Д-р Коста Костов, професор по белодробни болести: Българите пушат много, защото са болни и нещастни хора

Д-р Коста Костов, професор по белодробни болести: Българите пушат много, защото са болни и нещастни хора

© ДневникВ рамките на една седмица излязоха две лоши новини за здравето на българите. Първо, че страната ни е номер едно в Европейския съюз по дял на пушачите сред населението. И второ - резултатите от мащабно 20-годишно американско проучване, доказаха, че дори една цигара на ден е вредна и увеличава риска от преждевременна смърт, което засяга и тези 6.5% от българското население, ограничаващи пушенето.


По темата "Дневник" говори с проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни заболявания на ВМА и национален консултант на България по пневмология и фтизиатрия. Д-р Костов е известен противник на тютюнопушенето и е категоричен, че най-доброто, което един пушач може да направи, е да спре възможно по-скоро, иначе е застрашен от мъчителни редки заболявания като идиопатична белодробна фиброза и много други по-често срещани.


Проф. Костов, как си обяснявате статистиката, че България е първа в ЕС по дял на пушачите сред населението? Защо според вас тук се пуши повече?
- Пушачите по принцип са болни хора. Аз ги считам наистина за болни, защото за да пушиш имаш проблем. Този проблем ти решаваш чрез цигарите, т.е. заместваш решението на проблема с пушене и това е едно бягство, също като алкохола - защото не искаш да си в тази действителност. А в България е съвсем нормално да има повече болни хора, отколкото в останалите страни от Европа. На последно място сме по икономическо развитие, в правосъдието и във всяка друга сфера. Тогава защо да е по-различно по отношение на тютюнопушенето? Всичко това създава проблем в обществото – емоционален и здравен.


Освен това българите са по-нещастни от всеки друг. В публикация от 2010 г. в "Икономист" е поместена схема от проучване, която много ясно показва, че напредналите държави в икономически аспект в цял свят са по-щастливи от нас. В скалата на щастието ние стоим много ниско и сме много близо до Ирак например, което е парадоксално – Ирак е страна, в която се водят войни. Не само, че те са близо до нас, но и са по-нагоре от нас. Ние сме наравно единствено с Хаити, коята преживява тайфуни, урагани, бедност и ужас.


И когато си задаваме въпроса "защо", отговорът според мен е защото почти няма нещо, за което при тази институционална организация да сме щастливи. Българското здравеопазване например е по-зле от всякога. В последните 25 години то не мърда, а лази като бебе, докато другите изтичакаха напред и са на финала. Българският болен сега е по-болен, отколкото беше преди.


Сега системата създава много повече пречки, в нея бяха унищожени важни структури като например поликлиниките. Тази бумащиня, в която се потъва, тези направления, това администриране на болния, това отношение към лекарите – да изискваш от тях количествени вместо качествени показатели. Ами едно време се искаха такива и когато болният оздравее, тогава се изписваше. Сега стои шест дена – здрав или болен трябва да го изпишеш, за да можеш да спасиш системата от финансов колапс. За мен това е ужасяващо и когато ме питате за причините – първата и най-важна причина е липсата на властова амбиция, липсата на отношение и желание на държавните институции за промяна, липса дори и на каквото и да е виждане за промяна.


Как Швеция, в която има най-малко пушачи от цяла Европа, е постигнала това?


-Това, което знам е, че в организацията на шведското здравеопазване има екипи от лекари и сестри, които се занимават със социално значимите болести. На едно място са да кажем личен лекар със сестра, която поставя инжекции и извършва манипулациите, друга, която прави функционални изследвания на дишането, също и невролог, кардиолог, белодробен специалист, психиатър. Тези екипи могат заедно да решат всеки един проблем, а който не могат, го пращат на тесните специалисти например при кожен лекар, инфекционист или др. Организацията в тези екипи е като на малки поликлиники.


А какво прави българският лекар? Хвърлен е в полето с един куп болни пред вратата му, който той разхвърля по някакви направления. Пациентите след това чакат при кардиолог, след още 15-тина дни – при пулмолог, още няколко дена докато отидат и при кожен и т.н. И ако някаква хронична или рядка болест се развива междувременно, или такава, която изисква по-специализиран екип, виси във въздуха и с години може да остане неоткрита.


Пациентите обикалят по различните специалисти и нито един от тях не може да обхване общия проблем, както можеше и се правеше в една малка поликлиника в онова време. Сега се размиват проблемите в полето на разхвърляните български лекари, които работят, така да се каже "на ишлеме". Организацията е лоша.


Защо толкова тясно свързвате състоянието на здравната система с броя на пушачите?


- Те нямат такова отношение, но свързвам състоянието на обществото с броя на пушачите. Вижте само как се спазва законът за забрана на тютюнопушенето и това лицемерие на институциите, които са спокойни, че са издали един закон, който не се спазва. Където и да отидеш се пуши, ако не през деня, то по някое време вечерта. Всичко е замито в някакви формални документи и някакъв формален закон и никой не смее да възрази.


Как се борят другите държави с тютюнопушенето?


- Борят се със закон, който се спазва, и с контрол. В България нито законът е закон, нито контролът е контрол. Всичко се размива в шуробаджанащина. Отива някой, взима някакви пари от някакво заведение, прави се на ударен, че там не се пуши и така се случват нещата. И не извършва контрол, защото взима по-малка заплата, отколокото рушвет ще вземе само за една вечер. Ако той е добре платен, добре организиран и дисциплиниран и върху него има контрол – това няма да се случва. Сега например с тези мерки, които мислят за превишената скорост, ще видите че ще нарастнат рушветите.


Тези митове за пушенето – че до 4-5 цигари на ден не вредят, или пък че дори много време да се пуши, ако се спре до 40-50 години здравето се възстановява, имат ли основание?


- Първо, това което е важно да се каже е, че категорично няма здравословна доза тютюн. И една цигара е вредна, а за някои една е като пет за други.


И второ – наистина има сериозни научни данни, които показват, че ако спреш цигарите на 40 години печелиш обратно 9 години от живота си, а ако спреш на 50 години – само 6, т.е. три вече са загубени. Такива са доказаните закономерности – който не спре да пуши до 40-ата си година, губи от живота си.


Какъв метод препоръчвате за отказване от тютюнопушенето?


- Няма един метод, който да препоръчвам като най-ефективен. Зависи от конкретния пациент, защото някои предпочитат да вземат таблетки, други предпочитат да си слагат лепенки, трети не искат нищо и смятат, че ще се справят с волята си.


Ако трябва като лекар да бъда най-точен, ще кажа, че най-ефективният метод е медицинска подкрепа, върху която се наслагват никотинови дъвки и лепенки и психологична подкрепа. Т.е. медицинска подкрепа на лекар, който има отношение към тютюнопушенето и който е специализиран в тази борба, т.е. може да изпише правилни дози на таблетки и лепенки и да наблюдава болния, но в същото време трябва и подкрепата на психолог.


В някои страни към този екип се прибавят също и социални работници, диетолози, фамилни лекари – цял екип от специалисти се занимават с един пациент, който просто може да хвърли цигарите и да си каже "хайде няма повече да занимавам седем човека със себе си".


Проблемът обаче е, че към тютюна има много висока зависимост и отказването не може да се случи само с едно "няма повече". Или поне много малко успяват. На 100 човека само 7 успяват да спрат сами, а ако имат медицинска подкрепа успяват 35. На скалата на зависимостите над никотина са единствено хероинът и кокаинът.


В България има ли такива специалисти, например консултативните кабинети на здравното министерство – работят ли?


- Досега при мен не е дошъл един пациент да ми каже че е бил в такъв кабинет и е отказал пушенето. Смятам, че в България по този въпрос се работи много хаотично и формалистично. Аз познавам един-двама лекари, които имат отношение по въпроса и са се специализирали само това да правят или основно само това. Никой обаче не иска да си губи времето с такива пациенти - с пушачите загубата на време наистина е голяма, защото много малко от тях са действително успешни в отказването си.


Какво ви е мнението за електронните цигари като алтернатива?


- Не подкрепям този вариант, защото електронната цигара съдържа никотин и поддържа навика и зависимостта. Единственото, за което би могла да служи, е под добър контрол на лекаря да бъде само преход към тоталното спиране на навика. Но според мен тя поддържа зависимостта и е просто нов начин за печелене на пари на гърба на зависимите.


Във вашата практика колко често се срещате с пушачи? Какъв фактор е наистина това за заболеваемостта на хората?


- Не само аз, а всеки белодробен специалист се сблъсква с пушачи всеки ден. Част от болестите са предимно при пушачи например хроничната обструктивна белодробла болест (ХОББ) – типично пушаческа болест е това, а в България има близо половин милион болни от ХОББ и това е най-голямата група на хора с белодробни заболявания в страната. Това логически означава, че по-често срещаме пушачи, отколкото непушачи.


След болните с ХОББ са тези с астма, които са между 200 и 300 хиляди. След това най-често са пневмониите, бронхитите и др.


Каква е ситуацията с редките белодробни болести, колко такива ви попадат?


- Редките болести са тези, които са по-малко от 5 на 10 хиляди човека. И в България и в Европа те са си редки, но тук са още по-редки, защото трудно се диагностицират. Идиопатичната белодробна фиброза, муковисцидоза, аспергилоза са такива болести. Диагностиката при тях може да стане само от мултидисциплинарен екип от пулмолог, патолог и рентгенолог и това може да се случи само в университетски център.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  СПРЕТЕ ДА ПУШЕТЕ, цигарите не са решили проблемите на никого. Със спирането им поне няма да си добавите нови проблеми в здравословен план.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Това е много удобно оправдание за всичко.Болен и нещастен.

 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Айде от ранна сутрин започнахме със сиромахомилството. Всеки е господар на съдбата си.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 4. 4 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "nv":

  Не мога да се съглася, защото всеки живее в общество и влияе на околните. Не ми е приятно да живея в общество, където е пълно с пушачи (и не само). Колкото повече хора нямат достатъчно разум и воля, за да се поддържат в добра кондиция, толкова по-проблемно за всички е самото общество.

 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#4] от "molinaba":

  Аз говорех за това, че от всеки зависи как ще живее живота си и дали ще е болен и нещастен. Иначе аз съм сигурно най-агресивният антипушач в държавата.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 6. 6 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 331 Любопитно

  Моите уважения докторе, но аз ще направя малко по-различна причино-следствена връзка...българинът Е болен, защото много пуши и е нещастен.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 7. 7 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много точен и безкомпромисен анализ на проблема.Поздравления за големия човек и специалист доктор Костов!

  5ar8
 8. 8 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Пушенето е производна на простотията. Колкото по -изостанал, по-прост е един народ, толкова по-голям процент пушачи има в него. Така че този проблем се решава както и повечето обществени проблеми - с повишаването качество на човешкия потенциал. И с дигане на акциза, разбира се

 9. 9 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пушенето само по себе си е много приятно занимание за богати безделници и върви с хубав алкохол, но много вредно за работещи хора - некси не става да си изкарваш препитанието и да си губиш времето с пушене, а и значителна част от доходите и в същото време да имаш кредити.
  Да пушиш е удоволствие, което не е нужно да натрапваш на останалите и да практикуваш в неприемливи обстановка.
  Съжалявам клиентите на заведения, които излизат час по час за пушене на крак, както смятам за грешна забраната за пушене в барове - все пак там е за пълнолетни, които съзнателно са отишли да пият алкохол и да пушат.
  та пушенето е гадна зависимост от която трудно се отказваш.
  аз го направих преди 10 години, 3 месеца и 7 дни от раз след около 20 години тютюнясване.

 10. 10 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#9] от "ana_ni":

  Жалък човек.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  ПУШЕНЕТО е израз преди всичко на загуба на пълноценен самоконтрол над себеси.
  То създава илюзията, че вършиш все пак нещо, както и, че очакваш нещо да се случи и не си губиш времето с друго, което те издава, че просто чакаш напразно.
  Това е една психична заблуда на заместване на проблеми с психо сомата с действия, за съжаление тотално вредни и същевремено абсолютно безполезни, но явяващи сенужни на психичното равновесие в даден момент, което с времето се превръща в навик, автоматизира се и обсебва личноста, с всичките произтичащи от това зависимости.

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#9] от "ana_ni":

  АНИ, разбирам, че си за употребата на тютюн чрез, не до там активни мероприятия, но не и за злоупотребата с тях, но за съжаление, много са малко хората с подобен аристократичен подход към проблема, защото все пак тук става въпрос за лично и в крайна сметка за обществено здраве.
  Действително активните пушачи и суперактивноста им преминаваща често в хипер активност е свързана с усета за щастие или нещастие според разбирането за нормите и количествения му човешки еквивалент чрез възможностите за неговото асимилиране като такова.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Отлично социологическо обобщение от медик

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  спомням си, че преди 30г не почти не можеше да се види жена да пуши на улицата (освен циганките).

 15. 15 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "convince":

  цигарите са свободно продавана зависимост и е въпрос на личен избор да пушиш или не.Писах, че е тъпо да си относително беден, да си наемен работник или служител и да пушиш.Демек да пилееш парите си за цигари, както и времето си в пушене.
  Направо ми изглежда ненормално някой да се жалва, че не му стигат доходите, но си пуши, като баровец.
  В същото време дали е възможно да се забрани пушенето на пури или лула в луксозно казино?

 16. 16 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Весело

  Пушенето на цигари е най- големият проблем в Бг. Пушачите са причината за лошото здравеопазване, за политическата криза, за безработицата и ниската производителност на труда, за ниските пенсии, за инцидента в Хитрино, за бежанската вълна...Спре ли се с пушенето, тогава Бг ще се превърне в Швейцария на Балканите.

 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#9] от "ana_ni":

  Напълно съм съгласен, аз самия пуша от 40г.
  и не смятам да се откажа от вредния си навик
  докато не усетя здравни проблеми. Затова хо
  дя по заведения само през лятото, защото смя
  там за унизително да притичвам за една цигара
  навън. А да свързваш пушенето с бедността и
  нещастието е нелепо, и то казано от един проф
  есор. По скоро е свързано с нивото култура и
  манталитета на един народ, защото по неговата
  логика всички богаташи трябва да са абсолютни
  въздържтели и щастливи като миди !!!

 18. 18 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#15] от "ana_ni":

  Значи е приемливо да работи по 12 часа на ден за минимално заплащане, за мизерни доходи, но не е приемливо да пуши, защото доходите му не са достатъчни?
  Нищо не сте разбрала от интервюто.

 19. 19 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Любопитно

  [quote#17:"valtoro"]По скоро е свързано с нивото култура и
  манталитета на един народ, защото по неговата
  логика всички богаташи трябва да са абсолютни
  въздържтели и щастливи като миди !!! [/quote]

  Тютюнопушенето е мерило за нивото на култура и манталитета на хората?! Моля!

 20. 20 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#14] от "хм":

  Но пък пияни- заляни се търкаляха и се търкалят по пътищата и преди 30 год. и днес, но това не е проблем. Във всяка емисия вечерни новини съобщават за поне 1 пиян шофьор осакатил или убил човек, но това не е проблем. Някой чул ли е за пушач- шофьор блъснал човек и го захвърлил пред болницата?
  ------------------------
  Разни международни организации провеждат разни проучвания, оповестяват разни резултати. Що не вземат да се стреснат от нивото на впиянчване в белите страни? Защото това ниво е ужасяващо. В Дания младежите започват системно да злоупотребяват с алкохол от 12-13 годишна възраст и то със знанието на родителите си, да не говорим за Англия или др. страни. И не става въпрос за изпиване на питие- две, а за огромни количества, докато изпаднат в несвяст.

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#19] от "el__paco":

  Не е мерило а следствие !!!

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#15] от "ana_ni":

  Българите, пушачи в много голямата си част, не пушат като баровци, а като нервни и нещастни мъченици, на които само това им е останало.
  То ест, пушат на живот и смърт!
  Теорията за баровци-пушачи е за други териториални измерения!

 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#17] от "valtoro":

  Не бе, просто не всички са си подписали смъртната присъда, като теб с индулгенция.
  Малко хора пушат за удоволствие, повечето от психични проблеми, които не могат да овладеят.
  На тях много не им дреме дали ще са живи или умрели!

 24. 24 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#21] от "valtoro":

  Искате да кажете, че лекарите, доцентите, професорите, съдиите, адвокатите, учителите, които пушат са хора с ниска култура? Или те не пушат, според вас?
  Тютюнопушенето не е мерило за манталитета на човек. Мерило за манталитета му е, ако гаси фаса си в чашата с кафе, ако тръска пепел на пода, ако хвърля горяща цигара през терасата... Долавяте ли разликата?

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#19] от "el__paco":

  Първите пушачи са американските индианци, но тогава се пуши по една лула от всички и толкова, за мир и приятелство.
  Не като днес, да пропътуваш стотици километри до резервата, щото в казиното им цените са двойно по-ниски и да купиш цял кашон от 1000 къса, който може и да ти е последен в живота!

 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#24] от "el__paco":

  Цигарите не прощават никому, нито на тези без манталитет, нито с друг.
  Изхода е един!

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Много тъжно, като всичко в територията ни

 28. 28 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#25] от "convince":

  Не става въпрос за манталитета на индианците. Става въпрос за тук и сега.

 29. 29 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#16] от "el__paco":

  Може и да не са, но много допринасаят за мащабите му!
  Не можеш да смяташ за нормално, когато почиваш да гасиш, но хванеш ли кирката, преди да почнеш - палиш една след друга, през цялото време...

 30. 30 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#22] от "convince":

  наистина жалко, че пушат от нещастие, а не за удоволствие.
  Лично пушех за кеф, в края на деня, в приятна компания, с алкохол, но никога по време на работа и никога не натрапвах пушенето си.
  Няма да си променя мнението, че е тъпо да пушиш и да не ти достигат доходите.Жалка гледка е родител пушач, който купува евтини обувки на детето си.
  Цигарите не променят съзнанието, като алкохола, но да си зависим дори само от едното е скапано, особено ако си изкарваш парите, като наемник.Прави лошо впечатление.

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#28] от "el__paco":

  След изречението за индианците, прочети и следващото!
  Недей д'та е страх...
  Ако не можеш на глас, накарай някой друг!

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#30] от "ana_ni":

  Тук подобно тълкуване на нещата не е актуално, защото става дума за национална здравословна епидемиологична застрашеност, водеща до тежки и скъпо струващи заболявания, лични, а от там и обществени масови трагедии.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#30] от "ana_ni":

  Колкото до родители пушачи, въпроса не е в покупката или недоимъка, а това, че 100% предава зависимоста си от нервно патологичната и психична травма на децата си, които също стават пушачи на тази база, неминуемо и безпроблемно неадекватно, неразбирайки защо го правят.

 34. 34 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "convince":

  3-4 пъти сте отговорил на постовете ми, без да съм се обърнал към вас и всичките ви постове са встрани от това, което пиша, насочващи вниманието в друга посока, размиващи смисъла на думите ми.
  Целта ви да омаловажите думите ми.

  Ще го напиша ясно- кой пуши, кой не пуши, как си разпределя средствата, каква е културата му на поведение, си е негова работа. Големи разбирачи и съдници сте се събрали тука.

 35. 35 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#14:"хм"]спомням си, че преди 30г не почти не можеше да се види жена да пуши на улицата (освен циганките). [/quote]

  Ей това се опитвам да обясня на всяка една видяна от мен жена с цигара в ръка.
  Някой разбират, други се обиждат, повечето обаче продължават да смърдят отвратително.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 36. 36 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#31] от "convince":

  Когато липсват аргументи, за да обориш опонента, започват обидите, относно интелектуалното му ниво. Много бързо предприе тази тактика. Не ти допадна, че засегнах темата за алкохола. Индианците се затриват като нация не заради тютюна, а заради алкохола. Не ми предавай уроци по история на народите. Не на мен! Да не ти напомня за аварите и хан Крум.
  Не си струва да си губя времето да те чета.
  Хубав ден!

  Да не пропусна- тютюнопушенето не се предава генетично, но алкохолизма- да.

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#0:"проф. Костов"]Проблемът обаче е, че към тютюна има много висока зависимост и отказването не може да се случи само с едно "няма повече". Или поне много малко успяват.[/quote]
  Не знам защо всички го повтарят това, аз не пуша, докато работя, не чувствам никаква нужда да го правя и хич не се сещам за това. Там, където съм свикнал, си паля цигара от цигара и затова не стъпвам в кръчма, ако трябва да не пуша. Зависимостта си е чисто психологическа, а ако си свикнал постоянно да държиш цигара, е ясно, че ще ти е трудно да свикнеш да си без нея. Ако свикнеш по 20-30 пъти на ден да пиеш по една ракия, ще е и по-голяма зависимостта. Та, мисълта ми е, че не предизвиква някаква особено висока зависимост тютюнът сам по себе си, а постоянната му употреба. И всички пушачи, които познавам, които пробваха разни фазомери (електронни цигари), лепенки и други глупости, се върнаха към обикновените цигари, щото удоволствието е да ти дими нещо в ръката, а не да се дрогираш.

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#36] от "el__paco":

  Ти пуши, и гледай как децата ти как няма да пушат, щот не са били генетично увредени.
  После ми се обади.
  Единственото което ще ги убеди до някъде, да не го правят е ранната смърт на родителите им.

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Ако вредата от цигарите за здравето все пак се изчислява с относителни и вероятностни величини то вредата за финансите си има много точни и безспорни измерения. И съпругата ми и аз пушехме, но отказахме цигарите преди около 14 години. Може и да не ми вярвате, че без цигарите се чувстваме по-добре. Но няма как да ми възразите, че ако пушехме сега това щеше да ни струва по 250 лв. на месец. А след като вече сме пенсионери това щеше да бъде просто непосилно. Та не е зле пушачите да помислят и по този въпрос.

 40. 40 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ...такива тъпи изказвания като това на въпросният доктор, могат да видят бял свят само в подобни тъпи сайтове (за справка: германци и французи, например, пушат много повече от българите)

 41. 41 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Пушат хората,които имат проблеми!!

 42. 42 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  пруфесоре, голема част от бг хората наистина са болни. но стават нещастни при контакт с здравната система. кво вадис пруфесоре????
  лично аз пуша по 2-3 кутии на ден, а като ми е кеф и повече от три. също пия доста - по към кило на ден. спортувам лично или ходя на спортни прояви. щастлив съм. в момента също съм щастлив.
  питам за пуреден път: защо непушенето само по себе си да е добрудетел?

 43. 43 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ...Ало, "Корпорейт-Корпорейт", къде ти е акъла бе, джанъм, отново повтарям, че това са разбираемо тъпи изказвания от не особено умни субекти (по-точно, от слугинажни субекти) - тогава да забранят навсякъде пушенето, за сметка на другото велико и всепобеждаващо лоби - наркотиците. Те са особено подходящи за "умните и красивите", а аз бих добавил и за "доста кухите, лъскави, безгръбначни, пълзящи" и прочие подобни на тях твари!!

 44. 44 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ало , бетонената глава, личи си , че си много щастлив , колкото една бетонена глава .

 45. 45 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#44] от "the_axel":

  по-скоро личи, че е финансово о.к.
  Да отделяш минимум 450 лева на месец за цигари си е добър показател, ако това са 10% от доходите, а и цигарите не са най-големия разход на активен човек.

 46. 46 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ?Това е мнението на специалист - национален консултант, в което няма смислено конструктивно предложение.Видно е, че той самият не вярва в мерките за спиране на пушенето или поне няма рационална позиция - според него пациента би се отказал, само "за да не занимава седем човека". Това е леко цинично изказване.
  Факт е, че при много заболявания пушенето е рисков фактор, но за ХОББ при различни хора има и други рискови фактори, за които не се говори. Впечатлението, което оставя, е че намира за лесно да посочи един виновник за всички здравни роблеми. Едва ли е така. Препоръчвам преработка на интервюто

  Който първи прекрачи границата, губи.
 47. 47 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#45] от "ana_ni":

  животът като сметка
  смятам, че можеш да напишеш и по-интересни неща

 48. 48 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  давам частни ороци по качественно пушене на цигари, пури и пурети заплащане - по догуваряне.

 49. 49 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#45:"ana_ni"]Да отделяш минимум 450 лева на месец за цигари си е добър показател[/quote]
  По-добре да дава тези пари за благотворителна цел, за сираци, болни, инвалиди, самотни старци, храмове и т.н. Тези пари са издръжката на 1 дете.

 50. 50 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#49] от "molinaba":

  тц, тц, тц, ....първо, ти откъде знаеш на кого какви пари давам? може да давам повече. или викаш, ти си знаеш по принцип.
  второ, почни сам да изпълняваш съветите, които даваш на другите. много е поучително.

 51. 51 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#45:"ana_ni"]Да отделяш минимум 450 лева на месец за цигари си е добър показател,[/quote]
  Eee, те не са всичките пушачи лами като тебе, да пушат по над 3 кутии.

 52. 52 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#3] от "nv":

  А съдбата на този лекар (и пак съдба, която сам си е избрал) е да лекува хора, които бавно, но решително се самоубиват. Това го казвам само за да сложа в някакъв контекст интервюто му.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "В България нито законът е закон, нито контролът е контрол. Всичко се размива в шуробаджанащина."
  Какво да коментираме повече.

 54. 54 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Оправдание не е, но обяснение да!Огромна част от по бедните хора пушат и има някаква връзка с търсенето на контрбандни цигари по пазарите.Виждам какви хора са килиенти на дилърите, въпреки че знаят какви китайски и арабски боклуци им продават.Има нещо самоунищожително, при някои твърде много.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 55. 55 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#54] от "soul":

  така е. но отиваш да си купиш някаква техника и некакъв дебил/ка те гледа малоумно и съвсем съзнателно ти продава дефектна. след това от сервиза се правят на дебили също. отиваш в магазина да си купиш храна и пак съвсем съзнателно ти продават полуотрова. отиваш да гласуваш и изборът ти е между пълен изрод и такъв само на 90%. копуваш си книга (ако си тъп и четеш) и ти продават буклук пак. отваряш си устата да кажеш нещо и десет форумци ти казват че си идиот. отпушваш си запушения нос (щото простотията е стигнало до него и го е запушила), за да си поемеш въздух и си поемаш отровен въздух. Въздух, който, дохторе, е отровен от автомобили, кюмюр и кофти производства. Затова: пълна забрана на далнокачествения кюмюр! пълна забрана на автомобилите - а не всяка пикла продавачка да ходи на работа с кола щото била мадамичка не можела иначе. и едва след това, дохторе, ке те слушаме с внимание за вредата от пушенето.
  та, затова, драги ми ти соул на народа му дреме на шлифера пуши ли и какви цигари пуши. щото това е най малката беля.

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  И като пушат си решават проблемите!
  По-скоро си създават по-големи, свързани с допълнителни разходи и влошено здравословно състояние.
  А като прибавим и злоупотребата с алкохол, картинката става ясна защо някои са болни и нещастни. Те сами са се докарали до това положение.

 57. 57 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Българите пушат много, защото са много глупави.

 58. 58 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Въобще не е вярно че "започваш да пушеш, защото имаш проблеми" , огромната част от децата днес пушат , без да имат проблеми

 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 871 Неутрално

  49-годишен българин блокира дрегера на полицейски патрул в Мюнхен, след като бе арестуван за опит за кражба, побой и нанасяне на обиди на жп гарата.

  Нашенецът се опитал първо да открадне куфар от човек, чакащ на опашка на информация, след това побягнал, обиждайки извиканата охрана, съобщи "24 часа".

  Когато бил заловен, мъжът започнал да бие охранителите. Наложило се да бъде извикана полиция и той да бъде отведен с патрулка.

  Полицаите измерили съдържанието на алкохол в кръвта му, но дрегерът им блокирал – алкохолът надхвърлял с много максималната стойност от 5 промила.

  Българинът се оплакал от болки в корема и бил отведен в болница. Той ще бъде обвинен в опит за кражба, обида на служебно лице и побой.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 525 Неутрално

  На Алън Кар книгата помага.

 61. 61 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Респект пред социалната чувствителност на професора, но това е само едната страна на проблема.
  Много хора пушат от безотговорност, така са започнали като тийнейджъри, така си продължават. Пушенето помага на социализацията, защото повечето хора са пушачи.

 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#40] от "dr.web":

  "(за справка: германци и французи, например, пушат много повече от българите)"

  Не знам дали наистина пушат повече, но просто вече са им втълпили, че пушат само неудачниците и се крият повече. Отпускат се където няма да ги видят, като за пиенето в Слънчака.

  Относно коментарите, отказах се до ги оценявам, защото в повечето от тях откривам тези, с които съм съгласен, съчетани с крайни според мен твърдения. Изцяло подкрепям лекаря.

  Еретик
 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  "Българите пушат много, защото са болни и нещастни хора"

  Аз пък пия по същата причина. Пия и плача..... После си допивам.

 64. 64 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  ами аз дотук съм на точно три кутии цигари , една пура , три бири и две ракии . а колко време има още .... кебапчетата и кифтетата не съм ги броил но бяха доста

 65. 65 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#14:"хм"]преди 30г не почти не можеше да се види жена да пуши на улицата (освен циганките).[/quote]

  И аз.

 66. 66 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Най-добрият метод за отказване от цигарите, особено като се взем предвид казаното от професора, е да се напусне България.
  От личен опит го казвам - докато не науснах стрната и не отидох да живея сред НЕпушачи, аз не можах да се преборя с пушенето, въпреки желанието ми.

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Онзи ден гледах как в Китай обикалят патрули и следят за спазване на забраната на пушенето, докато у нас тя си остана само на книга. Вчера бях в сладкарницата на ''Торти Колекция'' в мол Марково тепе в Пловдив. Там има обособена една тераса за нещастниците-пушачи, които влизаха и излизаха непрекъснато, поради което въздухът в сладкарницата и целия етаж на мола се вмириса гадно на цигари! Тази ''тераса'' не е никаква тераса, а си е ЗАТВОРЕНО ПОМЕщЕНИЕ, ОСТЪКЛЕНО ОТВСЯКЪДЕ, следователно и там НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПУшИ! Къде са онези, които трябва да следят за спазването на новите регулации? Какви са тези измишльотини със ''зали за пушене'', когато на практика всички клиенти се обгазяват трайно с неприятната миризма на изгорял тютюн, която ги преследва дни наред? Не препоръчвам да се ходи в тази ''сладкарница'' с деца, защото ще ги изложите на як ''вторичен цигарен дим''. И не мога да разбера защо повечето собственици на заведения у нас са готови да продадат и душата си на дявола само и само, за да задържат техни идиотски величества пушачите, а не им пука, че губят непушачите, които са на няколко нива по-високо в развитието си!

 68. 68 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  До коментар [#64] от "betona":

  И как при този усилен режим ти не навестяваш редовно джи пито си?

 69. 69 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Янките, както винаги, лъжат.

 70. 70 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#67] от "princess_x":

  [quote#67:"princess_x"]И не мога да разбера защо повечето собственици на заведения у нас са готови да продадат и душата си на дявола само и само, за да задържат техни идиотски величества пушачите, а не им пука, че губят непушачите, които са на няколко нива по-високо в развитието си! [/quote]

  може би защото наше идиотско величие пушачите правим няколко нива по-високи сметки от вас непушачите
  ти знаеш ли бетона като седне на маса в някоя кръчма че досега сметка по малка от 100 лв не е плащал а обикновено доста повече . ако искаш да те уважават хората трябва да правиш големи сметки и да си ги плащаш разбира се . в края на крайщата за какво работим ако не за да можем да си позволим тези приатни неща ?

 71. 71 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#68] от "princess_x":

  и за какво да го навестявам ? за да ми наговори същите глупусти като форумците ли ? мислим че слуховете за вредата от пушенето са силно преувеличени . по скоро сега е модно да не се пуши и за това е целия писък . кажи ми: аз за какво работя ако не мога да ям и пуша колкото си искам ? да не съм социялно слаб че да не мога . който няма пари - да верно , по добре да не пуши.

 72. 72 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "convince":

  +++ не пуша от 3,5 години, разликата е огромна

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK