Цветозар Томов: "Мървите души" в избирателните списъци са българите в чужбина

Цветозар Томов

© Надежда Чипева, Капитал

Цветозар ТомовЦветозар Томов е член и говорител на Централната избирателна комисия. Роден е на 21 май 1954 година. Завършва журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторантура по социология през 1984 година. Ръководи катедра "Критическа и приложна социология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" до ноември 2011 г. Тогава Томов обяви публично, че напуска Пловдивския университет заради присъденото звание "доктор хонорис кауза" на бившия футболист Христо Стоичков.


Г-н Томов предстоят избори и излизането на дневен ред на темата "евъргрийн" - има ли "мъртви души" в избирателните списъци, и колко са те?


- "Мърви души" е метафора и трябва да направя едно разяснение на нейния смисъл, защото не винаги се разбира. Проблемът идва от това, че избирателните списъци в България се правят, като се описват постоянните адреси на избирателите, взети от национална база население, която се съхранява от главна дирекция ГРАО. Това са адресите, които ние имаме в документите си за самоличност. Всеки българин с лична карта има записан в нея адрес без значение дали живее на него или не.
В това описание на хората с постоянни адреси попадат и всички хора, живеещи и извън страната, и то понякога живеещи навън от десетилетия. Може човек да живее в Рио Де Жанейро, но ГРАО го води на адрес в Тутракан и записва името му в избирателната секция, в която попада неговият адрес. Този човек е "мъртва душа" и никога няма гласува, защото просто живее другаде. Той може да гласува в Рио Де Жанейро и тогава ще се впише допълнително. Би могъл да подаде заявление за гласуване зад граница. Ако подаде заявление, тогава тази информация пристига в ГРАО и ГРАО го отмята и заличава от списъците в страната. По този начин тези 7 милиона представляват съвкупност от пълнолетните граждани с лични карти, които имат някакъв адрес, който се води на територията на страната. Голяма част от тях не са в страната и това е основната причина за разминаването между броя на хората в България и броя на хората, които са записани в избирателните списъци. Има и други причини, те са свързани с актуализацията на тази информация. Специално за българите, пребиваващи в чужбина, ГРАО рядко получава сведения за промени на техния жизнен статус. В тези списъци има и хора, които са починали, но е е пристигнала обратна информация до нашите власти.


Опасенията са, че това дава възможност за манипулации. Възможно ли е някой да гласува от тяхно име?


- Теоретично е възможно, но все пак се надявам, че подобна масова практика няма да имаме в България, защото това е много трудно. Би трябвало цяла секционна комисия да си затвори очите, ако някой друг гласува от името на човек, когото го няма и знае, че няма да се появи в изборния ден. Нямам сведения и не мога да коментирам до колко това се е случвало. По принцип е един допълнителен риск за чистотата на изборния процес, който може да бъде избегнат, ако има друг тип регистрация за изборите.


Избирателни списъци с активна регистрация?


- Активната регистрация е един от алтернативните методи да се направи изборен регистър. По-общият проблем е свързан с логиката, по която законодателят е решил, че постоянният адрес е идентификатор за местонахождението на личността. Вероятно 20 на сто, а може и една трета, от хората не живеят на постоянние си адрес. Ние сменяме адресите си в този динамичен век, в който живеем, по-често отколкото сменяме номерата на мобилните си телефони. Този проблем ще стои дотогава докогато има това делене на постоянен и настоящ адрес.


И не се измени цялостно системата на регистрация...


- Между другото, последиците за изборите са по-малки отколкото за някои други неща. Примерно по постоянен адрес хората се търсят за призовки, за данъци, за какво ли не. Постоянният адрес е мястото, на което властта се опитва да комуникира с гражданите и тази комуникация не е възможна, когато гражданинът няма нищо общо с постоянния си адрес.


Това вероятно намалява и избирателната активност, тъй като много хора нямат време да се занимават с подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес?


- Тук има две гледни точки. Едната е, че по този начин отчитаме някаква реалистична избирателна активност, защото делим броя на гласувалите на броя на всички български граждани с право на глас. Човекът, който не е в Тутракан и е "мъртва душа", все пак е български гражданин и има право да гласува, дори и да не го е правил никога. И когато изчисляваме избирателната активност, е редно да го включим и него. Проблемът е, че го включваме във вътрешен списък, а той не живее в страната. Ако има активна регистрация, той трябва да се регистрира там, където се намира.


От друга страна това създава впечатлението, че избирателната активност в България е много ниска и е нещо, което се обсъжда на всички избори. Всъщност не е така. Всъщност, без да може точно да се оцени броят на хората с право на глас, живеещи в страната, вероятно той е с над 1 милион души, по-нисък от хората в избирателния списък. Така, че реално тези 3.5 милиона души, които участват на парламентарните избор, и представляват в относителен дял много повече от 50 процента от хората с право на глас.


Това би могло да повлияе на референдума?


- Да. В момента са комбинирани референдум и президентски избори - двата вота, при които избирателната активност е фактор. За президентските избори трябва активност над 50 процента на първи тур и там е по-важно влиянието на този фактор, отколкото на референдума, защото процентът се изчислява върху броя на хората в избирателните списъци. По отношение на референдума - трябва да се достигне числото на гласувалите на последните парламентарни избори. Има един процент, той е 20 на сто, който трябва да бъде преминат, за да може парламентът да разгледа въпроса. Тези 20 на сто ще бъдат преминати, така че няма да е от съществено значение.


Възможно е обаче да се окаже, че този процент ще бъде от решаващо значение за изхода на първи тур на президентските избори, където е логично да се очаква активност близка или малко над 50 на сто. От него ще зависи дали да имаме избран президент на първи тур.


Ако няма активност от 50 процента?


- Отива се на втори тур, независимо от активността. Това вече се случи на изборите през 2006 година, когато Първанов имаше 64 на сто на първи тур.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  нЕма се косите, протоколите и чувалите с бюлетини по тях вече са готови. Всичко е изпипано до съвършенство.

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1278 Любопитно

  А какви души са 11 000 македонски граждани в 10 МИР Кюстендил? Нима всичките от тях гласуват или някой ги държи в списъците с друга цел?
  Същото е във всеки МИР граничещ с Македония или Турция.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Може би наистина, вместо задължително гласуване е по-добре да се въведе активна регистрация и най-после да се отвори електронното гласуване и други форми на достанционно гласуване и тогава и активността, ще си дойде на мястото, а и резултатите доста ще се изменят.
  Но това изменение не е в интерес на т.н. статукво, все едно дали говорим за ДПС, БСП +разновидности, разни видове националисти или ГЕРБ и няма как точно те да вземат такова решение.

 4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  [quote#3:"tsvetko_51"]Може би наистина, вместо задължително гласуване е по-добре да се въведе активна регистрация[/quote]
  И според мен това е най доброто нещо, което може да се направи за сега С едно условие-регистрацията да бъде леко усложнена, така че разните неграмотни тъпунгери (т.н. "купени гласове) да не успяват да се регистрират

  П.С. Нещо за статията и автора:

  1. Рядко смислена статия, без размиване и дразнещи грешки (непълен цитат обезмислящ казаното).

  2. Вероятно "постоянното присъствие" (платените тролове, мурзилки и екстровертните малоумници) ще излее куп помия върху автора: КАК така завършил журналистика по соц'а, явно комунде и т.н.

  За мен това е достоен човек, съдейки по следното:
  [quote#0:"статията"]до ноември 2011 г. Тогава Томов обяви публично, че напуска Пловдивския университет заради присъденото звание "доктор хонорис кауза" на бившия футболист Христо Стоичков. [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  От години се говори, че трябва да се въведе активна регистрация за изборите, тоест да се знае реалния брой избиратели на място. Тази регистрация, може да се прави и през Нет-а...!
  Отделно, полицията също трябва да си върши работата и да се спре хаоса с адресните регистрации и местоживеенето!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "Теоретично е възможно, но все пак се надявам, че подобна масова практика няма да имаме в България"

  "Масова практика"?

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Интересно интервю с Цветомир Томов!

 8. 8 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 455 Неутрално

  ами да - Активна Регистрация е решението , и това е ясно от години насам...

  но отде толкоз акъл например в сценаристите на Слави - да го предложат това като въпрос, вместо техните щуротии - въпроси с дълги изречения или чисто оперативни неща като големимата на субсидията за един глас...

 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#5] от "tww09306483":


  [quote#5:"tww09306483"]От години се говори, че трябва да се въведе активна регистрация за изборите, тоест да се знае реалния брой избиратели на място.[/quote]
  Такава на практика се въвежда с последните поправки в избирателния закон.Но май БСП искаше да ги дава на КС.След две негласувания на един вид избори,просто те изключват от списъка.Ако искаш да гласуваш-отиваш да се регистрираш.По сегашния закон е така.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  "Специално за българите, пребиваващи в чужбина, ГРАО рядко получава сведения за промени на техния жизнен статус. В тези списъци има и хора, които са починали, но е е пристигнала обратна информация до нашите власти.”

  Според проф. Михаил Константинов(в интервю по БНТ) т.нар. “Мъртви души” възлизат на около 500’000...

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  Това беше въпрос за референдум - активна ргистрация

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#2:"save_knforest"]

  А какви души са 11 000 македонски граждани в 10 МИР Кюстендил? Нима всичките от тях гласуват или някой ги държи в списъците с друга цел?[/quote]

  Български граждани са, затова са в списъка. Намекваш, че някой ще пуска бюлетина вместо тях? За да стане трябва цялата секционна комисия да е съучастник в престъплението. Как да стане като са от различни партии, има застъпници и т.н.? Но да кажем, че комисията се договори. Ами тогава просто след края на изборния ден ще пуснат и за всички останали негласували, не само за живеещите в чужбина. И не само това - ще подменят и вече пуснатите бюлетини. Тежестта на живеещите в чужбина в цялата фалшификация тогава е нищожно малък.

 13. 13 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#12] от "kykyyy":


  [quote#12:"kykyyy"] Но да кажем, че комисията се договори. Ами тогава просто след края на изборния ден ще пуснат и за всички останали негласували, не само за живеещите в чужбина. И не само това - ще подменят и вече пуснатите бюлетини. [/quote]
  Но това може да стане само,когато всички партии участват в такава фалификация.Иначе е невъзможна.

 14. 14 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този си няма идея какво говори! Като си извадиш лична карта или паспорт в чужбина си даваш чуждия адрес като местоживеене. Изглежда системата на полицията знае много добре кога някой е излязъл или влязъл в България. Преди време полицейският комисар на Ню Йорк даде България за пример, а упрекна Белгия и Франция.

 15. 15 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  До коментар [#13] от "yanne":

  Това е възможно в Турция примерно.
  А, по темата, не ми е много ясно това с мъртвите души. Как да не знаят кой къде живее при условие, че повечето български граждани, когато си подновяват документите в България или чужбина си посочват адресите. Аз, когато изкарах и миналата година на бебето ни паспорт в България посочих, че на българския адрес по регистрация не живея и пак потвърдих постоянен адрес в чужбина както го правя вече 15 години. И много хора ползват услугите и на посолствата и са отбелязали някъде, че не живеят постоянно в България. Но, българските институции все неразбрали. Пълен хаос!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#14] от "accidental":

  Не съм съгласен с вас. Аз имам постоянен адрес в България, макар да минаха вече 27 години, откак не живея там. И името ми присъства във всички избирателни списъци. Знам го, защото се е случвало да съм в България по избори и да си гласувам там. Заедно с това имам постоянен адрес в Чехия и, ако съм си в къщи, си гласувам в посолството, където също фигурирам.
  Системата има много трески за дялане. Родителите ми фигурираха в избирателните списъци в София години, след като бяха починали. А винаги са живели в България...

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Какви са тия "активни регистрации" и прочия глупости ? Ако си български гражданин с български паспорт - имаш право да гласуваш.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 18. 18 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#15] от "andreas_hofer":

  Постоянният адрес го пише отзад на личната карта. Всеки е длъжен да има валидна лична карта (след някаква възраст, май 14 години?). Ако впишеш постоянен адрес в чужбина, на личната карта се появява един "служебен адрес" на една община в София. Там и ще се появиш в избирателния списък.

  Не, повечето български граждани не си посочват адресите в чужбина, когато си подновяват документите. Първо, навсякъде - и в консулстватат и в България на служителите всячески уговарят хората да пишат "някакъв" български адрес, защото нямало значение.

 19. 19 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#15:"andreas_hofer"]Това е възможно в Турция примерно. [/quote]
  И в комисиите в Турция има наблюдатели и членове от други партии. В протоколите ще забележиш "контролните" гласове за Атака и др., които явно са на наблюдателите. Освен това няма особено смисъл от фалшификации, защото там така или иначе гласуват както им кажат и не ги мързи да отидат лично до секцията.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8959 Неутрално

  " Би трябвало цяла секционна комисия да си затвори очите, ако някой друг гласува от името на човек."
  Точно това се случва в турските общини, където, макар и избрани от различни партии членовете в комисията, всички са едно.

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  [quote#20:"Роси"]Точно това се случва в турските общини, където, макар и избрани от различни партии членовете в комисията, всички са едно.[/quote]

  И не само в турските общини а и където кметовете са от милиционерската партия ГЕРБ което и комунистите от БСП даже не са го правили. В нашата секция никога не е имало над 100 човека нови в списъка но сега си имаме а кметът казва кой да е в комисията и кой не иска да го вижда там.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 22. 22 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  След като в една бюлетина официално има квадратче "не гласувам за никого",то бюлетината не може да се смята за недействителна и трябва да да се смята при броенето.

 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Новите лични карти са издадени през 2010.Тогава тези 1,5-2 милиона вече са били извън България.Защо им е издадена лична карта с постоянен адрес в страната? Защото мърлявата и мързелива администрация не иска да знае ,кой къде живее?

 24. 24 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#23] от "Майндърбайндър":

  Ето това мнозинството от българите не го знаят и надали някой от тях се е замислял върху лъжливите факти на комунето Константинов и комунягата Томов.Според алманаха на ЦРУ за държавите по света ясно и точно е казано ,че в България живеят 5,1 мил.човека , а не 7,6 мил.,както на агент Буда и на всички преди него неграмотници се искаше-9 мил.При агента и доносника И.Костов броя на избирателите беше около 7,5 мил.От тогава и до днес мъртвите души са една постоянна величина -около 2,5 мил.,които решават всички избори ,чрез маниполациите на комунетата и ДС.Правете сметка -първолаци за цялата държава 64 хил.,младежи до 18 год.740 хил.Смъртност за всяка година 64 хил.над ражданията.За 27 год.колко са умрели и родили всеки може да изчисли приблизително.И накрая на кой да вярвате :На комунягите ,които управляват повече от 72 год.България или на истините изнесени от ЦРУ за 5,1 мил.население и брой на избиратели от около 3,5 мил.От тук започват и свършват всички лъжи и маниполации на всички комуняги управлявали тази нещастна ,бедна и мизерна държава.

 25. 25 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  В 24 МИР (центъра на София) има регистрирани хиляди македонци. Много са на един адрес, вероятно някаква адвокатска кантора на Графа.

  No Pain No Gain
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#15:"andreas_hofer"]Но, българските институции все неразбрали. Пълен хаос![/quote]
  Това,че вие сте го направил,не означава,че и останалите хора го правят.Повечето изобщо не съобщават,че се заселват трайно в чужбина.Не случайно между данните от преброяването и тези на ГРАО има огромно разминаване.Така че много правилно е решението,който не е гласувал да се заличава от списъците,пък на следващи избори да го добавят на място ако иска да гласува.

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#24:"adenauer"]Според алманаха на ЦРУ за държавите по света ясно и точно е казано ,че в България живеят 5,1 мил.човека , а не 7,6 мил.,[/quote]
  Посмали малко де.
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html
  Ето ти актуални данни от сайта на ЦРУ.

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#23:"Майндърбайндър"]Новите лични карти са издадени през 2010.Тогава тези 1,5-2 милиона вече са били извън България.Защо им е издадена лична карта с постоянен адрес в страната? Защото мърлявата и мързелива администрация не иска да знае ,кой къде живее?[/quote]
  Личните карти имат срок на валидност от 10 години.Значи ако някой му е издадена лична карта през ноември 2006г,то тя още е валидна.А пък на тези над 60 години са безсрочни.Ако смяташ,че може да се направи проверка на 6 милиона души /без децата/кой къде живее явно си в голяма грешка.Даже вече и пътуванията зад граница в държави от ЕС не се отчитат.

 29. 29 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#23:"Майндърбайндър"]Защо им е издадена лична карта с постоянен адрес в страната? Защото мърлявата и мързелива администрация не иска да знае ,кой къде живее? [/quote]
  Не.
  Такъв е законът и има причини да е така. "На запад" има аналогична практика. Ако искаш българите в чужбина да не са в избирателните списъци, то логичният път към това започва с отнемането на гражданство, финансов ценз, невъзвръщенство и т.н. Ако си за тези неща - прав ти път, кандидатирвай се на избори и агитирай за тези неща.

 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Уважавам г-н Томов и настоявам по същия прозрачен начин да обясни на гражданите две неща:
  за кого гласуват фактически сънародниците, избрали "не подкрепям никого" на първи тур и защо "задължителното" гласуване не се отнася до балотажа?
  недействителна ли е бюлетина с нито едно зачертаване?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 927 Разстроено

  Хубава статия, наистина изчерпателна и образователна. Обаче гледам под статията пак са се развихрили бомбетата, мики маусите и хоноруваният тролетариат на ведомост към Козяк.
  Как пък не оставиха една статия, ей така, без да се опитат да леят акъл?

 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":


  " А какви души са 11 000 македонски граждани ... "


  Те вече не са македонски, а български и отдавна, отдавна са в ЕС, защото това е била и целта на приемане на " българското " гражданство . Те никога не гласуват и са в графата " мъртви души " . Аз съм се отчислил от българският си адрес и съм регистриран в Мюнхен, което ми дава възможност да гласувам за президент и НС, но без избори за местно управление . В същото време познавам голям процент хора, които се водят на българските си адреси . За тях става дума в статията .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":


  " ... така, че разните неграмотни тъпунгери ( т. н. " купени гласове " ) да не могат да се регистрират . "


  Подкрепям те с двете си ръце, но този етап, това е НЕВЪЗМОЖНО ! Та нали цялата борба и машинации са ТЪКМО за гласовете на неграмотните и тъпунгерите . На мръсниците по върховете им трябват безмозъчни машинки за гласуване, а не политически осъзнати хора със собствено мнение !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK