Илия Троянов, писател: Политическите затворници на режима бяха истински свободните хора

Илия Троянов, писател: Политическите затворници на режима бяха истински свободните хора

© Анелия НиколоваНемският писател от български произход Илия Троянов е роден през 1965 г. в България, но през 1971 г. семейството му бяга в Западна Германия, което се оказва началото на едно дълго пътуване. У нас той е известен най-вече с филмирания си роман "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", но живее и пише от Найроби, Мумбай, Мюнхен и Виена и от пътищата на Индия, Арабския полуостров, Африка и Северна Америка, където върви в стъпките на известния английски пътешественик сър Франсис Бъртън. Автор е на многобройни пътеписи и книги, сред които романа за Бъртън "Събирачът на светове", документалната книга за българския преход "Кучешки времена" (преиздадена у нас като "Революция менте"), публицистичната "Посегателство над свободата. Истерия за сигурност, полицейска държава и ограничаване на гражданските права" (в съавторство с Юли Це).


На 27 септември Троянов представи в София най-новия си роман "Власт и съпротива", който разказва за последните 70 години от българската история с изповедите на двама герои: политическият затворник и дисидент Константин и преследвалия го офицер от Държавна сигурност Методи. Книгата, базирана на архиви, писмени и устни свидетелства от това време, бе сред 20-те заглавия, предложени за немскоезичен роман на 2015 г.в Швейцария, Австрия и Германия.


Издателят нарича "Власт и съпротива" романът на живота ви. Разкажете за работата си с архивите, срещите си с живите свидетели. От колко време работите над книгата?
- Роман на живота ми е в смисъл, че 20 години се занимавам с тази тема. Завърнах се през декември 1989 г. и имах много живи впечатления от събитията тогава. Няколко неща ми станаха ясни: едното е, че няма истинска промяна, а другото, че много от най-интересните биографии, хора от съпротивата, хора, които са имали изключително смел, достоен и твърд живот, бяха изолирани от обществото. Не им се даваше отзвук в медиите. Като погледнеш техните публикации, повечето са самиздат.


Имах срещи поне с дузина, ако не повече от тези личности, които са лежали в лагери и затвори. Освен това през 2007 г. направих един документален филм за немската телевизия ("Напред, но нека никога не забравяме. Балада за българските герои" по ZDF - бел. ред.) Наех един автобус и посетих Белене заедно с около 50 души, които са били затворени там. Беше изключително интересно за мен като писател да съпреживея това. Някои се завръщаха за първи път. Освен това част от тях ми предоставиха и досиетата си от Държавна сигурност.


Впоследствие започнах да търся контакти с бивши офицери от ДС, тъй като ми беше ясно, че трябва да покажа и двете страни. Книгата е базирана на изключително дълбоко проучване на въпросите, които засягат тези две големи теми - власт и съпротива.


Илия Троянов, писател: Политическите затворници на режима бяха истински свободните хора

© Анелия Николова


Беше ми нужна и дистанция, за да започна да пиша романа. За разлика от документалния или научен труд, когато човек пише роман, по моя опит, се нуждае от време.


Събирателни образи ли са двамата ви герои - съпротивляващият се затворник Константин и преследващият го офицер от ДС Методи? Прототип на героя ви изглежда е анархистът и дисидент Георги Константинов.

Анархистът Георги Константинов е затворен едва 19-годишен заради взривяване на паметник на Сталин през 1953 г., само смъртта на диктатора позволява вместо смъртна присъда да получи следващата най-тежка - 20 г затвор. Излежава 10 от тях в най-тежкото откъм репресии време, но след излизането си продължава да бъде преследван и в началото на 70-те успява да избяга във Франция. Там работата на службите над него продължава. След промените се връща в България, където води дълги дела за достъпа до данните, събирани за него от ДС, които първоначално са му отказани. През 2007 г. е предложен от лидера на СДС Петър Стоянов за член на Комисията по досиетата, но не е допуснат от сегашните служби, отново заради етикета в архивите им "терорист". Оказва се, че досието му съдържа 50 тома и започва от ранното му юношество. Автор е на много книги, сред които "Възможна ли бе съпротивата срещу Държавна сигурност", "Емигрантски спомени", "Напред и ако пътят води към Голгота" и др.

- Използвам биографиите на мнозина личности, събирам ги в един герой, но очевидно в случая на Георги Константинов, който е мой чичо, имам много по-интимен достъп до мисленето му. Той може би отговаря за 50% от този образ. С останалите също съм разговарял често, на дълго и на широко.


Как склонихте офицери от бившата Държавна сигурност да говорят с вас?


- Години на ред никой не искаше да говори с мен. Но с времето тези хора се успокоиха, защото престанаха да се страхуват от последиците на своите престъпления. Разговорите с тях са интересни не с нови факти, а с психологията си. Може да звучи банално, но не е несъществено - всеки иска да изглежда пред себе си като добър човек. Затова изработва легитимация на живота си, маска, сякаш отива в телевизията и му слагат пудра. Сякаш отваряха куфар с реквизит и се гримираха пред мен.В голяма степен това беше изворът за фигурата на Методи, който е лишен от лоша съвест.


Целта на този герой бе да се обрисува нормалността на злото. В световната литература то често е пресилено, мефистофелско,гений на злото. Това според мен не отговаря на средния служител на системата в тукашната диктатура, а едва ли и в други. Интересно бе да изградя образ на злодей със свои схващания и мотивация, по-комплексна от простото осъждане.


Срещнахте ли в разговорите си с офицерите някаква форма на съжаление?


- Не. Нула. Обратното - чувстват се напълно оправдани пред себе си.


По заглавието книгата на Георги Константинов, възможна ли беше съпротивата срещу ДС?


- Мисля, че романът го доказва. Но доказва и нещо много по-съществено, а именно, че онези, които са били в съпротивата, са били свободните хора. Значимият и радикален според мен момент е, че те се чувстват по-свободни в затвора, отколкото населението, което живее в една система - всеобщ затвор.


Много неточно се използва думата жертва. Може би забелязахте, че аз не я ползвам, защото всички тия хора никога не са се самоописвали като жертви, а са имали чувството, че са противници в една борба, и не е много ясно кой е победил в нея, защото те не са позволили системата да ги пречупи. Въпреки че са жертвали здраве, живот и години на свобода и лично развитие, те смятат, че това е било не само нужно и оправдано, но и смислено.


Ако искате съвсем радикално да съпоставим двете позиции, нито едната, нито другата има каквито и да е съжаления за станалото. Това е интересен психологически момент.


Илия Троянов, писател: Политическите затворници на режима бяха истински свободните хора

© Анелия Николова


Следва ли тогава, че за тях годините след 1989 г. са по тежки - когато в отсъствие на явна цензура и репресия делото на живота им не е достатъчно признато?


- След 1989 г. - няма официални числа, но близо 2-2,5 млн. българи са напуснали страната, най-вече млади хора. Броят на емиграните в други бивши социалистически страни е по-нисък. В онези страни от бившия блок, където има някакво горе-долу критично разглеждане на миналото - има много изследвания по въпроса - има по-малко мафия, по-малко олигархия, по-малко корупция. А там, където този процес почти не е започнал - България, Румъния, Украйна, Русия, имаме това, което днес се нарича олигархия. Континуитет на стопанските и финансови позиции на някогашния режим.


Фактът, че нямаше никаква сериозна промяна през 90-те не беше неизбежен. Ако имаше достатъчно голяма съпротива през 89-а и годините след това, можеше нещата да се развият и по друг начин.


Там ли се коренят днешните ни проблеми, пропускът престъпленията на режима да бъдат ясно осъдени? Или слабата съпротива е нещо, което го съпровожда у нас отпреди? Питаме се защо у нас няма унгарски, чешки събития?


- Защото репресията на 50-те и 60-те години беше зловеща. Не всеки е твърд. А политиката на ДС, КГБ, на ЩАЗИ, бе да превърне всички в доносници - като гледате статистиката, почти във всяко семейство у нас е имало по един доносник. В Унгария имаше революция, да, но след 1956 г. също има заглъхване на гласовете. Безспорно в някои държави имаше повече бунт. Румъния и Албания сякаш са подобни на нас.


Има много моменти на пропуснати шансове - например 15 декември 1989 г., когато пред Народното събрание се бе събрала огромна гневна тълпа. Тогава политиците на прехода като Жельо Желев и други говориха за кръгли маси, мирен преход и т.н. Голям исторически въпрос е дали може да има кръгли маси и мирен преход с представителите на една зверска диктатура. Аз смятам, че доказателството е в България и съседните страни, където това доведе до пълна победа на старата номенклатура.


Да се върнем към романа. На мен ми е ясно, че в България се чете като една панорама на българската съвременна история, но интересно е, че в другите държави - в момента книгата се превежда на 10 езика - хората го четат като репрезентация на въпроса как се създава съпротива и какво е съотношението, много комплексното взаимодействие между власт и съпротива. Те взаимно се дефинират и действията на властта често зависят от това дали има съпротива. Когато тя е по-масова, често властта отстъпва.


Една забавна история - получих дълго писмо от читател във връзка със скандала във Volkswagen. "Като чета за него - пише той - йерархия, измама, валшификация, измама, корупция, никой не поема отговорност, никой не е виновен - това много прилича на българската комунистическа партия и система." Това е силата на романа, и затова избрах да не е научна или документална книга - чрез силата на структурата и философията да обрисува картина, приложима към различни моменти.


Категоричните и упорити гласове като този на чичо ви в България обаче сякаш са малко. Защо, според наблюденията ви и какво ги отличава от другите хора?


- Вижте, ние не знаем дали са малко. До ден-днешен няма нито едно сериозно изследване върху периода от 1944 г. до смъртта на Сталин. Комунистите идват на власт чрез Червената армия, но броят им в България е много малък. Как една военна окупация с много малка опора в населението става всемощна?


В тези години има много, много репресии, много убити. След 1944 г. част от вниманието бе прехвърлено върху разстреляните от Народния съд, но те в голямата си част не са били съпротива, те са пострадали в качеството си на представители на предишната власт. След като се разгледат всичките лагери, изселвания и репресии на този период бихме могли да кажем каква е била съпротивата. Иначе, философски погледнато, тя винаги е привилегия на малцинството.


А на другия въпрос: дълбоки убеждения, твърдост и липса на егоизъм. Схващане на живота към дълг към нещо по-голямо от самите тях. Независимо от тяхната позиция, защото ще забележите, че има хора с различни политически убеждения: от крайно десни, легионери, до анархисти, религиозни, нерелигиозни, републиканци, монархисти... Не политическото убеждение те води към съпротивата, а вътрешното схващане, че има нещо по-ценно от оцеляването.


Има ли ситуации, в които познатото оправдание на несъпротивляващите се "такива бяха времената" е адекватно според вас?


- Тук също е нужно едно сериозно изследване. Тази дискусия се проведе в Германия във връзка с нацизма и дълги години се твърдеше, че ако не си следвал законите и нарежданията, можеш да очакваш наказание. Че никой не очаква от теб саможертва. Но излязоха много интересни изследвания, които показват, че не е било така. Че е имало много случаи на хора, които са отказвали - например да разстрелват инвалиди или съветстки военнопленници. Това, мисля, е първият мит, който трябва да се разруши.


Точно преди няколко дни имах четене в дом за хора със сериозни психически и физически увреждания близо до Франкфурт. Притежателят на книжарницата ми разказа, че по време на нацизма там е прилагана така наречената "евтаназия". Какво са могли да направят лекарите, каза той, трябвало е да убият или да бъдат убити. А точно в този случай е установено, че онези, отказвали да изпълнят заповедите, са били разселвани, загубили са хубави постове, заплати. Но не са били убити.


Така че възможност за малка съпротива е имало - единственото, което е щяло да пострада, очевидно е кариерата. Времето е било различно, но изборът не е бил между пълен опортюнизъм и саможертва. По средата е имало много шансове донякъде да запазиш достойнство. И в романа има много примери за това как без да си голям опозиционер, може да не си предател.


Освен това хората винаги преувеличават нужната смелост. Моите родители избягаха по един вероятно опасен начин, но това не е акт на някаква неразбираема, херкулесова смелост. Когато живееш зле - а толкова хора след 1989 г. казаха, че тази система е разбила живота им - въпросът е в даден момент да събереш малко енергия и кураж и да кажеш, повече така не може.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Чест и достойнство! Морал и почтеност!

 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  много ме впечатли това: "да се обрисува нормалността на злото. В световната литература то често е пресилено, мефистофелско, гений на злото."

  няма как човек да не се сети за хана аренд и баналността на злото в айхман в ерусалим. злото винаги е такова: малко, плоско, посредствено, банално, привично, никакво, невпечатляващо, дори и когато е в огромни мащаби. защото не е антитеза на доброто, няма съществуване само по себе си, то е просто...отсъствие на доброто в принципността му.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Още един "патриот", който обича България дистанционно - от Германия. Сега такива ни поучават каква е била България и кой какъв е, нищо че нямат представа какво е било, ама "събирали фотографии". Специално в случая този е от кохортата дето продължават да ни люлеят в робската люлка - ДС, "комунизма" и подобни, сякаш онези оттатък бяха ангели небесни.

 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Помня с какъв респект се умълчавахме в схлупената къщурка когато дядо врътнеше копчалъка на ВЕФ-а и през бръмчалката на заглушителите слушахме Репортажите на Георги Марков и после старите пиеха, псуваха а аз десетина годишния хлапак се блещех и плашех що се толкова настървяваха.
  Но по-лесно се дишаше и усещахме духа на Свободата след всеки Репортаж.

 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Системен нарушител":
  "Ония оттатък" си живееха нормален СВОБОДЕН живот - с добро и лошо.
  У нас беше (и все още е в някаква степен) терор на полуграмотни шебеци и каскети.

 6. 6 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#3:"Каишков - Системен нарушител"]Специално в случая този е от кохортата дето продължават да ни люлеят в робската люлка - ДС, "комунизма" и подобни, сякаш онези оттатък бяха ангели небесни.[/quote]

  каишков, в сравнение с тукашната ти любима по домашному "робска люлка" "онези оттатък" наистина са били ангели. това е и вечната камуняшка заблуда - всички били, казвате, едни и същи акита, само дето нашенските акита били по-хубави, единствено защото...са нашенски.

  истината е, че има качествена разлика между едни и другите. и вие го разпознавахте и признавахте с лелеенето по...стоките на корекома, например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  "Не политическото убеждение те води към съпротивата, а вътрешното схващане, че има нещо по-ценно от оцеляването."
  Това е за тези, които оправдават предателството към близки и приятели с "такива бяха времената".

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Когато живееш зле
  ======================
  Интересно, сега живеем още по зле, България се стопи с над 2 милиона за 20 години, страната изглежда като след война в мирно време и при това "десните" ни лъжат, че процъфтяваме, а "демократа" Троянов продължава да живее с "борбата срещу комунизма" в България. Уютна работа.

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#6:"abdelhaqq"]"онези оттатък" наистина са били ангели[/quote]
  Ами ангели са те и сега са такива. Аз не съм чувал немци или американци да са се опитвали да съсипят някоя страна, особено пък ако е по слаба от тях. Ти чувал ли си?

 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#5] от "k_":

  точно така. ама каишката смята, че върши идеалистична услуга на ония, дето му плащат.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Така е. Злото, малкото зло, винаги е около нас и ние го подритваме, свикваме с него, понякога го заобичваме. Тогава вече ставаме самото зло.

  До коментар [#2] от "abdelhaqq":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Системен нарушител":

  в сравнение с комунетата са ангели бе, каишка. не си чел Платон, който казва, че и "най-красивата маймуна е по-грозна от най-грозния човек". е, такава е разликата между източния комунизъм и западната демокрация. какво не му разбра.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  Непремено ще прочета новата книга на Троянов. Престъпленията на комунизма не трябва да се забравят и трябва да се изобличават.
  А, тези мантри колко добре се живеело по време на комунизма, мурзилките да ги разправят на някой друг.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#10:"abdelhaqq"]очно така. ама каишката смята, че върши идеалистична услуга на ония, дето му плащат.[/quote]
  Не съди по себе си, идеали на добра цена е измислица на либералите.

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":

  на крак, о парии презрени? икономическият аргумент за теб няма смисъл? позор за марксизма си, каишка...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#13] от "andreas_hofer":

  естествено.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Имам чувството, че Троянов може да си изкарва прехраната само от комунизма в България. Това, за което пише са претоплени манджи. Тези, които живяхме тук много по-добре от него знаем какво беше. Учудвам се от хора, които му се възхищават. Че за какво пише този ? Нима не знаете това ? Нали сте живели по онове време ? Нима не знаехте, че ДС слухтеше навсякъде ? Защо един, който никога не е живял в страната, в която ДС бе навсякъде е нужно да ви говори за това, а вие да го гледате с отворени уста ?
  Да не говорим, че има ново поколение, което и пет пари не дава за ДС, политзатворници и др. подобни, а се интересува само от парите.

 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#15:"abdelhaqq"]икономическият аргумент за теб няма смисъл?[/quote]
  Искаш да кажеш тоталната бедност в която потопихте България ли?

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Системен нарушител":

  красивата маймуна срещу грозния човек, респ. мечтата ти комунистическа срещу демократичната реалност.

  мисли върху това, каишка, и ще ни спестиш много спам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каишков - Системен нарушител":

  искам да кажа, че ако отричаш плащането на съвестно заработения от теб труд на идеалистката комунистическа нива, отричаш маркс, комуто енгелс плаща. язък. а толкоз правоверен изглеждаше.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#18:"678"]Тези, които живяхме тук много по-добре от него знаем какво беше.[/quote]

  може би да. обаче къде са ония писани спомени и документи за това време? изчезнаха. или ги няма. никой не се потруди да проучи, опише, потърси, съхрани, образова идущите поколения. и затова сега берем плодовете от същото нещо, например, олевяващото се поколение докторанти в университите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#18] от "678":
  Ами защото разговорът за времената на соца в България все още не е проведен.
  Какво точно и какъв е бил правешкия каскет? Какви са биле членовете на Политбюрото на БКП (Българската Комунистическа Партия)?
  Какво точно сме внасяли от Русия и какво изнасяли? На какви цени?
  Кой точно е работил и какво в Коми АССР, по трасетата на газопроводите и строежите в СССР? Кой и колко е плащал за това?
  Кой е крал "супер технологии" за СД-та, какво е строил в Стара Загора и дублажа му в СССР, колко е платено за услугата?
  Тия неща ги няма никъде - ни в музеите, ни в телевизиите, ни във вестниците, нито в учебниците.
  И България и българите продължават да плащат някакви милиарди всяка година.

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#13] от "andreas_hofer":
  Те наистина си живееха много добре през соца и е нормално да съжаляват за безвъзвратно отминалите времена.
  Нещата бавно и постепенно си идват на мястото.
  Лишени са от придобивките на оня живот - трябва са плащат, представи си.
  Компаниите им ежедневно фалират, затънали от дългове и под натиска на конкуренцията.
  Навън извън България им бият чембери, никой не ги брои за слива и постоянно им режат спатиите.
  Какво по-добре от това?
  Който се занимава с политика в България в момента и не отчита тия неща, значи изтича с тях в канала.

 25. 25 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#23] от "k_":

  Ти сериозно ли мислиш, че Троянов може да ти даде отговор на икономическите въпроси, които задаваш ? Сериозно ли мислиш, че той знае повече за правешкия каскет от теб и други, които се интересуват от политика ? А завода в Стара Загора бе унищожен заради натиск от западните ни приятели, за да не им е конкуренция. Както и примерно ракетите СС-23 бяха унищожени, защото Турция постави такова условие за да ни приемат в НАТО. Мислиш, че ни приеха в НАТО и ЕС заради хубавите очи ли ? И че те нямат сметка от нас ? Същите западни приятели много бяха загрижени да пропадне "Южен поток", а сега дори не гъкват за изграждането на "Турски поток". Защо Хилари Клинтън навремето дойде в България и веднага след това Борисов обяви, че няма да се строи "Южен поток" ? Ами Маккейн защо се изтърси тук ?
  Защо ни приеха в НАТО и ЕС, при положение, че ченгета и комунисти за завладяли всякакви позиции в България ? Кои най-много се възползват от еврофондовете ? Не са ли техните фирми ?
  Темата ДС и доносниците е само една дъвка и нищо повече. Ченгетата и техните деца си живеят живота, Троянов си изкарва хонорарите и това е положението.

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#25] от "678":
  Със сигурност Траянов не може да отговори на въпросите.
  Но поставя основата от която да се тръгне.
  Не можем да станем що годе нормално общество, ако фундамента е от соца.
  Иначе относно бизнеса на ченгета и наследниците им - ами от моята камбанария (и аз шетам насам-натам) всичките гълтат вода яко. Къщи, коли, имения - всичко заложено и пищят на умряло, че банките (дори и тия дето биле "от техните" ги режели.
  Нямат визия, нито и грам идея как ще си оправят в идващите времена.
  За ДЗУ-то в Стара Загора няма какво да говорим - Потьомкиновска колиба и фалшименто от кота нула. Да имаш идеята, че ще откраднеш технология за правене на СД-та и дакот си натуткаш и похарчиш милиарди е простотия на търкалета.
  Между другото дублиращия завод в СССР все още не е платен.
  За Патоци и прочие глупости - забрави. Българите повече от десет години не могат да построят две тръби да си вържат газовата система със съседните страни, камо ли няколко стотин километра магистрален такъв.


 27. 27 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всички мръсотии,натворени от Червените "човеци",трябва да влязат в учебниците по история,а самите подчовеци,да се изучават в учебниците по зоология,за основните и средните училища,а във ВУЗ-овете в часовете по етология.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Илия Троянов, писател: Политическите затворници на режима бяха истински свободните хора-чичото на Петър Стоянов е бил полицай преди 9.9.1944, но са го оставили на работа и след това, когато той се е занимавал с преследване на горяни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#19:"Каишков - Системен нарушител"]Искаш да кажеш тоталната бедност в която потопихте България ли?[/quote]
  Кой я ПОТОПИ бе Каишков?
  Вие комунетата, ченгетата и агентите. И копелдаците ви.
  Кой извърши 10 Ноември бе Каишков?
  И КОЙ УПРАВЛЯВА българия ДО ДЕН ДНЕШЕН?????

  До коментар [#19] от "Каишков - Системен нарушител":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  "Кучешки времена ",другата книга на Троянов разказваща за съдбата на политоческите затворници у нас,за съдбата им след 90 та година,за страха дори тогава да се кажат високо и ясно престъпленията на комунизма,неуспелият ни преход се дължи и на тази причина.Вярно е безспорно че иатината остана скрита а много хора,истинската история неразказана,и май така ще си остане.

  klimentm
 31. 31 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Е не ги възхвляй чак толкова, дядо ми който избягва от затвора и се присъединява към Пиринските горяни и по-късно избягва в Гърция откъдето незаконно внася взривове в България до 55г, всъщност е вкаран в затвора по политически причини защото е отишъл при местния комунист и му казал сега е комунизъм жените са общи и аз ще спя с твоята, на сутринта го арестували по бели гащи в леглото й. Като се запознах с него в САЩ през 91г, той ми разказваше как са ги лъгали че запада ще им дойде на помощ ако се вдигнат, но след Берлинското въстание никой вече не вярвал на запада и горянството умира. Но неговите истории за политическите затворници и горяните, често бяха негативни за хора с прякори лихваря, фашиста, жандармера. М/у другото той е бил преводач в ЦРУ и ми разказваше как САЩ са давали пари на турците да се разбунтуват в България.

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#4] от "k_":

  ха ха ,всички бяхме така , баща ми слушаше Вефа ,че беше и малко глух ,понеже е лежал точно в Белене и са го били по лицето , ама си слушаше редовно Свободна Европа и имаше много правилна позиция по всичко ,което става по света ,сега е жив и здрав на 90 години и все още ме радва с коментарите му за нашите тъпи политици , купил съм му страхотен телевизор от най висок клас ,супер уредба ,за да чува ,защото е почти 100% глух и знае какво ще стане ,преди всички говеда дето ни управляват да измислят как да закопат тази държава .

 33. 33 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#25] от "678":

  разграбването на България и властта на ДС се поддържа на 100% и от Москва и от западняците ,не случайно парите и активите и фирмите на всички комунисти от изток до запад ,от Китай до Източна Германия са именно на запад ,заедно с техните деца ,комунизма се лансира от запада ,а тези дето се бореха тук за демокрация и свобода са будали ,винаги точно запада ги е продавал ,затова ние техните деца сме си в България .

 34. 34 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Пишел за комунизма! Ами това е животът ни, това е 20 век. Фашизмът и особено комунизмът ни развратиха. Иначе, повечето други български писатели, които смятаме за добри се въртят още във Възраждането и най-много до 1944 година. Да не говорим, че истинският талант е и визионерство.

 35. 35 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Важна е вътрешната свобода на човек,тя е,която не може да ти бъде отнета!
  Затова обичам Илия Троянов.

 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#31] от "accidental":

  Да, в интервюто нищо не се споменава за горяните, а реално това е била първата по-масова съпротива срещу комунистите в цяла Източна Европа. И, да, имали са големи надежди, че Западът ще се намеси, но това така и не се случва. Както имахме надежди и че след промените, и особено след присъединяването към ЕС и НАТО, нещата ще се променят значително, но не би. Това за негативните прякори за някои от горяните е интересно, за първи път го чувам. Както и за финансиран бунт на турците в България от САЩ.

 37. 37 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Системен нарушител":
  Другарю ........... бе вие сте странен медицински случай. Явно сте над 80. По стила на писане и "силата на анализа" ви сякаш четете още стари броеве на Вестник Работническо дело и обитавате някоя дупка в старчески дом с резервни зъбки. Явно са забравили да ви донесат днес закуската което обостря чувството за остра незадоволеност. Няма и на какво да шляпкате и в безпорядъка и решавате да си дращите там нещо да има за боричкане. Странното е че все са ви СИВИ .... словесните дефекации и флуктуации. Нищо не предлагате но си шляпкате така в унес ... Соца не прощава. Направо ви е РАЗВИНТИЛ ДЕ ЩО е имало за развинтаване. Ни болт ни гайка. Виси на ръждиви завраки .... Чудна работа сте това ДЪРТАЦИТЕ с ЧЕРВЕН БИЛЕТ в задните части и долар в устата. Ма да ядеш не забравяш. Това другарите никога не забравяте да ЯДЕТЕ.
  Пази БОЖЕ ... интересен си за забавление да ти бучат минусите. Нещо което явно ви държи буден .

 38. 38 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Кашиков, ти как обичаш Путин от дистанция бре?

 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Репресиите продължават и до днес само, че изразени в икономическа репресия.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 40. 40 Профил на cyril_collard
  cyril_collard
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Един от големите проблеми на прехода е, че интелектуалци като Илия Троянов не бяха чувани и уважавани. Хора, които са способни да анализират събитията хем обективно и човешки, хем без да снемат отговорността от плещите на виновните.

  Вместо него, водещите интелектуалци в България бяха такива, които тихомълком оправдаваха престъпленията на комунизма, понеже такова било времето. Визирам покойните Валери Петров, Йордан Радичков, Николай Хайтов - ето това са нашите интелектуалци на прехода. Не може цяла България да гледа как уважавани и големи писатели като Валери Петров и Йордан Радичков стават депутати от БСП, и доста хора да не въздъхнат облекчено, че носталгията им по комунизма не е нещо чак толкова грешно.

  Интелектуалният елит е основният виновник за несполучливият преход. За простият човек е ясно - той мисли за насъщния. За него доброто е това, което му дава хляб. Интелектуалците са тези, които трябва да поставят критериите в едно общество за добро и зло. И нашите интелектуалци се оказаха крайно неспособни да загърбят себе си. В общи линии се държаха като надзирателите от концлагерите, описани от Троянов: за да прикрият вината дори и в собствените си очи, не се отказаха от комунизма и издънките му.

 41. 41 Профил на cyril_collard
  cyril_collard
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каишков - Системен нарушител":
  [quote#19:"Каишков - Системен нарушител"]Искаш да кажеш тоталната бедност в която потопихте България ли?[/quote]

  При всичките недостатъци на прехода, в момента българинът живее много по-добре отколкото по време на комунизма. Няма случай на човек в работоспособна възраст, който да има добро образование, да не го е страх от работа, да е адаптивен и да мизерства. Нека не забравяме, че в момента имаме гласност. По времето на комунизма нямаше такава, което е в основата на мита за добруването ни по онова време. В момента, всеки недостатък бива изваден на показ. Сигурен съм, че дори и гореизказалите се комуносталгици по никакъв начин няма да искат да се върнат в онова време. Правото на глас е голяма сила, от която и те не биха се отказали.

 42. 42 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#39] от "Танас":

  Явно не си работил при комунизма

 43. 43 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  [quote#42:"Петър Иванов"]Явно не си работил при комунизма[/quote]

  Въобще само дето стажът тогава ми е само І - ва и ІІ - ра категория, защото никой не искаше да работи в смрадтта на химическото, строителното и комунални сектори и за това ни изселваха тъкмо в такива градове а партийните членове идваха в София.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 44. 44 Профил на love_rage
  love_rage
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Към недоразбралите: Главния герой на книгата е анархо-комунист и последният жив български революционер Георги Константинов.

 45. 45 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всичко добре е казано , с една забележка ...

  Георги константинов е е един стар лъжец - анархист ..Оживял, за разлика от много други - с жена преподавател в университет , доносник- ляв ..
  Анархистите , за разлика от други , бяха ЛЕВИ ..Нещо като и маоистите по това време у нас ..С тях властта НЕ се отнасяше ТАА , както с николапетковистите , демократите и дори социалдемокреатите - убивани ...
  константинов е едно дърто мекере - спорещо САМО- и пробутващо ни анархизъм - СЪЮЗНИЦИТЕ на ленин, в началото ...
  Героите бяха други , Трянов , а не - анархистите - леви по убеждения и смешни , и днес ...
  А дъртия константинов е един голям боклук и лъжец, провокатор ..Даже живееше с години СРЕЩУ Мин. на вътрешните работи и НЕ го закачаха ..
  Измислен 'герой " ...
  Идеен глупак - анархист или маоист - все тази ..)

  BIG AL
 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Анархисти, троцкисти, маоисти , си бяха една вътрешна червена ,ЛЯВА пасмина - комунистическа - ТАМ си се деляха ...

  BIG AL
 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Троянов,очаквах повече от теб ,
  а не да ни пробутваш анархо- комунист - за най- голям десидент по онова време ...:

  BIG AL
 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Комунистите избиха хиляди лекари , адвокати, учители , политици, журналисти, даже Талев пратиха в лагер, Никола Петков, Лулчев, Пастухов - дори ...
  Минало, история ...

  BIG AL
 49. 49 Профил на kabanchik
  kabanchik
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Биг Ал.добре пишеш,че Талев са го вкарали в лагер,а я кажи като си толкова запознат кой го спасява от смърт в лагера?

 50. 50 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каишков - Системен нарушител":

  Чети внимателно и бавно,там е написано защо сме на това дередже:


  "Има много моменти на пропуснати шансове - например 15 декември 1989 г., когато пред Народното събрание се бе събрала огромна гневна тълпа. Тогава политиците на прехода като Жельо Желев и други говориха за кръгли маси, мирен преход и т.н. Голям исторически въпрос е дали може да има кръгли маси и мирен преход с представителите на една зверска диктатура. Аз смятам, че доказателството е в България и съседните страни, където това доведе до пълна победа на старата номенклатура."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK