Веселин Марешки: Откраднаха ни гласове, щях да бъда на балотаж

Веселин Марешки

© Цветелина Белутова

Веселин МарешкиВеселин Марешки е известен като собственик на най-голямата верига от аптеки в България (повече от 400 обекта). В началото на тази година той започна да развива и мрежа от бензиностанции, станали известни с по-ниските цени на горивата, които се продават там. От 2001 г. насам с регистрацията на различни партии и няколко, създадени от самия него политически формации участва в парламентарни избори и кметски - във Варна. На 6 ноември Марешки изненадващо се класира четвърти на изборите за президент с резултат от 11.18%.


Разговаряме с него три дни след първия тур на изборите и по повод информацията, че започва структурирането на нова политическа партия, с която да участва в следващите парламентарни избори.


Портрет на Веселин Марешки - четете тук.
На пресконференцията си в нощта на изборите заявихте, че на предстоящия балотаж ще гласувате за вицеадмирал Манушев, а не за ген. Румен Радев. Защо не призовахте директно симпатизантите си да гласуват за Цецка Цачева?


- Аз не съм призовавал да се гласува за адмирал Манушев. Казах, че аз лично избирам познатия за мен и според мен горд адмирал Манушев срещу един напълно неизвестен човек, независимо че има титлата генерал.


Не призовавам никого да гласува за едната или другата кандидатура, но призовавам всички български граждани, и особено онези, които са гласували за двойката Радев – Йотова, хубаво да се замислят кои са тези хора, да разгледат биографиите им и да видят, че това на практика са хората, зад които наднича кръгът "Пeевски - Вальо Златев - Румен Овчаров", т.е. тези, които са били част от управлението, когато се е извършил грабежът. Това са хора - част от картела, който сега разследва Комисията за защита на конкуренцията и който е ограбил българския народ. Така че аз няма как да подкрепям един неизвестен за мен човек, особено ако е издигнат и подкрепен от БСП и ДПС. Не искам те отново да се връщат на власт.


Избор на по-малкото зло ли е изборът между адмирал Манушев и ген. Радев?


- Абсолютно. В момента ние нямаме избора на голямата демокрация - САЩ. Там хората все пак успяха да направят така, че да имат избор между системите и несистемни играчи. У нас властите направиха така, че да ни лишат от този избор. Затова в момента изборът е ГЕРБ или БСП и ДПС. Това не е реален избор между кандидатпрезидентски двойки. Ние избираме между начина на управление на ГЕРБ и на тандема ДПС и БСП.


Как успяхте да привлечете 7% от гласовете на българите, гласували в Турция? Тях едва ли ги вълнува монополът на горивата в България?


- Направихме много силно обръщение към всички българи в чужбина. За тях майка България е всъщност мащеха България, която ги е прокудила да търсят щастието си в чужбина. Към тях имаме много силно послание, че искаме да направим България най-проспериращата държава в Европа, а защо не и в света. Тогава те ще използват Терминал 2 не за емигриране, а за връщане в България.


Това послание стигна до всички, но за съжаление българите в чужбина не получиха правото да гласуват. Ето, току-що ми казаха, че 15 момичета и момчета - студенти в Бостънския или някой друг голям университет в Съединените щати, са се събрали и са гласували за мен. Тази вълна ще става все по-силна и на следващите избори ще имаме много по-голяма подкрепа не само в Щатите, в Турция или където и да е по света, но преди всичко в България.


По данни на "Алфа рисърч" за вас са гласували и други 7% от българските граждани, но с ромски произход. Радвате ли се на тези гласове или бихте искал да се откажете от тях, след като сам казвате, че не искате роми да решават съдбата ви?


- Роми, които са гласували за мен в някои градчета около Пловдив, ми се обадиха и казаха: "Ние търсим от Вас нова формация, която да направи свобода, за да имаме възможност всички да развиваме малкия си и среден бизнес." Всеки от тях имал магазинче, но те конкретно цитираха Пеевски, който ходил да ги заплашва и да ги тормози, че ще им затвори магазините.


По тази причина ние сме за всички българи, без значение дали са роми, турци, евреи, арменци и т.н., за да има за всички тях равноправие. Всъщност ние искаме да покажем точно това - няма нужда да се продаваш за 10 или 15 лв. Ромите няма как да са гласували за тези, които ги мразят. Отишли са и са ги купили! За тези роми казах, че няма как да решават съдбата ми. А тези - свободните - дай, Боже, да стават по-свободни и по-мислещи, ние искаме те да се интегрират в българското общество, да станат негови равноправни членове. Това ще реши един от огромните проблеми в България.


Ромите много добре си дават сметка, че всъщност и тях картелът ги ограбва, при това с много повече от тези 10-15 лв., които ще вземат на изборите. Всеки месец картелът ги ограбва само от горивата с по 50 - 100 лв. Тези, които нямат нищо в главите си и нищо не ги интересува, са много лесно манипулируеми. За това ние искаме образование, искаме за нас да гласуват хора, които мислят с главите си, а не изоставените на произвола, за да могат да бъдат лашкани в която и да е посока.


Каква част от 11.18% процента, какъвто е резултатът ви на президентските избори, бяха спечелени от WM Petroleum (веригата бензиностанции на Марешки - бел. авт.)?


- Това са моите лични проценти за това, което правя през всичките тези години - да показвам с прагматични действия, че в България може да се случва и нещо различно. Но това в крайна сметка са процентите, които ни позволиха да получим.


Защото ние на практика трябваше да имаме между 15 и 25% или това, което е във Варна - 26%.


Кой не ви позволи да постигнете този резултат?


Просто ни откраднаха гласовете. Манипулираха много хора и те не излязоха да гласуват, защото успяха да им внушат, че аз нямам никакъв шанс, а част от тези, които излязоха, гласуваха като алтернатива за Радев вместо за мен. Радев и Йотова не могат да бъдат никаква алтернатива на сегашното управление - те са част от него през всичките години.


Точно заради тези 200 - 300 хил. гласа, които отидоха за Радев, сега ние не сме на балотаж. Като добавите към това и около 300 - 400 хил., които не излязоха да гласуват.


Другата голяма манипулация, която направиха, беше да внушат на хората, че, видите ли, в собствения ми град не ме избират толкова години (за кмет - бел. ред.), а той тръгнал да се кандидатира за президент на държавата.


Огромната победа, която имам във Варна - с над 40% повече от Радев - Йотова и с 27% повече от двойката на управляващите на национално и местно ниво, показва, че варненци са разбрали кой съм аз и аз трябва да намеря начин да се отблагодаря за тази голяма моя морална победа. Това, което измислих е, да застана чинно в центъра на Варна и да посрещна всеки един варненец, който иска да ме види, и да си стиснем ръцете, за да продължим напред.


За тази цел два дни – на 12 и 13 ноември, ще отделя време от 8 сутринта до 8 вечерта, а ако хората кажат, че не е достатъчно, ще отделя и още време.


Как ги преброихте тези 200 - 300 хил. гласа, които не са ви достигнали?


- Имаме си данни. Две седмици преди изборите ситуацията показваше 21% за Цачева и 18% за нас с Радев. И в един момент аз паднах 5-6% надолу, а точно с толкова качи Радев. Тази проценти няма откъде да дойдат. Просто манипулацията сработи и това е най-голямата измама на тези избори. Аз за за това съм изключително отвратен и погнусен от тази политическа класа, която може да си позволи да се гаври с мисленето на българския народ. Използваха всички възможни схеми, за да намалят резултата ми.


Ако президентът на България се заеме директно със защитата на правата на потребителите това не обръща ли държавата с главата надолу?


- Не, не смятам. Защитата на правата на потребителите е само малка част от всичко, което аз правя. Нашата основна цел е най-напред затваряне на "кранчетата" - контрабанда, корупция и т.н. - всички пари, които идват в държавата, да си останат за нея. След това - професионализъм и прагматизъм за ефективното използване на тези средства в посока благоденствието на държавата и народа. Ние имаме много силни и дългосрочни идеи за цялостното развитие на държавата. Те нямат нищо общо със защитата на правата на потребителите.


Как ще изглежда новият политически проект, който обявихте, че започвате да създавате веднага след изборите?


- Новия политически проект ще се гради преди всичко от почтени хора. Някои от тях са и изключителни професионалисти в определени области. Ако ние намерим достатъчно добри професионалисти във всички области, например такъв, за какъвто аз считам себе си в търговията с лекарства, а сега вече и в търговията на дребно с горива - ако намерим такива в сферите на образованието, полицията, армията, здравеопазването, културата, спорта. Колкото повече такива хора намерим, толкова по-бързо можем да направим революцията.


Аз смятам, че мога да направя промените в областите, в които съм специалист, само за няколко месеца. Влизам (в управлението), закони в правилната посока и държавата тръгва. Няма нужда да правиш нищо кой знае какво. Като гледам какви хора се включват към нас, смятам, че ще намерим достатъчно добри професионалисти, способни да направят такава промяна. Започнахме изграждането на структурите още преди изборите, но като национално движение. Веднага след втория тур започваме реалното мислене за конгреси за формализирането на политическата партия. За името й ще направим допитваме до всички наши симпатизанти. Буквално до вчера бях убеден, че трябва да си остане Национално освободително движение "За чиста и свята република", защото това беше идеята за освобождаване на България от корупция и картели. Но това пак е само част от голямото, което можем да направим. Затова трябва да намерим друго формално име, което да подсказва за нашите големи амбиции.


Един от моите големи пропуски в тази капания беше, че хората не са ме виждали лично. Затова тръгваме на обиколки из цялата страна, за да могат хората да ме видят лично, да ми стиснат ръката и да разберат кой съм аз и за какво се боря. Да разберат, че при мен няма лъжа и няма измама.


Смятате ли, че след президентските трябва да има и предсрочни парламентарни избори?


- Абсолютно съм убеден и това е нормалната реакция, когато има промяна в обществото. Няма как една формация, която е постигнала 5% подкрепа, да има вицепремиер и 7-8 министри, а друга, която има 11 и повече процента, да не е представена в управлението. Това е много голяма група от хора, които явно не са доволни от ситуацията. Имам предвид и Реформаторския блок, и АБВ.


За мен са гласували най-много младите хора, които искат надежда и промяна. Това са хората до 30 години. А Радев го избират хората на 60+. Нека хората, които до 1989 г. определяха как да живеем 45 години, да се замислят малко, че продължават да определят начина на живот на децата и внуците си. С измамите, които правят, могат да ни вкарат в ново безпаричие и безвремие.


Ще имате ли време да структурирате новата си партия до евентуални предсрочни парламентарни избори?


- Абсолютно ще успеем. Вероятно имате информация - всеки ден в нашата страница във "Фейсбук" се записват по няколко хиляди човека. В момента имаме над 80 хил. последователи, а вероятно ще минем над 100 хил. Това е огромна вълна, огромна подкрепа. Всяка наша новина има минимум 150 хил. гледания, а посланието ни към българите в чужбина е видяно от над 700 хил. души, с над 2 хил. споделяния и над 20 хил. лайка.


Колко струваше кампанията ви?


- Около 180 хил. лв. за самата кампания, или с още няколко други неща - малко над 200 хил. Ние не направихме почти никакви разходи. Напечатали сме два плаката и дори мои приятели в София ме закачаха за това, че не печатаме постери, билбордове. Реално кампанията бе направена от мен и още един сподвижник. Двамата стояхме в един офис и подреждахме цялата дейност, а чак накрая дойдоха още две момичета, които ни помагаха. Та моите приятели, които много разбират от избори, казаха, че съм направил страшен резултат без кампания. Хората, казват, дават милиони и не могат да постигнат нищо, а ти....


Бяхме готови да направим билбордове, клипове по телевизията и по радиото, да правим събития, да каним звезди - дори световни такива. Но аз спрях абсолютно всичко и казах: "Ние имаме кауза. Ако хората не ни повярват, каквото и да направим - няма да успеем."


Колко депутати ще имате в следващото Народно събрание?


- Е, това вече народът ще го реши! Моята амбиция е за 120, но това минаваше през победа на президентските избори. Хората не ни познават още. Затова тръгваме на обиколка из цялата страна - да ме видят и ако преценят, че аз съм носител на новото - ще ме подкрепят.


Аз не искам да правя бензиностанции и да ям боя, който ям в момента. Искам вие да можете да правите бензиностанции, аз да се радвам и да съм ваш клиент. Но за това се иска доста смелост.


Не искам да свалям корумпираната политическа система. Искам някой друг да го направи, а аз да се прикрепя към него и да му помагам анонимно. Това е много по-лесно. Но понеже в момента няма кой да свърши тази работа, аз съм се нагърбил. Ще се радвам, ако се появи някой друг - честен, истински, почтен, доказал се. Аз ще подкрепя него. Защото това, което правя в момента, не ми е на сърце. Това е нещо, което ми носи морално удовлетворение, но материални, психически и физически загуби.


Портрет на Веселин Марешки - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK