Проф. Улф Брунбауер, историк: Не виждам опасност България да тръгне към авторитаризъм

Проф. Улф Брунбауер, историк: Не виждам опасност България да тръгне към авторитаризъм

© nullПроф. Улф Брунбауер е австрийски историк, управляващ директор на Института за източно- и югоизточноевропейски изследвания към университета в Регенсбург. Основните му интереси са антропологията и социалната история в Югоизточна Европа през XIX и XX в., формиране на нациите и национализмите в региона, история на миграцията и мюсюлманските малцинства на Балканския полуостров.


Хабилитационният му труд е "Животът през социализма: политика, идеология и ежедневие в България, 1944 - 1989 г.". Преди време проектът му "Батак като паметно българско място" предизвика остри реакции, след като беше погрешно обвинен от медии и политици в опит за отричане на събитията, известни като Баташкото клане.


Миналата седмица проф. Брунбауер бе отново в София за кръглата маса "Културната опозиция срещу комунистическото управление и нейното наследство. Българският случай", част от нов проект на 12 научни институции от Източна Европа, чиято крайна цел е да каталогизира произведения, документи, лични и музейни колекции, свързани със съпротивата срещу тоталитарните режими от културно естество (вж. карето). Според изследователите това е културно наследство, още по-нужно днес, когато в някои от тези държави се наблюдава завръщане към авторитаризма.
Проф. Брунбауер, на дискусията бяха повдигнати много въпроси за дефиницията и обхвата на термина "културна опозиция". Какво точно ще каталогизира проектът?


- Въпросът за терминологията е ключов и има няколко алтернативни дефиниции, които бихме могли да използваме, като дисидентство или съпротива, но те също имат своите проблеми. Избрахме "културна опозиция" като по-широкообхватно определение, което включва и форми, които не са открито политически. Те може да не критикуват правителството в тесния смисъл, но изразяват недоволство от начина на живот, или пък са свързани с типичния младежки бунт срещу системата, който не винаги е политически мотивиран.


Разбира се, проектът обединява колекции от артефакти, така че естествено е насочен към произведенията на културата. Потреблението - например слушането на западна рок музика в България в годините, когато тя е била забранена, също е форма на културна опозиция, но за съжаление не винаги е добре документирана. Това е вечният проблем за нас, историците - можем да изследваме само онова, от което има следи.


Ще разглеждаме тези практики в исторически план - как са били осъществявани, какво са произвели, какво е било тяхното значение навремето. Но и като форма на културно наследство - какво можем да научим от тях за защита на демокрацията днес, когато виждаме в някои постсоциалистически страни завръщане на авторитаризма. За щастие не в България, но погледнете Унгария, Полша, Сърбия, Македония - трудно би било да наречем тези държави демократични.


Как си обяснявате това завръщане именно в страните, преживели го неотдавна?


- Разбира се, не бива да правим големи обобщения. Но ако погледнем унгарския случай, има комбинация от няколко фактора. На първо място, политици, които имат авторитарна визия и вероятно дори вярват в нея - като Виктор Орбан, който смята, че "говори от името на народа". А когато политикът заявява, че "говори от името на народа" или "е" народа, това е винаги обезпокоително, защото показва незачитане на институциите.


Второ, когато подобно правителство не изпълнява обещанията си с години, а се забърква във все повече корупционни скандали, единственият начин да запази властта, е да я затегне по пътя на авторитаризма. Със справедлива и честна изборна система [Орбан] не би могъл да постигне такова мнозинство.


Виждате ли подобен сценарий в България?


- Засега не. Ако погледнем нивата на политическа нестабилност и колко от правителствата през последните над 25 години баха преизбрани, виждаме, че повечето дори падат предсрочно. Аз бих определил това като постижение на демокрацията. Разбира се, недоволството от управляващите е голямо, но поне засега не е застанало зад нито една отявлено авторитарна партия. Дори успехът на националистическите формации е сравнително ограничен в сравнение с други държави. Това според мен е добър знак.


Вие изпитахте на свой гръб националистическите страсти с изследването си за Батак, а сега настроенията са дори по-силни заради бежанската криза. Изненадан ли бяхте от силата им тогава, в сравнение с други места?


- Изненада ме, но смятам, че съвпадна с кампанията за избори за Европейския парламент и проектът беше употребен политически.


Разбира се, че бежанската криза помага на националистическите и крайнодесни сили из цяла Европа.Традиционните партии трябва да намерят някакво решение, без да неглижират страховете на хората. Те може да са в голямата си част неоснователни, но разговорът не бива да бъде оставен единствено в ръцете на националистите.


По принцип смятам, че Европа е достатъчно голяма, за да настани пристигналите 2 милиона души, стига да има политическа воля. За съжаление засега такава няма достатъчно. В дългосрочен план аз съм оптимист, в краткосрочен обаче наблюдаваме насрещна националистическа вълна.


Регистърът по проекта COURAGE - Cultural Opposition – Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries трябва да бъде готов през пролетта, като се предвиждат дигитална и пътуваща изложба с избрани произведения, наръчник и обучения за учители, филмов фестивал и тренинги за музейни работници. Изследването обхваща 15 държави чрез 12 научни институции, а от българска страна проектът е подкрепен от Националния етнографски музей към БАН.

Защо източноевропейските страни, които спечелиха най-много от отварянето на границите, са срещу политиката за приемане на мигранти?


- Първо, липсва опит с имиграцията. Второ, не всички, но много от тези страни са сравнително хомогенни. И разбира се, са по-бедни от западноевропейските, което в чисто материален план е проблем. В тях има и дълга традиция на националистическото мислене, на виждането за държавата като нация и партията като държава.


Но всъщност тези държави се нуждаят от имигранти - ако погледнем демографското развитие на България, вероятно трябва дори да поканите някого, защото иначе след 50 години няма да има достатъчно хора.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Щенията на Баце са именно за установяване на авторитаризъм, прикрит зад парламентарна демокрация!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Нещо авторитарите много бързо издишат.

 3. 3 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Професорът явно не е следил ситуацията в България през последните 7 години.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  За да бъде неоспорим авторитет, един авторитарен ръководител трябва да бъде силен, умен, не е достатъчна само харизма. Която влияе на разни недо.бани женчета, шофьори и кръчмари. Нашия си докарва авторитета от уста - аз, аз, аз......дадох ви.....построИх ви....Което показва слабост, не сила и авторитет.

 5. 5 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Заглавието е оксиморон, което показва, че професорът не разбира нищо от Балканите.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Ами управлението на Бойко Борисов си е чист авторитаризъм.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Този клоун е с хабилитационен труд "Животът през социализма: политика, идеология и ежедневие в България, 1944 - 1989 г." ?! Е ,тогава 8 милиона българи са направо академици, щом този има труд на такава тема !
  И вижте - според него Полша и Унгария трудно биха могли да се определят като демократични.

 9. 9 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма авторитаризъм, защото няма авторитарен лидер. С всичката му простащина, Бойко Борисов е по-скро демократ, отколкото социопат, ламтящ за власт, каквито обикновено са авторитарните лидери.

  Но според мен, ние сме открили нова форма на авторитаризма (а може да я има и другаде, не знам), където населението е под контрола на мрежа от авторитарни лидери, които доминират недосигаеми от институции и закони. Между тях са както политици, така и бизнесмени, някои по-явни, други по-скрити, но общото е, че са водени най-вече от икономически интерес, вместо от някоя политическа доктрина. Ако е необходимо да запазят властта си, със сигурност ще лансират някаква политическа идея, която да подпомага властта им, а от там - и политическия им интерес. Може дори да се поспори дали нашата евроориентация не е именно плод на про-ЕС пропаганда заради всичките фондове и други облаги за едрия бизнес. Инак, като цяло, българинът е анти-европейски настроен човек и европейските ценности са му чужди. Нямаше логика да сме в ЕС. Вероятно сега вече "мрежата" иска да ни преориентира обратно към Русия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 10. 10 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едно е сигурно - благодарение на авторитарната мрежа, властваща в България, нито един обикновен българин, който не принадлежи към тази мрежа, не е достатъчно свободен и никога не е защитен от нито една институция напълно. На мен това ми изглежда като ситуация близка до авторитаризма.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Разстроено

  [quote#0:"Улф Брунбауер - платеният ислямофил"]Но всъщност тези държави се нуждаят от имигранти - ако погледнем демографското развитие на България, вероятно трябва дори да поканите някого, защото иначе след 50 години няма да има достатъчно хора.[/quote]
  Ето целта на всички които мразят национализма и обичат пришълците. Да отстъпим територията си на муслимите!
  [quote#0:"Улф Брунбауер - платеният ислямофил"]По принцип смятам, че Европа е достатъчно голяма, за да настани пристигналите 2 милиона души, стига да има политическа воля.
  [/quote]
  Особено ако европейците почнат масово да се изселват като сърбите от Косово ще се отвори място за всички муслимски навлеци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Човекът ти казва, че няма достатъчно хора и безспорно населението на България се топи. За това не са ти виновни "ислямските нашественици". Оф, всъщност, сетих се: и за там ще имаш удобна версия как някой друг ни е виновен.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  Предполагам в някоя следваща статия Дневник ще ни запознаят с какъв нов антибългарски проект се занимава ученичката на професорчето което иска да пренаписва историята ни - Мартина Балева?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Но всъщност тези държави се нуждаят от имигранти - ако погледнем демографското развитие на България, вероятно трябва дори да поканите някого, защото иначе след 50 години няма да има достатъчно хора.
  ...
  ОК, ако е така, нека сами решим кого да поканим, и нека не ни го налагат ... в бившите соц-държави /но не само/ популизмът се засили именно от тази безумна политика на Брюксел/Берлин !
  Орбан управлява в Унгария не защото е кофти авторитарен политик, а защото говори и прави това, което повечето унгарци мислят и искат ... всичко останало е блабла и заравяне главата в пясъка !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Винаги ми е било интересно - откъде накъде такива като теб си изземате правото да определяте що е то "антибългарско"? Какво ти дава правото, би ли отговорил?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 16. 16 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "роджър":
  [quote#14:"роджър"]ОК, ако е така, нека сами решим кого да поканим, [/quote]

  Да ве, напливът е голям

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 17. 17 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Да добавим и да притежава известно визионерство, да го води някаква идея за държавата му, дори и тя да е луда. Това са качества, които всеки авторитарен лидер по света със значимо политическо влияние е притежавал (Хитлер, Сталин, Кадафи и прочие) Бай Тошо не го броим тук.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#12] от "stupid_american":
  На този турците му плащат да пренаписва историята ни и да твърди че турското робство е мит за да могат тихомълком да ни ислямизират и турцизират и тук безконторолното навлизане на пришълци има ключова роля! Ти да не би да вярваш че навлеците идват за да работят и да вдигат жизненото ни равнище?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "..По принцип смятам, че Европа е достатъчно голяма, за да настани пристигналите 2 милиона души, стига да има политическа воля.. "

  Впечатляващо е как дори и образования елит в Европа продължава да е в неведение за дълбоките културни различия и продължава да разсъждава в елементарна равнина - "имаме ли място да разквартируваме едни милионни тълпи или не". Място има, но мъдрост с кого си имаш работа и от какво е движен този някой - няма!

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#15] от "stupid_american":
  Ами при всички случаи имам повече право от професорчето което се опитва да ни убеждава че нямало турско робство защото на него му плащат затова и пет пари не дава за българите и какво ще стане с нас! А и такива като теб които са се изнесли оттук!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе това не е ли същия професор, който помогна на "видния историк" Мартина Балева да напише своята книга в която твърди, че Баташкото клане е мит. Аз си мислех, че вече има черен печат в паспорта си за влизане в България.Така щяха да направят всички уважаващи себе си държави, като Щатите, Русия, Турция, Израел и др. (извинявам се на тези, който съм пропуснал).

 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  [quote#19:"osho"]Впечатляващо е как дори и образования елит в Европа продължава да е в неведение [/quote]
  Този е представител на някакъв грантов псевдоелит чието жизнено кредо е за пари правим всичко!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":
  [quote#20:"Julian Mall"]Ами при всички случаи имам повече право от професорчето което се опитва да ни убеждава че нямало турско робство [/quote]

  Не съм сигурен. Първо, това, че Турция му плащала е пълна лъжа. Второ, той е учен човек, застанал с името и авторитета си, а ти си просто един анонимен форумец, с очевидно силни емоционали позиции. Това, че си пристрастен и емоционален далеч не те прави прав, даже напротив. Някакъв друг аргумент имаш ли защо най-нагло ти определяш какво е "анти-българско"?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 24. 24 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "stupid_american":

  Това ти наистина ли мислиш, че е така, или ти плащат за това. Ако мислиш така излиза, че твоят ник те определя най-добре. Не виждаш ли (ако не си апологет на обратната теза), че България от 27 години се управлява от хора, които се стремят да направят живота в България възможно най-непривлекателен и да изгонят българите от нея и тогава такива като теб, Сталинка, Митов, Бойко и горния професор да призоват територията да бъде населена от други народи.

 25. 25 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"tometo2"]Aз си мислех, че вече има черен печат в паспорта си за влизане в България.[/quote]

  Ех, много ви е мила тая цензура вее. Така си разрешавате проблемите вие - по Сталинистки: нет человек, нет проблема.

  Що се отнася до Баташкото клане, всеки Българин с ръка на сърцето би трябвало да си признае, че освен пропагандата в училище, друго за Батак не знае. Аз лично не се наемам да кажа само на базата на общите си познания от училище дали баташкото клане е мит или не. Беше ми интересно да науча повече, но уви, темата се покри, както всичко в България де.

  За сравнение, не знам как е в Израел, знам, че в Русия наистина биха му били черен печат, но специално в САЩ си живеят най-спокойно теориите, че 9/11 не бил се случил и т.н., въпреки, че цялата работа я има на запис и очевидно трябва да си или идиот, или наистина да си умишлен провокатор, за да твърдиш нещо различно от официалната версия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 26. 26 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "tometo2":
  [quote#24:"tometo2"] Не виждаш ли (ако не си апологет на обратната теза), че България от 27 години се управлява от хора, които се стремят да направят живота в България възможно най-непривлекателен и да изгонят българите от нея[/quote]

  Това просто не е вярно. Това, че много хора се изнесоха, е резултат от от много фактори, но със сигурност не и крайна цел. Крайната цел е просто икономическа облага на много от играчите. Голяма част от Българите предпочетоха да си плюят на петите, вместо да се борят. Аз самият съм се прибрал в България след дълго странство, така че ми е още по-трудно да видя някаква целенасочена политика по обезлюдяването. Така че, просто говориш общи приказки без реално покритие.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#23] от "stupid_american":
  Човек който определя Баташкото клане като мит защото не били изклани примерно 10 000 души а само 3 000 какъв е според теб? Безпристрастен учен? Българофил или обикновен манипулатор продал се на турците?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Проблемът с историята на България е, че е почти толкова фалшива, колкото македонската и никога не са ни преподавали в училище, нито се е разпространявала истинската история. Знаем само историята, преминала през ситото и леарната на комунизма. А там има ли човек, който да не признае, че лъжите бяха много и големи. Защо, тогава, не щем да си разберем истинската история? Защото ще рухнат много митове.

  И за какво е всичко това? Толкова е безсмислено. Ами че толкова по-хубаво би било да е нямало баташко клане във формата, в която го познаваме. По-малко убити хора, по-малко страдание. И какво, като е нямало? Ще вземем да мразим турците по-малко - това ли е страхът?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 29. 29 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#26] от "stupid_american":

  Значи ако няма записи, ако няма транслации "ливе" всяко събитие може да бъде оспорено. Пък и този "stupid_american" Макгахан, как можа така да изпорти работата. Свидетелствата за миналите събития зависят от самото време, когато се случват и като обем и като форма.

 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#27:"Julian Mall"]Човек който определя Баташкото клане като мит защото не били изклани примерно 10 000 души а само 3 000 какъв е според теб? [/quote]

  Ами не мога да кажа без да се запозная с фактите.
  [quote#27:"Julian Mall"] Българофил или обикновен манипулатор продал се на турците? [/quote]
  Ти сериозно ли смяташ, че турците им пука дали смятаме баташкото клане за мит или не, че чак пари да плащат? Ние го сматаме за истина от 100 и кусур години - и какво от това? Нещо да се е променило за Турция към по-лошо от тая работа?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "tometo2":

  Ти специално запознат ли си точно какво твърдят Брунбауер и Балева? Можеш ли да го резюмираш в две изречения?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  [quote#28:"stupid_american"]Проблемът с историята на България е, че е почти толкова фалшива, колкото македонската и никога не са ни преподавали в училище, нито се е разпространявала истинската история. Знаем само историята, преминала през ситото и леарната на комунизма.[/quote]
  Разбира се Стюпи! Истината е че ние сме тюрки първи братовчеди на турците и византийците насилствено са ни християнизирали иначе щяхме да изберем исляма като волжките българи! Всяка лъжа поднесена в подходяща научна опоковка от разни Брумбауерчета може да звучи като истина!
  До коментар [#28] от "stupid_american":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "Julian Mall":

  И защо смяташ, че Брумбауер лъже? Та ти дори не знаеш какво твърди.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  Баце е пътник, точно както и царя на времето. ГЕРБ е пътник, точно както и НДСВ навремето. Недейте забравя че за втория мандат на Бойка са виновни БСП зеадно с ДПС и недоносчето им Орешарски. Просто бившите комунисти заедно с бившите доносници ( ДПС ), пренебрегвайки защитните сили на обществото, много нагло се опитаха да извършат state capture. Е опита не успя.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 35. 35 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "stupid_american":

  Този Ви пост показва, че вие може да сте само български гражданин по паспорт, но не сте българин. Аз мисля точно обратното, отношението към турците щеше да е различно ако го нямаше Баташкото клане, ако го нямаше отнемането на малки деца от родителите, ако не беше изгорена Стара Загора, ако ги е нямало различните ограничения за "раята" на територията на България, ако в страната бяха изградени университети, фабрики, просветни сгради и др. по време на тяхното управление. Ако виждате аз не използвам думата "мразя", защото аз не мразя турците, защото времената тогава са били други. Аз бях много изненадан, когато по стечение на обстоятелствата попаднах в една стая с един български турчин и той, учуден от отношението ми към него и помощта, която постоянно му оказвах, чистосърдечно ми призна "Ние вас българите много ви мразим". Така че недейте да обобщавате на едро, кой кого мразел.

 36. 36 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "tometo2":
  [quote#35:"tometo2"]Този Ви пост показва, че вие може да сте само български гражданин по паспорт, но не сте българин.[/quote]

  Де факто, всеки може да бъде българин само по паспорт. Няма друго ясно определение за българин, и е крайно време да го проумеете. Очевидно е, че другото, което влагате под "българин" е крайно абстрактно понятие, което не може да се дефинира и което всеки определя за себе си. Затовяа попитах и другият събеседник: с какво право си изземате привилегията да определяте кое е антибългарско. Същото се отнася и до теб. Общи приказки. Мен ме интересува някой чел ли е какво са казали Брунбауер и Балева относно Баташкото клане. Можеш ли да резюмираш в две изречения?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 37. 37 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#36] от "stupid_american":

  Явно си загубих времето, г-жо Балева.

 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#36] от "stupid_american":

  Пич, недей си губи времето. Ти изискваш точен, ясен и резюмиран отговор от човек за когото предполагаш че е запознат с трудът на професора относно Батак. Ми не си в Щатско или Западна Европа, и форумът не е западен. В България като че ли хората ги е срам да кажат че не знаят за да не ги вземат за глупави и затова претендират че знаят 3 пъти повече от колкото са учили, и че са информирани 4 пъти повече от колкото в действителност са. Това е. Всички в БГ са специалисти по всичко.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "tometo2":
  [quote#37:"tometo2"]Явно си загубих времето[/quote]

  Със сигурност. И аз моето. Ти поне имаше шанс да научиш най-сетне каква, аджеба, е била тезата на Балева и Брунбауер, но го пропусна.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":
  [quote#38:"tsyrvulan"]. В България като че ли хората ги е срам да кажат че не знаят за да не ги вземат за глупави[/quote]

  Така е, бога ми. Затова и ни минаваха навремето със смешките за "метрампаж" и "Нубия"

  В случая, обаче, става дума за друго явление, според мен - човекът наистина си мисли, че знае. Просто не си спомня откъде "го знае". И действително, ако човек направи един гугъл сърч на Мартина Балева, ще излязат една-две страници със заглавия от сорта "Отричат Баташкото клане", докато най-сетне се добере до нещо реално като например статия на самата Балева, където е застъпена следната теза:

  "Но целта на настоящата статия се състои по-малко в това да изреди десетките примери за това календарно-тематично съвпадение, а най-вече да надникне зад причините, породили съдбовното вторачване не например в трагедиите на селата Ветрен, Брестовица, Козарско, Дребско, Станица, Царово, Баня, Стрелча, Сопот, Карлово, Злокучане, Бяга, Акънджи, Попенци, Кула, Лесичево, Ляхово и на още около 80 други селища, а само и единствено в тази на Батак. "

  По-черно на бяло няма как да е казано каква е тезата на проучването.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/11756

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#30:"stupid_american"]Ти сериозно ли смяташ, че турците им пука дали смятаме баташкото клане за мит или не, че чак пари да плащат?[/quote]
  Във всеки случай самите турци не го смятат за мит, щото са осъдили за него Ахмед Барутинлията и са го хвърлили в затвора. След 1878 са го помилвали и той се е върнал в България, където си е живял добре, свободно и богато и даже е продължил да се занимава с полицейски дейности за известно време, щото след няколко години починал от проказа, която хванал в затвора.

 42. 42 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#41] от "usero":

  Ама то никой не отрича, че е имало клане. Поне не и Балева и Брунбауер. Но ... това са фактите. А българската общественост се интересува не от тях, а от лесно запомнящи се лозунги като "митът за Баташкто клане". Къде къде по-лесно е, отколкото да се напънеш да разбереш какво, аджеба, ти думат учените хора.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 43. 43 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#39] от "stupid_american":

  Отчитам, че жевеем във времето на тоталната манипулация и пропаганда. И знам, какво твърдят в "труда" си Балева и Брунбауер, но така се прави манипулация: малко по малко. Да не се усети "раята". Както проверяваш, до къде ще издържат жабите в затоплящата се тенджера и ги заблуждаваш до момента, в който и да закрякат вече ще е късно. А с това "аджеба" ми стана съвсем ясен.

 44. 44 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А аз разбрах, че според Брумбауер съм един истински борец против комунизма пи тоталитаризма, щото слушах метал и съм съгласен с него!

 45. 45 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "tometo2":
  [quote#43:"tometo2"]И знам, какво твърдят в "труда" си Балева и Брунбауер[/quote]

  Ето сега вече взе да послъгваш. Нормално е човек да може да резюмира с две изречения нещо ако го знае. Ти не можа да го направиш.
  [quote#43:"tometo2"] но така се прави манипулация: малко по малко.[/quote]
  И какво цели в случая манипулацията?

  П.П. Подозирам, че конкретен отговор няма да получа, но все пак. Забавно е наистина да задаваш въпроси на "българи" и да гледаш как всъщност не могат да формулират собствените си твърдения. Но спокойно - не са само българите

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 46. 46 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "usero":
  [quote#44:"usero"]А аз разбрах, че според Брумбауер съм един истински борец против комунизма пи тоталитаризма, щото слушах метал и съм съгласен с него![/quote]

  Еми ... кой докъдето му стигат силите

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 47. 47 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#3:"Virgin"]Професорът явно не е следил ситуацията в България през последните 7 години. [/quote]
  Изпуснала си една нула. Професорът не е наясно какво е ставало в България през последните 70 години. И после бил изненадан за реакцията около Батак. Неподготвените винаги остават изненадани.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 48. 48 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#42:"stupid_american"]Ама то никой не отрича, че е имало клане. Поне не и Балева и Брунбауер.[/quote]
  Ами какво отричат? Размерите?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 49. 49 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кристалин Боков":
  [quote#48:"Кристалин Боков"]Ами какво отричат? Размерите? [/quote]

  Не. И това не отричат. Един човек поне да си признае, че не знае. Ами, както вече казах, тезата е цитирана в коментар 40.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 50. 50 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "stupid_american":

  Аз вече съм Ви отговорил в пост 29. Имам си ангажименти и не мога да Ви обяснявам постоянно. А и не обичам да споря с радиоапарати. Вие можете да си пишете колкото искате, защото явно за това Ви плащат (което е похвално, защото си изпълнявате съвестно задълженията), но аз пиша повече за другите хора, за да не останат с впечатлението, че тези Ваши мисли са единствената и неоспорима истина и всеки дръзнал да се усъмни, макар и малко, в тяхната истинност, трябва да бъде анатемосан или заклеймен по-друг начин, не знам как се казва това според Вашата религия.

 51. 51 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#49:"stupid_american"]Не. И това не отричат. Един човек поне да си признае, че не знае. [/quote]
  Напротив! Прекалено добре съм запознат относно случая "Балева и Батак". И просто хвърлям кукичката да видим кой ще се закачи...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#40:"stupid_american"] да надникне зад причините, породили съдбовното вторачване не например в трагедиите на селата Ветрен, Брестовица.... Ляхово и на още около 80 други селища, а само и единствено в тази на Батак. [/quote]

  А кой каза, че Гуерника е единственото разрушено село през Испанската гражданска война? Но пък Пикасо направи Гуерника символ... А нашата Мартина Балева искаше да изтрие с гумичката нашия Символ. Нерде Батак, нерде Ляхово....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Есенцията от труда на пачаврата Балева:

  В своята лекция по въпроса за същността на нацията френският историк Ернест Ренан твърди, че забравата, или по-точно историческата заблуда е играела важна роля при конструирането на всяка нация. Същността на една нация според Ренан се състои в това, че всички имат много общо, но и че са забравили много неща. В заключение ще се опитам да припомня, как е било сложено началото на мита за Батак и да подредя отделните части на пъзела от писмени и образни творби в една цялостна картина.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  да тръгва?
  а сега къде е?
  Много кьорави историци бре...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на stefan_s
  stefan_s
  Рейтинг: 0 Весело

  "Но всъщност тези държави се нуждаят от имигранти - ако погледнем демографското развитие на България, вероятно трябва дори да поканите някого, защото иначе след 50 години няма да има достатъчно хора."

  Това изречение доказва, че професорът ако и да е голяма нАучна клечка, нищо не е разбрал от българския манталитет и ако изплещи нещо подобно в някоя кръчма, ще отнесе кьотека, без да разбере какво му се е случило.

 56. 56 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Ба авторираризъм? Българинът си иска Задунайскаята губерния -

 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#55] от "stefan_s":

  което не пречи да е прав

 58. 58 Профил на stefan_s
  stefan_s
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#56] от "Петър Иванов":
  [quote#56:"Петър Иванов"]Ба авторираризъм? Българинът си иска Задунайскаята губерния -[/quote]

  Не мисля. Е, има и такива екземпляри, разбира се, но не като цяло.
  Просто не му достига законност в момента и затова се хваща за най-близкото минало, където тоталитарната държава осигуряваше тотално покритие на масовата престъпност, а липсата на прозрачност прикриваше престъпността по върховете.
  Но като цяло не смятам....

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  В слаби страни, допълнителни кризи не помагат, а пречат ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кристалин Боков":

  С други думи, викаш, "на батя си ганя не ги пробутвай тия - тая "пачавра" иска да унищожи рода велик българский.."  За много кратък момент забравих, че си кретен. Сори. Моя грешка.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 61. 61 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Авторът би трябвало да се "завърне"в историята,когато Австроунгария става причина за войни-отнемането на Босна и Сръбско-българската война-1885/Австоунгаия дава заем и насърчава,заедно с Русия,Сърбия да нахлуе и унищожи българската държава/;Първата световна,като последствие,които довеждат до разпокъсването на България,а от там и създаването на предразсъдъци,гняв от несправедливите санкции,раздялата със Западните покрайнини,Македония,участието ни на страната на Хитлеристка Германия-нереализираната българска мечта за обединение и последвалите катастрофи,съветския синдром и уищожаваето на българския елит,мракобесието на комунизма,българския манталитет...черваната мафия,Русия...

 62. 62 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#36] от "stupid_american":

  Доколкото си спомням целият ажиотаж се вдигна само заради споменаването на факта, че картината е рисувана доста след трагичните събития по възстановка....
  Никъде авторите не отричат трагедията. Тезата им е за влиянието на изкуството върху масовото съзнание.

  А относно автроитаризма очевидно г-н Брунбауер е писал за някоя друга страна.... Почти всички белези на авторитаризма са налице. За съжаление съпротивата срещу това е доста мека. Масовото съзнание е повлияно от едни външни белези: "построих, платих, дадох, прекратих, хванах...."

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#36] от "stupid_american":
  Балева и брунауер изследват как картината "баташкото клане", собственост на НГ, е довела според тях до възникването на мита за баташкото клане. Твърдят, че клане е имало, но е извършено не от турския аскер, а от помаци от съседните села заради междуселски отношения. Гадно, нали?

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#63] от "султана глаушева":

  Не мисля, че твърдят, че клането е заради "междуселски отношения". Поне не видях такова нещо в статията в Култура, както и където да е другаде. Това, че колячите са помаци, доколкото знам, е твърдение, застъпвано много преди скандала Балева. Ако, разбира се, имате фактология показваща обратното, бих се радвал да я разгледам.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  http://www.academia.edu/395618/Batak_-_ein_bulgarischer_Erinnerungsort_%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE_%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0
  До коментар [#64] от "stupid_american":
  Заповядай. Линкът горе. Някъде към стр.94. Но аз да те попитам нещо: след като така емоционално изригна и оплю мен и в това число поколението на родителите ти каква гадост сме сътворили, хайде ти ми кажи какво сътворихте вие. Чети там внимателно - как турското робство е поставено в кавички, как се оспорва правото тези земи да се наричат български, защото, видите ли, там имало много помаци, които са с друга религия. Я се опитай с каквато и да било сричка да поставиш под съмнение холокоста? Отиваш в затвора! А тук едно професорче надълго и нашироко и най-вече приветствано от такива като теб си развива теориите! Харесва ли ти това, което четеш? И за допълнение:отвори "Стратегическа дълбочина" на давутоглу и чети предпоследния абзатц на стр.282. Цитирам по памет:"интересите на турция и сащ на балканския полуостров съвпадат - борба със славянското и немското влияние там". И славянинът stupid_american, както и немската бундесмути наливат вода в тази воденица! Аферим!

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#65] от "султана глаушева":
  [quote#65:"султана глаушева"] след като така емоционално изригна и оплю мен и в това число поколението на родителите ти каква гадост сме сътворили, хайде ти ми кажи какво сътворихте вие[/quote]

  Ами, най-големите и печеливши фирми, които някога са се помещавали в България. Телерик, примерно, бе продаден за около 300 млн долара. Има и много други примери за фирми от световна величина, създадени в България от хора по-млади от 40. И това не е само за това колко пари струват фирмите, ако ги продадеш - нали е ясно, че тези фирми дават работа на повечето хора, според които в България все още си заслужава да се живее. Засега това е. Тепърва това поколение ще навлиза по-сериозно и в политиката. И смятайте, че всичко това въпреки тежкото наследство и въпреки всичките Динковци, които пак са плод на същото това поколение.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#65] от "султана глаушева":

  Що се отнася до посочения от вас труд, ще може ли да ми цитирате моментите, за които точно става дума, защото все пак не мога в момента да изчета всичкото това, само и само евентуално да разбера какво имате предвид.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#67] от "stupid_american":
  Защо да не можеш да го изчетеш? Аз ти говоря на базата на изчетеното от мен. Чети! И тогава няма да дрънкаш глупости в покровителствено-назидателен тон! Чети! Аз как съм го изчела? Ела ми на нивото, преди да ме поучаваш!

  Мърфи е оптимист!
 69. 69 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#66] от "stupid_american":
  Момченце, след като действащият ти премиер в о-тон ти заявява, че е спрял добри за БГ проекти по команда, за да заслужи потупване по рамото, тебе като българин не те ли е срам?

  Мърфи е оптимист!
 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#66] от "stupid_american":
  И по въпрос за фирмите: щатите диктуват днешната технолагия. И за това е виновна и европа, и русия. Знаеш ли с конкор шейсетте години за колко време се е пътувало от европа до щатите? За три часа. И знаеш ли кой съсипа конкор? И какво е хита на днешната супертехнология? Дислайк-бутона на фейса! Супер, нали? Много го добутахте вие, но най-голямото постижение е, че не ви е срам! Ела, вълчо, изяж ме!

  Мърфи е оптимист!
 71. 71 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#68] от "султана глаушева":

  Не бе, имах предвид, че сега не мога да го изчета. Нямам време. Много е дълго. Не е етично така да комуникираш в интернет форум, разбираш ли? Демек, нали в момента водим някаква дискусия? Аз нямам 1-2 часа да ги чета всичките тия работи, само защото вие сте сметнала, че там се намират някакви показателни за вашата теза факти. Аз гледам да поддържам комуникацията по темата тук и сега. Примерно, ако ми трябва една седмица да го прочета, какъв е смисълът да говорим за това нещо в момента? След една седмица и аз, и вие, ще сме забравили този разговор. Та исках, по тази причина, да ме насочите към основните идеи, които искате да застъпите, и цитатите, които ги подкрепят, та да спестим време и да поговорим по темата. Но, нейсе ... Някой ден като го прочета цялото, ако случайно се засечем и случайно това е темата, можем да поговорим върху Брунбауер и Балева.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#70] от "султана глаушева":

  [quote#70:"султана глаушева"]И по въпрос за фирмите: щатите диктуват днешната технолагия. И за това е виновна и европа, и русия. Знаеш ли с конкор шейсетте години за колко време се е пътувало от европа до щатите? За три часа. И знаеш ли кой съсипа конкор? И какво е хита на днешната супертехнология? Дислайк-бутона на фейса! [/quote]

  В смисъл.... американците са унищожили Конкорда за да създадат Фейсбук десет години след това.....? Каква точно е връзката, не разбирам

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#69] от "султана глаушева":
  [quote#69:"султана глаушева"]след като действащият ти премиер в о-тон ти заявява, че е спрял добри за БГ проекти по команда, за да заслужи потупване по рамото, тебе като българин не те ли е срам? [/quote]

  По принцип не. Не ми пука от такива работи много много. В крайна сметка това е решение на Боко, а не мое. Не виждам моето участие в тая работа. Ако бях гласувал за него, може би да. Но едва ли и тогава. За мен основното в такава ситуация би било дали това, което е направил премиерът е добро или лошо. А дали някой го е накарал насила, или той е решил така, е второстепенно за мен.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#72] от "stupid_american":
  Не само конкор! Те наложиха долара като световна валута, антикултурата си, макдоладсите си, целия си кич! И европа им заигра по гайдата - легитимира им войните, които водят за собствените си интереси, остави да направят от децата им това, което си ти днес. Да плюят на майка и татко и да величаят тези, дето възпитават плюещите! С какво сгрешихме? Катерехме се по върхове да слушаме the voice if america, ходехме по седесарски митинги, а получихме такова като stupid_american! Просто да ни е!

  Мърфи е оптимист!
 75. 75 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#74] от "султана глаушева":
  [quote#74:"султана глаушева"]С какво сгрешихме? Катерехме се по върхове да слушаме the voice if america, ходехме по седесарски митинги[/quote]

  С нищо не сте сгрешили. Помогнали сте на децата и внуците си да са малко по-свободни. Просто няма да го усетите самата вие, но със сигурност присъствието ви по митинзи е помогнало по някакъв начин България да се ориентира на Запад. А това не е малко. Това, де факто, е постижение, с което не могат да се похвалят много страни от региона. Наистина похвално за про-Западните хора - в крайна сметка, те са малцинство. Да успеят да наложат своята насока показва, че макар и рядко, в България решенията могат да бъдат вземани и разумно

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#75] от "stupid_american":
  Ако се имаш за честен човек, ще се включиш ли в движение за криминализиране на тролщината? Съгласен ли си, че плащащите тролове са опасни за националната сигурност и трябва да бъдат съдени на голям срок затвор? Не виждаш ли какво става? Как за парички вкретеняват нуждаещ се от парички народ?

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "султана глаушева":

  [quote#76:"султана глаушева"]ще се включиш ли в движение за криминализиране на тролщината? [/quote]

  Не.

  Не мисля, че тролщината заслужава затвор, особено пък голям срок. Това би било прекалено жестоко. Уви, троленето по интернет е една област, в която ако искаш да останеш демократичен, трябва да положиш усилия хората да са в състояние (в болшинството си) да разпознават лъжата от истината (най-често), вместо да наказваш тези, които според теб не казват истината. Нямам против да се накаже по някакъв начин злонамерен трол, който наистина иска да навреди на голяма група от хора, но повечето едва ли са такива, така че не си струва покрай сухото да гори и суровото. Ще ви дам прост пример: в този форум, ако питат мен и вас кой е трол, ще дадем коренно различни отговори. Така че, критериите са безброй много, и съответно много невинни хора ще пострадат, при едно или друго положение. Затова не - не бих радетелствал за подобни мерки.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#77] от "stupid_american":
  Така и очаквах. Сиренето струва пари, нали? И това трябва да се аргументира с много "убедителни" приказки, нали така? Хайде, че ми доскуча. Остани си със здраве.

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#78] от "султана глаушева":
  [quote#78:"султана глаушева"]Така и очаквах. Сиренето струва пари, нали?[/quote]

  Не разбирам? Намеквате, че вземам пари за да пиша тук ли? Наистина ли си мислите, че ако някой ми плаща, щеше да е доволен, че се впускам в разговор с вас в отмряла тема, вместо да троля под най-актуалната статия? За толкова значима ли се имате? Хайде по-сериозно

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 80 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#79] от "stupid_american":
  "Намеквате, че вземам пари за да пиша тук ли?"
  Не намеквам. Силно се надявам да не е така. Защото това, което ти пишеш, и това, което е днешната действителност, силно се разминават. А за моята значимост, регистрирам само факт. Ти намери нещичко, за да комуникираш с мен, нали? За което се радвам. Независимо от твоите настроения. Бъди здрав и успешен, желая ти го от сърце, независимо от твоите настроения!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK