Адв. Мария Петрова: Касата не проумява, че зад сметките за хепатит С стоят човешки съдби

Адв. Мария Петрова: Касата не проумява, че зад сметките за хепатит С стоят човешки съдби

© Мира Мирчева, Личен архивВчера Националната здравноосигурителна каса публикува критерии за "икономическа целесъобразност" на отпускането на скъпа безинтерферонова терапия за болните от хепатит С. Накратко, за да пести пари, Надзорният съвет на касата е решил, че няма да плаща лечението на пациенти, при които "се очаква ниска продължителност на живота" заради странични заболявания или употреба на алкохол. А на кой колко му остава да живее, според новите правила ще решават не лекари, а чиновниците в институцията.


Пациентски организации и специалисти скочиха срещу дискриминационните нови критерии и планират още утре да внесат жалба си във Върховния административен съд. По казуса "Дневник" говори с един от авторите на жалбата и един от малкото тесни специалисти в България по медицинско право - адвокат Мария Петрова.


Петрова е завършила "Хуманна медицина", "Право" и "Здравен мениджмънт" в София, основател е на първата кантора по медицинско право в България, била е здравен експерт в институцията на омбудсмана по времето на Константин Пенчев и от миналата година е изпълнителен директор на Европейския институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве. Работи тясно с пациентските организации в България и приема битките си лично.
Адвокат Петрова, какво представлява решението на здравната каса?


- Преди няколко дни разбрахме за новите изисквания за лечение на хроничен вирусен хепатит при лица над 18 години. Знаете, че преди около две години, стана медицинска революция – излязоха медикаменти, които вече гарантират пълно излекуване на пациентите с хепатит С. Това е изключително тежко заболяване. То влошава много качеството на живот, но отделно от това в обществото съществува погрешното разбиране, че пациентите с хепатит са някакво трето качество хора и са си заслужили страданието. Така че те се налага да се борят на два фронта - и със стигмата в обществото, и за да получат качествено здравеопазване.


Като прочетох критериите, в първия момент помислих, че има някакво недоразумение. В Приложение 1 се определят условията за това кой как ще се лекува и там под точка "в", има два критерия, които на практика изключват всеки един от пациентите с хепатит С. Те са и безкрайно неясни.


Първият е, че се изключват пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живота. Това е крайно нелепо, защото никой не може да оцени продължителност на живота поради каквото и да е обстоятелство. Няма ясни такива критерии, просто не съществуват. Пази боже, ако утре те блъсне кола... Никой от нас не знае колко ще живее. Стряскащо е и че този критерий ще се оценява не от лекари, а от комисия, чиято мисия е да пести пари на касата.


Втората недомислица – това, че се изключват пациенти, от които се очаква ниска степен на придържане към терапията. Аз си давам сметка, че терапията е скъпа и е безсмислено да се дава на хора, които няма наистина да се възползват, но пак опираме до въпроса какъв е критерият - по какво следим дали един човек е "надежден" за да получава терапията, или не?


Описано е също, че лекарствата не се полагат, ако някой злоупотребява с алкохол или наркотични вещества и това е консултирано с психиатрична клиника и лекар. Но трябва да има някакъв минимален период за оценка, защото тази терапия продължава определено време – около 6 месеца.


Какво ще предприемат пациентските организации срещу критериите?


- В момента с адвокат Елмира Исмаил подготвяме жалба до Върховния административен съд, защото тези критерии са одобрени с решение на Надзорния съвет на касата и подлежат на обжалване. С колеги от пациентски организации сме изключително притеснени. Защото хепатит С не е проблем само на пациентите, но и на цялото общество - той се разпространява сравнително лесно и незабележимо, води до тежки увреждания и лошо качество на живот.


На фона на това ние имаме възможността напълно да излекуваме тези хора, но им поставяме пречки. Да, срещу много пари, които ще дадем в момента, но ако оставим болестта им да се развива, ще се появят всякакви други увреждания и ние пак ще се грижим за тях, само че с много повече средства и по-дългосрочно. И никой не мисли за качеството на живот на тези хора и идеята че могат да бъдат здрави само след шест месеца или дори по-малко, а алтернативата е да са обречени до края на живота си.


Пациентите с хепатит С, които подлежат на тази безинтерферонова терапия не са толкова много, че държавата да не може да си го позволи. Още повече това са работещи, активни, здравноосигурени хора. По-добре ли е да ги вкараме всичките по ТЕЛК-ове и да ги държим болни, като ги лекуваме на час по лъжичка, или да инвестираме сега и болестта им да изчезне?


Знаете ли колко човека в България биха могли да се възползват от терапията? Изчисленията на касата показват, че за тази година ще може да обхване около 650 човека.


- Нямам точна бройка. Лечението наистина е скъпо, цената на медикаментите варира между 40 и 80 хиляди лева за курса на лечение на един човек. Но предвид това какво се случва в здравеопазването и колко пари се хабят за какво ли не – пръстови отпечатъци и подобни, които не се отразяват ефективно нито като социален феномен, нито икономически, тогава защо решаваме да обречем на страдание и смърт точно тези пациенти.


Днес ще са болните от хепатит С, утре хората с множествена склероза, след това онкоболните, и така или иначе министерството вече е низвергнало хората с редки заболявания. И понеже не виждаме логика в това – нито житейска, нито медицинска, нито социална, единственият начин да се преборим с тази несправедливост е да вярваме и да разчитаме на съда.


Ако данните са верни, говорим за около 650 човека, които са застрашени да останат без лечение. Те ако след това тръгнат да съдят държавата, ще платим много повече разноски, отколкото за лечението им. Голяма част от тях биха могли да отидат да се лекуват в чужбина, ако отговарят на критериите на която и да е европейска държава, предлагаща това лечение, и след това да осъдят касата да плати направените разноски, и почти сигурно ще спечелят тези дела. Но преди това - нима не са ни важни 650 човека?


През август десетки болни от хепатит С и близките им протестираха пред сградата на здравната каса, защото обещаното им иновативно лечение се бавеше. Тогава около 200 човека вече бяха получили протоколите си, но за одобрение чакаха още над 440.

© "ХепАктив"

През август десетки болни от хепатит С и близките им протестираха пред сградата на здравната каса, защото обещаното им иновативно лечение се бавеше. Тогава около 200 човека вече бяха получили протоколите си, но за одобрение чакаха още над 440.


Как точно се променят критериите, какви са били досега?


- Досега правилата в медицинската част бяха сходни, но новите критерии са икономически, а не медицински. Освен това безинтерфероновите медикаменти са три и в новите правила единият не е показан за пациенти с бъбречна недостатъчност и така, ако има пациент с такава недостатъчност, той автоматично е изключен.


Националните консултанти излязоха със становище, че това е недопустимо, но касата продължава упорито да настоява за това, което са приели в надзора. Така че битката в съда остава единствената ни възможност, защото очевидно с кръгли маси, срещи, консултации, становища и убеждения не успяваме да направим най-доброто за пациентите.


Съдът може да отмени решението на Надзорния съвет и да започне да се работи по нови критерии. Нещо подобно се случи и когато опитаха да разделят пакетите на основен и допълнителен и когато съдът каза, че няма ясни критерии, по които става това разделение, нарушавайки правата на здравноосигурените граждани. И тук безспорно става въпрос за нарушаване на пациентските права.


Според здравната каса промяната не е нищо особено.


- Точно така, касата излезе със становище, че нищо не се е променило и защо била тази истерия. Но в тяхното становище между редовете се чете, че нищо не се е променило по медицинските критерии, обаче въвеждат съвсем нови други критерии, които са на чисто икономическа обосновка.


Нямаше да е лошо, ако първо, те не звучаха толкова цинично, и второ – ако имаше вече разработена някаква формула, която да каже наистина в какви случаи ще се получи ефективно лечение. Защото като отговорен гражданин аз си давам сметка, че това са нашите пари, които ние даваме за здравно осигуряване и безспорно аз също не бих искала те да се разходват за неща, от които няма да има полза. Но за да кажа, че няма да има полза, аз трябва да се аргументирам и то солидно, а не просто да го пусна така, както направи касата.


Критериите противоречат ли на Конституцията, Закона за здравето или друг нормативен акт?


- Конституцията гарантира здравното осигуряване при условия и ред определени в закони, те от своя страна препращат към нормативни актове с по-нисък ранг. Така заложените критерии, които също са подзаконов нормативен акт не могат обективно да "разграничат" кой колко ще живее. В такъв смисъл, можем да кажем, че - да, противоречи, защото не може да осъществи заложената в конституцията цел.


Законът за здравето гарантира своевременна, достъпна и качествена медицинска помощ на всички граждани. Поставяйки подобни неясни критерии, реално се нарушава и това правило.


Смяната на парадигмата за разпределение на парите от медицински към икономически критерии прецедент ли е?


- За съжаление не. За хепатит С е за пръв път защото и терапията е изключително нова. Но имахме подобни казуси също и с пациентите с ревматоиден артрит, и постоянно с пациентите с множествена склероза.


Касата продължава да третира хората не като субекти, като живи същества, а като някакви обекти, които фигурират на едни листа и не може да възприеме, че зад тази хартия се крият хора с техните съдби, желания, чувства и страдания. Разбирам, че гоним икономическа ефективност, защото не можем да си позволим да влагаме пари във всичко, но ако изключваме лечението на някой, нека да не е по критерия колко дълго ще живее. Защото по същия начин утре може да се реши, че не е изгодно повече да се плаща лечението на онкоболните, тъй като при този тип заболявания има висока смъртност. Давате си сметка колко е абсурдно, нали?


Какъв критерий би бил адекватен в случая?


- Адекватно би било ако вземем достатъчно добри медицински проучвания и критериите да са разработени спрямо трите медикамента, да дават възможност на чисто медицинска база да се оцени състоянието на пациентите. И не толкова да сме повлияни от икономическия фактор и кое би било най-евтино, а да разделим пациентите на групи и да преценим за всяка от групите кое лекарство е най-подходящо и за какъв период.


Пак подчертавам, че говорим за медикаменти, които като краен резултат гарантират излекуване. Ако ние излекуваме тези пациенти, ще спестим много повече пари в бъдещето, защото те повече няма да са в тежест на социалната ни система.


Съдът произнасял ли се е по подобни казуси и в чия полза?


- Да, преборвали сме се, включително за пациентите с ревматоиден артрит и множествена склероза. Въпреки че и в двете заболявания не става дума за пълно излекуване както при хепатита, там също болните са изправени пред много трудности. Успяхме да променим критериите и дадохме по-широк достъп на хора за лечение с по-модерни и иновативни терапии, платени от касата, защото иначе са непосилни за един човек.


Разчитаме вече на опита, който имаме, и на това че все пак сме правова държава и искрено надявайки се, че в съда някой ще приеме тези хора не просто като хартия, а като живи същества, се обръщаме там като последна възможност. Освен че това ми е работата, аз приемам тези битки и като кауза, защото знам, че зад сметките стоят хора. Като адвокат съм длъжна да потърся всички правни възможности за справедливост и да се борим с тези неща, а не да се примиряваме. И освен това като лекар не мога да допусна подобно нехуманно третиране.


В какви срокове може да стане обжалването и решението на съда? На 16 януари така или иначе ще влязат в сила тези нови правила – какво ще означава това?


- Още утре с адвокат Исмаил ще се постараем да пуснем жалбата и след това ще чакаме съдът да насрочи дело. Това, че оспорваме решението няма да спре изпълнението му, освен ако съдът предварително не реши да го спре до окончателното си произнасяне.


Касата като административен орган може и сама да си изтегли решението, което ще е възможно най-добрият вариант, ако се съберат с националните консултанти, фармацевтичните компании и пациентските организации и се разберат. Наистина става въпрос за огромни суми, но освен това става въпрос за човешки животи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Обичат чиновниците да го "играят Господ"...
  Но трябва дървен такъв, и то по-дебел!
  Особено за НЗОК!!!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Комунизъмът умре, другаре!
  Който се е осигурявал - ще бъде лекуван.
  Който не е - да се оправя.
  И така между другото е справедливо.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  По лесно се краде от милионите хапове отделяни за кръвно , слаба струя или киселините след преяждане , изписвани от Джи/Пи - тата със шепи за дядовците и бабичките отколкото от струващите хиляди терапии за редки заболявания (подлежащи съответно и на по стриктен контрол) !

  Те затова хората ще мрат ...

 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Ами за който не знае - всяка централизирана система за здравеопазване управлявана от държавата приключва така. С "death panels" които решават кой ще се лекува (и евентуално живее) и кой не (и най-вероятно ще умре). Естествено всичкото левичар по света ще скочат да отричат, ама е точно така.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#3:"SS"]По лесно се краде от милионите хапове отделяни за кръвно[/quote]
  Абсолютно вярно. Ако не знаете проверете как се отпускат "безплатните" лекарства за артериална хипертония след 01.01. Широко прокламираното безплатно отпускане на тези лекарства го няма. Къде е сега министъра дето се хвалеше с тази придобивка. Нека отиде в първата аптека и види колко доплащат пациентите.

 6. 6 Профил на Говедар
  Говедар
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити":

  Тук става въпрос за здравно осигурени... Другарю.

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В тази държава вече нищо не ме учудва.Преди две години лежах в една българска болница и в съседната стая лежеше една жена болна от рак.Виковете й от болка бяха ужасни.Но лекарите отказваха да й дадат морфин,защото процедурите за отпускане били много сложни.И то става въпрос за една от най-елитните болници.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Госпожата нещо не е разбрала! Соц-а свърши, солидарността умрЕ! Погребаха я! Самите комунисти! И техните деца! Които оплячкосаха държавата! Няма пари за всичко! СБ казва-на България и' стигат 50-100 болници! Преди година имаше над 416, като всеки ден се регистрира поне по една нова! Многото болници освен че СНИЖАВАТ качеството, те източват парите на касата! Има сототиц частни болници, които също НАДПИСВАТ! И ИЗТОЧВАТ милиарди! Няма как парите за здраве да стигат за всички! Дори в САЩ-най-богатата страна, парите за здраве НЕ стигат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#8:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Многото болници освен че СНИЖАВАТ качеството, те източват парите на касата! [/quote]
  Това лято бях на почивка в Девин.И хотела ми беше над местната болница и се виждаха стаите.Всеки ден минавах оттам и за една седмица не видях и един човек да лежи там.

 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Ми и да проумяват ама като нема пари да се харчат след като се краде като за световно ко праим?

 11. 11 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити":Пишеш някакви твои закони.

 12. 12 Профил на it
  it
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Хубаво е всички да се лекуват с най-добрите лекарства, само че някой трябва да плати сметката. Към момента данъците и осигуровките доближават 36% (8% за здравно осигуряване). http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2017/01/06/2894571_lichni_danuci_kakvo_novo/

  Като дойда другарите, ще го направят 50%. При този процент масова сива икономика ни е в кърпа вързана. Тогава ще плачете и за Аспирин!

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити":
  До коментар [#8] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  До коментар [#12] от "it":

  Да не ви дава Господ вие, или децата ви, да опрете до скъпоструващо лечение!
  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":

  Ами, Хриси, това вече "ми го даде Господ". Не си спомням, обаче, да съм писал по форуми и да съм се занимавал с чиновници. Справях се сам, колкото можех.
  В болестта, човек винаги е сам. Многото викане и призиви за съпричастност не означават нищо.

 15. 15 Профил на it
  it
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":

  И кой да го плати това "скъпо струващо лечение"? Касата само разпределя едни пари, събрани чрез здравни вноски. Нещата стоят малко като с пенсиите: докато хората работят, масово укриват доходи или се осигуряват на минимални заплати, а после плачат, че пенсиите са им ниски. Какво предлагаш? Държавата да даде? Дори и най-развитите държави здравните системи осигуряват обикновено най-евтините "генерични" медикаменти. Който иска фирмени си доплаща или си прави допълнително здравно осигуряване.

 16. 16 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Дневник, хайде най-после напишете колко струва това лечение. Стига сте дъвкали глупости. Най-грубо цената на новото лечение е над 50000 долара на човек - поне в европа и в САЩ е над толкова. И болните от хепатит С не са 600 човека а най-вероятно над 150 000 - поне това са световните статистики за разпространение на болестта. повечето хора и не знаят че я имат. Ако обаче касата плати лечението на всичките болни много ми е интересно от къд еще дойдат тези няколко милиарда долара. колко от горе коментиралите са готови да плащат по 30% от доходите си за здравни осигуровки за да има пари касата да покрива подобни лечения.

 17. 17 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 870 Неутрално

  http://www.healthline.com/health/hepatitis-c-treatment-cost#2

  Тук може да се видят цените на тези лекарства - най-евтиното е 63000 долара за курс на лечение - най-скъпото и най-ефективното 94500 долара

  Броя на хроничните носители на вируса на хепатит C за България, се оценява на около 1.5%, което прави около 110 000 души. Приблизително 90% от тези хора не знаят, че имат хроничен хепатит C.

  http://www.hepactive.org/content/articles/general_information/hepatitis_types/hepatitis_c

 18. 18 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Новите лекарства струват скъпо - често адски скъпо. Идеалистичния поглед към нещата - ама някой трябва да плати лечението звучи добре. Но кой да е този някой. Общата представа в България е че скъпо лекарство струва 4-5000 лева. това е евтиния. Тез илекарства за хепатит С дори не са най-скъпите. Има някой отделни лекарства които удрят по почти половин милион долара за курс на лечение - и те са животоспасяващи - но кой ще ги плати. Специално за хепатит С това лечение е налично от 3 години вече - не мисля че изобщо се е предлагало в България обаче. Е вече се предлага - просто не на всеки. Защото ако е на всеки нуждаещ се държавата ще фалира - толкова е просто. И няма как да се промени. за това и трябват някакви критерии - кой да се лекува с него и кой със старите лечения.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Излиза, че който има пари , ще живее, който няма умира. Винаги е било така. Просто при социализма нямахме информация за скъпите лекарства и модерното лечение. Знаехме, че има смъртоносни болести , за които няма лечение.

 20. 20 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#12:"it"] 8% за здравно осигуряване[/quote]
  В Германия , дето бягат нашите лекари е 18 %.

 21. 21 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "...или употреба на алкохол", демек алкохолици, дето се самоубиват с алкохол, но ще ги лекуваме от хепатит.
  Или наркомани, щото това е най-голямата група.

 22. 22 Профил на it
  it
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Общо взето - 1000 долара на хапче!

  The wholesale acquisition cost (WAC) for sofosbuvir is $1,000 per 400 mg pill. Accordingly, the cost for the sofosbuvir component in a 12-week treatment course is $84,000 (and the total regimen cost is depends on the other medications used in combination with sofosbuvir). For a 24-week course of sofosbuvir, the WAC is $168,000.
  http://www.hepatitisc.uw.edu/page/treatment/drugs/sofosbuvir-drug

 23. 23 Профил на it
  it
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ми да направим накрая една проста сметка:
  Ако болните от хепатит С в БГ са 100 000 и всички се лекуват с новото лекарство, 12-седмичен курс на лечение ще струва 84 000 000 000 долара, а 24-седмичен - 168 000 000 000 долара;
  или всеки българин трябва да плати над 22 000 долара!
  Айде лека нощ!

 24. 24 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С уважение към адвокат Петрова и темата, която е доста сложна, си позволявам да добавя информация. Цените на лечението, за което се говори, варира от 4 до 9 хил лева на седмица (курсът е от 6 до 12 седм). Почти всеки в този форум е казал нещо с право и е изразил позиция, но с бумът на нови скъпи лекарства, и при сегашното положение със здравното осигуряване, за съжаление друг подход е почти невъзможен. Критерии за обсъжданата продължителност на живота има, но те са валидни при обективно остойностяване на здравните услуги, както и други косвени дейности, което у нас няма. Разбира се вечен етичен въпрос е кой е по-важно да живее: бездомникът или пилот от военно въздушните сили. За съжаление, когат живеем в бедна държава, етиката може да ни "изяде ушите".

  Който първи прекрачи границата, губи.
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Цинично срамно отношение към пациенти в България от български институции...
  Сещам се за реакцията на норвежки лекари към своя пациентка (плащаща си здравната осигуровка в Норвегия) с турско име и български паспорт след стрелбата в Истанбул...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#16] от "kai":

  Различна цена има в отделните държави от UE
  зависи от договарянето.
  Реалната цена за курс лечение е около 900 евро
  Gilead са договорили ниски цени за Индия-1000 $ за курс,също за Мароко,Египет(Египет е център на медицинският туризъм за хепатит С )
  В US цената на Harvoni e 94.500$(Gilead)за 12 седмичен курс.
  В UE (оксидентална Европа средна под 50.000 eвро)
  Не вярвам в България да е договоряно на оксидентални цена?Могат да се борят за много по-ниски.Това е единственото решението на проблемът или copayment?(което предполагам за повечето е невъзможно?)

  Никъде не се дава лечението на всички хепатитни от раз!
  Според протоколът(предполагам и бг хепатолози го следват)първо се прави Fibroscan за да се определи нивото на фиброзата/цирозата.
  В първата група които трябва да го получат са с F>7 т.e над 2-ро ниво фиброза(дори се започва първо с цирозите)такива които са в листите за трансплантация,медицинският персонал носител на вирусът, тежките екстрахепатални форми....
  После схемата за лечение не е еднаква,нито продължителността,нито медикаментите .
  Може да е от 12 седмици,може и да е от 24 седмици.
  В US прилагат и 8 седмици Harvoni.  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 27. 27 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#24] от "aeiou":

  Всичко е политика на договарянето.
  US цена 94.500$ курс 12 седмици
  Германия 48.000 евро курс 12 седмици.(един медикамент)
  Gilead патентова под името Sofusvir същата молекула и я продаде на Египет (1200 евро курс за 12 седмици)В Индия и Пакистан по същият начин.Имат фармацифтично производство,но не могат да продават на държави с висока и средно висока рента .
  В Мароко почти "национализираха" молекулата.Първо искат да бъдат включени в групата на "бедните" за производство на generic, но не получават отговор,и тъй като US не им изпраща в легалният срок лицензът за протекция на молкулата си ауторизират започване проучване с цел производство в Pharma 5 на generic. Стига се до договаряне с резултат -цена за курс 300 евро!!!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 28. 28 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "Starkad":
  Да, много уместен коментар. Медиите обаче не пропуснаха да въвлекат публиката в еднооки интерпретации. Не бива да се пропуска и повишен интерес към медицинско право на последък - борба за територия.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 29. 29 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нормално е - хората искат да се лекуват и да е достъпно лечението, и така трябва да е. Друго интересно е какво би се случило, в търговски план, ако договорим сравнително ниски цени на тези медикаменти? Това на широката публика е много сложно да се обясни.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 30. 30 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Адвокат да ти защитава "хуманни" права...

  А личната отговорност на пациента къде остава?

  Ще ме прощавате, ама се получава нещо като преливане от пусто в празно...

  Ти ще ги лекуваш с най-скъпи медикаменти, пък те да се наливат с алкохол и да се боцкат...

  В крайна сметка - всички ще умрем - някои - от хепатит С.

  Няма място за драми. У някои, уж демократи, още дреме принципа от зрелия социализъм - "дайте да дадем"!

  Ако някой си е опропастил сам живота - да си носи последиците!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 31. 31 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#3] от "SS":

  Е тука много грешиш! Ако знаеш какви пари се въртят по тази тема из университетските клиники и пациентските организации. Ние сме просто светци с крилца, вЕрвай ми!

 32. 32 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#12] от "it":

  Ти пък си много прав! За съжаление!

 33. 33 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#26] от "Starkad":

  С удоволствие прочетох писанието ти! В какафонията от балкански див популъзъм...

 34. 34 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Въпръсът е сложен! Едното хапче е 1000 Евро/долара според различното договаряне! Курсът е 12 седмици. Основната маса пациенти са бивши или настоящи венозни наркомани, въпреки че на преден план се изтикват разни хорица заразени при кръвопреливане в болниците! Айде вие решете как да стане!

 35. 35 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1100 Гневно

  До коментар [#15] от "it":

  Дори и 50% от парите на касата не отиват за ле4ение а се крадат като за световно .... и прокуратурата намира това за нормално

 36. 36 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#34] от "hipocrat20060":

  Активни наркомани не се лекуват.
  Не поради дискриминация,
  а поради обезмислене на лечението.
  RVS(излекуването)не означава траен имунитет срещу VHC, защото са много генотипове а и мутират.Постигналият RVS активен наркоман с VHC 1а например,на следващата година ще е заразен с 1б
  Първо се лекува до излекуване наркоманията,после и хепатитът.

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2481 Весело

  [quote#27:"Starkad"]Gilead патентова под името Sofusvir същата молекула [/quote]
  Дали е Sofusvir или е SOFOSBUVIR?
  И SOFOSBUVIR не е патентно име, междунардоно НЕПАТНЕТНО наименование на молекулата.
  Молекулата не е патентова с име, а с изобретение, например в САЩ 7964580 със срок до Mar 26, 2029.
  [quote#27:"Starkad"]В Индия и Пакистан по същият начин.[/quote]
  В Индия не е издаден патент - там хората могат да правят лекарства за разлика у нас и са подали 15 възражения, че заявката за изобретение на GILEAD PHARMASSET LLC не отговаря на някои от критериите - било новост или изобретателска стъпка.
  Вероятно ще бъде издаден патент тази година с редуцирани претенции, а GILEAD PHARMASSET LLC ще трябва да сключи принудителна лицензия - друга (индийска) фирма ще го произвежда, продава и ще отчислява 5% от продажбите в полза на GILEAD PHARMASSET LLC. Та GILEAD предпочита по-добре $1000 сега и после, отколкото $94000 сега (без продажби) и после под $50 (лицензионно възнаграждение) за опаковка.
  И в нашия Закон за избретенията и полезните модели има клауза за принудителна лицензия, ама няма фирма, която е в състояние за произведе продукта за да поиска принудителна лицензия. Отделно, че не се брои за нарушаване на патентни права, ако физически лица си приготвят лекарството за лична употреба. Така че, няма никаква дискриминация - който е способен си прави лекарството и пие. Който не е, иска да "усвои" едни чужди пари за да си го купи от GILEAD.

 38. 38 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "Starkad":

  Няма невъзможни неща в България, в случая - за съжаление. Имаш насреща си общопрактикуващ лекар, който за 17 години вече е видял какво ли не!

 39. 39 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#37] от "wanderer":

  Sovaldi (Sofosbuvir)е откритие на Pharmasset
  Компания-приятелски кръг около Schinaz(египетски евреин)
  Те продават компанията със патентът на Sovaldi за 440.милиона $ на Gilead Science (известни с tamiflu и истерията със свинският грип)
  А Gilead дава ауторизация за производството в Индиа и Пакистан.
  Sofosbuvir се прилага в комбинация с Ribavirin.
  Монотерапията е само с Harvoni(Sofosbuvir + Ledipasvir)
  A иначе битката между Gilead и Merck MSD е епична.
  Настрана цените,ефектът от лечението е много добър.
  И най-важно няма страничните ефекти на предшестващите терапии.

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 40. 40 Профил на drpp
  drpp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чета коментарите и не мога да проумея едно - коментира се цена, интереса на медиите и т.н и все в негативна посока. Цената в Мексико може da е паднала до 300 долара не знам и не това е важното в случая - НЗОК се опитва да направи нещо изключително нехуманно - да решава кой колко ще живее и кой ще се лекува! Та това е нещо много страшно, хора! Всеки един от нас може да се окаксе в подобна ситуация! Намерил се е един съвестен човек, който да се опълчи срещу това! Внася жалба, опитва се да спре несправедливостта и вместо да го подкрепим, ние коментираме колко много внимание се обръщало напоследък на медицинското право, че било борба за територия и т. н. Добре, ако я нямаше въпросната адвокатка, по-добре ли щеше да бъде! Защо убиваме в зародиш всяко едно добро намерение!

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2481 Весело

  [quote#40:"drpp"]НЗОК се опитва да направи нещо изключително нехуманно - да решава кой колко ще живее и кой ще се лекува![/quote]
  НЗОК нищо не решава - нито Ви е забранило да си купите лекарството, нито да си го синтезирате. Както не Ви е забранило да ядете хляб - искате да живеете, купувате/печете хляб. Не искате - друсате се с наркотици/цигари/алкохол/на яхта или автомобил.
  [quote#40:"drpp"]Всеки един от нас може да се окаже в подобна ситуация![/quote]
  Всички сме смъртни и все от нещо ще умрем. Едни ще кажат, че НЗОК/лекарите са ги убили, защото не са краднали бъбрек/дроб или сърце от някъде. Други - здрави и свободни (от медицински рекет) ще издъхнем.

  [quote#40:"drpp"]Защо убиваме в зародиш всяко едно добро намерение! [/quote]
  Би било добро намерение, ако беше финансово обезпечено. То и аз имах "добро намерение" за артериалната си недостатъчност под формата на "животоспасяващ" Мерцедес 600 СЛК, ама като прегледах банковите си сметки, намерих друго решение, под формата на велосипед (избягва се страничния ефект "затлъстяване" какъвто има при Мерцедес решението).

 42. 42 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Единствената цел в живота на НЗОК е да се вмести в бюджета! Това е! Ако за целта трябва да се вземат подобни решения - няма да и мигве окото!

 43. 43 Профил на kochevdoc
  kochevdoc
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Отново абсурд! Защо не потърсите умниците, които са го измислили и разписали?! Да излязат, да си покажат лицата. Поздравления за Адвокат доктор Мария Петрова е истински боец. Човек отдал голяма част от живота за правата в здравеопазването. Дано да успее!

 44. 44 Профил на drpp
  drpp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резултатът от жалбата на адвокатката е налице! НЗОК започна да отстъпва - ще има нови преговори с фирмите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK