Михаил Груев, председател на агенция "Архиви": Започваме работа по списъците с жертвите на комунизма

Михаил Груев

© Велко Ангелов, Капитал

Михаил ГруевДоцент Михаил Груев е председател на Държавната агенция "Архиви". Той е преподавател по съвременна българска история и етнология на етническите групи в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил е гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград. Автор е на три монографии, на студии и статии по проблемите на "възродителния процес", колективизацията на българското село, комунистическия елит и пр. Ръководи катедрата по история на България в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в периода 2011 - 2015 г.


Г-н Груев, скоро отбелязахте 65 годишнината на агенция "Архиви", с какво се променя работата ви?


- Подобни юбилеи са повод за равносметка, както и да се види кое да се промени. През последната година обновихме административната страница на архивите, която е съобразена с обствоятелството, че архивите освен всичко друго са част от държавната администрация и нормативно са задължени да осигурят улеснен достъп до обществени поръчки и информация. Стремим се да мотивираме повече хора да даряват фондове и документи, които притежават, в държавните архиви. Работата ни освен всичко друго е да ги убедим, че тези неща няма да потънат. Те ще бъдат надлежно съхранени, ще могат да се ползват от изследователи, от граждани, журналисти и всякакъв вид потребители. За това и създадохме нова рубрика "дарители", където сме представили най-значимите колекции, които сме получили през последните години. Разбира се, за нас е ясно, че за в бъдеще придобиването на нови документи ще зависи във все по-голяма степен от възможността за откупки, защото конкуренцията на антиквари, галеристи...
Частни архиви има вече...


- Да. Конкуренцията е много голяма и отново опираме до финансовия ресурс. Ние пуснахме и един сайт на произведения на изобразителното изкуство, което се съхранява във фондовете ни. В архивите ни има изключително много произведения и то на големи майстори от края на 19 век и началото на 20-ти. Те са абсолютно неизвестни за широката публика, а някои са неизвестни и за професионалните изкуствоведи. Това преди всичко е колекцията на Бистра Винарова, съпругата на Симеон Радев. Поради политическата конюнктура тя попада в абсолютна неизвестност. Жена, която се школува в началото на 20-ти век в Германия, в самата родина на световния експресионизъм, става част от естетическата група "Мост", в която членуват най-големите имена на немския експресонизъм. Бидейки част от тези кръг, всичките тези художници са й подарявали картини и по този начин във фондовете на архивите се съхраняват произведения на световни имена.


Пример за дарителство е архивът на скулптора проф.Анастас Дудулов, много известен български скулптор от междувоенния период. Също така е изпаднал от канона. Той няма деца, умира през 1971 г. Сестра му дарява апартамента му и всичко, което има, заедно с ателието му. Ателието и мазето му са били заключени в продължение на 45 години. Оттам излязоха великолепни образци.


Предстои до края на годината да качим на сайта обемния фонд с произведения на Харалампи Тачев, много интересен приложен художник. Имаме и доста работа по Константин Щъркелов и групата карикатуристи – Александър Божинов, Александър Добринов, Райко Алексиев. Имаме страшно много техни неща, които предстои да качим на този сайт. Това е и част от нашата политика към отваряне, към публичността.


Друго, с което с бихме могли да се похвалим, е сайтът с документи на "Народния съд".


Приоритет е дигитализацията на архивните масиви. Дълбоко се надявам, че държавното ръководство ще осъзнае тази обективна потребност на архивите да се модернизират и да се развиват, защото с това финансиране, което имаме в момента, ние можем да продължим да вършим рутинни дейности, но до някакъв съществен поврат в дигитализацията, което е бъдещето на архивистиката, не сме в състояние да достигнем.


Каква част от архивите е дигитализирана и как избирате кое да се дигитализира?


– Това е важен въпрос. Вървим по два признака. Единият е ползваемост на документа. Другият признак е уникалност, старинност и застрашеност на съответните документи. До този момент имаме около 20 терабайта, което е 200 000 изображения. Но това е нищожен процент от масива архивни документи. Няма архивни системи в света, които са достигнали до тотална дигитализация. Това е под 1 процент от общия брой на документите, които имаме, а другаде този процент достига до 8%.


Чрез сайта станаха достъпни документи от ЦК на БКП и Политбюро, а сега предстои и от "Народния съд". Има ли и други документи от най-близката история, които скоро ще бъдат достъпни с един клик?


- Работим по списъците на загиналите в Първата световна война. Това е част от един голям проект "Войните на България", който бе започнат през 2012 г. по повод 100 годишнината от Балканската война. Тогава качихме имената на загиналите от двете Балкански войни, след това продължихме със Сръбско-българската и Втората световна. Първата световна я оставихме накрая, тъй като там работата е най-обемна - загиналите са над 100 000. Всяко едно от тези имена трябва да се засече по войскова част, мястото и обстоятелствата на смъртта. До края на годината предстои да пуснем и тези списъци, с което ще приключим проекта. По този начин и Незнайният войн, ще се превърне в една метафора. Разбира се, винаги някой може да не е в списъка. Но всеки, у когото има памет в рода за починал дядо или прадядо, може да провери името, мястото на което е загинал и обстоятелствата. Считам, че това ще бъде изключително ценно помагало и за изследователи, и за краеведи, и за хора, които искат да научат нещо повече за миналото си и за миналото на своя род.


От началото на следващата година ще започнем работа със списъците на жертвите на комунистическия режим. Съществуват много разночетения на тези цифри. И в историографията и в обществото се хвърлят най-различни числа – между 10 000 и 30 000 души. Говорим за категорията "убити и безследно изчезнали". Това е и голяма отговорност, защото към всяко едно име трябва да се подходи индивидуално, да се потърсят документи, да бъде сигурно, че този човек е загинал. Предполагам, че това ще бъде задача за следващите две години.


Мислите ли, че публичността на тази информация по тема, която малко или много е неглижирана, ще промени начина, по който се възприемат в обществото действията на т.нар. народен съд и репресиите на инакомислещите?


- Да. Има най-различни интерпретации. Ние се стараем да дадем на обществото тази информация и тя трябва да бъде формулирана през цялостната оценка на тези събития и период. Това не е само наша задача, това е задача и на образователната система, и на академичните среди и т.н. Но аз мисля, че когато разполагаме с тази информация, всички които формират публичната представа – учители, учени, журналисти..., няма да могат да я игнорират.


Тогава може би ще се стигне до национален прочит и влизането на тези престъпления в учебниците, срещу което пак има политически изказвания...


- На нас ни е необходим обективен прочит, не политически. Обективният прочит включва анализирането на цялата информация. Разбира се, когато говорим за комунистическия режим, трябва да кажем, че той е много по-сложен феномен. Той не е само тези убийства, които без съмнение са факт. Но той е и един социален асансьор, който дава възможност на стотици хиляди, на милиони хора да сменят своя социален статус, да се придвижват по-нагоре. Това също е част от тази обща равносметка. В този смисъл, той трябва да бъде оценяван в цялата му сложност и противоречивост.


Има ли изкривявания в учебниците по история? Ясно е, че ние сме учили по идеологически учебници, но какво е положението в сегашните учебници?


- Аз самият съм автор на един от учебниците за 6-ти клас, така че е малко нескромно да говоря по принцип за учебниците по история. В критичния преглед би трябвало да включа и учебника, на който съм съавтор. Така или иначе учебниците са функции от учебната програма. Дори и самото фиксиране на заглавията на уроците е заложено в учебния план и авторите почти нямат възможност за движение извън тази рамка. Това се отнася не само до учебниците по история, а за учебниците, по които учат нашите деца. Те са много фактологични. По стар маниер ние историците се опитваме да вложим максимално много фактология, изпускайки обстоятелството, че в ерата на интернет едно дете има възможности да се интересува от тези факти добавъчно. Няма нужда учебното съдържание да бъде уплътнявано от толкова много фактология. Трябва да научим децата да мислят критично, да съпоставят различни явления и събития, да правят паралели, а не просто да наизустяват факти и събития.


Проблемът за писането на история е по-глобален. Би следвало да се мисли въобще за учебниците по история.


Има ли съпротива срещу новото в образованието, има ли политика в лошия смисъл?


- Мисля, че пътят, по който тръгна поредната реформа, е общо взето правилен. Той е свързан с обстоятелството, че по-новата история трябва да бъде в по-горните класове. От решаващо значение е учебната програма, както и колективите, които пишат учебниците. В България някак си се утвърди практиката учебниците да се пишат от учени, големи имена в съответната област, докато според мен е важно те да бъдат писани от учители и то учители с голям опит във всичките класове. Което не означава, че не трябва да има и академични. Но също така е важно да бъдат написани на такъв език, че да бъдат четими от децата. Да привличат, а не да отблъскват едно дете.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Добре."Каскетите" са трепали хора и без да си водят архива,а пък тези които имат спомени за това остават все по малко.Комунистите обаче продължават да си величаят партизанското терористично минало по разни зали и поляни защото няма закон за лустрация.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Проблемът с учебниците по история е огромен. Освен всичко друго е и силно закъснял...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Човекът приказва за архиви и за методики за презервиране на данните. От контекста обаче се вади опорното - "комунизъма", "престъпленията".
  Пропуснахме престъпленията на новата ни история, които скоро ще влязат в архивите заедно с по-старите, че годините си минават.
  Накрая в учебника за 6-ти клас ще пише:
  "България е една престъпна страна с много архиви, от прочита на които тепърва ще става ясно кой е виновен"

 4. 4 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Комунистите обаче продължават да си величаят партизанското терористично минало по разни зали и поляни [/quote]

  Не само го величаят, но благодарение на колеги на същия Мишо Груев, като Искра Баева продължават да го изучават и интерпретират. Орсън Скот Кард ("Играта на Ендър" казва: "Избирателната доброволна слепота на човешките същества им позволява да пренебрегват моралните последици от своя избор."

  CONTADOR GRATUITO!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Кой и кога ще напише истинската българска история, за да няма наивници, които мислят, че Русия два пъти ни е освобождавало и че времето на Тодор Живков е било прекрасно.

 6. 6 Профил на zp4290
  zp4290
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#5] от "Роси":

  И , че САЩ са новият ни "голям" брат?

 7. 7 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Лустрация, лустрация...#Кой? Кога?

 8. 8 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#2] от "penetrating": Другарката Кунева ще го разреши...

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nimart":

  И тя не бърза...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Половината кандидат президенти са от ДС...

 11. 11 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 438 Любопитно

  Мишо Груев е пич. Бил ми е учител. Интервюто е общо взето интересно, но това за социалния асансьор малко нещо ми оставя лош вкус в устата.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 12. 12 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това не трябваше ли да се направи 1990? Бил почвал...
  поредното мижи да те лажем.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#6:"zp4290"]И , че САЩ са новият ни "голям" брат?[/quote]
  Защо непрекъснато прилепвате етикет който вие сте си измислили за руснаците?
  Никой не е твърдял че дружбата ни със САЩ "е тъй жизнено необходима както въздухът и слънцето за всяко живо същество"!
  п.п. Освен всичко друго пробутваш нещо, което изобщо не е по темата, с което се опитваш да рзводниш проблем на България, а не на САЩ или Русия.
  Ти българин ли си?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 800 Любопитно

  До коментар [#12] от "marobo":

  мислиш ли че през мрачната 90та година, дали е можело да се напише статия по въпроса?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Комунизмът - "социален асансьор".И ако трябва да сме напълно точни,страшното на този съветски аснсьор беше,че преди да издигне във висините шайка родоотстъпници и лумпени,свали в гробовете и тинята,чудесната европеизирана българска интелигенция.След турското се избавихме,но по всичко личи,че от руското нямаме голям шанс...

 16. 16 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Гневно

  Историята има истини, но и истините имат история. Българското партизанското движение е международно признато за АНТИФАШИСТКО и това признание не може да бъде отменено !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 17. 17 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#5:"Роси"]Кой и кога ще напише истинската българска история, за да няма наивници, които мислят, че Русия два пъти ни е освобождавало и че времето на Тодор Живков е било прекрасно.[/quote]

  "Истинска" българска история не може да бъде написана - виж моя пост но.16

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 18. 18 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Е след 27 гпдини се сетиха да гонят престъпниците на комунизма естествено предизборно барем някой матрял се хване и гласува с правилната бюлетина.

 19. 19 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Сега дали комунизмът е бил престъпен или не е въпрос на мнение и всеки си има право на него. Ама има факто дето няма как някой да има мнение или не защото са факти: През 1944г. България по население е 5,8 млн, през 1989г. 9млн, а сега 6,8 млн. Знаичи и да е бил престъпен населението се увеличава и е по-добре от сегашният. Т.е. ако комунисите са престъпници тези след тях трябва да са канибали и масови психопати и затова май вместо да гоним комунистите не е ли по-добре просто да се избият тези управлявали след тях?

 20. 20 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "не на безразличието":

  "Мрачната 1990" много добре я помня. Всичко можеше да се направи. Човек можеше да върти търговия свободно, можеше да крещи по площадите, можеше да пише... стига да иска.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 21. 21 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 800 Весело

  верно...всички вестници имаха редактори от дс и всеки може да публикува каквото си иска ...развесели ме

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK