Татяна Дончева, кандидат за президент: На балотаж с Цецка Цачева ще взема всички гласове срещу ГЕРБ

Татяна Дончева е родена на 28 януари 1960 г. в Трявна. Има юридическо образование. Била е депутат от БСП в три парламента. През 2005 г. губи кметските избори в София от Бойко Борисов. Напуска БСП и създава "Движение" 21.

© Георги Кожухаров

Татяна Дончева е родена на 28 януари 1960 г. в Трявна. Има юридическо образование. Била е депутат от БСП в три парламента. През 2005 г. губи кметските избори в София от Бойко Борисов. Напуска БСП и създава "Движение" 21."Дневник" ще публикува интервюта с кандидатите за президент на изборите на 6 ноември. Татяна Дончева влиза в надпреварата за "Дондуков" 2 заедно с Минчо Спасов от НДСВ, след като участва в преговорите между БСП и АБВ за коалиция, но не стига до разбирателство с тях.


Дончева и Спасов искат президентът да назначава и освобождава главния прокурор, както и у нас да бъде въведен социален минимум. Слоганът на кандидат-президентската двойка е "Решителен и отговорен президент", а в предизборния клип Дончева вози вълк, овца и сено в една лодка в язовир Искър, за да докаже, че това е възможно, без да се изядат.


Възможно ли е наистина в една лодка да се возят вълкът, овцата и сеното от българската действителност, г-жо Дончева? Какво олицетворяват техните образи в предизборния ви клип?
- Проблемите на България са от много дълго време и хората ги възприемат като нерешими. Нашето послание с този клип е, че няма нерешими задачи. Когато се поставят целите вярно, когато са разчетени силите, и най-непостижимата задача е решима. Но за това се иска решителност, смелост, устойчивост, последователност, понякога търпение, хладнокръвие.
Достатъчни ли са конституционните правомощия на президента, за да реши проблемите на страната?
- Винаги съм казвала, че всеки държавен пост е като свирене на музикален инструмент. Има хора, които чукат ноти, има хора, които свирят музика - все на един и същи инструмент, по една и съща партитура. И нещата звучат по различен начин. В България е имало влиятелни президенти и абсолютно бутафорни президенти все с тези правомощия. Но това е извод не само за президентската институция. В момента тя има много възможности за влияние и достатъчно много лостове, с които, като се използват разумно и добре, да се блокира възможността на изпълнителната власт в сегашния й вид да дерибейства над страната, да прави, каквото си иска, да тормози гражданите.


Кой е вълкът в българската реалност все пак?
- Клипът е за това хората да разсъждават даже и дали вълците са абсолютни вълци или и вълците могат да бъдат овце в определени ситуации. Но знаете, че като се вкара вълкът в кошарата под предлог да пази овцете, той обикновено ги изяжда.


При обявяването на кандидатурата си за президент заявихте, че основната ви цел е съдебната реформа. Как президентът може да й влияе при сегашните си правомощия?
- Борбата с мутрите и мафията и отстраняването им от властта е задачата. Това се реализира в един нетолкова кратък период от време с разнообразни инструменти. Президентът трябва да бъде гарант в тази борба с всичките си действия и трябва да направи възможно заемането и на други ключови позиции от правилни хора, за да бъде борбата срещу мутрите и мафията доведена до успешен край.


За позицията на главния прокурор ли става въпрос? Вече се обявихте за промени в Конституцията, с които президентът да го назначава и освобождава.
- Има много позиции в държавата, които могат да бъдат подходящи. В една битка не е само едно решението. Конституцията е важен лост в тази насока. Съдебната система е като белите кръвни телца в човешкия организъм - изчиства го, супер важна субстанция е за имунитета и правилното му функциониране. В крайна сметка върховенството на закона и точното и еднакво прилагане на правилата означава да бъде преодоляна сегашната лобистка преса върху съдебната система - не само политическа, но и икономическа, и масонска. Съдебната система трябва да бъде превърната в лост, чрез който обикновените граждани и фирми също да намират справедливостта. Съдебната реформа е пред скоби и ние със сериозна група юристи сме поели ангажимент да направим макета на промените, за да видят хората дали им харесва и дали би свършило работа за целите, които обществото преследва. Това президентската институция безспорно може да направи.


Убеждавайки обществото, че Конституцията е важен лост в битката с мутрите, мафията и политическото статукво, ние ще можем да поискаме реализация на план, който включва - убеждаване на критичната маса политически партии; убеждаване на ключовите фигури в Европейската комисия (ЕК), на които досега се обяснява, че няма смисъл да се прави упражнението за промени в Конституцията, защото Великото Народно събрание е пречка. Не е пречка - на първия етап трябва да се свика Велико Народно събрание, което да отмени института на Великото Народно събрание. И после промените да се правят от обикновено народно събрание. Така конституционният въпрос ще бъде важен и определящ вота на следващи избори. Президентът, който е единственият пряко избран и не е в една от трите власти, без лобита и натиск трябва да назначава главния прокурор. Това ангажира държавния глава с работата на държавното обвинение и вече няма да има безадресност, а отговорност. Ако президентът назначава главния прокурор, трябва да прекроим и Висшия съдебен съвет (ВСС) - той вероятно да си остане за съдиите, а прокуратурата да бъде отделена в отделна институция. Но умишлено не влизам в подробности, тъй като избирателят още не е подготвен на тази дискусия.


Значи ли това, че давате негативна оценка на работата на сегашния главен прокурор?
- Никаква оценка не давам. Моята позиция за Сотир Цацаров е отдавна известна. Ние години на ред говорим за ролята на прокуратурата и на сегашния, и на предишния, и на по-предишния главен прокурор.


Кой е основният ви опонент на тези избори?
- Наш основен опонент са проблемите на България и безобразията в обществото, чийто основен носител са ГЕРБ и партиите на статуквото, които крепят тази тоталитарна схема.


Но в състезанието са Цецка Цачева, Румен Радев, Трайчо Трайков, Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и дори Пламен Орешарски.
- И какво от това? Всички могат да се кандидатират, стига да отговарят на формалните условия. В никои избори не можеш да кажеш игнорирайте тези кандидати, защото не са по нашия вкус.


Изненадваща ли бе кандидатурата на Цецка Цачева, обявена от премиера Бойко Борисов с необходимостта "нацията да има майка"?
- Не. ГЕРБ отдавна си въртяха 3-4 кандидатури, като бе предварително ясно, че най-безболезнено е да извадят Цецка Цачева. Защото Софийската община е много важно място - има много хора, които са си стиковали интересите; има много ангажименти, поети към много хора и вкарването на нов човек разрушава системата. ГЕРБ не може да си позволи това. Освен това да си много добър кмет не значи да си добър президент. Има защо Йорданка Фандъкова да е отказвала категорично. Пък и за самите столичани не бе удачно да отиват на местни избори. Същото и за бургаския кмет - това, че си добър кмет на Бургас, не значи, че си известен с друго освен с изпълнение на строителни поръчки. Не всеки добър строител може да бъде добър президент. Той и Росен Плевнелиев не бе лош министър. И така не останаха други кандидати освен Цветан Цветанов. Но ние смятаме, че Бойко Борисов не би предложил на Цветан Цветанов властови пост.


А зад кандидатурата на Пламен Орешарски кой стои?
- Кой. Както се казва в оная карикатура.


"Кой" с точка ли накрая?
- Кой. Да.


Три кандидатури, сред които и вашата, изглежда, че се борят за гласовете вляво. Защо се стигна до този развод?
- Кой ви каза, че моята кандидатура е лява. Аз мисля, че журналистите, изхождайки от моето политическо минало, съвсем механично ме закачат към левите кандидати. Същевременно левите рекламни агенти на ген. Румен Радев бягат панически от тезата, че аз съм ляв кандидат. А аз бих казала следното - водим мажоритарно състезание за президентската институция, по дефиниция президентът трябва да е надпартиен, т.е. президент на левите и на десните. Ако това е така, какъв смисъл има натрапчиво да се поставя въпросът ляв ли е кандидатът или десен. Моите възгледи са известни. На Минчо Спасов възгледите - също. Как ги определят анализаторите няма значение - те са формирани през много години под наблюдение на българските граждани. Не можете да кажете обаче какви са възгледите на ген. Румен Радев - досега той не е изразявал никакви възгледи по никакви въпроси. Това, че е издигнат от инициативен комитет на БСП, не го прави ляв кандидат. Ляв или десен кандидат те правят възгледите ти. Аз затова ви предлагам да говорим за възгледи. Хората с моите възгледи не са особено много.


Какви са възгледите ви по отношение на външната политика на страната? Към Русия ли трябва да бъде насочена, към Европейския съюз (ЕС) ли или към НАТО? Как може да се задържи балансът?
- Държането на баланса е мъчна работа и изисква умения. Не от всеки човек става добър балансьор. България трябва да бъде приведена като с тази лодка от предизборния клип от единия бряг на другия. Това е свързано с рискове и добра преценка както на лодката, така и на времето, водите и слънцето. Това изисква наистина решителност и отговорност, грижа за гражданите и, както казва един приятел - важно е да обичаме България. Ако обичаме България, тези въпроси изглеждат смешни. Обичайки България трябва да намерим нейното място в света, което да я пази от ветровете, които веят между великите сили в момента; да я предпази да влиза между шамарите в това противопоставяне между Русия и Америка, което особено се изостри в последните години; да укрепи позициите си на член на НАТО и ЕС. Освен това да засилим вътрешната си експертиза по формирането на позициите си. Когато ние сме подготвени за всяко заседание на Европейския съвет и сме наясно по всеки проблем какъв е интересът на България, ние няма да изпускаме важните неща и няма да си служим с декларации "България трябва да води независима външна политика". Тази фраза нищо не означава. Всеки ще си я закачи като брошка. Какъв е интересът на България по всеки конкретен въпрос - това трябва нашите експерти да кажат.


От 2007 г. сме членове на ЕС и ходим на заседания, гледай как гласуват големите и никога не сме подготвени със собственото си домашно. Кой ни е виновен, че не са защитени българските национални интереси? Ние самите. Нашето участие в НАТО не е проста работа и изострянето на отношенията доведе до изискване от двете велики сили да обявяваме позиция на тяхна страна. Например, преди няколко месеца премиерът Борисов обяви, че флотът в Черно море е неприемлив за нас, тъй като засяга Русия и всички възприеха това като проява на русофилство. В същото време на срещата на НАТО в Румъния бе приета една обща позиция, в която термините в отношението към Русия бяха връщане към Студената война. Приемането на този акт може да стане само с консенсус - международните наблюдатели отбелязаха, че Италия, Франция и Германия имали особено отношение, макар и да не са наложили вето. За България не се е писало нищо. Какво значи това? Че за българската общественост се поднася една позиция, която да се хареса на русофилското крило, а същевременно се снишаваме навън. Това е пример каква не може да бъде българската външна политика, ако искаме някой да уважава България.


България е между шамарите заради бежанския натиск. Интересът ни е да се реши този проблем. Какво трябва да се направи?
- По темата за бежанците също няма една позиция, едно решение, едно изречение. За няколко години проблемът набира едно ново ниво - има прекалено много хора в Турция, в Германия също, има изработени трасета, има международни отношения, които са се стичали 2-3 години и не са еднопосочни. Ако бяхме в началната фаза, да споделяме европейската позиция, че ние сме за единна европейска позиция. Но ние сме на третата година и очевидно такава позиция не е налице. Държавите в Западна Европа са държави, които не са преживявали нашествие на други народи като нас. На нас още ни работи чипът и никой не може да ни вини, че сме по-чувствителни от германците и холандците например. В същото време за тях са много важни евтината работна ръка и демографското съживяване на нацията. Само че 80-милионна Германия може да си позволи 5 милиона бежанци, но 7-милионна България не може. Ако толкова много им трябват такива хора за демографско съживяване, що не си ги вземат от пристанищата? Защо да минават оттук? В същото време Европа не може да има телени огради - да де, но те са факт.


Сега вече България трябва да поддържа, че е необходима единна европейска позиция с ясното съзнание, че е малко вероятно да има такава. Да се приближим до Вишеградската четворка, а не да водим с нея война, и да се постараем да си намерим подкрепата за запазване на южната ни граница, което не може да се изразява само в довършване на оградата. Ние трябва да се разберем с Европа, че парите, които ни дават (б.а. - 160 млн. евро), трябва да отидат и за оградата, а не - както в техните глави е правилно - за бежански центрове. Ние трябва да бягаме от събирането на критична маса бежанци на нашата територия. Така бих го казала, но това включва - да има ограда, да има втора ограда, да има подкрепа за помощ с жива сила на тази ограда, насочване на сухопътната ни армия за запазване на тази граница, насочване на дейността на МВР по отношение на преса на незаконния трафик. Но това не е някаква велика позиция и ние няма да се снимаме пред бежански лагер, защото не можеш да си правиш предизборна кампания върху страховете на хората.


Какво за вас значи президентът да бъде обединител на нацията?
- Темата с обединителя на нацията я намирам за деликатна. Няма как всички хора да мислят еднакво, но президентът трябва да бъде човек, загрижен както за левите, така и за десните; както за възрастните, така и за младите; както за активните, така и за безработните. Общо взето като се води от вярна визия накъде да върви нацията. Нашата идея за социалния президент не е предизборен трик. Каквото и да водиш - фирмата, държавата, армията или хора на поход, има едни базисни неща, които трябва да се спазват. Първо - групата, общността, армията, народът трябва да бъдат нахранени.


Говорите точно като човек, който се цели в левите избиратели.
- За десния капиталист, олигарх е супер важно работниците му да дойдат на работа мотивирани и квалифицирани. Ако те не са мотивирани, той не може да извади от тях нищо. Какво значи да са мотивирани? Първо да са нахранени - не казвам прехранени, не казвам нахранени с черхайвер, говоря, че има едно ниво, под което човек се чувства ужасно несигурен. Ако ти не можеш в последните 7 дни от месеца да си осигуриш хляб при разумно разпределен личен и семеен бюджет, ти си абсолютно неквалифициран, каквато и работа да изпълняваш, защото твоят ум е на друго място. Няма някой, който да е извадил в решителна битка гладна армия. Казват - гладна мечка хоро не играе. Държавният бюджет трябва да го гледаме като личния. Какво прави човек с личния си бюджет? Първо си осигурява храната. Дайте да се разберем колко е минималното - 400, 500, 600 лв. Аз съм говорила с хора, те казват: "Добре, ние ще се оправим с 400 лв., но със 150 лв. не можем". Това не е лява политика в моите очи, а е грижа - както за човека, така и за работодателя. Най-бедният трябва да е спокоен, че ако работодателят му дължи заплата, съдът ще му я присъди, а не - да се притеснява, че работодателят е назначил съдията. Този социален минимум има такъв замисъл. Кога са разходите за образование в личния бюджет на човек? Накрая? Защо в държавния тогава е така?


Тази седмица премиерът Борисов обяви увеличение на бюджета за образование с 223 млн. лв. през следващата година.
- Не може бюджетът за образование и култура да е процент от БВП. Ти не отиваш да вземаш уроци по език или за кандидат-студентски изпит като процент.


Казвате, че за вас президентската надпревара не е битка, а "олимпийско състезание". Да не би да участвате на олимпийски принцип? Например, за да си спечелите подкрепа за следващите парламентарни избори.
- Няма как да спечелиш електорат без успехи - от мен да го знаете. Тук е личен залогът. Партията, разбира се, също ще бъде стимулирана. Олимпийското състезание е много голяма битка, с много голям залог.


Ако стигнете до балотаж, чия подкрепа ще потърсите?
- Ако стигна до балотаж, смятам, че нашата кандидат-президентска двойка е най-трудна за ГЕРБ, защото леко може да вземе целия останал вот срещу тях. По-леко от всички други. БСП няма да вземе нищо извън собствения си електорат. Даже няма да вземе и собствения си заради конфликтите вътре в партията. Каракачанов - заради участието си правителството и заради всички комбинации, в които е участвал - също не може да вземе протестен вот. Защото той не е срещу статуквото, а е част от сегашното управление. Другите просто не ги броя.


Ако не стигнете до балотаж, на кой кандидат за президент бихте дали подкрепата си?
- Няма да има нужда.


Какво мислите за задължителното гласуване?
- Аз съм "за" задължително гласуване, защото това е начинът, по който да се ангажира обществото с това, което става в държавата. Освен това при него различните етнически, икономически и други групи биха получили реалния си дял от гласовете. Ниската избирателна активност дава голяма възможност за изкривяване на вота с купените гласове. Защото е истина, че купените гласове не могат да бъдат някакъв прекалено висок процент - те са колкото е наличният ресурс. Вместо да се занимаваме с наказателно преследване, което не е решение - добрият механизъм е задължителното гласуване.


Ще гласувате ли на референдума?
- Да. Ние сме се регистрирали за участие в референдума, защото приветстваме тези неща. Иначе не ни харесва начина, по който са зададени въпросите - смятаме, че биха могли да бъдат по-обобщени и биха събрали по-леко по-голяма подкрепа. Примерно, за мажоритарното гласуване откровено срещнахме затруднения, защото сме за смесена избирателна система - немска или 50 на 50 мажоритарни и пропорционални мандати. И как да отговорим на въпрос дали сме за 100% мажоритарна система? Освен възможността личностни на лично основание да попаднат в политиката, което е много ценно, трябва да има и някаква стабилност, някаква възможност да се създадат парламентарни групи и комисии, за да може да има стабилност на правителства, упражняване на властта, институциализиране, осъществяване на намерения.


Кой ви съветва за кампанията?
- Пи ар експерти.


Вижте по-долу видеото от предизборната кампания на Дончева:


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK