Хасан Бласим, писател: Илюзия е, че можеш да се затвориш в собствената си държава

Хасан Бласим, писател: Илюзия е, че можеш да се затвориш в собствената си държава

© Юлия ЛазароваХасан Бласим (р. 1973 г.) е иракски писател, автор на сборниците с разкази "Лудият от площад "Свобода" (една от десетте най-добри книги, преведени на английски за 2014 г. според Publisher's Weekly) и новоиздадената "Иракският Христос" - наградена с приза за чуждестранна литература на "Индипендънт" за 2015 г. Миналата седмица Бласим бе гост на Софийския литературен фестивал, за да ги представи - първото му завръщане в България, откакто преди 15 години прави четири опита да пресече нелегално границата й като бежанец от режима на Саддам Хюсеин и живее за кратко у нас. В Ирак завършва престижното и единствено в страната висше училище по кино - нещо, което разглежда като форма на писателско образование. Именно документалните му филми обаче го принуждават да бяга оттам. Пътуването му до Финландия, където намира убежище, продължава 4 години.


Кога написахте разказите от "Лудият от площад "Свобода"?


- По пътя от Ирак до Хелзинки. Включително и в София понякога, вечер след смяната в ресторанта. После във Финландия имах време да редактирам. Общо четири години.
Не знаех, че сте прекарали толкова време тук.


- Година и два месеца, около 2001 г. Работих в най-различни ресторанти. Бил съм черноработник във всяка една от държавите по пътя - Иран, Турция. Знаете, трябва да си платиш на трафикантите, за да продължиш.


Срещнахте ли в България хора, готови да ви помогнат?


- Зависи какво се разбира под помощ. По онова време в България нямаше никакви помощи за бежанци. Лагерът в София беше един и препълнен, така че ти даваха една хартийка и те пускаха да си ходиш. А къде - ти не знаеш езика, не познаваш никого. Започваш да си търсиш работа чрез други хора от арабски произход. Аз намерих в един сирийски ресторант. Но не работа като работа – това е робски труд, използват те докрай, защото знаят, че си беззащитен. Вечер спях в ресторанта. Спал съм и край НДК. Не е приятно.


В разказите ви действителните ужаси - атентати, отвличания, хора, затворени в камиони с дни без храна и вода, се смесват със свръхестественото, една по-позната форма на ужаса, която на този фон изглежда като детска приказка. Това ли е единственият начин да се разкажат и преживеят такива неща? И каква роля имаше пътуването ви за изобретяването на този жанр?


- Вижте, не съм започнал да пиша, защото съм преживял много трудности. Аз съм човек на литературата, занимавам се професионално и, разбира се, мисля за стил, за ритъм, за скучното и за новото в нея. Като тинейджър мечтаех да съм велик писател. Сравняват ме с Кафка и други западни автори, защото не познават арабски писатели, питат ме дали това е магически реализъм. Не, кошмарен реализъм е, казвам аз.


В арабския свят пишем и четем съвременна световна литература, така че съм повлиян от много неща, включително от киното. Когато пиша, обикновено гледам филми, не чета. Трудно ми е да говоря за писането. Често усещам историята вътре в себе си дълго време, преди да я напиша. Мисля я с месеци, докато я видя от началото до края, после сядам и за два дни е готова. Не съм от хората, които пишат и пренаписват, по-скоро страдам разказите си мислено.


Хасан Бласим, писател: Илюзия е, че можеш да се затвориш в собствената си държава

© Юлия Лазарова


В предговора на българското издание на "Лудият от площад "Свобода" пишете "... Може би ако разкажа подробно онова, което прави българската армия с емигрантите, когато ги хване, човек, който живее в Европа, няма да повярва, че тези зверства от Средновековието ги има в нея."


- Мога да ви кажа, но не знам дали ще го публикувате. От Би Би Си отрязаха тази част от разговора ни. Когато ние пресичахме през 2001 г., бежанците не бяхме във фокуса на медиите, както сега. Днес, когато унгарските гранични полицаи ритнат бежанец, го виждаме на телевизионните екрани. По наше време можехме да пресичаме само нощем. И когато войниците ви заловят, четири или пет човека, те са ядосани, защото будуват, накарал си ги да излизат нощем на студа и целият този гняв, комбиниран с расизъм, се излива върху теб. Турската гранична полиция също измъчва хората. Спомням си българската, защото на тази граница бях четири пъти. Единият път бяхме загубени, не знаехме къде сме, развиделяваше се, когато ни намериха. Подредиха ни на земята и половин час ни ритаха, смеейки се, сякаш е някакво забавление. После ни накараха да влезем в ледената вода. След това те изпращат обратно на турска територия.


Има и друга история, не знам дали ще я публикувате. Тежко ми е да си я спомням. Единия път бяхме с нигерийско момиче, тя имаше затруднения с ходенето, затова я носехме. Аз, един нигериец и един афганистанец. Заловиха ни и българските гранични полицаи я изнасилиха. Чувахме крясъците й от другата стая на помещението, в което ни бяха задържали.


Както и да е, на всички граници има изтезания. Турците, унгарците, сърбите също те мъчат, когато те хванат в нощта.


Как човек продължава да живее, след като преживее такива неща? Вие успяхте ли да простите?


- Разбира се, иначе няма как да продължиш. Простил съм и на полицаите, които ме измъчваха в Ирак. Не гледам на това като на лична трагедия - това е трагедия на цялото човечество, тя е наша обща. Естествено, каквото съм преживял, винаги ще нося със себе си. Но не си мисля, о, мразя България, мразя полицията, мразя онзи конкретен полицай. Както и иракският, той е част от цяла система - корупция, расизъм, ниско образование, произвол. Затова и се занимавам по малко с активизъм.


Ако се вторачиш само в собствената си ситуация, нищо не можеш да постигнеш. По същия начин литературата ми помогна да пресека границите. Казвах си, Хасан, това е роман, скоро ще свърши... Защото да минаваш границата е страшничко. На моменти трябва да съхраниш психиката си. Мен ме спасяваше литературата - през целия път от Ирак до Хелзинки носех със себе си една книга, "Паломар" на Итало Калвино. И днес гледам на нещата отчасти като фикция. Ти може да умреш, но голямата история ще остане.


Какво е основното ви послание като активист?


- Започнах заради последната голяма вълна бежанци. Но границите не са тема на днешния ден, те са философски проблем: в историята на човечеството винаги е имало големи групи хора, които се движат.


Границите са морален проблем. Тук често говорим за ценностите, с които се гордеем, но трябва да се запитаме те европейски ли са или капиталистически? Днес имам "бял" паспорт и мога да пресека всички граници. Да се снимам с бедните в Нигерия, да пътувам до Азия за секс с красиво младо момиче. Но ако съм от Нигерия, трябва ли да преплавам морето и да умра? За какви ценности говори това?


Във Финландия често четем съчувствени писания за децата, които умират по границите - да, тъжно е, но и малко двулично, защото точно границите ги убиват. Затова казвам на финландците - вместо да изпитвате вина, издайте на хората временни визи. Не им давайте социални помощи, нека се оправят в нашето общество на конкуренция и капитализъм. Да поработят за година или шест месеца, после да се върнат в страните си, после пак. По-човешко е, отколкото да ги караш да ходят милиони километри. Говоря за икономическите бежанци, не за онези, които бягат от война и преследване. Временните визи като първа стъпка към отваряне на границите.


Хасан Бласим, писател: Илюзия е, че можеш да се затвориш в собствената си държава

© Юлия Лазарова


Какво значи за вас словосъчетанието европейски ценности?


- Това ми е любима тема. Корените на европейските ценности са в древногръцката философия и християнството - и двете идват от изток. Гръцката философия е източна философия, повлияна силно от арабската, християнството го е донесъл Павел, един бежанец от Близкия изток. Илюзия е, че европейските ценности са нещо коренно различно: различни са условията на живот. Откак го няма Саддам Хюсеин младите иракчани слушат западна музика, гледат западни филми...


А разделението между държава и църква?


- Разбира се, че ни трябва. През 70-те Ирак и Афганистан бяха модерни светски държави, разровете се в интернет. Хората слушаха Ленън и Хендрикс, говореха за студентски революции. После дойде студената война. Това, което сега се случва в Сирия, наричаме втора студена война.


Ще ви кажа какво казват обикновените хора - Близкият изток е ивицата Газа на Европа. Територия, която не можеш да напуснеш. Понякога казваме, Боже, вземи целия петрол, та дано ни оставят на мира... Когато от 50 години те бомбардират в името на демокрацията, както в Ирак, е естествено религията да се завърне. Повярвайте, ако ги бомбардират всеки ден, финландците също ще станат религиозни. Днешната ситуация е резултат на дълъг конфликт между Запада и Изтока, чийто основен залог е богатството.


Кажете едно простичко нещо, което всеки може да направи в ежедневието си, за да помогне?


- Нека спрем с приказките за "различните култури". Това само налива вода в мелницата на страха и разделението. Да научим хората да не изпитват вина, а да се държат отговорно. Когато искаме да разкажем на децата за природата или българската история, ги водим в музея. Аз казвам, заведете ги на пазара. Разкажете им откъде идва храната, откъде е петролът за пластмасата в тази чаша, от коя гора е дървото за тази маса? Чудесно е да се бориш за спасяването на някоя финландска гора, но какво значение има, докато в Индия някоя фабрика бълва отрови в атмосферата? Не може да продаваш оръжието си на Изток и да не приемаш хората, които бягат от него. Мисълта, че ще си живееш в своята държава, изолиран от света, е илюзия.


Гордеем се с Европа - с постиженията й след Втората световна война, с равенството, правата на жените, мултикултурализма, грижата за природата... но виждаме, че с първите икономически удари неонацизмът надига глава.


В момента само белите хора имат човешки права. Кой взима големите решения? В Обединените нации - белите хора, в Световната банка - белите хора, в съда в Хага - белите хора... Разбира се, че можем да осъдим някой африкански президент, но Буш, който изби милион души?


Трябва генерална промяна в образованието, не само формалното. Светът вече не е "глобално село", а цял град. И може би за някого ще прозвучи крайно - всички езици, традиции и култури са прекрасни, благодаря ти, Ирак, благодаря ти, България! Но е време да изградим нова, световна култура, основана на разбирането, че всички сме свързани. Трябва поетапно да отворим границите. Защото какво ще кажем на климатичните бежанци, които скоро ще побегнат от потъналите си родини?


Стана дума, че на Запад съвременните арабски писатели са слабо познати. Препоръчайте няколко?


- Романите на Ахмед Садауи например са преведени на много езици. Има много големи жени писателки като Инам Кечачи... Много са, трябва да ви пратя списък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  "Хасан Бласим, писател: Илюзия е, че можеш да се затвориш в собствената си държава"

  Този Хасан ми го предлагате втори път в последните дни. Вероятно имате още две интервюта на склад.
  Съжалявам че не мога да го попитам как точно държавите, в които родното му име е традиционно, затварянето е факт, а малкото външни са гледани като роби?
  Какво би ми предложил родният му Ирак, щом той е избягал от него?

  Еретик
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Разтърсва емигрантските му неволи, и се възхищавам на силния му дух. Представите му за световния ред са малко объркани - "Буш е лош и гаден " и отишъл да ги трепе заради петрола?? Пропагандата е опасно нещо ей!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  По-скоро това е някаква серия с опит за очерняне на нашенците. Щом и този говори за расизъм...
  Такава е повелята в момента явно.

  Common sense !
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"Костадин Иванов"]Какво би ми предложил родният му Ирак, щом той е избягал от него?[/quote]
  След 2 поколения свобода на медиите (най вече интернет) и арабския всят ще стане поносим за живеене предполагам.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3517 Неутрално
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"Костадин Иванов"]Какво би ми предложил родният му Ирак[/quote]
  За съжаление на този етап все още близкия изток и арабския свят си остава "шейтанджъ" и "ташакларъ"....и Хасан Бласим го знае това. Еваларка ще му редя ако има смелостта и доблестта да го каже. Истината трябва да се гледа право в очите Хасане, иначе и следващите поколения иракчани ще ги ритат по границите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":
  Може би. Няма да съм жив, а и тогава хората ще съпоставят къде е по-добре. Изискванията е възможно да бъдат по-високи.

  Еретик
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  За сега една единствена държава успява да затвори поданиците си и то по един елементарен начин, като ги упойва с Тройной.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6382 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Кеф ти Хасан Бласим, кеф ти утре Иван Димитров - единият лъже, дригият маже - колко тежка била съдбата на мигрантите в нашата лоша България ....Лесно вече се става писател, като напипаш темичка за пропаганда....

  [email protected]
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Мда, видиш ли какъв кавалер. Няколко мигранти носили на гръб сакато момиче, а българските граничари го изнасилили.
  Пропаганда.

  Еретик
 11. 11 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "stalker": По-скоро това е някаква серия с опит за очерняне на нашенците. Щом и този говори за расизъм... Такава е повелята в момента явно.
  ====================================

  Това е тактиката и стратегията, с помощта на които немците бяха принудени да се превърнат от нацисти в свръхинтернационалисти. В свръхтолерантни космополити. Да се срамуват от името и от миналото си.

  Само че между немци и българи има огромна разлика. Първо, ние няма защо да се срамуваме от своето минало. Второ, българите са патриоти, националисти, но никога не са били шовинисти или нацисти. Такава им е природата. И до сегашната ни изкилифещена псевдодемокрация никога преди това в България не е имало погроми срещу която и да било народност. Нито срещу турци, нито срещу евреи, нито срещу цигани. За разлика от народите и държавите, които се опитват да ни учат в точно това отношение. За разлика от геноцидите и гоненията на ЗАПАД срещу индианци и евреи.

  Освен това немският народ е приучен да се подчинява духовно на своя елит и да му вярва. Българинът по време на петвековното турско робстно е бил приучен на търпение, каквото едва ли притежава някой друг народ по света. Но той е индивидуалист и не вярва на никого и за нищо. Вярва на себе си, по принципа: ОКО ДА ВИДИ, РЪКА ДА ПИПНЕ. Така че всички опити в това отношение няма как да успеят.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Представите му за световния ред са малко объркани - "Буш е лош и гаден " и отишъл да ги трепе заради петрола?? Пропагандата е опасно нещо ей!!! [/quote]

  Хасан бяга от диктатурата на Саддам, а Буш, който сваля Саддам бил лош. Мисля, че се е подвел по западната левичарска пропаганда, която оплюваше Буш заради инвазията му в Ирак. Западните левичари търпят диктатури, като ги критикуват проформа, за да се покажат демократи , но ако някой ги свали насилствено, както стана в Ирак , този, който ги е свалил става лош и левичарската пропаганда насочва цялата си злоба към него.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Виновен е самият ЗАПАД.
  Този мигрант, както и всички останали, тръгнали нелегално да газят държавни граници, към ЗАПАДНА ЕВРОПА,
  биха ли тръгнали, ако знаеха, че като стигнат там, ще ги върнат обратно?

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  доста ме разочарова Бласим с това интервю, май някои хора по-добре да не дават интервюта. щял да пътува до азия за "секс с красиво момиче". аха, значи, ще консумира експлоатацията и дискриминацията на изток, която иначе осъжда. за изтока, арабската философия, християнството и европейската цивилизация - но комент.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  [quote#11:"glog"] българите са патриоти, националисти, но никога не са били шовинисти или нацисти. Такава им е природата[/quote]

  Прав си, но в днешно време се полагат външни усилия българите да станат шовинисти и нацисти от най-лошия вид. Всичко започна с преименуването на турците в България в късния етап на социализма у нас. Това по същество беше духовен геноцид срещу един етнос, който развали имиджа на българина като толерантен народ. С това престъпление на българските комунисти българите бяхме приравнени по шовинизъм , без да сме такива, със сърбите и гърците. Направихме си лоша реклама, но усилията в това направление продължават. Така наречените "патриоти" и атакаджии са обикновени нацисти на които им е дадена възможност чрез българските продажни медии да пропагандират нацизъм, расизъм и шовинизъм от която пропаганда са се повлияли много хора. Видяхме на последните избори колко много избиратели гласуваха за Каракачанов.

 17. 17 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Хасанчо, финландците също са били бомбардирани, руснаците, германците, антличаните, както и много други европейски народи също. От това те не са станали силно религиозни. Напротив тези бомбардировки през ВСВ ни помогнаха да стане Европа, това което е в момента.

 18. 18 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Не рабрах също така защо Хасанчо, ходи до Азия за секс с младо красиво момиче. Защо не отиде за това в Ирак, Афганистан или още по-добре в СА. Нали първите две са били светски, там се говорило за студентски революции. Да отиде да си изгради там къщичката, да даде пример там на местните. Нека изгради там финландски порядки и тогава да говори с апломб.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6382 Любопитно

  До коментар [#16] от "tacheaux":


  [quote#16:"tacheaux"]в днешно време се полагат външни усилия българите да станат шовинисти и нацисти от най-лошия вид[/quote]
  Ако бълват подобни интервюта като това с Хасан Бласим - ''писател''по сто пъти на ден, пропаганда колко иракчаните и афганистанците, се чувстват зле в България - и колко лоши сме българите - НИЩО ЧУДНО !!!

  [email protected]
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":
  Съди го , щом е пропаганда.

  Bukalemun
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  <<Корените на европейските ценности са в древногръцката философия и християнството - и двете идват от изток. Гръцката философия е източна философия, повлияна силно от арабската, християнството го е донесъл Павел, един бежанец от Близкия изток. Илюзия е, че европейските ценности са нещо коренно различно: различни са условията на живот. >>

  Пази боже сляпо да прогледа!
  И тези призиви за отваряне на границите, та всички да заживеем в един мултикултурен рай, са същите с които вълка убеждавл седемте козлета да отворят границите (вратата). Какво се случило след това, всички знаем.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti":

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":
  Съди го , щом е пропаганда.

  Осъдих го, гледам, и тебе осъждат в момента.

  Еретик
 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  [quote#11:"glog"]И до сегашната ни изкилифещена псевдодемокрация никога преди това в България не е имало погроми срещу която и да било народност. Нито срещу турци, нито срещу евреи, нито срещу цигани.[/quote]
  Това, откъснато от историята ни, е верно с едно голямо изключение - погромът на българите срещу българи. Няма такова изтребване в България до 9.9.44! До ден днешен не се знае точно колко се убитите. Във всеки случай - над 30 000! Възможно е и да са 100 000, тъй като всеки по-образован е бил заплашен от "народната ярост".
  Писателят, не знам точно по каква причина, казва "Буш е лош и иска нашия петрол", а забравя Кувейт, който добрият Садам обяви за иракска "исконна" земя. Когато бе изхвърлен от "лошия Буш", запали петролните кладенци на Кувейт - хуманно!!
  "Химическият Али" също предизвиква умиление.
  В момента текат "преговори" с оръжие в ръка м/ду двата клона на най-мирната религия, та вероятно пак Буш ги е насъскал едни с/щу други.
  Буш никак не ми е любимец, но не той е причината за неспирните вражди и войни при мюсюлманите. Те се обединяват само когато решат, че Израел е причина за страданията им.

 24. 24 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Доколкото разбрах този човек е избягал от Ирак по времето на Садам. Защо е избягал?
  ""Когато от 50 години те бомбардират в името на демокрацията, както в Ирак,""
  Това не е вярно.

  ""Разбира се, че можем да осъдим някой африкански президент, но Буш, който изби милион души?""
  Буш воюва срещу Садам, а този човек е избягал меду двете войни. Заради Буш, или заради Садам е избягал? В арабските страни има две положения, диктатура, или религиозен екстремизъм примесен с племенни вражди; независимо дали имат или нямат петрол.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3606 Любопитно

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Що бе , човека е описал преживяното от него.
  Мен какво да ме съдят , поне 3 милиона от тях съм подслонил !

  Bukalemun
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Само така Хасане. Плюй на воля - сега ти е паднало.Викаш българските полицаи изнасилили групово негърка от Нигерия.Хем ги обвиняваш в расизъм,хем и в изнасилване на жена от друга раса.Един расист никога няма да иска дори да докосне жена с черен цвят на кожата.Какво остава да прави секс с нея. Още повече в Африка всеки трети млад човек е болен от СПИН.

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#11] от "glog":
  Браво.По-добре не би могло да се каже.Едно от малкото стойностни мнения в този форум.

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "В момента само белите хора имали права".
  Хасане защо не кажеш как са третирани чужденците в арабските държави? Колко народ измряха по строежите на стадионите в Катар,където ги третират като животни.Същото е и в Кувейт и ОАЕ. За Ирак няма такова третиране, просто защото там чужденците ги избиват и малко чужденци се осмеляват да отидат там.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Весело

  До коментар [#25] от "eti":
  "Мен какво да ме съдят , поне 3 милиона от тях съм подслонил ! "

  Машалла! Да ти имам голямата къща.
  Реджеб, ти ли си наистина?

  Еретик
 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Оправете собствените си държави! Не ни демонизирайте! Не ни трябвате!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#11] от "glog":
  ++++++++

  Хасане,не е илюзия "затварянето" и визите все още съществуват,дори и за граждани на ЕС.
  Стой си на топло и сигурно в лошия ЕС,хапи ръката,която те милва и се чуди що никъде не ви искат.
  Щом и писателите ви са такива,неписателите ви съвсем пък няма да ги искат.

 32. 32 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#23:"Alexander97"]Буш никак не ми е любимец, но не той е причината за неспирните вражди и войни при мюсюлманите. Те се обединяват само когато решат, че Израел е причина за страданията им[/quote]
  Буш трябваше да направи това което направи - такива келеши като Садам трябва да бъдат премахвани.Даже си мисля че е редно целия свят да се събере (в ООН примерно) и да се взимат решения за премахване на диктаторите - Дава му се срок един месец примерно да се оттегли, ако не ракета и да си заминава....Сирийците нямаше да страдат ако на Асад му беше поставен такъв ултиматум

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  И преди Реджеп беше така .
  Въпрос на човещина е !

  Bukalemun
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  И преди Реджеп беше така .
  Въпрос на човещина е !

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6153 Гневно

  Този с охота изкарва всички мюсюлмани, като някакви жертви на кръстоносците, сякаш няма Шарли Ебдо, сякаш няма Батаклан, Ница, летището на Брюксел, влаковете в Мадрид, Сарафово, Кьолн...
  Нищо не каза за тези неща!!!
  Много удобна позиция!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "Кой взима големите решения? В Обединените нации - белите хора, в Световната банка - белите хора, в съда в Хага - белите хора... "

  Ами да, така е. Бялата раса не е по-умна или по-специална, но е по-развита и цивилизована. Макар , че и сред белите има огроомен брой тъпаци и ограничени хора, все пак болшинството не бят глава по 5 пъти на ден и не разчитат на измислени религиозни герои да им оправят живота.

  Накратко - или заебете религията или ще си останете камлари и никога няма да вземате решения в съда, банките и където и да е.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  И в Панорама слушах доста суперлативи за този писател и аха да ида да си купя книгата му. Е, не преди още малко проучване, разбира се. Но проучването стана излишно след това интервю. Ценностната система на този човек е объркана, има от всичко: и завоалирана омраза, и мерене с два аршина, и май явно пресилване, липса на обективност. Много от форумците по-горе са го казали ясно: 1,6,12,21,23,26.

 38. 38 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Илюзия е, че европейските ценности са нещо коренно различно: различни са условията на живот. Откак го няма Саддам Хюсеин младите иракчани слушат западна музика, гледат западни филми."

  Хайде де. Европейските ценности са се формирали с много усилия, кръв и мъки. Не са се самозародили ей така, наготово и за година две. След като Садам го няма защо не се прибере в Ирак да си слуша Ленън и Хендрикс? Европейската цивилизация им виновна за всички беди. Самите те без вина - жертви на петролното хишничество.

 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Бедни ми бедни коментатори(с изключение на 1-2)....-
  Всяко едно изречение от този мъдър човек е самороден бисер. но коя съм аз та да ви поучавам.
  Благодаря на Дневник за публикуването на цялото интервю!

  "- Но границите не са тема на днешния ден, те са философски проблем: в историята на човечеството винаги е имало големи групи хора, които се движат.
  Границите са морален проблем."
  " Но е време да изградим нова, световна култура, основана на разбирането, че всички сме свързани. Трябва поетапно да отворим границите."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  да пресече нелегално границата й като бежанец от режима на Саддам Хюсеин
  =====================================
  Интересно - значи избираш някой лидер неизгоден на Запада и "бягаш" от "режима" му. После Запада се намесва с военна сила и казва - Ами ето, хората "бягат" от режима и ние се борим с "тиранията". Е, съсипваме страната ама "тирана" (разбирай този дето не ни играе по свирката) е свален. Ето например този велик, световен писател, някой си Бласим е "избягал от режима". Излиза че Турция, Афганистан, Пакистан, Йемен, където се стрелят и взривяват всеки ден но имат послушни на американците правителства са велики демокрации, а в Ирак и Сирия имало "режим" и не можело да се живее там. Такива ни ги обяснява великия писател.

 41. 41 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 969 Неутрално

  [quote#10:"Костадин Иванов"]Мда, видиш ли какъв кавалер. Няколко мигранти носили на гръб сакато момиче, а българските граничари го изнасилили.
  Пропаганда. [/quote]
  Пропаганда е МНОГО меко казано. Това с изнасиването не ми се вярва-кой би рискувал здравето и живота си за насилствен секс с негърка, която поне 2-3 дена е нямала минималните хигиенни условия? Нейсе да я отарашиш, за да и краднеш парите/разни скъпоценности. Ама изнасилване...?!? Е, може и да греша, моля коригирайте ме.
  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 42. 42 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ехаа, тези мигранти много човечни. Носили сакато африканско мимиче на гръб. Този ни взе за гълъбчета всичкитв. Четох до там. Надолу няма смисъл. Лъжите му станаха по-големи от носа му.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  [quote#16:"tacheaux"]Всичко започна с преименуването на турците в България в късния етап на социализма у нас. [/quote]

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  ...и проведено най-вероятно по заповед на КГБ с цел българи и турци да се хванат за гушите. Но номерът "Разделяй и владей" не успя у нас.

 44. 44 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мондиана":

  Важното е какво е видял, не как го интерпретира. Ако Иван Вазов и Димитър Димов рекат да описват една и съща сцена, примерно, в планината група въглищари, намокрени от внезапен дъжд, са запалили огън и се сушат и греят. Вазов ще разкаже за гордите възвишения, за свежия дъх на влажна зеленина, за това, как въглищарите си пийват ракийка и весело се шегуват един с друг, при Димов ще е мрачната сивота на гората и мръсната кал на земята, дрипавите и смрадливи въглищари ще се наливат с ракия и ще се псуват и обиждат в грозната провинциална безнадеждност. Което не пречи и на двамата да са убедителни, достоверни и съответно интересни, независимо от различната интерпретация. А тоя Хасан е видял интересни неща.

 45. 45 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#39:"достатъчно"]"- Но границите не са тема на днешния ден, те са философски проблем: в историята на човечеството винаги е имало големи групи хора, които се движат. [/quote]
  Особено интересни в това отношение са онези които се придвижват от Арабския полуостров и стигат до Виена и Поатие. Миролюбиви, философски настроени хора, отдадени на размишление и висши разсъждения за демокрацията. И много допринасят за мира между народите. 7 века стоят в Испания а България 5 века се придвижва на пръв поглед назад, но всъщност във философски план се движи напред.

 46. 46 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#2:"oporna_to4ka"] "Буш е лош и гаден " и отишъл да ги трепе заради петрола?? Пропагандата е опасно нещо ей!!![/quote]

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":
  Я виж ти? Ако не е за нафта, която носи мангизи, за какво друго ги е нападнал Бш? Заради "химическо" оръжие, най-вероятно? Туй ше да е, нема начин. Няма ли да разберете, че вече няма балами на тая земя, бре

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6153 Неутрално

  [quote#34:"eti"]И преди Реджеп беше така .
  Въпрос на човещина е ! [/quote]Ако по вашите вилаети се изсипят няколко милиона християни, тръгнат във всеки град да си строят църкви, взривят тук-там няколко гари и летища, ако жените им тръгнат с голи гърбове и балдъри по чаршиите, ако мъжете им започнат да се гаврят с чаршафосаните ханъми по сокаците, ако започнат да искат навсякъде да се яде свинско и да се пие алкохол, друга песен ще запееш, аркадаш!!!
  Ще има човещина ЙОК!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#46:"Арон"]Заради "химическо" оръжие, най-вероятно? [/quote]
  Нали Колин Пауъл показваше една стъкленица с нещо в ООН и обясняваше че тази бутилчица била доказателство за "престъпленията на тираничния режим". И сега силния и храбър лидер на още по храбрия американски народ Буш щял да му вземе всички стъкленици на Саддам. И да укрепи дългогодишните демократични традиции на иракския народ, който няма и най далечна представа за това какво е "демокрация". И сега ни напред ни назад, само дето Бласим избягал заради стъкленицата.

 49. 49 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Във всички времена, когато са се нарушавали границите е започвала война.
  Границите са поставени с кръв и след поставянето им винаги е настъпвал мир.
  Какъв е този, че да казва да си отворят европейците границите за да си хойкат такива като него където си искат !
  Както болния носи и разпространява зарази, така и робите носят със себе си и разпространяват робството.

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Тази никога няма да ми е равен, защото е роб.
  И неговите деца няма да са равни на моите, защото той ще ги възпита в робство.
  И не ме разбирайте погрешно. Тук не става дума за никакъв расизъм, нито за религия.
  Идвайки тук, те не искат да възпитат децата си, така както ние възпитаваме нашите, те не искат децата им да са част от нашето общество.
  За това не са нищо друго освен нашественици. Напаст, която трябва да бъде прогонена.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 50. 50 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#46:"Арон"]До коментар [#2] от "oporna_to4ka":
  Я виж ти? Ако не е за нафта, която носи мангизи, за какво друго ги е нападнал Бш? Заради "химическо" оръжие, най-вероятно?[/quote]

  Сещаш ли се за войната Иран-Ирак? пак ли Буш баща и син виновни. За подпалените клденци е Кувейт? За Али Химика и кюрдите.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  [quote#43:"deaf"]...и проведено най-вероятно по заповед на КГБ с цел българи и турци да се хванат за гушите. Но номерът "Разделяй и владей" не успя у нас. [/quote]

  Има версия , че тогава КГБ е направил експеримент с нас, за да види какви ще са реакциите при такива насилствени преименувания, защото са имали намерения така да постъпят с народите на СССР. Всички ги правят насилствено руснаци и създават единна "съветска" нация. Малко след това СССР се разпадна. От КГБ сме били третирани като опитни зайчета. Нямаше истинско следствие за това национално престъпление, за да се установи истината и се накажат виновниците.

 52. 52 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#48:"Каишков - Системен нарушител"]само дето Бласим избягал заради стъкленицата.[/quote]
  Че Хасан е избягал зарди диктаторския режим на Саддам, е повече от ясно. Никой не спори, че в Близкия Изток влстта се държи обикновено от диктатори. Но пък некои от тях са "добри", щото са от наште, а другите, които не ни се подчиняват, с лоши. И именно на такива спретваме "внос от революцийки". какво от това, че загиват хиляди и хиляди невинни хора? За урок на другите.

 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6153 Неутрално

  [quote#36:"dgd"]Кой взима големите решения? В Обединените нации - белите хора, в Световната банка - белите хора, в съда в Хага - белите хора... "
  Ами да, така е. Бялата раса не е по-умна или по-специална, но е по-развита и цивилизована. Макар , че и сред белите има огроомен брой тъпаци и ограничени хора, все пак болшинството не бят глава по 5 пъти на ден и не разчитат на измислени религиозни герои да им оправят живота. [/quote]Въпросният писател също е от европидната раса, наричана "бяла".
  Мюсюлманите да не се изкарат от африканската раса? Какъвто е президентът на САЩ, например?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#21] от "БМЗ":

  И на мен ми направи впечатление. Говори а ла македонски историчар. Ще се окаже, че арабите са построли египетските пирамиди, пък ние да не сме и чули.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  [quote#44:"usero"]Важното е какво е видял, не как го интерпретира. [/quote]

  До коментар [#44] от "usero":

  Еми то е същото! Ти да не мислиш,че окото е абсолютно безпристрастно?! Все пак важни са и фактите. (С уточнението,че няма факти сами по себе си.) И точно там той се "дъни",тоест лъже за фактите. За изнасилването например,или каква е реалната причина да бяга от Ирак.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  [quote#52:"Арон"]Но пък некои от тях са "добри", щото са от наште, а другите, които не ни се подчиняват, с лоши[/quote]

  Например Асад е от наште и за това е добър. Трябва с цената на разрушаване на държавата му да го запазим на власт.

 57. 57 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#44] от "usero":

  Вярно е, но е личен избор кое от двете да се чете. Аз лично ще предпочета някакъв трети опис.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 58. 58 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#56:"tacheaux"]Например Асад е от наште и за това е добър. [/quote]
  Какъвто и да е той е избран с легитимни избори, установени от законите на страната му. Както Тръмп, Меркел и Си Цзинпин. Ама последния не им стиска да го обявят за "диктатор". А например Порошенко който дойде на власт с преврат е обявен за "демократ". Той не е диктатор ама изобщо.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  [quote#58:"Каишков - Системен нарушител"] Порошенко който дойде на власт с преврат[/quote]

  Порошенко дойде на власт след проведени избори , признати за легитимни от демократичния свят.

  [quote#58:"Каишков - Системен нарушител"]Какъвто и да е Асад е избран с легитимни избори,[/quote]

  Разбира се. Тодор Живков също го избирахме 35 години с 99.99% от имащите право на глас в България.

 60. 60 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#53:"Незнайко в Слънчевия град"]Въпросният писател също е от европидната раса, наричана "бяла".
  Мюсюлманите да не се изкарат от африканската раса? Какъвто е президентът на САЩ, например?
  [/quote]
  А на ООН е от жълтата. Която, между другото, не се вайка от това, че белите хора вземали решенията вместо тях. Предшественикът му беше черен, а неговият предшественик даже арабин.

 61. 61 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#59:"tacheaux"]Разбира се. Тодор Живков също го избирахме 35 години с 99.99% от имащите право на глас в България.[/quote]
  И лошо ли беше? Сега ще се изтрепят кой да прибере парите от "Европата". Наричат го "преговори за съставяне на правителство".

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  друга песен ще запееш, аркадаш!!!
  ==========
  Аз слушам всякаква музика !
  А за църквите , мога да ти гарантирам ,че в държавата в която живея има повече църкви и синагоги отколкото там където си ти !
  За голите гърбове , също !
  На 500 метра от мен има маркет , продаващ свинско във всякакъв вид. ....
  Друго да питаш ?
  До коментар [#47] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Bukalemun
 63. 63 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Този е сякъл четири пъти държавната ни граница и разказва за това с такава лекота, все едно минава у тях си от банята в тоалетната.
  И щом толкова пъти се е връщал отново, явно или лъже за насилието, или пък му е харесало.

  Не ща да влизам у затвора!
 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1464 Любопитно

  Подредиха ни на земята и половин час ни ритаха, смеейки се, сякаш е някакво забавление. После ни накараха да влезем в ледената вода.
  **********************

  Значи, ритали те половин час, после те вкарали в ледена вода... и си още жив, за да го разкажеш? Хайде, стига дивотии. То, вярно, че има наивни хора, ама на това само някой полезен идиот може да повярва.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Единия път бяхме с нигерийско момиче, тя имаше затруднения с ходенето, затова я носехме. Аз, един нигериец и един афганистанец. Заловиха ни и българските гранични полицаи я изнасилиха.
  ***************************

  А това просто минава всички граници! То бива лъжи и измислици, ама това...
  Дневник, не разбирам мазохизма, с който вече втори ден пускате тези гнусни лъжи и инсинуации. Поне вие би трябвало да знаете, че такива тежки обвинения не могат да се пускат без доказателства, без потвърждение от поне още една страна. Явно е, че въпросният "писател" си рекламира "книгите", щото знае, че именно такива гадости продават най-добре, ама виновни са тези, дето му се вързват и разпространяват думите му.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3606 Весело

  Този с охота изкарва всички мюсюлмани, като някакви жертви на кръстоносците,
  =========
  Тук буквално си се изпуснал от гняв !
  От 5 ти век е почнала цялата бъркотия , от онзи човекомразец Орбан , дето е лъгал за Ерусалим ,че са убивали християните !
  А истината е , че и трите религии там са живеели в мир и разбирателство.
  До коментар [#35] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Bukalemun
 67. 67 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 789 Неутрално  До коментар [#65] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Това въобще не е фалшива новина Вярвай ми ! 68. 68 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#49:"gemeto"]Във всички времена, когато са се нарушавали границите е започвала война. [/quote]
  Границите отпадат сами,когато хората от двете страни станат еднакви като ценности.
  Дотогава границата е гаранция за защита и ненамеса.
  Всичко,касаещо границите, е дефинирано точно:кои са бежанци от война и докъде са бежанци,техните права НО и задължения,и кога напускат страната-домакин.Визи за туризъм.Разрешение за работа,ако няма желаещи местни.
  Погазването на правилата поражда расизъм като защитна реакция на местните.
  Хасан вика да им даваме визи за идват за по 5-6 месеца.Кои бе,Хасане?Африка,Близък Изток,а може и подтиснатите племена от бившия СССР,мексиканци,индианци и всички с недостатъчни заплати.Къде ще ги поберем?Кой ще ги храни?Тези,на които парите недостигат,без помощи ще се превърнат в криминалитет.И какво-само ще се пазим,въоръжаваме и чистим след вас?Ще живеем за да ви интегрираме?А какво ще кажеш да се върнете в страните си и да направите живота такъв,какъвто си го искате.Мазен лъжлив арабин.

 69. 69 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1129 Весело

  До коментар [#21] от "БМЗ":Донякъде е прав.Обаче се прави на ударен и не смее,да признае,че Корените на европейските ценности са наистина източни,но не гръцки,или арабски.Подхранени са от една книжка която се нарича Библия с произход деклариран географски район- Made in Israel.

 70. 70 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мондиана":

  ами аз знам много за превода на книгата му на български, и я имам. за жалост, не очаквах такова интервю.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 71. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#66:"eti"]А истината е , че и трите религии там са живеели в мир и разбирателство. [/quote]

  pax islamica му се вика, да. затова и халифатът не признава понятието "тероризъм" - защото правото на терор там се упражнява от халифа или султана.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 72. 72 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#69] от "Sabbath":

  Ценностите на християнството и исляма са почти диаметрално противоположни. Дори се предполага, че исляма е замислен и осъществен като анти-теза на християнството.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 73. 73 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#64:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Значи, ритали те половин час, после те вкарали в ледена вода... и си още жив, за да го разкажеш? [/quote]
  Остави това, че е останал жив, то не е толко интересно, но факта, че още три пъти го е повторил никак не се вързва.
  И от какво е бягал ? От братска, мюсюлманска Турция ли ?
  Какво не и харесват на нея ?
  А, ясно - при турците има бачкане и няма социалка.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 74. 74 Профил на stayin
  stayin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  интересни са повечето коментари; ... наистина не може да чувате само неща, които ви харесват; или пък неща, които валидират чувството ви на превъзходство;
  ... пораснете малко; уж се пишете образовани демократи (нали четете Дневник) - не всичко, което не ви е по вкуса е пропаганда; пък дори и да е, покажете добър вкус, като оборите аргументите интелигентно, а не с обидни умалителни като "Хасанчо";
  да, съжалявам, че трябва да го признаете, но този Хасанчо е доста, доста талантлив - е, разбира се , не колкото вас!; и този Хасанчо е бягал от хора, които са го преследвали, защото е изразявал опасно мнение; е разбира се, не е толкова смел, колкто вас - да изказвате, опасни, антипропагандни мнения в Дневник...
  а и за неразбралите: вие наистина ли четете коментара му за секс-пътуванията, като че той самият иска да ги прави? вие наистина?... интерпретативните ви умения са жалки;
  относно виждането на Хасанчо за зародиша на събитията в Близкия Изток - има дълга хуманитарна традиция в този интерпретативен дух; да, тя е лява, но все пак е резултат от сериозен набор изследвания и анализи- запознайте се (Бласим не казва нищо революционно тук) и запазете правото си да не се съгласите интелигентно;

 75. 75 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма какво да се чудим на тази демагогия, с която ни заливат от икномедия ад. Хората просто си заработват гранта, защото три милина са си три милиона! Догодина периодът на гранта свършва- тогава, ако тези които дават парите не са доволни, ще спрат парите и може да видим промяна в редакционната политика:

  http://www.americaforbulgaria.org/grants/view/2gwCxLQz

  Пока я ходить умею, Пока я глядеть умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд.
 76. 76 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  [quote#66:"eti"]От 5 ти век е почнала цялата бъркотия , от онзи човекомразец Орбан , дето е лъгал за Ерусалим ,че са убивали християните ![/quote]Може би имаш предвид 11-ти век или броиш по Хиджра?
  Иначе си прав, проблемите на Европа през мрачното средновековие идват от прекомерното занимаване с религия. По това време арабският свят е в апогея си, защото там се занимават с наука, а не с религия. Днес нещата са обърнати, така че не се чудете откъде ви идват бедите.

 77. 77 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 969 Неутрално

  [quote#74:"stayin"]а и за неразбралите: вие наистина ли четете коментара му за секс-пътуванията, като че той самият иска да ги прави? вие наистина?... интерпретативните ви умения са жалки; [/quote]
  Признавам си без бой че имам нулеви интерпретативни умения относно неговите секс'пътувания Както и че не разбирам точно разликата между "европейските и капиталистическите ценности"!

  Да попитам, плахо, ТИ как интерпретираш това? Че някой льош "бял" човек (евреЙн, по всяка вероятност) може да му постави зареден пищоф на корема и да му
  заповяда: ПЪТУВАЙ НА СЕКС'ЕКСКУРЗИЯ В АЗИЯ ОR ELSE?!? И него това го тревожи?!? Този четвъртократен престъпник, преминаващ 4 пъти незаконно границата на България, ритан пол'вин час и после топен в ледена вода, ама оживял да го изцвъка пред Дневник?!?
  До коментар [#74] от "stayin":


  До коментар [#74] от "stayin":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7824 Неутрално

  Правилно е казал Хегел, че битието определя съзнанието.

 79. 79 Профил на stayin
  stayin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "Мойше! Толкоз!!!":


  имах предвид, че изказването:
  "
  Границите са морален проблем. Тук често говорим за ценностите, с които се гордеем, но трябва да се запитаме те европейски ли са или капиталистически? Днес имам "бял" паспорт и мога да пресека всички граници. Да се снимам с бедните в Нигерия, да пътувам до Азия за секс с красиво младо момиче."

  със сигурност може да се интерпретира по-добре от това например:

  "доста ме разочарова Бласим с това интервю, май някои хора по-добре да не дават интервюта. щял да пътува до азия за "секс с красиво момиче". аха, значи, ще консумира експлоатацията и дискриминацията на изток, която иначе осъжда. за изтока, арабската философия, християнството и европейската цивилизация - но комент. ", както е направил един читател (имаше още няколко опита за четене с разбиране, увенчани с подобен успех)
  ...
  Бласим използва сарказъм тук и прави прави горчиво морално оценъчно съждение за начина на живот в развития свят; ако си живял и малко по-назапад от Калотина, някак си интуитивно ще знаеш за какво говори Бласим;

 80. 80 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 969 Неутрално

  [quote#79:"stayin"]имах предвид, че изказването:
  "
  ...
  ...
  със сигурност може да се интерпретира по-добре от това например: [/quote]
  Вече си признах без бой че бая неща в неговите изказвания ми се виждат от меко казано странни, други пладнешки лъжи/комполация от преразкази трета ръка смесени с буйна ориенталска фантазия, трети-демострация на невежество и изопачаване на неоспорими исторически факти.

  Моля те дай твойто компетентно мнение и ерудирана, аргументирана интерпретация, на следните примери:

  1. Каква ТОЧНО е разликата между "европейски" и "капиталистически" ценности"?

  2. Какъв му е моралния проблем че с "бял" паспорт може
  [quote#79:"stayin"]да пътува до Азия за секс с красиво младо момиче (или момче де)." [/quote]

  [quote#79:"stayin"]да пътувам до Азия за секс с красиво младо момиче.[/quote]

  Страх го е че някой ще му опре зареден пищоф на корема и ще му заповяда "ИДИ ЗА СЕКС В АЗИЯ OR ELSE!!!" ?!?

  3. Ти как би интерпретирал следното му твърдение:

  [quote#0:"статията"]Гръцката философия е източна философия, повлияна силно от арабската, християнството го е донесъл Павел, един бежанец от Близкия изток[/quote]

  Нейсе ако беше македонец, всички вече знаят че първият макодонец бил Адам, и всички хора на зземята са потомци на този македонец. Обаче май и в неговото "даскало за писатели" са ги учили че арабската философия е първата в света, и като такава е повлияла на гръцката. Без значение за якото несъвпадение на временатаотносно кога са се появили арабите, па после създали арабската философия, която пък силно повлияла на гръцката философия. Това върви за моабет в кафене на надрусани...индивиди, не за интервю в Дневник(според мен де)


  До коментар [#79] от "stayin":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 81. 81 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#75] от "Йосиф Давыдович":

  Благодаря. Изясни ми се причината за много от статиите.Все пак не случайно групата се казва"Капитал".

 82. 82 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#74:"stayin"]вие наистина ли четете коментара му за секс-пътуванията, като че той самият иска да ги прави?[/quote]

  да, четем ги като полет на личната му фантазия, именно заради "интерпретативните ни умения" (това пък ако някой ми каже как се мери, ще го призная, може би доживяхме да срещнем човек, който може да ги обективизира). иначе нямаше да употреби този нескопосен и вулгарен пример. щеше да каже - "сега е възможно с "бял" паспорт (що за израз?) да пътуваме за туризъм в далечна азия, без да го схващаме като нещо велико", например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 83. 83 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#80:"Мойше! Толкоз!!!"]Обаче май и в неговото "даскало за писатели" са ги учили че арабската философия е първата в света, и като такава е повлияла на гръцката.[/quote]

  аз затова и казах, че тоя пасаж от интервюто просто не подлежи на коментар. няма една дума, за която може да се хване човек откъм достоверност. а пък примерът с ап. Павел като "бежанец" беше просто продукт неграмотност. римският гражданин Павел - "бежанец" в собствената си империя? ало?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 84. 84 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#79:"stayin"]доста ме разочарова Бласим с това интервю, май някои хора по-добре да не дават интервюта. щял да пътува до азия за "секс с красиво момиче". аха, значи, ще консумира експлоатацията и дискриминацията на изток, която иначе осъжда. за изтока, арабската философия, християнството и европейската цивилизация - но комент. ",[/quote]

  Бласим прави несръчен опит за социална критика към система, която го подслонява, и от която се ползва с пълни шепи, използва вулгарен пример за артикулация на фантазиите си, прави изключително нескопосно противопостояване на "европейски" и "капиталистически" ценности, прави страшно груби фактологически и исторически грешки с изказванията си относно философията - арабската, античната и християнската - и на всичко това, да повярвам, че е замаскирано зад "горчив сарказъм"? е, само един гол такъв - ако въобще го има - не стига. съжалявам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 85. 85 Профил на stayin
  stayin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мойше! Толкоз!!!":

  благодаря ти разговора; мисля, че прекалено много място заемаме ние; все пак дължа ти отговор на трите въпроса:
  1. според мен разликата е огромна (с уговорката, че европейски ценности е спорно понятие изобщо); дори парадигматична - т.е. две съвършено различни неща са това; с най-прости думи (за нивото на дневник и капитал, защото разбрахме, че хората тук разбират главно от буквализми): може да си европеец и да живееш според нравите и порядките, но да нямаш "капиталистичски" ценности, убеждения и "практики" ; както и обратно - не е задължително да си европеец, за да си практикуващ капиталист ; много често, дори двете (европейски и капиталистически ценности) могат да се приемат за противоположнисти;
  2. питай него - всеки има право да следва изповядва дадена ценностна система; предполагам, че има доста хора, които не одобряват промискуитетно поведение, още повече хора не одобряват проституцията и т.н.; нищо скандално не виждам в това човек да прави оценъчни съждения; аз споделям донякъде отчаянието от общество, за което Тайланд е само бардак, а Еразъм (Ротердамски) е само студентска програма, например ; стана пак малко абстрактно, извинявай, продължавам нататък;
  3. по една случайност съм следвах философия в СУ преди да ми писне и не отидох следвам икономика в Англия (може би заради икономичското си образование от време на време хвърлям поглед на капитал и дневник): твърдението му е интересно; донякъде има основание; заслужава си човек да проучи малко и да се съгласи или да не се съгласи но отново, не виждам нищо скандално в изказването; но като цяло заслугата на арабската култура за развитието на западната курлура е безпорна; през Средновековието особено; има доста популярен материал за това - проучи, ако ти е интересно
  отново благодаря ти за разговора; надявам се, разбираш, че не се заяждам; просто мисля, че за всички нас ще е по-добре, ако не се правим на ощипани и обидени всеки пък, когато някой каже нещо, което не ни харесва;

 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#85:"stayin"]но като цяло заслугата на арабската култура за развитието на западната курлура е безпорна; през Средновековието особено; има доста популярен материал за това [/quote]

  не зная каква философия в СУ сте учил и доколко, но съждението, че "гръцката философия е източна философия, повлияна от арабската" е пълна историческа глупост. точно обратното е - онова, което се нарича "арабска философия" (ограничен на брой автори, предимно разни като ал-Кинди, ал-Фараби, Ибн Сина (Авицена) и Ибн Рушд (Авероес) и пр., смесица от перипатетизъм и неоплатонизъм, сиреч, онова малцинство измежду арабите и мюсюлманите, с незначително влияние върху собственоарабските и собственомюсюлманските среди) - и чрез която често античната се пренася на запад - е именно арабската рецепция на античната. не обратното.

  иначе, не е лошо човек да обяви някой за тесногръд и с "ниски интепретативни умения". ако тези "интепретативни умения" обаче се изразят в произволни съждения, наистина по-добре да ги нямаме...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Западната цивилизация е с гръцко-римски корени и либерално капиталистическо настояще. Като нито едно от двете не идва от близкия или далечен изток. На който не му харесва обратно вкъщи.

 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#85:"stayin"]дори парадигматична - т.е. две съвършено различни неща са това;[/quote]

  може и да е "парадигмална" разликата, но това са две несводими понятия, ерго не подлежат на противопоставяне. биха подлежали, ако беше "европейски" и "неевропейски" (класическа понятийна опозиция). т.е. не са от една и съща плоскост. все едно да кажа "сега, какви ценности изповядваме - български или социалдемократически?". затова е Бласим е омешал понятията одма, в което изкуствено се противопоставят "европейски" и "капиталистически"...но човекът е писател, не е философ или историк. но пък това не му пречи да коментира. свят широк, хора всякакви. но пък сега няма да посегна към книгата му, която от дълго време ми стои на рафта.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Трябва поетапно да отворим границите. Защото какво ще кажем на климатичните бежанци, които скоро ще побегнат от потъналите си родини?
  =========================================
  Е, сега вече и климатични бежанци ще ни се натресат! А не бягат ли от пренаселените си държави, чиито ресурси не могат да изхранват такава популация? Откъде накъде европейците с по 1-2 деца да изхранват тези от развиващите се страни с по 5-6, че и повече?
  А историята с нигерийското момиче за втори път ни я пробутвате. Значи, някой ще бяга от Нигерия към Западна Европа и за по-пряко ще мине през Турция? Не е лошо като се приказват някои неща да се погледне и картата. Навлеците в България са предимно от Азия.

 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4678 Любопитно

  Интересно интервю, мъдър автор...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ""Затова казвам на финландците - вместо да изпитвате вина, издайте на хората временни визи.""

  В крайна сметка Баласим е постигнал желанието си да намери Ел Дорадо въпреки трудностите. Това е право на всеки човек. Какво иска ли? Включването на зелена вълна от световари с цел безпрепятсвено и комфортно преселение защото, "Границите са морален проблем""
  Какъв ли "морален проблем" биха имали пакистанци, индийци или китайци ако пробват ето това: "винаги е имало големи групи хора, които се движат"/ в посока петролните арабски полета.

 92. 92 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Цялото интервю е пропито с "мъдри" послания от типа: тези, които живеят по-добре от мен са длъжни да ми помогнат ... граници не трябва да има, защото ми пречат да ходя където си искам ... Този Хасан добре е схванал основите на маркетинга - предлага това, което най-много се търси в момента.

 93. 93 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Бежанците иикономическите мигранти трябва да спазват правилата и реда, в държавите,които са ги приютили и които им дават по 2000 евро на човек ,както е в момента в западна Европа.

 94. 94 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#77] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Всъщност, всички се концентрирахме върху лъжите му за България. А той охотно разправя как всички граничари / Чети Ети/, включително турските, ги измъчвали.

  "Както и да е, на всички граници има изтезания. Турците, унгарците, сърбите също те мъчат, когато те хванат в нощта."
  Така този анимационен герой оцеля след мъченията и по христи....опс, по мюсюлмански прости на всички.


  Еретик
 95. 95 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#41:"Мойше! Толкоз!!!"]Това с изнасиването не ми се вярва-кой би рискувал здравето и живота си за насилствен секс с негърка, която поне 2-3 дена е нямала минималните хигиенни условия? [/quote]
  И при опасност да пипне спин...

 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5574 Неутрално

  Човекът доста е страдал и все още има гняв в сърцето си. Помъдряването идва след гнева ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 97. 97 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#74] от "stayin":

  Говорите за мотиви. Никъде в интервюто си, Хасан не обясни мотивите си, защо толкова пъти се и опитвал да премине българската граница и да разкаже какви са били мотивите на нигерийката и нигериеца, които уж били с него. Защо не сподели своите мотив да отиде чак в студена северна Финландия, а не в толкова близката до него като разстояние и цивилизационни възгледи, и топла и много по-богата СА. Какви са му мотивите да избяга, а да не се бори в родината си, защитавайки своите възгледи. Смятам и че в своите коментари, подавляващото мнозинство от съфорумниците са изложили своите мотиви, защо не приемат неговите възгледи.

 98. 98 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Всички индийци в рамките на Британската общност, които са се заселили през 18-19 век в Англия са умрели от рахит (тежък дефицит на витамин Д). На хората с тъмна кожа им трябва повече слънце за да образуват в кожата си абсолютно необходимия за техния живот витамин Д. От друга страна хората с бяла кожа, ако излагат продължително кожата си на ултравиолетово облъчване имат тридесет пъти по- голяма вероятност от чернокожите да развият рак на кожата. Черните трябва да се пекат по- продължително време на слънце, не за тен, а за витамин Д. Така са се формирали расите. Днес медицината позволява и на чернокожи да живеят на север, но това е противоестествено.Така че всеки да си наляга парцалите там, където се е родил. От друга страна няма как да се радваме на ПРИШЪЛЦИТЕ. Няма как да допуснем някой да се настани на трапезата ни, която сме сложили след нашия тежък изнурителен вековен труд, трудът на нашите деди и прадеди. Не ги искаме така, както не ни искаха и те преди, по онова време, за което говори "писателят". Те ни приемаха там САМО СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕ НА "ЗЕЛЕНА КАРТА". "ЗЕЛЕНАТА КАРТА", означаваше че на другия ден след пристигането, трябваше да се залавяме с тежък, изнурителен труд, понякога до 18 часа в денонощието. Днес идват при нас и хоп: 3 х на ден храна, отопление, подслон, джобни пари, а те само рушат и ни замерят с камъни....

 99. 99 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Исус Христос е Бог! Той не е евреин, нито източен човек. Християнството не е дошло от изток, нито от арабския свят. Мюсюлманите не признават Исус Христос за Бог, а само за проповедник, месия, подобен на техния Мохамед. Те не признават "Светото зачатие" и други постулати в нашата Християнска религия. Християнството няма нищо общо с езическите религии от Гърция, Китай, Индия и мюсюлманството. Затова Европа е общност на държави изповядващи обща Християнска религия, имат еднакви културни разбирания, обичаи и традиции. Затова мястото на Русия и Украйна е в обединена Европа е не в някакъв абсурден "евразийски съюз". Затова мюсюлманите, които имат различни разбирания за света, различна мода, култура и обичаи трябва да си живеят в тяхната общност. Няма нужда да се дразним едни други.

 100. 100 Профил на stayin
  stayin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "abdelhaqq":

  точно това "пренасяне" имах предвид и аз; арабската рецепция на античната философия (затова говорех за Средновековието, когато почти цялата антична мисъл е забравена в Европа); не е малко нали? в историята няма "ако", но щяхме ли да имаме Аристотел днес, ако нямаше Авицена? какъв щеше да е Ренесансът без влиянието на арабската култура и наука (най-малкото като проводници на античното знание, без да говороим за собствено арабските достижения в математиката, химията, медицината, астрономията и прочие).
  Мисля, че в крайна сметка си заслужава да се мисли как всъщност различните култури в различните исторически епохи съ-жителстват и се движат напред заедно; това е широкото послание на Бласим тук; независимо от фактологичните подробности; затова и казах, че за твърденията му за Античността не мога да се застъпя изцяло - най-малкото трябва да разгърна отново книгите по антична философия; важно е обаче да се чете в широк, хуманитаристичен дух; спомням си още дебатите - "възможен" ли е културният скок на самостоятелното "възникване" на един съвършено нов исторически феномен като философията; нас ни учеха: по-скоро да; сиреч, всичко започва с Талес не знам; Бласим сигурно са го учили друго; или може би просто аз не съм фен на европоцентричната нишка в хуманитаристиката; във всеки случай, бъди сигурен: всеки си се прибира у дома със своите си разбирания; и ти, и аз, и Бласим

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK