Тодор Чобанов: За безстопанственост към сгради - културна ценност, трябва да има текст в Наказателния кодекс

Тодор Чобанов

© Анелия Николова

Тодор ЧобановТодор Чобанов е заместник-кметът на София, който отговаря за културата. Той е археолог, докторската му дисертация е "Дворцовата архитектура на Първото българско царство". Автор е на множество изследвания в сферата на средновековната археология, опазването на културните ценности и културния туризъм, пише на сайта на общината.
Той пожела да отговори писмено на въпросите на "Дневник".


През март Столичната община съобщи, че са наложени нови глоби на собствениците на сгради паметници като Захарна фабрика, къщата на арх. Фингов и други за 400 хил. лв. Успя ли общината да събере парите, може ли глобите да паднат в съда?
- Глобите до момента са на обща стойност около 600 хил. лв. За къщата на Яворов, за Захарна фабрика и за къщата на Фингов са налагани най-високият размер глоби и то по няколко пъти. Някои са платени, други са намалени от съда, за трети делата продължават. Като правило всички по-големи глоби се обжалват. Имаме разнообразна съдебна практика, но за съжаление в нея се промъкват притеснителни моменти – в едно от делата за знаков обект съдът прие, че сградата се руши и общината е права, но отмени санкцията. За всички случаи, където предписанията не се изпълняват системно – т.е. издадени са повече от веднъж – и за които сме преценили, че собственикът има възможност, но е изоставил сградата и тя е сериозно застрашена, пишем сигнали до прокуратурата. Само през миналата и през тази година са връчени 11 разпореждания за възстановяване и обезопасяване на сгради - паметници на културата. Постоянната комисия към дирекцията за строителен контрол от началото на годината издаде предписания за пълно архитектурно и геодезично заснемане и основен ремонт и реставрация на 8 сгради - културна ценност - сред тях са къщата на Яворов, къщата на Фингов, Захарна фабрика, Съюзът на българските индустриалци на ул. "Шишман" и стари къщи на бул. "Хр. Ботев", ул. "6-и септември", бул. "Патриарх Евтимий". Предстоят нови санкции за тези собственици, които не изпълняват предписанията.


Министерството на културата заяви, че планира драстично да увеличи глобите за недобросъвестни стопани на паметници на културата, но самото то, а и общините се оплакват, че съдът ги отменя. Какво в закона за културното наследство или закона за устройство на територията прави глобите атакуеми и как трябва да се изменят текстове, за да станат ефективни?


- Глобите са част от административния процес и ако има нормативен проблем, той е по-скоро в закона за административните нарушения и наказания, а не в закона за културното наследство /ЗКН/ и закона за устройство на територията /ЗУТ/. Публична тайна е, че всякакви глоби сравнително лесно падат в съда не по същество, а заради мними или истински процесуални нарушения при съставяне на констативния акт и постановяването на санкцията след това. Следва да се оптимизира и съкрати редът за издаването на актовете и наказателните постановления. Може да се мисли и за други контролни модели. В много държави "висящите глоби" водят до ограничение ползването на административни услуги. Другият проблем несъмнено е скромният размер на глобите – в София ни помага Законът за устройство и застрояване на София с глоби до 100 хил. лв., но за страната има проблем със сегашните глоби от максимум 30 хиляди лева по реда на ЗКН.


Ако приемем, че бъдат наложени успешно, какъв размер трябва да стигнат повишените санкции за недобросъвестни собственици, за да имат ефект?


- Поне 100 хил. лв. с опция за многократно глобяване. Освен това е крайно време да се помисли за специален текст в Наказателния кодекс за безстопанственост по отношение на сгради - културна ценност. Естествено той ще касае тези собственици, които имат средства, а не поддържат обектите си. Кметът на София излезе преди седмица с подобно предложение и се надяваме то да се обмисли сериозно от експертната общност, МВР и съдебната власт.


Също през април Столичната община заяви желание да получи собствеността върху сгради - паметници на културата, чиито собственици имат средствата да ги ремонтират, но не го правят. Идеята сега наново е лансирана от Камарата на архитектите в България.


- Да, в някои държави действат подобни механизми и е възможно те да се пренесат и у нас. Тук положителната страна на нещата е, че подобен текст ще "спасява" сгради. Отрицателната е, че обществото ще трябва да плаща за системната небрежност на даден собственик. В някакъв смисъл при такава конфискация – пълна или частична, вместо да накажем собственика, който не поддържа сградата си, а има пари, ще накажем обществото, което ще трябва да плати вместо него.


В Закона за културното наследство обаче и сега има текст, който позволява при неспазване на заповед за ремонт от страна на собственик общината да го изпълнява за негова сметка, като се учреди ипотека в нейна полза. Защо този текст не се ползва? И каква алтернатива предлагате?


- Текстът е така написан, че е труден и рисков за прилагане. Става дума за процедура, която изисква първо собственикът успешно да е глобен няколко пъти. Т.е. да са минали успешно няколко дела в съда. Едва тогава министърът на културата – за национални обекти като "Къщата на Яворов", или общините – за по-нисък ранг обекти – могат да открият такава процедура. Тя също подлежи на обжалване във всяка основна стъпка – издаване на заповеди, извършване на дейностите и т.н. Накрая обществото трябва да плати сметката по ремонта или реставрацията и ще трябва да си търси парите от недобросъвестния собственик, който може, ако е фирма, просто да бъде закрит. Ако ще се укрепва този модел, процедурата се нуждае от много сериозен ремонт, за да работи успешно. Например настъпването на хипотезата за ремонт от държавата или общината да бъде обвързано с изтичането на даден срок, който започва да тече при издаване на констативния акт за проблемно състояние на обекта.


Какво става с множеството собственици, които наистина нямат средства да поддържат сградите си? Кметът г-жа Фандъкова бе заявила, че ще се търсят фондове, които да ги подпомагат. Какви могат да бъдат те и откога ще започне такава помощ?


- Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ни информира, че частни сгради със статут на културна ценност, ще бъдат санирани с европейски средства по програмата "Региони в растеж". Кметът на София г-жа Фандъкова още преди две години поиска подобна възможност да бъде укрепена в новите програми. Отделно следва да се мисли за разширяване на възможностите за частни сгради по програмата "Красива България", която е подходяща за такива проекти. В момента собствениците на сгради със статут са освободени от данък сгради, ако те се ползват за жилищни нужди. Убеден съм, че националната система от стимули трябва да се разшири, за да бъдат убедени собствениците на такива сгради в нуждата те да бъдат съхранявани в оригиналния им вид.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  А защо"Компетентните органи"са пропуснали този текст.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4406 Неутрално

  една от най-слабите и ком....... калинки дава акъл. Защото прокуратурата и тук спи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Добър ден!
  То трудно човек да се сети, та затова 25 години преход се чакаше всичко първо да падне.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  А аз предлагам, неналагането на глоби от общини и държавни ведомства, да се криминализира... Така де, ако една сграда е пред саморазпад (умишлено или не), то тя е стояла така години наред и е застрашавала минувачите, и няма начин, общината и инспектиращите да не са имали време да я огледат и да наложат предписания, и съответните санкции при неизпълнение на предписанията. Става дума за години, а не за седмици или един два сезона.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Безстопанствеността е двойна - и от страна на собствениците и от страна на общините. Виновни са и двете страни. Но като нищо могат да се приемат и текстове за изземване от собственици, които наистина не могат да поддържат по подходящ начин сградите. Тънка работа, която не е за прости хора

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Май се чака всички сгради паметници на кулнурата да се разрушат, за да се вземат по-крути мерки

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Кипи безсмислен гняв. Защо всеки сульо и пульо у нас се е научил да вика "хоп" без дори да си помисля да скочи. Разбирам поправки в НК кодекс да бяха внесени и в парламента да се обсъждаха сроковете затвор, а то само абракадабри четем. Преливането от пусто в празно води единствено до обратно преливане от празно в пусто.

 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Добре е за безстопанственост на всякакви обекти да има ясни и приложими процедури. Проблемите не са само с паметниците на културата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 479 Неутрално

  НК не е решение на всеки проблем и трябва да се работи много внимателно с него. Както и изобщо наказанията не можеш да ги налагаш, когато и както и хрумне, за това има закони, но у нас те нито се спазват, нито се четат, освен в случаите, когато ще навредим на някой.

 10. 10 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 472 Весело

  На корумпиранеит и неграмотни софийски ръководители един текст няма да помогне. Карай да е весело, както се казва. То и без друго много сгради за пазене вече не останаха. Добре се справят софийските общинари. Под мъдрото им ръководство съвсем скоро софийският пейзаж ще е съвсем празен и подготвен за ново строителство в стил "Дворцовата архитектура на Първото българско царство". Долу капиталистическото минало, напред към царски висини!

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Безстопансвеността е основно качество на посттоталитарната държава.

 12. 12 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Усилено работят - налагат глоби Това е начинът да се запазят "културните" съборетини.

 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Още един неадекватна марионетка на олигархията. Значи, ако някой се промъкне нощно време и запали съборетината, собственикът да носи наказателна отговорност.

  Или просто келепира понамаля, и си търсим алтернативни доходи. В същото време, една гнусна съборетина или обрасъл с бурени парцел, в идеалния център на София, може да пустеят с години, без да има законово основание да накарат собствениците да предприемат нещо

 14. 14 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Хах, че тя държавата, общините и ведомствата колко такива сгради са оставили на самотек...

 15. 15 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Кого осъдиха за безстопанственост по повод фалита на КТБ? Квесторите? Синдиците? Изпълнителните директори? Цветан Василев? Шефовете на държавните фирми, оставили на съхранение парите в тази банка? Че само Топлофикация изфука 80 милиона в КТБ и нищо. Що ми говорите за безстопанственост изобщо? Най-безстопанственият субект в държавата е самата държава.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  "Гениалността" на ГЕРБерите опира до ГЛОБА. А дори не знаят, и не мислят как да връчат наказателното постановление.

 17. 17 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Другарите като въпросният в интервюто, изведнъж като с магическа пръчица стават "много компетентни" и "креативни" в опитите за решаване на отдавна ясни проблеми.Проблемите са налице от десетки години, ясни са пътищата по, които могат да се решават, има натрупан достатъчно опит в държавите от Европейският съзюз.
  А какво са направили другарите досега - нищо освен имитация на дейност и говорене основно как ще се "глобяваме" .
  Това се нарича придаване на значимост, без реално да се реши качествено даден проблем и да се поеме отговорност .
  Да не пропуснем най-важното - парите все недостигат и задължително се иска увеличение на бюджета .

 18. 18 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Престанете да се разпореждате със нечия собственост! Къде се намирате?
  Възможно е да направите данъчни изменения и нови общински наредби, но да се разпореждате със частна собственост - гледайте си работата!
  И направете ясни критерии за паметник на културата: не става де що има стара сграда от началото на миналия век да е паметник на културата!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Абе вие знаете , какво трябва, но защо не го правите.

 20. 20 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Лобистите изпълняват функция "кръгово движение".

  CONTADOR GRATUITO!
 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Протежето на Черепа пак се изяви.

 22. 22 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Неутрално

  е архитектите какво правят 20 години?
  нали не очакват програмистите или шофьори на бетоновози да викат за промени в закона що се отнася до сгради паметници на културата?

 23. 23 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Чобанов-протежето на Васил Божков, което му изпра всички иманярски антики докато беше в мин на културата. Няма нито една научна публикация, която да е рецензирана според научните правила и всичките са му финансирани от фондацията на Христозков. Син на политически офицер от Българската Народна Армия през социализма сега стана най-големия демократ... И после защо всички българи масово емигрират през терминал 2... Ако такива като този ни управляват скоро ще си останете сами господа партийци...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK