Риз Ахмед, "Злокобна нощ": Делението на малцинствата и на цветнокожите не е случайно

Риз Ахмед

© Associated Press

Риз АхмедБританският актьор Риз Ахмед влиза в ролята на Насир (Наз) Хан в новия сериал на HBO "Злокобна нощ". Пред "Дневник" и журналисти от цял свят преди премиерата в Лондон той разказа какво е да снимаш 8 месеца в затвор и да пресъздадеш човек, чийто живот се разпада. Риз обясни още какво е да си пакистанец във Великобритания и как се променя отношението към хората с по-тъмен цвят на кожата през годините и по какъв начин тази тема е засегната в сериала.


По време на интервюто въпроси задаваха и представители на чужди медии.


Как бихте описали основната тема в сериала или поне тази около вашия герой?
- Да разбереш света, да разбереш себе си – да погледнеш отвъд мрака в една мрачна история - това определено е една от темите на сериала.


Имаше ли емоционална и психологична промяна у вас, докато снимахте (бел. ред. - "Злокобна нощ" е сниман около 8 месеца), и каква беше тя?


- Да бъдеш в такава ситуация е тежко... Да разбереш, че не можеш да се справиш, че системата е срещу теб. За мен беше важна разликата между наивността на младостта, чрез която се намираш сред мечти и собствената си значимост, и между осъзнаването колко си незначителен и как това всъщност по някакъв странен начин е освобождаващо.


Като част от будистката философия, според която ти нямаш значение – нещата ти се случват, нещата те връхлитат. Доста е странно, когато всичките ти мечти са разрушени, когато чувството за себе си е разрушено – това ти дава възможности, освобождава те. Затова и мисля, че пътуването на Наз е много впечатляващо. Толкова е разрушително и в същото време те принуждава да бъдеш някой друг.


Наз е маргинализиран, но в същото време тази маргинализация му носи и определена сила. Как се вписва това с критиката към правосъдната система през гледната точка на този герой?


- Не смятам, че маргинализирането задължително носи сила, но може да бъде мотивиращо. Може да те мотивира да оцелееш, както става с моя герой, може да те мотивира да опиташ да бъдеш по-добър или да се бориш със силите, които те изолират и ограничават. Всяка заплаха те кара да се адаптираш по-добре.


Фотогалерия: Злокобна нощ, която преобръща животи >


Как се вписва вашият герой в атмосферата в САЩ, когато е с такъв произход (бел. ред. - Насир е с пакистански произход)?


- Бащата на героя ми кара такси в Ню Йорк, което е класически символ на града, Наз е фен на баскетбола, иска да ходи на партита. Но в същото време той е възпитан в традициите, не пие, не взема наркотици – това е ново за него. Този двоен живот води до един по-голям въпрос и на него трудно отговарят много деца, които са второ поколение в западна страна. Те си задават въпроси като това колко си интегриран, в каква степен си мюсюлманин, колко си британец или американец. И за много хора отнема цял живот да отговорят на тези въпроси, зависи много и от контекста и средата, в които се намира човек. Вероятно няма да пиеш водка, докато вечеряш с родителите си, но пък може и да го направиш, ако си излязъл с приятелите от баскетболния отбор.


Какво смятате за съвпадението на премиерата на сериала със случващото се в момента по света – с омразата, расизма?


- Странно, но премиерата идва навреме. Заснехме пилотния епизод през 2012 г., когато нямаше човек, наречен Доналд Тръмп, който да е кандидат за президент на САЩ например. Не сме планирали по някакъв циничен начин сериалът да се появи в момент, когато има нарастваща ислямофобия. А може би поставяме по-голям фокус на въпросната тема в сериала, отколкото създателите му са имали намерение, просто защото живеем в такова време.


За мен сериалът изследва криминалната и правосъдната система. Той е за личностното съзряване на много от героите – дали Бокс, който се опитва да разбере кой е без работата си на инспектор, или героят на Джон Туртуро – адвокат Джак Стоун, който се опитва да покаже, че е значим – пренебрегван като баща, като обществена фигура, той в някои случаи е като овчаря пред стадото, но в същото време самият той е изгубен. Моят герой пък се опитва да разбере кой си, когато умрат мечтите ти, когато си вкаран на топло.


Темите за расизма и омразата също изплуват от само себе си, защото историята е разказана много истински, но не бих казал, че те са в основата на сериала.


Риз Ахмед в ролята на Насир Хан.

© HBO

Риз Ахмед в ролята на Насир Хан.


А гледахте ли британския сериал , на който е основана историята в "Злокобна нощ"?


- Не, всъщност не съм. Гледах само втория епизод, защото мой приятел му беше режисьор, но го пропуснах. А след като станах част от "Злокобна нощ", реших, че няма да ми е от полза да го гледам. Но според продуцентката Джейн Трантър, която е работила и по двата сериала, нашата история е различна. Героят на Бен Уишоу е много по-различен от моя герой – очевидно расата е различна, но и преживяването на двамата герои в затвора е различно.


Какво е да играеш в подобен сериал? Каква е разликата между независимите филми и
това да работиш за HBO?


- Свикнал съм да играя за независими филми, които се заснемат за три седмици, пет седмици, шест седмици, а не осем месеца. Да стоиш в затвора осем месеца е доста различно. Работата за независими филми е като да си спринтьор, а това е маратон. Така че трябва да се приспособиш към този начин на работа, да се научиш да разпределяш по-добре енергията си. Да се опиташ да останеш в роля за осем месеца, когато животът на героя ти се разпада – бързо осъзнах, че това е лоша идея.


И какво направихте?


- Винаги правя предварително проучване за ролите, в които участвам. Осъзнах, че когато участваш в проект в продължение на осем месеца, научаваш много – не само за героя си, но и като актьор, а и за живота изобщо.


Разбираш, че не си само ти на този свят и има много и различни ситуации. Ти си този, който трябва да си намери място в съответния момент, а не да очакваш, че можеш да понесеш света на гърба си.


А какви бяха проучванията ви за ролята на Насир?


- Направих различни проучвания за това. Бях в затвора на остров Райкърс, част от екипа бяхме там и беше лудница. Не ни беше позволено да разговаряме със затворниците, но можахме да говорим с надзирателите. Беше интересно, че всички там бяха цветнокожи, 100% цветнокожи. Затова и когато говориш за правосъдната система в САЩ, в един момент се оказва, че говориш и за расата.


Риз Ахмед, "Злокобна нощ": Делението на малцинствата и на цветнокожите не е случайно

© HBO


Освен това посетих обществени центрове и училища в "Куинс" и "Бронкс", откъдето е героят ми. Работих с младежи чрез благотворителна организация от Югоизточна Азия. Интервюирах хора, които са били в затвори, хора от неправителствени организации, които подкрепят семействата на затворници. Прекарах часове в разговори и понякога имах късмета да попадам на такива, които говорят по начин, който според мен щеше да се впише добре в образа на Наз, така че продължително слушам записите с тях, за да мога да възпроизведа акцента или изразите.


Има нещо много интересно в първия епизод. Там не само белите и полицаите са расисти. Един от героите, който е афроамериканец, също прави расистка забележка към Наз...


- Да, така е. Всъщност много хора от етнически малцинства в САЩ искат да спрат имиграцията. Така че да, въпросът за расата е един доста сложен въпрос (бел. ред. - смее се). Не знам дали забелязахте, но майката на Наз също прави подобна забележка по време на вечерята в първия епизод – когато той ѝ казва, че ще излиза, тя пита какво ще е партито, дали няма да е парти на чернокожи.


Мисля, че съсценаристът Ричард Прайс е кралят в подобни наблюдения. Мисля, че подобен тип детайли правят този сериал толкова добър. Като малките разговори между полицаите за това как да прецакат системата. Всичко това кара зрителя да усеща историята много истинска.


Знаете ли кое е интересно? През 80-те години във Великобритания биха нарекли някого като мен "черен". През 90-те нещата се фрагментираха и вече не бях "черен", а "паки" и това не важеше само за мен и пакистанците, а и за индийци, за сикхи. Това продължи до 9 септември, когато станах "мюсюлманин", след 7 юли (бел. ред. - когато са атентатите в Лондон) бях "умерен мюсюлманин". Делението на малцинствата и на цветнокожите не е нещо случайно, не е инцидент и е нещо, което се упражнява систематично. Затова и една от големите лъжи на референдума за излизане от ЕС е, че виновен за това, че нямаш нищо, е съседът ти. Все още съжалявам за това гласуване.


Моментът е критичен навсякъде по света. В Индия има възход на националистическата Индийска народна партия (BJP), знаете какво се случва в САЩ с Тръмп, в Европа – също. В такива времена се питаш "Какво мога да направя" и не можеш да намериш отговора.


Но едно от решенията според мен е да разказваме различни истории, като тази в "Злокобна нощ", и ако хората могат да се идентифицират с тези герои, мисля, че това би могло да е едно от решенията. Или поне това си повтарям.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  много засилени, та чак инструментализирани акценти в това интервю...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Кво делене бе Ахмед!?!?
  Я се разходи из големите градове на Западна Европа!Заприличали са на Зоологически градини!Обявявайте официално Законите на Шариата, и да се свършва с тая мултикултурна мъка!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Не сме планирали по някакъв циничен начин сериалът да се появи в момент, когато има нарастваща ислямофобия."Ама то няма ли причини за тази нарастваща ислямофобия!

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Ами ако исляма не беше толкова опасна доктрина, нямаше да има ислямофобия. Вчера имаше статия за оня изрод дето удушил сестра си щото позоряла семейството.
  За варварите място в цивилизацията няма!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  За да има някакво лошо отношение към някои малцинства, заслугата е на самите малцинства! Като пример ще сравня емреите и арабите. Те са от един произход. Но срещу евреите никой не говори, а се говори срещу мюсюлманите. А и двата етноса са с различни от християнството религии! Някои хора по света тотално изопачават истината. Объркват умишлено причини и следствия за да докажат някаква своя теза.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Цитат от статия::

  "За няколко десетилетия Саудитска Арабия хвърли милиарди долари за строежи на уахабитски джамии не само в арабския свят, но и в Европа. Предложението им към Меркел да „помогнат на сирийските бежанци“ в Германия с построяването на 200 джамии не е нито изненадващо, нито случайно.


  Лидерите на Кувейт, Катар и Саудитска Арабия успяват да дирижират и манипулират арабския и западния свят по категоричен и безпардонен начин. Те яхнаха вълната на арабската пролет и финансираха консервативните мюсюлмански движения, като клоновете на Мюсюлманското братство спечелиха изборите в Тунис (партията на Еннахда), Египет (Мюсюлманските братя на Мохамед Морси), в Мароко (партията Справедливост и развитие), а ислямистите в Либия поеха контрол над страната. Случaйно ли е, че лидерът на Ал-Каида – Айман Ал-Зауахри, също е мюсюлмански брат? В Сирия и Ирак въоръжават „Ислямска държава” и радикални групировки като Ал-Нусра и Ансар Ал-Шам, но най-лицемерно всички тези групи се представят като
  „бунтовници срещу режима“.

  „Ислямска държава” не се различава по нищо от Саудитска Арабия по отношение на идеология. Та нали и двете страни споделят една и съща такава – доктрините на Ал-Уахаби и салафизма, чиито източници са на арабския полуостров. Разрушаване на църкви, налагане на джизя на неверниците, убийства на шиити, забрана на жените да карат автомобили, да се показват без забрадки, пребивания с камъни, публични екзекуции. По какво се различава Саудитска Арабия от ИД?

  В кралството на Сауд е забранено християнството, няма нито една църква, има религиозна полиция, която арестува хора, които носят християнски символи, а наказанието за християнски проповеди е смърт. Жените нямат право да карат автомобили, нямат право да излизат без придружител, без хиджаб, ако бъдат изнасилени, не могат да се защитят, тъй като показанията им ще се броят за половин глас в съда. Ако жена се омъжи за чужденец, губи саудитското си гражданство. В Саудитска Арабия едно момче със светски възгледи, Раиф Бадауи, бе наказан с 1000 камшика и пребит за светски коментари в Twitter. И това не е изключение, а правило. Отношението към шиитите в страната е доста брутално. Всъщност в рапортите на „Амнести Интернешънъл“ се посочва, че Саудитска Арабия е извършила два пъти повече обезглавявания от „Ислямска държава”. Дори знамената на Ал-Нусра и подобните в Сирия са същите като на кралството, само че са черни."

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  "В такива времена се питаш "Какво мога да направя" и не можеш да намериш отговора."

  Ами да ти го кажа аз бе майка - например не прикриваш другарчетата си пакистанчета, които години изнасилват момичета в Родъръм. Както прави пакистанската общност. Ако актьорчето има нужда от още идеи какво да направи - редакцията ми има мейла, да му го даде.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  И какво разбираме от статията - всички са расисти и ислямофоби. Без изключения. А те милите - целите в бяло, едни добри такива. Това разбира се е подкрепено с фактите какво правят в собствените си държави, например Пакистан - където е гордост да упоиш и удушиш сестра си, понеже не прави каквото ти искаш. И където непрекъснато убиват хора заради религията им - и ВИНАГИ мюсюлмани убиват други, не обратното. Обаче БАМ - в Индия били лоши националисти. Що - щото не приемат шариата и не стават васали на Пакистан.
  И естествено единствено се обсъжда колко е "лоша" реакцията на хората след поредното мюсюлманско зверство, самото то само е загатнато (11 септември, 7 юли и т.н.) - един вид няма значение какво е породило реакцията, важното е, че белите са лоши.
  Повръща ми се от подобни статии/интервюта. Извикали някакъв ислямист да ми чете морал, пфууу...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  А да - замалко да забравя. Ахмеда като толкова се е загрижил как преценяват други държави кого да пускат, що първо не пита родния Пакистан що не пуска израелски граждани? Теоретично е възможно, ама само със специално разрешение на министър. Ако някакъв такъв започне да ми проповядва пред очите, разговорът ще е много кратък...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  [quote#8:"c.b.o."]Ако е така, защо българите все натам гледат?[/quote]

  Аз например не гледам. Имал съм много възможности да емигрирам и никога не съм се блазнил. Първо защото в София си ми е добре, и второ защото виждам накъде отиват тия градове, за които говори колегата. Познавам много французи и белгийци живеещи в София, които са ми казвали, че тук се чувстват много по-спокойни и сигурни отколкото в Париж, Гренобъл или Брюксел. Е да - там е доста по-лъскаво, ама по лъскавото точат лиги един определен тип хора. Тоя тип дето ще му четат глупостите на Ахмеда от Пакистан и ще плюят по "расистите" след това.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Многострадална Геновева пак реве. Човек винаги има избор. Може да избере да е светски и нерелигиозен. Може да избере друга религия освен исляма. Може да избере да спре тайно или явно да се радва на всеки атентат с родата. Може да избере да е мюсюлманин, който се противопоставя на ислямските средновековни порядки и да се бори за реформа на исляма. Може да избере да се върне в родината на предците си и да е мюсюлманин в мюсюлманска страна. Обаче при всички възможности човекът избира да е мюсюлманин на Запад и нон-стоп да реве колко е черен, колко е мюсюлманин, как не го обичат достатъчно и колко всички са му по презумпция длъжни. Досадно е!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  До коментар [#13] от "c.b.o.":

  Братле, насилих се да ти прочета цялата бълвоч. Само едно нещо ще ти кажа - твърде много злоба и комплекси си събрал. Очевидно нещо в живота ти не е наред и повярвай ми - да се правиш на морален съдник в анонимния форум няма да ти компенсира дефицитите. Нито пък това да сочиш с пръст хора, които не просто не познаваш, а въобще нямаш идея какви са, и да им приписваш някакви пороци и "качества" каквито ти си избереш, за да покажеш колко си "над тях". В този форум сме видяли много такива и вече не ми правите впечатление. Намери си живот и се успокой - злобата и омразата не водят до никъде. Успех.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  “.... Но в същото време той е възпитан в традициите, не пие, не взема наркотици – това е ново за него..“ Ха-100% от българите от моето поколение сме възпитани така, а предполагам, че над 95% от хората от моето поколение никога през живота си не сме опитвали наркотици- даже трева. За нас наркотиците нямаха сегашната привличаща сила, защото предварително бяхме наясно с максималните щети, които нанасят на ЦНС и мозъка на човека. С алкохола нещата не бяха такива, но пък и тогава, и сега , човек има право на избор...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#13] от "c.b.o.": Понеже си изписал един тон глупости и говориш за “,,,[quote#13:"c.b.o."] Оцеляват или потомствено богатите, или кадърните и бачкаторите, без значение от произхода и религията им (религията – независимо коя – в много случаи е пречка за сериозна кариера). А такива предизвикват умопомрачителна завист сред местните провинциалисти и имигранти–селтаци като повечето българи.[/quote]...„ ТИ към кой слой на обществото принадлежиш? С тази дива българофобия и с ограничените си възгледи не можеш да преминеш в средния слой на средната класа, камо ли във висшия слой на средната класа. Та- за мен ситуацията с теб е следната- нямаш висше образование, на възраст между 36-28 години си, нямаш цел в живота, не си създал собствено семейство, вероятно все още живееш с родителите си , но си страшно фрустриран, защото ти липсва изграден характер, който да ти даде силата да се взе,меш в ръце и да направиш нещо в живота си, с което да промениш настоящото си положение и настоящото си място в живота. Считам, че съм познала поне 80%

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#17:"Логика"]36-28 [/quote] т.е.- 26-28 години

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "c.b.o.": И ако се чудиш защо те питам за нещата от коментар № 17, ще ти отговоря- преди човек да отправя критикарски злобни подмятания към другите и да излизва злобата и омразата си към тях, първо се опитва да види къде стои самият той, какви са му ценностите, накъде се е запътил и къде е той в цялата картинка - на това учи всеки българин детето си и по мое време, и в сегашно време. Това се нарича самокритичност. Видно от 4/5 от коментарите ти, ти не си възпитан да я изразяваш спрямо себе си и за това всеки твой комплекс моментално излиза наяве чрез коментарите ти...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#14:"Тюфлекчия"]Очевидно нещо в живота ти не е наред и повярвай ми - да се правиш на морален съдник в анонимния форум няма да ти компенсира дефицитите.[/quote]

  Аз съм се правил на морален съдник, а ти се опитваш да ми правиш психологически профил. Това ли имаш предвид, като казваш:
  [quote#14:"Тюфлекчия"]да сочиш с пръст хора, които не просто не познаваш, а въобще нямаш идея какви са, и да им приписваш някакви пороци и "качества" каквито ти си избереш, за да покажеш колко си "над тях".[/quote]

  Попитах те нещо конкретно и вместо да отговориш, щото очевидно не знаеш, сега взе да се изявяваш като психоаналитик. Смешно.


  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#17:"Логика"]Та- за мен ситуацията с теб е следната- нямаш висше образование, на възраст между 36-28 години си, нямаш цел в живота, не си създал собствено семейство, вероятно все още живееш с родителите си , но си страшно фрустриран, защото ти липсва изграден характер, който да ти даде силата да се взе,меш в ръце и да направиш нещо в живота си, с което да промениш настоящото си положение и настоящото си място в живота. Считам, че съм познала поне 80%[/quote]

  Ето и тази няма какво да каже, съответно се прави на психоаналитик. Естествено, грешиш на 100%. Малко ли ти беше излагацията вчера?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#21:"c.b.o."]Ето и тази няма какво да каже, съответно се прави на психоаналитик. [/quote] За разлика от теб, небългарино, аз съм учила правна психология, която е част от психологията и то съм я учила в университет. Липсата на самокритично мислене у теб е много видима. Липсата на характер- също. Когато човек се е справил с поне една трудност в живота си, той има съвсем различно от твоето мислене- не обвинява другите хора във всичко, което му хрумне, а е доволен , че се е справил с трудността си. Ти обвиняваш всеки, който не мисли и не е като теб, в расизъм, ксенофобия, неонацизъм и т.н.- това са ти дежурните извинения защо не си успял в живота. Обаче проблемът ти е друг- че никога не си се опитал да потърсиш вината за несполуките си в себе си. Ако поне се беше пробвал да надмогнеш егото си, това вече щеше да бъде някакъв успех за теб...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#22] от "c.b.o.":Смешно мюсюлманче, аз не “поркам„, поради простата причина, че не ми се пие Но като българка си харесвам Шардоне и Траминер от български изби- Търговище, например Това значи ли, че съм пиянде и декласиран елемент, м?“)

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#24:"Логика"]като българка си харесвам Шардоне и Траминер[/quote]

  Какво му е "българското" на това" Та самите сортове грозде, дето посочваш с надеждата да покажеш стил и изисканост, са чужди. Толкова ли не обърна внимание на наименованията им, драга пънелна патрЕотке?

  Айде и една малка тайна от мен, да се покажеш пред приятели на маса – разбирачите пият вино от определена изба (регион), а на от точно определен сорт грозде (каквато е масовата практика по света и у нас).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#25:"c.b.o."]Какво му е "българското" на това[/quote]
  Отглеждат се в българско лозя, на българска почва, създават се в български винарни.До коментар [#25] от "c.b.o.": Нямам нужда от твоите съвети- написах личните си предпочитания, а не желанието си да се изкарам едва ли не сомелиер Май не схващаш изобщо какво пиша НЯМАМ НУЖДА пред никого да се икарвам разбирачка на бели вина, защото съм адвокат, а не сомелиер и тук става въпрос за мои ЛИЧНО предпочитания- според моя вкус и според букета на виното Това поне разбираш ли го?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#27:"Логика"]икарвам[/quote]иЗкарвам

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#25:"c.b.o."]Какво му е "българското" на това" Та самите сортове грозде,....са чужди. [/quote] Тероарът е различен!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#29:"Логика"]Тероарът е различен! [/quote]

  Порови още малко и ще научиш още неща.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Малцинствата трябва да се трудят,да заслужат облагите,които получават при демокрацията,и която Коранът отхвърля.Никой не е длъжен да прави компромиси с морала си,за да им угоди.Не хората от европейската цивилизация,която почива на християнските ценности, са дошли при тях,а те при нас.

 34. 34 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Като парво,да си реформират религията,така както християнството се е реформирало през вековете.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това трябва да се гледа.
  Дано са имали смелостта да покажат цялата картина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чета и се чудя, дали някой е изгледал първите два епизода на сериала.

  Макар че като чета - и да ги е изгледал или и да ги изгледа - не е акъл, да се налее с фуния.

 37. 37 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Ама то няма ли причини за тази нарастваща ислямофобия![/quote]
  А защо няма будистофобия? Или шинтоистофобия? Или дори кришнафобия??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 38. 38 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Според мен трябва да се отменят човешките права за няколко месеца и да се оправи въпроса.
  После ще ги вкараме пак в сила. И ще построим паметник.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 39. 39 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  [quote#5:"lz2"]срещу евреите никой не говори[/quote]

  Моля?

 40. 40 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Малко нагло от негова страна да говори за Индия, а премълчава за "цивилизованите" убийства на честа в "демократичен" Пакистан...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Лично за мен ще ми бъде интересно някой да ми обясни този феномен-да живееш в друга държава и в продължение на няколко поколения да не настъпва асимилация.Българите в рамките на две,най-много три поколения се асимилират.Не знам дали е подходящо сравнението с циганите,защото тези цигани,които се женят за българи се асимилират много бързо.Или пък ако са образовани също се асимилират.Друг въпрос е ,че такива са под 1 процент.А при тези общности няма значение какво образование имат и в каква среда живеят-те си остават с мисленето на етноса,от който произхождат.

 42. 42 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Гледах първите два епизода и сериалът е наистина много добър. Няколко пъти е повторено в интервюто, че основната тема съвсем не е ислямофобията и расизма и това сто процента е така. Те присъстват дотолкова, доколкото сериалът е изключително реалистичен и тук-там хората пускат по някоя расистска реплика също като в нормалното ежедневие.
  Може би по-нататък тези елементи ще се увеличат, когато главния герой попадне в затвора, тъй като там расизмът не просто присъства, а е общо взето един от фундаменталните принципи на разделение сред затворниците.
  Всеки, който е фен на film noir трябва да го гледа.

 43. 43 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "mushashi":

  Доста е интересна тази тема, повечето млади хора от мюсюлмански семейства, които аз съм срещал, всъщност са доста по-асимилирани отколкото те самите си мислят дори. Това, което имам предвид е, че говорят, държат се и мислят в голяма степен като местното население, но се самоопределят като по-различни, отколкото реално са ако трябва съзнателно да се самоопределят. А от там стъпката към това да използваш произхода си като причина за всичко, което ти се случва, е много лесна и това е всъщност дефиницията на комплекс, а именно комплекс от идеи, спомени, емоции и т.н., които служат за матрица, през която осмисляш всичко, което ти се случва. Изключително лесно е такива хора да бъдат манипулирани също така.

 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#43:"oos19355380"] но се самоопределят като по-различни, отколкото реално са ако трябва съзнателно да се самоопределят. А от там стъпката към това да използваш произхода си като причина за всичко, което ти се случва, е много лесна и това е всъщност дефиницията на комплекс, а именно комплекс от идеи, спомени, емоции и т.н., които служат за матрица, през която осмисляш всичко, което ти се случва. [/quote]
  Забелязал съм ,че при циганите ,които не желаят да работят, е същата работа.Редовното им оправдание е,че нямало работа.И като ги питам дали са търсели, казват,че нямало смисъл,защото на цигани никой не давал работа.Но при циганите ако се образоват и заработят сред българи винаги настъпва асимилация.В повечето случаи напускат гетото и нямат нищо общо с роднините си.Докато при тези общности,които визирате не е така-дори и високообразовани при тях все пак не настъпва пълна асимилация.И все съм се чудел защо.

 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#42:"oos19355380"]Може би по-нататък тези елементи ще се увеличат, когато главния герой попадне в затвора, тъй като там расизмът не просто присъства, а е общо взето един от фундаменталните принципи на разделение сред затворниците. [/quote]
  Гледах документални филми за американските затвори-там расизмът е стопроцентов.Белите са само при белите,черните само при черни,латиносите само при латиноси.Интересно ми беше,че в по-големи затвори латиносите се делят на три-южни мексиканци,северни мексиканци и латиноси от друг произход.Докато всички бели са заедно,както и черните.

 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#12:"wiligri"]Може да избере друга религия освен исляма. [/quote]

  може, ама исламот, какъвто е либерален и умилителен, не дава. наказанието за това е ясно, по шариата - и то не е пълнено прасе.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#46:"abdelhaqq"]може, ама исламот, какъвто е либерален и умилителен, не дава. наказанието за това е ясно, по шариата - и то не е пълнено прасе.[/quote]
  Пак правиш обобщения,които не са характерни за всички.Лично познавам няколко потомци на българомохамедани,които се кръстиха в църква.Смениха си и имената,а някои просто не са върнали старите си след Възродителният процес.

 48. 48 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "когато има нарастваща ислямофобия."
  Гледай ги ти, лошите бели хора! Мюслитата режели глави натюр и ги пускали в мрежата? Правели атентати! Голяма работа!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#12] от "wiligri":
  Е, отричането от исляма се наказва със смърт съгласно текстовете на улемите. Опитите за модернизация/ осъвременяване и омекотяване само с 2000 удара с камшик и 10 години затвор, при натиск от световната общественост, иначе пак те скъсяват с една глава. За случаи на прилагане на шария в Западна Европа даже не споменавам, има вече квартали и в Лондон, и в Париж където това е практика.

 50. 50 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Като му видиш зомбирания поглед на тоя...

  "Риз обясни още какво е да си пакистанец във Великобритания и как се променя отношението към хората с по-тъмен цвят на кожата през годините и по какъв начин тази тема е засегната в сериала."

  Майка си ли търсиш у Великобритания, а?

  Мюслита и всякакви псевдомигранти, разберете го веднъж завинаги - останалият свят НЕ ВИ ДЪЛЖИ АБСОЛЮТНО НИЩО!!!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 51. 51 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Не гледам сериали, но този си заслужава. Очаквам трети епизод.

 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  "А гледахте ли британския сериал , на който е основана историята в "Злокобна нощ"?
  - Не, всъщност не съм. Гледах само втория епизод, защото мой приятел му беше режисьор, но го пропуснах. А след като станах част от “Злокобна нощ”, реших, че няма да ми е от полза да го гледам."

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 949 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Наз е фен на баскетбола, иска да ходи на партита. Но в същото време той е възпитан в традициите, не пие, не взема наркотици – това е ново за него. Този двоен живот води до един по-голям въпрос и на него трудно отговарят много деца, които са второ поколение в западна страна. Те си задават въпроси като това колко си интегриран, в каква степен си мюсюлманин, колко си британец или американец. [/quote]
  Ами ей го, той си го е казал - белите са лоши, защото не зачитат никакви традиции и на всяко парти се пие и шмърка! Ако не пиеш и не смъркаш значи не си интегриран! Не знаех, че това е "изпита" за интеграция.....


  [quote#0:"статията"]Беше интересно, че всички там бяха цветнокожи, 100% цветнокожи. Затова и когато говориш за правосъдната система в САЩ, в един момент се оказва, че говориш и за расата.[/quote]
  И? Какъв е извода, който вменява г-н британския актьор? Че правосъдната система тенденциозно съди само цветнокожи или че престъпността в голямата й част е приоритет на специфични етноси?

 54. 54 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#12] от "wiligri":

  И реве, че му се пие, та чак му се реве, ама баща му го възпитал да се гъзи и моли по три пъти на ден и в живот на сухо. И о, каква поколенческа беда - навън мацки и пиячка, а у дома - шериат. Следва драма на идентичността, разпокъсано съзнание, дупка в интегритета. Той може да пипа мацките, но никой не може да пипа сестра му, която междувпрочем няма нищо против да бъде пипана, лайквана и шервана. Горките те!

 55. 55 Профил на Ronald McDonald
  Ronald McDonald
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Риз Ахмед: "В такива времена се питаш "Какво мога да направя" и не можеш да намериш отговора."

  Нека се опитам да дам съвет - след като уж си от "умерените мюсюлмани" и не толерираш варварските деяния на твоите братовчеди "радикалните ислямисти", можеш да застанеш на страната на нормалните християни, католици, протестанти, атеисти, джедаи, каратисти, таксиджии и тем подобни и да кажеш на братчедите - пичове, вие вършите престъпления срещу човечеството, аз не подкрепям това и ви осъждам за чудовищните актове! Ето това трябва да кажеш, а не да си мълчиш и да ми се правиш на жертва!

 56. 56 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#54] от "osho":
  И това го има, вярно, не бях се сетила, особено за сестрата, дето таи надежди да я пипнат... Драма!
  До коментар [#49] от "daskal1":
  Бе, те нека почнат да го правят масово (отказа и новото разбиране на исляма), ще видим кой ще успее да ги спре. И протестантите са били секта и преследвани, ама...
  До коментар [#55] от "Ronald McDonald":
  ++++++++++++

 57. 57 Профил на angel angelov
  angel angelov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#52] от "2.
  Нормално, все пак интервюто е с актьор,става въпрос за изграждане на образ.

  razkolnikov
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Добре бе,тези защо не отговорят на един простичък въпрос: Като е толкова лошо защо не си седят по родните места ами се пъхат в тези държави където ги сегрегират, унижават и т.н? И стоят въпреки че непрекъснато се оплакват. Това мазохизъм ли е или просто опити да накараш света да се съобразява с теб а не ти със света?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Хубаво е, че един популярен сериал засяга темите за раса, етнос, религия. Риз Ахмед, който звучи като изключително светски човек, показва, че когато си добър човек и си гледаш работата, тези различия, от които се хранят политиците, нямат никакво значение.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  От статията: "Делението на малцинствата и на цветнокожите не е нещо случайно, не е инцидент и е нещо, което се упражнява систематично. Затова и една от големите лъжи на референдума за излизане от ЕС е, че виновен за това, че нямаш нищо, е съседът ти."

  Много смислено.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  [quote#44:"mushashi"]Редовното им оправдание е,че нямало работа.И като ги питам дали са търсели, казват,че нямало смисъл,защото на цигани никой не давал работа.[/quote]
  Точно така е. Всъщност това е основно оправдание независимо от естноса. Ако няма етнос, то се оправдават я с липсата на образование, я с нещо подобно, сякаш останалите сме се родили с ценз и трудов договор връцете... Абе докарват го до "Вари мели яж"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 62. 62 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Теллалов":
  Ами гледайте го - всеки понеделник от 21ч по НВО.
  На мен ми харесва, но е вбесяващо дразнеща схемата на излъчване - една серийка от има-няма 50 мин на седмица. Както всички останали "касови" сериали на телевизията. Затова все повече зрители наказват продуцентите, като търпеливо изчакват да се извърти целият сезон и след това го гледат в интернет платформата или си го свалят от разни места наведнъж.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 63. 63 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Отношението не е към цвета на кожата, а към тъпотата в кратуната под цветната кожа.
  Стига вече с тея лигавщини за цвета на кожата, белите отдавна са малцинство, а и кой ще храни цветнокожите ако не са белите?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 64. 64 Профил на Atomaris Porculis
  Atomaris Porculis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Not All Muslims Are Terrorists, But All Terrorists Are Muslim

 65. 65 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#50:"Другарката Михайловна"]Мюслита и всякакви псевдомигранти, разберете го веднъж завинаги - останалият свят НЕ ВИ ДЪЛЖИ АБСОЛЮТНО НИЩО!!! [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  За останалия свят не знам, но съм казвал много пъти - Западът НЕ ДЪЛЖИ НИЩО нито на муслимите, нито на колониите. Западът донесе напредък за целия свят. Докато приносът на останалия свят към този напредък е просто символичен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK