Юрий Асланов, социолог: ГЕРБ има електорална преднина от 3 към 1 пред БСП

Юрий Асланов

© Георги Кожухаров

Юрий АслановЮрий Асланов е социолог и собственик на социологическа агенция "АФИС". Той е част от тясното ръководство на БСП, коeто в сряда официално издигна ген. Румен Радев за кандидат за президент. Пред "Дневник" Асланов направи прогнози за предстоящите избори, но заяви, че предпочита да запази мълчание по вътрешнопартийни въпроси.


Ген. Румен Радев вече официално е кандидат за президент и на БСП, и на АБВ. Какви са неговите шансове, г-н Асланов?
- Рано е да се гадае за шансовете, защото липсват няколко важни величини, за да се измери точно подкрепата за него. Липсват основните кандидати на останалите политически сили. С изключение на един - Красимир Каракачанов. И най-вече липсва кандидатът на ГЕРБ, защото който и да е той, безспорно влиза в надпреварата като фаворит. Да се измерва шансът на един или друг кандидат, когато не е ясно с кого ще се сблъска, е малко рисковано. Засега е ясно, че политическите групи, които седят зад кандидатурата на ген. Радев, са основно два субекта - БСП и АБВ. Идеята на тази кандидатура беше да успее да привлече някаква подкрепа извън този тесен кръг.


А ще успее ли да привлече подкрепа извън левия електорат?
- Това може да стане в реална обстановка ясно или неясно, когато започнат политическите дебати. Защото т. нар. допълнителен вот обикновено е антивот и той се мотивира в реална ситуация, а в момента интересът към предстоящите избори е много слаб. Ако се изхожда от сегашните данни, избирателната активност ще бъде под 50%.
Въпреки задължителното гласуване.
- Въпреки него. Но ние знаем, че кампанията реално активира големи групи. Възможно е на избирателната активност да окаже влияние и референдумът, тъй като изборите съвпадат с него. ГЕРБ фактически получава още едно допълнително предимство, освен електоралното, което безспорно има като партия - там вече знаят кандидатите на основните си опоненти и могат на база на анализ на силните и слабите им страни да определят своя кандидат.


Кандидатът на Реформаторския блок за президент също не е известен.
- Но предполагам, че ще стане известен тези дни. За да се бави ГЕРБ до последния момент за определянето на своя кандидат, означава, че ще заложи на много популярна личност и няма да губи време да го представя на публиката. Докато ген. Румен Радев все още е непознат, макар че вече е доста по-популярен, отколкото беше миналата седмица.


Възможно ли е кандидатурата на ген. Радев да отблъсне традиционни червени избиратели поради информациите, че са водени "задкулисни договорки", както и поради това, че има социалисти, които не приемат съюза с АБВ?
- Да, възможно е. Но това е ехо от отминалия наскоро конгрес на БСП, който остави партията разделена и в противоборства. Това ехо сигурно ще продължи до изборите най-малко. Ако, разбира се, ген. Радев ги спечели, това ехо ще заглъхне и ще отшуми. Но ако ги загуби, то ще се трансформира в много високо напрежение вътре в партията, което и без това съществува.


Кой трябва да бъде кандидатът за вицепрезидент на лявата коалиция, за да се намали напрежението и да се консолидира по-голяма подкрепа? Неофициално се говори за проф. Андрей Пантев, лансиран от АБВ.
- Кандидатът за вицепрезидент се определя след много задълбочен анализ на слабите страни на кандидата за президент. Този анализ не е самодейност и не може да се прави по интуиция. През 2011 г. слабите страни на тогавашния кандидат Ивайло Калфин бяха засилени с подходяща кандидатура за вицепрезидент (Стефан Данаилов - б.а.), който с личността си компенсира изоставането по време на кампанията. Това трябва да се направи и сега. Не бих могъл наизуст да говоря дали проф. Пантев е най-подходящата кандидатура, но пак подчертавам това не е самодейност и решението не бива да се взема по интуиция.


Мислите ли, че все пак ГЕРБ може да спечели изборите на първи тур със силна кандидатура и при условие че успее да увеличи избирателната активност?
- Трудно е да се допусне, тъй като досега президентски избори не са печелени на първи тур, тъй като са били сблъсък на две основни версии - класически, европейски, а именно лява и дясна. През последните години интересът към политиката е силно отслабен, интересът към изборите още повече, а президентските избори традиционно преминават в България с най-ниска избирателна активност. Затова е много трудно да се допусне, че това е възможно. Най-вероятно - ако няма някакви непредвидими събития, на терена ще играят само твърдите партийни агитки. Това дава предимство на ГЕРБ, която и без това има електорално предимство в съотношение 3 към 1 пред основния си партиен опонент. А това позволява на ГЕРБ да материализира това предимство, и ако не на първи тур, да успее да спечели изборите на втори тур.


А при евентуален кандидат за президент Бойко Борисов?
- Аз лично не вярвам в това. В това няма логика. Но при всички случаи техният кандидат за президент ще бъде партиен. ГЕРБ винаги участва на изборите самостоятелно като партия и по този начин не допуска т.нар. оттечки от партийното ядро. Винаги един кандидат, който не произхожда от преките партийни среди на основната партия, която го подкрепя, крие рискове за разколебаване на част от твърдото ядро и поддръжниците на тази партия. При ГЕРБ такива неща не се очакват. Знаем, че те "владеят" - влагам негативен смисъл в тази дума - много добре изборната машина. И винаги изборите, които са провеждани и организирани от ГЕРБ, са съпроводени със скандали и с високи подозрения за тяхната честност. Това нещо като общество всички трябва да решаваме. И всички политически играчи освен ГЕРБ са заинтересовани за някакво съвместно действие за контрол и гарантиране на свободата и честността на изборите. Макар че всички са се затворили в собствените си проблеми и на тези избори много трудно може да се постигне някакво единодействие. Да се разчита на общественото мнение и медиите е пресилено, защото досега това не е давало резултат.


Ако на балотаж останат кандидатите на ГЕРБ и на лявата коалиция, към кого какви гласове ще прелеят според вас?
- Основният въпрос е какви са нагласите на три електорални групи. Първата е на Реформаторския блок, за която е много трудно да се допусне, че ще прелее гласове към кандидата на левицата. Такава ситуация, каквато имаше през първата половина на 2013 г. - десни хора да гласуват за лява листа, е невъзможно да се повтори. Остават въпросителните какво ще направят при евентуален балотаж националистически ориентираните гласове, които на първи тур ще подкрепят Красимир Каракачанов, и какво ще направи ДПС. Това нещо ще се прояснява на етапи, когато започне фактическият сблъсък - тогава ще се разиграят всички сценарии и хоризонтът ще се проясни въз основа на характера на кампанията и събитията, които ще я съпровождат. Но общо взето е важно предварително да си отговорим на един въпрос - дали в обществото има нагласа за промяна или за препотвърждаване на статуквото. Тъй като статуквото е олицетворено от една много широка коалиция вътре в парламента, макар и с очевидни проблеми, и много от политическите групи са заинтересовани от продължаването на живота на тази коалиция, в т.ч. и поддръжници на тези групи.


Какво все пак ще направи ДПС на тези избори?
- Смятам, че всички, които са се опитвали да прогнозират поведението на ДПС, досега са се проваляли в прогнозите си. Не мога да преценя и дали ДПС представлява това, което беше или е отслабена от този разкол, който се получи в последно време и как геополитическата среда влияе на подкрепата за тази партия, защото тя не е еднозначна. Но по начало ролята на ДПС на президентските избори е силно преувеличена с изключение на един случай - през 1992 г. гласовете на ДПС имаха решаваща роля за избора на Желю Желев на втори тур. Иначе гласовете на ДПС имат принос, но не решаващ, за избора и на Петър Стоянов, и на Георги Първанов, и на Росен Плевнелиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  Каква пародия -" сблъсък на две основни версии - класически, европейски, а именно лява и дясна."

  Те са леви и десни, колкото аз съм римския папа!

  Във всеки случай "синът" изпреварва "майката" !

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Дневник,
  за да бъдете докрай обективни ичестни с публиката си, когато представяте дадено мнение, и публикувате кратка визитка, не пропускайте и роднинските връзки.
  Юри Асланов е осиновен от бащата на Сергей Станишев и всъщност е негов брат по закон.

  Ако бяхте дали и тази информация, публиката с лекота щеше да оцени тънката манипулация в двете тези по-долу:

  "Знаем, че те "владеят" - влагам негативен смисъл в тази дума - много добре изборната машина. И винаги изборите, които са провеждани и организирани от ГЕРБ, са съпроводени със скандали и с високи подозрения за тяхната честност."

  ПП
  Тук явно говори за дейтсвията на брат си, Маяма, Бюрека и разлюбения Лютфи, през Май 2013, когато практически извършиха държавен преврат!

  "Но по начало ролята на ДПС на президентските избори е силно преувеличена с изключение на един случай - през 1992 г. гласовете на ДПС имаха решаваща роля за избора на Желю Желев на втори тур. Иначе гласовете на ДПС имат принос, но не решаващ, за избора и на Петър Стоянов, и на Георги Първанов, и на Росен Плевнелиев."

  ДПС получи пълен карт бланш във властта от НДСВ и БСП.
  ДПС е плътно във властта точно през двата мандата на Първанов.

  Лек ден

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Ако Боко се кандидатира за Президент, аз ще гласувам за Магарешки, поради пълната скръб на пазара за Президенти!!!!

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 849 Любопитно

  Някой да научи нещо от този "анализ" ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3284 Весело

  Засега е ясно, че политическите групи, които седят зад кандидатурата на ген. Радев, са основно два субекта - БСП и АБВ."Те пък са придворните дами на Единна Русия в България.

 6. 6 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Естествено, защото традиционните избиратели на ГРОБ изобщо не се интересуват за какво или кого гласуват.
  Стига банкнотите да са получени овреме.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1232 Весело

  Асланов се закахърил за честността на изборния процес?
  Колко мило.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Комунистите ще разчитат на националистическите гласове и тези на ДПС. На Герб на тези избори изобщо няма да им е лесно,тъй като най вероятно мислещите хора ще отидат за гъби.Колкото до Единна Русия те ще си назначат своя президент в БГ независимо дали ще бъде явен от БСП или прикрит от ГЕРБ.

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1232 Весело

  [quote#6:"ppopov_67"]Стига банкнотите да са получени овреме.[/quote]

  Глупостта ти е от Бога, но завистта е грях, чадо.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сравнително верен анализ. Е, разбира се, политиката и медиите биха изневерили само на себе си, ако интервюираният не си пробута лекичко, под сурдинка, някои свои идеи и виждания.

 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кой ще бъде президент няма абсолютно никакво значение.

  /не се чете/
 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Весело

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Ако Бойко се кандидатира за президент ще гласувам за Него, понеже това ще е края на ГЕРБ

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2863 Весело

  До коментар [#1] от "Alexander97":

  "Те са леви и десни, колкото аз съм римския папа!"

  Без тези две определения половината български журналисти щяха да бъдат безработни. Но, слава Богу, че ги има, само не зная, как издържат на тази робска експлоатация.


 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Весело

  [quote#6:"ppopov_67"] традиционните избиратели на ГРОБ изобщо не се интересуват за какво или кого гласуват.
  Стига банкнотите да са получени овреме[/quote]


  Чудно ми е, наистина ли си вярвате, че никой не харесва ГЕРБ и само защото вървят едни зли хора да разкешват пачки насам натам те нямат загубен вот?
  Или просто от идат избори и Отдела са пуснали и най-големите резерви?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Като видях в заглавието цифрата 3 в първия момент си помислих, че електоралният превес на ГЕРБ над БСП е 3%, пък после се разбра , че е 300%.

 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Че Радев /о.з.генерал/ е подставено лице на руската пета колона се разбра още в момента на оставката му.
  Всичко това е илюстрация на бъркотиите в бившата БКП.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  БКП трябваше да се закрие и да си умре с достойнство!
  А не всички да се гаврят с трупа ѝ 27 години.
  Скоро БСП няма да влезе и в парламента. Ще е тотално посмешище!

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на goso00
  goso00
  Рейтинг: 8 Гневно

  Господин Асланов, ДПС не е подкрепяло Плевналиев на президентските избори - напротив, наля целия си електорат в кошницата на Калфин и БСП. Резултатите го доказаха! Защо лъжете?

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  "ГЕРБ винаги участва на изборите самостоятелно като партия и по този начин не допуска т.нар. оттечки от партийното ядро. Винаги един кандидат, който не произхожда от преките партийни среди на основната партия, която го подкрепя, крие рискове за разколебаване на част от твърдото ядро и поддръжниците на тази партия.”

  Aслана очевидно е забравил настоящия президент, който е абсолютно външен за ГЕРБ.

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#13:"Дон Кихот"]"Те са леви и десни, колкото аз ...папа!" Без тези две определения половината български журналисти щяха да бъдат безработни. [/quote]Освен това :"Без тези две определения над половината български политици щяха да са безработни". Днес в БГ няма леви и десни!
  БСП и АБВ са партии на номенклатурата на БКП (е част от нея се премести в ГЕРБ и ДБГ) и техните роднини! За БСП и АБВ гласуват и възрастни провинциални малограмотници! Изборът е между Путлин и Европа! - Откровен Путлерист(БСП&АБВ); прикрит Путлерист(МВРО&Атака); умерен Путлерист(ГЕРБ); дано РБ да предложи проевропец - антиПутлерист!


 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#16:"Captain Shakespeare"]
  Че Радев /о.з.генерал/ е подставено лице на руската пета колона се разбра още в момента на оставката му.[/quote]
  Много по рано....Ненчев е предупреждавал Борисов за политическите пристрастия на Радев. Но е нямало никаква реакция от страна на премиера????.....

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ГЕРБ иска да запази властта си, като панически се опитва да не допуска скандали до изборите. Преследването на краткосрочна стабилност обаче води до дългосрочна нестабилност....

 23. 23 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това са абсурди! За всички е ясно, че партията на Радан Кънев ще има поне 51% подкрепа за кандидата си, поне според форумните тролове. Това е традиция от 15 години и няма никакъв смисъл да я нарушаваме точно сега...

 24. 24 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#22:"dobrich"]панически се опитва да не допуска скандали[/quote]
  А кой се опитва да прави скандали? Имате сериозни проблеми на понятийно ниво. "Панически" предполага някакво разстройство, безпокойство, предизвикано от някакво събитие. Кое е събитието, което е предизвикало паника в ГЕРБ? Управляващите се държат съвсем спокойно и адекватно. За разлика от форумните тролове на Кънев.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Асланов да не се е скарал с Първанов.

 26. 26 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Алчни цоциологически старци изпълзяха на припек.
  Зер отдавна не е имало избори да додат едни пари..

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#11:"Тони Шнайдера"]Кой ще бъде президент няма абсолютно никакво значение.[/quote]

  Една силна личност може да направи много , дори в условията на окастрени възможности.

  Да видим кандидатите на ГЕРБ и на РБ.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  "Иначе гласовете на ДПС имат принос, но не решаващ, за избора и на Петър Стоянов, и на Георги Първанов, и на Росен Плевнелиев."

  Три лъжи в едно изречение. Бат Пепо Майната спечели с огромна разлика, а депесарите бяха пас на тези избори. Депесето изигра ключова роля в избора на доносник Гоце, като осигуриха разликата. Росен Плевнелиев беше избран без ДПС, които официално подкрепиха Калфин.

 29. 29 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бих се съгласил с Асланов преди няколко месеца.

  Но сега не съм толкова сигурен.
  Не и след ;
  слугинажната политика на Борисов към Меркел по мигрантската вълна.
  слугинажната политика на Борисов към Путин по въпроса за Тройния член и към Ердоган по въпроса за охраната на границата.
  слугинажната политика на Боисов по въпроса НАТО - Русия.
  пълния провал във политиката в здравеопазването, образованието и демографския проблем.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 30. 30 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  [quote#24:"Румборак"]Управляващите се държат съвсем спокойно и адекватно.[/quote]

  Изключително адекватно и спокойно се държат. И за Турция, и за Рашата. Справка: последното интревю на Баце по тивито, в което беше абсолютно неадекватен.

 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  [quote#20:"bgpatriot"]Путлерист(БСП&АБВ); прикрит Путлерист(МВРО&Атака); умерен Путлерист(ГЕРБ); дано РБ да предложи проевропец - антиПутлерист!
  [/quote]

  Изчакай все пак да видим кого ще предложи Герб. Предишният им избор не беше путлерист.

 32. 32 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#29:"mr. wonderworld."]пълния провал[/quote]
  За да говорим за пълен провал, нещо трябва да е било поставено като цел от правителството и да не е било постигнато. хайде сега назовете в конкретика кои са нещата, които ПРАВИТЕЛСТВОТО (а не форумните тролове и Радан Кънев) си е поставило за цел и се е провалило? Мисля, че няма такова. Така че "пълният провал" е само на партийните събрания на малкото БКП.

 33. 33 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#30:"galapagas"]беше абсолютно неадекватен[/quote]
  Личните ви и крайно необективни преценки не вълнуват никого. Не знам защо ни ги натрапвате.

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "предимство на ГЕРБ, която и без това има електорално предимство в съотношение 3 към 1 пред основния си партиен опонент"

  Нинова какво се пени, тогава? Не го ли знае това?

 35. 35 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони Шнайдера":

  При предишния руски преврат Плевнелиев беше последната (за щастие ефективна) преграда пред пълното овладяване на властта от кремъл. Неслучайно белата златка и подобни крякаха по кремълска команда и опитваха всякакви провокации.

  Сега кремълската стратегия е да инсталират по официален път техен главнокомандващ, който не би се поколебал да пролива Българска кръв при събития подобни на протестите през 2013-та, което на втори етап ще им позволи да овладеят Парламента и съответно цялата задунайска губерния.

  Хитро са го измислили. Единствено димитриев v2 е добре да се сети кво се е случило с v1

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 36. 36 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Проф. Асланов леко греши. Гласовете на ДПС бяха решаващи на два пъти: през 1992 за победата на Желев и през 2001 за победата на Първанов. През 1996 Стоянов победи с такава преднина, че гласовете на ДПС и за Маразов да бяха отишли, все тая. През 2006 Първанов смаза Сидеров и гласовете на ДПС (макар и почти 100% за Първанов) пак нямаха значение. А през 2011 ДПС се оля - официално подкрепи Калфин (поне на думи), а спечели Плевнелиев. Е, с малко (160 хиляди гласа), ама спечели.
  Бъдете здрави!

 37. 37 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#36] от "m.konstantinov":

  Естествено, отношението 3:1 колкото и вярно като цифри, заради негласуващите и купуването на циганските гласове винаги може да се провали.

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Неутрално

  Комунистите разчитат на "Костинброд-2" и на дпс, но пак ще са втори, защо не и трети.

 39. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  [quote#31:"galapagas"]Изчакай все пак да видим кого ще предложи Герб. Предишният им избор не беше путлерист.
  [/quote]
  Единственият, който може да предложи Бойко и да не е путинист, е Кристалина Георгиева. Но тя не желае да се кандидатира.
  А да предложи путинист, няма смисъл, защото Ген. Радев е такъв. Защо Раша ще иска да има двама конкуриращи се кандидати.
  Бойко ще играе за генерала. Ще предложи слаб кандидат, неизбираем.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  "....липсва кандидатът на ГЕРБ, защото който и да е той, безспорно влиза в надпреварата като фаворит. "
  Асланов повтаря тезата, че и магаре да издигне ГЕРБ, пак ще е фаворит. Само че, веднъж магаре, втори път магаре..., народът ще почне да хвърля къчове. Този път магарето няма да мине. Всичко зависи от изявите на генерала. Ако той спечели публиката, ще спечели избора. Прав е, че левите избиратели са кът, но всеки, който му е писнало от Боковите маймунджилъци и безхаберие ще подкрепи генерала. Или друг кандидат.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  "Винаги един кандидат, който не произхожда от преките партийни среди на основната партия, която го подкрепя, крие рискове за разколебаване на част от твърдото ядро и поддръжниците на тази партия."

  Няма твърдо ядро. Има заинтересовани, подставени и купени лица. ГЕРБ идеи няма.

 42. 42 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#2:"ironhorse"]Тук явно говори за дейтсвията на брат си, Маяма, Бюрека и разлюбения Лютфи, през Май 2013, когато практически извършиха държавен преврат! [/quote]

  Да бе да, мирни протести свалят правителството значи е преврат. Путин, Кадафи и Янукович козируват с разбиране и вместо наздраве казват "по-добре да дойдат танковете!"

 43. 43 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#42:"mirilai"]Да бе да, мирни протести свалят правителството значи е преврат. Путин, Кадафи и Янукович козируват с разбиране и вместо наздраве казват "по-добре да дойдат танковете!" [/quote]

  Какво буйставам наизуст? То човека за друго говори, аз едно си знам. Я да ходя едно кафе да пия вместо тук да замърсявам инфорсферата...

 44. 44 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Много угодни за БСП въпроси в интервюто. Те не заслужават чак такова внимание. По-важно е какъв кандидат ще избере ГЕРБ. Те имат много силна и подходяща личност сред евродепутатите си. Ако постъпят разумно ще спечелят и гласовете на огромна част от хората с дясно мислене, и симпатизантите на Реформаторския блок. Можем да имаме силен проеврепейски президент.

 45. 45 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#23] от "Румборак":
  Като се има предвид, че тези тролове са 200-300, ясно е какъв и процента.

 46. 46 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Асланов, червен манипулатор и създател (а не регистратор) на социологическа данни.
  " и по този начин не допуска т.нар. оттечки от партийното ядро."
  Оттечки.... Представяте ли?! Той работи с руска терминология за социологически процеси. Школата си е школа - КГБ не прощава!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 47. 47 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 547 Любопитно

  Тоя да не са го купили от ГЕРБ??? До озни ден се подвизаваше на Позитано 20.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK