Росен Плевнелиев: Защо пък толкова много генерали? За война ли се стягаме? Тя не е решение в 21 век

Президентът Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев"Дневник" публикува дословно интервюто на президента Росен Плевнелиев за предаването "Панорама" на БНТ с водещ Бойко Василев от 16 септември 2016 г. Писменият текст е по агенция "Фокус".


С нас е президентът Росен Плевнелиев, който обяви, че няма да участва в предстоящата президентска кампания. Вчера беше домакин на 10 президенти в един особен исторически момент, в който всеки ден има някаква изненада и всеки ден не прилича на предишния. Въпросът е, обаче, в този исторически момент дали България е господар на собствената си съдба?


- Разбира се, че България е господар на собствената си съдба, но зависи от всеки един от нас да не допуснем Европа да бъде върната обратно във времето на Берлинския конгрес, когато едни велики сили си играеха със съдбата на малките, на онези в периферията и на слабите.
Сигурен ли сте, че никой не си играе с нас в момента?


- С нас не. Но днес в Европа много ясно се вижда противопоставянето. За съжаление отново противопоставяне в Европа. И то не минава този път по линията на комунизъм срещу капитализъм, но противопоставянето много отчетливо и видимо е по линията на едни държави, които вярват във върховенството на интересите и на геополитиката, и едни други държави, които вярват във върховенството на правото и на човешките права и свободи. И ние трябва да си даваме сметка къде сме ние и какво отстояваме. Защото сблъсъкът в Европа този път е ценностен.


Аз пак ще ви задам този въпрос под друга форма, защото той е ключов за днешното интервю. Но все пак да започнем от събитието и да ни кажете как се домакинства на 10 президенти.


- Със сигурност голяма чест за България. Това е едно признание за балансираната и принципна външна политика, която ние водим. Но нещо повече, това е едно доказателство, че в Европа силата не е само на страната на онези с големите икономики и със силните армии. Силата може да бъде на страната на всеки, който дава решение, който е готов да допринесе и всеки, който е добронамерен. Това беше нашият голям шанс.


За първи път в историята на България в годините на прехода 10 президенти идват заедно, и не кой да е, президентите на Германия, президентите на Италия, президентите на Полша, Португалия и много други. И те дойдоха не просто само за да организираме 12-та среща на групата "Арайолуш", те дойдоха, за да дебатираме за бъдещето на Европа, да погледнем много напред.


И още нещо важно. Групата "Арайолуш" е създадена през 2003 година от 6 държави и дълго време остава доста консервативно затворена. България е член от самото начало на моя мандат, с което се гордея. През тази година ние освен че бяхме домакини на 10 президенти, които да дебатират за бъдещето на Европа, но България беше и председател на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа – един формат, който обединява 13 държави и ние също имахме едно изключително успешно председателство и домакинство.


През тази година България беше председател и на Съвета на министрите на Съвета на Европа, където ние водихме 48 държави членки в европейското пространство – отново изключително успешно, със стратегически документи, с постигнато ясно съгласие и в първия, и във втория, и в третия случай. Лично аз мога да погледна открито в очите гражданите и да кажа, че се гордея, че в тази последна година от моя мандат има толкова интензивна външнополитическа програма, наситена с резултати и знак на уважение и достойнство за България.


Обаче това са президенти на парламентарни републики, тоест това са президенти, които не управляват. Колко тогава важи гласът им и реално за България колко тежи този глас?


- А колко мислите, че тежи гласът на президента на Германия, на президента на Италия? Много. Абсолютно много. И те бяха тук заедно с нас.


Но друго е важно – Европейският съюз е уникален проект за мир и ние винаги трябва да подхождаме към Европейския съюз именно като такъв проект. И ние точно с президентите си дадохме сметка за плюсовете, но и за минусите, това, което постигнахме и там, където сбъркахме. В никакъв случай ЕС не може да бъде символ на десетки хиляди бюрократи в Брюксел. ЕС не може да бъде, и в това е смисълът, в директивите и в правилата. ЕС е проект за мир. И тогава, когато ние искаме да гледаме напред, трябва да си даваме сметка за това.


Именно това е силният морален глас на президентите на Германия, на президентите на Италия. Това са хората, за разлика от министър-председателите, президентите са тези, които трябва да погледнат дългосрочно, отвъд техниката на ежедневното управление на държавата. Това направихме. Аз се гордея, че в моя мандат не за първи път правим именно това. Гордея се, че съм този български президент, който зададе посоката на дългосрочното планиране в държавата, а на Консултативен съвет по национална сигурност за първи път приехме Национална програма за развитие 2020.


Обаче, пак казвам, не мислите ли, че зад този интерес към България се крие нещо друго? Не усещате ли, че се превръщаме в граница и затова някак съчувствено ни гледат и ни жалят чуждите лидери и така кимат съчувствено с глава. Дали ще ни помогнат обаче с каквото и да е?


- ЕС има своите граници навсякъде. Днес, например, в миграционната криза виждаме много ясно, че през всяка една граница може да бъде минато. Президентът на Финландия ни разказа за десетки примери, така, както и ние можем да дадем достатъчно много примери. Но днес ние виждаме много ясно доказателствата за европейската солидарност. И в своето изявление пред президентите аз заявих много ясно, че единственото устойчиво решение на всяка една от кризите, с които се сблъскваме, е общоевропейското решение. Всеки е важен, всеки може да допринесе и никой не е периферия. А доказателствата за европейската солидарност са повече от очевидни.


Едно е да си периферия, но друго е да си граница, да си ограда, да си телена мрежа, защото в границата се инвестира. Периферията остава като периферия, нея я неглижират, но в границата се инвестира и всички искат там на границата да има някой суров човек, който да спира хората отвън.


- Това, което вие обяснявате, е техника. Смисълът е малко по-различен. ЕС трябва да може да контролира своите граници. Една от функциите на държавността е да контролира своите граници. Абсолютно недопустимо е за всички нас, и ние го потвърдихме и на срещата на 10-те президенти в Пловдив и в София в последните два дни, че е абсолютно недопустимо огромни групи хора абсолютно неконтролируемо да преминават през външните граници на Европейския съюз.


Това по никакъв начин не решава големите страхове на гражданите днес, свързани с тероризъм, със сигурност и с миграционната криза. Така че ЕС ще се изправи пред тези предизвикателства с общи и устойчиви решения. Ще повишим контрола по границите всички заедно; ще направим така, че да заздравим европейските институции за кризисен мениджмънт; ще направим така, че да има общоевропейско решение, валидно за всички нас; правила и формула за редистрибутиране на бежанци, защото това трябва да го има.


А ние какво, гледат на нас като на стражарското куче на Европа ли?


- България днес не изглежда по този начин. Ние получаваме много високо признание за начина, по който действахме. Ние бяхме първите, които показаха, че няма никакво противоречие между това да пазиш добре границите си и да спазваш човешките права и свободи. Ние бяхме тези, мога да ви разкажа една тайна, бяхме тези, които допринесоха решително за намиране на европейското решение за намаляване на миграционния натиск чрез подписване на споразумение за реадмисия с Турция. И всички тези президенти се обединиха около това, че колкото и да е крехко това споразумение, то работи. Резултатите са видими.


Тоест България е изиграла решаваща роля в подписването на споразумението между Турция и Европа, това ли искате да кажете?


- Не в подписването, но във вдигането на идеята и съответното постигане на съгласие между държавите членки, че това е един разумен ход, който трябва да бъде осъществен.


Обаче като гледате европейските лидери, господин президент, ето, днес те се срещнаха в Братислава, виждат ли ви се адекватни лидерите на тази Европа, в която толкова мечтахме да влезем?


- По отношение на лидерството, да, Европа има нужда от визионери, за да погледне далеч напред. Но Европа преди всичко днес има нужда от силни институции, за да може да върви напред, за да може да се решават кризите и проблемите. Аз бих се радвал и на срещата, която днес е била в Братислава, не просто само да се договарят милиони.


Това е добре, още едно ново доказателство за европейската солидарност. Но да погледнем много по-напред и да си дадем сметка, че да, всички трудности, които имаме, изискват не просто само да регистрираме кризите, но изискват да постигаме прогрес, а защо не и да решим устойчиво пред очите на гражданите някои от тях? Това е, което пък ние, президентите, договорихме – да, има много кризи, за да възстановим доверието на гражданите, ще вземем една от тях, ще я решим устойчиво по европейски и да се гордеем с това. По останалите трябва да има прогрес. Защото някои от кризите са дългосрочни, те няма да си тръгнат днес или утре.


Наистина ли наброихте 11 кризи в Европа? Аз се чудя само толкова ли?


- В Президентството следим много внимателно ситуацията в Европейския съюз и ние вярваме, че днес в Европа протичат паралелно 11 кризи. Нещо по-лошо – те взаимодействат помежду си и правят средата още по-непредсказуема. Никога досега в следвоенната история на Европа след Втората световна война не е имало толкова много кризи и проблеми накуп. И трябва да си даваме сметка колко е трудно и колко е тежко. Но по всяка една от тези кризи сме длъжни да посочим проблема и не да задълбочаваме, а да решаваме проблемите.


Вие, президентите, коя от тях си избрахте? Моралната ли?


- Моето предложение по отношение на 11-те кризи, след като направихме анализ на всяка една от тях, този анализ мога да направя и тук в телевизионното студио, разбира се ще отнеме много повече време, затова ще го спестя. Но лично моето предложение към президентите беше, че от всички тези 11 кризи има много, които няма да можем да решим бързо и устойчиво веднага. По тях трябват солидарни консолидирани действия и прогрес, за да може гражданите да видят, че ситуацията се подобрява.


Но има една криза за мен, която може да бъде решена много лесно и много бързо, и това е кризата в шенгенското пространство. Защото шенгенското пространство днес е заплашено, държави вдигат бариери, изграждат огради, отново има граничен контрол по границите. Някои държави временно суспендираха шенгенското споразумение. И това е криза.


Същевременно обаче защо можем бързо да решим тази криза? Първо, защото тя може да бъде решена единствено и само с политическо решение. Едно политическо решение може да я отпуши веднага. Второ, защото шенгенската криза е криза не просто само на директиви, тя е криза на ценности. Шенген не е просто само един европейски закон и директива, Шенген е мечтата на 500 милиона европейци да се движат свободно без граници и без да си показват паспортите от Варшава до Берлин и от София до Париж. И ако ние спрем да мечтаем, ако ние спрем да пишем история, някой друг ще го направи вместо нас. И това беше моето послание към президентите.


Господин президент, друг един въпрос – колко кандидати има в България за генерален секретар на ООН?


- Това кой ще бъде кандидат за генерален секретар на България за най-висшия пост на генерален секретар на ООН зависи не от някой външен фактор. Това категорично искам да го заявя. Зависи от българското правителство. Българското правителство е казало много ясно кой е кандидатът и аз работя, и всички ние – президентската институция, външно министерство, цялата българска държавност е застанала зад него и работи за него.


За Ирина Бокова имате предвид?


- Разбира се. Това е българският кандидат.


Добре, обаче вие наистина ли подкрепяте Ирина Бокова или стискате палци тайно да се спъне?


- Като държавен глава аз действам, мисля и разсъждавам единствено и само институционално. Така трябва да действа държавният глава. Правителството има своя кандидат, аз работя с този кандидат и всички ние даваме много от себе си.


Нещо повече – ние имаме и самочувствието. Примерно аз като държавен глава зад себе си имам две международни кампании, много тежки, много трудно и двете много успешни. Едната беше за повторния избор на госпожа Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО – много успешна кампания. И другата беше за избора на госпожа Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК и финансов министър на ЕК, където ние също постигнахме един огромен успех за България и това се изплаща за България. Имайки опита от тези две кампании и амбицията да се захванем и с най-тежката – за най-високата позиция на планетата, ние действаме отговорно.


Разбира се, всички чухме министър-председателят, той каза така: На 26-ти ще бъде последното индикативно гласуване. След това правителството има пълното право да прецени какви са шансовете на всеки един от кандидатите, които играят, те са над 12 в момента от всичките държави, да прецени как да се позиционира и какво да направи. Като държавен глава аз ще работя до последната секунда и до последното усилие с българския кандидат.


Който и да е той? След 26-ти?


- Аз работя с българския кандидат. Аз действам институционално. Българският кандидат се посочва от правителството.


Добре. Колкото и да ви задам този въпрос, вие ще отговорите явно едно и също. Сега – къде обаче е България всъщност? В западния лагер ли е в момента, в руския лагер ли или във всички лагери едновременно?


- България е в лагера на демократичните държави, които вярват във върховенството на закона. България трябва да си дава сметка, че ние си имаме и национален идеал, който е дефиниран от Апостола на свободата и от българските будители, революционери, който ни е казал да намерим своето достойно място в семейството на европейските народ.


България си има и посока, и тя е зададена също с началото на Третата българска държава – посоката на европейското и демократично развитие. Така че ние сме в този лагер. Само че много български политици все още не са научили този урок и още търсят някакви рецепти – с този или срещу онзи, никога с единия и винаги с другия. Не, ние сме достоен член на два достойни съюза на демократични държави. ЕС е най-великият уникален съюз за мир и точно това е единственият отговор да не попаднем в капана на Берлинския конгрес и някой друг да ни решава съдбата.


Защото именно в ЕС една голяма Германия с 80 млн. население и една малка Естония с 1,3 млн. са еднакво важни и никой не е велика сила, и никой не е периферия. Попадайки извън ЕС или извън НАТО, в който САЩ с огромната си военна сила и някои от Балтийските държави с практически много малката такава, отново са равни и всеки е защитен, и всеки е член на семейството. Трябва да си даваме сметка, че извън тези два съюза е много вероятно България да се върне във времето на Берлинския конгрес и да попадне в сандвича на геополитическите интереси на някои империи на изток от София.


А тези политици, за които мечтаят, както казахте вие, гледат за други варианти – те само от опозицията ли са или от управляващите?


- Виждам много ненаучени уроци в най-различни превъплъщения на български политици. Не може да бъде поставено под съмнение членството на България в ЕС и НАТО. Това е стратегическа цел, за която са работили поколения български политици – тя е постигната.


Оттук нататък обаче идва въпроса не просто за формалното членство и не просто в ЕС да седим някъде на края на масата и да чакаме някой да ни подхвърли някоя троха, защото в този съюз не става въпрос за нищо друго, освен че всеки е важен и всеки може да допринесе. Именно затова не бива да се делим на лагери, а тези, които размахват русофобската и русофилската карта, малко като "Левски" и ЦСКА, не са адекватни на предизвикателствата на времето.


Моят апел към българските политици, а и към предстоящата кампания за президентски избори – всички кандидат-президенти кажете как вие ще засилите, заздравите и задълбочите достойната позиция на България в ЕС и НАТО. Защото всичко останало е национално предателство.


Значи не ви е съвсем безразлично кой ще бъде следващия президент?


- Разбира се, че не ми е безразлично, както и на българските граждани не им е безразлично. Но нека да споделя своето притеснение. Виждам до момента какво се случва и да – притеснен съм.


Защо?


- Политическите партии по-скоро са извадили на преден план кой-кого ще подкрепи. Извинете, там навън има 7,5 млн. български граждани. Те се интересуват от това кой какво ще свърши. Обяснете какво ще свърши всеки един от кандидатите, как той ще допринесе за силен ЕС по всяка една от 11-те кризи. А може би не е съгласен, че ги има. Как те ще допринесат за достойното членство на България в НАТО?


Защото НАТО не е просто нещо друго, освен способностите на всяка една от държавите-членки и солидарността между тях, как ние ще бъдем солидарни. Как те смятат да подобрят българската демокрация, икономика, как ще се борят Излезте, обяснете, а народа ще вземе своето решение.


Защо, според вас, толкова генерали влизат в битката? Да не би пък това да е някакъв знак, че вие не сте свършили нещо с армията?


- За Българската армия в тези четири години мисля, че направихме много. Трудни и тежки години, но това бяха години, в които ние възстановихме обратно позитивният тренд на финансиране, направихме един исторически Консултативен съвет по национална сигурност специално по темата за отбраната. Изковахме нова програма до 2020 година, нов план до 2020 година, изцяло нова доктрина, отбранителна, за България. И задълбочихме членството на България в НАТО, отваряйки щаб тук на НАТО в България, засилвайки възможностите ни и повишавайки съвместимостта.


Но другата част от вашия въпрос е много по-интересна – генералската битка. Чета вестници, гледам телевизии, това ни казват политолози, социолози, надпреварват се – било трудно, било тежко, затова идвало време за генерали, за генералска битка. Наскоро четох куп анализи как българските генерали са формирали българската политика през вековете. Аз си задавам един логичен и елементарен въпрос, така, както всички български граждани – добре де, ама защо пък толкова много генерали? За война ли се стягаме? Войната не е решение в ХХI век? Ще стреляме ли срещу някого? Използването на оръжие в ХХI век е доказателство за липса на аргументи. Президентът не управлява държавата, той представлява държавата.


И да, въпросът е кого иска българският народ да извади напред като лице на държавата. Ще оставим българския народ да прецени сам, но единствено и само, когато той може да направи своя съзнателен избор и не когато ни прожектират силната ръка на поредния силен човек. Говоря за много генерали, не обобщавам за един или двама, защото се говори по принцип за някакъв сблъсък на много генерали.


Но за мен е важно следващите президентски избори да заздравят българската демокрация. Тя, за да бъде заздравена, ние трябва да търсим президентската институция не като институция на силната ръка, едва ли не, на репресията, институцията на баланса.


Добре, обаче ето какво казва БСП – да измием срама от Плевнелиев. Може би тук се корени по някакъв начин въпросът с генералите. Вие имате ли от какво да се срамувате?


- На първата част на вашия въпрос. Аз вече четири години и половина, а и до края на мандата си, категорично няма да сляза на нивото без никакви аргументи и малко по махленски да си разменяме обвинения и обиди. Не съм казал нито една лоша дума срещу нито един от българските президенти досега, просто защото вярвам, че това очаква народът от своя президент.


Същевременно да поговорим малко за срама. Аз не се срамувам от това, че само през тази година, обикновено в България на година са идвали по 4-5 президенти, тази година ще дойдат 25. Аз не се срамувам от това, че ме обявиха за личност на годината на Балканите. Аз не се срамувам от това, че над 40-милионна Украйна ме избра за личност на годината в Украйна. Аз се надявам и госпожа Нинова да не се срамува от това, както аз бих искал тя да получи това признание, че и повече, което аз съм получил. Защото то не е само за мен.


Как да се срамувам от това, че президентите на Германия, на Италия, на Австрия, на десетки други държави, ми връчиха най-висшите държавни отличия на тези държави. И те не са за мен, те ще останат в президентската библиотека. И не се срамувам от това, че съм първият президент, който даде път на референдумите. Не се срамувам от това, че назначих две служебни правителства, които преведоха България в един много труден момент. Не се срамувам от това, че свалих доверието си от Орешарски, Станишев и Местан, когато в един висш акт на задкулисие в България те вдигнаха един медиен олигарх за шеф на ДАНС. Но искам още нещо да кажа и това е много важно.


Госпожа Нинова постоянно повтаря, че всъщност следващият президент на България трябвало да бъде тотално различен от сегашния, той трябвало да прави всичко по различен начин, отколкото сегашния президент. Добре, тогава питам аз, след като аз в деня на издигането на медиен олигарх за шеф на ДАНС се противопоставих, новият президент ще мълчи?


След като аз излязох с принципна позиция по украинската криза, новият президент ще мълчи? След като аз направих магистрала "Тракия" като министър, канейки световния лидер по борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл", от което икономисахме на българския народ един милиард евро, това ще бъде ревизирано? И след като аз с първото служебно правителство на Марин Райков успях най-после да наложа правила за управление на държавните пари така, че те да не стоят винаги в избраните олигархични банки и по този начин бяха спечелени и спестени на българския народ един милиард лева, и това ли ще ревизират?


Може би обвинението тук е, че разделяхте нацията. Това беше обвинението. Дали не сипвахте сол в най-старата българска рана – русофили срещу западници?


- Опорната точка с разделянето на нацията се появи в деня, след като аз свалих доверието си, за пръв път в историята на демократичния преход на България. Имало е президенти, които са поставяли под съмнение правителства и тяхната способност да управляват. Но аз излязох директно пред целия народ. И вие си спомняте много добре, защото


Беше тук, в това студио.


- стана тук, в това студио. И аз просто снех публично, знаейки всичко, което ще ми се случи оттук нататък, снех публично доверието си. Аз тогава казах, аз трябва да бъда честен и понеже съм честен съм готов да нося своя кръст и свалям публично доверието си и от министър-председателя, но не само от него, за пръв път в историята на демократичния преход аз свалих доверието си и от двамата мандатоносители. Е, на следващия ден тръгнаха всичките тези опорни точки.


Но какъв русофоб съм аз, след като отидох на закриването на Олимпийските игри в Сочи. Не само това, аз бях единственият, който отиде там. Какъв русофоб съм, след като връчиха Орден "Стара планина първа степен" на руския посланик? Човекът ми стисна ръката, прегърна ме и ми каза аз ви разбирам. Някой друг дели нацията и не съм аз този. И няма нито едно мое действие, което да навежда в тази посока.


Обаче усещате ли това, което се казва сега, че президентът като че ли няма значение. Има ли значение като това, което можем да оприличим като главен бушон на Републиката?


- А как да няма значение, при положение, че Конституцията е казала много ясно. Ако Конституцията няма значение, какво има значение в тая държава? Но за бушона. Хареса ми много, защото вижте, уважаеми г-н Василев, неведнъж ми се наложи на мен да играя ролята на последния бушон в държавата.


Спомнете си как само преди няколко месеца един референдум, включително с три абсолютно противоконституционни въпроса, мина със светлинна скорост, без никакъв дебат и без никой да му се противопостави, пред Народното събрание и да, аз бях последният бушон. И Конституционният съд само потвърди правотата на моето действие и на моите тези.


Спомнете си, когато бях последният бушон в държавата в началото на 2013 г., когато падна правителството на премиера Бойко Борисов, когато имаше в 27 български града стотици хиляди хора по улиците. Аз бях и последният бушон в държавата тогава, когато един съдия с много спорен интегритет мина без никакъв проблем през всички възможни институции в държавата и трябваше аз на ръба на Конституцията и закона да напусна клетвата. Да, направих го. Не съжалявам за нито едно от тези действия. Ето ви още една функция на президента.


Тогава ще кажете ли дали Цветан Василев говори истината, или не говори истината?


- На мен много ми се ще, ако ние наистина претендираме да сме демократична държава, демократичната държава не се базира на силни лидери, тя се базира на силни институции и правила, които важат за всички. Ако ние сме наистина демократична държава. Сега е моментът и не българският, и не политиците да се упражняват по тази тема, или някои да мълчат, или някои друг удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да бъде така добре, крайно време е, много време мина.


Колко пъти отидох аз като държавен глава в Народното събрание, по телевизионните студиа, къде ли не бях, за да кажа: Моля ви, за да не се повтори драмата от 1997 г., когато десетки банки фалираха, парите изчезнаха, нито един лев не беше върнат, никой не беше виновен, никой не беше осъден. Как народът да има голямо доверие в институциите, ако се повтори същото.


Така че призовавам за стотен път. Тръгнете по пътя на тезите, на свидетелите, на парите, покажете, че този път е различно и че България има демократична държавност, която може да защити, включително и спестяванията на хората.


Добре, вие не знаете ли дали той лъже или не?


- Не е моя работа. Има компетентни институции, те трябва да покажат истината и народът очаква това.


Сега, какво ще правите до края на мандата при избран президент? Ще се съобразявате ли с него, или примерно с Бойко Борисов, или с който и да е, с премиера, или оттук до 20 януари ще действате абсолютно по своя воля?


- До края на мандата ще продължа да правя това, което правих и досега. Зададох ясни приоритети, действах надпартийно, по всеки един от тези приоритети сме свършили много смислена работа и има още много за вършене. Така че продължавам до последния ден активно и отдадено да върша това, което и досега правя.


Добре, как ще понесете кампания, в която всички ще говорят за вас, а вие няма да имате думата?


- Това е извън мен. Аз показах, че съм един много търпелив и добронамерен, посветен човек. На хвърления камък не отговарям със същото. Но наистина молбата ми е към кандидат-президентите колкото повече, толкова по-добре, но моля ви, дайте шанс на този народ да избере най-добрия от вас, като кажете какви са проблемите в държавата и как вие смятате да ги решите.

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  " Разбира се, че България е господар на собствената си съдба"

  Дали?

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Защо ни е пък такъв главнокомандващ, продаващ ни непрекъснато на американските си господари?!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  мечтая си за швейцарска демокрация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на don_123
  don_123
  Рейтинг: 352 Весело

  Това което стана в Ирак,Либия и Афганистан какво е бе прецендете?

 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ъхъ и аз,ама с тоя матрял...по добре не

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на don_123
  don_123
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Прецедента както Меркелицта живее в друга реалност - алтернативна.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Тоя не може жена си да командва, а ни е главнокомандващ.

 10. 10 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  България е господар на собствената си съдба?! Невярно!
  С нас си играят големите и господин Президента го знае най-добре. Но няма мъже с топки, за да променят нещата. Поне да станем като страните от Вишеградската четворка.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10989 Неутрално

  Президентът импонира с оптимизма си. Това е добре за нас, но ние като фаталисти не можем да го разберем и оценим.
  Вижда се отношение на водещия, което няма да се усети скоро към хора като Цв. Цв., Ц. Цачева или ББ. За вторите, само подмазвачески слагаческо иначе вън за часове. С тяхно участие важи определението на Радой Ралин за Панорама като бръснарница.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  И вчера написах - Сами,с редовни избори,без военен преврат ще докараме военните на власт.

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Защо толкоз много генерали? За да слушат и козируват. И за Плевнелиев Бойко имаше такива планове, но се оказа достоен човек и добър президент. Затова вече се търси професионален и добре трениран "служащ". Засега ген. Радев, чакаме и послушкото на ГЕРБ.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Обаче това са президенти на парламентарни републики, тоест това са президенти, които не управляват. Колко тогава важи гласът им и реално за България колко тежи този глас?

  - А колко мислите, че тежи гласът на президента на Германия, на президента на Италия? Много. Абсолютно много. И те бяха тук заедно с нас."
  ами не , не тежи абсолютно нищо . дотук приликите с нашичкия . сега разликите
  " Вчера прокуратурата в Хановер (Северна Германия) поиска от парламента да свали имунитета на държавния глава, за да бъдат разследвани обвиненията, че той е злоупотребил със своето положение.
  За първи път в историята прокуратурата поиска да се разследва действащ германски президент
  и това предизвика директните призиви на опозицията за оставката на Вулф.
  От средата на декември президентът е остро критикуван от германските медии, които го обвиняват, че е опитал да потули афера с получаването на частен кредит при много изгодни условия от съпругата на свой приятел индустриалец, докато беше премиер на Долна Саксония.
  От тогава не минава и седмица без да избухне нов подобен скандал.
  Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема."
  "Събитията през последните дни и седмици показаха, че доверието (на германския народ), а следователно и моята ефективност, са сериозно нарушени. Поради това за мен вече не е възможно да упражнявам функциите си на президент у дома и в чужбина така, както се изисква", заяви Вулф в краткото си изявление."
  получен преференциален кредит !! не плащане с чекове , не участие в корупционни схеми (според Цветанов) , не получаване пари на ръка ...... и помним какво се случи на прокурорчето , което си позволи само да запита .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 425 Неутрално

  звучи като единствения грамотен политик, всички останали говорят като в селската кръчма, начело с премиера, не могат да вържат едно сложно изречение

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#0:"президент Плевнелиев"]- На мен много ми се ще, ако ние наистина претендираме да сме демократична държава, демократичната държава не се базира на силни лидери, тя се базира на силни институции и правила, които важат за всички. [/quote]Баце, Шиши, Цаци и останалите от мафиотската им структура не харесват това. Те не искат силни институции и еднакви правила. Искат послушни институции, разбирателство м/у клановете, парцелиране на територията и стригане на населението

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 19. 19 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мисля, че като задължителна част от образованието, трябва да бъде включено задълбоченото и неформално учене на Конституцията. За да може гражданите да знаят, че Президентът не разследва престъпления- това е основната работа на прокуратурата; Президентът не управлява държавата-това е основна работа на правителството; Президентът не пише законите/той е длъжен да издаде указ за обнародването им/- законите се пишат от Народното събеание. Президентът назначава посланците- но по предложение на правителството. И когато някой хора го оплюват, че Президентът не бил извършил определени действия- нека преди това да видят дали президентската институция има тези правомощия. Дори и само поради факта на напускането на клетвата за конституционни съдии- преди клетвата на определен човек /не мога да го нарека съдия, за да не обиждам достойните сред тях/ трябва да отдадем почит на този човек, нагърбил се със задачата да бъде президент в едни нелеки времена.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesita":
  освен това не може да ни вкарва и изкарва от съюзи , не може да поема ангажименти пред Нато , не може .... затова всичко казано от институцията е единствено лично мнение не задължително дори за протокола . действително четете я тази КРБ .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Wow! Много напоително като за залязващ президент. Както и да е, спираме се на генералите от заглавието. Плевнелиев не наложи вето дори от кумова срама на Закона за Националната служба за охрана - където една чисто пазвантско-транспортно-домакинска структура се кичи с военни звания, а най-отгоре се пъчат 1-2 генерали за срам и резил. Тогава на Роската не му бяха много генералите, сега изведнъж се загрижил завалийката. Аман от морални ветропоказатели.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 956 Неутрално
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  До коментар [#9] от "nwj49315903":

  и женен ли си ? и ако да, уверен ли си , че командваш жена си ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 795 Любопитно

  "Сега е моментът и не българският, и не политиците да се упражняват по тази тема, или някои да мълчат, или някои друг удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да бъде така добре, крайно време е, много време мина."
  Това Гугъл ли го е превеждал?Или е някакъв модернизъм в изразните средства?

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  До коментар [#14] от "chicago514":

  след милиционерите военните не могат да направят нищо ПО- лошо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на nechovec
  nechovec
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#17] от "fpyyh":

  Отвори някоя книга, пълно е с сложни изречения, и не съществува проблем ако немат смисъл... Художествени измислици некви.
  От изреченияъа на тоя преЦедент, се изисква садържание . сложноста не е критерий за нищо

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Весело

  До коментар [#23] от "Lemmy":

  друго си е да ти сервира капитан и майор да ти води децата на училище и детска градина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За война не се стягаме - тя вече е тук! Няма прокуратура, няма съдебна система, МВР защитава само окупатурите-мафиоти... а други държави ни нареждат какво да правим - да им предаваме лица, живеещи в Българи, кого да издигаме за предстватиле за страната в междунаридните организации, а то бомбите са под формата на катастрофи по пътищата - няма ред и администраци, няма морал и дисциплина у хората! В 21 век войната не е като в 19 век!

 32. 32 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1205 Весело

  Росене,казваме ти сбогом а не довиждане

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  [quote#20:"дерибеев"]
  действително четете я тази КРБ . [/quote]

  Съдът не я прилага а и искаш да я четат. Защо ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Странен въпрос от човек, който лично е увеличавал поголовието на генералите, продължавайки делото на предшествениците си.

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на nechovec
  nechovec
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesita":

  Отдаваш почит на онези които се нагърбят и успеят. На тези които се нагърбят и провалят- продължи сама...

 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само мечти без дела нали знаеш - източник на горчилка са, а не на радост.

  властта ражда паразити
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "don_123":

  Според доста хора, там има икономически трудности,затова оттам идват хора за по-добър живот, защото са мързеливи...

  властта ражда паразити
 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]мечтая си за швейцарска демокрация.[/quote]
  Аз пък си мечтая да живея сред швейцарски народ. В това влиза и да не слушам отвсякъде тъпи изцепки и да не се опитват да ме манипулират с глупашки опорни точки, измислени от наследници на обирачи на мандри и руски подлоги.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "nwj49315903":

  Ясно, не го харесваш, и аз не го харесвам, изобщо президентството като идея не харесвам, ама защо трябва да завираме нос под юргана му?

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николай Теллалов":

  винаги съм работил за истинска демокрация и съм постигнл доста но трябва критична маса хора да се надигне и да си потърси правата. Вмомента когато се дигнат около 200 000 души няма сила, която да ги спре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  [quote#15:"spiegel"]Защо толкоз много генерали? За да слушат и козируват[/quote]
  И за да папкат добре, по-точно да "лапкат" по думите на едно недоразумение на висок пост в сигурността, ако не се лъжа Ангел Александров. Думата изплува в едно СРС.

 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  Росен П. не е прав !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesita":

  Достатъчно е да се знае член първи.
  Останалото е боклук.

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Примера с Боко е заразителен. Той станА генерал при 150 неразкрити убийства по време на неговото секретарстване в МВР. С един лаф: "Ние ги фащаме, те ги пущат"...С бабитска стойка, мафиотско сомбреро и черна мушама.....Защо да не опитат и истински генерали от армията???

 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#17] от "fpyyh":
  +++Вярно,но тук искат точно това-да им говорят като в кръчма.И да "командват"жените си[quote#9:"nwj49315903"]Тоя не може жена си да командва, а ни е главнокомандващ.[/quote] ,каквото ѝ да означава това."Тежка,желязна ръка целува,лъжливи уста слуша със вяра."-това продължава да властва в немалка част от главите на хората.Това е положението.Ама било 21 век,ама демокрация,права на човека.....глупости и лигавщини.Молчать!Не рассуждать! Кратки,ясни,отривисти команди!


 47. 47 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#0:"Росен Плювналиев"]За война ли се стягаме? Тя не е решение в 21 век[/quote]
  А защо Роско не го каже това на американскити генерали?? След Ирак, Афганистан, Либия, Сирия ми са прокрадват смътни самнения, дека они мислат друго яче!!?!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 48. 48 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  За всичките разни изказали се по-горе по спуснати им опорни точки ще кажа:
  Искрено се възхищавам от Росен Плевнелиев и искрено съжалявам, че следващият президент едва ли ще е като него.
  А, и още нещо. Днес имате празник! Поздравления за бъдещата победа на изборите при работодателя ви с поне 101%!

 49. 49 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Правейки анализ и давайки оценка за работа на президентската институцията ,ако загърбим емоциите и заложим на разума то оценката ще е президента Плевнелиев бе на висота.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Предложения как да достигнем тази критична маса?

  властта ражда паразити
 51. 51 Профил на nechovec
  nechovec
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мондиана":

  Ами като му се възхищаваш толкова- гласувай пак за него

 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Значи, по-добре неолиберали, либертарианци, пазарни фундаменталисти, обективисти, монетаристи и остеритетни фетишисти, десни и реформатори отколкото генерали!?

  Що само се излага да говори глупости и да ни прави на смях пред Целия Свят!

  Слава Богу, че Борисов и Цветанов го махнаха, защото дори и на тях им писна от постоянните му глупости и гафове.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мъдри думи на мъдър човек.Това е моят президент - г-н Росен Плевнелиев!

 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3194 Весело

  Ох, на няколко места се разчувствах като при "една голяма Германия с 80 млн. население и една малка Естония с 1.3 млн. са еднакво важни и никой не е велика сила, и никой не е периферия".

  Таман да се разплача и започнах да чета за 11-те кризи. Направо ме преряза диафрагмата - 11(единадесет!!!) Ужас! Тва Смилов, Кръстев, Дайнов и Дичев заедно не могат го измисли. Както обикновено Роската бяга далеч преди вятъра и агитпропа не смогва да изясни 11-те парадигми навреме. Тръпнем в очакване.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 795 Весело

  [quote#39:"Мондиана"]Аз пък си мечтая да живея сред швейцарски народ.[/quote]
  Аз също съм забелязал,че в България циганите са повече от ромите.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Ако някои се надява с генерали да реши проблемитена демокрацията, той просто е пропуснал последните 70 години от историята. Коментарите на руската пета колона по-горе показват колко малко мозък тече по линията "Москва - София" и колко неподвластна на времето е комунистическата ограниченост.

 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#55] от "socialen":

  Е що намесвате лични неща? Тъпо е.
  А личността (в повечето случаи безличността) на държавниците няма значение. Те изпълняват роли.

  Преди време познавах един юнак, душа на компанията, свири на китара ум да ти зайде, внимателен, услужлив... После един ден го видях на работното му място - контрольор в градския транспорт.
  Е, като ме видя, се засрами и заряза жертвата си.
  Когато довтаса пак в тайфата, го попитах защо е такъв мръсник. Тръгна да обяснява, че семейство храни. Ами тогава иди го храни, какво правиш тук с ергените на купона?
  Повече не се появи.
  Пак имаше някакви остатъци срам.
  Ама - роля.
  Да речем, по принуда от обстоятелствата.
  Но пък кого карат насила да става политик, за да работи като мръсник?

  властта ражда паразити
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "socialen":

  Генерал не е идеология.

  властта ражда паразити
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай Теллалов":

  Ква идеология?! При Борисов и Цветанов кой има идеология! Само корупция и тарикатлък.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "socialen":

  Мисълта ми е, че генерали може да имат различни политически убеждения.
  Но практически никога социалистически, а под социалистически разбирам нещо различно от марксистката помийна доктрина на държавния капитализъм.

  властта ражда паразити
 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#60] от "socialen":

  Аз не се чудя.
  Просто си рекох да намекна, че ровенето под юргана не е почтено. Жълтината кара читавите критики по същество да олекват.

  властта ражда паразити
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#62] от "socialen":

  Профедсии като контрольор са аналогични на тази надзирател в концлагер.
  Вярно, при този недоимък и безработица хората си слагат дебелите очи, но когато и почват много усърдно да си изпълняват задълженията да тормозят ближни от същата социална класа - това вече е белег на мерзавщина.

  Градският транспорт трябва да е безплатен за гражданите. Да го плащат банките например. Казината. Работодателите.
  Поне докато ги има като социални групи.

  властта ражда паразити
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Теллалов":

  Твоето - хем боли, хем сърби.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#69] от "socialen":

  Е, не съм очаквал марксист да разбере (да си признае) какво пиша.
  От времето на Бакунин все се правите на неразбрали.

  властта ражда паразити
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#68] от "socialen":

  Защото така ги дресирахте преди, преемниците ви дресират и сега.

  властта ражда паразити
 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#70] от "Николай Теллалов":

  Видя ли, че съм прав. Цял живот ще ви пързалят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  На Плевнелиев му се падна да президентства в много трудни времена - вътрешно и външнополитически. Справи се добре.

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  До коментар [#50] от "Николай Теллалов":

  има много начини - и по-меки и не чак толкова.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "socialen":

  Цвят?

  властта ражда паразити
 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "socialen":

  Прав?

  властта ражда паразити
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "socialen":

  Дребнобуржазният манталитет го създадоха бекапейците, затова лесно се прихвана операцията им по смяна на пола,пардон, превръщането от партократи в капиталисти.

  Обвинявай на точен адрес - собствените си партайгеносета.

  властта ражда паразити
 79. 79 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато на народа му омръзне да гледа лакеи и пионки,
  интуитивно се обръща към генералите.

 80. 80 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#78] от "Николай Теллалов":

  Пак не позна! Ние сме отличниците на МВФ и член на ЕС, и НАТО.
  Като казвам, че се пързаляте, що ми се сърдиш?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 81 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Страхливец, който се крие зад "лични причини" бяга от задължителната за всеки действащ президент битка за защита на длъжността си.
  Знае, че ще бъде бит унизително,
  но бягството от битката е още по-унизително и от боя.

 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "и едни други държави, които вярват във върховенството на правото и на човешките права и свободи."
  И войските на същите влизат в суверенна Сирия без покана от международно признатото правителство или ООН>
  Каква вяра във върховенството на закона, драги зрители!
  Смешен сте господин Плевналиев. И жалък.

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "това е едно доказателство, че в Европа силата не е само на страната на онези с големите икономики и със силните армии. "

  Затуй квичим на ЕС за помощи и субсидии.

  В Русия съм! В Русия съм!
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#80] от "socialen":

  Как да се сърдя на буквички на екрана?

  властта ражда паразити
 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#75] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Драсни една лична бележка за обмяна на опит?

  властта ражда паразити
 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "А колко мислите, че тежи гласът на президента на Германия, на президента на Италия? Много. Абсолютно много. "

  А как се казват?
  Ай да направим една анкета?
  И във форума и на улицата?А?
  Росене...

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 933 Любопитно

  Почти както винаги неадекватен. Нали ти подписваш заповедите за производство и назначаване на тез генерали. Защо за пет години не повдигна въпросът и не отказа производството на генерали щом са толкоз много?

 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#87] от "socialen":

  И да стана тарикат като пребоядисаните марксисти?
  Мерси, задръж си съвета.

  властта ражда паразити
 90. 90 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#79] от "Явор Рг":

  Интуициата греши в случая.
  Генерали, вождове, герои - тия не носят решение на проблемите. Те създават нови.

  властта ражда паразити
 91. 91 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#73] от "socialen":
  Цветът на нацията бяга от капитализма, изграден под контрола на комунистическата партия и ДС.

 92. 92 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#83] от "Веселин Дечев":
  Ти имаш право да се отказваш от европейските субсидии и да живееш като сталинист.

 93. 93 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#88] от "Гарван":
  Правиш ли разлика между генерали в армията и генерали в политиката?!

 94. 94 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това интервю е като тоя филм който след като свърши оставаш безмълвен за няколко минути....
  и си казваш " баси филма " .....
  и че ''всяка дума си заслужава ''
  Страхотно Браво Култово

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 95. 95 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "е абсолютно недопустимо огромни групи хора абсолютно неконтролируемо да преминават през външните граници на Европейския съюз."
  Съгласен!
  Но защо не съдите, хората, които преминават границите в нарушенеи на НК? Те всичките край границите ли са били като са ги подгонили, че се е наложило бързо да я пресекат за да спасят животите си?

  В Русия съм! В Русия съм!
 96. 96 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От коментарите оставам с впечатлението, че повечето от коментиращите не са чели или гледали интервюто. Силно интервю, което за пореден път показва, че Плевнелиев безкористно упражнява властта, която му е дадена.
  Президентът, който е обвиняван ежеминутно, че е куклата на конци на Борисов, че е женчо, че е неадекватен, че е част от статуквото, разбирате ли, от националния ефир поиска прокуратурата да провери твърденията на Василев. Е, сега какво излиза? Че Борисов сам иска Цацаров да го провери - нали Плевнелиев е неговата кукла и говори от името на премиера; че на женчото му стиска да се изправи пред всички и да поиска разследване, когато всички останали се спотайват; че статуквото по един садо-мазохистичен начин иска Цацаров да му се нахвърли; че в тази държава неадекватният Плевнелиев, като представител на властта, единствен постави на масата верните искания и въпроси.
  С това действие, Президентът още веднъж показа верния път и направи опит да отвори очите на заспалия ни народ. Народ, на който същите тези, които Плевнелиев иска Прокуратурата да провери, ежедневно бъркат в джоба, бъркат в здравето, бъркат в сметките, бъркат в работните заплати, бъркат в пенсиите, тършуват по домовете с омазаните си в лайна ръце. После народа се чуди защо на където и да се завърти му мирише. Ще мирише дами, господа, другарки и другари. Ще мирише докато не разберете, че имено хора като Плевнелиев, всъщност ви показват верния път. Но, много от вас искат различен Президент. Е, да им е честит новия президент! Кой е той ли? Какво значение има! Той ще бъде назначен от същия човек, който Плевнелиев поиска да бъде разследван. Честито!
  P. S. И престанете да се въртите, навсякъде мирише на лайна!

 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "Човекът ми стисна ръката, прегърна ме и ми каза аз ви разбирам"

  И аз Ви разбирам, но не знам дали ще стане вашата-да заслужите топъл евроатлантически пост?

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#39:"Мондиана"]наследници на обирачи на мандри и руски подлоги[/quote]
  Препобядисани набързо в евроатлантици и борци за демокрция.
  Като Росен Плевналиев.

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#45:"dobrich"]Защо да не опитат и истински генерали от армият[/quote]
  Щото държавата не е място за "опитване".

  В Русия съм! В Русия съм!
 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#48:"Мондиана"]Искрено се възхищавам от Росен Плевнелиев[/quote]
  Ми издигнете си го пак?

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK