Борисов пред FAZ: Сделката ЕС-Турция е правилното решение, без него иде катастрофа

Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов даде интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ), което беше публикувано вчера. "Дневник" го публикува изцяло в превод, предоставен от правителствената пресслужба.


- Г-н Министър-председател, когато германският канцлер през лятото на 2015 г. се показваше на селфита с мигранти и казваше, че няма да има горна граница за прием на бежанци, как се разбираше това в България?


През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят, едва или има по-успешен политик от Ангела Меркел. Ако Европа е намерила изход от финансовата криза и гръцката криза, това дължим в най-голяма степен на нея и аз лично съм научил много от нея. На европейските срещи на върха чувам много упреци срещу канцлера. Но аз винаги питам: Какъв избор е имала през лятото на 2015 г.? При нас, който гледа вечерно време новини, вижда само картини от разрушения в страни без болници, училища и водоснабдяване, където камък върху камък не е останал. Виждат се ужасни убийства и обезглавявания, или страдания на жени и деца, които бягат от война. Къде да отидат тези хора? Ако нашите страни бъдат обстрелвани с ракети, ние също бихме се опитали да избягаме. Да не се помогне, не беше опция.
Трябваше обаче всички ние, държавите-членки на ЕС, да можем и да действаме по-бързо. Ние всички имаме разузнавателни служби, и те ни предупреждаваха, какво ще дойде към нас, както и сега предупреждават за онова, което се случва, например, в Северна Африка. Преди една година не трябваше да бъдем по-малко човечни, а да реагираме по-бързо и по-гъвкаво.


- И как точно?


Чрез защита на европейските външни граници, разбирана от всички държави-членки на ЕС като обща задача и съответно подкрепяна като такава. Целта от самото начало трябваше да бъде влизането да става само през установените гранични пунктове. През гранични пунктове, където в приемните центрове на хората да се снемат отпечатъци и да се регистрират, преди оттам да последвана координирано презаселване в различните държави-членки. Тогава градската управа в Дюселдорф, например, ще знае, че утре идват 20 регистрирани по съответния ред човека, ние знаем техните имане, произход, приблизителни обстоятелства, тяхната образователна степен и можем съответно да се подготвим. Какво се случи вместо това? В сърцето на Европа държави се обградиха с граници, всеки сам за себе си. Унгария построи ограда в средата на Европа, Австрия – също, и други държави също са на път да го направят.


- България обаче също построи ограда, много преди Унгария?


Защото България носи отговорност за външната граница на ЕС с Турция. Ние все още не сме член на Шенгенското пространство, обаче опазваме тук една практически шенгенска граница. Ние издигаме подобни защитни съоръжения, за да имаме въобще някакъв шанс да опазваме европейската граница, за която сме отговорни, с неколкостотин километра дължина. За разлика от други страни, ние не искаме да изграждаме огради в средата на Европа. Проблемите на Гърция са и мои проблеми.


- Значи Вие изключвате ограда между България и Гърция и за вбъдеще?


Държавите от Вишеград, значи Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, ни предложиха пари, за да построим ограда с Гърция. Но ние не искаме това. Аз много добре мога да си спомня колко щастливи бяха българите, когато дойде времето, в което те можеха най-накрая да пътуват свободно в Европа. Една ограда между нашите страни би означавала, че ЕС вече го няма.


- Как функционира сътрудничеството с турските гранични власти?


Това е една голяма задача. Нашата граница е на сто километра от Истанбул. С Турция ние имаме по-дълга сухопътна граница отколкото с Гърция. Но Гърция е получила до момента 700 милиона евро за справяне с бежанската криза, а България – само шест милиона.


- Дори ако българската ограда бъде готова, България има морска граница с Турция в Черно море? Как функционира сътрудничеството там?


Има директна радиовръзка между нашата и турската гранична охрана. Ако ние забележим, че някакъв кораб се е насочил към нашите национални води, тогава информираме турците, и те се намесват, ако става въпрос за нелегален кораб. При всички случаи важи, че българските морски и сухопътни граници, могат да се опазват само заедно с Турция. Затова и вярвам, че споразумението между ЕС и Турция от март, дори и силно критикувано, е единственото правилно решение. Ние имаме на границата всеки ден между 200 и 250 мигранти от турска страна, които по наш сигнал биват връщани от турците, преди въобще да достигнат границата.


- Някои политици в България изразяват желание да има мисия на НАТО за наблюдение на бреговете на Черно море, както на Егейско море. И Вие ли го желаете?


Съществуват такива мнения, но вярвам, че ние в момента в Черно море постигаме добри резултати и без мисия на НАТО. Това, от което се нуждаем, е помощ на сушата. България е най-бедната държава-членка на ЕС, обаче трябва да отделя огромен човешки и технически ресурс за опазване на своите външни граници. Практически сме оставени да се справяме сами. Ние полагаме големи усилия, но не зная колко време нашата граница ще може да устои на миграционния натиск.


- Каква помощ трябва да предостави Европа?


Нашата техника е стара. Хеликоптерите ни са на доизживяване, камионите и високопроходимите автомобили сe движат ден след ден в непроходими терени, много от тях са вече негодни за употреба. Когато Дейвид Камерън беше в България и видя на нашата граница при какви условия сме принудени да работим, веднага ни предостави 40 автомобила за трудно проходими терени. Ние изразходвахме много средства в периферията на Европа, за да предотвратим оградите в сърцето на Европа, и не бива да бъдем оставяни сами. Средствата трябва да бъдат инвестирани не в центъра на Европа, а там, където нашият континент наистина трябва да охранява своите граници, за да може да остане отворен във вътрешността си: в Италия, Гърция и България. Само че България е много по-бедна от Италия, а и от Гърция. Въпреки това, от нас се очаква да охраняваме общата европейска външна граница с огромни усилия, а докато се топят нашите и без това ограничени ресурси, НАТО иска едновременно с това да увеличим и военните си разходи. Всичкото това събрано заедно надвишава нашите сили. Една средна българска пенсия е 150 евро на месец. Социалният аспект на повишените разходи, които се изискват от нас, се подценява в чужбина с лека ръка. Това се превръща за нас в една бюджетно-политическа и социална тежест. Ние даваме повече пари за бежанската криза, отколкото за нашите пенсионери.


- Австрийският външен министър Курц иска да развали споразумението с Турция. Вие като съседна страна едва ли бихте били съгласни с това.


Не, не сме. Който обмисли алтернативата докрай, ще разбере, че при дадените обстоятелства няма нищо по-добро за Европа от това споразумение. Да вземем за пример Гърция. Винаги съм казвал, че Гърция най-сетне трябва да се научи да спазва бюджетна дисциплина. Това могат да го изискват с право европейските партньори на Гърция. Но същевременно с това гърците са част от нашето европейско семейство, не можем да ги оставим в беда. Ако Европа не иска да си сътрудничи с Турция, какво трябва да правят тогава България и Гърция директно на турската граница? Турция е силен и важен съсед и част от нея се намира в Европа. Затова трябва да се опитаме да поддържаме възможно най-добри отношения с нея.


- В края на миналата година турският президент Ердоган попита, какво ли биха направили европейците, ако накара да се закарат бежанците с автобуси до българската и гръцката граница. Страхувате ли се от това?


Формулировката дори беше такава, че той би могъл да залее Европа с мигранти.


- Страхувате ли се от Ердоган?


Аз се страхувам от това, което се случва в Турция. Всъщност, аз съм смел човек и мисля, че съм доказал това в моя живот. В продължение на пет години съм гасил пожари като пожарникар и при това често съм рискувал живота си. Дълги години съм бил треньор на националния отбор по карате и собственик на охранителна фирма, която също извършваше и лична охрана. Но куражът и смелостта не трябва да позволяват на някой да стане невнимателен или дори неразумен. В моя живот съм установил, че страхът е едно нормално човешко чувство, което всеки човек познава. Колкото по-неразумен е един човек, толкова по-малко се страхува. В момента отново е на мода сред някои политици, да се представят като смели герои, като велики лидери на силни страни, които отиват на война с танкове и самолети. Това са хора, които обичат да се харесват на себе си. И народът също обича големите герои. Въпреки това, този, който постоянно дрънчи със сабя, трябва в един момент да я извади. От такова развитие на нещата се страхувам. Който заплашва, че би могъл да залее Европа с мигранти – какво би направил, ако тази Европа сега прекрати споразумението с него? Тогава той трябва да осъществи заплахата.


- Значи Вие се страхувате от Ердоган?


Страхът е чувство, което ни пази, дори ако не е модерно да се каже това. Страхувам се, защото Турция вече няколко пъти визира едно развитие, което може да бъде фатално за България. Ердоган постави своя въпрос много умно: Какво бихме направили ние в Европа, ако бежанците отново масово започнат да идват? Ще ги застреляме? Това наистина не можем. Значи ние ще ги приемем. Но какво ще се случи тогава с нас? Дотам не трябва да се стига. Затова искам да сътрудничим с Турция. Естествено, това е трудно, защото турците често се държат различно от нас европейците, понякога дори не ги разбираме. Нито опитът да се свали едно избрано правителство с бомби, танкове и самолети, нито отговорът на този опит и отношението към вероятните пучисти, отговаря на представата, която имаме в Европа за демокрация. Но откакто е сключено споразумението за мигрантите с Турция, България и Европа не са подложени на толкова голям натиск. Колкото и да е неприятно за Европа по някои въпроси, като на пример за визовата либерализация, ние трябва да намерим път, да осъществим това споразумение. Защото последиците от неговия провал биха били катастрофални.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Любопитно

  А Турция трябва ли да спазва всичките критерии или не ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Уви, колкото и да не ми харесва, в голяма степен е прав:
  "- Значи Вие се страхувате от Ердоган?

  Страхът е чувство, което ни пази, дори ако не е модерно да се каже това. Страхувам се, защото Турция вече няколко пъти визира едно развитие, което може да бъде фатално за България. Ердоган постави своя въпрос много умно: Какво бихме направили ние в Европа, ако бежанците отново масово започнат да идват? Ще ги застреляме? Това наистина не можем. Значи ние ще ги приемем. Но какво ще се случи тогава с нас? Дотам не трябва да се стига. Затова искам да сътрудничим с Турция. Естествено, това е трудно, защото турците често се държат различно от нас европейците, понякога дори не ги разбираме. Нито опитът да се свали едно избрано правителство с бомби, танкове и самолети, нито отговорът на този опит и отношението към вероятните пучисти, отговаря на представата, която имаме в Европа за демокрация. Но откакто е сключено споразумението за мигрантите с Турция, България и Европа не са подложени на толкова голям натиск. Колкото и да е неприятно за Европа по някои въпроси, като на пример за визовата либерализация, ние трябва да намерим път, да осъществим това споразумение. Защото последиците от неговия провал биха били катастрофални."

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Неутрално

  леле мале, лъснахме пред цяла Европа...

 4. 4 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стената с Гърция може и да не е толкова лоша идея. Щом ти дават пари, вземай. Символното значение е преекспонирано. В същото време Гърция е проводник на руския интерес да наводнява Европа с мигранти. Да не се забравя, че гърците не положиха абсолютно никакви усилия да управляват процеса освен да прехвърлят горещия картоф извозвайки мигрантите към следващата граница.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  " Ердоган постави своя въпрос много умно"
  За разлика от тебе, дето въобще не се замисляш, какви ги плещиш.

 6. 6 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Мигрантският поток към Западна Европа спря главно, поради това, че Балканският маршрут беше затворен като инициативата пое Австрия. Бай боко късно се усети, че затвоярт ли вратата зад нас, пришълците повече няма да има къде отидат. От една страна е ясно, че това е доходоносен бизнес за ченгета, гранична полиция и други организираните престъпни групи, а от друга е ясно, че веднъж влезли няма да излязат, или поне няма да могат да излязат от запад. Предложението на сърбите да изпратят техни хора да ни пазят границата с Турция е повече от унизително. Твърдото нежелание на остатъците от българските институции и държава да свърши това, за което е наета ще доведат България до нова национална катастрофа.

 7. 7 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Към досегашните бутони за изпълнение на ..това същество явно вече има и бутон "олду" и още един допълнителен към "выполнять" с двойно действие
  Този става вреден не само за България, а и за Европа.
  Интересно ми е с какво го държат и МИТ и ФСБ, едва ли с нещо, което не е известно и на западните служби....
  От толкова много поклони във всички посоки и на всек, ще му се секне смелият пожарникарско-каратистки гръбнак

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 8. 8 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Всъщност, аз съм смел човек и мисля, че съм доказал това в моя живот. В продължение на пет години съм гасил пожари като пожарникар и при това често съм рискувал живота си. Дълги години съм бил треньор на националния отбор по карате и собственик на охранителна фирма, която също извършваше и лична охрана.
  __________________
  ...мдааа.. любимецът на мат'ряла, селският бабаит от Банки, само дет е попуснал некои детайли пред вестника - СИКаджия (мутра), на който Маргина е бил чембери, може и от тогаз да е плашлив, разтривач на уши на идола си, хванат крадец на бензин от Лукойл, хванат производител на фалшиви цигари, и накрая ПРОС министър председател, според откровението му към публика... ааа щях да пропусна, изтрелян до върха с медиен проект и активно мероприятие на Бриго Аспатухов и с усмивката на Доган.

  ...ей тез джурналя, ше питат Геройко страх ли го е, пък и с микрофон...

  Колкото повече, толкова повече!
 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 938 Неутрално

  никакъв сделка с турция докато тя не стане една истинска светска Демокрация ,а баце е провал ,голям провал

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  Не приляга на държавен лидер да напомня пред медиите коя държава е по богата от неговата и коя по бедна. Това е работа на критици , анализатори и т.н....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Спри да си получаваш подкупите от каналджиите и дигни тази стена най после-некадърник такъв.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  “През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят, едва или има по-успешен политик от Ангела Меркел.”

  Хич не пести в@з@лин@!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Вишеградската четворка му е продрожила на Боко до му постори ограда и той отказал защото искам искал има свободно движение на хора????
  На ти сега "свободно движение"

  ОСТАВКА на Боко Секретарката

 14. 14 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Безжалостният Комарницки:

  http://www.segabg.com/pic/12235/819784.jpg

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#12] от "2.50":

  По-скоро, вече му харесва и без в@з.....лин

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Весело

  “Всъщност, аз съм смел човек и мисля, че съм доказал това в моя живот.”

  И няма и две изречения по-късно:

  “В моя живот съм установил, че страхът е едно нормално човешко чувство, което всеки човек познава. В моя живот съм установил, че страхът е едно нормално човешко чувство, което всеки човек познава. Колкото по-неразумен е един човек, толкова по-малко се страхува. В момента отново е на мода сред някои политици, да се представят като смели герои, като велики лидери на силни страни, които отиват на война с танкове и самолети.”

  Крайно време е като Тато да почне да си издава проблясъците в луксозни томове!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stewie":
  " Ердоган ще се види преди това с Путин в Китай
  Турция и ЕС ще обсъдят взаимните си интереси и безпокойства на 9 септември в Анакара. Това съобщи в петък ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.
  „Следващият диалог между ЕС и Турция на високо ниво, начело с еврокомисар (по въпросите на разширяването и политиката на съседство) Йоханес Хан и аз ще се проведе на 9 септември в Анкара и ще даде възможност да се обсъдят с външния министър Мевлют Чавушоглу и министъра по евровъпросите Омер Челик всички въпроси, представляващи взаимните интереси и безпокойства“, се казва в нейното заявление.
  Могерини подчерта, че „Турция е страна-кандидат (за влизане в ЕС) и ключов партньор на Съюза“. „ЕС, както преди, е ангажиран със съвместното сътрудничество с демократична, отворена Турция, за разрешаването на нашите общи проблеми“, добави ръководителят на европейската дипломация."
  записките на Борисов са стигнали където трябва ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Весело

  А през това време какви ги върши президентът ни:

  Държавният глава Росен Плевнелиев ще удостои посланика на Русия у нас Юрий Исаков с орден „Стара планина“ първа степен, съобщава президентският прессекретариат.
  ----
  Трудно е да се ориентира човек

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 19. 19 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  Умерена и разумна позиция

  на отговорен политик.  заключително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Доста ме изненадва тази ти позиция.
  По темата, дали не преувеличаваш ролята на "посредника"?

 21. 21 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#18:"Je suis Durex"]Държавният глава Росен Плевнелиев ще удостои посланика на Русия у нас Юрий Исаков с орден „Стара планина“ първа степен[/quote]
  Защо се учудваш, Плевнелиев никога не е знаел какви ги върши и приказва ..

  Stupid people make me sick
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Прочетох внимателно интервюто. И все имах чувството за нещо познато. Накрая разбрах - ами че това си е като беседа на Юлиян Вучков: за всекиго по нещо.

 23. 23 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Борисов няма право да говори от името на ЕС,както и от името на Турция!Олеква и много дразни ЕС,а вестителят на лоши вести знаем какво го очаква утре при г-жа Меркел!

 24. 24 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 568 Неутрално

  усилията на форумните тролове, червени и лилави, са насочени към подкопаване на устоите на Европа, затова думите на Борисов ще бъдат посращнати на нож - за кремълското воинство слаба България, конфликти с турците и с имигрантите - това са мечтани сценарии; на никого от тях не му пука за България и за българите и те ще работят против България и българите, докато ДАНС се моткат

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 25. 25 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1276 Весело

  [quote#18:"Je suis Durex"]Държавният глава Росен Плевнелиев ще удостои посланика на Русия у нас Юрий Исаков с орден „Стара планина“ първа степен, съобщава президентският прессекретариат. [/quote]
  Щото си заминава..Първа степен е прекалено, но Т.Тошев - агент Бор, барабар с Ах. Доган - агент Сава и още бая агентура вече имат девалвирания орден.

 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  "Естествено, това е трудно, защото турците често се държат различно от нас европейците, понякога дори не ги разбираме."

  Ами визите за анадолците. Това нещо, ако го беше казал на моста над Босфора, не се знаеше дали щеше да стигне жив и невредим в Германия.

 27. 27 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Катастрофата вече е налице. Но може да стане и много по-голяма. в Турция има реално много повече от 2-3 милиона бежанци, има поне 15 милиона.
  На Запад, особено в по-малките населени места си живеят още в Рая на евроатлантическите ценности. Но бежанците стават все повече, вече започват да се разселват и по по-малките населени места.
  Меркел, с тояга или морков, както и да е, е американският бич за Европа.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Весело

  [quote#24:"hhhuuunnnn"]за кремълското воинство [/quote]Ако сънуваш кремълско войнство викай баба си

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#18] от "Je suis Durex":

  Да не мислиш, че Плевн е ориентиран, той говори каквото са му написали. То не бяха една или две издънки.
  http://www.slavishow.com/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD/

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Е, сега вече всеки в Европа може да оцени нашенеца :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Мда...падение.
  А какво казва за масовото бягство не от война,а за далавера?
  Докато нашите родители са с по 200 лв.пенсия.За тях какво правим?
  Безнадежден е.
  Дано Вишеград и Австрия се справят с побърканата баба.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Много добре е започнал да се изразява Бойко. Смислово свързани изречения, граматически правилно построени. Чудо ли е станало?
  Или на съветници и преводачи е заслугата?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "Държавите от Вишеград, значи Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, ни предложиха пари, за да построим ограда с Гърция. Но ние не искаме това."
  Винаги го подкрепям, когато е прав, но в този случай даже не го разбирам. "....не искаме това", какво не иска, парите ли? Ако са му предложили пари за ограда, а той ги отказва, какво иска тогава? Гръцките морски граници са практически неохранявани и невъзможни за опазване. То даже няма такива.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#18] от "Je suis Durex":
  ееее , обаче пък
  " Държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Република Хърватия - "Великият орден на крал Томислав с лента и голяма звезда" заради заслугите му за мирното и демократично развитие на региона и за създаването на дълбоки и всеобхватни двустранни отношения между двете държави, съобщава президентският прессекретариат.
  Орденът беше връчен от президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович в знак на благодарност за положените от България усилия за общото бъдеще на двете страни в Европейския съюз и за утвърждаването на демократичните ценности на Общността в Югоизточна Европа.
  Измежду носителите на висшето отличие на Хърватия са Кралица Елизабет II и полският президент Лех Качински (2005-2010 г.)."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#39:"wrecking"]мангал[/quote]

  [quote#40:"wrecking"]мангал[/quote]

  Кух,сам ли си слагаш плюсчетата???

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 43. 43 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#37:"Каба Гьотверен от Банки"]Ако не се усеща, значи е глупав.
  А ако се усеща? [/quote]
  Ами значи е глупав

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Този...Като си водиш бележки, запиши си и това. Турция е ДЛЪЖНА да не допуска бужанци извън своите граници по силата на международното право, а не според двустранни (неподписани)споразумения с ЕС.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  [quote#24:"hhhuuunnnn"]затова думите на Борисов ще бъдат посращнати на нож - за кремълското воинство слаба България, конфликти с турците и с имигрантите - това са мечтани сценарии[/quote]
  Точно така е.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Баце ни направи микс от турски султанат и руска губерня. По-жалък и продажен политик трудно мога да си представя.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лелка":

  Абе лелче, язък дето отделих близо половин минута да чета нещо което прочетох в статията - вече ще знам че си една ретранслаторна станция без собствена програма и мнение.

 51. 51 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално
 52. 52 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ситуацията е наистина много комплексна - тук сме последна дупка на кавала и азиатския Султан го знае, не му пука да ни наводни с паплач, която задържа в момента, няма обща европолитика за тази стратегическа заплаха, всеки за себе си..... Отново срещу дивите Азиатски пълчища от Север или Юг различно както се подразбира.... А ние в някакво цар-Шишманово безвремие тук си живуркаме.... Ама утре мутро-комуноидите с отроците си се изнасят за секунди, ние оставаме да перем пешкира....
  Колко смешно и само жалко... преди 100 г. без 5 дни сами прогонихме с част от армията си дори Серерноазиатските пълчища, само 3-та армия с едничката 1-ва Конна Дивизия успя да го стори............... Сега сме за кашмер на дедите си....позор!

 53. 53 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Любопитно

  [quote#49:"Darth Plagueis"]По-жалък и продажен политик трудно мога да си представя.[/quote]
  Да ти ги изброя, ако ти е толкова бедна фантазията?
  Почваме с Костов и стигаме неизбежно до най-жалкия и най-... непродажния, тоест невървежния, когото никой не би искал да купи, щото за нищо не става - нито за приятел, нито за враг. Пише във ФБ, прави агитки за пенсионери, освен основното си занимание - интриги, лъжи и откровени измами, наречени от един друг подобен нему "трикчета".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  [quote#18:"Je suis Durex"]Трудно е да се ориентира човек[/quote]

  Срещу желязото не се рита. Пък може и приятелите вече да не му вдигат телефона. Уморените коне ги........

 55. 55 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3002 Любопитно

  [quote#20:"stenli1"]До коментар [#17] от "дерибеев":

  Доста ме изненадва тази ти позиция.
  По темата, дали не преувеличаваш ролята на "посредника"? [/quote]


  Каква позиция? Др. дерибеев цитира тоя и оня....Той не може да навърже 2-3 смислени изречения. Ако напише нещо свое, няма да видиш точки, запетаи, главни букви в началото на изречение и так дали...

  Пазете се от доносника vesolr
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  [quote#24:"hhhuuunnnn"] затова думите на Борисов ще бъдат посращнати на нож - за кремълското воинство слаба България, конфликти с турците и с имигрантите - това са мечтани сценарии[/quote]

  Ако четеше внимателно, щеше да забележиш, че само твоите авери вият срещу Борисов. Той и дяволът така чете евангелието.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  ЕС отряза Ердо Сега ... Бойко да връща на Ердо картата на конфликтите ли ?
  Язък за разкаеването до Истанбул ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Любопитно

  [quote#57:"Каба Гьотверен от Банки"]Тоест можеш да посочиш по-продажен? [/quote]
  [quote#57:"Каба Гьотверен от Банки"]пп: Не Ви разбирам![/quote]
  Трудно се обяснява на нечетящи, още по-трудно на трудно разбиращи. Последно, че ми се спи... ти си Мани? Той се славеше с бърз ум, ако не ме лъже паметта... а тя никога не ме лъже. Значи си оня лигльо... "мангалът" от Варна. Ядец за него!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  [quote#53:"Непукистка"]когото никой не би искал да купи, щото за нищо не става - нито за приятел, нито за враг. Пише във ФБ, прави агитки за пенсионери, освен основното си занимание - интриги, лъжи и откровени измами, наречени от един друг подобен нему "трикчета".[/quote]

  Кой тоз мааа..?

 64. 64 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Борисов се учи от Меркел, но хиляди пъти по- добре щеше да е, ако се учеше от българската история и най- вече от историята на седем- осем вековните отношения между Турция и България. Турция е огромен проблем не само за Европа, но и за Близкия изток и то откак съществува като държава. Нейният супер държавен шовинизъм и мегаломания са причина за пълна трагедия на всички народи около нея. Никой, никога не бива да си прави илюзии с Турция с нейното коварство и жестокост. Макар да населяват Мала Азия те са си 100% азиатци. С Турция никога не можеш да разчиташ на договори и споразумения. (за справка средновековните отношения (дипломация) на Турция с държавата на Мамелюците и държавите на рицарските ордени на Балканите и Близкия изток). Само обединените усилия на 450 милионна Християнска Европа могат да ни спасят. Много по- естествено е пришълците от арабския свят да се насочват към близките им, богати държави от региона на Персийския залив като Кувейт, Саудитска Арабия, Иран ... Но там не ги пускат! Пазят си границите! Нашата граница е като прогнило решето. Борисов да се справи с корупцията в органите по охрана на границата. Ако трябва да се организира мобилизация на армия и народно опълчение, но границата ни с Турция трябва да се охранява така, че и пиле да не можа да прехвръкне. Не му е работа на Борисов да ходи в Турция и води преговори с нея! Унизително за България и липса на елементарно достойнство

 65. 65 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Бойко Борисов в ролята на говорител на Ердоган... Гнус

 66. 66 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 779 Гневно

  Тоя колко пъти се оплака, че сме бедни и на доизживяване, Господи, как се самонаказахме с такова безгръбначно...

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Ние сме свикнали ББ да играе политически театър, но тази пиеса ни идва в повече.

  подпис
 68. 68 Профил на Hristo Saldzhiev
  Hristo Saldzhiev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Позицията на Борисов е ясна - Европа да каже на турците правете каквото си искате и у вас и в Сирия, и в Близкия Изток, само не ни пускайте бежанците защото това ще е краят за нас. Остава да се отговори на следния въпрос: всъщност наистина ли бежанците са чак такава голяма заплаха за нас и катастрофа, че по такъв панически начин да капитулираме пред Турция. Самата Турция е също много зависима от ЕС - там отива около 70% от турския износ. Турците не може да не си дават сметка, че ако пуснат бежанците към Европа това може да има катастрофални последици за турската икономика. Това интервю на Борисов е тотална капитулация при това без никой да ни я иска. Спомням си далеч по-тежките кризи по време на югославските войни и войната в Косово, когато на летището в Прищина за малко щеше да се стигне до сблъсък между руснаци и американци и България се оказа в центъра на този сблъсък. Това е някакъв странен паникьорски страх, който не е достоен за премиер и ни превръща в някаква странна страна тресяща се от параноичен страх без кой знае какви основания за това.

 69. 69 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Безмълвна съм.

  "При нас, който гледа вечерно време новини, вижда само картини от разрушения в страни без болници, училища и водоснабдяване, където камък върху камък не е останал. " ББ О-тон. Ами откъде дойде това? Кой разруши варварски Ирак, Либия, Афганистан, Сирия? И защо този същият се спотайва? След липсващите "средства за масово унищожение", дето бяха повод за войната срещу Ирак, защо реши, че едно извинение урежда въпроса? Грешка били, че са разрушили една страна, заблудени били. И това е достатъчно. Ако комшийката кака Пена ми каже, че комшийката кака Сийка държи в мазето си ръчни гранати и аз й го гръмна, а след това се окаже, че не били гранати, а компоти, с едно извинение ще мина ли? И ако родата й тръгне да търси убежище, при кака Станка ли ще ги пратя, дето хич хабер от понятие си няма?

  "Къде да отидат тези хора? Ако нашите страни бъдат обстрелвани с ракети, ние също бихме се опитали да избягаме. "
  Кои точно хора, г.Борисов? Младите, здрави и прави мъже, които в прав текст заявяват "i want to work in Germany",това ли са нуждаещите се от закрила хора? Не, обидно за самите бежанци е търсещите работа да се наричат "бежанци". Сега се изсипват милиарди, за да се търкалят млади мъже във физкултурните салони в Германия. И да палят палатки, да хвърлят храна, която не им харесва, да опипват момичета и да настройват приемащите ги страни точно срещу нуждаещите се - бежанците в лагерите на Турция, Йордания и Ливан, които са техните майки, бащи и съпруги.

  "Ако Европа е намерила изход от финансовата криза и гръцката криза, това дължим в най-голяма степен на нея и аз лично съм научил много от нея. " Така ли? Какъв изход? Точно след нейните мероприятия БВП на Гърция се сви, младите и образовани гърци напускат страната, икономиката е на дъното. Че нали точно ББ обясни веднъж как гръцкия дълг е скочил до небето, след като им вдигат лихвите до абсурдните 27%?

  Какво стана? ББ излезе като адвокат на бундесмути. Същата, която беше в опозиция по времето на иракската война. И тогаващният канцлер Щрьодер отказа немско участие в една варварска война. Е, тя увери Буш мл., че не всички в Германия са против "военни действия". И Шпигел тогава беше себе си, а не днешното си жалко подобие. И излезе със статия "Merkels Bückling vor Bush" (сервилният поклон на Меркел към Буш). Същата Меркел, дето няма страна в Европа, която да подкрепя абсурдната й мигрантса политика. Само нашият.

  Меркел е persona non grata в цяла Европа. Няма подкрепа от никого. Също в собствената си страна. Ердо след преврата в Турция е прав. Но тя няма класата да обяви това в страната си. Оставя на единствения желаещ загубената кауза ако може да застане зад абсурдната й политика. И той го прави. С един невъзможен шпагат. Поне някой от съветниците да му беше казал, че два пъти зададен един и същи въпрос "страх ли Ви е от Ердоган" говори, че този страх и тази безпомощност я е демонстрирал прекалено явно.

  За едно нещо му вярвам. Че нищо добро не ни чака, нищо в обозримо, нищо в далечно бъдеще. С такива политици (той в това число).Колегата му Георге Иванов, македонският президент, даде съвсем друго интервю пред Bild. Каза им в очите, че Македония съвсем сама се е справила с проблема при затворена северна и подложена под натиск южна граница. Не без 6М евра, без един единствен евроцент! И не спести нищо!

  Нашите служат. Ненчев, Плевнелиев и Митов на произвеждащите бежанци. ББ на превърналите се в част от този проблем. Бог да ни пази!

  Мърфи е оптимист!
 70. 70 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  " Но Гърция е получила до момента 700 милиона евро за справяне с бежанската криза, а България – само шест милиона."
  Това ли е равнопоставеност на страните в ЕС, това ли им е справедливостта. Наливат милиарди в Гърция от години и пак не им стига на тези паразити. Ние ли сме най-големите балъци, да отделяме от залъка си, за да строим огради с цел запазване на границите на Шенген, без да сме в шенгенското пространство.

 71. 71 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  ЕС да праща армия, полиция и флота на границите на Гърция и България с Турция. А Германия да отваря консулства в Одрин , Истанбул и още 10 града и да издава визи на тези, които смята за нужни. Да им плаща билета и да си пътуват хората, а не да се влачат като бездомни кучета из половин Европа. Всичко останало е дрън-дрън, празни приказки ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Дори не го дочетох до края... досадно мрънкало.

  В една друга статия немски дипломат правилно му казва "Имаше 7 години да си оправиш държавата. Ако го беше направил сега нямаше да ти се налага да се унижаваш".

  И впрочем там лекичко му намекват, че ако продължава с шикалкавенето европейските пари може и да прекъснат. И тогава как ще се оправя с олигарсите като няма да има порции които да раздава?

  От този човек не можем да очакваме нищо повече от това което е направил досега. Т.е. ЗАСТОЙ и дори бавно потъване надолу. Потъване с риск в критични обстоятелства да се превърне в катастрофа. Той го нарича другояче, "стабилност". Стабилност в застоя и потъването.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2137 Неутрално
 74. 74 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 287 Весело

  Борисов: " ... ние знаем техните имане, произход, приблизителни обстоятелства, тяхната образователна степен... ". И как става тоя номер? Имаме си някакъв "информационен хъб" или те ходят с некви чипове? (Абе това "имане" дали е грешка, или той човека квот му в главата, такова и на езика?)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK