Владимир Койлазов и Петър Митев от Chaos Group: Ако искате да успеете, чака ви много, много работа

Владимир Койлазов и Петър Митев от Chaos Group: Ако искате да успеете, чака ви много, много работа

© Chaos GroupВладимир Койлазов и Петър Митев са съоснователи на Chaos Group - българската компания, чийто софтуер за 3D визуализиране V-Ray донесе на главния й програмист Койлазов голямата награда на академията за цялостен принос в киното в категория "Научни и инженерни технологии", или наричана още технологичен "Оскар". Над 160 филма - от "Аватар" до "Игра на тронове", използват V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят. Но това е само едно от приложенията софтуера, който се ползва още в архитектурата, продуктовия дизайн, рекламата и други области. Фирмата е основана преди 20 години, в момента има над 200 служители в София и офиси в Ел Ей, Балтимор, Токио и Сеул и над 100 000 клиенти в целия свят. "Дневник" разговаря с тях, след като представиха наградата си в София.


В момента има заслужено вълнение около българските успехи по света - от Григор Димитров в тениса до аниматора Теодор Ушев и актрисата Анжела Недялкова. Но вашият е единственият, осъществен изцяло в българска среда. Доколко ви пречи и доколко помага тя?


Петър: Точно това, че се занимаваме с разработка на софтуер, ни помага да го правим навсякъде по света. Не сме били ограничени от средата, докато Григор Димитров има нужда от условия, за да тренира, проектът на Ушев - от финансиране. При нас е важно само това, което имаш между ушите, така че заобикалящата среда, като изключим ежедневните битовизми, не е проблем.
Много технологични компании цитират като плюс за българския пазар наличния ресурс от програмисти например?


Владимир: Кадърни хора се намират трудно навсякъде, не само в България. Тук няма златна мина на програмисти, както някой може би си мисли.


Владимир Койлазов

© Юлия Лазарова

Владимир Койлазов


Петър: IT технологиите са единственото, което се развива силно, и заради това хората си мислят, че в това сме много добри. А е по-скоро обратното - програмирането е нещото, което е на световно ниво в България, всичко останало е по-зле. Няма нищо, с което България е специална в този сектор. По отношение на интелекта хората са абсолютно равномерно пръснати по земята, той не зависи от географски, културни и други различия.


Вашите служители откъде са?


Владимир: Повечето са българи с няколко изключения. Оказа се, че да наемеш хора от чужбина в България е изключително трудна и неблагодарна работа, дори те да са от Европейския съюз.


Петър: Просто администрацията и бюрокрацията много пречат. Само човек, който е минавал през процедурата, знае за какво става дума.


Какво бихте искали да се промени в средата?


Владимир: По-лесно да се получава разрешително за работа. За да вземем един служител от Русия, чакахме шест месеца, без да знаем ще успеем ли.


Петър: Трябва изключително силно да искаш да работиш в България, за да не се откажеш още на третия месец. Това отказва много от хората и абсолютно осакатява местния бизнес.


А какво искате да се промени в образованието?


Петър: Всичко.


Владимир: Това, което силно ми липсваше в моето следване (Владимир Койлазов е завършил информатика в СУ - бел. ред.), бе обосновката защо се учи дадено нещо и какво е практическото му приложение. Следването ми беше безкрайна поредица от теореми и доказателства, които трябваше да се запаметят. Чак когато започнах да работя, разбрах приложението на тези неща. И трябваше да ги уча наново.


Петър: Губи се мотивацията, когато не знаеш смисъла на това, с което се занимаваш. Оценката не е достатъчна. Нужно е да се направи връзката между огромното количество теория и нейното приложение - малка крачка, но много важна. Не знам дали е на ниво министерство. Вероятно и самите преподаватели често не знаят всички приложения на материала. Или пък не го виждат като част от работата. Има и изключения, с които ние работим.


Владимир Койлазов и Петър Митев от Chaos Group: Ако искате да успеете, чака ви много, много работа

© Юлия Лазарова


Смятате ли да организирате академия или училище по информатика?


Петър: Не. Ние имаме стажантска програма и организираме събитието CG2, където събираме хора от 3D индустрията и програмисти и ги образоваме. Даваме от личното си време, защото смятаме, че е важно. Това е нашата социална програма. Сътрудничим си и със SoftUni.


В момента сте герои, включително и медийни. Много хора ви гледат и ще е добре, ако искат като пораснат да станат като вас. Какво бихте им казали, какво бихте ги посъветвали?


Петър: Две неща: Първо, да започнат от малки. Битува схващането, че програмирането е адски сложно и трябва да се изучава с висшата математика в университета. Нищо подобно - това е бъдещето и няма никакъв проблем 6-годишните деца да започнат сега, стига някой да им направи програма. Принципите на програмирането са елементарни неща. Ако чакате да влезете в университета или някоя математическа гимназия, вече сте закъснели.


Второ - да свикнат, че ще работят много, години наред. Това не е като да гепиш държавна поръчка и да направиш големите пари. Медиите често се фокусират на успешните компании, над така наречените екзити - кой за колко милиарда е продал компанията си. И младежите не разбират, че зад това често стоят години труд. Много рядко двегодишна компания може да се продаде за милиарди. 99% от нещата в живота се постигат с труд.


Ако тези две неща се приложат от утре, смятам, че нещата качествено ще се подобрят в цялата държава.


Владимир: Постоянство, търпение. Бърз успех няма никъде. Процесът е сложен - в началото нямах представа как се пише такъв софтуер, но с четене на научни статии, с много проби и грешки намираш верния път.


Петър: Особено в програмирането е важно да се разбере, че по-голямата част от работата не е свързана с успеха или с някакъв резултат, а със собственото ти образование. Защото за втората версия на продукта ти вероятно ще трябва да изхвърлиш половината код, който си написал до момента. Голяма част от труда ти изобщо няма да види бял свят. Целта му обаче е ти да се развиеш. Великият продукт е резултат от огромно количество изхвърлен код.


Вие програмирате ли все още?


Петър: Аз от няколко години не. Владо и досега движи целия проект. По цял ден е ангажиран с "кодене".


Какъв очаквате да е бизнес ефектът от наградата?


Владимир: Показва, че софтуерът все пак става за нещо (усмихва се). И се надяваме тези, които все още не са наши клиенти, да се замислят.


Петър Митев

© Юлия Лазарова

Петър Митев


Петър: В нашата област решението дали клиентът да избере нашия продукт или конкурентен обикновено отнема месеци експериментиране. Надяваме се, че точно в този дълъг и мъчителен за клиента процес наградата ще натежи в наша полза.


Споменахте, че киното е само една от многото области, където V-Ray има приложение - по-големите са архитектура, реклама... Има ли нови индустрии, където можете да навлезете?


Петър: Има още няколко ниши предимно в производствения сектор. Работим по това.


В интервю за "Капитал" преди няколко седмици разказвате, че искате да затворите процеса по създаване на един продукт, защото в момента предлагате решения за първите три стъпки. Какви са другите?


Петър: Това е така нареченият pipeline - пътят, който артистът извървява от белия екран до крайния продукт. Ако говорим за кино, 3D процесът започва със създаване на геометрия и реденето й, след което идва налагането на текстури върху нея. Тук влиза и нашият продукт, който прави lighting and shading - нямам никаква идея как се казва на български език - тоест как изглежда обектът като материя, огряна при определена светлина. Следва евентуално анимиране, рендене и compositing - един процес, който обединява различните парчета от сцената заедно - например ако имате актьор, сниман на зелен екран. После има editing, color grading и... филмът заминава по кината.


В момента ние участваме в ренденето и lighting and shading, но преди и след това има доста възможности за писане на софтуер. При филмите цикълът е един, в архитектурата - друг, но ние искаме да ги затворим и да навлезем на тези пазари.


Каква част от филмите днес вече се снимат на зелен екран?


Владимир: Трудно е да се каже, но дори да няма зелени екрани и рендене, почти всички са пипнати дигитално по някакъв начин.


Петър: Приложението на ренденето става все по-голямо. Ако навремето беше само за специалните ефекти като експлозии и други, днес правим така наречените set extensions - можем да ги наречем дигитални декори. Тоест вие имате нужда от пет небостъргача зад актьора, но не ви се ходи на снимки в Лос Анджелис.


Другото приложение, което днес Владо показа (на презентация за журналисти - бел. ред.), са "дигиталните актьори" - когато не искате да метнете актьора си от кран, го замествате с дигитално изображение.


Има ли шанс тези технологии да изместят напълно човека? И притеснява ли ви, че с абсолютната си неразличимост от реалността биха могли да бъдат опасни?


Владимир: За дигиталните актьори има такива притеснения, тъй като според една научна статия вече има начин да бъде анимиран образът на човек от фотография. Тоест на практика можеш да хванеш снимка на президента на САЩ и да го накараш да каже нещо. В последните "Междузвездни войни" образът на Таркин беше изцяло компютърно направен, младата принцеса Лея - също. Личеше си отдалеч, но хората се опитват и в един момент ще успеят.


Петър: Не точно с нашата технология, но злоупотреби са възможни.


Владимир Койлазов и Петър Митев от Chaos Group: Ако искате да успеете, чака ви много, много работа

© Юлия Лазарова


Има и нещо фундаментално философско - за да имаш дигитален актьор, първо трябва да имаш истински. Ако не сте гледали Том Круз, няма защо някой да го пресъздава дигитално във филм.


Какви са рисковете пред развитието на вашия бизнес?


Владимир: Имаме конкуренция, доста сериозна, което, от една страна, е хубаво, защото ни дърпа напред. Иначе светът става все по-странно място.


Въвеждат се нови бизнес модели, абонаменти, софтуерът започва да се продава по по-различен начин. Клауд ренденето - използването на облаците (облачните технологии за съхранение на данни - бел.ред.) изобщо за изчисление е нещо, което в последните години също променя доста пейзажа.


Петър: Това не са толкова рискове, колкото предизвикателства, с които ако си наясно, можеш да се опиташ да се справиш.


Eстествено глобалната ситуация винаги е фактор. При една голяма криза всички страдаме. Съответно и от по-тежките проблеми на местно ниво - да речем, много нестабилно правителство. Ако почне да се сменя на всеки 12 месеца, това често блокира администрацията, тоест ежедневният ни бит при всички положения ще пострада. Но това са неща, върху които нямаме контрол.


Инвестирали сте в испански стартъп за "визуализации в реално време" - какво означава това и може ли да се ползва от обикновени потребители като нас например?


Петър: Може. Може спокойно да е B2C продукт, въпреки че в момента е B2B. Да речем, че архитектите създават проект и искат да го продадат. За целта го визуализират с нашия софтуер. Докато обаче правят дизайна, много често искат да са в комуникация с инвеститора - бутни тази колона, премести прозореца и т.н. На нашия софтуер обаче ще му трябват няколко дни, за да генерира голяма представителна презентация.


Ето в тази фаза, където човек иска да представи нещо и да получи обратна връзка в реално време, е решението на Cl3ver, където участници от целия свят могат да се свържат в софтуера, за да нанесат промени. Това е един вид тримерен пауърпойнт, където една презентация се променя в движение и се представя пред някого. Хубавото е, че те използват и нашите данни. Ако някой използва нашия продукт, за да визуализира, после това директно може да се прехвърли и отново да се визуализира, без да се прави наново целият проект, и така... Удобна работа.


Оглеждате ли се за български стартъпи?


Петър: В нашата сфера в България няма стартъпи, а и ние не сме финансова институция. За нас сделката не е финансов инструмент. Ние искаме да разширим портфолиото от продуктите в системата, от която разбираме най-добре. Помагаме на растежа на бизнеса органично. Не търсим инвестиции.


Мислили ли сте за "екзит" - да продадете компанията?


Петър: Екзитът е неизбежен. Ще го кажа по друг начин - аз не се виждам да работя това до 90-годишна възраст. В следващите трийсет години със сигурност ще има екзит - ще ни омръзне, ще остареем, индустрията може да умре... Но не го търсим активно в момента. Дали ще се случи след 5 или 10 години е Божа работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Весело

  Браво, момчета! Ако има повече хора като Вас, България ще е едно по-добро място за живеене! Направили се страхотен екип и сте пример за много от нас, хората, които сме в сектора ИТ. Пожелавам много здраве, много бизнес и професионални успехи! Заслужавате го и дано запалите още хора, да работят така както вас и то не къде да е, а в България! Напук на глупавите мутри и продажните и алчни политици! Само напред, много хора сме с вас!
  ПС: Радвам се, че се запознах с Петър Митев преди няколко години на една вила. Тогава не подозирах, че разговарям с човек, който ще е основна част от Българска Оскар награда! Живи и здрави!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Браво на тези хора, възхищавам им се и им се радвам!
  Нека да има повече такива като тях!

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Тук 95% от хората не искат да работят усилено, а да мрънкат. Така се затрива нация.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Чакай бе, аз друго слушам. Толкова партии обещават, че ще направят България грейт агейн и ще живеем добре само защото сме българи, стига генетична експертиза да ти докаже българско ДНК.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Браво момчета! Адски вдъхновяващо е това, което правите!
  Много късмет и успехи и занапред!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Честито на родните таланти! Живи и здрави с нови успехи!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За разлика от Вайшата, тези филмчета ми допадат! Вайшата и пари да ми дават не бих я гледал...
  Браво!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Да им е честита наградата. Страхотни момчета.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 503 Весело

  До коментар [#1] от "Wizard":

  Има бе не е като да няма. Ама за разлика от политиците си гледат работата и не се показват по всички телевизии

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  В интерес на истината точно това ще стане. Ние, българите, сме богоизбран народ и ще видиш, че все повече светът ще ни признава и ще ни се прекланя за това, което сме правели в миналото, правим в настоящето и ще правив в бъдещето. Пък, когото не го кефи, винаги може да отиде да живее, където си иска, дори да се отрече от корените си, ако това му пречи.

 13. 13 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Честита награда! Браво!

  "А какво искате да се промени в образованието?

  Петър: Всичко."

  !!!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Там където политиците не бъркат с лапите си има успехи. Трудъ на хората има резултати. Поздравления и успех.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Там където има работа, идеи и технологии, няма политици и мутри. Особено, където има работа
  Браво на хората от Хаос Заслужено признание за години къртовски труд, посветени на работата и идеите си

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Шапка им свалям на тези момчета! И остават земни, дори когато са обявени за извънземни - това е трудно.

 17. 17 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Ей на тези хора много им се радвам. Поздравления, момчета! Чудесни резултати, чудесно интервю! (настроение - радостно)

 18. 18 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много работа ги чака бачкаторите, инженерите и програмистите.
  Ако искате да успеете с работа не става

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 19. 19 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1478 Весело

  Хубавото е че вече 20 коментара и нито едни мръсни гащи.
  Типично по български.
  Мене джокер ми не треба я ги знам тея келеши.
  Браво и все напред.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 20. 20 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Направи ми впечатление по време на награждаването и великолепния английски на Владимир Койлазов, който приемаше наградата. Браво!

 21. 21 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#19] от "dedoliben":

  И Хаос Груп ги чака много работа.

  Оскарът си е Оскар, явно са най-добрите в индустрията, но ефектите в Игра на Тронове, по-специално баталните сцени приличаха повече на видеоигра отколкото на истинска кинематография, т.е. има още доста какво да се желае.

 22. 22 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Ако искате да успеете, чака ви много, много работа" - само с тези си думи разочарова почти цяла България... Тук хората искат да измислят и осъществят "само една гениална" далаверка, и после да си лежат на хълбок цял живот...

 23. 23 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#19] от "dedoliben":

  Ами май не сме толкова завистливи, колкото ни изкарват. На хубавото се радваме дружно.

  Тия дни под една статия пак за тези момчета прочетох коментар от човек, който е работил с тях и думите му бяха искрени и много ласкави. И човекът говореше за много труд, посветеност и себераздаване. Така че доброто си е добро.

 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "sbk":
  [quote#16:"sbk"]Шапка им свалям на тези момчета! И остават земни, дори когато са обявени за извънземни - това е трудно.[/quote]

  Чудех се как да го кажа! Ти си го казал по сполучлив начин!

  Споделям и ти завиждам за точния изказ!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  кво да кажа. прости момчета. но няма нищо.

 26. 26 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Страхотни младежи! Много се изкефих!
  Лично аз написах първата си програма на Правец 8М през 1986 година, беше в програма на бейсик за изчертаване на плик за писмо в режим режим HGR2. Тогава бях едва във втори клас. Не успях да намеря кой да ме поведе от прехода от 8 към 16 битовото програмиране, не успях да намера и литература. Роден съм в бедно семейство в малък провинциален град... Не успях да стана програмист...
  Сега се мъча със СТЕП7 на Сименс, горе-долу успешно...

  ---

  Момюета, УСПЕХ!!!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 27. 27 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Весело

  [quote#25:"betona"]
  кво да кажа. прости момчета. но няма нищо.[/quote]
  Те това е най-готения и най-българския коментар. А и никът си е на място - "бетон".
  Щото интервюто представя две момчета, които работят, и мислят и пак работят. И то такива неща, дето ние по-простите едва разбираме за к'во става дума. Рендене, моля ви се, значи.
  И 200 служители и офиси не знам къде си по света.
  И са прости момчета, наистина. Нищо не казаха например за Гери Никол (460,000 резултата в Гугъл), нито за Алисия (4,7 милиона), а и за "Лорд Минчев" (само 149,000) не става дума.
  И от политика явно не разбират - нито за "да", нито за "не" България рекоха нещо. Я да бяха казали нещо я за ДОСТ, я анти-ГЕРБ (да кажем), как веднага щяха да си намерят и подкрепители и хейтъри. И то по 100-200 и повече. И в "сериозните" медии.
  А то - мижава работа: едно интервю в електронен сайт "Дневник" и след него к'во: има няма 25 + коментара и един -.
  Прости момчета, прости журналя, прости българи - наистина.
  *
  И за да да ме разберете криво: присъединявам се от сърце към:
  [quote#16:"sbk"]Шапка им свалям на тези момчета! И остават земни, дори когато са обявени за извънземни - това е трудно.[/quote]

  Поздрави
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK