Как "следващият велик гей роман на нашето време" се роди в България

Как "следващият велик гей роман на нашето време" се роди в България

© Ricardo Moutinho FerreiraГарт Грийнуел е роден през 1978 г. в Луивил, Кентъки. Завършва музикално училище, а после Литература и Социални науки с профил в историята и културата на ЛГБТ обществото. Започва и магистратура по американска и английска литература в Харвард, но прекъсва, защото открива страстта си към преподаването. Между 2009 и 2013 г. преподава в Американския колеж в София.


Първият му роман - за американец, който се влюбва в проституиращ български младеж - излезе в началото на годината в САЩ и Великобритания, където бе наречен "първата забележителна книга на 2016 г" (Publishers' Weekly) и "следващият велик гей роман на нашето време" (The New Republic) измежду други отзиви. Книгата е сред десетте номинирани за престижната National Book Award в САЩ. Преди What Belongs to You ("Каквото ти принадлежи", Black Flamingo Press, София, 2016) има издадени книги с поезия, пише литературна критика за "Ню Йоркър" и The Atlantic.


Този месец книгата излиза у нас в превод на Надежда Радулова и под редакторството на Димитър Кенаров. Грийнуел смята България за третия герой в романа си, но отвъд литературните му качества казва, че иска да участва в разговора за живота на ЛГБТ общността у нас. Софийската премиера на романа ще бъде на 4 октомври от 20.30 ч. в НДК.
Как решихте да дойдете да преподавате България?


- Това е въпрос, който се задава на всички чуждестранни учители в Американския колеж... И отговорът обикновено е "случайно". В моя случай прекъснах докторантура Харвард, защото реших, че не искам научна кариера. Започнах да преподавам в една гимназия в Мичиган и разбрах, че това ми харесва. Исках и да живея в чужбина.


Тогава имаше агенция за американски учители в чужбина и възможностите бяха две - в гимназия в швейцарските Алпи, която беше много помпозна, и колежа в София. Реших, че тук ще е по-интересно за живеене и преподаване.


Търсехте ли място, на което да пишете проза, или това дойде впоследствие?


- Впоследствие. Преди да дойда в България бях писал единствено поезия. Нямах никаква представа, че ще напиша книга за това място, особено роман.


НДК, панелните блокове в Младост, Черноморието - обстановката наистина е третият герой в книгата след разказвача и Митко, както сте казвали другаде. С какво България ви провокира?


- Книгата наистина започва и завършва с България. Струва ми се, че тя е дълбоко свързана с Митко. Историята му не би била същата на друго място. Освен това София изигра основна роля за появата на романа. Този град бе напълно нов и различен, и същевременно силно ми припомни какво беше да пораснеш като гей в Кентъки в началото на 90-те.


Помните ли момента, в който историята се роди?


- Някъде във втория ми семестър като преподавател в Американския колеж. Роди се от срещите ми с ЛГБТ (лесбийки, гей, би- и транссексуални) хора в България и начина им на живот, който силно приличаше на този на гей общностите в Кентъки.


Роди се и от разговори с моите ученици. Аз не криех сексуалната си ориентация и за мнозина бях единственият открито хомосексуален човек, когото познават. Учениците, които мислеха или знаеха, че са гей, идваха да говорят с мен. Беше изключително странно, защото въпреки всички разлики между България през 2010 г. и Кентъки през 1990 г. ми се струваше, че тези деца разказват моята история. Те се сблъскваха със същите трудности, с които се сблъсквах аз в юношеството си.


Разкажете за паралела.


- Разбира се, мисля, че България, когато пристигнах през 2009 г., беше вече различно място. Обстановката за гей хората тук се променя през 2007 г., когато държавата влиза в Европейския съюз и с него идват много права, които те не са имали дотогава.


Първото Прайд шествие през 2008 г. беше прекъснато от нападения, което е доста плашещо. Второто беше през 2009 г. Хората станаха по-видими в общественото пространство, можеха да се видят гей активисти. В същото време политиците продължаваха да се обиждат един друг с думи като "педал".


Така бе и в Кентъки през 1990 г., където имаше Прайд шествие и гей организации, но като тийнейджър аз нямах достъп до тях. Същото бе и за моите ученици в колежа. За 4-те години, в които бях в България, в живота на ЛГБТ общността настъпи невероятен прогрес. Мисля обаче, че да си гей тук все още значи да живееш сред разбирането, че животът ти има по-малка стойност. Както в Кентъки.


Ако питате литературоведите за български гей роман, изобщо книга с герой, който е гей, ще получите един отговор - "Изобретателят" на Борис Шивачев, издадена през 30-те години на миналия век. В нея хетеросексуалният разказвач бива съблазняван от ужасяващи гей мъже. Сюжетът се състои в това, че той иска да ги убие, но постепенно приема да ги игнорира, без да им причинява насилие. Това е образът на гей хората в българската литература и той е ужасен - като хищници.


Сещам само за двама открито гей писатели, които работят в момента. Единият е поетът Николай Атанасов, а другият романистът Николай Бойков. "Писма до Петър" е гей книга, но "Каквото ти принадлежи" е първата книга, която описва живота на гей хората в България. От една е страна е странно, че тя е написана от чужденец, но от друга за мен е много по-безопасно да напиша такъв роман. Първо защото живея на друго място, не съм част от тази култура, но и защото моята книга има собствен живот на друг език.


Сюжетът за американец, който има връзка с по-млад от него чужденец, не е нищо ново и скандално за американската литература. В САЩ книгата бе обсъждана единствено като литературни качества. Първите книги на подобна тематика обаче не са възприемани като литература, а като скандал. Лесно да си представя, че нещо подобно би се случило и в България. Ако бях български писател, прекарал години над този роман, това би ме съкрушило. Но не съм и в известен смисъл дори бих приветствал да предизвика дискусия. Затова държах да съм тук за представянето й.


Искам да участвам в този разговор. За мен успех на книгата в българския контекст би било някой български гей автор да я прочете и да каже "Този американец въобще не е схванал какво е да си гей в България". Естествено, "Каквото ти принадлежи" е художествена литература, не претендира за пълна достоверност. Но бих се радвал тя да предизвика появата на други гей романи и да спомогне за възприемането им като литература.


Един въпрос, който предполагам ще възникне в коментарите - защо е важно да има гей литература? Тя различна категория ли е?


- Въпросът има две страни, отговарям на база на опита си. Когато растях в Кентъки и ми казваха, че животът ми няма значение, литературата ме спаси. Намерих две книги, които ми дадоха поглед към живота на гей хората и ми показаха, че в него има достойнство. Те ме опазиха на място, в което бях заплашен.


Дори в държава като САЩ, която е много по-развита от България по отношение на приемането на ЛГБТ хората, 40% от бездомните деца се определят като част от това общество. В България дори няма такава статистика -толкова е далеч от създаването на атмосфера за приемането на ЛГБТ обществото.


Докато преподавах на учениците в България за мен беше страшно, че няма литература, към която да ги насоча. Защото когато пишеш за нещо, ти му придаваш стойност. Защото литературата е най-добрият инструмент за създаване на емпатия и съпричастност. Нищо не може да те постави в положението на някой различен от теб както тя.


По втория въпрос - ако погледнем велики гей писатели като Марсел Пруст, Томас Ман, Хенри Джеймс, Вирджиния Улф, те са в сърцето на постиженията на световната литература. Но може да се каже, че има специфична гей литературна традиция, като под това разбирам своеобразен разговор, който писателите водят във времето. Надявам се да съм влязал в диалог с тези творци.


Героят ви Митко едно от тези бездомни деца ли е?


- Едно от нещата, които правят Митко интересен герой е, че е освободен от срама от да бъде гей. Говори открито за любовта, която изпитва към един мъж. Много отзиви в САЩ разтълкуваха Митко като бездомен, книгата го предполага донякъде. Но знаем, че има връзка с майка си, с баба си... Говори така, сякаш не е бил жертва на хомофобски атаки. Това, което според мен го прави особено интересен е, че има по-малък вътрешен конфликт с ориентацията си, отколкото разказвача.


Казахте, че искате да сте част от разговора за живота на ЛГБТ общността тук. Представям си, че има хора, които ще се възмутят, че България присъства


- Че източникът на техния гняв идва от грешка във възприемането на ЛГБТ хората. И че съдбите, представени, в моята книга, са също толкова ценни като всички останали. Надявам се читателите, които подходят с открито сърце да видят, че тя говори за достойнството и значението на човешкия живот дори на маргинални места. Гей хората в България живеят в маргинална среда, а държавата не иска им обръща внимание.


В последната ми година в България (2013 г.) имаше протести. Хората бяха толкова отчаяни от живота си, че някои дори се самозапалиха. Никой Америка не разбра за това, в новините нямаше никаква информация - и помня колко ме ядоса това. Книгата ми говори за това казва, че няма общество на света, което да не заслужава етично отношение. Надявам се читателите й да стигнат до извода, че животът на героите й е безкрайно ценен и мястото, от което идват също има ценност.


Писали сте много за "the art of cruising". В един от текстовете си го сравнявате с поезията. Разкажете какво е това и как според вас може да се преведе на български?


- Преводът на романа е особена тема, която се надявам, че ще засегнем на представянето на 4 октомври с преводачката ми Надежда Радулова. Едно от предизвикателствата е, че има специфичен език, жаргон, речник, който съществува в местата, където има голямо и видимо ЛГБТ общество. В българския език го няма. Едно от предизвикателствата пред Надя беше да го създаде.


Английският е забележителен литературен език, защото е създаден от Чосър. Той пише много за секс. Първият ни голям англоговорящ писател вкарва в него всички "нецензурни" и "лоши" думи. Шекспир прави същото. Този "вулгарен" речник е част от англоезичната традиция и не препъва поетичния изказ така, както би било на български. С други думи, Надя е забележителна.


Но към въпроса: cruising в гей културата е да посещаваш обществените места, където гей хората се срещат да правят секс далеч от очите на другите. Такива места - тоалетни, паркове, съществуват навсякъде, но често са невидими за хетеросексуалните хора.


Не само в Бълагрия, но и в САЩ на тях се се гледа лошо. Но аз ги посещавам от 14-годишен и мога да кажа, че те създават мини-общности, богати на човешки, етични връзки. Другото е, че там се срещат хора от всякакъв произход, всички обществени класи. Няма друго място, където моят разказвач и Митко биха могли да се срещнат.
По принцип полагаме голямо старание да избегнем хората, които не са като нас, избягваме погледа им на улицата. Но желанието, страстта разбъркват тези категории и не питат. За мен това е впечатляващо, както и връзките, които поражда. Това са места, на които може да видиш напълно различния от теб като човешко същество. Едно от нещата, които исках да направя с книгата, бе да ги опиша живо.


Там, където започва романа - тоалетните на НДК, бяха най-известното cruising място, когато аз дойдох в България. Откак са отворили метростанцията там разбирам, че вече не е така. Но всеки град има такива пространства, публичните места имат свой частен живот.


Помня първия път, когато открих тоалетните на НДК. Беше първият ми месец в града и с един колега от колежа все още го опознавахме, търсехме тоалетна. Аз веднага разбрах какво се случва там. Можех да разчета кодовете, но моят приятел нямаше никаква представа.


След колежа посещавате престижната програма за творческо писане в Айова. Може ли писането и литературата да се преподава? В нашата традиция това като че ли още минава за нещо като богохулство.


- Имам смесени чувства. Определени технически аспекти на писането, разбира се, могат да се научат. Как се конструират сцени, как да напишеш изречение, как изглежда едно ефектно изречение. Но истинското писателско образование е живот, изпълнен с четене.


Ателиетата по творческо писане обаче са много полезни като уроци по редактиране. В България има наистина интересни писатели като Георги Господинов, Ники Бойков, Теодора Димова и млади писатели като Александър Шпатов. Но когато четеш съвременна българска литература, често оставаш с усещането, че няма традиция на редактирането. Първата част е изключителна, но втората например просто увисва. Мислиш си, че ако бе минала през добър редактор или ателие по писане, би била брилянтна. За мен това е пропуснат шанс. Ателиетата са шанс да общуваш с големи автори, което също е училище.


Вие написахте рецензия за романа "Физика на тъгата" на Георги Господинов в "Ню Йоркър". Какво още е необходимо, за да се открехне врата за българската литература в САЩ?


- Няколко неща не достигат на българската литература, за да получи вниманието, което заслужава, но хубавото е, че и двете са в процес на изграждане. Основното е липсата на преводачи. Българският е малък език и няма много англоговорящи, които го могат да го четат. А преводът е много трудно изкуство. Добрият преводач е също толкова важен колкото добрия писател. В момента всичко, което излиза на английски, минава през един човек - Анжела Родел.


Много унгарски писатели са част от световния канон. Чудя се обаче защо някой като Йордан Йовков, който според мен е страхотен писател, творец на световно ниво, все още е напълно непознат на английски. В сравнение с други държави с малки езици, като Унгария или Финладния, държавата не подкрепя преводите на своята литература.


Другото са връзките между писателите - срещи, уъркшопи, ателиета. Много от колегите ми в Айова прочетоха ‘Физика на тъгата" и бяха много впечатлени. Фондация "Елизабет Костова" прави много и в двете посоки.


Над какво работите в момента и отново ли е вдъхновено от място?


- В последните месеци нямах много време за работа заради представянето на книгата. Преди да излезе тя обаче започнах две неща, и двете тръгнали от конкретни места. В единия случай отново България, в другия американския Юг.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1301 Весело

  Нещо като "Хубава жена'' в гей вариант?

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  това обяснява високото ниво на американския колеж. хвала и на нашето министрство. дали учениците ше надминат учителя ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Весело

  [quote#1:"SSmart"]в гей вариант[/quote]

  така се гради демокрацията !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Дневник удариха десетката с този материал-сега на всички защитници на:християнският морал, традиционните български ценности, психическото здраве на нацията, на всички противници на ЕС създадоха забавление за поне се и половина 😀

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  За поне ден и половина

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  “...Аз не криех сексуалната си ориентация и за мнозина бях единственият открито хомосексуален човек, когото познават...“ Само ТОВА е достатъчно обяснение дали българското общество е хетеро хомогенно общество или не! Разберете- глбти са СЕКСУАЛНО МАЛЦИНСТВО, а НЕ СЕКСУАЛНО МНОЗИНСТВО в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  следващият велик гей роман на нашето време се роди в България - ЧЕСТИТО !!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  И ний сме дали нещо на света!

 10. 10 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Какви ли са тия "права" дето обратните са получили с влизането на страната в ЕС...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  “...Българският е малък език..“ Да, бе- много “малък“- само дето е основата на руския, сръбския, хърватския език! Много добре се вижда кой какви филологични познания за българският език има! За този преподавател българската филология е табула раза! За това не е много редно да говори дълбокомислено неща, от които си няма и понятие!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Някой схваща ли че това непрекъснато натякване че някой е гей не ги прави същите като нас, а по-скоро ги разделя.
  Нещо повече, с непрекъснатата си демонстрация те самите (гейовете) се отделят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 983 Весело
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Пробутват ни някаква западна култура, а ние я нещем, ама продължават да ни я натрапват

 16. 16 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аве от една страна ако има гейове, така ще има повече жени за нас така, че честито.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#12:"Храбър"]Някой схваща ли че това непрекъснато натякване че някой е гей не ги прави същите като нас, а по-скоро ги разделя. [/quote]++++++++++++++++++++++! точно това и аз щях да напиша! Тези глбти не могат да разберат, че извън шоубизнеса, в сериозните професии, никой не си наема напр. определен вид специалист/ лекар, адвокат, счетоводител, ИТ/, защото е хетеро или хомо, а защото този вид специалист може да свърши перфектно/ отлично работата, за която може да бъде нает!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#16:"Революция"]Аве от една страна ако има гейове, така ще има повече жени за нас така, че честито. [/quote]
  Абе, като ти дойде първата свалка от мъж на главата, надали ще мислиш така.

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  ''Английският е забележителен литературен език, защото е създаден от Чосър. Той пише много за секс. Първият ни голям англоговорящ писател вкарва в него всички "нецензурни" и "лоши" думи. Шекспир прави същото''

  че те имат три псувни на кръст.я булгар и србе кат почне да пцуе,десет минути не се пофтарга.

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  “...От една е страна е странно, че тя е написана от чужденец, но от друга за мен е много по-безопасно да напиша такъв роман. Първо защото живея на друго място, не съм част от тази култура, ..“ Без значение дали е гей или не, авторът си е най- обикновен СТРАХЛИВЕЦ! Понеже не може/ няма смелост да се покаже като гей в родното си кентъки, такъв, какъвто е! После да не се чудите, защо на някои глбти в България им се носи славата на страхливи и злобни към хетеро хората...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Първият му роман - за американец, който се влюбва в проституиращ български младеж - излезе в началото на годината в САЩ
  ____________
  По същия начин им излезе име на тайландските да ги наречем "мъже с ЛГБТ култура" които години наред бяха герой в американски филми !
  Благодарско братя американци ,че въобще споменавате българите в своите културни обръщения към света!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#21] от "Логика":

  Много е вероятно романчето да е аФтобиографично с леко променени нимена и телефонни номера.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  гледайте от позитивната страна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  The explanation that male homosexuals were called faggots because they were burned at the stake as punishment is an etymological urban legend. Burning sometimes was a punishment meted out to homosexuals in Christian Europe (on the suggestion of the Biblical fate of Sodom and Gomorrah), but in England, where parliament had made homosexuality a capital offense in 1533, hanging was the method prescribed. Use of faggot in connection with public executions had long been obscure English historical trivia by the time the word began to be used for "male homosexual"

  едно време са ги трепали.после ги затваряха,после ги лекуваха,после ги реабилитираха,после им позволиха да правят паради и да се женят.ся кът стане задължително,ше требе да бягаме овреме.

 26. 26 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Направиха ми антиреклама: никога няма да я прочета тая книга!
  Явно си има аудитория.

 27. 27 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 217 Весело

  Дори в държава като САЩ, която е много по-развита от България по отношение на приемането на ЛГБТ хората, 40% от бездомните деца се определят като част от това общество............................................
  Браво на американеца.Виж каква хубава демокрация ни донесе.С романи,филми,паради и т.н. и т.н.
  Не случайно сините другари обичат америка и умерената опозиция в Сирия..

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  [quote#15:"shileto"]Пробутват ни някаква западна култура, а ние я нещем, ама продължават да ни я натрапват
  [/quote]
  Е щом има фондации за западна култура значи трябва да си усвояват парите! Гей култура да има , на кой му пречи ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#16:"Революция"]Аве от една страна ако има гейове, така ще има повече жени за нас така, че честито.[/quote]

  За съжаление същия процес тече и при жените, които губят женствеността си и се превръщат в материални кучки мразещи мъжете.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Ура! Чакаме следващият педофилски велик роман а скоро и некрофилски!
  Явно да си гей вече се счета за добродетел.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Те не искат да са като нормалните хора, искат да са различни, но е много важно за тях явно да се харесват на не-гейовете. Не е достатъчно само да ги оставят намира да правят каквото си искат.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "trulr": Глупости- след като самият Вие използвате за жените израза “материални кучки, мразещи мъжете.“, значи не само не уважавате жените, и и изисквате от тях да имат интимни отношения с всеки мъж, който им предложи такива...Това разкрива много добре какво мислите за женския пол, промискуитета, проституцията и дали уважавате самият себе си като сексуален партньор- защото, ако имате сексуални отношения с кучки, значи самият Вие сте мъжко куче!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дори в държава като САЩ, която е много по-развита от България по отношение на приемането на ЛГБТ хората, 40% от бездомните деца се определят като част от това общество.......................................
  Само 40 %?
  Малко бе.До 7/ 8 години ще станат 100 %.И деца,и възрастни.Да видим какво ще кажат тогава мурзилките

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Дневник не можа и една статия да напише за вандализма в Македония, но за гейоветр няма как да не напише.Ама така е с грантовоте медии-трябва да си заслужат финансирането.

 37. 37 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Весело

  Анатема!

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 38. 38 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#26:"paf"]Направиха ми антиреклама: никога няма да я прочета тая книга!
  Явно си има аудитория[/quote]
  .................................
  "Всичко,което идва от САЩ е добро"!!
  От наръчника на синия форумен агитатор

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#15] от "shileto":

  Ами пробутват-това работят.

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Весело

  Как "следващият велик гей роман на нашето време" се роди в България
  ----------------------------------------------------------
  Ха-хаааааааааа

  Извинете,

  Но така и не разбрахме

  В КАКВО СЕ СЪСТОИ

  "ВЕЛИЧИЕТО" Му ха-хааааааааа.......

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Маайте гей романи и паради,а мюсюлманите ще раждат децата!
  Е нещата ще се променят драстично след 30-40 години,като станат мнозинство,но тва е друга и много неудобна тема!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 43. 43 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#33] от "Логика":

  Изразът наистина е грозен и не ми харесва. Но описва реалността когато в едно общество започнат да се налагат неолиберални ценности и се унищожава романтиката между половете.

 44. 44 Профил на nif
  nif
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#36] от "yanne":


  [quote#36:"yanne"]Ама така е с грантовоте медии-трябва да си заслужат финансирането.[/quote]
  протестна мрежа... тоже сучат от там.

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Весело

  [quote#43:"trulr"]когато в едно общество започнат да се налагат неолиберални ценности и се унищожава романтиката между половете.
  [/quote]
  Айде моля ви се и глезотии....

  Почне ли ебнята,всяка романтика

  деромантизира.....

 46. 46 Профил на nif
  nif
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#40] от "Hawaii":


  [quote#40:"Hawaii"]В КАКВО СЕ СЪСТОИ

  "ВЕЛИЧИЕТО" Му[/quote]
  От ваши си е. Харесвайте си го.

 47. 47 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  В Прекрасния Нов Свят няма да има класи, раси, религии и полове.
  Няма да има правителства, държави и нации.

  Ще управлява другарката Меркел с помощта на всенародната партия Голям Десен Проект!

  Трайчо ще бъде вице- канцлер!

  Който не вярва е десен екстремист!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Весело

  [quote#38:"iyu24493030"]От наръчника на синия форумен агитатор
  [/quote]
  Айде моля ти се.
  Точно пък ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ
  флиртуваше с ГЕЙ ОРГАНИЗАЦИИТЕ
  и ги прикотка да са й коалиционен партньор

 52. 52 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  защо се палите толкова ? как подобни .... истории могат въобще да повлияят на някой ? ами да им каже някой на такива вилкомен и с два тира мечета да ги събира . както е казал верният стар иконом "ми ...... сър"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 53. 53 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 607 Весело

  Защо липсва името на автора взел това изключително завладяващо и вдъхновяващо интервю?

 54. 54 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Тоя пък... ще се сраеня с Пруст и Ман

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Ше живне туризъма.

  След като прочетат творбата, орди от геювци ше заприиждат от САЩ с кораби и самолети.

 56. 56 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Борис Шивачев явно е класик.
  Над 80 години по-късно терзанията на форумните коментатори се свеждат все още единствено до терзанията на героят му.
  "...хетеросексуалният разказвач бива съблазняван от ужасяващи гей мъже. Сюжетът се състои в това, че той иска да ги убие, но постепенно приема да ги игнорира, без да им причинява насилие."
  Като това с насилието даже не е сигурно, но пък е обогатено от мантрата, че признаването на хомосексуалната ориентация за равностойна на хетеросексуалната е равнозначно на "култура", която ни налагат едновременно с "демокрация" от вън.
  Прокрадва се дори и идеята, че и жените ни ги развалиха с тая "демокрация от вън".
  Нищетата ни си е абсолютно домашно производство за съжаление, никой друг не ни е виновен.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално
 60. 60 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 217 Весело

  Най после нещо велико с което да се гордеем.Минестеркъта на просветата да не се мота,а да го включи в учебната програма по литера за седми клас.

  5ar8
 61. 61 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  " Но аз ги посещавам от 14-годишен и мога да кажа, че те създават мини-общности, богати на човешки, етични връзки. Другото е, че там се срещат хора от всякакъв произход, всички обществени класи."

  За съжаление авторът е изтървал възможността да се навре в тоалетната на Докторската градина - един автенртичен извор на гей-импулси...

  I Want To Believe
 62. 62 Профил на nif
  nif
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#55] от "dosetliv":


  [quote#55:"dosetliv"]След като прочетат творбата, орди от геювци ше заприиждат от САЩ с кораби и самолети. [/quote]
  МОЛЯ ДАМИТЕ ДА НЕ ЧЕТАТ ТОВА !

  Докато НРБ беше във Варшавския Договор, тук идваха полякини и чехкини. Сега защото сме в НАТО ще чакаме "геювци".

 63. 63 Профил на nif
  nif
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":


  [quote#51:"Hawaii"]Точно пък ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ
  флиртуваше с ГЕЙ ОРГАНИЗАЦИИТЕ[/quote]
  Нали Дим Дуков беше ваш активист.

 64. 64 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Като гледам сумати народ във форума страда от същото като Рьом. Само, че той е бил човек на делото а не форумен драскач.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 65. 65 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Няма лоша реклама. Винаги е интересно да видиш БГ през погледа чужденци

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 66. 66 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#64] от "DDR":

  Хе-хе и то най-надъханите май не са са в "правия път"- фантазират си с голямо "отвръщение", а фантазиите им сами по себе си ги разобличават...

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  [quote#24:"дерибеев"]

  гледайте от позитивната страна [/quote]
  Коя е тя? Не виждам нищо позитивно в това, че децата ни ще бъдат възпитавани от такива хора.

 69. 69 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  [quote#42:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Маайте гей романи и паради,а мюсюлманите ще раждат децата![/quote]
  Да, така е, след време мюсюлманите ще бъдат мнозинство, защото се множат и плодят, а белите мъже вървят по двама хванати за ръчичка и искат това да го издигнат в норма. Много ме е яд на агресивната пропаганда на тези перверзници и желанието им да направят от децата ни маймуни като тях.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#68] от "proza":

  Всеки случаи по-добре, и научно доказано, тесногръди хора които безпричинно мразят

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 72. 72 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#58:"voltaire"]Следващата стъпка е да опише как американски тюлен се влюбва в млад афганистански гей. [/quote]

  Братчед, сядай да пишеш сценария. В Холивуд ще го глътнат като топъл ху..., исках да кажа хляб.

  /не се чете/
 73. 73 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#68] от "proza":


  До коментар [#69] от "proza":

  Не се притеснявай, мутрите, които се стрелят по улиците, силиконките и чалгата са с по-силни позиции и ще ги оформят по свой образ и подобие.

 74. 74 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Отговорността и вината за негативното отношение като цяло/вж. 99% от коментарите/ е единствено и само на медиите и разни организацийки, дето си изкарват хляба да ни навират в очите личния живот и проблеми на определена група хора. Защо мен трябва да ме интересува/засяга кой с кого прави секс и любовните и социални техни тегоби.
  Наистина е много досадно и има 100% обратен ефект.
  Ако някое лице е дискриминирано на работа заради сексуалната си ориентация/друг въпрос е защо е нужно да афишира някой интимния си живот пред колегите/, то аз първа бих го защитила и му дала съвет да потърси правна помощ.
  Мили "различни" бъдете здрави, обичайте се но не е нужно да ни натрапвате имагинерните си "проблеми".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 75. 75 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това ли трябва да ни е голямата гордост?!

 76. 76 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Весело

  Светът е пълен с плужеци, но ние сме цветни и летим.
  Нали така Гарт

 77. 77 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#76:"xali"]Светът е пълен с плужеци, но ние сме цветни и летим.
  Нали така Гарт [/quote]

  Не знам колко плюса да ти поставя за това изказване - мога само един. Но приеми и една целувка от Тони.

  /не се чете/
 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  [quote#11:"Логика"]...Българският е малък език..“ Да, бе- много “малък“- само дето е основата на руския, сръбския, хърватския език![/quote]
  Като застанеш пред огледалото, ако това дето виждаш не ти харесва, вината не е на огледалото. Колко милиона в света говорят български? Ха сега ги сравни с броя на хората, които говорят сносно английски. Сега схвана ли, какво означава "малък език", гледано от страна на писател, издател или брой читатели?
  И да си знаеш, че никой не е по-голям от последната си победа. Така, да не се учудваш примерно що спартанците са били най-яката армия с най-страшните войни, а днес няма държава Спарта.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Като се правим, че не ги забелязваме, те няма да изчезнат. Има ги и ние трябва да ги разберем и приемем, че са различни.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на MY WALDEN
  MY WALDEN
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "Роси":
  "Като се правим, че не ги забелязваме, те няма да изчезнат."

  Така е. Почвам да им рукоплеща като ги вида по ларгото да са си награбили задниците.

  Flying higher, ...higher, ...higher!
 82. 82 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1127 Весело

  Реномето на Американския Колеж досига нови висини в следващия си роман лорд Гриинуел може да опише и връзката на гей преподавател от американско училище в София с проституиращ ученик...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 83. 83 Профил на MY WALDEN
  MY WALDEN
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "защо е важно да има гей литература?"

  Важно е да има и гей литературни критици.

  Flying higher, ...higher, ...higher!
 84. 84 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Весело

  Ръгай, Рангеле!
  После съ цалуваме!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Абе четох откъс (има го във Vice) ама не ме впечатли. Чак с Набоков или други класици да го сравняват е доста пресилено.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Гей парад всеки ден , до победата.Това с манастирите е дреболия, я да надникнем зад кулоарите на онова заведение където с големи букви е написано "Съешението прави силата.Не разбирам защо теб и мен трябва да ни клатят всеки ден.Тя римата идва някак си от ритамът.Дий Белчо,дий Сивушке за благо на......

 87. 87 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Не знам дали от моето обучение, възгледи, обкръжение или консерватизъм, но не мога да понеса/разбера/приема описания за духовния живот в тоалетните (или животинската страст ако щете) на обкръжението на писателя.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  значи, митко гея има разтърсващи сърдечни преживявания в тоалетните на НДК. съжалявам, но това не ме приближава до гей общността, а напротив.

  иначе, зачудих се защо е толкова важно да се обявява някакъв роман като "гей роман". ако е просто "добър роман" по критериите на литературата (разтегливи или не, това е въпрос на литературната критика, не на гей движението), би следвало неговият гей аспект да бъде просто вторичен. ако обаче е много важно да знаем, че е "гей" роман, значи качествата му като литература са вторични, същностно е това, че е "гей". което значи, че не трябва да го четем като литература, а като пропаганден афиш, някакъв тип апотеоз на гей движението. т.е. позив някакъв, печатан на партизански циклостил в гей тоалетните на НДК. чудна история, цялата тази гейско-романтично литературната. иначе да очакваме, на същия принцип, при който "гейското" е същностен отличител на типа роман, и "православни" романи, "мюсюлмански" романи, "атеистични" романи, въобще цял един обхват от нюансирани типове романи.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#87] от "penetrating":

  как, не сме достатъчно разкрепостени, т.е. осъдително схоластично инквизиторски нелиберални сме, когато не разбираме дълбоките сърдечни страсти, избухващи в отходното място като социален топос. меа кулпа, това-онова, следва за нас.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#79] от "Роси":

  ами аз съм така с джихадистите. да ги тункаме и приемем като различни. ама на, пусто, те не рачат...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  До коментар [#89] от "abdelhaqq":

  Отлино обобщено!

  Ех, може и да съм просто стар със свит кръгозор, нетолерантен дървар, който не разбира дълбоките трепети, които резонират в опиканата тоалетна, с използвани хартии в ъгъла

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Аман от тия вече! Аз съм straight ама не пиша книга за това. Когато почнат да се размножават ще им кажа евалла

 93. 93 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#91] от "penetrating":

  да не забравяме и надписите с маркер по тоалетните кабинки "правя свирки, иван. телефон еди кой си". или "анален секс, пешо. телефон еди кой си"...ех, тази префинена гей романтика.

  и сега ако модераторът ме изтрие, ще го призная за задръстен хетеросексуален, който не разбира трепетите на Митко и автора му от гореспоменатата статия, нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  До коментар [#93] от "abdelhaqq":

  Не, по-скоро ще ти поиска пари за скрита реклама

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#88] от "abdelhaqq":

  Анонсът така е дразнещ и има спекулация, но по-скоро се търси дискусия според мен.
  Би било интересно да пуснат октъс тук.

 96. 96 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#95] от "linard":

  аз с годините станах наистина много консервативен, признавам си. т.е. когато някой "търси дискусия", гледам първо внимателно как, и после съдържателно - относно какво. а този материал е наистина одиозен. и одиозно поднесен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 97. 97 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Awesome. Not!

  This is some queer stuff.

 98. 98 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 495 Неутрално

  [quote#12:"Храбър"]Някой схваща ли че това непрекъснато натякване че някой е гей не ги прави същите като нас, а по-скоро ги разделя.
  Нещо повече, с непрекъснатата си демонстрация те самите (гейовете) се отделят.[/quote]


  Абе и аз го забелязах. Има гейове, които дори и в САЩ и дума не обелват за сексуалната си ориентация - гледат си живота, вършат си работата и дори понякога ми се струва малко тролват хората с подмятания за мацки и гаджета.

  Други само това им е на устата. До човека си е. То ако не беше гейството, с друго щяха да се опитват да се чувстват специални и отделни от другите.

  Но за някои е и малко до възрастта - младежка несигурност, да се утвърдят по някакъв начин, ала бала. Разбираемо е.

 99. 99 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Ооох... Как да ви кажа... Това минава границите. Симпатизирам на гей-хората, трансджендърите и т.н., обаче добрата литература, добрите филми, доброто изкуство въобще не се определя от сексуалните предпочитания на автора, нито пък се нуждае от подобна глупава реклама. Ако най-голямото достойнство на една книга е, че е за гейове, язък за хартията и мастилото.

  Едни от най-добрите писатели никога не съм знаела, че са гей, а и не ме е интересувало, творбите им са си хубави и без да се изтъква това. Наскоро научих, че Ханс Кристиан Андерсен е бил бисексуален, харесвам Уайлд, Мънро-Саки, Селма Лагерльоф... далеч преди да разбера че са хомо... Просто са правели качествена литература.

  "Датското момиче", "Клубът на купувачите от Далас" са страхотни филми съвсем не защото темата са гейове и трансджендъри...

 100. 100 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Защо не оставите най-после хомосексуалните на мира? Не се занимавайте с тях, не им правете гадни гей-паради, не рекламирайте на техен гръб книжлета! Оставете ги просто на мира да си живеят тихо и ненатрапчиво живота, както те искат и не си правете на техен гръб реклама на журналистически и литературни импотенции, които опитват на техен гръб да си изкарват парите, защото за нищо друго не ги бива! Квалифицираните хомосексуални ги презират! Спрете най-после с тази гадост, дето завоалирате като "толерантност". а правите точно обратното - настройвате останалите срещу хомосексуалните! Оставете ги на мира веднъж за винаги!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK