Геновева Петрова: Отдавна не е имало толкова силна идеологическа поляризация както сега по оста ЕС – Русия

Геновева Петрова

© Асен Тонев

Геновева ПетроваГеновева Петрова – политолог, изпълнителен директор "Алфа Рисърч", коментира пред "Дневник" теми от националното проучване на обществените нагласи, направено неотдавна от социологическата агенция.


Как си обяснявате промяната в преценката на българите към заплахите пред сигурността на България - сега преобладават опасенията от външни заплахи, а през 2006 година - от вътрешни? На какво се дължи? Как това влияе върху оценката на българите за вътрешните политики?


- Тази промяна в нагласите е изключително важна и уникална в контекста на предстоящите президентски избори. Важна, защото вероятно външнополитическите теми и позициите на кандидат-президентите по тях ще имат силно присъствие в кампанията. Уникална, защото обичайно в предизборен период (и то не само у нас) вниманието на хората е съсредоточено върху вътрешни проблеми.
Изместването на общественото внимание към външните заплахи е показател, че опасността от тероризъм и притокът на бежанци действително тревожат избирателите. Влиянието на тези нагласи върху оценката за вътрешните политики се проявява в мнението за предприеманите от управляващите мерки за ограничаване на рисковете. Така например най-голяма част от хората споделят очакване за по-твърда политика към имигрантите вместо по-отворен и ориентиран към интеграцията им подход.


Най-неприемлива обаче би била липсата на последователна позиция по въпроса. Тогава и привържениците на по-твърдата, и тези на по-отворената политика биха били крайно недоволни.


Доколко тези страхове на българите от миграционна вълна и тероризъм могат да повлияят на президентската кампания?


- За момента очаквам да повлияят предимно върху публичния дебат в хода на кампанията. По-близки до обществените очаквания послания по тези въпроси от кандидатите ще бъдат от полза за тях, независимо от коя част на политическия спектър са излъчени. Ако кампанията премине без свързано с външните притеснения събития, влиянието ще остане на това равнище.


Кандидати за държавен глава вероятно ще се опитат да използват тези настроения, тогава няма ли да са на губеща позиция по-либералните претенденти? Могат ли страховете да се окажат решаващ фактор в президентските избори?


- Да, доколкото либералната теза се подкрепя по-слабо, застъпващите я претенденти ще са в по-неблагоприятна позиция.


Същевременно страховете от външни заплахи няма да са единствен решаващ фактор в президентските избори. Налице са и вътрешнополитически проблеми, които имат възможност да бъдат не по-малко важни теми в кампанията. Такава например е корупцията, която притеснява също толкова висок дял от хората, колкото притока на бежанци.


Корупцията изглежда като вечен проблем. Възможно ли е обществото да свикне с нея и да престане да я забелязва или ще стане по-чувствително? Какви последици може да има неспособността/нежеланието на властите да сведат явлението до поносими размери?


- Фактът, че независимо от актуалността на други проблеми корупцията продължава да е сред топ притесненията за българите, означава, че обществото нито е свикнало с нея, нито е изгубило чувствителността си. Неуспехът на поредица правителства да преборят явлението води до трайната загуба на доверие у хората, че в страната има или може да има партии и политици, способни да решат проблема.


Това е сериозен дефицит за целия системен политически елит и същевременно създава опасни възможности различни антисистемни движения да печелят позиции под мотото за разрушаване на статуквото. Отделни показни примери за борба с корупцията се одобряват (както например спирането преди месеци на обществени поръчки, около чието възлагане има съмнения), но не са достатъчен аргумент за провеждана последователна политика в това направление, поради което възприемането за опасността от наличие на корупция в страната остава на същото равнище.


Какво разбират българите под международна организирана престъпност? На какво са базирани страховете им от нея?


- Трафик на наркотици, хора, оръжие. Фактът, че България продължава да присъства в хрониките като част от подобни международни мрежи, продължава да е притеснителен за значителна част от хората. Между другото, борбата с международната организирана престъпност е едно от направленията, в които сътрудничеството с външни партньорски служби и организации се оценява най-положително. Мнозинството от българските граждани си дават сметка, че това е един от проблемите на сигурността, които както България, така и други страни не са в състояние да решат самостоятелно.


Как може да се обясни, че витаят много страхове, усеща се недоволство, а анкетираните отговарят, че живеят по-спокойно?


- Усещането за спокойствие се отнася до оценката за материалното положение през последните две-три години: най-голяма част от хората смятат, че няма особена промяна в това отношение, но се чувстват относително спокойни. Т.е. икономическите страхове от периода на последната глобална икономическа криза отминават.


Днес притесненията и неудовлетвореността имат преобладаващо политически характер. Всъщност в българското общество отдавна не е имало толкова силна идеологическа поляризация както сегашната по оста ЕС – Русия и всички произтичащи от нея конкретни въпроси. Българинът, както много пъти е показвал, предпочита по-балансираните отношения и се чувства некомфортно, когато трябва да заема категорични позиции.


Доверието в институциите продължава да е много ниско според най-новото ви изследване. Правителството стои малко по-добре от парламента и главния прокурор, но има само с 16%. Как тогава обяснявате двойно по-голямото одобрение за министър-председателя? Дали според анкетираните той е "добрият", но около него има "лоши"?


- Двойно по-високото одобрение за дейността на премиера в сравнение с правителството несъмнено е индикатор за персонално доверие към него и персонална критика към някои от членовете на кабинета. Това е видно и от оценките за дейността на всеки от министрите, двама от които - Томислав Дончев и Лиляна Павлова - са устойчиво одобрявани, но мнозинството са с отрицателен индекс за дейността, т.е., по-голяма част от хората смятат, че по-скоро са неуспешни в работата си.


Тази ситуация обаче не се възприема като "добрия", заобиколен от "лоши", т.е., не лишава министър-председателя от отговорност за резултатите на правителството и това личи в повишаването и на персоналните отрицателни оценки за работата му. Предимството на Бойко Борисов е, че ползва кредит на доверие и като лидер на партията с най-широко обществено влияние. Докато ГЕРБ държи тази позиция, персоналният му рейтинг ще е значително по-висок от този на оглавяваното от него коалиционно правителство.


Защо смятате, че личността на кандидата на ГЕРБ ще бъде от решаващо значение за балотажа? И защо сте сигурни, че ще има втори тур?


- Убедеността ни, че изходът от президентската надпревара ще се реши в два тура, идва от анализа на цялостните обществени нагласи и в частност на електоралния потенциал на партиите. Вече стана дума за ниското доверие в институциите и повишената тревожност по външнополитически проблеми. Тези две тенденции към момента не мобилизират подкрепа в полза на един политически играч.


Същевременно в електоралните предпочитания на избирателите ГЕРБ продължава да води значително пред основния си конкурент БСП, т.е. това ще помогне на кандидата им в първия тур, но недостатъчно, за да спечели още тогава. В балотажа обаче, когато останат само двама, победата ще е за този, който успее да мобилизира подкрепа отвъд влиянието на самата партия. Затова личността е от решаващо значение: ако е приемлива за симпатизантите на партии извън ГЕРБ – това ще им помогне; ако не – ще бъде препятствие.


ГЕРБ заложи на Цецка Цачева след проучването на "Алфа Рисърч". Остава ли валиден изводът, че ще има втори тур? Въпреки че нямате конкретни данни за г-жа Цачева, мислите ли, че тя би могла да привлече гласове извън управляващата партия?


- Да, убедеността ни, че ще има втори тур на президентските избори, остава същата, както и преди обявяване на кандидата на ГЕРБ. Предвид профила на г-жа Цачева – строго партийна фигура, позната на обществото предимно като председател на парламента – привличането на по-широка от тяснопартийната подкрепа се очертава като основно предизвикателство в хода на кампанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 459 Неутрално

  По скоро Европа -Азия, висок стандарт-мизерия, продължителност на живота 62 или 82 години, свобода или лагер и други, въпроси с лесни отговори!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  поляризация както сегашната по оста ЕС – Русия
  -------------------------
  Всъщност мнозина не харесват ЕС в сегашния му вид , но без да поставят под въпрос нуждата от съществуването му.
  А пък Русия е харесвана от едно доволно маргинализирано и намаляващо съсловие....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Борисов определено клони към Русия. Мисля, че кръгът Пеевски ще направи всичко възможно да ни извади от ЕС след 2020 година, когато ще спрат еврофондовете. Не случайно ББ се отказа от влизане в еврозоната и Шенген. Руските комисинери в България сами се натискат и се самопредлагат на Путин. Корумпираните политици и кукловоди не желаят участието ни в ЕС. Може би гласят и падане на валутния борд, за да изчезнат кредитите им.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Raisa Kadulina
  Raisa Kadulina
  Рейтинг: 229 Неутрално


  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Русия е харесвана като култура от много достойни хора, и аз харесвам руската природа и музика, Пушкин и Солженицин. Но уродът путлер като въплъщение на злото е харесван само от негови духовни събратя.

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Няма такова нещо, като "оста ЕС – Русия"! това са две крайности, като доброто и злото, като рая и ада, като истината и лъжата, като честа и позора! Няма как между такива неща да има "ос"!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  това ще помогне на кандидата им в първия тур, но не достатъчно, за да спечели още тогава.
  ----------------------------
  Глупости на търкалета.
  И 90 % от гласовете да спечели някой на първи тур, при 50 % гласуващи балотажа е неминуем според действащото законодателство.
  България трябва или да има истински президент по френски/американски модел или това отроче на камуняшката конституция тотално да се премахне.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Поредното разминаване между заглавието и основната теза в статията:

  "Изместването на общественото внимание към външните заплахи е показател, че опасността от тероризъм и притокът на бежанци действително тревожат избирателите. Влиянието на тези нагласи върху оценката за вътрешните политики се проявява в мнението за предприеманите от управляващите мерки за ограничаване на рисковете. Така, например, най-голяма част от хората споделят очакване за по-твърда политика към имигрантите вместо по-отворен и ориентиран към интеграцията им подход."

  За какво говори този подход?
  Вероятно за удовлетворяване на дарителите?!?

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#4] от "soave":

  Адски си прав:
  http://www.mediapool.bg/putin-poiska-bulgaria-obratno-v-sferata-na-vliyanie-na-rusiya-news254793.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#5] от "Raisa Kadulina":

  и аз харесвам руската природа и музика, Пушкин и Солженицин.
  ---------------------------------------
  Аз пък харесвам Висоцки и Окуджава, но не защото (или въпреки че) са руснаци.
  Както харесвам/х АС/ДС не защото (или въпреки че) са австралийци.
  Или пък Бон Джоуви не защото (или въпреки че) са американци.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#4] от "soave":

  Не случайно ББ се отказа от влизане в еврозоната и Шенген.
  ----------------
  Мъкааааа, мъка.
  ББ спря да натиска за Шенген заради тайфата мигранти в Гърция.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 229 Весело

  Ами то какво им остана? След като поляризацията по оста комунисти-антикомунисти взе да се изчерпа, а кандидатите на т.нар. "дясно" са все комунистки като Цецка и КриСталинка?

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#4] от "soave":

  И тия сладури корумпетата де, как так хем взимат подкупи и комисиони, хем живеят на кредит! Явно в кръчмата си имате две течения, а вие държите централния курс!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#6:"Георги"]оста ЕС – Русия"! това са две крайности, като доброто и злото, като рая и ада, като истината и лъжата, като честа и позора![/quote]

  Стига с този евроскептицизъм, бе! И някои хубави неща ни се случиха след като влязохме в ЕС!

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 15. 15 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ако някой още се колебае ЕС - това е цивилизационен избор,а Русия на Путин - това е грозното лице на войната,вкл. и срещо другомислещите!

 16. 16 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Политическата фигура на Цачева носи белезите на статуквото! Отчайваща беднота! Нужен ни е Унгарския Път и надеждата търсим в Генерал Радев!!!!

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#12] от "radetzky":


  До коментар [#12] от "radetzky":

  Те и повечето "десни" форумци са бивши комунисти или членове на ЦК на ДКМС. От време на време, като ги локализира човек си сменят бсамо никовете, така както са си сменили политическите пристрастия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тази поляризация, за която говори момата горе, е пълна глупост. Никой няма да гласува за Цецка, щото е някакъв кой знай какъв голям русофоб или обратното. А тя фаворитът, доколкото разбираме от Тази поляризация важи само за малката секта в РБ. Тежеста на тези хора на избори е около 0.5% (+/- 0.2%)

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 19. 19 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Стига с тия културни клишета и глупости за харесването на руската култура...Нищо няма вече за харесване в тая вредна и опасна държава.и народа и се изроди...
  .. срещу нас лично за 25 год демокрация водят истинска война..не са се спрели мръсните широки души..

 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Корупцията във всички институции и неработещата съдебна система са най-големия проблем в България в момента. Имирантите са параванът зад който се крие бездействието на властта.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 21. 21 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#16] от "radev38":

  Не е генерал Радев а е мазен и много прост комунистически лицемер и лъжец..изпотена и подстригана продажна руска фуражка..да си наясно ..

 22. 22 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  Аз все още се чудя защо сичкото русолюб се мъчи в НАТОвска държава, а не се изнесе в матушката си. Ето- всеки, който харесва Германия- отива там, или ако харесва САЩ- заминава, но никой от тях не си помисля да България прави немска провинция или американски щат. Защо бе, русолюбци клети, вие защо НЕ ЗАМИНАВАТЕ, а неуморно искате да ни пришиете към евразийската компания и да докарате азиатските орди тук?

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Каква ос, какви 5 лв, пардон, евра?
  Малък бе ЕС за велика Масква.

  Днес едър Съюз един нерушим
  напредва на Изток в азийски земи.

  "Геновева Петрова: Отдавна не е имало толкова силна идеологическа поляризация както сега по оста ЕС – Русия"

 24. 24 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#16] от "radev38":

  Генерал Радев, Вие ли сте?

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Момата Геновева много обтекаемо обяснява.
  Два момента от твърденията й: не, моме, корупцията не е проблем, а начин на функциониране на бюрократичната система. И второто, изведеното като заглавие - никаква идеологическа не е тзи "поляризация". Идеологическата рзлика е минимална в случая. Чисто икономически и администртивни причини. Както и емоционални прояви на простотия от двата лагера н филите и фбите.

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Това нпоставяне на въпроса е много лошо затваряне на очите. И свсъщност "противопоставянето" спомага да не се повдига на този въпрос.
  Тоест "поляризацията" е изгодна за евробюрократите и дъщерните им бюрокрации.

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Весело

  " Всъщност в българското общество отдавна не е имало толкова силна идеологическа поляризация както сегашната по оста ЕС – Русия и всички произтичащи от нея конкретни въпроси. "

  Много обичам политолозите да ме четат и цитират!
  Само че, трябва да използват кавички и да посочват източника- форумът на Дневник и моя скромност!

  Понятието "ос НАТО/ ЕС - Русия" и основното му значение за изборите го въведох още преди няколко месеца!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Проблемите и напрежението по остта ЕС-Русия, бежанците и вътрешните, като корупцита, съдебната система и други подобни са реални и би било ненормално да не станат част, може би основна от дебата около изборите и кандидатите.
  Въпроса е кой и по какъв начин ще налага виждането си по тях, в смисъл, че най-гласовити и респективно заблуждаващи и наплашващи са тези от кандидатите с популстки послания и те за съжаление са повечето, да не кажа почти всички.
  Това е очевидно и лошото е, ако ние, като избиратели, се хващаме на такива елементарни въдици - дали левите ще ни лъжат, как ако се закачим за Русия, ще цъфнем и ще вържем и тока/газа ще са без пари и или се "доверим" ма празноглавец като Каракачанов, как ще ни опази от бежанците е все едно, прото ще покаже че средно статустически като нация сме глупави.
  Така че, ситуацият според мен е доста в полза на Трайков и дано повече хора се ориентират правилно и не допуснем опасна ( може би взривоопасна) концентраци на власт в ръцете на ББ и ГЕРБ. Да не забравяме, че предстоят избори на Гл. прокурор, членвое на ВСС, все неща, които ако се "бетонират" за пореден път, ще има да се питаме, колко години ще продължава т.н. преход.

 29. 29 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Между другото, Борисов подцени и то много сериозно тази основна изборна "ос" и ще си има проблеми.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Жената е социолог и е и простено да не взима страна, а само да ни съобщава, анализира, и прочие ...
  Смешното тук и сега , са напъните на тайните руски агенти , путинците , и някои неориентирани ...А жалоните са прости и яснии:
  1. Кое развитие на държави, на човечеството ,на цивилизацията изобщо , предпочитаме ??
  Това на Ес държавите , с всичките им недостатъци или Империята на злото - като модел ..)

  2 . Нямало вече оста комунизъм- антикомунизъм :))
  Ами, има я , защото над 90% от огромните кражби, далавери, присвования - грабежи - са именно на комуно дейците от БКП :) Как да ги забравим ?? Те продължават да грабят и днес :)
  ТЕ- не някой друг- пеевски, златевци, Боко, доган - какви са ???
  От къде са ??? Да не изброявам почти всички мултимилионери от ДС- БКП - които обраха няколко пъти България ...
  Кой обра КТБ, - милиардите на АЕЦ-а ,цени на газ и бензин, Чигов чарк, външнотърговските дружства,пирамиди и банкови фалити - преди ??
  КОЙ ?? Безпартийните ли ?? ))

  BIG AL
 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Миграционният страх, пък ,се насажда от разни патриотари и боковци :
  Вече има споразумение за реадмисия с Афганистан- на ЕС ..Ще започне и връщането им ..Другите - искат само да минават - НЕ искат в страната на Боко -да живеят..:)))
  Прблемът не е малък, НО не е най- големият ни !!

  Нашите големи прблеми са корупцията, грабежът на страната - ВЕЧЕ с милиарди !!
  Проблемът ни е ,че МАФИЯТА на Доган, Боко,Гоце , пеевски , цацата- една група -управлява страната БЕЗконтролно и безнаказано - казано с две думи ..
  Превърнахме се в държава на мафията и то в 21-вие век и в ЕС !!??
  Другото- патриотарите, мигрантите, служи за ОТВЛИЧАНЕ на вниманието ни -от грабежа , който продължава ..Крадат се и нашите , и ЕС парите,
  под погледа на на една ТОРБА с фекалии- наречена главен прокурор и сие ..
  Когато прокуратурата и отчасти - съдът в една държава си ЗАТВАРЯТ очите, то пикай на тази държава- тя вече е в ръцете на мафията ...
  При тази власт , НИКОГА няма да видите в пандиза : доган или златев, боко или пеевски, баневци,манджуковци и сие червен БОКЛУК ..
  Следовартелно, тази страна е връцете на ТЕЗИ - мафията ,червената ..С две думи ..

  BIG AL
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  'Най- лошите" в такава държава са хора , като Христо, Радан, мен и някой други форумци ..
  Изобщо , хора, граждани, които искат ПРОМЯНА , цивилизация, законност и ред , а не- мафията начело ..
  И тогава , цялата мафия скача срещу такива хора - преса , руски агенти , ДС доносници и всякаква червена гербо- бесепарска гмеж ..
  Защото ТЕ не искат промяна :)

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мафията ше ви предлага всякакви НЕЙНИ РАЗЦВЕТКИ - да избирате - цецки, партиотари, генерали, ДС- доносници , плужеци,
  само и само да ни излъже, заблуди ПАК - че всичко е наред в държавата и сме ..цивилизована,
  а не чисто МАФИОТСКА страна :)

  Избирайте , ни казват - все от нашия цвят, и не посягайте към ..."лошите , които искат ПРОМЯНА и Закон :)
  Вие, нашето стадо - ни бъдете верни..ще има тангенти, саниране, маааалко по- високи пенсиии, но все пак , НИЕ трябва да ви управляваме и обираме ...)
  Ние, българката мафия ,червена , во веки :)

  BIG AL
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#27] от "mr.lottalove.":

  Един гербаджия или гербаджийка , като вас ,
  НИКОГА не може да бъде съвсем наясно с тази ...ос ..:)))
  Просто защото ШЕФЪТ ви е от червените банди :)

  И той, самият , не е наясно ..:)))
  Многото БКП другари и другарки в ГЕРБ и т.н...)

  Та, така и вие :)

  BIG AL
 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#18] от "radetzky":

  Тази поляризация важи само за малката секта в РБ. Тежеста на тези хора на избори е около 0.5% (+/- 0.2%..:0
  .....................
  А тежестта на руските , путински агенти , КОЛКО Е ????

  BIG AL
 36. 36 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#32] от "BIG AL":

  Брей,
  че и промяната ли приватизирахте, бе?
  След времето, красотата, ума, материалните активи на държават, реформите.....
  Само едно не успяхте - общественото доверие.
  И то след всички претенции, крясъци, лъжи, манипулации, трикове...
  И затова болшинството не ви вярва.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#36] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Брей,
  че и промяната ли приватизирахте, бе? :)))))
  .............................
  Не, бе , моля ти се ...

  Просто добри джуров, луканов, тошо и политбюрото на БКП - от човеколюбие, доброволно и с най- добри мисли и намерения - САМО от тях зависещо,
  решиха да ..направят ПРОМЕНИТЕ :))
  Прав си , да знаеш :))


  Хахахааааа.......

  BIG AL
 38. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#37] от "BIG AL":
  Да бе, ясно е кой направи промените.
  Щото такива като Вас нямаха умствените възможности и желанието да ги направят. Просто бяха ченгета и номенклатура.
  Но после започнаха да приватизират де що видят:
  историята, времето, красотата, ума, материалните активи на държавата, реформите..... и най-паче грантовете

 39. 39 Профил на Raisa Kadulina
  Raisa Kadulina
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "lynyrdS":

  Е, как да няма - русия е създала гениални неща, но само до 1917 г, след това вече не е държава.

 40. 40 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#39] от "Raisa Kadulina":

  Така е Раиса..да 1917 е хубава страна даже с една особеност...има най-стойностната , добра и великолепна аристокрация в Европа...но сега е гадна...

 41. 41 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#12:"radetzky"]поляризацията по оста комунисти-антикомунисти взе да се изчерпа, а кандидатите на т.нар. "дясно" са все комунистки като Цецка и КриСталинка?[/quote]
  Така е, защото са именно от т.нар. "дясно" - излъчени от ментето.
  Инак самото дясно не излъчва комунисти. Справка - Трайчо Трайков.

 42. 42 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Най-голям прогрес Русия и цяла Европа постигат, когато са живели в хармония, когато не са били поляризирани, по времето на Петър І и Екатерина Велика. За справка обиколете музеите на Германия и Русия. Русия е неотделима част от Европа: географски, културно и религиозно. макар че след- комунистическа Русия ни завеща отвратителни руснаци: олигарси, бандити, мегаломани, мафиози, трябва да помагаме на добрите в тази страна да се развиват по посока на законността и реда, за икономически и научен просперитет на народите им. Само създаването на средна класа, икономическия просперитет и ликвидирането на мафията в Русия биха направили цяла Европа едно по- добро място за живеене. Руските управляващи трябва да се борят за присъединяване към нашето общество на Християнски Европейски Съюз.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  България СТАБИЛНО затъва в блатото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Весело

  [quote#34:"BIG AL"]Един гербаджия или гербаджийка , като вас ,
  НИКОГА не може да бъде съвсем наясно с тази ...ос ..[/quote]

  Да бе, ти си абониран за истината!

  Типично болшевишко мислене.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  “привличането на по-широка от тяснопартийната подкрепа се очертава като основно предизвикателство в хода на кампанията.”

  Привличането се очертава да става като резултат от партньорството между Баце и Доган!
  Карадайъ направо си казА, че са готови да поемат отговорността за избора на президент!

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  "...двама от които - Томислав Дончев и Лиляна Павлова - са устойчиво одобрявани, но мнозинството са с отрицателен индекс за дейността..."
  Одобрявани? Или по-валко псувани от Горанов? С какво Л. Павлова е заслужила одобрението? С това че я показват все по телевизиите, или с ремонтите на ремонтите? А Т. Дончев за това че говори бавно и отчетливо, или за "правилното" насочване на еврофондовете към "нашите" фирми?
  Само на идиотите може да не е ясно, че ако администрацията прибираше само 10% от еврофондовете и другите обществени фондове, без грандиозни кражби като тройни шлемове, КТБ и т.н., жизненият ни статус (стандарт) щеше да е поне 2 пъти по-висок!
  Поне 2 пъти по-висок! (т.е. средната РЗ щеше да е над 1600лв)

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Целта на руснаците сигурна даже не е да напуснем ЕС и да се присъединим към Евразийския. Целта им е да ни пречат, колкото може повече и с всякакви средства. Да потъваме, да се обезкуражаваме, да се лутаме и да не намираме път напред. Така ще могат да ни внушат, че всичко е напразно и е грешка , че сме се присъединили, както към ЕС, така и към НАТО.

 48. 48 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#29] от "mr.lottalove.":

  Не я подцени, открито се мазни на путлер

  Facing Worlds
 49. 49 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1393 Гневно

  Ако Боко тиквата тръгне да ни вади от ЕС и да ни насочва към Северна Нигерия, ще му е последното решение. Ще му се случи това което му се случи на Янукович в Украйна. Само дето тука няма руски спецназ и няма да има кой да го измъкне.....................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  [quote#22:"marsena"]Аз все още се чудя защо сичкото русолюб се мъчи в НАТОвска държава, а не се изнесе в матушката си[/quote]
  Хайде сега, отново глупости. Повечето от "сичкото русолюб се мъчи" в Дубай (Пеевски и Intrust Limited), в Оман (Екуест инвестмънт Болканс), в Панама (Евгения и Николай Баневи), в Кейптаун (Веска Меджедиева), о. Аруба (Поли Пантев), Антилите (братя Галеви) и доста в "оня свят" (топ-банкера Емил Кюлев - Росексимбанк, доц. Ламбо Кючюков, бивш заместник-министър на образованието, президентът на "MG корпорация" и дарител на фондация Клинтън Илия Павлов).
  Ако искаш някой да се мъчи, прати го в Рияд или в Кербала - практика на партьорите и Соломон Паси.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  [quote#27:"mr.lottalove."]Понятието "ос НАТО/ ЕС - Русия"[/quote]
  Що за глупост е да се сравнява един военен съюз (НАТО) с една държава, па дори и разглеждана като тоталитарна? Същото е като сравнението на тикви с картофи. После, що за кандидат-президенти са все тикви и картофи!?

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  [quote#47:"Роси"]Целта на руснаците сигурна даже не е да напуснем ЕС и да се присъединим към Евразийския.[/quote]
  А целта на китайците каква е?
  [quote#47:"Роси"]Целта им е да ни пречат, колкото може повече и с всякакви средства[/quote]
  И затова ни отпускат загробващи кредити и ни продават стока на дъмпингови цени!? Страшни умници са с още "по-умен" анализ!

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  [quote#46:"historama"]С какво Л. Павлова е заслужила одобрението?[/quote]
  Няма лоши мисли - не се кани да събира пътни такси от умрели както Горанов иска да ги облага с данъци.
  Когато вдига "данъците" (винетките), ги вдига наполовина за разлика от Горанов, който ги стоварва тройно - данък-уикенд, акциз на цигари и пенсионна осигуровка.
  При Лилето има "свободен избор" - кеф ти магистрала, кеф ти селски път. При Горанов "свободният избор" е: независимо каквото ти е кеф, задължително в НОИ.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  [quote#23:"dnevnikar"]Днес едър Съюз един нерушим
  напредва на Изток в азийски земи.[/quote]
  Кое търговско споразумение имате предвид? Тихиокеанското, на което още Конгресът се куми да го ратифицира, че азиатците му се опънаха или Транс-атлантическото, срещу което в Европа се изливат протести?

 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#32] от "BIG AL":

  Изброените от теб "радетели за промяна" реално са много добре уредени в настоящето застойно блато.

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  [quote#54:"wanderer"]срещу което в Европа се изливат протести? [/quote]
  там може и да протестира, ама за Сирия се ослушва като глухи петли, и чака какво ще направи големия брат оттатък океана

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  [quote#55:"Николай Теллалов"]Изброените от теб "радетели за промяна" реално са много добре уредени в настоящето застойно блато.[/quote]
  от Радев, Цачева и Първанов ли очакваш промяна? Или от Цвъкито и Бисер петното?

 58. 58 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Путлер е намислил нещо. Руснаците отправят невъзможни за изпълнение ултиматуми преди да започнат война.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK