Ивайло Калфин, кандидат за президент: Между Цачева и Радев няма сблъсък. Кой е левият и кой е десният

Ивайло Калфин

© Анелия Николова

Ивайло Калфин"Дневник" публикува интервюта с кандидатите за президент на изборите на 6 ноември. Ивайло Калфин се явява заедно с Любомир Халачев. Те са издигнати от АБВ, след като първоначално формацията щеше да участва в изборите заедно с БСП с ген. Румен Радев. След като беше обявено името на Радев обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова прекрати преговорите с партията на Георги Първанов. Така АБВ реши да участва самостоятелно, залагайки на Калфин, който на последните президентски избори достигна балотаж и загуби с малка разлика от президента Росен Плевнелиев. До април той беше вицепремиер и министър на труда във втория кабинет "Борисов".


Г-н Калфин, защо не успя левицата да се обедини около един кандидат? Какво се случи с БСП?


- Най-вероятно там трябва да зададете този въпрос. От наша гледна точка - три месеца преговаряхме, приехме всяко изискване на г-жа Нинова и в крайна сметка тя не само се отказа от това да имаме общ кандидат, но го направи по демонстративно пререкателен начин. Единственият, който печели от това, е ГЕРБ и кандидатът на ГЕРБ. Друго обяснение нямам - там очевидно има някаква договорка.
Как очаквате да привлечете гласове от левите избиратели след този разрив?


- Разбира се, очаквам да привлека гласове и от леви избиратели, но и по-широко - от всеки, който не обича тези задкулисни необясними пируети, които правят политиците, какъвто направи Нинова, и които искат следващият президент да не е неясна фигура, която не поема ангажимент. Ще ви обърна внимание върху думи на Радев, който каза, че няма нищо общо и няма никакви ангажименти към БСП и че на него само му е трябвало партия, която да го издигне. Той няколко пъти се разграничава от БСП. Аз разчитам на избиратели, които познават политиците по това което досега са правили, които искат да видят компетентност и действителна активност в институцията на държавния глава.


И още двама кандидати - Татяна Дончева и Пламен Орешарски - ще разсеят левия вот. Как оценявате тази картина?


- Това е възможност за ГЕРБ, това е прекрасното решение за кандидата на ГЕРБ.


Колкото до Орешарски - окончателно отговорихме на въпроса "Кой?". Финансовият му министър е депутат от ДПС, а той е кандидат на ДПС за президент. С управлението с мандат на БСП видяхме всъщност кой е държал важните фигури там. Постепенно се проясняват нещата. Не зная дали той ще има толкова голям ляв вот.


Дончева по начало беше решила сама да се кандидатира. Тя се появи на една среща и заяви, че няма намерение да подкрепя някой друг.


Това, за което действително съжалявам, е извъртането на Корнелия Нинова без никакви аргументи, нито един. Не им завиждам и на Илияна Йотова, и на други представители на партията как навсякъде трябва да обясняват защо не се е получила тази коалиция. Много ясно трябва да кажем - няма нито едно условие на Нинова, което не беше прието. А Радев си каза, че няма нищо общо с партиите и от него не може да се чака такъв коментар. Въпросът е доколко и той е ляв, но това е отделна тема.


Какво имате предвид?


- За Радев ли? Хубаво е него да го попитате споделя ли ценностите на БСП, но непрекъснато повтаря, че няма ангажимент към партията и че е натовски генерал, което е много хубаво, но не знам как го подрежда политически.


И освен това видяхте какво се случи там - на практика не го издигна БСП, а инициативен комитет, което повдига въпроса утре кой носи отговорност за неговия избор, ако той не е удачен. Инициативният комитет ли? Дали изобщо познаваме членовете му? БСП се скри от тази отговорност и за пореден път издигна един човек, който не е от "нашите", но "вие гласувайте за него". Мисля, че много от избирателите не харесват тези игри.


И още един път - как ще привлечете левите избиратели, след като бяхте вицепремиер и министър в кабинета на Борисов?


- С принципната си позиция. АБВ влезе в коалицията на съвсем принципна основа, така както в половината европейски страни има коалиционни правителства от партии от различни политически семейства. Подписахме политическа декларация, в нея имаше редица ангажименти, които бяха поети от участниците в коалицията. След година и половина видяхме, че голяма част от тези ангажименти не се изпълняват и точно за половин ден излязохме от управлението. Аз самият не се върнах и в Народното събрание.


Мисля, че точно по този начин една политическа партия трябва да показва принципната си позиция. На мен ми е по-интересно примерно Каракачанов, който казва, че е алтернатива на ГЕРБ, а те подкрепят ГЕРБ ефективно и в момента - там по-скоро би трябвало да има проблем с това да се покаже алтернатива.


Ако участвате на балотаж, чия подкрепа ще търсите?


- На всички тези, които биха подкрепили компетентност и професионализъм. Мисля, че с 20 години в политиката съм показал как трябва да се прави политика, без да се забърквам в политически скандали и безпринципни договорки. Ако отсреща е г-жа Цачева, ще разчитам на подкрепата и на тези, които действително искат да се промени статуквото.


Това не е смяната на Цачева с Радев - ние виждаме, че между тях няма и сблъсък. Затова казах, че имам дълбоки съмнения, че Радев е ляв кандидат. Видяхте дебата между тях - то беше един приятен разговор, благодариха си, подкрепяха се и накрая даже Радев забрави, че му е включен микрофонът и отиде да пита Цачева дали е спокойна, добре ли е минал разговорът.


Така че тук няма сблъсък на идеи, няма леви и десни позиции. Виждам една хегемония - държавата се управлява от един човек и на мен не ми се иска да е така. Затова на балотаж бих търсил подкрепата на тези, които знаят, че гласуват за човек, който действително не е зависим.


А на кого бихте дали подкрепата си, ако не сте на балотажа?


- Това е много хубав и затрудняващ въпрос. Затова ще направя всичко възможно да стигна до балотаж. За мен е важно да има промяна и не е редно и не е здравословно ГЕРБ да държи всички власти в държавата. От другата страна обаче стои г-жа Нинова, която просто лъже и прави политически пируети. А кажете сега в този избор кого да подкрепим? Кандидат, който твърди, че е десен, но идва от леви корени, и от другата страна – кандидат, който по никакъв начин не се показва като ляв. Кой е левият и кой е десният според вас между Цачева и Радев?


Как ще коментирате шегата "Гласуваш за Калфин, получаваш Първанов" и допълнението на самия Първанов, че всъщност "получаваш повече Първанов"?


- Ние с г-н Първанов в различни периоди сме работили заедно, имали сме винаги добри отношения, но сме били на различни мнения. И няма драма в това нещо. Мисля, че съм доказал, че съм независим още от 1997 г., когато той стана председател на БСП, а аз я напуснах.


И все пак как да разбираме изказването му - че се подразбира, че сме щели да получим Първанов, но ще е дори повече отколкото сме очаквали?


- Вероятно се е шегувал. Това, което той каза е, че оценява моя по-голям опит в международните отношения и в дипломацията, контактите, които имам с европейски и не само европейски лидери. Тук не търсете някакъв аналог и паралел.


На вас пречи ли в това че вече сте губили президентски избори?


- Миналия път загубих с много малко от г-н Плевнелиев и през последните пет години много хора ме срещаха и съжаляваха за това, даже се изненадах колко много хора си спомнят резултата. С цялото ми уважение към Плевнелиев - това очевидно не беше неговото място, в което той може да покаже добрите си качества. Там загубих с много малко, а това, което за мен е важно е оценката на много хора след това.


Как според вас се води предизборната кампания в момента? Дали е битка или състезание?


- Не виждам битка. Всички ние обикаляме страната, срещаме се с по един салон хора, говорим си. Аз лично проведох много интересни разговори с различни хора с различни политически убеждения, питат ме по много теми - външна политика, социална политика и т.н., но няма сблъсъци. Това, което е важно, за да направи избора си човек, е да има публични сблъсъци. Чест прави на г-н Трайков, че е единственият, който се съгласи на дебат. Всички други бягат - и Цачева, и Радев, и Каракачанов - отказват и на мои покани и на поканите на медиите да се изправим един срещу друг. Очевидно има какво да крият или им се ще да не показват някои неща.


Т.е. вие вече сте ги канили и те са отказали?


- О да, и до тримата съм пращал лично покани, изпращани са и от телевизии. Сега последно с Радев трябваше на 25 октомври сутринта да бъдем в един сутрешен блок, но получих отговор онзи ден, че той отказва да дойде. Те на практика се крият от такива дебати. Очевидно и Цачева и Радев имат мотиви тази кампания да не е публична. Лошото е, че след като изберем президент, след това той ще е много публичен и ще почнем да се изненадваме.


Кои са темите, по които бихте говорили с тях?


- Няма тема, която да е табу, но аз бих говорил с тях първо за конкретните ангажименти на президентската институция и то не за вписаните само в Конституцията, а за това с авторитета си кои теми ще поставят. Аз говоря за регионална политика, за дипломация, за различни инициативи, които аз предлагам - и за Черноморския регион, и за по-активно балканско сътрудничество. Във вътрешната политика за мен основни са темите, свързани с демографията, достъпа до образование.


Президентът има своите лостове, макар че няма преки правомощия да бъде двигател на тези дискусии и на политиката в държавата. Това са теми, по които бих поканил на разговор, но приемам и всяка една друга тема - например въоръжени сили, или правната система, или работата на институциите, защото там има не по-малко проблеми, а президентът има своите правомощия в тях.


По темата за правомощията на президента - според вас достатъчни ли са?


- Вижте, в началото на кампанията Плевнелиев посъветва всички да се занимаваме с президентските правомощия. Но това не е въпрос за кампания. Следващият президент ще работи с тези правомощия, които в момента са записани по Конституция, което не значи че не може да постави широко въпроса за баланса между институциите. И аз бих го направил още в началото на мандата.


Каквото и да тръгнем да правим - за съдебната система, за баланс между отделните институции - отиваме към Велико народно събрание. Президентът трябва да бъде двигател и домакин на една широка дискусия, в която да видим какво бихме искали да се промени, включително без да има теми табу като Велико народно събрание, за да може да започнат да работят българските институции. Това е дебат, за който президентът е най-добрата институция да започне.


Моето лично виждане е, че президентската институция трябва да има функции, които да бъдат засилени, по отношение на баланса между институциите - например ветото да се отхвърля с по-висок кворум от парламента, или да има право на законодателна инициатива. Това са неща, които биха дали малко повече балансираност в отношенията между институциите и демокрацията и гражданите ще спечелят от тях. Но пак казвам - това е принципен проблем, не на парче и тема за цялостен дебат някъде в бъдещето.


Ако станете президент, ще инициирате ли тази дискусия?


- Да, бих повдигнал въпроса за това пречи ли ни сегашната Конституция и имаме ли нужда от Велико народно събрание и то за различните сфери - като се почне от съдебната система и се стигне до законодателната власт, държавния глава, изпълнителната власт. За мен една добре работеща демократична система е тогава когато между тези институции има баланс и когато не може - както е в момента - един човек да влияе върху всички институции до степен те изцяло да формират позицията си от него. Това не е добре за нас, ние сме силно изразена премиерска република.


Какво за вас означава това определение за президента, че "олицетворява единството на нацията"?


- Темата за президента, който трябва да олицетворява едниството на нацията, за мен трябва да излезе извън участието във възпоменания на исторически събития или някоя друга патриотарска реч. Тук имаме един сериозен проблем, които е в региона и от който България не е имунизирана и това е проблемът с вътрешната кохезия, с вътрешната съвместимост и единодействие на обществото.


Виждаме, че от Близкия изток през Балканите през последните 15-ина години има конфликти на етническа и религиозна основа, които се засилват. И България трябва да направи всичко възможно да не попадне в това течение и да се опазим от тези конфликти. Което означава единството на нацията.


Не може да сочиш някого и да го наричаш малцинство, защото всеки трябва да има принос към държавата независимо от етноса и религията си. И тук е ролята на президента. От езика на който се говори, през фалшивия патриотизъм, който разделя повече обществото едни срещу други, отколкото го обединява, и до предотвратяване на такива методи, които създават нови разделителни линии.


Ще ви дам конкретен пример с безумната за мен идея да се дават специални стипендии само на ромски деца. Така се предизвикват български граждани да се запишат роми, за да имат достъп до определени политики. Аз отказвах като министър на труда и социалната политика да давам информация в Европейската комисия какъв ни е бюджета за роми. Няма такъв бюджет. Няма нужда да се напишеш ром в България, за да можеш да получиш една или друга помощ. Ето това е пример как уж с добро намерение ние вкарваме изкуствено разделение в страната. Президентът трябва да се противопоставя и да дава точно обратни примери.


А по отношение на външната политика - дали като президент бихте водили самостоятелна политика или бихте следвали линията на правителството?


- Външната политика се формира от правителството и това е конституционният ред. Но аз не мисля, че президентът трябва да повтаря само думите на правителството. Аз бих мобилизирал изключително много контактите ни на Балканите и в Черноморския басейн. Това да бъдеш член на Европейския съюз и НАТО не означава да имаш лоши отношения с Русия примерно. България носеше допълнителна полза в ЕС с лидерската си роля на Балканите и с добрите отношения с Русия - това ни го признаваха и Джордж Буш, и Барозу - тогавашните лидери на САЩ и ЕС.


Имам опит на външен министър, когато работехме и сключвахме споразумения изключително важни стратегически и със САЩ и с Русия и България си защитаваше собствения интерес, а не се люшкаше между различни напрактика несъществуващи външни алтернативи. Ние нямаме алтернатива, освен членството в ЕС и НАТО, но това не ознчава да имаме лоши отношения с Русия и партньори от нашия регион.


При срещите с избирателите ви агитирате ли за референдума? Вие самият ще гласувате ли в него?


- Не само, че ще гласувам и агитирам, а и ние сме единственият парламентарно представен инициативен комитет, който агитира за участие в референдума и за подкрепа с "Да" и на трите въпроса. Не защото нямаме забележки - и трите въпроса можеха да се формулират по малко по-различен начин, но за мен един успешен референдум би разтърсил политическата система.


Упорито парламентът отказва да облекчи условията за провеждане на референдуми, затова референдумите в България обикновено не са валидни. Ето защо много енергично агитираме да участват хората, масово, и да гласуват както искат, за да покажат на политиците, които не искат да допуснат повече референдуми, че гласът на хората е не по-малко важен от този на народните представители.


А какво мислите за задължителното гласуване?


- Ние, имам предвид АБВ, подкрепихме задължителното гласуване като временна мярка, но не подкрепихме наказанията, свързани с него, особено затрудняването на упражняване на избирателното право и отписването от избирателните списъци при две негласувания. Аз все си мисля, че този въпрос ще стигне и до Конституционния съд.


Кой от досегашните президенти е най-близо до представата ви за държавен глава и защо?


- Мисля, че всеки един има своя принос за държавата. Те бяха в различни периоди - президентът Желев, президентът Стоянов и президентът Първанов - това бяха много различни периоди от развитието на България. Мисля, че всеки се опитваше да направи нещо полезно, вероятно всеки от тях има и доста грешки.


Бих променил обаче сегашната физиономия на президентството, защото мисля, че президентският пост е много обезличен. За съжаление при много от срещите ми се обаждат хора, които питат за какво изобщо ни е президент, за какво гласуваме, какво ни носи този пост и трябва да обяснявам колко е важна тази институция, а това би трябвало да е видимо от действията на президента. Не бих критикувал предишните президенти, но бих променил изцяло характера и физиономията на тази институция.


Каква е вашата прогноза за изборите?


- Е, питате човек, който е пристрастен, така че бих избегнал прогнозите. Следя социологическите проучвания, но също от социолози зная, че е хубаво да следя тенденциите. Тенденциите са добри за мен, на този вид избори - президентските - много често се случват изненади. Аз лично мисля, че имам всички основания да участвам с позитивна нагласа за успех.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Най-кофтито е, че пак няма да имаме Президент, който да бъде някакъв фактор в обществен план.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Ето и аз се съгласих за пръв път с Калфин...

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]Ето и аз се съгласих за пръв път с Калфин...[/quote]
  Кой е левият и кой е десният според вас между Цачева и Радев?

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Ако в България беше възможен истински мажоритарен вот за личности, а не за партийни кандидати до балотажа щяха да достигнат Трайков и Калфин. Което би било един истински избор.

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Страхотна държава, с премиер мутра без образование, депутати, събрани от кол и въже, ако и неин президент стане Цачева.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4443 Весело

  Трайчо Трайков ги разби.
  В косвен сблъсък победи!

  пп
  Между тримата...
  "Защото сме социалисти"
  (Завет на Сергей Станишев, шеф на Партия за европейски...)

  "Ивайло Калфин, кандидат за президент:
  Между Цачева и Радев няма сблъсък.
  Кой е левият и кой е десният"

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  Няма "ляв", няма "десен"

  И ТРИМАТА -

  Калфин, Цачева и Радев да

  Р У С К И

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"Един препатил"]до балотажа щяха да достигнат Трайков и Калфин. Което би било един истински избор. [/quote]
  Абсолютно точно. За жалост мислещите у нас не са болшинство.

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Калфин изразявал ли е позиция по отношение на Крим?

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Радев е кандидата на САЩ ...
  Нямат разлики с Цецка
  а БСП е дясна консервативна партия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  [quote#9:"atmanpg"]Калфин изразявал ли е позиция по отношение на Крим?[/quote]Калфин не е изразявал позиция и за извънземните - това не те ли интересува ?! Естествено , никой сериозен кандидат няма да си каже позицията, защото русофилите ще го отрежат, а като го изберат всеки ще каже позицията на ЕС и НАТО. Калфин е единствения от кандидатите който е изграден европейски политик. Жалко, че няма шанс.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3733 Весело

  Цачева и Радев са си лика прилика.Чудесна кандидат президентска двойка щяха да бъдат на БСП.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  [quote#3:"dobrich"]Кой е левият и кой е десният според вас между Цачева и Радев?[/quote]Радев е по-десен от Цачева.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#4] от "Един препатил":

  "Ако в България беше възможен истински мажоритарен вот за личности, а не за партийни кандидати до балотажа щяха да достигнат Трайков и Калфин."

  Ако имаше истински мажоритарен вот, нито Калфин, нито Трайков щяха да бъдат кандидати. 15. 15 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 518 Гневно

  Нито един въпрос за отношението му към събитията в Крим и източна Украйна. Какво мисли за санкциите срещу Русия, какво мисли за събитията в Турция и режима на Ердоган? Къде са въпросите за КТБ и Белене? Съдебната система?
  Това интервю е твърде удобно за Калфин и за това, по-скоро може да бъде определено като пропагандно. Може би трябваше да има отметка, че е платено. Поне на мен ми прилича на такова.

 16. 16 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Много интересно, изведнъж все Русия им в устата. Защо? Защото фюрер Путин плаща и битката на рубладжиите е кой колко ще вземе. Голямо натягане, но безкрайно вредно за България. Калфа, и ти си от същия дол дренки, марионетко на Гоце.

 17. 17 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Кажи ти,др.Калфин!Ти беше министър в правителството с мин.председател Б.Борисов.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  “Затова казах, че имам дълбоки съмнения, че Радев е ляв кандидат.”

  От гледна точка на функциите и правомощията на президентската институция, дали е ляв или десен няма почти никакво значение!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Калфин , много маймуни станахте на левия клон.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5557 Неутрално

  Обрано,изказване без ръбове, единственото, което се помни е, че Радев и Цачева са еднакви. Той ги класифицира като десни, а всъщност неговата и моята увереност е, че са откровено леви или всеядни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Има един десен, останалите сте руски мекерета.

 22. 22 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#4:"Един препатил"]Ако в България беше възможен истински мажоритарен вот за личности, а не за партийни кандидати до балотажа щяха да достигнат Трайков и Калфин. Което би било един истински избор.[/quote]+++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И щеше да е избор между компетентен десен, проевропейски настроен и компетентен ляв, проруски настроен! Поне се разбра колко фалшиви и лицемерни са били исканията за мажоритарни избори - ето ви мажоритарни, ама агитират за безлични, ама партийни кандидати - Цачева и Радев, между които разликите ( освен външните) се намират само с лупа !

 23. 23 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#9:"atmanpg"]Калфин изразявал ли е позиция по отношение на Крим?[/quote]
  В това интервю не го питат, но то не е и необходимо.
  Каква очакваш да е позицията на човек, изрекъл предателската фраза - "Българският патриотизъм минава през любовта към Русия"?
  Това е не българин - човек, който обича чужда държава!

 24. 24 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#19:"Роси"]Калфин , много маймуни станахте на левия клон.[/quote]
  В това няма нищо лошо.
  Само трябва и мама Цецка да курдисаме там и всичко ще си дойде на мястото.

 25. 25 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Какво ляво и какво дясно в България!? Голям смях!

  Апропо концепцията за ляво и дясно, която всички като папагали повтарят беше измислена от Луканов и вече 25 години се възпроизвежда.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4443 Любопитно

  Вместо там да се одумват...

  Важна тема за раздумка:

  "Германски поток" или "Турски"?

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/10/26/2850963_rusiia_shte_dostavia_gaz_do_centralna_evropa_prez/?utm_source=dnevnik.bg&ut

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Весело

  [quote#21:"Роси"]Има един десен, останалите сте руски мекерета.[/quote]Само погледни из Европа и САЩ кои подкрепят Путин и после говори а "руско" и "дясно" като две различни неща ! Аман от леви фбриканти и десни аргати из България. Помислете малко !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Весело

  [quote#19:"Роси"]Калфин , много маймуни станахте на левия клон.[/quote]То щото с +/- 4% десния клон няма да се супи ли

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Този, десния, да не е с ляв вице, бивш член на БКП и завършил военна академия в Москва?
  Да се сешащ, че е по-добре да си траеш за дясното?

 30. 30 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  няма ляв, няама десен, няма конкуренция, има социалиситическо съревнование кой е по-над*** към Русия

  Birds of a feather flock together.
 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#13:"dark'star"]Радев е по-десен от Цачева. [/quote]
  Чрез Радев като президент Козяк искат да "преформатират" българското политическо пространство, използвайки "лявата" БСП. Омръзнаха им старите мутри и искат да вкарат малко "интелект" и лъскавина в политическия "елит".

 32. 32 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#17] от "gobay":Марионетките на мутроолигархата, като Калфон, каквото и да те кажат, не ги слушай. Гледай какво правят. Колко "ценен" кадър и за кого е та така минава от партия в партия, от правителство в правителство и все чист? Като Тефал е.

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  [quote#31:"чобанмахала"]Чрез Радев като президент Козяк искат да "преформатират" българското политическо пространство[/quote]+++ с един куршум - два заека с Радев ликвидират БСП и слагат прозападен =
  Сегашните "десни" не вършат работа на САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":
  [quote#14:"Дон Кихот"]Ако имаше истински мажоритарен вот, нито Калфин, нито Трайков щяха да бъдат кандидати. [/quote]

  Ако правилно Ви разбирам навярно сте прав. Но в момента те са кандидати. В едни няма на къде по-мажоритарни избори. В два тура. И са личности, които далеч превъзхождат партийните кандидати от своя политически спектър. И ако и двамата не бъдат на балотаж това означава, че въпросът за мажоритарните избори е окончателно приключен.

 35. 35 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":

  Кое му е про-западното на Радев, че и "кандидатът на САЩ"? Лъкатушенето между "за НАТО съм", последвано от "срещу НАТО съм" и после "За" ?

  А че разлика между Цачева и Радев в убежденията няма е безспорно. Биха били перфектната президентска двойка за електората.

  Trust no one.
 36. 36 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1721 Весело

  [quote#10:"dark'star"]а БСП е дясна консервативна партия [/quote]
  Мхм ама с лява реторика... Да излъжат дъртите другарчета да ги изберат

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "Qnyx":

  Кога е казал, че е против НАТО? Дай линк с видео - иначе си лъжец.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Весело

  [quote#36:"zuk_trombon"]Да излъжат дъртите другарчета [/quote]
  Дъртите са наясно, ама младите бесепарчета колаборират за жълти стотинки и се правят на селски моми = първо измамени, после излъгани, сетне прекарани = договорена хватка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "Добрин Велков":

  Час, минута, секунда да има ли?

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/04/2806202_gen_radev_smiata_ohranata_na_nebeto_ni_ot_nato_za/

  "В рапорта си за напускане ген. Радев е заявил, че тази "концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор".

  2 дни по-късно

  "Той обясни, че никога не е бил против съвместната охрана на българското въздушно пространство (еър полисинг) със съюзници от НАТО, но това не трябва да става срещу заплащане на гостуващата страна."

  Или е гадна инсинуация от страна на руската страна (линк към правда.ру ) заради по-горната теза, че е американски гад под прикритие, внедрен в уж-социалистическата партия за да я разбие от вътре, а те са толкова заблудени, че не се хващат на този хитър номер?

  Trust no one.
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#35:"Qnyx"]Кое му е про-западното на Радев, че и "кандидатът на САЩ"? Лъкатушенето между "за НАТО съм", последвано от "срещу НАТО съм"[/quote]Чета само каквото Радев е казал лично, а не вашите коментари с които се самонавивате.
  Радев е НАТОвски генерал - не се съмнявайте
  ... за това половината червени ще ходят за гъби

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#39] от "Qnyx":

  Казах видео. За да няма измислени и манипулирани текстове.

 42. 42 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "Добрин Велков":

  Хм, през 2016 рапортите за напускане във видео формат и на пресконференция ли са ? Научавам нещо ново всеки ден

  До коментар [#40] от "dark'star":

  А другата половина от червените са се успокоили от думите на Радев, че ако е нужна проверка за кемтрейлс ще поиска такава? Тук вече и на видео го има

  Trust no one.
 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#42] от "Qnyx":

  Та къде видя написано, че е против НАТО?

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#42] от "Qnyx":

  Ми дай видеото от пресконференцията. Търси доказателство за думите си. Иначе си лъжец и манипулатор. Засрами се!

 45. 45 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "Добрин Велков":

  Думи на привърженик на НАТО (при това (бивш) главнокомандващ на ВВС) ли са, че защитата на въздушното пространство от "чужди" самолети е "по-унизителна дори от Ньойския договор"?

  "Факт" (любима дума на социалистите) е че шанс да те убедя няма. Дори копие да ти се покаже, ще е или "манипулирано" или е за "заблуда на врага" или ще трябва видео, свидетелски показания, нотариална заверка и т.н.

  Защо да си губим и двамата времето в абсолютно безсмислени спорове?

  Trust no one.
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "Qnyx":


  [quote#45:"Qnyx"]Думи на привърженик на НАТО (при това (бивш) главнокомандващ на ВВС) ли са, че защитата на въздушното пространство от "чужди" самолети е "по-унизителна дори от Ньойския договор"? [/quote]
  И това не го възприемаш като протест срещу решението на НС? Защото ще се заплаща за охрана с чужди самолети, а не се дават пари да се ремонтират нашите?
  Интересна логика имаш. Куцаща, ма карай... твоя си е...

 47. 47 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "Добрин Велков":

  Аха. Хайде, със здраве, че между куцащата ми логика, лъжите и манипулациите темата съвсем се отклони

  Trust no one.
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Калфата като беше Боков министър, ляв ли беше или десен?

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3967 Весело

  Добре че Радан ви отвори очите, та да се сетите какво да говорите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3967 Весело

  [quote#46:"Добрин Велков"]Защото ще се заплаща за охрана с чужди самолети, а не се дават пари да се ремонтират нашите? [/quote]
  Явно не внимаваш какво ти изпращат във флашката.
  Тая подпорка вече я разобличиха!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Калфин, левият е този чиито синове направиха хотели с току що регистрирани фирми без
  1 лев приходи

 52. 52 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Ех, Калфин ако не беше рубладжия , да ти повярва човек...

 53. 53 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  И нито дума за Крим? Дневник, и вие станахте слугинаж. Крим е водоразделът, а президентът има големи правомощия във външната политика. Не може един кандидат-президент през 2016 да не бъде питан за Крим от кой да е сериозен журналист.

 54. 54 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Мама Цецка и фуражката се различават точно толкова колкото фуражката, Калфин, Енчев, Дончева и Каракачанов.

 55. 55 Профил на lgl56497512
  lgl56497512
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Калфин, умен човек си две думи няма, пък и беше наш войник в Божурище. Кзваш, че ще се направи ревизия на прехода, кой от къде има богаството, добре, но при теб е Първанов и той наш войник от Костинброд , стои до теб. От 1989г. е на яслата просто го попитай, поне за себе си да каже.

 56. 56 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Избора на ГЕРБ за кандидат е просто комичен. Ако Радев се рекламира като натовски генерал, не виждам кой ще го избере, същото и с Цецка, нито в образа на майка нито на баща на нацията това си е подигравка. Човека на ДПС Орешарски няма как от провален на едно място, да бъде избран да се провали и на следващото място.

  В този смисъл хора като Калфин, Трайков и Каракачанов, които не са се провалили имат по реални или логични шансове да представят страната, дано някой от тях да се измъкне от политическото ни блато.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK