Мартин Керн, шеф на Европейския институт за иновации и технологии: За успешен стартъп идеята трябва да има пазар

Мартин Керн е работил 15 години в Европейската комисия на различни постове.

© Личен архив / Twitter

Мартин Керн е работил 15 години в Европейската комисия на различни постове.Мартин Керн e директор на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), който е със седалище в Будапеща, Унгария. Организацията е създадена от Европейската комисия (ЕК) и помага за обучение в предприемачество и за развиване на стартъпи (нови бизнеси, развиващи нови продукти или услуги - бел. ред.).


На конференция в София той представи потенциалните инструменти за инвестиции в образованието, които ЕК предлага. Към момента България няма нито един одобрен проект по плана "Юнкер" в сферата на инвестициите и образованието.


Какви са възможностите, които планът "Юнкер" разкрива за инвестиции в образованието?

- Планът за инвестиции на Европейската комисия (ЕК), ръководена от Жан-Клод Юнкер, е много важен инструмент за засилване на конкуренцията в Европа. От името на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) искам да заявя нашето желание да допринесем за иновации в образованието. Надявам се от плана "Юнкер", по който за една година има 44% договорени средства, да успеем да намерим кофинансиране за нашите проекти и стартъпи.
Какви стартъпи могат да получат финансиране?

- EIT е единствената инициатива, която е паневропейска и цели да подпомогне образованието, научните изследвания за създаване на иновации и създаването на нови бизнеси. Университетите, центровете за изследвания и бизнесът трябва да работим заедно, за да разменим идеи и на базата на тях да предложим нови продукти и услуги на пазара. EIT вече има портфолио с 200 стартъпа, хиляди студенти в образователни курсове, както и много бизнес начинания. Надяваме се някои от тези проекти да получат финансиране по плана "Юнкер" или от бизнеса. И Европа, и България много се нуждаят от предприемачи, които обаче да могат да получат финансиране.


Защо е важно да се инвестира в образованието? В България в момента има разминавания между предлаганите специалности в университетите и в професионалните училища и нуждите на пазара на труда.

- Без да инвестирате в образование и да създавате нови професии, нови човешки ресурси, които утре ще бъдат предприемачи и лидери в бизнеса, няма как да сте конкурентоспособни, да имате икономически растеж и да имате добре платени работни места в бъдеще време. Без образование няма иновации, а иновациите са основните двигатели за икономически растеж и конкурентоспособност. Затова най-важни са инвестициите в образованието.


В EIT имаме специфичен ъгъл - инвестираме основно в предприемаческото образование. Това значи, че хора и от университета, и от бизнеса биват обучавани в способности за развиване на предприемачески умения. Хората приемат, че в един проект могат да се провалят, но могат и да успеят. Запознайте се с програмите, които предлагаме - те могат да бъдат развити и в България.


Кои са основните умения и обстоятелства, които правят един стартъп успешен?

- Има цял списък от изисквания един стартъп, които произвежда иновация, предоставя нов продукт или услуга, да бъде успешен. Най-важното обаче е - нужни са ти клиенти. Ти трябва да бъдеш сигурен, че за идеята ти има пазар, защото може да имаш фантастична идея, но може да банкрутираш, ако нямаш клиенти. Нашият институт има партньори, сред които и изследователски центрове, които могат да дадат оценка, да проверят дали идеята е релевантна. Другото нещо е да намериш инвеститори, да успееш да рекламираш, да маркетираш проекта. Ние помагаме и за това - с ментори и с бизнес анализатори. Третото е бизнес план. И още, и още - не е само до добрата идея.


Дайте примери за успешен стартъп.

- Миналата година пет от нашите предприемачи попаднаха в списъка на списание "Форбс" за най-успешните социални предприемачи в Европа. Имаме и много успешни компании в някои от т.нар. горещи точки за инвестиции. Например в Берлин имаме портфолио от седем компании - една от тях получи 50 млн. лева приходи от устройство за намаляване на консумацията на енергия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK