Как да се предпазим през грипния сезон - съвети от епидемиолога проф. Мира Кожухарова

Проф. Мира Кожухарова, епидемиолог

© Иван Григоров

Проф. Мира Кожухарова, епидемиологВсе още не е засечен грипният вирус никъде по северното полукълбо, но когато епидемията започне, всички ще разберем за нея. Между 10 и 30% от населението ще се разболее в зависимост от интензитета на епидемията, а част от най-рисковите групи - децата, възрастните над 65 години и хронично болните, няма да успеят да се преборят с усложненията, които ще възникнат.


Световната статистика за грипа е такава всяка година, което поне прави инфекцията предвидима и ни дава време да се подготвим. След като вчера Сдружението на общопрактикуващите лекари в България и Държавната здравна инспекция започнаха кампания за информация за ползите от противогрипните ваксини, "Дневник" разговаря с епидемиолога проф. Мира Кожухарова за още начини за предпазване в грипния сезон и какъв е смисъла от имунизацията. Оказа се, че само 2% от българите изобщо си поставят ваксината.


Какви са вашите съвети как да се предпазим от грип? Какво може да се направи за засилване на имунната система?
- С понятието слаба имунна система по принцип се злоупотребява. Болестите на имунната система са много тежки заболявания – това са кръвните, злокачествените заболявания, при някои заболявания пък се налага лечение, което води до този ефект. Т.е. това са много тежки състояния и не бива да се бъркат.


Това, което битува – хората да си повтарят "имунната ми система нещо е слаба", да пият специални чайове за засилване – много е разпространено, но трябва да знаете, че това не е медицински проблем. Ако е болна и слаба имунната система, обикновено говорим за злокачествено заболяване, и е по-добре да не разбираме истинското значение на това определение.


Повечето хора си имаме нормално действаща имунна система и благодарение на това оцеляваме в живота. Между другото точно това е една от причините хората да не искат да се ваксинират, защото разчитат, че ще се справят сами. Паралелно обаче гълтат някакви неща и ако смятат, че те им се отразяват добре – това е хубаво, нямам намерение да разубеждавам никого.


Като цяло е важно човек да се храни нормално – да не е гладуващ, или пък преяждащ. Заедно с това – спортуване, разходки, да не пуши, пие, да не взима наркотици. Направо казано, дори и лошо да прозвучи – един здравословен начин на живот – във всички случаи води до по-лесно преборване на инфекциите, типични за този сезон.


Но тук говорим за заразни заболявания и когато човек прихване вируса, ако няма антитела, които да го преборят, просто се заразява. Така че това не е слабост на имунната система, а е начинът, по който работи инфекциозното заболяване.


Най-сигурният начин за специфично предпазване от която и да е инфекция е ваксината, разбира се ако има ваксина срещу съответната болест.


Т.е. вие сте привърженик на противогрипната ваксина?


- Да, категорично. Привърженик съм, но трябва да се дава реална оценка на това какво можем да очакваме от нея. Противогрипните ваксини като всички други ваксини в съвременната медицина не са панацея.


Ваксината, която е налична на пазара през този сезон може да предпази срещу щамовете А-Калифорния (свински грип), А- Хонконг и Б-Бризбейн. Т.е. ваксината не може да предпазва срещу нищо друго. А покрай грипните вируси, които циркулират, още около 400-500 други вируси, причиняващи подобни заболявания, също са във въздуха. Така че като се ваксинира човек срещу грип, няма никаква гаранция, че няма да се разболее от хрема – напротив, почти сигурно е, че ще преболедува няколко пъти през сезона, но това няма да са гриповете, включени във ваксината.


Грипът все пак е най-рисковата от дихателните инфекции и ако възникнат от него някакви усложнения, те може да са много тежки. Към тази болест трябва да имаме малко по-внимателно отношение, защото крие риск от усложнение, от необходимост за лечение в болница, крие риск и от смърт. Докато от хрема не умираме.


Точно в това е силата на противогрипните ваксини – тя може и да не предпази човек от това да не се разболее, например възрастните хора, обаче рискът да възникне усложнение рязко се намалява, също и хоспитализациите и смъртността. Което за мен е перфектно изпълнена задача – нищо, че си се разболял, след като си оживял.


Какви са възможните усложнения от грип?


- Респираторните усложнения са най-чести, но не са единствените. За около седмица на човек му минава болестта и след това тръгва отново на работа. Единственият признак, че е боледувал е, че в следващите седмица-две не може да се затича или да отиде на екскурзия, защото се задъхва и се изморява лесно, но това е малкото зло и то се случва на всеки преболедувал грип, независимо от възрастта.


Обаче ако до края на седмицата не минат оплакванията и дори започнат да се задълбочават, ако температурата стои висока, кашлицата става по-лоша и упорита – това в огромния процент от случаите говори за възникване на пневмония.


Пневмонията вече е тежка болест и тя иска лечение от лекар, категорично. Лечението е с антибиотици и в някои случаи може да бъде доста продължително. При малките деца и при възрастните хора пневмонията може да е много опасна и дори да застраши живота им. Ето това не бива да се допуска и може да се предотврати с ваксината. Хората с хронични болести също трябва да се пазят малко повече, защото грипът може да обърка цялото им лечение и да влоши проблемите им.


Съществуват и още по-неприятни и по-тежки усложнения, например засягане на централната нервна система, но това се случва много рядко.


И при настинка и при грип – даже някои не правят разлика – хората обикновено се самолекуват. Как да разпознаем едното от другото и трябва ли да отидем на лекар?


- Да, за съжаление е така. Грипът започва много по-рязко и протича много по-тежко. В огромния процент от случаите грипът минава за 5-6 дни. В това време се чувстваш много зле, след това още известно време се чувстваш много изморен, но това е всичко. Всъщност процентът на хората с усложнения и смърт не е голям, но съществува и не бива да го забравяме.


Когато започне грипната епидемия – да уточним, че в момента в цялото северно полукълбо все още няма – човек може почти точно да посочи момента, в който се е разболял. "До обяд ми беше много добре, и изведнъж следобед като ми стана студено, трябваше да отида да си легна". Има много силни болки в мускулите, освен останалите симптоми на инфекция на дихателните пътища – кашлица, хрема, дразнене на грълото. За грипа са характерни силните болки по цялото тяло, в очите, висока температура и тн.


Няма нужда хората сами да си поставят диагноза. Когато се чувстват толкова зле, когато става дума за малки деца и хора в напреднала възраст, е важно да се посъветват с лекаря си. При хората в активна възраст, за които може да се очаква, че ще им мине за 5-6 дни, може да се самолекуват с чайове и аспириниобаче не трябва да започват веднага да гълтати и антибиотици, защото при грипа просто няма никакъв смисъл – не помага, а антибиотикът е нещо, което трябва да се използва само по предназначение.


В повечето случаи грипът минава и от само себе си, просто човек трябва да има търпение и да си седи вкъщи. Болните деца да не се пращат на училище и възрастните да не ходят на работа, защото това не е никак добре нито за собственото здраве, нито за здравето на околните.


Толкова бързо ли след като се прихване вирусът започват симптомите?


- Много е кратък инкубационният период при грипа, да и това е една от причините грипните епидемии толкова бързо да се развиват. Като започне и тръгва със страшна скорост, защото инкубационният период може да бъде от няколко часа до ден, но не повече.


Обикновено когато сме болни от грип, излизането и ходенето на работа или на училище си е жива мъка и за болния и за околните. Така че човек усеща, когато е по-добре да си остане у дома, въпросът е всички да се отнасяме разумно към това и да не упорстваме, защото знам, че има такива работодатели, които не гледат с добро око на отсъствието. Но ако мога да ги посъветвам – бих им казала те самите да настояват да изпращата обратно болните вкъщи за 3-4 дни, защото ако заразят целия колектив, тогава става съвсем зле.


Казахте за нормалното хранене. А каква трябва да е хигиената през този сезон?


- Хигиената е много важна, защото грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път, което означава че като киха и кашля някой болен в затворено помещение за много кратко време въздухът се изпълва с вируси и всички, които дишат същия въздух ги поемат. Затова има едно правило, което трудно го приема нашият народ – трябва редовно да се проветрява помещението, в което има болен човек, не да стои завит през глава на топло и да не отваря ни прозорец, ни врата, да не настинел допълнително.


Също е много важно да си мием ръцете – просто с вода и сапун. Важно е и да не кихаме и кашляме в лицето на околните, ако може. Хартиените носни кърпички, които обикновено се ползват в такава ситуация, да се ползват еднократно и веднага да се хвърлят защото иначе задържат вируса по джобовете ни.


Оказва се също, че навикът да си слагаш дланта пред устата като кашляш и кихаш, всъщност епидемиологично не издържа никак, защото по този начин ръцете се замърсяват и вирусът се предава нататък при ръкуване или хващане на дръжката на вратата. По-правилно е да си прикриваш устата в сгъвката на лакътя.


Помага ли ако избягваме публични места?


Когато започне грипната епидемия в България имаме тази практика да се ограничават контактите на много хора на едно място – пример са грипните ваканции в училищата, съветите да не се посещават големи обществени мероприята и т.н.


В началото на този месец проведохме много интересно събитие – консултация с граждани, посветени на точно този тип епидемични заболявания. Имаше голям интерес и проведохме анкета сред хората, която показа, че огромна част от тях – 90% - одобряват идеята институциите, в които се събират много хора да се затварят по време на епидемия. Изненадах се, защото предполагах, че всъщност това би било неудобство за хората, но то е добро решение.


Друг интересен резултат от анкетата беше, че две трети от хората смятат, че здравните служби трябва да направят задължителна грипната ваксинация сред рисковите групи – 65% мислят така, при положение, че обхватът на ваксината в България е изключително малък и можеше да се предположи, че всъщност хората не знаят за ползите от нея. Според 81% от анкетираните – и медицинските служители трябва задължително да се ваксинират, за да не разпространяват заразата сред пациентите си.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Домашна ракиика за аперитив вечер и червено вино с вечерята убиват всякакви вируси, знайни и незнайни.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  Моят съвет как да се предпазим през грипния сезон е люта ракия - 50 градуса и кисело зеле с олио и лют червен пипер !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 491 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Ох...КЛАСИК!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Чесън и лук

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  До коментар [#3] от "Вонин":


  [quote#3:"Вонин"]Ох...КЛАСИК! [/quote]
  КЛАСИК - от 30-тина години не съм хващал и хрема !

  [email protected]
 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":
  Така е, ама още не е сложено зелето и трябва да се импровизира със суджук на гребенче

 7. 7 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#4:"Нефертити"]Чесън и лук [/quote]
  и мастика - перфектен афродизиак за изтънччените дами

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  До коментар [#6] от "shileto":

  Аз участвам орташки и с един авер от Велико Търново да ми суши и свински месца, че във Варна въздухът е влажен и не се получават...!!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Два пъти в моя живот съм боледувал от грип, ама си е приключение! Изведнъж те удря и те събаря! Поне 3 дена си ни жив, ни умрял! Никакви чайове и отвари не помагат, а ракия е изключено даже да помиришеш! От всичко ти се гади, но това е добре! Ако не ядеш и поддържаш висока температура, ще оздравееш по-бързо! Не смъквайте без причина температурата! Тялото реагира с нея срещу вирусите!Единственото, което е полезно по време на болестта са неподсладени течности! Много! Колкото повече, толкова по-добре! А ваксините естествено помагат срещу вирусите за които са създадени. Ама те съвсем не са единствените, ама са най-опасните!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Статията е полезна много,аз съм за противогрипните ваксини,особено за децата и възрастните.А една чаша вино - винаги червено качествено!Не обичам ракия.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Абе във Варна не правите ли мезета от паламуд ???

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  До коментар [#11] от "442":

  Правим - Измиваме много добре от кръвта и почистваме , даже е най добре няколко часа да се остави в студена вода да се обезкърви.Поставяме парчетата в дълбок съд и обилно пълним коремната част с хубава МОРСКА СОЛ ... 3 кила риба 1кило сол.
  За да не стане много солена, а да остане сочна - оставяме да минат 3-4 дни... След това изваждате и оставяте да се изцеди за един ден с опашната част нагоре . После филетирате, махате костичките и на шайби....
  Ама зимата свинското си е свинско ...

  [email protected]
 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Когато се чувстват толкова зле, когато става дума за малки деца и хора в напреднала възраст, е важно да се посъветват с лекаря си[/quote]
  По принцип нямам навика да губя скъпоценното време на лекаря, но по време на епидемия не давам и децата да стъпват в лекарски кабинет. Заради едно неразположение (преяждане, преумора) вземат да прихванат някой вирус, чакайки три-четира часа нейде си.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":


  [quote#9:"lz2"]ваксините естествено помагат срещу вирусите за които са създадени.[/quote]
  Ама те вирусите мутират и ваксините са общо - взето т...шак!

  [email protected]
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Тази година, от много работа /който я е измислил да дойде с мен на лов/ не можах да си вея паламуд, ама вчера сложих няколко рибици и сега чакам само да се избистри виното. Майка им жална на вирусите.

 16. 16 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Имало 400-500 грипни вируса, а ваксината предпазвала от три. Е какъв е смисълът от нея? Не е ли цялата статия реклама на ваксината?

 17. 17 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#16:"Lazarus"]
  Имало 400-500 грипни вируса, а ваксината предпазвала от три. Е какъв е смисълът от нея? Не е ли цялата статия реклама на ваксината? [/quote]
  И аз така разсъждавам, още повече че има и рискове при ваксините. За внезапни грипове и настинки поддържам природна аптечка: витамин С на кристали, масло от риган, медицински въглен, капсули с кора от бяла върба. Това ме оправя за 36 часа. Има и други възможности за такава аптечка, според избора и предпочитанието. Смея да твърдя, че гриповете и болестите са най-вече от немарливост към себе си. Има достатъчно природни антибиотици и имуностимулатори, които при ежедневна консумация предпазват от вирусни заболявания.

 18. 18 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cara Mia":

  Противогрипните ваксини може и да помогнат, ако си наслагате няколко, срещу всеки щам и разновидност...

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Т.н. "противогрипни ваксини" са една от най-големите фармацевтични измами в съвремието ни.
  Умишлено причинената паника от лобистки групи в СЗО във връзка със "свински", "птичи" грипове им донесе десетки милиарди с нищо необосновани приходи и достигна до фарс.
  Халал да са им милиардите, но след данданиите хората почнаха да не вярват в докторите, което е по-голямата вреда.
  Все още у нас се намират истински лекари, но и тук се навъдиха "доктори"-имитатори, а всъщност най-обикновени търговски представители, продавачи на фалшиви и скъпи илачи.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  [quote#18:"tily_lily"]ако си наслагате няколко, срещу всеки щам и разновидност[/quote]
  Това за колко време може да се направи? При сто активни щама и 4-5 дена за реакция след ваксинацията, излиза, че всяка седмица трябва да се ваксинираме и пак няма да смогнем за една година. Щото догодина ще има други щамове и други ваксини.

 21. 21 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#18] от "tily_lily":

  Тази година има 3 юама и те са в 1 грипна ваксина.

 22. 22 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Има много добра рецепта на Пертър Димков за грип, срещу вируси, бактерии и гъбички. Направете си я.

  За една доза продуктите са:
  3 глави кромид лук, 3глави чесън, 3 люти чушки, 3 супени лъжици хрян, 3 супени лъжици джинджифил. Всичко се смила, поставя се в голям буркан и се залива с ябълков оцет. Така престоява в хладилника 2 седмици, прецежда се и се пие 3 пъти по 3 супени лъжици ако си болен. Ефикасна е!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Всеки организъм реагира по-различен начин на грипа. Някой го кара по-леко, други по-тежко. Зависи колко силен е организма.

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  добре е ,ако си грипав и видиш ,че над 2 3 дни си зле ,не дишаш добре ,хъркаш ,боли те всичко ,повръщаш и те боли главата постоянно все пак да минеш на лекар ,понякога и лекарите поставят диагноза ,която обикновено е усложнение на грипа и която може да доведе до сериозно лечение .Често пациентите сами се опитват да се лекуват ,а особено опасни са тези с хомеотерапията и отказа от това или онова ,защото било вредно ,средно годишно на 1000 души умира поне един от самолечение в повечето случаи , често това са млади хора ,не много увредени ,в добро здраве ,които отиват прекалено късно при лекарите , обикновено усложнението е или вирусна пневмония или се засягат сърце ,бъбреци или мозък , затова ,който смята че не е добре повече от 1-2 дни ,нека си ходи на лекаря си ,а там не да придава чалъми колко знае и какво е писано в интернета ,а да изпълнява точно това ,което му се казва ,защото често и докторите виждат нетипични неща и се объркват ,както се казва медицината не е математика ,но лекаря с опита си най точно слага диагноза още като види пациента от вратата .

 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  За 24 години стаж само в 2 години не съм си слагал противогрипна васкина (липсваха ваксини поради недостатъчен внос) . Няма как иначе - при първия пациент с грип който прегледам трябва да си легна и аз с него (ако е руса и с със зелени очи-ха-ха-ха) В тази среда медицинският персонал е в огнището на зарази, пациенти ти кашлят в лицето, деца се давят и повръщат докато ги преглеждаш, в кабинета атмосферата е бульон от вируси,бактерии, гъбички и миазми(както са казвали преди 100 години) Без имунизация е все едно по бяла риза,бял панталон и бели обувки да се завреш да поправяш автомобил разчитайки ,че ще се пазиш. Смъртността от грип и усложненията достигат 2-3% , но всъщност голяма част от случаите не се регистрират и не се разпознават. Например всеки пациент със сърдечна недостатъчност се намира в едно крехко равновесие и една грипна инфекция е това кото го вкарва автоматично в гроба. На него му се пише причина за смърт декомпенсирана сърдечна недостъчност , а всъшност причината е кардиоциркулаторен срив вследствие на инфекцията без която иначе би изкарал още 10 години живот. Така,че видимата връзка е само малка част от айсберга и проблемът се подценява. Да не говорим как за масата население грип,настинка,риновируси, ехо-, коксаки-, RSV, CMV и оше 500 причина e все 'грипа ме фана' ,което е смешно , все едно на всеки трактор,камион,тротонетка или автомобил да викаш 'колата'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 26. 26 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#19:"k_"]Халал да са им милиардите, но след данданиите хората почнаха да не вярват в докторите, което е по-голямата вреда.
  [/quote]
  Kолкото и да е невероятно горното твърдение е доказателство, че хората все пак имат инстинкт за самосъхранение. Лекарите и фармациите по цял свят се стремят единствено към свръхпечалби, без да подбират средствата.

 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  И лед на главата - струва ми се, че това ме спаси от последния прекаран грип преди 4 години.
  Иначе три дни не знаеш на кой свят си.

  А чувам, че имало такива, дето "карат грип на крак"... А те, милите, не знаят, че всъщност никога не са боледували от грип и не знаят какво е.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Никога не съм се ваксинирал срещу грип, но през няколко години обновявам запасите си от Ремантадин. Това лекарство само веднъж ме спаси от грип (буквално на другия ден нямаше вече никакви симптоми), но оттогава не оставам без да имам опаковка в срок на годност.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 29. 29 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Поредният рекламен агент на "противогрипните" ваксини.
  Бизнес за милиарди.
  Когато грипа дойде, нямаш друг избор, освен да се разболееш.
  Пропуснеш ли грипна вълна - не се радвай много.
  Следващия път ще го караш по-тежко.

  Не ща да влизам у затвора!
 30. 30 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#24:"edin drug"]средно годишно на 1000 души умира поне един от самолечение в повечето случаи[/quote]

  А, колко умират от "нормално" лечение, назначено от лекари? Да не се окажат много повече от единия самолекувал се.

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Любопитно

  "По-правилно е да си прикриваш устата в сгъвката на лакътя."

  Така етикетът не отива ли на кино?

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на haz23
  haz23
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#28] от "keen":

  Ремантадина е изключително ефикасно лекарство, и то не само срещу грип, а и даже срещу повечето циркулиращи грипоподобни вируси. Спомням си как преди време усещах как отпадах с часове от грип - носа ми се беше запушил по спицифичен начин, всичко ме болеше, чувствах се като парцал. Тогава се сетих за ремантадин, и за щастие имах вкъщи. Веднага лапнах 6 таблетки и буквално след няколко часа усетих как ми просветна. За съжаление лекарите много-много не го харесват тоя ремантадин понеже е жълти стотинки в сравнение с топ препаратите от рода на тамифлу, но той е изключително ефективен и достъпен. Особено препоръчително е профилактичното приемане на ремантадин по време на циркулация на голямо количество грипоподобни вируси както е в момента.

 33. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#17:"molinaba"]За внезапни грипове и настинки поддържам природна аптечка: витамин С на кристали...[/quote]
  Силата на витамин С е стар мит, който не е потвърден с нищо. Даже обратното - доказано е, че не помага при вирусни заболявания.
  http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Mitat-za-vitaminite-Zashto-mislim-che-imame-nuzhda-ot-hranitelni-dob_53106.html

  Смяташ, че статията е реклама ли? Ами Вие самият сте жертва на рекламата на витамин С.

  [quote#17:"molinaba"]Има достатъчно природни антибиотици... предпазват от вирусни заболявания. [/quote]
  Антибиотиците работят против бактериални инфекции. Как въобще им приписвате борба с вирусите?

  Ама то наистина, човек като е тъп и 100 професора не могат да му помогнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK