Д-р Йете Клаусен, акушерка: Няма оправдание за прилагането на "Кристелер" и пришпорването на родилките

д-р Йете Клаусен

© Велко Ангелов

д-р Йете КлаусенТози месец София беше домакин на първата по рода си конференция за "Съвременна наука и практика във физиологичното раждане", част от Европейския проект за насърчаване на международното сътрудничество при провеждане на изследвания в областта на науката и технологиите COST.


Лектори от здравни заведения и медицински университети в седем европейски страни представиха научните си трудове и споделиха личен опит от въвеждането на изследванията си в клиничната практиката пред над 160 български акушерки и акушер-гинеколози. За организацията тук отговаряха акушерският кабинет "Зебра" и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


"Дневник" разговаря с един от лекторите и централни фигури в мрежата от учени в сферата на акушерството - д-р Йете Клаусен, акушерка и старши преподавател във Факултета по акушерство на "Метрополитън Юнивърсити Колидж" в Копенхаген, Дания. Тя обучава акушерки в бакалавърска степен и провежда изследвания в областта на интервенциите и намесите за ускоряване на раждането и вредите, които води форсирането на родилките.
Темата, която представи пред колегите си в София беше вторият етап на раждането и изчакването на бебето да се придвижи, вместо да се насилва навън от лекарите, например с вредния метод "Кристелер", който миналата пролет беше причина за смъртта на бебе при раждане в Тетевен.


Д-р Клаусен, какво представлява COST и каква е идеята на конференцията в София?


- Инициативата COST е с цел да се учим едни от други. Това е мрежа за научни изследвания, финансирана от ЕС за период от няколко години. Срещата, която направихме в София, е за да се координираме за бъдещите ни проучвания, но също и имахме възмонжостта да се срещнем с местните специалисти и да им оставим познанията си, за да подобрим заедно общото ниво. Така даваме шанс на България да научи как да преобърне практиките си в полза на жените и семействата.


Говорихте за изчакването по време на втория етап от раждането и метода за избутване на плода "Кристелер", който още се прилага на места в България. Какво е мнението ви?


- Бях много изненадана от съществуването на метода "Кристелер", когато научих за него неотдавна. Уча и обучавам акушерки от близо 30 години, но не бях дори чувала за подобна практика. Бях шокирана. Това е вредна и ненужна намеса в процеса на раждане.


Знам, че и в България това е проблем, но нямам лични впечатления. Обаче съм пътувала из различни централни и източноевропейски страни, където се запознах с него. Преди няколко години прекарах цял ден в болница в Словакия, наблюдавайки практиките им за раждане.


Установих, че вторият етап от раждането почти липсва, а е изместен от насилствено избутване на бебето и така е в много от балканските и източноевропейските държави, макар че по-често остава извън официалните документи. Ако поровите в европейската медицинска литература почти няма да откриете информация за метода "Кристелер". В една от най-големите бази данни за акушерки изобщо не събират информация за него, затова е трудно да се прецени колко често се използва и с какви послледици. Няма нищо и за България. Но ако поговорите с жените тук ще разберете, че повечето са го преживели.


Популярното разбиране тук е, че това е остарял метод, който се е прилагал широко преди, но някои специалисти у нас още не са се отучили от него.


- Не е така. Не се е използвал навсякъде, в Дания дори не ни е хрумвало, че може да се преподава.


Ако се върнем към първоизточника - д-р Кристелер, който пръв е описал метода, ще видите, че това, за което говори той е много по-различна и нежна процедура. Идеята му е с лек масаж и притискане да се помогне на плода надолу по родилния канал в последния етап, когато контракциите затихват. Освен това коремът първо се покрива с чаршаф, за да не се нарани. Д-р Кристелер e практикувал във времена, когато не е съществувал медикамент за предизвикване на контракции.


Известно е в акушерството, че в последния стадии контракциите могат да изчезнат и затова се масажира горната част на матката през корема, за да се предизвика реакция, но това се прави много нежно, в никакъв случай с пълна сила като при бруталната практика, която сега се нарича "Кристелер".


Какви могат да бъдат последствията от тази процедура?


- Плацентата може да се отдели и бебето да умре. Матката да се перфорира и майката да умре. Да се счупят ребра на жената, да се пробият черният й дроб или далакът й. Да се счупи ключицата на бебето, или ръцете му, краката му. Чувала съм и за случаи на счупен череп на бебето.


Да се насини и натърти жената, да й се причини ненужна болка и страх, дори посттравматичен стрес от цялото преживяване, като от насилие. Така че може да има фатален ефект или по-малък, спектърът е широк, но при всички случаи е травмиращо. А нищо от това не е необходимо. Няма оправдание да се прави. Това, което трябва, е да се отдели повече време за протичане на нормално раждане при всяка жена.


Това, което видях в болници, където практикуват метода, е че докторите имат много малко време между ражданията, и затова като обикалят родилките, ги пришпорват, за да се впишат в графика си. Жената се въвежда в родилната зала, позиционира се както му е удобно на доктора – по гръб, дори да я боли. Докторът връхлита в стаята, не говори с родилката, бърза, натиска и продължава към следващата.


Това е много различно от начина по който работим в Дания. Там нямаме доктори по време на ражданията, за които няма показания за нужда от такъв. Добре обучените акушерки се справят безпроблемно с ражданията. Те се нуждаят най-вече от време, за да свършат работата както трябва и най-важното – да не наранят жената.


Има ли случаи в които "Кристелер" е наложителен?


- Не, никога, в никой случай това не е оправдано. Целта му е да съкрати времето на раждането, но ако жената или бебето бъдат увредени заради "Кристелер", представете си с колко ще се удължи грижата и разходите на здравната система за тези две души.


Няма спор, че изчакването е правилният подход, но разбира се, това може да трае много по-дълго при едни жени отколкото при други. Трябва да си даваме сметка, че тялото на жената в този момент има нужда да се подготви, да се отпусне. Това изчакване е отредено на майката и на бебето, защото и двамата преминават през огромна промяна. А ако нараниш тъканите и вътрешностите и прилагаш сила, за да избуташ бебето навън, се рискува изсипване на матката в по-късен момент, травма в перинеума, която да предизвика усложнения и много последващи проблеми.


В моята страна и в класическото разбиране за раждане има едно правило – никога не карай жена да напъва, ако самата тя не усеща, че е готова да напъва. Ако бебето вече се вижда, тогава акушерката може да прецени кога е време, но ако я караш да напъва докато бебето е все още горе в пелвиса, всъщност ще отнеме повече време.


Нормалното време да слезе бебето до долу – този втори стадий на раждането – е между един и два часа. Не мисля, че е непосилно дълго, че да не може да се изчака търпеливо. Грешките стават тогава, когато жената е подготвена, тече това време на изчакване, но е дошъл нейният ред в графика на доктора и той разполага с 10 минути преди следващата...


Какво друго е важно да се знае за този втори етап от раждането? Какви са препоръките ви към акушерките за него?


- Вижте, ако имате здрава жена, която ражда, това не трябва да се счита за медицинска дейност изобщо. Акушерка е напълно способна да разпознае дали процесът протича нормално, или не и да е в готовност при нужда да работи с акушер-гинеколога, ако възмникнат усложнения.


В Дания казваме, че най-важното умение, което една акушерка трябва да усвои, е да може да разпознава нормално и ненормално протичане на раждането. Да вижда малките знаци и да знае какво означават. Нормалното раждане дава най-добри резултати в дългосрочен план.


Какво трябва да направим, за да модернизираме родилния процес в България?


- Първото, което трябва да направите е да осигурите на жената пространство, в което тя се чувства сигурна и спокойна. Когато тя се чувства в безопасност и чувства уважението на околните, тялото й ще произвежда окситоцин - най-важният хормон по време на раждането. Позволете й до нея да са близките й, тогава тялото й ще работи по-добре.


Акушерката трябва да има търпение, да не кара родилката да напъва, ако тя не усеща че е готова за това. Оставете я да напъва спонтанно и в различни пози, които на нея са й удобни. Ако е изморена, нека не се залежават по гръб, това не е добре за нея и за бебето, може да й се подпъхнат възглавници. Ако се изчака и й се осигури комфорт всичко ще е наред.


Разбира се, има случаи при които не всичко е наред, но те са много по-малко, отколкото мислите. Ако приемете тези съвети, ще видите, че огромна част от жените - около 80% - ще раждат напълно нормално и без усложнения. Това са научно доказани и изпробвани практики, не са нещо ново и не са в сферата на теорията. Има достатъчно материали и ноу-хау за ролята на акушерката в здравословното раждане, които са на ваше разположение, за да обновите системата си.


Запозната ли сте с обучението на акушерките в България? Как ви се струва?


- Да, и ще бъда честна - много е старомодно и далеч от европейските директиви за това какви компетенции трябва да има една акушерка. Занижени са изискванията за натрупване на опит по време на обучението. На хартия може и да има достатъчно часове за практика и асистенция, но от обучени акушерки тук разбрах, че числата може би не са верни и правилата се заобикалят.


Как изглежда акушерското обучение в Дания?


- Има три колежа за акушерки в Дания. Обучението продължава три години и половина и е разделено в две равни части теория и практика. Курсистите започват с базови лекции по анатомия, социология, психология, епидемиология. След това им се преподават по-тесни специалности за детеродния процес, грижата за жената по време на бременността, раждането и след раждането.


Това, на което много държим да ги научим е да следят научните публикации в тяхната сфера, защото така могат да поддържат и развиват знанията си и да стоят в крак със съвременните открития. Знанието в сферата на акушерството расте постоянно и дори току що да си завършил, ще е излязло нещо ново, когато започнеш да практикуваш, затова винаги трябва да следиш. Учим ги да намират и познават надеждните източници, да анализират и оценяват материалите и да мислят как да ги приложат в практиката си. Учим ги и да питат.


Втората половина от обучението е в действаща клиника, където могат да следват опитните лекари и акушери и да асистират. Наблюдават как се прави вагинален преглед, как се следи развитието на плода, как по време на раждането да следят контракциите, да разчитат тревожните сигнали и да се намесват, да разбират показателите на мониторите, да поставят венозна система и т.н. След това учат и какви грижи се полагат за новороденото и майката в неонатологичното отделение.


В рамките на обучението си акушерките стажуват във всички отделения, включително в общите кабинети, защото част от задлъженията им след това ще са да провеждат редовните прегледи на жените и да следят развитието на плода по време на бременността.


Казахте, че 80% от жените биха раждали нормално, ако бъдат оставени, но у нас делът на родените деца с цезарово сечение е над 40%.


- Цезаровото сечение дава възможността да се спасяват животи и има майки и деца, които умират, защото не е направено навреме. Но има и много жени, които са увредени, защото получават секцио, което не им трябва. Това не е просто отваряне на стомаха и изваждане на бебето. Това е намеса, която може да създаде проблеми при евентуална следваща бременност.


Част от страните в COST също имат този проблем с много високи нива на цезаровото сечение, например Португалия и Гърция. Изключително трудно е да се пребори тази тенденция, а тя създава цял нов раздел в женското репродуктивно здраве, заради усложненията които ненужната операция може да причини.


Това е проблем, на който в цяла Европа се обръща голямо внимание и се търси отговор защо нивата се покачват. И в Дания това е растящо число - от 16% през 2000 г. сега е 22.5%.


Според вас на какво се дължи?


- Според мен се дължи на много фактори - например сега раждат много повече жени, които преди развитието на медицината не биха могли - със сериозни сърдечни заболявания и малформации или с остро затлъстяване. Сега вече има специализирана медицинска грижа, която да им позволи да заченат и да износят бебе, но естественото раждане при тях би било рисково. Друга голяма група е на всички жени, при които бебето е в седалищно предлежание.


За всички останали бъдещи майки, които без да има медицинска нужда от секцио го избират пред нормалното раждане - това е провал на системата и специалистите, които не са им предоставили достатъчно информация, за да направят по-добрия избор. Но когато им отделят време да им обяснят и да планират раждането заедно, статистиката се променя. Освен това се поддържа и мита, че след цезарово сечение не може да се роди вагинално и масовата практика е всяка следваща бременност също да завършва с операция.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Родилната грижа у нас е кауза пердута все още. Жените се страхуват/срамуват да обсъждат това, които виждат и на които са подложени. А и никой не ги информира за правата им и за това, как всъщност трябва и може да се случат нещата. Вдига се шум само ако някой почине и то е за три дни по стар български обичай.

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Ако не сте разбрали, става дума за избутване на плода чрез натискане с длани и лакти по корема на родилката.
  Като студент съм присъствал на раждане с такава намеса и беше крайно неприятно изживяване за всички участници (и зрители).
  У нас все още се прилага, особено при един етнос.
  Българките при спиране на раждането или проблеми с таза обикновено отиват на секцио.
  Ето как изглежда понякога:
  https://www.google.com/search?q=метод+кристеллера&client=safari&hl=en-us&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwis_MfrrbbPAhVCSBQKHcqLCosQ_AUIBygB&biw=1024&bih=672#imgrc=HykS2SNbXQtyoM%3A

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Неутрално

  Стахановски метод, явно дошъл в България от необятната страна на изток (ако съдя от линка на колегата pariah )

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":
  Ето ти описание в US-GOV сайт, значи е измислен от ФБР.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18592869
  ...
  Иначе, ако бъдем малко по-сериозни, и не вкарваме Обама, Путин, СССР, във всеки коментар, истината е, че човекът вероятно е евреин от Полша:
  The author of the procedure, Samuel Kristeller, was bom in 1820 in Ksiaz Wielkopolski. He worked as a physician in Gniezno, then in Berlin. He is known as the creator of the described procedure - pushing out the foetus.
  А снимката е от руски сайт, просто защото това излиза като картинки в гуглето, като напишеш "кристелер".

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Неутрално

  До коментар [#4] от "pariah":


  Не сте разбрали шегата. Стахановски метод означава петилетката за три години (както е описано в статията - бързината е търсена защото лекарят има план да изпълнява). Предположението за Русия е ваше, понеже сте използвали руски стринг за търсене. В обзора виждам обаче, че сте прав в предположението си защото е широко прилаган на практика там.
  Путин и Обама ги споменавате Вие, не аз. Аз не намирам мястото им в статията.
  Линкът, който давате е показателна как се "използва" на запад - като теория.
  Не виждам никаква връзка с последната Ви забележка за лекаря. Националността на човека няма нищо общо с прилагането
  Иначе може да се сърдим на Германия за интернационализма и комунизма, на Австрия за нацизма, на Украйна и Грузия за съветизма...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#2:"pariah"]У нас все още се прилага, особено при един етнос.[/quote]
  Да, прилага го "етносът" на лекарите и акушерките. Както и секциото, заради по-сериозната цена, която се заплаща.

 7. 7 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 584 Неутрално

  БГ лекарите преобладаващо се отнасят с пациентите като с животни.
  После, ако случайно се разбере, реват, че срещу тях имало черен пиар.

 8. 8 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 596 Неутрално

  №6,7 - обобщенията ви са грозни и нагли. Вероятно и вие, във вашите професии не сте цветя за мирисане, но никой не ви обобщава и не ви нарича всякак. Не се мислете на Дънкан Маклауд. Човек и добре да живее, отива не лекар. И понякога разчита на лекаря за живота си. Дано не ви се налага, но в такъв момент, надали ще си спомните сочните плюнки, които мятате из форумите.

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#6] от "newgenerations":
  До коментар [#7] от "subsonic":
  Коментари, показателни за простотията, която върлува сред масите у нас.
  Виждат проблемите, генерализират, но НИКОГА не търсят причините и решенията.
  Както казва коментаторът от пост №8, като застанете пред кабинета на спешното в 2 през нощта и здравето ви или това на близък е в опасност, изведнъж нещата се променят, нали. Но - за кратко... След което сядате за компа или на маса и старата песен - на нов глас.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Всъщност според мен най- важното е тук:


  "Това, което видях в болници, където практикуват метода, е че докторите имат много малко време между ражданията, и затова като обикалят родилките, ги пришпорват, за да се впишат в графика си"

  От тази гледна точка няма за какво да се притесняваме- ще става много по-зле.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 11. 11 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Диагноза на българското здравеопазване. Времето е пари, а здравеопазването доходоносен бизнес. Пациентите са бързообортони стоки. Лекарската професия отдавна не е признание, а дефиниция по търговския закон. Потресаваща некомпетентност в комбинация с преследване на определен финансов резултат.
  Всеки човек независимо от пола, трябва да прочете това интервю. Макар и кратко то казва много и дешифрира недъзите на здравната система.

 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 810 Гневно

  victor_victim! Пич! Коментара ти звучи като закана! В България на лекарите, акушерите не се плаща достатъчно, но това не означава, че си вършат съвестно работата. А пък за източването на здравната каса въобще нямат никакво оправдание. Рано или късно касата НЯМА да бъде само една. Е тогава ще ви видим как ще крадете. Недай-боже някой да се сети да прокара застрахователна система. Е тогава ще ви се наложи да си изкарвате парите с работа.

  agent
 13. 13 Профил на low_radiation
  low_radiation
  Рейтинг: 310 Разстроено

  В Русе от зор да роди в тяхната смяна убиха и жената и детето й. Нещастният баща, не мога да си представя как се е чувствал, се опита да ги съди. Познайте дали успя.
  А за метода на избутването знам случай, в който от натискане чупят гръдната кост на една родилка и й правят изкуствено пектус екскаватум деформация - остава си с вдлъбнатина в гръдния кош след това. Да се чудиш къде да раждаш и на какво ще попаднеш.
  Едни приятели от Русе караха до Тутракан за да роди по-сигурно жената в родилния дом там. Кой би поел излишен риск с това?

 14. 14 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#8] от "victor_victim":

  От резултатите, които аз постигам в професията си обаче, не зависи дали един човек ще живее или ще умре, дали ще прекара остатъка от живота си с травми.
  А върху представители на медицинското съсловие имам широк и богат поглед. Малко от тях заслужават вяра и уважение и заставам твърдо зад мнението си. Надявам се и на вас да не ви се налага да прибягвате до услугите им.

 15. 15 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#9] от "pariah":

  Нищо не се променя. Именно когато имаш нужда от помощ за себе си или някой близък, виждаш ужаса в българското здравеопазване. И започваш да търсиш познати, да вадиш пачки и...да се молиш на Бог. И да, на повечето лекари изобщо не им пука. Ниското заплащане не може да бъде причина да си гледаш работата през пръсти, когато от теб зависи животът на човек.

 16. 16 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И по време на соца и сега,отношението към родилките е същото-цинично и касапско.Затова е и всята у жените тази страхова невроза и подтикване към цезарово раждане.Няма я добрата дума,обгрижването и допуска на близките.И престанете с това "ниско" заплащане на лекарите/в момента те са по добре от преди/,а гледайте в посока на изискванията към тях от наша страна като пациенти.Те се държат с нас като към глухи и слепи,не ти разясняват,няма го успокоението,предразполагането-та те са хуманисти,а не хуманоиди.Държавните болници са се превърнали в източване на пари от бюджета и използване на медицинската техника за частни практики.Защо държат професори в тези болници с цялото му оборудване за частни практики?Безобразията са в самите здравни заведения, от персонала и въвличането ни и нас като пациенти в техните далавери под благовидния предлог,че видите ли здравната каса ни ощетявала.Кой от нас си знае правата като пациент?Никой-реагират близките,ако не дай си Боже някой са го пратили при Св.Петър от некомпетентност.Държавата и 25% от БВП да дава за здравеопазване пак ще сме на този хал!

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Родих децата си със секцио и много съм доволна. Не бях принудена да се мъча като животно дни и нощи. Препоръчвам го на всички, на които им предстои раждане.

 18. 18 Профил на carmina
  carmina
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Така е, в България по-щадящият физиката и психиката метод все още е секцио

  carmina
 19. 19 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#14] от "newgenerations":

  Точно затова става дума - работите нещо, от което никой не зависи и затова не сте интересни на никого. От лекарите зависи много и затова са дъвка за дъвчене от такива като вас. Чрез безогледните си хули обезсърчавате и демотивирате читавите лекари, а след това очаквате от тях резултати, защото били дали Хипократова клетва.

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  Бр-рррр! Тази на снимката изглежда по-хаиз от нърс Ратчет.

  Настроение: уплашено.

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  [quote#3:"penetrating"]Стахановски метод, явно дошъл в България от необятната страна на изток (ако съдя от линка на колегата pariah )[/quote]

  Тцъ, не позна, а и ''логиката'' ти е доста заблудена:

  ''The aim of the article is to introduce the original version of Kristeller's procedure - Expressio fetus. The author of the procedure, Samuel Kristeller, was bom in 1820 in Ksiaz Wielkopolski. He worked as a physician in Gniezno, then in Berlin. He is known as the creator of the described procedure - pushing out the foetus. He had also specified the meaning of the cervical plug (Kristeller's plug), and modified obstetrical forceps. He died in Berlin in 1900. In 1867, Kristeller published a study in which he described a procedure, of which he was the author, of pushing out the foetus (manual assistance), its technique, conditions and recommendations for its application.''

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  П.С. Май би трябвало да си промениш ''ника'', защото не проникваш доникъде.

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  [quote#7:"subsonic"]БГ лекарите преобладаващо се отнасят с пациентите като с животни. [/quote]

  Ами те са си животни.

 24. 24 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#19] от "victor_victim":

  Въобще си нямате идея какво работя и в контекста на темата няма никакво значение 😆Читавите лекари много добре осъзнават проблемите на системата , не ги отричат. И не се обезкуражават от негативните мнения , а ги оборват . И не пристъпват клетвата си, заради коментарите под една статия, моля ви 😂

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Неутрално

  До коментар [#22] от "princess_x":

  Доколкото разбирам, сте разбрали превратно ника ми. Подхождате твърде Фройдистки към него.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  [quote#15:"newgenerations"]Ниското заплащане не може да бъде причина да си гледаш работата през пръсти, когато от теб зависи животът на човек.[/quote]

  Абсолютно съгласна съм с тебе, но съм чувала от устата на наш лекар - ''за такова плащане - такава работа''. А когато забелязах, че повечето пациенти са дори още по-ниско платени и от лекарите, отговорът беше ''и те толкова работят''.
  Това е положението...

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#25] от "penetrating":

  Напротив, аз не признавам Фройд и под проникване имах предвид единствено проникването в/разбирането на проблема.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Неутрално

  До коментар [#27] от "princess_x":

  Е, тогава е добре да прочетете коментара по-задълбочено

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на рени николова
  рени николова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хайде тази докторка да ми каже,когато плода е в момент на изгонване,майката по много причини няма сили да напъне,контракциите са мижави,детските тонове 80-100 в минута,аритмични,детето с риск да загине,какво прави!Качва жената на операционната маса?Дали ще успее да извади детето живо?Методът "Кристелер" не означава чупене на ребра,пукане на матка,увреждане на череп на новороденото и още много други.Когато е приложен правилно и внимателно прави хората щастливи с рожба в ръце.Или тази статия е пропаганда за раждане чрез секцио?Та тази операция крие далеч повече рискове и за двете страни,само че няма кой да ги обясни на жените,пътеките са много по-скъпи.По времето на социализма се попълваха анкети за всяко секцио-защо се е стигнало до там,но тогава живота на пациента беше на първо място и здравеопазването безплатно.

 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#24:"newgenerations"]До коментар [#19] от "victor_victim":

  ." И не се обезкуражават от негативните мнения , а ги оборват ."

  Знаеш ли, като ви чета тука от няколко дни, горчиво, ама горчиво съжалявам, че навремето не взех правилното решение.
  Да ритна медицината или да хвана накъде слънце залязва.
  Сега вече е късно.
  Не може да те плюят в общия кюп, а ти да си викаш че дъжд вали.
  В общи линии каквато и да е системата, лекари и пациенти в България вече са стигнали до етапа, в който са се заслужили взаимно.


  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Родих децата си със секцио и много съм доволна. Не бях принудена да се мъча като животно дни и нощи. Препоръчвам го на всички, на които им предстои раждане.
  —цитат от коментар 17 на proza


  Аз също. Препоръчвам секциото, защо трябва да се мъчим като животни. Пост фактум имах някои проблеми, но те са бели кахъри в сравнение с това, което са принудени да изпитат много от родилките. Но всеки има право на избор, сега поне имат този шанс да избират. На мен навремето ми направиха секциото по медицински причини, а не по избор.

 32. 32 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Този метод е като от филм на ужасите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK