Остап Сливински, преводач: За Запада Украйна вече е стабилна нестабилност

Остап Сливински, преводач: За Запада Украйна вече е стабилна нестабилност

© Георги КожухаровОстап Сливински е българист, преподавател, поет и обществен деец. Роден е през 1978 в гр. Лвов, Украйна. Завършва славистика с български език в Лвовския национален университет "Иван Франко". От 2004 г. е доцент, преподава история на полската литература, теория и практика на превода.
През 2007 година защитава докторска дисертация на тема "Феноменът на мълчанието в художествения текст (върху материал от българската проза на 60-те – 90-те години на ХХ век)".
Сред българските автори, които е превеждал, са Иван Радоев, Николай Кънчев, Георги Господинов, Алек Попов, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Михаил Неделчев. В началото на август Остап Сливински бе в България , за да работи над превода на"Майките" на Теодора Димова. "Дневник" разговаря с него за избора да превежда непознатата българска литература и за ситуацията в Украйна три години след протестите.


Как решихте да се занимавате с български език и литература?


- Историята ми с българския език и българската литература започна малко случайно. Когато учех славистика в Лвовския университет, трябваше да избирам между полски, словашки и български. Вече говорих полски, защото съм от Западна Украйна, а там хората често познават полския език. От една страна, защото държавата е близко. На второ място хората, които принадлежаха към интелигенцията по времето на Съветския съюз – като баща ми – специално се занимаваха с полски език, за да могат да четат добра литература в полски преводи. Само така можеше да се намери добра литература в съветско време. И всъщност баща ми ме научи на полски.
Българският език и българската култура тогава ми се струваха много екзотични, защото са южни, усещат се някакви ориенталски, турски влияния. За съветското съзнание България беше синоним на ваканция, на лятна екзотика. Т.е. нещо близко, славянско, разбираемо – но друго.


Йордан Радичков бе първият български автор, от когото се заинтересувах. Съвсем случайно попаднах, ровейки в университетската библиотека, на негова книга с разкази. Много ми харесаха идеите му, образите му...Усетих нещо, което много ми приличаше на нашите Карпатски планини. Почувствах веднага много голяма близост с този автор, макар че не можах да се запозная лично с него. Той беше писателят, чрез който се заинтересувах от българската проза от края на 20 век.


Имате дисертация за мълчанието в българската литература в периода 60те - 90те години на 20 век. Какво ви привлече в този период? За какво мълчи литературата тогава?


- Мълчанието е много социално в този период. Имам предвид най-вече Васил Попов, Георги Марковски, Йордан Радичков, с които предимно съм се занимавал. Това мълчание първо е политическо, второ е социално. Социално е защото много често разказва за умиращото село, забравеното от всички - от Бога и от хората - село.


И разбира се, политическо мълчание. То е характерно за повечето литератури, развили се в авторитарна цензура. Тогава се налагаше да се използва т.нар. Езопов език. Същото е и в полската, украинската литература, те са списвани на две нива: първо - външно, разбираемо, без особени кодове и второ - за посветени, които владеят определен код за разшифриране.


Какви са социалните послания в съвременната българска литература?


- Проблемите на украинското и българското общество са много близки и затова много ми е жал, че досега българската литература е толкова малко позната в Украйна. От 1991 г. - независимостта на Украйна - има издадени само 7 книги българска художествена литература, преводачите сме само четирима.


В момента работя върху "Майките" на Теодора Димова. Този текст разказва за нещо, което в украинската литература не е още достатъчно описано: кризата в семейството, скъсването на психологическите връзки между поколенията... Преди всичко на родителите, които са социалистическо и постсоциалистическо поколение и по-младо поколение. Има много сериозен психологически разлом между тях.


Родителите ни не можеха да ни научат да живеем в новата реалност след 90-та година, защото те самите не я разбираха. Те сами преживяваха и все още преживяват криза, предизвикана от това, че не са намерили своето място в тази нова капиталистическа, глобализирана реалност. "Майките" е може би по-актуален за украинците текст, защото все още преживяваме до голяма степен тези проблеми, които за българското общество вече може би не са толкова актуални - проблемите на посткомунистическата трансформация.


Говорейки за политически и социални проблеми, не можем да не се върнем към ситуацията в Украйна. Съвсем наскоро ще се навършат 3 години от избухването на протестите в Киев, които светът тогава следеше ежедневно и ежечасно. Вие къде бяхте, когато това се случи?


- Бях, където и всички съзнателни, активни хора. Бях на Майдана от почти първия ден на протестите. Това беше период на няколкомесечна непрекъсната мобилизираност - изморителен и изтощителен. След януари 2014 г., след първите прояви на насилие, ние бяхме готови на всичко. В началото никой не вярваше, че след Оранжевата революция в Украйна може да се пролее кръв. След януари бяхме готови на всичко. Ако някой беше попитал тогава, сигурен съм, че голяма част от хората на Майдана щяха да кажат, че са готови да умрат. Няма да кажа, че твърде голяма част от населението взимаше участие. Но винаги е така. Активната част е 10-20%. Но тези 10% са онези, които правят историята.


Лично Вас какво ви накара да излезете на площада?


- Отначало се чувствахме много измамени от страна на властта, която декларираше още от времето на Кучма (Леонид Кучма, президент на Украйна в периода 1994 г.-2005 г., бел.ред.) проевропейски курс. Това беше нещо, което ни даваше надежда. Обществото не може да живее без надежда. В края на ноември 2013 г. разбрахме, че няма надежда. Този отказ от евроинтеграция на президента Янукович и неговото правителство си беше просто един много дълбок шок за нас.


В самото начало протестът беше на студентите и част от преподавателите, като да кажем в Париж през 1968 г. Обаче след 1 декември 2013 г., когато тези студенти бяха пребити от спецчастите, излязоха родителите им. Вече не ставаше дума само за евроинтеграцията, а за достойнството, как властта може да си позволи да използва насилие сред собствения си народ и особено срещу младите хора. Според мен евромайданът свърши в нощта на 30 ноември срещу 1 декември.


Какво се промени три години след протестите?


– (Въздиша) Няма какво да крием, Украйна преживява в момента много тежък период от своята история. Знаци за възможна агресия на Русия срещу Украйна имаше и преди, но ние не вярвахме, това звучеше като абсурд. Знаехме за политически провокации и манипулации от руски спецслужби, но не вярвахме, че може да стане дума за открита агресия.


Ситуацията сега е много напрегната, много нервна. Обществото лесно се поддава на всякакъв вид провокации. Намира се в ситуация на много дълбок дисбаланс. Икономическата криза допълнително налива масло в огъня, защото хората не се чувстват сигурни в страната си. Не би било честно да крием, че в Украйна има много социални проблеми. Например с големия брой оръжия, които притежават хората, които воюват или са воювали в така наречените доброволчески батальони. Това са части с много голям принос в противодействието срещу агресията на протестите. Много хора от Майдана отидоха директно на фронта в източна Украйна. Но тези батальони съществуват извън всякаква йерархия и за съжаление понякога злоупотребяват с правата си, занимават се с контрабанда, изпълняват криминални поръчки и са субект и обект на провокации.


След анексирането Крим и избухването на конфликта в Източна Украйна в медиите се заговори за силното разделение в държавата. Но нямаше ли го и преди Майдана?


- Не разделение, имаше разлика. Донбас винаги е бил доста специфичен регион със сила регионална идентичност, над която стоеше само една имагинерна, съветска идентичност. т.е. хората се идентифицираха и много от тях все още се идентифицират с някаква несъществуваща структура. Това дори не е толкова носталгия, колкото някаква психологическа необходимост. Защото голяма част от населението в тези региони нямат друга историческа или културна точка, върху която да се опрат. Тази несъществуваща идентичност е много добра почва за манипулиране.


Какво провокира тази психологическа необходимост - липсата на достатъчно защита от държава ли?


- За да бъдеш защитен, трябва първо да се чувстваш първо част от държавата. Не може да очакваш някой да дойде и да ти даде всичко. Това е точно този тип съветско съзнание, който в съвременния свят не работи. Ти сам трябва да си активен, щом искаш и държавата да бъде активна. Аз не съм склонен да защитавам вътрешната политика на правителствата. Нямаше социална политика за интеграция, така че, разбира се, има вина на централните власти и местните органи. Но и тази позиция на очакване е нещо, което много силно отслабва обществото. Тази част от украинското общество – на изток и в Крим бе най-слаба в това отношение.


Крим всъщност винаги е бил сложно образувание. Те си имаха автономия и вътрешната политика на Украйна към Крим бе много пасивна. Много от нещата, които трябваше да се решават на национално ниво, бяха оставени да се решават на местно. Да вземем кримските татари, към които Украйна винаги е имала много сериозен дълг, защото те винаги са били много проукраински настроени. Украйна им даде възможност да се върнат в родината си, но после те се почувстваха изоставени. Кримските татари бяха принудени да се борят с местните власти. Те например не им даваха земя, за да строят домове, за търговски цели... Там социалната обстановка винаги е била напрегната. За съжаление малко се говореше за това, в Украйна много неща се премълчаваха. Това всичко си пролича по време на кризата.


Преди две-три години ЕС бе много активен в украинския въпрос, в посредничеството между Русия и Украйна.Но миналата година се натрупаха много кризи в самата Европа – бежанците, ислямистки атаки, сега и Брекзит. Украйна сякаш остана на по-заден план. Има ли такова усещане в страната?


- В момента проблемите, които преживява Украйна, са социално толкова тежки, че евроинтеграцията не се усеща като проблем вътре. Но да, чувства се, че Украйна малко е оставена сама спрямо агресора. Това в самата Украйна е по-трудно да се види заради тази обща напрегнатост и невъзможност да се погледне глобалния контекст. Но като се излезе от страната и се говори с хората от Западна и Южна Европа за актуалната ситуация, тя вече някак си липсва в общественото съзнание. Тя е слязла от първите страници на вестниците, от телевизионните новини. Когато нестабилността става стабилна, тя престава да вълнува журналистите и обществото. За съжаление в общественото съзнание на Запад Украйна вече се е превърнала в територия на стабилна нестабилност.


След всичко, което се случи в Украйна, има ли все още хора, които вярват на руската пропаганда?


- За съжаление да. Ситуацията е доста сложна. Защото макар повечето руски телевизии да са блокирани, в самата Украйна има медии, които, макар и завоалирано, предават тази руска пропаганда. От една страна би трябвало да са лишени от лиценз, от друга страна Украйна не трябва да се превръща в държава със силна цензура. Напоследък тя е паднала много ниско в класациите за свободата на словото.


Украйна си е държава в състояние на война. Въпреки че тя не е обявена досега – нито от страна на Русия, нито от страна на Украйна. Все още се говори за антитерористическа операция. Но коя антитерористическа операция може да продължава три години? Това е абсурд. Но от друга страна е добре, че Украйна не изпозлва много жестоки инструменти за цензура, че все пак тези медии си работят. Този конфликт, тази хибридна война, се случва отчасти в медиите. Дори мисля, че ролята на медиите бе най-важната в тази война. Без медиите всичко това би било невъзможно.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вова-та е коварен човек и бъзика съседите с гадни номера. Горките украинци!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 932 Весело

  Наивно ".... Но коя антитерористическа операция може да продължава три години? Това е абсурд. ...." Никакъв абсурд, даже е норма, антитерористическа операция в Афганистан трае вече 15 година и какво?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 772 Неутрално

  "Защото макар повечето руски телевизии да са блокирани, в самата Украйна има медии, които, макар и завоалирано, предават тази руска пропаганда. От една страна би трябвало да са лишени от лиценз, от друга страна Украйна не трябва да се превръща в държава със силна цензура."

  Е забраняват се филми, телевизии, вестници, арестувани са куп журналисти и блогъри, не малко журналисти и просто хора с различно мнение са убити, но това според лвовския корифей на държавна хранилка (нали не вярвате че това с което се занимава е рентабилно?!) цензурата не е особено силна. Интересно при силна цензура направо с чип в мозъка ли ще им наливат нужното "мнение"?

 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Да, всички сме в дълг към Украйна - факт. Страната стана жертва на руската агресия заради проевропейската си ориентация. Но ние в България сме най-потърпевши от руската пропаганда. У нас има партия "официален представител" на "Единна Русия", политици на хранилка на Путин и няколко партии борещи се за приза "най-големи безродници и руски слугинажи". Да не говорим за руските НПО-та които са около 20 и са най-многобройната част от НПО-тата в България.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Абе аман от литератори, филолози и социолози! Как пък един инженер или икиномист поне не пускат да им каже, че в глобалния свят печелиш ако имаш ресурс, та украинците имат шанса да станат житницата на европа, а украинките са може би последната възможност на германските стари ергени да станат семейни, скоро старите им пенсионери, ще си отидат и връзката с земята ще изчезне, и останалите млади ще се разбягат, някои на изток, повечето на запад!

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#4] от "пустиняк":
  Похвално е че признаваш съществуването и на други нпо та, все пак от около сто, двадесет не ми се вижда много, а да страдаш от пропаганда, това не го разбирам!

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Весело

  Вече говорих полски, защото съм от Западна Украйна, а там хората често познават полския език.
  -------------------------------------------------------------
  Написалият тази статия,
  дали ВЕЧЕ Е ГОВОРИЛ БЪЛГАРСКИ,
  защото по всичко личи,че
  РЯДКО ПОЗНАВА българския език

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  [quote#3:"ceci_"]Е забраняват се филми, телевизии, вестници, арестувани са куп журналисти и блогъри, не малко журналисти и просто хора с различно мнение са убити, но това според лвовския корифей на държавна хранилка (нали не вярвате че това с което се занимава е рентабилно?!) цензурата не е особено силна[/quote]
  понякога ценностите са по силни от демокрацията ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  [quote#3:"ceci_"]Е забраняват се филми, телевизии, вестници, арестувани са куп журналисти и блогъри, не малко журналисти и просто хора с различно мнение са убити[/quote]
  Тавариш,
  Всичко това дето си го описал е РУСКИ ПАТЕНТ
  Това е РУСИЯ ДНЕС
  Не го приписвай на Украина,където
  тези неща ги няма,за разлика от Русия
  В Украина е забранена само и единствено
  ФАШИСТКАТА ПРОПАГАДНА
  В Хитлеристкия и Путинския си варианти

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  [quote#3:"ceci_"]Интересно при силна цензура направо с чип в мозъка ли ще им наливат нужното "мнение"?
  [/quote]
  Тогава % на руските медии достига 94%, включително и обществената БНТ.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Украйна е нещо като чук с които САЩ удря по Русия.

  В тази ситуация, най-пострадал е чука Украйна, много по-малък и крехък от обекта по които удря - Росия.
  Обекта- Росия също търпи щети от ударите, и то не малки.

  Европа има малко драскотини от хвърчащите от удара осколки, щото е наблизо до ударите, а господаря който командва чука от дистанция - САЩ нямат никакви загуби - далече са, през окена.
  Коства им малко пари, които може би те ще успеят да избият с времето , осново от Украйна.

 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  СЛАВА на УКРАЙНА !!!

  Руските агресивни мутри трябва да бъдат наритвани навсякаъде. За момента има превес на рашката деструктивна политика не само срещу Украйна, но и срещу ЕС и БИ.. Първият етап на победата винаги преминава през пропагандата и сега битката се води ожесточено именно там - Пропагандата, Манипулацията и Дезинформацията.

  УСПЕХ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Ха-ха-ха! ХаваЙю? Много си далеч от истината и ако можеше да прочетеш този Остап между редовете, щеше да си наясно за що иде реч. Иначе празни приказки - бол!

 15. 15 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Украйна е прихваната още след разпадането на СССР от масивна американска пропаганда, с цел оркъсване от влиянието на Росия и превръшането и в нещо което да противостои на Росия.
  Сорос и подобни на него влагат там милиарди в пропаганда и дезинформация, както и подкупват политици, медии и агенти на влияние.

  Резултата е , че Украйна е от най-зле развиващите се държави от пост-съветсткото пространство, отстъпвайки дори на държавите от Средна Азия. Три тъпи по бедна от Росия, два тъпи от Беларус:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8#/media/File:GDP_PPP_per_capita_CIS.svg

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Защото макар повечето руски телевизии да са блокирани, в самата Украйна има медии, които, макар и завоалирано, предават тази руска пропаганда[/quote]
  Ех, тази руска пропаганда която лъже че украинската армия тероризира вече трета година населението на Донбас с непрекъснати обстрели които всъщност са дело на проруските сепаратисти които обстрелват сами себе си! Правилно сте блокирали руските телевизии това е то свободата на словото в европеизирищата се Украина!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Украйна ще се справи с проблемите. За източната и съседка имам големи съмнения.

 19. 19 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  САЩ има за Украйна, Грузия и околни на Росия държави една роля - да ги вкарат в конфликт с Росия, след което да развъртят англоезичната пропагандна машина колко агресивна е Росия поради създанения от самите САЩ конфликт.

  Еднакви са сценариите с Украйна и Грузия, където с "цветни революции" се докарват на власт марионетки на САЩ - Юшченко, Порошенко, Саакашвили с една цел - да превърнат конфликните точки м/у страната и Росия във истински военен конфликт. Това става с атаката над Южна Осетия 2008 от Саакашвили , и антируското говорене на Порошенко сзаканата за забрана на руския език 2014

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  [quote#4:"пустиняк"]Да не говорим за руските НПО-та които са около 20 и са най-многобройната част от НПО-тата в България. [/quote]
  Я кажи едно и коя медия спонсорира?
  До коментар [#4] от "пустиняк":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  Ето и новина от последния час.
  РУСИЯ КЛЕКНА пред Беларус
  Цената на газа доставян от Русия
  на Беларус ПАДА С ЕДНА ТРЕТА
  от досегашната цена.....
  БЕЛАРУС устоя на руския шантаж
  И НАМАЛИ С ЕДНА ТРЕТА ЦЕНАТА
  на газа,купуван от Русия.
  КЛЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
  ОСТАНА май ЕДИНСТВЕНАТА
  ДЪРЖАВА ПЛАЩАЩА
  и НАДПЛАЩАЩА ДАНЪК РУСИЯ
  маскиран като "цени" на газ,нефт
  и прочее......

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  [quote#19:"name.mg.forum"]САЩ има за Украйна, Грузия и околни на Росия държави една роля - да ги вкарат в конфликт с Росия[/quote]
  Така както си го написал излиза,че САЩ
  са вкарали РУСКИТЕ ВОЙСКИ в КРИМ
  и в ДОНБАС......
  Толкова е гнусно като внушение,че даже
  не се нуждае от коментар....

 23. 23 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Не им е лесно на украинците да се измъкнат от 'руския свят' на мизерия и нищета, но с времето ще успеят. Нищо хубаво не става от днес за утре. Трябва да си променят мисленето, манталитета и да се сменят поколенията, които са живели живота на руски роби.

  Същественото е, че се събудиха от дълбокия сън в който бяха изпаднали и се позиционираха като враждебна на агресора русия държава. Това състояние ще се задържи за поколения напред, а ако в русия не настъпят съществени промени ще остане завинаги така.

  Наглите северо-азиятци много се объркаха като посегнаха на западните си съседи и тепърва ще берат ядове от непремерените си действия.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  [quote#20:"Julian Mall"]Я кажи едно[/quote]
  Български антифашистки съюз,
  Национално движение “Русофили”,
  Форум “България-Русия”,
  Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД,
  Дружество “Александър Невски”,
  Българо-руската търговска промишлена палата,
  Българо-руски клуб “Шипка”,
  Славянско дружество в България,
  Дружество “Найден Геров”,
  Федерация на съотечествениците,
  Фонд “Устойчиво развитие за България”,
  Съюз на ветераните от войните,
  Съюз на военноинвалидите в България,
  Съюз на сержантите и офицерите от резерва и запаса

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Познавам Украйна и често гостувам там. По моя преценка, всичко казано от Остап Сливински е истина.

  подпис
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  "Много хора от Майдана отидоха директно на фронта в източна Украйна."

  Точно с такива хора общувам в Украйна. За пример една от тези млада жени е племенница на жена ми и сега чака първо дете. На Майдана беше като медицинска сестра и като такава след това беше на фронта. Съпругът и служи в батальон Азов и за ужас на мурзилките не получава никаква заплата. Служи по няколко месеца и след това няколко месеца работи в Прага където поставя дограма.
  Любопитно е че майката на тази медицинска сестра е абсолютно зомбирана комунистка и се пресели в Русия. Но има лъч надежда. Майката комунистка преди два месеца дойде на дъщеря си на гости и се запозна със зет си когото наричаше фашист.

  подпис
 27. 27 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":
  Съюзът на тракийските дружества.

  Gunter glieben glauchen globen
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  До коментар [#23] от "minuva4a":
  "Не им е лесно на украинците да се измъкнат от 'руския свят' на мизерия и нищета, но с времето ще успеят."

  Имат по-добър напредък в борбата с корупцията в сравнение с България. Причината е, че не пипат много демократично а цялото общество е настроено срещу крадците. А крадците се бранят ожесточено. Наскоро провалиха новата национална система за деклариране на доходите и имуществото на всички големци в.т.ч. магистрати, политици и чиновници. Крадците само успяха да отложат пускането на системата, но не могат да я спрат.
  Нека сега сравним доколко крадците в България успяват да съботират обществото и как да си обясним, че не успяват в Украйна.

  подпис
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  В Украйна пътната полиция се състои само от млади хора. Всички стари кадри ги изгониха. Сега всеки пътен полицай има камера и не може да направи стъпка в страни. Ако изключи камерата веднага го уволняват.
  Какво пречи на България да постави камери на полицаите си??? Да не би Украйна да има пари за камери а ние не!

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Гневно

  Лустрацията, за която говорим 26 години вече е факт в Украйна. Ама не било демократично, а това което търпим ние българите е демократично.

  подпис
 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  има си път който трябва да се извърви и той за украинците ще изглежда дълъг и болезнен, за историята това ще е само миг. България е последната страна с жестока корупция която е приета въпреки изискванията на ЕС. Втора България няма да позволят в съюза. Трябва да се борят. Проблема е, че руската агресия измества корупцията като проблем номер едно.

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  "Много хора от Майдана отидоха директно на фронта в източна Украйна."

  Доброволците и само те объркаха плановете на Путин. Украйна имаше само 5000 войника в бойна готовност а командването беше пълно с руски агетни. Да не говорим за разузнаването и полицията.
  Доброволците прочистиха армията от офицери агенти на Путин. Първите офицери заподозрени в предателство буквално ги изчистиха и след това много много други сами подадоха оставка. А в България командира на ВВС генерал Радев е служил неглансно на Русия докато не решиха да го изкарат наяве.

  подпис
 33. 33 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Остап Сливински, преводач: За Запада Украйна вече е стабилна нестабилност
  -----------------------------------------------

  Странно е, че този толкова интелигентен човек пропуска да отбележи вече очевидното - въпросното състояние бе основната цел на Запада, целящ създаването на зона на нестабилност по границата с Русия. А никакъв ЕС, никакъв НАТО Украйна няма да види, докато нещата са такива ! Жалко за украинците!

 34. 34 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":

  Кои представилте на тези дружества си виждал по телевизията?

  Щото от американските НПО-та хора кесат от 20 години и ръсат мозък по медиите - Ев. Дайнов, Огнян Минчев, Гълабов, Смилов, Красен Станчев, ... цели медии работят на американски пари:
  http://www.mediapool.bg/

 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  [quote#32:"Иван К"]а командването беше пълно с руски агетни. Да не говорим за разузнаването и полицията. [/quote]
  Както у нас.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  [quote#32:"Иван К"]в България командира на ВВС генерал Радев е служил неглансно на Русия[/quote]
  То затова всяко съвещение на висшето военно командване е било докладвано на съветския посланик до половин час след приключването му.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#30:"Иван К"]Лустрацията, за която говорим 26 години вече е факт в Украйна. [/quote]

  Обществата поготвят кадрите си с десетилетия, като се почне от училище, мине се през универститет, и се стигне до много години практика.

  Лустрацията е начин всичко това да се занули, изградени кадри от десетилетия да се махнат - тоест куп пари на общетвото да потънат, а да се сложат хора, които ще им трябват 10 години да започнат да правят нещата като хората - тоест пак пари за същото.

  Лустрацията е пропаганда за баламурници , които са достатъчно наивни да се застрелят в краката.

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  [quote#36:"Каишков - Системен нарушител"]Например подпалените и изгорели живи 42 души[/quote]
  Много обичате изрази, като изгорели живи, изпарени, остъклени.
  Хубави хора сте.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#32:"Иван К"]Доброволците и само те объркаха плановете на Путин. [/quote]
  Точно обратното - идиотите, които веднага след Майдана хукнаха с оръжие към Донбас, за да вразумяват местните руснаци по майданната технология, развързаха ръцете на Путин за намеса в Украйна! Е, резултатите се виждат, Русия си взе подаръка Крим, украинците са в състояние на перманентна гражданска война, това ако е объркване на плановете на Путин - здраве му кажи! Истината е, че и Русия / чрез връщането на Крим/, и Запада / чрез създаването на зона на нестабилност директно до руската граница/ защитиха до някаква степен геостратегическите си интереси в региона, докато украинците сега има да плащат огромната сметка за всички тези игри!

 41. 41 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Показателно какво представлява лустрацията като инструмент за обществена манипулация е състоянието на държави, които никаква лустрация не правят, а напротив - ползват кадрите от комунизма на 100% - Беларус, Казахстан и такива които правят лустрация под команда на САЩ - Украйна, Грузия

  Украйна - три тъпи по бедна от Росия, два тъпи от Беларус:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8#/media/File:GDP_PPP_per_capita_CIS.svg

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#33:"nenad"]Запада, целящ създаването на зона на нестабилност по границата с Русия.[/quote]
  САЩ по скоро искаха да вземат Крим и да изтласкат вековната доминация на Русия в Черно море и да затворят прекия и път към Проливите. Без Крим Украйна се превръща в огромна дотационна страна, в която американците и контролираните от тях световни финансови организации наливат пари. За Европа тя вече е безинтересна - референдумът в Холандия го показа. Рано или късно и американците ще се изтеглят от там, сега само мислят как да го направят, за да запазят и лице и някакъв контрол. Самият факт че посланика - ястреб Пайет е сменен означава че ще има промяна.

 43. 43 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  [quote#41:"name.mg.forum"]Украйна - три тъпи по бедна от Росия[/quote]
  Украйна е във война, тавариш. Но това няма да продължи вечно.

  Gunter glieben glauchen globen
 44. 44 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#40:"nenad"]Русия си взе подаръка Крим, украинците са в състояние на перманентна гражданска война, това ако е объркване на плановете на Путин - здраве му кажи! [/quote]

  Това е най-смешното:
  Държава губи територии, има на територията и гражданска война, икономиката и пада за 3 години с 20%, а "умните анализатори" констатират - Украйна е на прав път

 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Гневно

  До коментар [#17] от "Julian Mall":
  "Донбас с непрекъснати обстрели които всъщност са дело на проруските сепаратисти които обстрелват сами себе си!"

  За две години хората се научиха да разбират от къде ги обстрелват. Сега във форумите пише как хората броят секундите от изстрела до попадението. Хората вече анализират формата на следите от обстрелването и вече са много компетентни. Комунистическите номера вече не минават.
  Предлагам ти да проследиш форумите в Донбас и ако твоята интелегентност не е много по-ниска от тази на тамошните жители, ще разбереш кой и как стреля.

  подпис
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  До коментар [#34] от "name.mg.forum":

  Що бе, Шаренкова, Бокова, Асланов, Райчев, Стойчев, Колев, Дърева, по-малко ли кесят по телевизиите? Дума, Земя, Сега, ТВ7, ПИК, Брадва, Секира, Топор, Чук, Алфа, Атака, откъде се финансират?

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#20] от "Julian Mall"
  Е ти си ги знаеш, въпросът ти е риторичен! Нали и ти си на хранилката, като всеки професионален русофил в България. То зер ако не вземеш някой лев от тях с друго с какво би могло да се мотивира любов към държава от която никога нищо добро не сме видели? Ама хайде да не ти чупя хатъра и да направим малко трафик във форума.
  Национално движение “Русофили”,
  Форум “България-Русия”,
  Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД,
  Дружество “Александър Невски”,
  Българо-руска търговска промишлена палата,
  Българо-руски клуб “Шипка”,
  Славянско дружество в България,

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 48. 48 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"]Всичко това дето си го описал е РУСКИ ПАТЕНТ
  Това е РУСИЯ ДНЕС
  Не го приписвай на Украина,където
  тези неща ги няма,[/quote]
  Явно не си запознат с това в което се превърна Украйна.
  Факт е че спряха и забраниха руските тв канали (включително кулинарните), че се преследват хора които изразяват позиция различно от официално разрешената, че се спират и малкото ТВ предавания в които може да се изкаже свободно мнение.
  Факт е че бяха убити Бузина и Шеремет.
  Друг път не излизай с постановката "E те такова животно нема".

 49. 49 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Любопитно

  [quote#43:"Blood Red Skies"]Украйна е във война, тавариш.[/quote]
  И с кого воюва?

 50. 50 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#49] от "Panda":

  Познай от 3 пъти.

  Gunter glieben glauchen globen
 51. 51 Профил на Milen Cvetkov
  Milen Cvetkov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За съжаление украйнското правителство воюва със собствения си народ в източна Украйна . Градовете в Донбас бяха подложени на тежки бомбардировки от страна на украинската армия и много цивилни бяха убити . Единствения грях на хората в източна Украйна е че са про-руски настроени . В момента в Русия има около 2 млн. украински бежанци от Донбас

 52. 52 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#40:"nenad"]Истината е, че и Русия / чрез връщането на Крим/, и Запада / чрез създаването на зона на нестабилност директно до руската граница/ защитиха до някаква степен геостратегическите си интереси в региона, докато украинците сега има да плащат огромната сметка за всички тези игри![/quote]

  Точно.
  Украина е инструмент, нещо като чук с които Запада, най-вече САЩ бие по Росия.

  Кои най-много търпи щети в такава систуация?
  Естествено - чука.

  Икономика: -20%, БВП на човек около 3000 долара/год.
  Население: -10% , от 45 на под 40 милиона
  Граждаснка война, криминалните престъпления са нарастанли драстично

 53. 53 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#51:"milchaka1234"]Градовете в Донбас бяха подложени на тежки бомбардировки от страна на украинската армия и много цивилни бяха убити . [/quote]

  Точно.
  Да, хората в Донбас се вдигнаха срещу новата власт на Порошенко. Къде е разликата от Мейдана, които беше същит нещо.

  Обаче за разлика от надигането- Мейдан в Киев, което се приветстваше като величаво и правилно надигане, това в ДОнбас му казаха, че е неправилно, и пратиха армията да избива хората и да ги бомби.

 54. 54 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  [quote#50:"Blood Red Skies"]Познай от 3 пъти. [/quote]
  Не съм оракул та да гадая.
  Та с кого воюва?

 55. 55 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пред американски вестник Джо Байдън е признал ,че се обадил през месец март на Порошенко и му наредил да се смени главния прокурор на Украйна, иначе няма да получат 1 милиард долара помощ.Вече и на Меркел и стана ясно че в Украйна командват само САЩ,на Европа е оставена ролята да вади кестените от огъня.

 56. 56 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 368 Весело

  До коментар [#52] от "name.mg.forum":

  Стига сте ревали на чужди гробища, вижте си собствената колхозна кочина - цената на храната нараства с 40% минимум, а заплащането пада двойно във 'великата русия'.

  Както си личи не ''чука' страда най-много, а именно обекта на очукването - руската федерацийка. Въпрос на време е да си изчепрат всичките валутни резерви, които между другото са натрупани благодарение на прогнилия Запад.

  След като изпапат и последното скътано ще им остане само едно - безславно да се изтеглят от всички окупирани незаконно територии в Украйна, Грузия и Молдова и да признаят, че не са никаква велика сила, а просто един суровинен придатък на Запада.

 57. 57 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#43:"Blood Red Skies"]Украйна е във война, тавариш.[/quote]


  [quote#49:"Panda"]И с кого воюва?[/quote]


  [quote#50:"Blood Red Skies"]До коментар [#49] от "Panda":

  Познай от 3 пъти. [/quote]


  Ами човекът не знае с кого Украйна е във война и пита. Аз също не знам и бих попитал.
  Защото ако намекваш за Русия, не съм чел никъде да има обявена война, нито пък дори да има някакви въоръжени сблъсъци между Украйна и Русия.
  Защо ни мъчиш да гадаем, а не ни информираш.
  Нали си компетентен, все пак във форума се разменя и информация.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 58. 58 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#52] от "name.mg.forum":

  Правителството не упражнява контрол върху цялата си територия, което не засяга само Крим и Донбас.

  Перспективите за членство в НАТО и ЕС са чисти миражи. Украйна е христоматиен пример за провалена държава (failed state) в Европа.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 59. 59 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  [quote#54:"Panda"]Не съм оракул та да гадая[/quote]
  Не гадай, а чети.

  Gunter glieben glauchen globen
 60. 60 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#22:"Hawaii"]Така както си го написал излиза,че САЩ
  са вкарали РУСКИТЕ ВОЙСКИ в КРИМ
  и в ДОНБАС......
  Толкова е гнусно като внушение,че даже
  не се нуждае от коментар....[/quote]
  Хм, гнусно но вярно.

 61. 61 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#52:"name.mg.forum"]БВП на човек около 3000 долара/год. [/quote]

  На сайта на Световната Банка се дават следните данни за номинален БВП на глава в долари по държави за 2015 година:

  Русия - 9,202
  Румъния - 8,974
  България - 6,818
  Беларус - 5,742
  Албания - 3,964
  Украйна - 2,005

  А за да е още по-трагично сравнението се споменават и данните за Кастрова Куба (за 2013 година, няма по-нови), която както знаем е пропаднала комунистическа държава - 6,790 долара на глава.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 62. 62 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#59:"Blood Red Skies"]Не гадай, а чети.[/quote]

  Къде да четем? Не го усуквай! Задава ти се конкретен въпрос. Ако не можеш да отговориш, признай си, не е грях. Има сума заблудени хора.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 63. 63 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Весело

  [quote#57:"Wagner"]Ами човекът не знае с кого Украйна е във война и пита[/quote]
  А ти си му адвокат, или просто намери добър повод за заяждане?
  [quote#57:"Wagner"]Аз също не знам и бих попитал[/quote]
  Явно доста неща не знаеш. Не мога да ти помогна.

  Gunter glieben glauchen globen
 64. 64 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Весело

  [quote#62:"Wagner"]Къде да четем?[/quote]
  Като за начало, статията, под която тролиш.

  Gunter glieben glauchen globen
 65. 65 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#64] от "Blood Red Skies":

  Къде в горната статия е написано, че Украйна е във война? Моля за цитат!
  Все пак се придържай към правилата за цивилизована размяна на мнения без да коментираш коментиращите!

  Чакам за цитат, че аз не прочетох никъде в статията такова нещо.

  А знаеш ли, че да вменяваш на някого писане на платени коментари е нарушение на форумните правила? Или те не важат за теб?

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 66. 66 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#48] от "Panda":

  явно не си нов тука като ги гледам рейтинга,не знам за какво се обясняваш с тия-на тях мозъка им е като черна дъска-има една пунктирана линия начертана набързо с тебешир и я карат по нея.понякога им я трияти чертаят пак пунктир,но в друга посока.форматирани мозъци,там бразда в угарта няма-само два нагънати мижави участъка-една-русофобска и една-за отделителни функции.втората ше се заглади по-рано,русофобската е доминантна.

 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Весело

  [quote#65:"Wagner"]Моля за цитат! [/quote]
  Украйна си е държава в състояние на война
  [quote#65:"Wagner"]Все пак се придържай към правилата за цивилизована размяна на мнения без да коментираш коментиращите[/quote]
  Ти непрекъснато го правиш. Когато обаче ти го приложат на теб не ти е приятно.
  [quote#65:"Wagner"]А знаеш ли, че да вменяваш на някого писане на платени коментари [/quote]
  Къде вменявам такова нещо?
  [quote#65:"Wagner"]е нарушение на форумните правила?[/quote]
  Можеш да напишеш поредния си писмен донос до модератора. И без това го правиш непрекъснато. Аз също ще му се оплача от теб.

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 444 Любопитно

  [quote#9:"Hawaii"]Не го приписвай на Украина,където
  тези неща ги няма,за разлика от Русия
  В Украина е забранена само и единствено
  ФАШИСТКАТА ПРОПАГАДНА [/quote]
  Викаш фашистка пропаганда се води от специализираните телевизии за лов и роболов например? Само защото са на руски език?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 69. 69 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Този полско-украинец е тотално объркан. Имало проблеми в Украйна, но и дума не обелва за мафията там, пред която нашата мафия ряпа да яде.
  Освен това в Донбас живеели някакви странни хора, които се идентифицирали със съветското минало - откровена глупост. Това са руснаци, които не желаят НАТО, не желаят разни европейски ценности и др. подобни гевезлъци. При това става въпрос за милиони руснаци. Истината е, че хората в източна Украйна имат културен код, който е различен от този в западна Украйна.
  Според него някак си Украйна и Русия воювали - а бе, оланкоолу, че ако Русия воюва с Украйна това означава в рамките на 48 часа тази война да приключи, както и Украйна да приключи курса. Фактът, че Украйна все още съществува, пък макар и формално показва, че Русия не воюва с Украйна. И за какво да воюва ? Какво имате вие - едната пшеница ви остана, ама Русия има откъде да се запасява с пшеница. Източна Украйна, която и пълна с природни богатства си е руска. Така че просто няма защо Русия да се занимава с вас. Е, имате и една тръба, по която тече руски газ,ама и това ще свърши.
  Присъдата ви е прочетена - през 2019 г. по тръбата ви няма да има руски газ и край с парите от транзита. Кой ще ви храни ? Нека Полша да ви храни. Да видим как ?! Не си и помисляйте, че пред следващите 20 години ще видите ЕС и пазар на труда за вас в ЕС. А се замислете как що-годе да останете една държава. Без споразумение с Москва това няма да стане. Нито САЩ, нито някой друг ще тръгне да се бие с Русия заради вас. Просто нямате нищо, което да ви прави интересни за Запада. А интересите са над всичко. Има санкции, ама Германия си купува газ от Русия, че и Северен поток-2 ще си спретнат. И много други примери могат да се дадат.
  Големите винаги ще се договорят. Ама вие какво ще правите ? Впрочем вашите мафиоти ще си намерят общ език с руснаците и ще си правят пари от Русия. А за вас ще остане горещата супа.

 70. 70 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#67] от "Blood Red Skies":

  Благодаря за отговора!
  Изразът "Украйна СИ е в състояние на война" в българския език релативира понятието. Няма същото значение като без думата "си". Предполагам това да ти е разбираемо. Но освен това, трябва да четеш не само огризки от изказаните в статията мисли, а и последващите изречения от целия абзац, който започва с това изречение. От тях става ясно, че не било компютри, а компоти.
  Ама ти разбираш каквото се върти в главата ти.

  С мнението, че троля, ти изразяваш точно написаното от мен.
  Почвам да се съмнявам в знанията ти на български език, но това си е мое лично впечатление.

  Не съм се оплакал от теб по никакъв начин, но ти май си имаш някакви проблеми, за които искрено те съжалявам.

  Нека оставим на модераторите да решават, щом вече си се оплакал!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 71. 71 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#32:"Иван К"]Доброволците и само те объркаха плановете на Путин[/quote]

  Тия ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=NiSfmDu-GdY

 72. 72 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#65] от "Wagner":

  "Украйна си е държава в състояние на война. Въпреки че тя не е обявена досега – нито от страна на Русия, нито от страна на Украйна".

 73. 73 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#72] от "678":

  Отговорил съм вече в № 70. А пък и ти си отговорил още по-добре и обосновано в № 69.
  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 74. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Весело

  Я да видим, какво ли ни е казал Остап Бендер!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 75. 75 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Любопитно

  [quote#48:"Panda"]Явно не си запознат с това в което се превърна Украйна.
  Факт е че спряха и забраниха руските тв канали (включително кулинарните), че се преследват хора които изразяват позиция различно от официално разрешената, че се спират и малкото ТВ предавания в които може да се изкаже свободно мнение. [/quote]
  Тавариш,
  Я ни кажи В РУСИЯ КОЛКО УКРАИНСКИ КАНАЛА предават
  В РУСИЯ КОЛКО хора с позиция различна от официалната
  БЯХА УБИТИ - НЕМЦОВ...ПОЛИТКОВСКА....
  В РУСИЯ останаха ли ТВ предавания,които да не
  тиражират официозната Кремълска пропагадна
  И друго.
  Ако чисто хипотетично България влезе във война
  с Турция,да речем
  Ще си съгласен ли страната да се наводни от
  ТУРСКИ ТВ КАНАЛИ ?!?!?!?!
  А ако войната е срещу РУСИЯ ?!?!?!
  Или ако е с Русия - може...

 76. 76 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 778 Неутрално

  На някои тука им се провиждат Американци навсякъде. Разберете, хората искат да са част от Европа. Рано или късно ще стане. Има и много Руснаци които искат да са част от Европа, ама тяхното мнение ще се чуе след фашисткия путьовски махмурлук, който ще бъде болезнен.

 77. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  [quote#69:"678"]Това са руснаци, които не желаят НАТО, не желаят разни европейски ценности и др. подобни гевезлъци. При това става въпрос за милиони руснаци. [/quote]
  Извиняйтесь,но това е НАЙ-БЪРЗО спихналата се
  ОПОРНА ТОЧКА НА КРЕМЪЛ
  За "милионите" не желаещи НАТО и Евроценностите
  руснаци в Украина.
  Не че в Украина няма руснаци.
  Има и те наистина са милиони.
  Но това,че ВСИЧКИ ТЕЗИ МИЛИОНИ РУСНАЦИ
  В УКРАИНА НЕ СИ МРЪДНАХА ПРЪСТА
  в защита на Путинизма.
  Това,че ХИЛЯДИ РУСНАЦИ СЕ БИЯТ
  В РЕДОВЕТЕ на УКРАИНСКАТА АРМИЯ
  срещу ПутЕничарите и армията на
  ОВПУТЕНА РУСИЯ,това е факт
  Както е факт,че по причина на това,
  че ПУТИН НЯМА ПОДКРЕПА В УКРАИНА
  го принуди да вкара в Донбас РЕДОВНА
  РУСКА АРМИЯ.
  Принуди го да се ограничи
  САМО С ДОНБАС
  Къде са Харков,Одеса,Днепропетровск....?!?!
  ПУТИН успя ДА КОНСОЛИДИРА
  УКРАИНСКАТА НАЦИЯ
  на АТНИРУСКА ОСНОВА
  само за година-две.....
  ПУТИН успя да превърне украинците
  от приятелска нация в хора
  НЕНАВИЖДАЩИ СЪВЕТИЗМА
  И РУСИЯ
  НЕНАВИЖДАЩИ Я С ГОЛЯМО ОСНОВАНИЕ

 78. 78 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#72] от "678":
  До коментар [#70] от "Wagner":

  Явно имате проблем с възприемането на писан текст:
  ---------------------------------------------------------
  Въпреки че тя не е обявена досега – нито от страна на Русия, нито от страна на Украйна. Все още се говори за антитерористическа операция. Но коя антитерористическа операция може да продължава три години? Това е абсурд
  -------------------------------------------------------------
  И още:
  Знаци за възможна агресия на Русия срещу Украйна имаше и преди, но ние не вярвахме, това звучеше като абсурд. Знаехме за политически провокации и манипулации от руски спецслужби, но не вярвахме, че може да стане дума за открита агресия.
  --------------------------------------------------------------
  Този конфликт, тази хибридна война, се случва отчасти в медиите. Дори мисля, че ролята на медиите бе най-важната в тази война.
  ------------------------------------------------------------

  Gunter glieben glauchen globen
 79. 79 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  [quote#70:"Wagner"]Не съм се оплакал от теб по никакъв начин[/quote]
  Току-що излъга, а това е грях. Лично модератора ми е казвал, че срещу мен си пускал писмено оплакване, че се чувстваш дълбоко оскърбен от намеците ми, че тролиш за пари. Изтриха ми коментар, който не би трябвало да бъде изтрит, но понеже имало писмено оплакване за конкретни мои думи, те били длъжни да ме изтрият.

  Gunter glieben glauchen globen
 80. 80 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#78] от "Blood Red Skies":

  Проблемът е в главата на този на снимката. Познавам и други така наречени украинци. Същите са като него. Мозъците са им тотално размътени. Но когато поогладнеят още повече вероятно ще им дойде акъл.

 81. 81 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Весело

  [quote#80:"678"]така наречени украинци[/quote]
  Така наречените украинци имат само един проблем - че искат така наречените руснаци да ги оставят на мира да си изграждат каквото бъдеще си желаят, без задушаващата мечешка прегръдка на Москва.
  [quote#80:"678"]Но когато поогладнеят още повече вероятно [/quote]
  От тук нататък руснаците са тези, които ще поогладнеят. Както каза другарят Медведев на кримчани - "Деньги нет. Всего вам доброго".

  Gunter glieben glauchen globen
 82. 82 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#47] от "пустиняк":
  Пустиняче, това което си изброил са сдружения и движения които не финансират никакви проекти доказващи вредната роля на Русия и благотворната на САЩ, не развиват демокрацията в България като разните институти за демокрация, отворени общества и фондации изцяло на американска и западна издръжка.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 83. 83 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#81:"Blood Red Skies"]Така наречените украинци имат само един проблем - че искат така наречените руснаци да ги оставят на мира[/quote]

  Айде бе! Тия опашки от коли са към Крим от Херсон или наобратно?

  http://kherson.life/poslednie-novosti/no-chongare-opyat-ocheredi-mashin-foto/

 84. 84 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#82] от "Julian Mall":

  Молче, можеш да кажеш каквото си искаш.

  [quote#82:"Julian Mall"]не развиват демокрацията в България като разните институти за демокрация, отворени общества и фондации изцяло на американска и западна издръжка. [/quote]

  Те и да искат не могат да развиват демокрация! Нито знаят как нито го могат това.
  Те могат папагалски да повтарят лоУнги и опорни точки.
  Радваш се да си сред тях - няма проблем! Това е свободна страна в Ес. Тук не убиваме политическите си опоненти. Смеем се с тях!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 85. 85 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#80] от "678":

  Ти ли говориш за размътени мозъци, бе, нещастник? Прочети си тъпотиите, които си написал. Олигофрените от Карлуково пишат по-смислено от теб...

 86. 86 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#32:"Иван К"]Доброволците прочистиха армията от офицери агенти на Путин. Първите офицери заподозрени в предателство буквално ги изчистиха и след това много много други сами подадоха оставка[/quote]
  Чистенето или разборките са двустранни и продължават.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 87 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Весело

  [quote#81:"Blood Red Skies"]"Деньги нет. Всего вам доброго".[/quote]
  Изпусна "держитесь!"
  8000 рубли пенсия при руските цени и липсата на стоки....

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#84] от "пустиняк":
  Нали това ти обяснявам че не се занимават уж с дейност в полза на обществото и демокрацията като американските агенти за влияние, а са си най-обикновени сдружения без претенции да представляват цялото гражданското общество в България. Аз лично нямам нищо общо с тях.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2040 Весело

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  а така ,на теб не ти стана ясно , че без Русия няма управия

  гошо
 90. 90 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#77] от "Hawaii":

  Точно така! Путин успя там където украинските власти се провалиха! Успя да консолидира Украйна. Именно Харков и Одеса сринаха руските опорни точки за етническото противопоставяне между руснаци и украинци. Самите руснаци в Харков размазаха провокаторите преди 3 години когато се опитаха да предизвикат Донбаски сценарии.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 91. 91 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "списвани на две нива: първо - външно, разбираемо, без особени кодове и второ - за посветени, които владеят определен код за разшифриране."

  Няма да забравя пред години учудения поглед на асистентката, която ме изпитваше, когато говорех на изпит за образите на модерния човек и на марксиста в "Легенда за Сибин, преславския княз", произведение с уж средновековна тематика...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Изглежда най-лошото, което може да се случи на една държава, е да е съсед на Русия.

 93. 93 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#23:"minuva4a"]Не им е лесно на украинците да се измъкнат от 'руския свят' на мизерия и нищета, но с времето ще успеят. Нищо хубаво не става от днес за утре. Трябва да си променят мисленето, манталитета и да се сменят поколенията, които са живели живота на руски роби.[/quote]

  Те успяха да направят, макар и по трудния начин, нещо, което България не успя - лустрация и декомунизация. У нас, въпреки че от 15-ина години има закон, определящ комунистическия режим за престъпен, подобно нещо няма. Напротив - партията управлявала по време на този престъпен режим не само, че не е поставена извън закона, ами свободно си провежда антибългарската си политика. Т.е. не бих се учудил, ако след 10-15 години се стигне дотам, че да дишаме праха и на украинците...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 94. 94 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#90] от "пустиняк":

  Абсолютно! Но да кажа, че въпреки, че в Одеса и Харков заради асимилацията доминира руският език, мнозинството от населението там (около две трети) се определя като етническо украинско. Помня как си говорех с една рускоезична украинка от Одеса, която беше абсолютно категорична относно етническата си принадлежност и не понясяше руснаците. Руската пропаганда харесва да смесва понятията 'рускоезични' и 'руснаци'. Но дори Лукашенко, който говори руски, а не беларуски, се наложи неотдавна в прав текст да заявява, че Беларус не е част от 'Руский мир'.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 95. 95 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#69:"678"]Освен това в Донбас живеели някакви странни хора, които се идентифицирали със съветското минало - откровена глупост. Това са руснаци,[/quote]

  На последното преброяване в Украйна 58% от населението на Донбас се е самоопределило като етническо украинско. От друга страна, това е единстветният регион в страната (ако не броим Крим), където руският език доминира категорично. Т.е. човекът си е абсолютно прав, а ти си неосведомен.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 96. 96 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#76:"etar"]Разберете, хората искат да са част от Европа. [/quote]
  Да, част от тях искаха това (като интервюирания и повечето от Западна УКрайна, които традиционни са били свързани с Полша и Австро-Унгария). Обаче почти половината (Изтока и Юго-Изтока) искаха да са в близки връзки - и културни и икономически - с Русия. Така, че пълният член "хораТА" е абсолютно некоректен.

  Ето и показателното мнение на един друг украинец от Западна Украйна, Руслан Коцаба, журналист, който, в началото е бил привърженик на майдана. Той отиде сам в Луганск и видя какви ги върши срещу мирното население украинската армия с т.н. АТО.

  Човекът се ужаси и започна да се бори срещу братоубийствената гражданска война , натресена на народа на Украйна от преследващите собствените си геополитически интереси САЩ (по циничното признание на шефа на Стратфор). Украинските власти го вкараха в затвора за година и половина.

  http://www.politnavigator.net/ruslan-kocaba-ya-byl-na-majjdanakh-v-proizoshedshem-est-i-moya-vina.html

 97. 97 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Свободолюбието и стремежът към независимост са пословични за Украйна, изключвам източните части.
  Един интересен факт - украинският поет Иван Франко има стихотворение "Каменари", което и по смисъл, и по съдържание много напомня "Каменарче" на Смирненски - все в името на новия живот, на прогреса се пробива път през "скалите"; даже двамата поети са живели и творили почти по едно и също време.
  Като начало от Министерството на културата биха могли да помислят за финансиране издаването на украински писатели у нас, а по-късно - пазарът ще се произнесе.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 98. 98 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  Абе, ти на кой остров живееш! ?Знаеш ли, че Беларус е в ЕА-съюза и неговата стратегия е единен газов пазар.Отсега и в бъдеще руския и белоруския потребител са почти изравнени в ценово отношение. Разлики ще има заради преносните тарифи на регионалните доставчици. ПО-ДОБРЕ ОБЯСНИ НА ТЪРСЕЩИТЕ ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ КОЛКО ПЛАЩАТ ЗА ГАЗ И ТОК ГОРДИТЕ И СВОБОДНИ УКРАИНЦИ. А също така как сега зависят от реверсивния газопровод на Словакия... Впрочем, не се съмнявам, че ситуацията ти е пределно ясна, но се трудиш да я изкривиш. Абна работа!е

 99. 99 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  [quote#98:"venelingeologia"]Знаеш ли, че Беларус е в ЕА-съюза и неговата стратегия е единен газов пазар.[/quote]
  Какъв "единен газов пазар" кви пет лева,
  при условие,че до вчера както се вика,
  Русия шантажираше и изнудваше Беларус
  с цените за газа.
  И когато Лукашенко намекна на КГБейовете,
  ЧЕ ГАЗ В ПРИРОДАТА СЪЩЕСТВУВА
  И БЕЗ ДА Е РУСКИ още повече,че
  СЪЩЕСТВУВА И НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ
  ОТ РУСКИТЕ,тогава РУСИЯ КЛЕКНА
  И НАМАЛИ ЦЕНИТЕ С ЕДНА ТРЕТА
  ЗА БЕЛАРУС
  Панимайш ?!?!

 100. 100 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Все пак какъв късмет за България, че нямаме обща граница с агресивната азиатска сатрапия! Въпреки, че в Родината ни има много силна антибългарска задунайска колона, която е на пряко подчинение на нацистите в Кремъл, членството ни в ЕС и НАТО възпират антибългарските ушанки да извършват подривна терористична дейност, типична за българските камунези в последните 100 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK