Ксавие Лапер дьо Кабан: Ако нямаме доверие на съдебната ви система, имаме голям проблем

Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Франция

© Юлия Лазарова

Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на ФранцияКсавие Лапер дьо Кабан приключи тригодишния си мандат като посланик на Френската република в София с реч, която обобщи двустранните отношения и представи виждането му за причините за проблемите на България и нейното управление, правосъдна система и стандарт на живот. Той бе един от най-колоритните и откровени посланици на голяма държава през последните години, с което си спечели и приятели, и остри критици.


Разговаряме с Дьо Кабан часове преди отпътуването му от страната.


Ваше превъзходителство, речи на посланици като вашата в Атлантическия клуб не са нещо уникално, но и не се случват често. Защо решихте да я произнесете и да включите акцент за комунизма, носталгията по него и флиртуването на днешни политици с нея?
- Защото познавам страната ви от четвърт век, а не само от 3 години, откакто съм посланик. Речта ми се основава на дългогодишния ми опит, на това, че съм живял 4 години в България преди да пристигна като посланик. Видях лично как през 90-те години преходът се провали...


"Провал" е доста тежка дума.


- Да, да. Така е. Тежка дума е, но хората, живели в този период сигурно ще се съгласят с мен. Бях тук през 1991-1995 година и малко след това се е случила огромната криза, хиперинфлацията и т.н. Явно е, че част от проблемите в днешна България идват от този провал.


А провалът се дължи на факта, че преходът бе "конфискуван" от хората, които са били на власт преди 1989 г.


Много добре помня, че когато преди 25 години се срещах с хората от бившата комунистическа партия, те казваха: "Тази страница трябва да се затвори". Но президентът Желю Желев казваше "Да, но преди да я затворим, трябва да я прочетем". Но това не се случи и проблемът продължава да съществува и днес.


Знаете, че решенията се взимат от конкретни хора. В речта си не споменахте – вероятно от дипломатичност - нито едно име или партия. Затова тя прозвуча като критика срещу целия български елит.


- Споменах една (Бел.ред. - в речта си посланик Дьо Кабан определи като "скандален жест" това, че "ръководителите на социалистическата партия поставят цветя на паметника на най-отявления диктатор, който страната им е имала от Освобождението насам").


Да, това би могло да се разбира и като критика към елита. Но също така обясних, че според мен, отговорността за това не е на целия елит или на българския народ, а на хората, заели съответни позиции във властта – икономическа, политическа и дори медийна. Те най-често са хората, които не са искали да се говори за отговорностите, за комунизма и какъв е бил този режим.


Освен това знаете, че ако започна с едно конкретно име, след това трябва да изредя още много имена.


Споменахте обикновените хора. Но в безсилието си нещо да променят мнозина българи не просто очакват някой отвън да повлияе на днешното положение, но и обвиняват и Запада, разбирайте и вашата страна, че е двуличен, приема този елит, разговаря с него и носи частична вина за поддържане на статуквото. Доколко състоятелна е подобна теза?


- Политическият елит в България, както е във всяка демократична страна, е избран от народа. Така че политическите елити на Запад, в това число и този в моята страна, не избират с кого да си говорят. Вие ни посочвате "Ето това са нашите политически лидери" и ние работим с тях. Това важи и за другите елити в широкия смисъл на думата – в бизнеса, в парламента, в съдебната система, в медиите.


Това са хора, които са на тези места законно и легитимно според българския закон. Не е наша работа да избираме да си говорим и да работим с този или онзи.


Освен това има неща, които не се казват публично, а на четири очи.


Ксавие Лапер дьо Кабан: Ако нямаме доверие на съдебната ви система, имаме голям проблем

© Юлия Лазарова


Това води към един по-голям въпрос. Какво реално може да постигне един посланик, публично или не, спрямо мрежи, овладели важни части от държавата, банки, бизнес, спорт, ако щете? Нужно ли е някакво преосмисляне на рамките на дипломатичността, когато става дума за посланици на партньорски държави?


- Не съм единственият посланик, казвал ясно подобни неща за проблемите на България в съдебната система или други сектори на живота и това е нормално. Работата на един дипломат е различна в различните държави.


Новото ми назначение е Африка, където вече съм бил, бил съм в Бразилия, сега приключвам мандат в страна от ЕС. На всяко място интересите на моята страна са различни и начините за защитаването им са различни. Работата ми зависи от страната, в която съм изпратен.


Сигурно сте раздразнили някои среди в България. Автоматичната реакция на подобно слово е въпросът "А как би изглеждало в Париж, ако българският посланик във Франция говори в своя реч за "Режима Виши" или за ефекта от колониалните времена в днешната политика на Франция?" Как бихте отговорили като човек с почти 3 десетилетия опит в дипломацията?


- Защо да не го каже? Има посланици на други държави в Париж, които говорят за времената на Виши. Но това е бил режим, наложен от окупационна сила, просъществувал е по-малко от 5 години и е паднал преди повече от 70 години. Последствията от него са изчезнали преди много години.


Да, известно време той не е анализиран подобаващо. Но сега младите хора, включително и аз, като бях ученик, изучават този режим, защо е бил създаден, каква е била политиката му, "ценностите" му, целите му. Идеята е да разберем как е възможно такъв режим да се появи в демократична държава като Франция и какво да се прави, за да не се повтори.


Не казвам, че има риск комунизмът да се повтори в България, но трябва той да бъде разбран. Един народ има нужда да разбере собствената си история. Да осъзнае, че има трагични моменти, че хора от предишни поколения са извършвали престъпления. Историята не е приказка.


Новото ви назначение е на посланик в Буркина Фасо. Издания в България с лека ръка представиха това като "наказание" и "понижение" след дейността ви в София. Аз си обяснявам подобна реакция и с непознаване на мястото на тази африканска държава във френската външна политика. Какво е добре да научат българите в този план?


- Франция има световна външна политика, интересите ни не са само в Европа и непосредствените ни съседи и те трябва да бъдат защитавани във всеки район. Сахел е част, която е много близо до нас и със страните там имаме стари връзки – повече от 150 години, още от колонизацията. Те са независими от повече от 50 години и с тях още имаме силни и разнообразни връзки – езикови, икономически, политически, културни. Близки сме до тях. Имаме общо минало, позволяващо ни да градим общо бъдеще.


Регионът е и географски близо до Европа. Пустинята е огромна, но тя не е ограда между тези държави и страните от Западна Европа. В същото време тези страни страдат от тероризма. Преди 20 години Алжир мина през нещо такова, макар да е много е по-голяма страна – 10-годишна гражданска война. В тази част на Африка има опасност да се появи нов ИДИЛ и затова решихме през януари 2013 г. да помогнем на Мали заедно да спираме терористични сили, опитващи се да стигнат до столицата.


В целия регион има много важни предизвикателства, свързани със сигурността. Буркина Фасо е една от тези държави – тя е два пъти по-голяма от България, има 18 млн. души население и след 20 години те ще са двойно повече. Не само в България, във Франция също има хора, които не разбират докрай защо тези страни са важни за сигурността ни. При това говорим и за сигурността на цяла Европа, защото влизащите от Африка след това се движат свободно из целия ЕС.


В сряда Жан-Клод Юнкер произнесе годишната си реч в европарламента. В петък е насрочена среща на лидерите на 27 страни от ЕС в Братислава за обсъждане бъдещето на съюза след референдума във Великобритания. Ще има ли Европа на 3 скорости?


- И днес в Европа няма една скорост. Има държави, които не участват в някои общи политики като Дания или Швеция. Това е коментарът ми на този етап.


Безспорно вашата мисия в София бе да защитавате френския национален интерес. Да припомним какъв е той?


- Интересите на една страна не са вечни, те зависят от много обстоятелства. Когато членувахте във Варшавския договор, нашите интереси в България бяха различни. Сега защитаваме интересите на наши фирми, сънародници и т.н., но това е рутината, всекидневната задача.


Но в по-широк план България е член на ЕС, а това значи, че както ние във Франция, така и вие искате да изградим политически съюз, който с годините да е все по-силен в света. Така заедно ще сме по-силни спрямо големи сили като САЩ, Китай, Русия, Бразилия... Може да си говорим как са организирани институциите на ЕС, но не спорим по фундаментални въпроси, по нашите ценности. А те са правата на човека, правова държава, демокрация. Ако не ги браним, нямаме нужда от този съюз. Няма смисъл от един съюз, в който има демокрации, авторитарни или тоталитарни държави (не казвам, че в ЕС има такива).


Проблемът на България бе посочен от всички още при присъединяването ѝ преди почти 10 години. Имате проблем с правовата държава, а той е много важен за нас. Защото ЕС е отворено пространство. Всичко, което идва от България – хора, стоки, капитали – пътува свободно в моята страна. Ако не можем да имаме доверие на контролните ви органи и на съдебната система над тях, то и доверието към всички хора, стоки и капитали изчезва. Това наистина е голям проблем.


Във Франция , но и не само в нея, все още някои имат съмнение дали е било добро решение разширяването на ЕС. Преди десетина дни четох статия на известен привърженик на съюза, който съжалява за разширяването. Това не са националисти, но има хора, които са против това разширяване.


Аз смятам, че решението бе правилно, исторически вярно и политически нужно. Защото ако оставим страните като България, които са на външната граница на ЕС – и те ще бъдат в тази ситуация десетилетия наред – има вероятност и други сили да им влияят. За нас е много по-добре България да е с нас, да участва в политиките ни и да е наш партньор. Затова разширяването на ЕС беше абсолютно необходимо и в никакъв случай не беше грешка, независимо, че нямате перфектна правова държава, не че в света съществува нещо перфектно. Просто очакваме върховенството на закона да функционира много по-добре.


Ксавие Лапер дьо Кабан: Ако нямаме доверие на съдебната ви система, имаме голям проблем

© Юлия Лазарова


В друг наш разговор сте споменавали, че в България някак се пропуска, че Франция е втората по големина икономика в Европа. Вие сте своеобразен представител и на интересите на френския бизнес в България и един конкретен съдебен казус, мисля, ясно демонстрира това. Какво ви казват предприемачите - през 2016 г. по-лесно ли се прави бизнес от чужденци в България?


- Зависи. Който произвежда тук и го изнася в Европа или в трети страни, е доволен, няма проблеми.


Не е универсален принцип, но трудностите започват, когато работят на вътрешния пазар. Ако има силен играч на пазара, тип олигарх, става по-трудно. Освен "Белведере", не съм чувал френска фирма да е била под заплаха да бъде открадната чрез заплахи срещу собствениците ѝ или с решения на съдия. Но знам, че и в наши дни това се случва с българи. Все пак нещата се подобряват, случаите не са толкова чести, колкото преди 10-15 години.


Преди дни бе представена френско-германска идея за т.нар. Армия на Европа. Какво, всъщност, става и създава ли това за България нова рамка за сигурност на континента?


- Анализът ни е, че безспорно НАТО е много важно, но и има случаи, в които американците няма да искат да се намесят. Това означава, че европейците имаме нужда от средства, институции, процедури за реагиране. Подобно предложение идва и от Вишеградската група.


Но сме в началото на процес на обмисляне и дебати. Инициативи идват от различни части на Европа и може скоро да постигнем консенсус и да сме по-силни с една европейска отбрана.


Няма как да не засегнем темата за избор на генерален секретар на ООН. Процесът още не е приключил и има твърде много спекулации и слухове. Смяташе ли Франция преди няколко месеца, че Ирина Бокова има по-големи шансове като кандидат, отколкото показват резултатите от неофициалните гласувания?


- Не знам. Наистина не мога да ви кажа.


Звършихте речта си с думите: "Вярвам в бъдещето на България. Защото вярвам в бъдещите поколения." Попитах младо момиче, ако имаше възможност, какъв въпрос би ви задала и тя отвърна полушеговито: "Какви съвети за оцеляване в България би дал на наследника си"?


- (смее се с глас) Не. Посланикът не се нуждае от съвети за оцеляване.


Как бихте вдъхнали оптимизъм на тези поколения?


- Има сили в България, които са против европейските ценности, но те намаляват и са все по-малобройни. Младите хора, бъдещите елити на България, учат на Запад, живеят в свободни държави, свикнали са с този начин на живот. Хората на около 25 години са от първото поколение, родено в демократична България, в страна с отворено общество.


Няма отлична демокрация никъде по света, вашата също не е такава. Има проблеми, но тези хора знаят какво означава да живееш свободен и да избираш съдбата си. Те не искат комунистическа или друга партия да им казва какво да правят или да не правят, включително заради семейството от което произлизат. Това поколение не иска да се върне назад.


Но силите, за които споменахте, понякога са като сирените, подмамващи моряците в "Одисея".


- О, и в моята страна например имаме националисти, които са още по-силни от тези в България и поради това са още по-опасни. И все пак мисля, че в страни като вашата, излезли неотдавна от диктатура, още имат живо усещане какво представлява несвободата, хората са по-умни и по-малко вероятно е да се поддадат на "песента на сирените".


Този разговор е последното ви медийно участие преди да отпътувате от България. Остана ли нещо, което през всичките години на мандата ви не успяхте да кажете или журналистите не ви попитаха?


- Останаха само нещата, които един посланик не може да каже.

Ключови думи към статията:

Коментари (223)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Почва да идва в повечко. Няма държава в познатата част на Вселената, където подобен тон би бил толериран.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 416 Весело

  Да не се готви за изборите и той

  danitoledov
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Ами имаме!
  Имаме го този голям проблем.
  Другият голям проблем, който имаме е нейната независимост от всичко, с изключение на подкупите.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "Имате проблем с правовата държава, а той е много важен за нас."
  Вярвайте и за нас е голям проблем. Слушам този човек и си представям, какво ще е България с подобен министър председател и президент.

 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ""А провалът се дължи на факта, че преходът бе "конфискуван" от хората, които са били на власт преди 1989г""

  Я да видим колко ще оспорят истината.

 6. 6 Профил на ksy541070034
  ksy541070034
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Едва ли другаде по света има такава корумпирана прокуратура.

 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  До коментар [#1] от "Грант-коментатор":

  Кое от това, което казва, е лъжа?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  В интервюто не видях въпрос за замърсяването на въздуха в един български крайдунавски град?
  ''Акт в размер на 500 000 лева ще бъде съставен на завода за алуминиеви автомобилни части на “Монтюпе“ в Русе. Това е максималният размер имуществена санкция.
  Глобата ще бъде наложена за нарушаване на условията в комплексното разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда,...''
  Или френският посланик - експерт по лобизъм за френски фирми - мосю Кабан, точно за това вчера ни каза'' Много ви здраве !'' и замина в Буркина Фасо ???

  [email protected]
 9. 9 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Г-н дьо Кабан, хубава работа свършихте, но дано вашият приемник я довърши! Успех на новото поприще!

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Чухме името на "Белведере" и правилно.
  Но не чухме името на Монтюпе.....
  Също така не чухме и думичка по въпроса за приноса на Кабан в културните връзки между Франция и България, примерно за изложбата в Лувъра.......
  А за Буркина Фасо.....направо му повервах

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Политическият елит в България, както е във всяка демократична страна, е избран от народа. Така че политическите елити на Запад, в това число и този в моята страна, не избират с кого да си говорят. Вие ни посочвате "Ето това са нашите политически лидери" и ние работим с тях...Не казвам, че има риск комунизмът да се повтори в България, но трябва той да бъде разбран. Един народ има нужда да разбере собствената си история. Да осъзнае, че има трагични моменти, че хора от предишни поколения са извършвали престъпления. Историята не е приказка...Може да си говорим как са организирани институциите на ЕС, но не спорим по фундаментални въпроси, по нашите ценности. А те са правата на човека, правова държава, демокрация. Ако не ги браним, нямаме нужда от този съюз. Няма смисъл от един съюз, в който има демокрации, авторитарни или тоталитарни държави (не казвам, че в ЕС има такива).
  Проблемът на България бе посочен от всички още при присъединяването ѝ преди почти 10 години. Имате проблем с правовата държава, а той е много важен за нас. Защото ЕС е отворено пространство. Всичко, което идва от България – хора, стоки, капитали – пътува свободно в моята страна. Ако не можем да имаме доверие на контролните ви органи и на съдебната система над тях, то и доверието към всички хора, стоки и капитали изчезва. Това наистина е голям проблем. ![/quote]
  Това е, така е, колкото и да не ни харесва.

 12. 12 Профил на Longg
  Longg
  Рейтинг: 402 Неутрално
 13. 13 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Грант-коментатор":

  комуне,

  събирайте си багажа и се прибирайте в родната си Матушка Русь.

  в България такъв тон се толерира, защото само тонът на посланиците на Германия, Франция, Холандия, Австрия и Англия е тонът, който защитава интересите на българските граждани.

  правителствата на БПС, ДПС и ГЕРБ - НЕ ЗАЩИТАВАТ интересите на българските граждани.

  а съдебната ни система защитава интересите само и единствено на червената мафия.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"qwertqwert"]примерно за изложбата в Лувъра....... [/quote]

  Вчера достатъчно обясни. А ти за съдебната система има ли нещо да кажеш.

 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Весело

  г-н посланик,

  имате голям проблем.
  няма държава, съюз, планета и звездна система в познатата ни вселена, която да има доверие на българската съдебна система

  и още по-лошото е, че самата съдебна система няма доверие на себе си.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Имаме голям,грамадански проблем.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  проблемът е на екоинспекцията и законодателите ни. Нека глобата не е 500 000, а 5млн. лв. Ти да видиш после как ще се подобрят нещата. Ама и нашите да ги подпукаме, защото в Перник Ковачки трови хората, като нощем не работят филтрите на ТЕЦ-а. Глоба срещу Ковачки има ли? Дължи пари на БДЖ, дължи пари на работници, ама не е в затвора.

 18. 18 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Роси и аз го искам и се надявам поне тези които ще избираме от тук на татък да милеят за България както този човек.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":
  Не пропусна да лиснеш дежурната кофа с помия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  [quote#16:"chicago514"]Имаме голям,грамадански проблем[/quote]

  До коментар [#16] от "chicago514":

  И даже си има имена: баце, прасчо, цаца, цвинокио и др. поредица знайни и незнайни приказни герои.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 21. 21 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Бастун, черен ам' кой е кмет на Русе?
  Милиционера стоилов, приятел на нунев, приятел на баце, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 22. 22 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#19:"Blood Red Skies"]Не пропусна да лиснеш дежурната кофа с помия. [/quote]

  Те въру себе си я мятат. Само, че няма как да си го обяснят.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  "преходът бе "конфискуван" от хората, които са били на власт преди 1989 г."

  Да, те ни конфискуваха не само прехода, но и живота ни.

 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Господине, ексцеленц, може ли вече да запътуваш към Горна Волта?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#24:"pariah"]Господине, ексцеленц, може ли вече да запътуваш към Горна Волта? [/quote]

  Защо, с кво ви дразни толкова.

 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#23:"Fiji"]Да, те ни конфискуваха не само прехода, но и живота ни.[/quote]

  и бъдещето.

 28. 28 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Най -после този мароканец с френски паспорт си отива.Да дава акъл там дето му са близките африкански роднини в Уагадугу. Но да внимава, защото ако приказва същите приказки по адрес на Буркина Фасо ( което на езика на племето мооре значи "страна на честните хора" много рискува да го сготвят с ориз, а не като тук разни медии и НПО- активисти да го венцехвалят. Все е имало нагли посланици, но този надмина и Джеймс Уорлик младши.

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Весело

  ''Новото ми назначение е Африка, където вече съм бил, бил съм в Бразилия, сега приключвам мандат в страна от ЕС. ''- въздъхна Ксавие Лапер дьо Кабан ...
  Надолу му върви кариерката, май ???

  [email protected]
 30. 30 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  единственото правилно решение от страна на ЕС е да спре еврофондовете и да изиска конкретен списък с лица, които да бъдат осъдени на минимум 20 години и присъдите им да са ефективни преди коледните празници. а имуществото им да бъде конфискувано в нощта на 31 декември.

  ако тези искания не са факт на 1 януари, ЕС и НАТО трябва да окупират България, да изправят през съда упоменатите лица, да ги осъдят до Св. Валентин, а имуществото им да конфискуват до 3 март

  до 24 май да имаме временно правителство, което да организира и проведе нови парламентарни избори, след което ЕС и НАТО да установят системи за наблюдение и контрол на съдебната система, народното събрание и в срок от 2 години да се изгради електронно правителство, което да обхваща всички регулаторни и контролни дейности на държавната администрация.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#28:"glaxo"]Най -после този мароканец с френски паспорт [/quote]

  Нещо за съдебната система да чуем, или само плювни по истината.

 33. 33 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  (Бел.ред. - в речта си посланик Дьо Кабан определи като "скандален жест" това, че "ръководителите на социалистическата партия поставят цветя на паметника на най-отявления диктатор, който страната им е имала от Освобождението насам".

  и точно затова комуноидите и путиноидите в определени сайтове 3 дена вече реват като на умряло срещу кабан

 34. 34 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 458 Неутрално
 35. 35 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#32] от "gmbh":

  всички плюващи френския посланик са обединени от стремежа си да облизват руския

 36. 36 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 233 Неутрално

  -Видях лично как през 90-те години преходът се провали.
  И аз видях,но не съм посланик и затова когато твърдя,че България е една напълно провалена и безинтересна дестинация,отнасям маса упреци от викариите на на Негово Превъзходителство Материала.

 37. 37 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  що за въпрос - ами че и за децата е видно защо, просто не е руският, когото плювачите си харесват

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  [quote#28:"glaxo"]този мароканец с френски паспорт [/quote]
  ахахаха... безмозъчния тръст кърти мифки днес

 39. 39 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  Всеки ден по няколко статии за него ми идват в повече.
  То бива любов с прокопа, ама трябва някаква мярка...
  По същество нямам нищо против него, нито против изказванията му, но не ми допада менторския тон - колониалните времена приключиха отдавна, надявам се.
  Да попитам - каква България дължи на Франция? С какво Франция заслужава нашата благодарност?
  Имайте предвид, че съм франкофон, сина ми учи в училището към френското посолствор баща ми е учил във френската гимназия в Ловечл
  Не питая лоши чувства към Францияр но ми се иска някак да видя повече от тях - в подкрепа на решаването на посочените проблеми.
  Само наставническо говорене от един дипломат от средна класа не стига.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 40. 40 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#28] от "glaxo":

  уфф, така си е, гадни посланици бе, само путинските наместници тук са любими на някои

 41. 41 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#13:"полувишис"]комуне,

  събирайте си багажа и се прибирайте в родната си Матушка Русь.[/quote]

  Два бързи въпроса:

  1. Как беше съдебната система от 1997 до 2001?
  2. Държащият цялата власт тогава И. К. кой направи главен прокурор и каква я свършиха.

  Питам и сам си отговарям - разлика ня-ма-ше. 26 години едно и също. Така че, не ми вади пред скоби "идеологическите си врагове".

  Обаче, в моята Родина полицията не бие. Ако ти нямаш капка национално достойнство, не ангажирай и мен.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Посланикът си тръгва с много положително отношение към страната ни, към нейния народ, история и култура. С искрени пожелания за напредък и европейско бъдеще.

  И с много остри, недипломатично осъдителни думи за ШУМКАРСКАТА диктатура и властта на СЛАБОУМИЕТО.

  Наблюдавайте само КОИ се почувстваха ЗАСЕГНАТИ от думите му. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Провалът се дължи на факта, че преходът бе "конфискуван" от хората, които са били на власт преди 1989 г."

  Много точно! Както всичко казано от г-н Кабан! Изключително интелигентен дипломат. Ще липсва.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 44. 44 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Между удобните въпроси на другаря Карабоев, Негово превъзходителство не пропусна да спомене за скандалната фирма “Белведере СА”. Това, обаче, което Негово превъзходителство пропусна да ни сподели (пък и никой не го попита), е че "гнилите ябълки" си имали и опашки.
  Оказва се, че фирмата “Белведере СА”, която бе страна по дело в Софийски градски съд, казус, приключил с извънсъдебно споразумение, е направила дарение на сдружението на френския посланик – десет месеца след като Дьо Кабан публично се застъпи за интересите и. На 19 август 2015 г. “Белведере СА” превежда сумата от 48 895, 75 лв. на сдружението на Дьо Кабан.
  И каква излезе тя – крякането на Дьо Кабан – НЕ било безплатно!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#34] от "марулко":
  Аман от марули.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Тоз чиляк ми са види спец по съдебни системи. Отива сега да оправи и Горна Волта. Там били 60% мусулмани, таман ше им покаже и гнилите ябълки. Па и за президента Компаоре може да каже, че е глъм.

 47. 47 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 515 Неутрално
 48. 48 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#39:"pariah"]Само наставническо говорене от един дипломат от средна класа не стига.

  [/quote]

  Докарахме я до наставничество. Няма какво да се сърдим. Пословично е нашето твърдоглавие, както са ни казвали, теста дури едни други европейци от миналото. Това от франкофон на франкофон.

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Весело

  [quote#39:"pariah"]Имайте предвид, че съм франкофон, сина ми учи в училището към френското посолствор баща ми е учил във френската гимназия в Ловечл
  Не питая лоши чувства към Францияр [/quote]
  А, ясно. Просто искаш да внесеш доза умереност и обективност във форума.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Весело

  [quote#42:"Norman Granz"]Наблюдавайте само КОИ се почувстваха ЗАСЕГНАТИ от думите му[/quote]
  Особено когато каза, че ние, българите, не дължим нищо на Росссия. Професионалните руснаци побесняха.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 51. 51 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз пък, както и доста други хора, са омерзени не от френския посланик, а от руския,
  https://clubz.bg/34325-ruskiqt_poslanik_pochete_graf_ignatiev
  който поставя цветя на паметника на тоя, който е с главна заслуга да обесят Левски, граф Игнатиев

  http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/45157-pozor-na-zlovestiya-graf-ignatiev-balgariya-krasti-ulitza-uchim-go-kato-geroy.html%7D

  "След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд.

  По настояване на графа в състава на съда са включени и българите:

  хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съвет към империята.

  Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община

  Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис

  Петър(Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис.

  Целта е ясна – обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостолът ще бъде осъден на смърт.

  След години хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович ще заяви: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!...”

  Най-зловещата си роля,

  обаче граф Игнатиев изиграва по време на Цариградската конференция на Великите сили, на която трябва да се реши и въпросът за територията на новата българска държава. Конференцията е свикана заради Априлското въстание и последвалите зверства и насилия срещу българското население, когато цяла Европа се надига в защита на българската кауза."


 52. 52 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#50] от "Blood Red Skies":

  точно от там тръгна бесният вой на путиноидите

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Твоята кариера, предполагам, върви нагоре?

  Шегувам се... 😂😂😂😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#42:"Norman Granz"]Наблюдавайте само КОИ се почувстваха ЗАСЕГНАТИ от думите му[/quote]

  Ами кои, болшевики и гербита.

 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Знаем, че в САЩ бият негрите, а Франция е пълна с араби. Нещо по статията да имаш да кажеш?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#50] от "Blood Red Skies":

  Те са готови всичко да понесат, но не и пренебрежително отношение към Русия, руското ръководство и българо-съветската дружба.

  Патриоти ... руски... 😩

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Товариш Кобан: "Провалът се дължи на факта, че преходът бе "конфискуван" от хората, които са били на власт преди 1989 г."
  ______________________
  Нищо подобно! Назначенията на "бившите" комунисти си дойдоха от "Козяк". Трябва ли да Ви припомняме, Ваше превъзходителство, кой назначи Луканов, след свалянето на Петър Младенов заради лентата фалшификат - "Да дойдат танковете".

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 58. 58 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Без "ако". Съдебната с-ма и особено т.нар. цацаротура е мафиотска кочина. Мнозинството са престъпници, чието място е в затвора. Голям проблем е и руската агентура, рубладжиите и петата колона национални предатели, чиято престъпна дейност е абсолютно безнаказана. А националното предателство е тежко престъпление и трябва да бъде сурово наказвано. И Господ не може да помогне на страна, където се развяват крадци, лъжци и продажници и премиер е проруски слуга и антиреформатор.

 59. 59 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#44] от "rumata": И каква излезе тя – крякането на Дьо Кабан – НЕ било безплатно!
  ===================================

  А ти до сега не знаеше ли, че когато някой започне да плюе или да превъзнася едни или други политици, едни или други държави, една или друга фирма, този НЯКОЙ винаги е и няма как да не е абсолютно незаинтересован лично в случая. Но че е прекалено заинтересован, и то само лично, на колко в зелено или в евро ще бъде оценена неговата неатакуема показнà пледоария или интервенция.

 60. 60 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#38] от "extraCACA":

  да, щото е мръсна дума да си мароканец. ако въобще е, де.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 61. 61 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#28] от "glaxo":

  [quote#28:"glaxo"]Най -после този мароканец с френски паспорт си отива[/quote]

  Ам' и ти си един красавец и умник, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 62. 62 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  [quote#1:"Грант-коментатор"]Почва да идва в повечко. Няма държава в познатата част на Вселената, където подобен тон би бил толериран. [/quote]

  На мен ми идва в повечко не това, което казва Кабан, а темерутлъка на обектите на казването му...

 63. 63 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#57:"rumata"]Нищо подобно! Назначенията на "бившите" комунисти си дойдоха от "Козяк". Трябва ли да Ви припомняме, Ваше превъзходителство, кой назначи Луканов, след свалянето на Петър Младенов заради лентата фалшификат - "Да дойдат танковете"[/quote]

  Ихааа, каква опорна точка. Вярваш ли си на глупостите??

 64. 64 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  тъжно ми е, че трябва да дойде някой честен човек от друга държава, който да се изправи и да каже "нагазили сте в дийп шит".

  четвърт век надежди за промяна, а вместо това продължаваме да газим в политически отпадъци.

 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  Дразни ги с това, че описва периода на комунизма като ВЛАСТ НА СЛАБОУМИЕТО.

  А тогава на власт бяха те и родителите им, шумкарите.

  Как да не се дразнят, как да не беснеят?! 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  [quote#54:"gmbh"]болшевики и гербита[/quote]

  До коментар [#54] от "gmbh":

  Ама то няма разлика. Всичките са от милицията.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 67. 67 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#66:"#КОЙ или магаре е кандидатът на ГЕРП"]Ама то няма разлика. Всичките са от милицията[/quote]

  Правилно, но как да ги обединя в едно има и да стане разбираемо.

 68. 68 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  [quote#13:"полувишис"]в България такъв тон се толерира, защото само тонът на посланиците на Германия, Франция, Холандия, Австрия и Англия е тонът, който защитава интересите на българските граждани.

  правителствата на БПС, ДПС и ГЕРБ - НЕ ЗАЩИТАВАТ интересите на българските граждани. [/quote]

  За жалост мнозинството от гражданите не осъзнават горепосоченият факт и продължават с едно садо-мазохистично усърдие и постоянство да гласуват за горните разбойници...

 69. 69 Профил на Bogdan Hristov
  Bogdan Hristov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Eх как им се иска на неуморните тролчета да няма никаква критика.Дьо Кабан им е направо като червено на бик.
  Афишираме гръмки никове, псевдоними и прочие боклук. И засукваме заключения, мъдрости и простотии. Защо четете Дневник и години наред му киснете във форумите, незнайни геройчета? Четете си правилната праспреса и прасссайтове.Оставете нас низшите духом да се мъчим и заблуждаваме в Дневник.

 70. 70 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#65] от "Norman Granz":

  Тяхното раздразнение е музика за моите уши. Имаше една приказка, кой кога хапел най-лошо.

 71. 71 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Прехода започна още по бай тошово време, когато самия той нарече едно момче "явление"... Указ 56 беше срамежливото начало. Свалиха го, защото започна да пречи. И първото нещо след това беше да закрият отдела "Партиен и държавен контрол", този който се занимаваше с мушики над милион $. Създадоха (наводниха) СДС с техни хора, нямаше никакво значение кой ще спечели изборите 90-та. Скопиха конкуренцията 97-ма и им остана съдебната система да ги защитава до края на света. Няма да позволят някой да я пипне.
  Ако погледнете една (коя да е) стабилна фирма, ще забележите (с много малко изключения) костеливата им ръка.
  Посланика не е дипломатичен - никой дипломатичен човек не казва на гърбавия че има гърбица. Гърбавия много добре знае това, но трябва да бъде готов да го чуе. От децата, например.

 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Посланик Кабан добре е изразил позицията на Франция. Това, което ми липсва е повече искания на българите за премахване на некадърниците и непотизма от правителството и държавните институции, както и липса на еднозначна реакция, еднаква спрямо опозиция и управляващи на правителството и държавните структури за елиминиране на проблема.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Весело

  До коментар [#49] от "Blood Red Skies":

  Виж как лесно схвана.
  Браво!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 74. 74 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#63:"gmbh"]Ихааа, каква опорна точка. Вярваш ли си на глупостите?? [/quote]
  Няма да се уморя да повтарям,..
  ТОЧНО ЗАЩОТО НИЩО СТАРО НЕ СТЕ НАУЧИЛИ, ЗАТОВА И НИЩО НОВО НЕ ВИ СЕ СЛУЧВА!!
  Когато "Студената война" уж свърши, единствено комунистическата номенклатура се радваше на „ангажираност от страна на САЩ“ за бъдещото управление на страната. След срещата на опозиционери с тогавашния държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър, проведена в началото на февруари 1990 г. в София, посланикът на САЩ Сол Полански заяви по радиото, че:
  "Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Андрей Луканов.“

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 75. 75 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1774 Весело

  Голямо плюене от червена смрад срещу г-н посланика. Явно е уцелил ахилесовата пета на червената змия че вие на умряло и хапе. Ще ни липсвате Ваше Превъзходителство!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 76. 76 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Но това е бил режим, наложен от окупационна сила, просъществувал е по-малко от 5 години и е паднал преди повече от 70 години.
  ==================================
  Това е режим наречен "колаборационистки", т.е. режим на сътрудничество с нацистите, донякъде насила поради немощта на френската армия и френската нация и тяхното поражение във войната но до много по голяма степен - доброволно сътрудничество като официална политика на Франция.
  http://iremember.ru/upload/content/misc/articles/french/photo2.jpg

 77. 77 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#75:"zuk_trombon"]Ще ни липсвате Ваше Превъзходителство! [/quote]
  Ами уважаеми господине, заминете с него в Буркина Фасо, Африка щом толкова ви липсва, това е следващото му назначение. Французите явно са оценили "европейския дипломат" шом го изпращат там.

 78. 78 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#70:"gmbh"]Тяхното раздразнение е музика за моите уши.[/quote]
  Музиката в вашите уши е друга, и има за цел да ви приспи! А моето "раздразнение" е камбанен звън, който не сте в състояние да чуете. Пречи ви "музиката" която "нежно" ви нашепва - "слушай ме, и заспи".

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 79. 79 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В друг наш разговор сте споменавали, че в България някак се пропуска, че Франция е втората по големина икономика в Европа.
  ====================================
  Също така в дитирамбите на Негово Превъзходителство се пропуска че безработицата във Франция е рекордна за последните 20 години и поне на хартия е сходна с нивата и в България и много над средните нива за Еврозоната. Намерил се кой да ни поучава.

 80. 80 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 460 Неутрално
 81. 81 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#74:"rumata"]Няма да се уморя да повтарям,.. [/quote]

  Я си припомни кога падна член 1-ви от конституцията. и от коя дата през 1990г има парламентаро представена опозиция. Има дял в историческата наука, този дял се занимава с хронология на събитията.

 82. 82 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#77] от "Каишков - Системен нарушител":
  Повишили са го. Но ти явно се надяваш от Франция да дойде някоя проруска мижитурка или да си трае и снишава. Надежда всяка оставете, путински мурзилки. Вашата кауза е глупава и безперспективна.

 83. 83 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ами това е защото когато Българските медии поканят някои политик, или МП, те не го питат - какво стана с Съдебната реформа? Защо сме на първо място по корупция? Защо няма съдебна реформа? Какво конкретно правите по въпроса? Как ще решите проблема? Те такива въпроси не задават, те питат - онзи ден Иванчо каза че няма да подкерпи Тодорчно за Президент, мислите ли че има разногласие м/у Иванчо и Тодорчно? Какво мислите за Петканчно? Абе има ли разногласия във вашата партия? И тен подобни маумни въпроси ицяло свързани с личчноста на човека и партиини простотии, нито един въпрос по проблеми и решения. Това е проблем номер 1 на България - мега умопомрачително некомпетентни медии.

 84. 84 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#81:"gmbh"]Я си припомни кога падна член 1-ви от конституцията. и от коя дата през 1990г има парламентаро представена опозиция.[/quote]
  Член Първи никога не е падал! Просто стана засекретен, както е в така наречените - "стари демокрации"! Затова и заобикалящия ви свят няма как да бъде променен! Няма нищо!! На теб, нали, все хубава музика в ушите ти звучи!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 85. 85 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  [quote#84:"rumata"]Член Първи никога не е падал![/quote]
  Пак си написал някакви комунистически фантасмогории. Още ли не сте се откъснали от байтодарските си мераци? Имате още един шанс - може да поемете към Северна Корея, там май ще намерите духовно успокоение.

  Пазете се от доносника vesolr
 86. 86 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#84:"rumata"]Член Първи никога не е падал! Просто стана засекретен, както е в така наречените - "стари демокрации"![/quote]

  Ясно. Потърси специалисти, може и да не е късно, в което се съмнявам.

 87. 87 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 467 Неутрално

  всички знаем че имаме проблем. а съдебната система е сред основните

 88. 88 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#85:"GreenEyes"]Пак си написал някакви комунистически фантасмогории.[/quote]
  Моите "фантасмагории", за съжаление, идеално се вписват в това, което ви заобикаля. Но това не е всичко! Още не сте стигнали до "черешката на тортата".

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 89. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално


  Ваше Превъзходителство мосю дьо Кабан, аз НЯМАМ доверие на българската правораздавателна система, мисля, че Вие също и не се съмнявам, че това " ако " го пишете, само от позицията на доброто френско възпитание !
  Желая Ви здраве, попътен вятър и колосални успехи на новото Ви място ! Съжалявам, че ни напускате !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 90. 90 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  [quote#89:"niksan1"]Съжалявам, че ни напускате ! [/quote]

  Но за съжаление разни грантове, румита, каишковци и пр. образи остават да красят Българския пейзаж

 91. 91 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#86:"gmbh"]Член Първи никога не е падал! Просто стана засекретен, както е в така наречените - "стари демокрации"!- цитат на коментар #84 от “rumata”


  Ясно. Потърси специалисти, може и да не е късно, в което се съмнявам. [/quote]
  Когато шопа за първи път видял жираф, и той като теб реагирал по-същия на начин;.. "Те такова животно нема"!!
  Жив и здрав! Нищо лично!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 92. 92 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#91:"rumata"]Жив и здрав! Нищо лично[/quote]

  Все пак не е зле да вземеш някакви мерки.
  Жив и здрав бъди.

 93. 93 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тоя няма ли да си ходи вече. Защо ми се струва, че прекалено дълбоко заорава в вътрешнополитическите ни ежедневие. Ни е всички си знаем кусурите, но не е характерно дипломат да прави това, не е коректно, не е законно, не е прието. Той няма право да говори по този начин, това не му влиза в работата и така Г-н Посланник, просто си гледайте работата и си ходете по живо и по здраво.

 94. 94 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  А вие групето на фрустрираните американци
  дето си заминахте с подвити опашки към България
  последвайте посланика!
  Burkina Faso може пък да ви понесе по-добре от Америака!


  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 95. 95 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#93] от "baxter":
  Ти да не живееш в руска пещера? В цивилизования свят нещата се казват ясно и открито. Важно е какво казва. Казва истината и то най-добронамерено. Но за тъпите червени селяндури и мурзилки това е неприятно. Толкова по-добре. Снишавайте се и си трайте, защото приличате на умствено изостанали.

 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#3:"atmanpg"]Ами имаме!
  Имаме го този голям проблем.
  Другият голям проблем, който имаме е нейната независимост от всичко, с изключение на подкупите.[/quote]
  Точно!
  Моето мнение напълно съвпада с казаното от теб!
  Недоверието ни прокуратурата е голямо, защото тя пред очите на всички демонстрира избирателно отношение към престъпленията в държавата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Весело

  [quote#93:"baxter"]Тоя няма ли да си ходи вече....ой няма право да говори...[/quote]
  Браво бе!
  Точно по сталински!
  Няма човек - няма проблем!
  Нали така?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#82:"валентин николов"]Повишили са го.[/quote]
  В Буркина Фасо? Добре.
  http://nn.by/img/w600d4/photos/z_2014_10/burkinafaso1_141030.jpg

 99. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Любопитно

  Цитат : ""времената на Виши. Но това е бил режим, наложен от окупационна сила, просъществувал е по-малко от 5 години и е паднал преди повече от 70 години. Последствията от него са изчезнали преди много години.Да, известно време той не е анализиран подобаващо. Но сега младите хора, включително и аз, като бях ученик, изучават този режим, защо е бил създаден, каква е била политиката му, "ценностите" му, целите му. А българските "десни" имат проблем да осъзнаят режима преди 1944 и да говорят за него. ЗАЩО

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Весело

  [quote#79:"Каишков - Системен нарушител"]Намерил се кой да ни поучава.[/quote]
  Той не говори на вас бе!
  На вас каквото и да ви се каже, вие никога не отбирате.....та няма и смисъл да ви се говори!
  Човекът се обръща само към тези които се замислят върху това което им казват.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK