Геновева Петрова, политолог: В следващия парламент можем да очакваме сериозно присъствие на националисти и популисти

Геновева Петрова

© Юлия Лазарова

Геновева ПетроваГеновева Петрова – политолог, изпълнителен директор социологическата агенция "Алфа Рисърч", коментира пред "Дневник" теми, подсказани от президентските избори и референдума.


Има ли добри новини от изборите за президент и от референдума?


- Предвид това, че говорим за избори, добри могат да бъдат новините, които решават (или най-малко допринасят за решаването) на някакъв проблем. В този смисъл, отминалите избори донесоха две добри новини. Първата засяга избирателната активност, за чийто спад от години алармират анализатори, неправителствени организации и политически представители. Сега до урните отидоха над 3.9 милиона избиратели.
Друг сериозен проблем през последните години са притесненията за честността на изборите. Този път обаче нито загубилите, нито спечелилите не изразиха съмнения в резултатите от вота. На задължителността на гласуването ли се дължи активността или на нещо друго?


- Задължителността на гласуването е един от факторите за по-високата активност. Сериозно влияние в тази посока оказа и изостреното политическо противопоставяне, което мобилизира значима подкрепа зад опоненти на кандидата на ГЕРБ. Трудно е да се оцени в каква степен е повлиял всеки от двата фактора, но взаимното им въздействие отслаби позициите на Цецка Цачева и даде тласък на подкрепата за Румен Радев, особено във втория тур.Какво показаха резултатите от допитването?


- Да се търси каквото и да е рационално послание от избирателите в резултатите от референдума е твърде амбициозна задача. Причината е в крайно неинформираното и противоречиво обществено мнение по отделните въпроси. Както проведеното преди вота проучване на "Алфа Рисърч" установи, мнозинството от хората подкрепят трите предложения – за мажоритарна избирателна система, задължително гласуване и намаляване на държавната субсидия за партиите, но същевременно приемат както аргументи "за", така и "против" всяко от тях. Т.е., този вот е по-скоро израз на силни анти-системни обществени нагласи и преобладаващо емоционалната му мотивация. Тенденция, която намери частично потвърждение и в гласуването за президент чрез подкрепата за Веселин Марешки.Как се промени политическата картина след президентските избори? Кои бяха наказани и кои поощрени от избирателите?


- Втората част от въпроса има изключително кратък отговор: никой не беше поощрен, но най-наказани се оказаха управляващите. А иначе президентските избори могат да променят политическата картина и във вътрешен, и във външно-политически план. Във вътрешен – с бързо развилата се политическа криза след оставката на правителството. А предсрочните избори вероятно ще добавят риск от парламент със силно национал-популистко присъствие за сметка на приобщени към ясни ценностни и идеологически позиции партии. Тази тенденция ще засегне сериозно и водещи играчи като ГЕРБ и БСП, които, за да съставят правителство ще бъдат изправени пред нуждата от коалиционни партньори. И ако ГЕРБ все още не отправят ясен сигнал с кого са склонни да се коалират, то опонентите им вляво вече тестват формати в сътрудничество с ДПС и националистите.


Не по-малко сериозна е вероятността за промяна във външно-политически аспект. Мнозина наблюдатели и у нас, и в чужбина, виждат в избора на Румен Радев завой към Русия, а един от идеолозите на новия руски шовинизъм дори заговори открито за връщане на България в евразийската общност.Колко политически сили можем да очакваме в следващия парламент?


- Към момента е спекулативно да се твърди колко политически сили може да намерят място в следващия парламент. Динамиката в електоралните нагласи след президентските избори, съчетана с коментираната напоследък промяна на избирателната система могат да произведат твърде различна картина от измерваната към момента. Но както стана дума малко по-рано, можем да очакваме сериозно присъствие на националисти и популисти.От какво ще зависи БСП да си върне електората – от поведението на партията или от стъпките на Радев?


- Българското общество все още не е видяло достатъчно убедителни аргументи за независимост на Румен Радев от БСП. Но като оставим това настрана, разбира се, от БСП зависи дали ще възстанови доверието на левите избиратели. Всъщност БСП е в доста неизгодна ситуация, при която очакванията на собствените й привърженици по важни теми като сигурността и притока на бежанци са по-радикални от заявяваните публични позиции на партията у нас или в Европейския парламент. Така социалистите рискуват част от симпатизантите им да се преориентират към националистическите формации. Същевременно, сближаването с ДПС, на което сме свидетели отново след президентските избори също може да отблъсне избиратели на левицата.Кои нови политически проекти очаквате да имат успех?


- Вотът на избирателите в президентските избори показа, че сред значителна част от българското общество доминират анти-системни, анти-елитарни и про-националистически нагласи. Затова кандидати като Каракачанов и Марешки успяха да привлекат по около и над половин милион гласа в първия тур. Подобен резултат (макар все още да не гарантира повторение на успеха) отваря път за нови политически формации с популистко-националистически облик. Възможността такива проекти да спечелят по-висока подкрепа е силно зависима от начина, по който ще се развива ситуацията: овладяване на политическата криза в страната, решаване на проблемите на сигурността и мигрантския приток на национално и европейско равнище, икономическо подобрение ще отслабят този стимул. Но ако проблемите се задълбочават – подобни проекти най-вероятно ще трупат още повече подкрепа.Каква част от подкрепата за референдума може да се превърне в подкрепа за политическа сила на Слави Трифонов?


- Всякакви опити за директно трансформиране на подкрепа в референдума към подкрепа за евентуална политическа сила на Слави Трифонов към момента е спекулация. Анализът на вота в допитването показва, че подкрепата за предложенията е еднакво висока сред симпатизантите на всички партии (с изключение на ДПС), а те ще положат максимални усилия да ги задържат. Същевременно, ако политическа сила около Слави Трифонов се позиционира там, където е най-вероятно – в полето на анти-системните играчи – ще срещне истинска конкуренция, която вече регистрира първи успехи в президентските избори.Какви изводи могат да се направят от поведението на балотажа на гласувалите на първия тур за Трайчо Трайков?


- Поведението на тези избиратели е копие на състоянието на Реформаторския блок през последната година – разцепление, политическо късогледство, а накрая с дадения за Румен Радев вот в балотажа – и ренегатство. Избирателите на Трайчо Трайков се разделиха на три групи: най-голямата, която избра, макар и трудно, да потвърди проевропейската ориентация на страната чрез подкрепа за Цецка Цачева; друга, която въобще не отиде да гласува във втория тур или ползва опцията "не подкрепям никого"; и всеки трети – който гласува за Румен Радев.


По-сериозният проблем за десните избиратели обаче не е в отминалите президентски, а в предстоящите парламентарни избори, в които те най-вероятно за пореден път ще търсят своята достатъчно силна и приемлива алтернатива.Какви са шансовете на Реформаторския блок /остатъчния/ и на новия проект на Радан Кънев?


- Опитът до момента сочи, че няма случай на разцепление, което да е подобрило шансовете на сформиралите се след него политически партии. А правилото действа още по-силно за десницата в България. И Реформаторския блок, и новият проект около ДСБ ще са изправени пред сериозни електорални предизвикателства. Блокът най-вероятно ще разчита на остатъчна енергия на името, но тя ще отслабва, ако формацията скоро не покаже защо заслужава доверието на избирателите. Новият проект около Радан Кънев към момента е само заявка, която предизвиква повече резерви, отколкото доверие. Докато този нов проект не бъде представен реално, не може да акумулира повече от ограничената подкрепа на твърдото ДСБ ядро. При това, те вече допуснаха сериозна политическа грешка със заявката, че ще разчитат на гласувалите за Румен Радев десни избиратели. Точно традиционните привърженици на дясното не правят компромис с прозападната ориентация на страната.Има ли място за нов десен проект, различен от досегашните заявки?


- Всъщност има нужда от консолидация на дясното. Всичко останало ще ограничи позициите на десните партии и ще постави за пореден път избирателите им в безизходица.Какво ни показа ДПС на 6 и 13 ноември? Каква ще е ролята на Движението оттук нататък?


- ДПС излъчи две основни послания в тези избори. Първо, че всеки, който е отписал Движението греши, и то за пореден път успява да мобилизира толкова подкрепа, колкото му е нужна. И второ, че има намерение да се завърне във властта, подпомагайки традиционния си партньор БСП. Интересен въпрос е каква ще е ролята на новия президент Румен Радев в този процес и по-специално, ще позволи ли той "Дондуков" 2 да бъде вратата, през която ДПС реализира властовите си амбиции. Има ли влияние ДОСТ на Лютви Местан сред избирателите в България?


- Тези президентски избори показаха, че ДОСТ по-успешно конкурира ДПС сред изселническите организации в Турция, но не и че има съществено влияние в страната. По-точна оценка за електоралната му тежест ще бъде възможна след провеждането на парламентарни избори и самостоятелно участие на ДОСТ в тях. Но като цяло, шансовете му изглеждат съизмерими с тези на други опити през годините за разцепване на Движението.Ако парламентарните избори са по-скоро, това би работило за...


- По правило, по-скорошни избори би трябвало да дадат бонус на победителите, или в случая с президентския вот – на регистриралите добри резултати. Предвид намерението за промяна на избирателната система обаче и неяснотата по какви изборни правила ще се проведат предсрочните парламентарни избори, подобни прогнози са несъстоятелни. Можем да сме относително уверени единствено, че международната нестабилност и вътрешно-политическата криза отварят повече възможности пред различни анти-системни и популистки формации.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Бойко ще падне, патриотите ще качат, бсп-то ще са горе долу същите, дано дпс-то, абв-то и бдц-то изпаднат.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Неутрално

  Българската политика е напълно неразбираема – тези, които твърдят, че са десни, всъщност са леви, но успешно подменят истинските десни, защото те пък предпочитат да работят за олигархията. От друга страна левите са едрият бизнес, те отдавна не са леви, социализма го ползват само на избори.
  По тази причина уж остават националистите, но те са силни, докато не се изпокарат, което пък ги прави нежелани като сериозни управници или партньори.
  Така, че само много шум за нищо - НИЕ СИ ЗНАЕМ СТОКАТА .

  [email protected]
 3. 3 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Да си социолог означава две неща: първо - да можеш да кажеш какво ще стане. Второ - да можеш да обясниш защо не е станало така".

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Щели да влязат популисти.... Сегашните какви са?

  Еретик
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  [quote#1:"442"]Бойко ще падне, патриотите ще качат, бсп-то ще са горе долу същите, дано дпс-то, абв-то и бдц-то изпаднат. [/quote]

  А къде са Радан и Кунева?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Едно е сигурно, че Местан ще е за мажоритарни избори защото ще се надява да има 2 - 3 мандата от Турция. Така и ще си гарантира място в парламента.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  айдеее почна се с промивката . последните избори и референдуми по света показаха категорично , че този тип кампании/политики не вършат работа .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  [quote#5:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]А къде са Радан и Кунева?[/quote]
  не подценявай силата на ФБ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Родните ни руски националисти са и популисти.

 10. 10 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Планът през президентските избори - към предсрочни, на които проевропейските политически фактори да отпаднат въобще или да се маргинализират, действа. Първата част беше обединението на т.н. патриотични сили. Втората - изкарването на Радев /нещо като батман, грабнал сърцата на българите/. Третата - подлъгването на ГЕРБ за мажоритарен вот, на който при балотажите всички ще се обединят срещу кандидатите му. И на практика ще се получи парламент с БСП и ДПС, тук-там и с някой патриот. Но дори ГЕРБ да се усетят, че ги пързалят, дори да остане сегашната система, пак въпросните обединени патриоти ще имат достатъчно присъствие, за да направят правителство с БСП /евентуално с негласната подкрепа на ДПС/ Изборите показаха тотална привързаност на избирателите им към ляволибералната кауза на ДПС и БСП и към кандидата им Радев. Т.е. дори при тази система, при която са първа политическа сила, ГЕРБ остават в опозиция. Реформаторският блок и ДСБ с новия проект остават извън парламента. Така стигаме до четвъртия пункт на ПЛАНА - разбиване на десните, проевропейски и проатлантически фактори. Този пункт е пряко свързан с обединението на левите, патриотични и проазиатски фактори. Дясното се разбива още от началото на т.н. преход. Сегашната ситуация ще повтори 1:1 ситуацията от изборите в края на 1991 г. когато бяха разбити на седесета с тирета. И не можаха да направят мнозинство. И трябваше да разчитат на Доган. Който ги изрита. Чудеха се защо, как така и пр. Сега пак ли ще се чудят.

 11. 11 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Родните ни[/quote]
  политолози са красавици с почти толкоз инфантилна политнаивност или уж такава.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Така социалистите рискуват част от симпатизантите им да се преориентират към националистическите формации.
  ===================================
  Е това да не подкрепяш "провевропейските"формации отдавна вече не е синоним на "популизъм". Защо да не стоиш зад националния интерес на странната, като британците например, вместо да чакаш заповеди от Запад, щото така било "цивилизовано".

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  "ясни ценностни и идеологически позиции партии. Тази тенденция ще засегне сериозно и водещи играчи като ГЕРБ и БСП" Какво ценностно и идеологически има в партии ,които имат една единствена ценност ...кражби !? Какво идеологическо има в ГЕРБ ,която е основна емблема на тотарно мафиотизация и ново тоталитарно общество. Никого не топлят "медали/грамоти" ,ако някой ти каже отвън ляв/десен. На никого не са полезни и социологически агенции /проучвания ,които основно защитават тези които плащат пари. Има толкова много "социологическа работа" за това как се разпада българското общество на хиляди парчета. Та тази Геновева ми мери "популизма". И нека прерови какво означава "популус". Такива русовелки ако мереят нещо за България - по бързо децата да бягат навън. АЛФИТЕ са обикновени наемници за поръчки,нищо друго.

 15. 15 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално
 16. 16 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Родните ни руски националисти са и популисти.
  [/quote]
  Ако се вгледаме в сегашното НС виждаме, че популисти, т.е. лъжци, които не изпълняват нищо обявеното / обещаното са:
  1. БКП/ДпС. Едните са за "социално", другите за "права и свободи", а реално лявата част на модела на ДС за ограбване, т.н. #Кой. Най-големите им успехи са хиперинфлацията в България и тройния "член" на ДС източил милиарди.
  2. ГЕРБави за "европейско", че и за "развитие" - "дясната част на модела на ДС. Най-големи "успехи" са укрепването на КОЙ и свързаното с това харчене по Южен пАток, милиардите изсипани в Белене и ограбени от КТБ.
  3. "Патриоти" - успешна патрерица, златен пръст, на модела КОЙ. Уж "българи", а най-голямата им болка е добруването на Путлеристан.
  4. "Реформатори" от СДС/ДБГ/БЗНС - втора патерица на модела КОЙ. Уж за "реформи", за най-голяма грижа им е добруването на ГЕРБавите, т.е. на модела КОЙ.
  "реформата" на конституцията показа, че в НЦ и сега има мнозинство от 204 крепители на модела на ДС за ограбване на България.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 17. 17 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ето заради това, не десни, крайнодесни трябва да са на власт....

  http://www.breitbart.com/london/2016/11/22/german-court-says-islamic-sharia-patrol-legal/

 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Весело

  До коментар [#10] от "nik_77.":

  [quote#10:"nik_77."]Третата - подлъгването на ГЕРБ за мажоритарен вот, на който при балотажите всички ще се обединят срещу кандидатите му.[/quote]

  За тая работа обаче бесепето ще трябва да намерят 240 независими генерала, а ГЕРБ да им противопостави 240 цецки, което няма как да стане. Най-малкото защото и старите к.... и те ще искат да влязат в парламента.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 19. 19 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Изборите показаха, че българите не харесват герберо- меркелистите и десебаро- толерастите.

  Не личи, обаче, нехаресваните да са загряли за какво става дума.

  Сега чакат с четири очи дали Меркел ще се кандидатира пак?!

  Много е вероятно и на предсрочните избори да ядат пердах!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 20. 20 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Излизане от НАТО и отиване към Русия да чакаме ли това е най важния въпрос. Другото е ала бала.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 21. 21 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  " При това, те / привържениците на Радан / вече допуснаха сериозна политическа грешка със заявката, че ще разчитат на гласувалите за Румен Радев десни избиратели. Точно традиционните привърженици на дясното не правят компромис с прозападната ориентация на страната."

  Ми просто привържениците на Кънев са ляво- толерасти, а не десни. Лява е идеологията им, толерастка е реториката им.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 22. 22 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ами да намерят българския Ципрас...Едно управление на нашите т.нар. националисти толкова бързо ще ни унищожи че с тая ще се приключи..Веднага дайте властта на Каракачанов..тия клакьори нямат да мирясат..

 23. 23 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 554 Гневно

  По повод на коментар [#12] от "Каишков - Системен нарушител":
  Докладвах на модераторите това "мнение" с надеждата да го изтрият.
  Написаното не е просто спам, а много нагла лъжа.
  Провокация срещу форума, с умишлено разпространяване на пропаганда.
  Тролът "Каишков" публикува руските опорни точки, според които НЕ ограбването на МИЛИАРДИ от България през измислени руски "проекти", схеми, патоци, централи, не изгърмяването на МИЛИАРДИ в КТБ, а членството ни в НАТО и ЕС е причината за бедността ни.
  Мисля, че много нормални българи четат Дневник и Капитал, защото написаното в тях отговаря на онова, което виждат с очите си (на фактите), а анализите са основани на лигично осмисляне (не на пропаганда).
  Тролове като 'Каишков" трява, според мен, да получават доживотен бан, защото се опитват да използват уважаваната платформата на Дневник за да разпространяват лъжи, манипулации и вреждебна на България пропаганда.

  Модераторите, моля Ви настойчиво - спрете този трол!
  Моля Ви, не позволявайте на троловете да разпръскват омразата си и лъжи, и пропаганда!


  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 24. 24 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Продължава серията "Черни прогнози".
  Нищо не е ясно, не се знае какво ще се случи в бъдеще, но всичко се оцветява в черни краски.

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Весело

  Някой да дефинира "популист" и "националист"? Щото тези определения напоследък се използват под път и над път, особено от "прогресивните левичари", които ги лепят на всеки, несъгласен с техните виждания за живота и света.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  [quote#24:"el__paco"]Продължава серията "Черни прогнози".
  Нищо не е ясно, не се знае какво ще се случи в бъдеще, но всичко се оцветява в черни краски.
  [/quote]

  Лошите новини са тези, дето се продават най-добре. То затова и в новините съобщават за катастрофи, пожари, атентати, убийства, етс. а не за сватби, раждания на деца и прочие.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  "Популист" е човек, който не симизпълнява предизборните обешания. Като Барак Обама например. Или като болшинството от нашите политици през последните 27 години, които уж не бяха популисти.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 804 Неутрално

  БГ политика няма - има сборище от комисионери и криминални типове, които просто решават собствените си проблеми като лъжат матряла.

 29. 29 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Весело

  Аз лично мога да обещая здравна и съдебна реформа, четири дневна работна седмица, ДДС-то намалено на 15%.
  Вкарайте ме в парламента, PLS

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Г-жо Петрова, вие убедена ли се в честността на изборите?
  Аз НЕ.
  Във Варна независимо всичко, не харесват Марешки. Не съм убеден изобщо в процента му.
  Бургас е ГЕРБерски град. Не мога да повярвам, че бургазлии са гласували за Радев.
  Много от подръжниците на ДСБ с отвращение гласуваха за Цачева, а накрая Радев да печели с такава разлика!

  Изборите не бяха честни, и БайХ е в далаверата.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  [quote#25:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Някой да дефинира "популист" и "националист"? [/quote]
  равнозначно на русофил.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  От коментара разбрах, че и след тези избори, българите ще си останат идиотите на Европа.

 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  [quote#31:"historama"]равнозначно на русофил. [/quote]

  Тоест, "популистите" и "националистите", дето гласуваха за Тръмп и за Брекзит са... русофили? Това сериозно ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Мда, все едно сега едни 90% не са популисти и националисти....

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  “Същевременно, сближаването с ДПС, на което сме свидетели отново след президентските избори също може да отблъсне избиратели на левицата.”

  По-скоро съм готов да заложа на обратното!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  От коментарите личи, че автентичната българска десница има класически пост-коитален синдром.
  Събудила се е в леглото с красивия летец-генерал (а не с грозната проевропейска лелка) и сега се чуди как да се направи, че нищо не е станало и че тя всъщност изобщо не е пускала гласа си за него.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  По скоро популисти, и да, националисти, които лъжат бедните с 300 лв. пенсия.

 38. 38 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#23] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  3/4 от коментиращите са руски тролове.И нямало хибридна война.Лошото е,че по голямата част от живеещите в БГ,когато гласуват,не мислят,а действат емоционално и по инерция.Виждаме вече 27 години комунистите ни управляват и сме зле и все тях си избираме.А популизма расте и някой ден ще се събудим в Евразия и тогава много хора ще видят кон боб яде ли.

 39. 39 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Радев си е комунист и трудно може да изненада с нещо избирателите , но откъде видяхте нещо дясно или проевропейско в Цецка която олицетворява вси4ко, което мразех през комунизма - тъпа и вярна на партията с ориентация на ветропоказател, приета с РАБФАК право без изпит и без никакви интелектуални заслуги за това ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK