Как да се предпазим през грипния сезон - съвети от епидемиолога проф. Мира Кожухарова

Проф. Мира Кожухарова, епидемиолог

© Иван Григоров

Проф. Мира Кожухарова, епидемиологВсе още не е засечен грипният вирус никъде по северното полукълбо, но когато епидемията започне, всички ще разберем за нея. Между 10 и 30% от населението ще се разболее в зависимост от интензитета на епидемията, а част от най-рисковите групи - децата, възрастните над 65 години и хронично болните, няма да успеят да се преборят с усложненията, които ще възникнат.


Световната статистика за грипа е такава всяка година, което поне прави инфекцията предвидима и ни дава време да се подготвим. След като вчера Сдружението на общопрактикуващите лекари в България и Държавната здравна инспекция започнаха кампания за информация за ползите от противогрипните ваксини, "Дневник" разговаря с епидемиолога проф. Мира Кожухарова за още начини за предпазване в грипния сезон и какъв е смисъла от имунизацията. Оказа се, че само 2% от българите изобщо си поставят ваксината.


Какви са вашите съвети как да се предпазим от грип? Какво може да се направи за засилване на имунната система?
- С понятието слаба имунна система по принцип се злоупотребява. Болестите на имунната система са много тежки заболявания – това са кръвните, злокачествените заболявания, при някои заболявания пък се налага лечение, което води до този ефект. Т.е. това са много тежки състояния и не бива да се бъркат.


Това, което битува – хората да си повтарят "имунната ми система нещо е слаба", да пият специални чайове за засилване – много е разпространено, но трябва да знаете, че това не е медицински проблем. Ако е болна и слаба имунната система, обикновено говорим за злокачествено заболяване, и е по-добре да не разбираме истинското значение на това определение.


Повечето хора си имаме нормално действаща имунна система и благодарение на това оцеляваме в живота. Между другото точно това е една от причините хората да не искат да се ваксинират, защото разчитат, че ще се справят сами. Паралелно обаче гълтат някакви неща и ако смятат, че те им се отразяват добре – това е хубаво, нямам намерение да разубеждавам никого.


Като цяло е важно човек да се храни нормално – да не е гладуващ, или пък преяждащ. Заедно с това – спортуване, разходки, да не пуши, пие, да не взима наркотици. Направо казано, дори и лошо да прозвучи – един здравословен начин на живот – във всички случаи води до по-лесно преборване на инфекциите, типични за този сезон.


Но тук говорим за заразни заболявания и когато човек прихване вируса, ако няма антитела, които да го преборят, просто се заразява. Така че това не е слабост на имунната система, а е начинът, по който работи инфекциозното заболяване.


Най-сигурният начин за специфично предпазване от която и да е инфекция е ваксината, разбира се ако има ваксина срещу съответната болест.


Т.е. вие сте привърженик на противогрипната ваксина?


- Да, категорично. Привърженик съм, но трябва да се дава реална оценка на това какво можем да очакваме от нея. Противогрипните ваксини като всички други ваксини в съвременната медицина не са панацея.


Ваксината, която е налична на пазара през този сезон може да предпази срещу щамовете А-Калифорния (свински грип), А- Хонконг и Б-Бризбейн. Т.е. ваксината не може да предпазва срещу нищо друго. А покрай грипните вируси, които циркулират, още около 400-500 други вируси, причиняващи подобни заболявания, също са във въздуха. Така че като се ваксинира човек срещу грип, няма никаква гаранция, че няма да се разболее от хрема – напротив, почти сигурно е, че ще преболедува няколко пъти през сезона, но това няма да са гриповете, включени във ваксината.


Грипът все пак е най-рисковата от дихателните инфекции и ако възникнат от него някакви усложнения, те може да са много тежки. Към тази болест трябва да имаме малко по-внимателно отношение, защото крие риск от усложнение, от необходимост за лечение в болница, крие риск и от смърт. Докато от хрема не умираме.


Точно в това е силата на противогрипните ваксини – тя може и да не предпази човек от това да не се разболее, например възрастните хора, обаче рискът да възникне усложнение рязко се намалява, също и хоспитализациите и смъртността. Което за мен е перфектно изпълнена задача – нищо, че си се разболял, след като си оживял.


Какви са възможните усложнения от грип?


- Респираторните усложнения са най-чести, но не са единствените. За около седмица на човек му минава болестта и след това тръгва отново на работа. Единственият признак, че е боледувал е, че в следващите седмица-две не може да се затича или да отиде на екскурзия, защото се задъхва и се изморява лесно, но това е малкото зло и то се случва на всеки преболедувал грип, независимо от възрастта.


Обаче ако до края на седмицата не минат оплакванията и дори започнат да се задълбочават, ако температурата стои висока, кашлицата става по-лоша и упорита – това в огромния процент от случаите говори за възникване на пневмония.


Пневмонията вече е тежка болест и тя иска лечение от лекар, категорично. Лечението е с антибиотици и в някои случаи може да бъде доста продължително. При малките деца и при възрастните хора пневмонията може да е много опасна и дори да застраши живота им. Ето това не бива да се допуска и може да се предотврати с ваксината. Хората с хронични болести също трябва да се пазят малко повече, защото грипът може да обърка цялото им лечение и да влоши проблемите им.


Съществуват и още по-неприятни и по-тежки усложнения, например засягане на централната нервна система, но това се случва много рядко.


И при настинка и при грип – даже някои не правят разлика – хората обикновено се самолекуват. Как да разпознаем едното от другото и трябва ли да отидем на лекар?


- Да, за съжаление е така. Грипът започва много по-рязко и протича много по-тежко. В огромния процент от случаите грипът минава за 5-6 дни. В това време се чувстваш много зле, след това още известно време се чувстваш много изморен, но това е всичко. Всъщност процентът на хората с усложнения и смърт не е голям, но съществува и не бива да го забравяме.


Когато започне грипната епидемия – да уточним, че в момента в цялото северно полукълбо все още няма – човек може почти точно да посочи момента, в който се е разболял. "До обяд ми беше много добре, и изведнъж следобед като ми стана студено, трябваше да отида да си легна". Има много силни болки в мускулите, освен останалите симптоми на инфекция на дихателните пътища – кашлица, хрема, дразнене на грълото. За грипа са характерни силните болки по цялото тяло, в очите, висока температура и тн.


Няма нужда хората сами да си поставят диагноза. Когато се чувстват толкова зле, когато става дума за малки деца и хора в напреднала възраст, е важно да се посъветват с лекаря си. При хората в активна възраст, за които може да се очаква, че ще им мине за 5-6 дни, може да се самолекуват с чайове и аспириниобаче не трябва да започват веднага да гълтати и антибиотици, защото при грипа просто няма никакъв смисъл – не помага, а антибиотикът е нещо, което трябва да се използва само по предназначение.


В повечето случаи грипът минава и от само себе си, просто човек трябва да има търпение и да си седи вкъщи. Болните деца да не се пращат на училище и възрастните да не ходят на работа, защото това не е никак добре нито за собственото здраве, нито за здравето на околните.


Толкова бързо ли след като се прихване вирусът започват симптомите?


- Много е кратък инкубационният период при грипа, да и това е една от причините грипните епидемии толкова бързо да се развиват. Като започне и тръгва със страшна скорост, защото инкубационният период може да бъде от няколко часа до ден, но не повече.


Обикновено когато сме болни от грип, излизането и ходенето на работа или на училище си е жива мъка и за болния и за околните. Така че човек усеща, когато е по-добре да си остане у дома, въпросът е всички да се отнасяме разумно към това и да не упорстваме, защото знам, че има такива работодатели, които не гледат с добро око на отсъствието. Но ако мога да ги посъветвам – бих им казала те самите да настояват да изпращата обратно болните вкъщи за 3-4 дни, защото ако заразят целия колектив, тогава става съвсем зле.


Казахте за нормалното хранене. А каква трябва да е хигиената през този сезон?


- Хигиената е много важна, защото грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път, което означава че като киха и кашля някой болен в затворено помещение за много кратко време въздухът се изпълва с вируси и всички, които дишат същия въздух ги поемат. Затова има едно правило, което трудно го приема нашият народ – трябва редовно да се проветрява помещението, в което има болен човек, не да стои завит през глава на топло и да не отваря ни прозорец, ни врата, да не настинел допълнително.


Също е много важно да си мием ръцете – просто с вода и сапун. Важно е и да не кихаме и кашляме в лицето на околните, ако може. Хартиените носни кърпички, които обикновено се ползват в такава ситуация, да се ползват еднократно и веднага да се хвърлят защото иначе задържат вируса по джобовете ни.


Оказва се също, че навикът да си слагаш дланта пред устата като кашляш и кихаш, всъщност епидемиологично не издържа никак, защото по този начин ръцете се замърсяват и вирусът се предава нататък при ръкуване или хващане на дръжката на вратата. По-правилно е да си прикриваш устата в сгъвката на лакътя.


Помага ли ако избягваме публични места?


Когато започне грипната епидемия в България имаме тази практика да се ограничават контактите на много хора на едно място – пример са грипните ваканции в училищата, съветите да не се посещават големи обществени мероприята и т.н.


В началото на този месец проведохме много интересно събитие – консултация с граждани, посветени на точно този тип епидемични заболявания. Имаше голям интерес и проведохме анкета сред хората, която показа, че огромна част от тях – 90% - одобряват идеята институциите, в които се събират много хора да се затварят по време на епидемия. Изненадах се, защото предполагах, че всъщност това би било неудобство за хората, но то е добро решение.


Друг интересен резултат от анкетата беше, че две трети от хората смятат, че здравните служби трябва да направят задължителна грипната ваксинация сред рисковите групи – 65% мислят така, при положение, че обхватът на ваксината в България е изключително малък и можеше да се предположи, че всъщност хората не знаят за ползите от нея. Според 81% от анкетираните – и медицинските служители трябва задължително да се ваксинират, за да не разпространяват заразата сред пациентите си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK