помогне да извадите списъка с наркоманите ли?

 82. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#81] от "shroomy":

  Нямам нужда от дрегер,за да разбера кое дете е рисково.Просто бих поразпитал тук там.Това че някои родители не си правят труда да направят подобни проучвания си е техен проблем.

 83. 83 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#82] от "mushashi":
  Да разбирам, че Вие нямате нужда от дрегер, но го искате за общото благо, защото чувствате, че сте заобиколен от некадърни родители? А ако ще се ориентирате само с разпитване за другите деца, предполагам, че за вашето също нямате нужда от дрегер, защото си го познавате? Но тогава за какво ви е дрегер? Ако е от грижа за общото благо да знаете, че във връзка с низвергнатите от Вас научни изследвания, то казва не мерси.

 84. 84 Профил на Чвор
  Чвор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "mushashi":

  Оле божке! Каква тирада!
  Извинете, г-н Юрист! Обърках се! В три коментара Ви нарекох г-жа. Чаках реакция след първия, ама Вие нищо не казахте, така, че реших, че съм на прав път.
  Хич не споря, че сте юрист, задръжте си хилядите левове, не ми трябват.
  Аз визирах по-скоро, че нашата държава е на такъв хал именно заради пишман-специалисти. Ами като сте юрист, останете си юрист, а не се бъркайте в области от които нищо не разбирате. В общи линии коментарът ми беше ирония, която явно не схванахте. Това е наистина идеалното доказателство че сте юрист: приемате нещата единствено и само в една плоскост, както и че мислите, че щом сте изучили право сте въздесъщ.
  Опит имал, човекът! Да, да и аз гледах на времето Low and order, ама не споря по правни въпроси и то с адвокати, нали...

 85. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#83] от "shroomy":

  Тестовете не съм ги предложил аз.Ако си мислите,че съм някакъв отговорен фактор в министерството на образованието,или здравеопазването ,много сте се объркала.Като толкова ви е страх от тези тестове имате право вашето дете да не ги прави.Отказвате и точка.Решавате си проблема.А че има безотговорни родители е вън от съмнение.Всеки родител,чието дете се дрогира,пуши или злоупотребява с алкохол е безотговорен към неговото здраве.А то е най-важното нещо на света.

 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#84] от "Чвор":

  Господин или госпожо любител на чворовете-ако си мислите,че след всички обиди,които ми отправихте, ще дискутирам каквото и да е с вас,много сте се объркал/а.Ще ви помоля да не коментирате мои постове,аз от своя страна няма да коментирам нищо,написано от вас.Влязъл съм във форума,за да разменям мнения,а не за да бъда обиждан.Приятна вечер.

 87. 87 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#85] от "mushashi":
  Не сте отговорен фактор. Не съм го и казвала. Никой не оспорва, че здравето на детето е най-важно. Тук се обсъжда дали дрегерите са смислени за който и да било. Доколкото разбирам за Вас лично не са нужни, тъй като имате ясен план да поразпитате и да кажете на детето си да си смени компанията и приятелите ако речете, че са рискови. Като човек, който както всички нормални хора вярва, че здравето на детето е най-важното нещо, и че родителите са отговорни за него, трябва да се поинтересувате и да помислите дали планът Ви ще проработи. Децата не винаги изпълняват повелята на родителите си, просто защото са също хора с мнение, емоции, привързаност към приятелиите си и отношение към нещата, а особено в тинейджърските години не са особено сговорливи, дори и с най-великите родители. Всичко най-хубаво и успех.

 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Това предложение на Цвъцко май е от предизборната му кампания.
  Май вече не се усеща в кое време живее.
  Ако продължава така с още едно-две подобни със сигурност ще я загуби.

 89. 89 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#87] от "shroomy":

  Ако имаш авторитет пред детето,то ще те послуша.Ако самият родител се напива няма как да е добър пример.На всеки може да се случи детето му да заболее или претърпи инцидент,но ако поради наркотици,алкохол,анаболи,свръхтегло или анорексия претърпи здравни проблеми,то това е провал на родителят.Не всеки родител може да осигури луксозен живот на децата си,но поне трябва да ги научи какво е вредно за здравето им.

 90. 90 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 868 Неутрално

  След като се установи, че детето е взело наркотик, какви ще са последиците? Никакви! На всички е пределно ясно, че децата в България от 25 години вземат масово наркотици, а смъртността от употребата им е най- висока в света. Чрез агитация за опасното въздействие на наркотиците върху здравословното състояние няма да се намали употребата им, а още по- малко да се спре. Кажи им, че не е модерно, създай обществената нагласа за отвращение към наркотиците и ще успееш. Другият проблем е че наркотиците са широко и лесно достъпни. По времето на социализма в Америка беше модерно да си хипи, да ходиш мърляв, окъсан, да живееш в комуна и да правиш любов (свободна любов), а не война. Сред хипитата беше широко разпространена употребата на наркотици. Казват, че властта е целяла унищожаване на "чернокожите пантери" чрез наркотиците и сключила договор с мафията. Макар в България хипитата да ни бяха симпатични у нас нямаше мафия и наркомани, просто защото нямаше откъде да се сдобиеш с наркотик. Ние не познавахме хипитата от близо, а само от филмите, като гениалния филм на М. Форман "Коса". Едно е да гледаш наркомани на кино и слушаш хубава музика, друго е да можеш да ги помиришеш и да водиш идиотския ми живот на пълни побърканяци. Държавата много лесно би могла да рещи проблема с наркотиците, ако приеме съответните закони: 1) за инкриминиране отпускането на бързи кредити на неплатежоспособни младежи; 2) доживотна присъда за всички производители и трафиканти на наркотици; 3) за пълна забрана на всякаква хазартна дейност на територията на България за вечни времена; 4) за затваряне на заложните къщи.

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  [quote#80:"mushashi"]Всъщност не леко,а доста сте прекалил с теорията на конспирацията,та смятате,че мафиотите ще нагласят резултатите от подобен тест. [/quote]
  Теорията на конспирацията си е ваша тема, аз вярвам в теория на файдата, а именно тези групировки имат файда от това, чадъра над наркотиците да си стои. Файда имат и онези дето им осигуряват чадъра, та като съберем 1+1 и получаваме, че едно масово тестване на ученици ще бъде кофти случка за двете страни, та ще направят всичко възможно да компрометират тестването, но и да приберат "едни пари" от бйджета, покрай цялата дандания. Това тестване, за да не се повтори ще трябва да даде някакъв странен резултат, който резултат обаче да пасне на общественото мнение, а то е: "моето дете не е такова, и ако теста му е положителен, то е защото теста не струва". Абе като с референдумите — прави се всичко възможно, да се обезсмислят и резултата от тях да се компрометира само и само народа да не се усети, че точно референдумите могат да преборят далавераджиите и корумпетата във властта. Просто файдата води, а не някаква си конспирация.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK