Славчо Атанасов: Без пари не може да се опазва културното наследство

Славчо Атанасов

© Юлия Лазарова

Славчо АтанасовСлавчо Атанасов е роден в Карлово на 14 февруари 1968 г. Завършва Висшето военно артилерийско училище – Шумен, след което работи като психолог в кв. "Столипиново", Пловдив. Завършва и право във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".


След местните избори през 2003 г., когато е кандидат-кмет от ВМРО, става кмет на район Тракия. От 2007 г. до 2011 г е кмет на Пловдив, като на изборите е подкрепен от ГЕРБ и други десни партии.
Депутат от "Патриотичен фронт – ВМРО и НФСБ". Председател на парламентарната комисия по културата и медите.


(Интервюто е взето преди да бъде обявен проектобюджетът за 2017 г.)
Г-н Атанасов, в парламентарната комисия се подготвят поправки в закона за културното наследство, създадена е работна група, а министърът на културата Вежди Рашидов също анонсира някои идеи, като по-високи глоби за нарушители. На какъв етап са обсъжданията?


– Не само законът за културното наследство трябва да се промени в областта на културата. Трябва и други закони да се ревизират, защото някои от тях са просто неработещи. Ще дам пример със закона за меценатството. Той също трябва да се преработи, за да дадем тласък на развитието на културата.


В закона за културното наследство скоро направихме промени, които бяха приети в парламента, за създаването на шест областни центрове, които да поемат част от работата Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Самият закон иска сериозна преработка, но тук за първи път направихме нещо много интересно – направихме среща с всички гилдии, свързани с културата и медиите. Съюзите посочиха своите виждания за промени и ние обработваме всичките тези предложения, предоставил съм ги на членовете на нашата комисия и на министерството на културата. Много внимателно ще ги разгледаме и ще бъдат внесени поправки в различни закони. Имаме и предложения от медиите за промени в законите за медиите, сред които и на закона за радиото и телевизията. Имайте предвид, че 17 закона уреждат областта на културата.


В европейски мащаб всички правителства увеличават финансовия ресурс. И с министър Рашидов сме категорични, а и цялата комисия по култура и медии, че тази година трябва да дадат повече пари в бюджета. Това е много, много важно.


Да се върнем на законодателството за културното наследство. Къде се проваля то?


- Аз съм юрист по образование. Много внимателно проучих цялото законодателство и се вижда, че много от нормите са или мъртво родени или са неработещи. Ще дам пример с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Те бяха паметници на културата, обект, който е наистина символ на един град, който е изключителна ценност за държавата. Глобата за нестопанисване на културен паметник е едва 30 000 лв. Сещате се, че за голяма част от собствениците на тези огромни имоти 30 000 лева са нищожна сума. В града се говори, че тези паметници са подпалени. Работа на следствените органи е да направят експертизите си и да потвърдят дали това е така.


Предвиждат ли се по-големи глоби? Има и друг проблем - заместник-кметът на София Тодор Чобанов каза в интервю за "Дневник" че трябва да има текст и в Наказателния кодекс...


- Предвиждаме с министерството драстично да се повишат глобите за повреждане на паметници на културата. Но, не става въпрос само за санкции. При всички случаи трябва да се измислят и данъчни облекчения за собствениците на имоти, които са културно наследство. За да се поддържа такъв имот, трябват сериозни инвестиции. Може да се помисли в тази насока. Такова е законодателството в държави, които имат сериозно културно наследство като Италия, Холандия и Франция.


Без пари нищо сериозно не може да се направи в областта на културата. Държавата и общините се задъхват в поддръжката на паметниците на културата. С нищо друго не можем да впечатлим света освен с културни постижения. Това е стратегически въпрос за всяка държава. В развития свят имат и по-хубави пътища, и по-хубави паркове, и магистрали.


В момента бюджетът за култура е едва 144 млн. лв. Къде министерството на културата, грубо казано, да огрее по-напред? За пример 0.5% от брутния вътрешен продукт се дава за култура в момента в България. В повечето страни този процент е между 3 и 4. Разликата е 7-8 пъти. Гилдиите също са на мнение, че средствата са крайно недостатъчни, не за да развиваме, а да подържаме това, което имаме.


Ще ви дам един пример с моста на Кольо Фичето в Бяла. За възстановяването му са необходими около 2 милиона лева. Тъй като мостът е предоставен за стопанисване на община Бяла, как с нейните финансови възможности да намери тези пари за да реновира моста, за да не се срути?


Ето затова нашата идея е да поискаме повече пари от министерството на финансите и дано да откликне, защото общините се затрудняват. Предвиждаме министерството на финансите да отпусне една част от тези пари и за самите общини, за да могат да поддържат паметниците на културата.


За какво увеличение става дума?


- Ние сме наясно, че държавата е затруднена. Виждате колко милиарди трябва да се плащат за неустойката за руснаците за този гаф, който стана с АЕЦ "Белене". Ние сме наясно с това, но ако бюджетът за култура се повиши от 0,5% до 0,7% от БВП, на първо време, ще е много добре.


За голяма част от частните собственици на културни паметници, мястото на което са построени сградите, е по-ценно от самата сграда. Имаше варианти да им се отнеме собствеността, ако не се поддържа, мисли ли се в тази насока?


- Частната собственост по конституция е неприкосновена. Като кмет на Пловдив, който е град с изключително голямо културно наследство взаимствах френския закон за развитие на културата и го приложих на местно ниво с наредба. Тя после беше възприета и от други градове. Там се предвижда, че ако собственик не стопанисва добре сградата, то общината я възстановява със свои средства. След това с изпълнителен лист от съда изисква тези средства да бъдат върнати на самата община. Ако те не бъдат върнати, тогава общината влиза във владение на имота. Но пак има трудност заради финансите на общините. Пак повтарям – бюджетът за култура е нищожен. За да заработи този механизъм, който може да стане и закон, трябва да има някакви финансови средства.


Тази възможност по закон съществува и сега. Прилагано ли е това въобще в общините?


- Тази възможност е много добра. Прилага се и в западния свят. Проблемът е, че на практика е мъртъв текст поради липса на финанси в общините.


Според експерти голяма част от проблема е, че архивът на института за културно наследство не е дигитализиран...


- Това е изключително голям проблем - липсата на регистър на паметниците на културата, особено с местните паметници. Необходими са около 5-6 милиона лева, ние ще работим това да се реализира. Абсурдно е държава с толкова богато културно наследство да няма пълен регистър. За това тези пари, заедно с министерството на културата, не ги искаме като самоцел. Тези пари са необходими.


Други промени в института предвиждат ли се?


- С промяната, която приехме, в срок от една година трябва да заработят тези центрове в 6 града. За Югозападен район това е София, за Южен централен - Пловдив, за Югоизточен – Бургас, за Североизточен – Варна, За Северен централен – Велико Търново, и за Северозападен – Плевен.
След като заработят, съгласувателните писма, които се издават за един паметник на културата, ако собствениците искат да правят преустройства и инвестиции, ще се дават много по-бързо. Като кмет на Пловдив имам печален опит от бавенето което правеше НИНКН. Те са претрупани от работа и не спазваха сроковете, които са заложени в законодателството. За такова съгласувателно писмо се чакаше с години. В същия момент имаш проект по европейски програми, който е обвързан със срокове. Тези срокове се пропускат и се забавя проектът, това са пари. Убедихме народните представители да подкрепят тази идея на Красимир Велчев (ГЕРБ). Топлата вода не я откриваме, такава система е въведена в Холандия и Италия.


Кой носи вина за случая с "Тютюневия град" в Пловдив? Само собственикът ли?


- Това мога да го кажа, след като приключи следствието. Едно е, ако складовете са запалени по небрежност, но аз не съм съгласен, че този клошар Любо е в основата на запалването на тези 4 склада. Това не е единичен случай. Има паднали сгради във Варна, Бургас, София. Пловдивският случай беше изключително болезнен, но този проблем с опазването на паметниците на културата е национален въпрос.


Какво е на дневен ред в комисията?


- За първи път започваме работа по национална стратегия за развитие на културата, каквато е нямало до сега. Нашата амбиция с министерството на културата е да се създаде стратегия за 15-20 години напред. Отново ще се допитаме до всички гилдии за да може стратегията да е един работещ документ.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Въобще каква значима дейност и житейска,битова може да става без наличието на пари в днешния свят!

 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Без пари пеят само птичките в гората!

  Ако се спре безумното "усвояване" /крадене, на бг език/, ще има пари дори и за култура! Да но бг бизнеса мечтае - веднага милионер!!!
  Има нещо безсрамно в българина - моето е мое, общото - също!

 3. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Този на много интересен се прави!

 4. 4 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Там се предвижда, че ако собственик не стопанисва добре сградата, то общината я възстановява със свои средства. След това с изпълнителен лист от съда изисква тези средства да бъдат върнати на самата община. Ако те не бъдат върнати, тогава общината влиза във владение на имота. Но пак има трудност заради финансите на общините."

  Не е ли решение да се създаде фонд, който да заема парите на общините до възстановяването на средствата -- или пряко от собствениците, или след като бъде препродаден от общината?

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  Проблемът е в разминаването на собственост и собстеник на културна недвижима ценност, понеже:
  - собственикът няма пари
  - собственикът няма чувство за история
  - собственикът няма отговорност
  - собственикът иска да печели без инвестиции
  - собственикът иска да максимизира печалбата
  Със собственост, паметник на културата не става

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Точно тоя (С. Атанасов), Дневник, да му давата трибуна... ме кара да си мисля, че сте станали с лява ориентация. Бях майна по времето на тоя неадекватник и няма кмет на Пловдив, който да е направил по-малко за града, просто защото Славчо не направи абсолютно нищо. А, да, взе парите за боклука на София и ги похарчи неясно за какво. До като толерирате такива (да не използвам нецензурни изрази), олеквате. Всъщност да не би това да е бъдещия, лансиран от вас, кмет на Пловдив и сега да трупате точки? Добре, че се изнесох.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 7. 7 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  За България - да, но в Будапеща какви неща са сътворили собствениците, и ги пазят, и ремонтират, и печелят. Но там не искат с една кооперация да забогатеят за една нощ.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Наистина за град като Пловдив,който ще бъде Европейска културна столица скоро,трябват пари!Надявам се,че след вчерашният проектобюджет за общините Горанов е отделил и средства за Пловдив!

 9. 9 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Весело

  ... и без акъл, и без акъл, Славчо.

  #killwhitey
 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  ми не може ама с такива като тоя на снимката не могат се опазят и парите.

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alexander97":

  Ами далеч не са само българите лакоми и алчни ама разликата е , че унас въведоха анархията и безнаказаността за да ни разсипят като държава като използват местните грухчовци като този на снимката - с интелект на десетгодишен ама с апетит на слон.

 12. 12 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Пари за итонговото недоразумение в Плиска има, а за реставрация на автентичния мост на Кольо Фичето в Ловеч - няма.

  Нови 600 000лв. отпуснаха за фалшификата с фекалните води, а мостът на Кьоло Фичето се руши.

  В този ред на мисли постановката на Славчо Атанасов е фалшива, невярна. Пари има за крадене и мегаломания, за изкуство и истински историзъм няма, защото това означава мислещи граждани, а не лумпенизирани псевдо-патриоти.

 13. 13 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 458 Разстроено

  "Ще ви дам един пример с моста на Кольо Фичето в Бяла. За възстановяването му са необходими около 2 милиона лева. Тъй като мостът е предоставен за стопанисване на община Бяла, как с нейните финансови възможности да намери тези пари за да реновира моста, за да не се срути?" - Не си прав Мравчо, мостът на Фичето няма да се срути, камъните от моста ще станат основа на магистралата Русе - Търново. Бай Бой магистрали строи, ти за култура мрънкаш - айде стига!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Без пари, без закони, с безхаберие и корумпирани чиновници. Причините са много.

 15. 15 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много тъпо интервю. И въпросите, и отговорите. Сори.

 16. 16 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "Пари, пари, пари! - рекъл едно време Наполеон I и зяпнал беше да глътне цял свят; пари, пари, пари! - думат нашите букурещки народни базиргени и слухтят де кой ще да умре, за да му лапнат имотецът; пари, пари, пари! - думаше наш кир Михалаки и беше - чорбаджия..."

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  До коментар [#7] от "The_Curious":

  Напълно съм съгласен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на zp4290
  zp4290
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "The_Curious":

  Лека поправка. Парите за боклука бяха преведени през мандата на Тотев.

 19. 19 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 520 Весело

  Това е старинна сграда във Варна, ремонтирана и поддържана от собственик-швед, който я дава под наем в запазен, оригинален външен вид.
  Забележете, че външните тела на климатиците са скрити в балконите и не загрозяват.

  https://www.google.ca/maps/@43.2035489,27.9194076,3a,75y,17.66h,95.61t/data=!3m6!1e1!3m4!1sSQ11c8q3fb0RZE5j46WBjw!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en

 20. 20 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Пари могат да се намерят, стига да има желание, а пример за България мога да дам със стария мост в Свиленград - вече е пещеходен и възстановен, не с итонг, а с павета и замазки, почти в автентичния си вид.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK