Томислав Дончев: Правителство с БСП или ДПС ще е самоубийство

Томислав Дончев

© Юлия Лазарова

Томислав ДончевТомислав Дончев е водач на кандидат-депутатските листи на ГЕРБ в 23-ти многомандатен избирателен район в София и в 7-и - Габрово.


Роден е през 1973 г. в Габрово. Завършил е философия и стопанско управление. Има бизнес специализация в Оксфорд, Великобритания. Бил е програмен директор в Института "Отворено общество", член на работната група към Министерството на финансите за разработване на регулациите за безвъзмездно финансиране по структурните фондове.


Избран за кмет на Габрово през 2007 г. Министър по управление на средствата от Европейския съюз в първото правителството на ГЕРБ (от 2010 г.) и вицепремиер със същия ресор във второто.Член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Г-н Дончев, Бойко Борисов няколко пъти посъветва останалите партии да внимават с предизборното говорене, защото след 26 март ще се наложат разговори. С кои партии смятате, че е възможно да се търси коалиция или сътрудничество за съставяне на кабинет?


- Първо ще споделя едно разсъждение, което често забравяме, а трябва да е очевидно, че партиите не са инструмент за конфликти, за кавги. Партиите са организации, които обединяват, катализират вижданията и целите на различни хора. Това, че има различие между партиите, не означава, че лидерите или членовете им, трябва да са хванати гуша за гуша. Убеден съм, че едната половина от българите или една трета от българите не мрази обезателно другата половина. Както и аз да отбележа, мога да не вярвам, меко казано, в посланията на левицата, да нямам доверие в голяма част от актива им, но това не означава, че мразя хората, които я подкрепят. В този смисъл дори и на абсолютно противоположни позиции партиите трябва да могат да съхранят възможността да си говорят. Това е част от политическия диалог.


Твърдя непрекъснато, че първо - т.нар. коалиционни валентности трябва да са ясни предварително, защото е вид подмяна на волята на избирателя, ако той бъде заблуден или се предложи изненадващ маньовър. На второ място - бих бил обран за тези заявки за предварителни годежи.


Пряко на въпроса – естествено би било партньорството с формациите вдясно. Там е малко трудно предвид процесите на синтез и фрагментация. Но тук не става въпрос за персонални симпатии или познанства между лидерите, става дума за сходство на целите. Редно е да се говори и с представителите на "Обединените патриоти" макар, че ние и те признаваме, че всичките ни разговори са тежки и за това компромис се намира тежко. Спорове имаме по много неща, което е нормално и честно. Оттук нататък ми е много трудно да си представя нещо.


По-вероятно ли е да отидете на нови избори, ако сте първи и не можете да направите кабинет, отколкото да има коалиция с БСП и с ДПС?


- Аз съм убеден, че ще сме първи, не само от спортни амбиции. Друг е въпросът защо. Трябва да бъде направен опит да бъде съставено правителство, защото самите правила на демокрацията водят до това. Доколко самоубийствен за партията трябва да бъде такъв опит, е същественият въпрос. Неотдавна един виден немски анализатор твърдеше, че компромис с партията, заради държавен интерес, всъщност е по-голяма грешка. Защото партиите са толкова съществена част от политическата инфраструктура, че ако един такъв компромис унищожи партията, това ще бъде огромна вреда за държавата. Не водени от това, а за да не преминем линията на погнусата, както собствената, така и на хората, трябва да се избягват всякакви неестествени партньорства.


БСП, ДПС...


- Няма как да се получи. Не от друго, но какво сходство виждате с цели, заявки, принципи, инструментариум за водене на политика? На второ място – ляво-дясна коалиция е коалиция на аритметичната справедливост. На трето място, когато всички са в управлението – народът е в опозиция. На четвърто място, нали знаете, че когато системните партии си партнират, за да дадат противодействие на несистемните играчи и популистите, това ги усилва допълнително. На последно място - след тази кампания, както тече, аз очаквам в един момент, както всички бяха предатели, следващата седмица непосредствено преди изборите да се лансира "Народен съд". Трудно ми е да си представя партньорство.


Като споменахте кампанията, имаше много странна антиевропейска и националистическа реторика, дори от партии като БСП, които са наричани системни...


- БСП е темата. Другите партии, нови проекти, докато се впишат в координатната система, чисто исторически е нормално да имат някаква доза радикализъм. Но поведението на левицата, признавам си, бе изненадващо. Звучат, като Волен Сидеров преди няколко години, не съм сигурен на кого правя комплимент. Това си е тяхна работа, избрали са си такъв репертоар. Проблемите са няколко.


Първо това е кампания, с послания, които са вредни за цялата инфраструктура. На второ място - не трябва да подценяваме, казано на жаргон, че когато някой излиза по телевизора и казва щуротии, те остават в главите на хората. На трето място - един такъв политически репертоар е изцяло деструктивен по отношение на държавата. Има ли инструмент за управление на държавата, като обществена поръчка, концесия, фондове, решения на Европейския съвет и т.н., който не е дискредитиран? И тук хубавият въпрос е – как, който и да управлява после, ще го прави без тези инструменти, които се къртят по време на кампанията и се дискредитират по същество?


Обществената поръчка е лоша, концесията е лоша винаги, публичните инвестиции са лоши винаги, как се управлява? Това е големият проблем. Иначе всеки има право, родните политически страсти са нажежени, емоционални са. Все пак сме на Балканите, на юг, силно любим и мразим.


Колегите нямат опит, но аз имам дълъг опит в работа с европейските институции. Ако някой си мисли, че тук се приказват едни неща, а в Брюксел други – много се лъже. Поне Европейската комисия има система за проследяване на всички публични изказвания в реално време, излезли в която и да е медия. Тук не говоря дори за висшето ръководство, говоря за чиновниците. Ако някой си мисли, че тези послания не се четат, прави грешка. На трето място – сега е най-лошият момент за подобно поведение, дори предизборно, предвид ситуацията в Европа.


Има ли опасност от радикализация на обществото след тази кампания?


- Политиците обичат да галванизират обществените страсти, но има граница. И без това българското общество е много фрагментирано. Едно допълнително разделение и нажежаване на страстите по политическа линия е абсолютно излишно. Технологията на омразата е отдавна отречена, никога не води до добър резултат, ако някой си мисли, че с нея може да постигне кратковременен успех, тегобите после ще са повече, отколкото успеха.


В последните дни има доста изказвания срещу агитацията на турската държава за ДОСТ. Това намеса ли е във вътрешните работи на България?


- Която и да е държава, включително съседна, несъседна, малка, голяма, няма право на намеса във вътрешните работи в предизборна обстановка. Това е недопустимо. Тук е редно правителството и специалните служби да проучат всички данни и всеки от казусите и да вземат отношение.


Освен това, което се случва в Турция и в Европа, в близост до нас ври и кипи, има криза с бежанци. Има ли опасност за България?


- Сега в предизборна обстановка е много модерно хората да се плашат с всякакви опасности. Извън този ракурс ситуацията не е спокойна. Грешка ще направим, ако си мислим, че светът временно се е разклатил и ще минат няколко седмици или месеци и той ще се стабилизира до старото си състояние. Политическата ми интуиция показва, че светът се реинтегрира. В каква посока, дали е тази очевидната – свиване обратно в националното, някакъв нов полъх на протекционизма, антилиберален уклон... Много ми е трудно да кажа.


Не по-лесен е разговорът за Европа. Тя не е нещо изолирано от всичко, което се случва в света. Това трябва да е най-същественият ни разговор, ние забравяме, че това е семейството ни. Този термин, се употребява, къде напудрено, къде захаросано, но в крайна сметка, ставайки член на Европейския съюз, България си е делегирала част от суверенитета. Там са нашите основни икономически партньори и нас на първо място трябва да ни интересува, какво се случва в Европа и на второ място какво се случва близо до националната ни граница.


Дори в годините, когато е имало всякакви скептични коментари, винаги съм бил еврооптимист.
Признавам си, не е имало моменти в които еврооптимизмът ми да е бил подложен на такова тежко изпитание. Откривам обезпокоителна разлика между съдържанието на т. нар. Бяла книга и изказванията на европейски лидери. Тук има изключително важен нюанс. Там е закодиран проблемът. Ако четем "Бялата книга" е безспорно ясно, че най-добрият сценарий за България, в който аз вярвам, е по-интегрирана Европа, повече Европа за всички. Защото общият пазар, каквито и дефекти да има, те се коригират до голяма степен в кохезионната политика, но той носи само преимущества и ползи. България има еднозначен интерес от всички останали нови вълни на европеизация. За какво говоря – обши действия в сферата на сигурността, обща европейска гранична охрана, европейски главен прокурор. Кажете ми, има ли едно от тези неща, което да е във вреда на България? Допълнително усъвършенстване на общия пазар, особено за дигиталния пазар - изключително важно за България. Еврозоната и Шенген в дългосрочен план са все добри неща за България. Абсолютно безспорно!

Томислав Дончев

© Юлия Лазарова

Томислав Дончев


Единственото, за което има някакви резерви, а те са във времето /ако тръгна да разсъждавам - 15 години напред/ е синхронизация на данъците. Аз твърдя, че за да се стимулира растеж, трябва колкото може по-дълго време да съхраним данъците ниски.


Мястото на България е в ядрото. Много са приказките, че се намираме в географската периферия на Европа. Но, изказвания от типа - няколко държави ще форматират и предварително ще кажат кои ще бъдат в ядрото, кои ще бъдат в периферията - са абсолютно неприемливи.


Не сме ли така или иначе, на две скорости в момента, извън Шенген сме и извън Еврозоната?


- Има разлика. Едно е да ти кажат, че ти по дефиниция нямаш достъп до ядрото, съвсем друго е още да не си достигнал. Искам да напомня, че преди да станат големите неразбории в Европа и за едното и за другото се смяташе, че е само въпрос на време. А кой да предположи, че Шенген, не е следствие на неизпълнение на някакъв технически критерий и някой да е казал, че България не е годна да изпълнява функциите си на партньор в Шенген. Това е заради вътрешнополитическата ситуация в една друга държава-членка.


Да се върнем към следващия парламент. В програмата на ГЕРБ е заложена нова Конституция. Какво ще бъде новото и защо сега говорите за това?


- Можете да прочетете какво се разбира под нова Конституция. Написано е меко, защото ние сме сериозни хора, добре съзнаваме, че за да се стигне до политически хоризонт за промяна на Конституцията, трябва консенсус. Това е основната линия, трябва от самото начало на парламента за няколко неща да бъдат водени сериозно разговори. Освен оперативните въпроси на управлението, освен справянето с цялата предизвикателна ситуация в Европа и региона. Едното е как ще изглежда избирателната система. Тази тема не може да бъде затворена. В крайна сметка, ще изиграе лоша шега на всички, ако всички колективно се заплесват и забравят резултата от референдума.


Другото - трябва първо да се премахне институтът на Великото народно събрание, което би направило по-лесно приемането на някои промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  оная с косата
  ви тропа на вратата !!!
  ( в политически смисъл)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Оная с косата ще потропа на всяка врата. Няма спасение, обаче, само за тези, на чиято врата вече е потропала.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Правителство с БСП или ДПС ще е самоубийство"

  С кого ще се коалирате

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  На 26 избираме от 27 започва предизборната битка за следващите предсрочни парламентарни избори.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#2] от "sonita_bonita":

  на тяхната вече тропа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 322 Весело

  Кмете успокой се . Залепна ти релето от вълнение . Леко с косата !

 7. 7 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 698 Неутрално

  То няма никаква разлика дали БКП-БСП,ДПС или ГЕРБ с някоя друга патерица ще е на власт.
  Резултата е все един: В полза на мафията,а цацаратура бди да не им се нарушава спокойствието когато "усвояват".
  Но щом материала така иска,така ще си останем на дъното,и копаенето продължава.
  За съжаление това е положението.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  На тези избори всички кандидати могат да ни доведат до самоубийство. Тези, които са поне малко читави са се коалирали и те с някакви, които не става. Тази година дори няма избор "по-малко зло"...

 9. 9 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "БСП, ДПС...

  - Няма как да се получи. Не от друго, но какво сходство виждате с цели, заявки, принципи, инструментариум за водене на политика?"
  =================================

  Какво сходство на ГЕРБ с БСП и ДПС виждаме ли? Могат да се изброят няколко, но най-важното сходство е общата цел. Грабежът. В името на общата цел те бяха де факто в коалиция, макар и неофициална. За всички важни гласувания ГЕРБ отсвирваше официалните си коалиционни партньори и се коалираше с БСП и с ДПС. Както и да си кълчи езикът Томислав Дончев, не хваща дикиш, след като въпросната коалиция - ГЕРБ-БСП-ДПС е била многократно факт. Който не вярва да отвори официалната страница на НС - parliament.bg, на страницата на стенограмите от парламентарните заседания и да се увери. Сега пръскат слюнки и храчки един срещу друг, но след изборите назлън-назлън ще си признаят, че всъщност отдавна се обичат.

 10. 10 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Смислени разсъждения, но май нищо добро не ни чака ...

  Да не се нагласим сами така, че да се окажем в положението след Освобождението и преди Обединението ... някъде между имперските интереси на Русия и Турция. Дори и по-зле ... между с безбожни комунисти и радикализирани ислямисти ...

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Весело

  “Това, че има различие между партиите, не означава, че лидерите или членовете им, трябва да са хванати гуша за гуша.”

  В България според мен по-вярно е обратното!
  Иначе Дончев е от малкото, ако не и единственият човек с визия, способен да се обоснове в ГЕРБ! - Да се чуди човек, не му ли е самотно?!

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Казуистика. Дончев много се усъвършенства в поднасянето на черното и бялото. Звучи приспивно достоверно, но истината е отчайваща - управлението на Дончев, Батя му и Сие докара на страната "първенство" - дъното по всички показатели за жизнено равнище в Европа, а чувам и в света. Най-голям "успех" обаче ГЕРБ постигна в тоталното смачкване на съдебната система. Останаха две власти и съдебна нула. Това, последното, действително е планетарно постижение. Така че Дончев да не дудне купешки приказки, а да се готви, че не е ясно дали няма да дойде съдия Линч.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#12:"Мърмор"]дъното по всички показатели за жизнено равнище в Европа, а чувам и в света. [/quote]
  Хубав ник си си избрал
  Някакви предложения, освен "мърмор" ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#10] от "p911":

  [quote#10:"p911"]между с безбожни комунисти и радикализирани ислямисти ...[/quote]

  Интересно - това "безбожни комунисти" - дали е стара щампа необновена или имаш нещо конкретно предвид?

  Според мен повечето комунисти сега едва ли не под строй ходят на църква?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Дончев направо не знам , какво прави в ГЕРБ и до Борисов.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Абсолютно вярно! Но и с Радан и Христо не може, защото са нефелни и предатели!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Роси, мислех си го, но ти го каза!

 18. 18 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  С " патриотите" ще бъде тежко.......ми тогава си изберете по- леки партньори ......

 19. 19 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До 16 ..... кого точно е предал Христо Иванов , който беше предаден от 194 така наречени народни представители !!!!! И защо се правиш на идиот ?????

 20. 20 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Дончев, няма да се плашиш!
  Има още седмица и Баце, като видна фурнаджийска лопата ще се врътне още поне 3-4 пъти. Пък и Горанов днес леко пробва общественото мнение.

  В интерес на истината Дончев може да бъде добър министър-председател, но егото ба Баце е колосално и сърце не му дава да се оттегли в почивка и да се посвети на внучето си.

 21. 21 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#14:"lemonadejoe"]Интересно - това "безбожни комунисти" - дали е стара щампа необновена или имаш нещо конкретно предвид? [/quote]

  Не е щампа, а тъжна реалност. Тук не иде реч за "ходене на църква" а за хора възпитани без християнски добродетели и без морални ценности ...

  Истински социализъм може да видите нейде из Скандинавските страни, почиваш на здрава ценностна система ... нашите хора са си шумкари.

 22. 22 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#21] от "p911":

  [quote#21:"p911"] хора възпитани без християнски добродетели и без морални ценности ... [/quote]

  Сега разбирам. Но аз бих предпочел да кажа "безскрупулни комунисти".

 23. 23 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "Томислав Дончев: Правителство с БСП или ДПС ще е самоубийство"

  Самоубийство за българите ще е, ако пак вие управявате. Тъжно е, да си по-умен от лидера на партията и да му слугуваш. Няма да забравя какво каза Бойко за Цветанов: "навива врата и работи" и " с Цветанов копахме трупове". Ама айде Цветанов е ВИФаджия. На студентите беше казал да копат картофи и да стават овчари. И защо лидера ви постоянно си хвъля оставката, а после иска властта от народа? Това да не някаква детска игра? Прост ще е този народ, ако пак гласува за вас. Не мога да изразя отвращението си от проклетата ви, мутрясала партия.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 24. 24 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  "Дончев направо не знам , какво прави в ГЕРБ и до Борисов."

  Каквото Орешарски правеше в БСП. Служи вярно на господарите. Срещу облаги, разбира се.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 25. 25 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#13:"роджър"]Хубав ник си си избрал
  Някакви предложения, освен "мърмор" ???[/quote]
  Хм! За втори път след 21.юни 2016 обръщате внимание на ника ми, почти с едни същи думи. Благодаря, започвам да си мисля, че той действително е хубав.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#13] от "роджър":

  Да, предложения дал бог. На каква тема те вълнуват?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#24:"б_еко"]Каквото Орешарски правеше в БСП. Служи вярно на господарите. Срещу облаги, разбира се. [/quote]
  Брутално тъпо, а ??? !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 698 Неутрално

  След 800 дни на мадридския крадец,при който бай хой беше на служба,след "грандиозните" успехи разбирай кражби на тройната коалиция,и след ВИДИМИТЕ резултати на бай хой 1 и2 между които Орешарски няма абсолютно никаква разлика КОЙ клан на червената мафия ще управлява.
  Копаенето продължава!

 29. 29 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Дано, ама надали. Тепърва ще ГЕРБ има да берат плодовете от гласуването срещу съдебната реформа. Лошото е, че и цяла България с тях. Все тая дали сме ГЕРБ-ери, бесепари, десебари, зелени, турци, каквито и да сме: всички заедно ще потъваме все по-дълбоко в блатото. Такива като Дончев освен добри пожелания за друго топки просто нямат.

 30. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  МНОГО УМЕН И КАДЪРЕН ЧОВЕК!

 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#26:"Darth Plagueis"]
  До коментар [#13] от "роджър":

  Да, предложения дал бог. На каква тема те вълнуват?[/quote]Обърка си профилите - влез си от другия профил Забележката беше отправена от Роджър към профила ти "мърмор".

 32. 32 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#31] от "cristo_n":
  В най-добрия случай грешиш ... ама надали

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Да не говорим за двете заедно и патреоти за черешка отгоре!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Димитър Николов, Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Андрей Ковачев, Веселен Вучков, Ивелина Василева = "добрият ГЕРБ"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  То пък сега не е с ДПС , а Делянчо е най -отгоре. Ако говорим с този език "на не омразата", като казват герприте. Другото е убийство, всяка минута, ден, месец . Колко села затворихте ?? Колко души емигрираха ? Кое не внасяме ? Дори технологичната ви гордост ? Една читави фирми и нея на рекет. Не от лошотия , характера е такъв. Корена е ...СИК и охранителната дейност. Всъщност колко е голяма охранителната армия на България ?? По голяма от българската армия.

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  "Правителство с БСП или ДПС ще е самоубийство"

  Дончев, то се е видяло,че натам отиват нещата, ами я си направете коалицията, пък колкото изкара.

 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Томислав Дончев: Правителство с БСП или ДПС ще е самоубийство

  Без тях - също. Избирайте!

  /не се чете/
 38. 38 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#19] от "florencia":

  Не се преструва.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 39. 39 Профил на Reader12
  Reader12
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Много добър анализ на Дончев. Да, БСП днес е като Сидеров. В тази връзка е добре да се знае има ли Решетников кабинет в София?

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Дончев не отговаря на най-важния въпрос, който мен ме вълнува: От какъв зор правим предсрочни избори? Единственото му оправдание е, че този въпрос удобно не му е зададен.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Предатели на Путландия. Нещо недолюбват любимата ти азиятска сатрапия.

  chavo64
 43. 43 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Томислав Дончев: Правителство с БСП или ДПС ще е самоубийство?!

  Естествено това го знаем и без един от "опорните" хора до баце да ни го каже!!! Но, че в ГЕРБ смятат задкулисно да използват ДПС както не веднъж са го правили е без съмнение!!!!!

 44. 44 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]На 26 избираме от 27 започва предизборната битка за следващите предсрочни парламентарни избори на есен! [/quote]
  С едно уточнение, ако ги спечели БСП!!! В противен случай сценариите могат да бъдат много различни, но всичките са пагубни за хората в България!!!!

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Любопитно

  До коментар [#12] от "Мърмор":

  Брех, специално за съдебата система аз помня други неща от мандата на ГЕРБ. Помня конситуционни промени за разделяне на ВСС на съдийска и прокуростка квота, помня въвеждане на прак избор на представители за да няма договорки, помня че в съдебната квота преобладават съдийте за да имат независимост от политиците. И дори помня че новия ВСС се избира до няколко месеца.
  Дали аз съм се объркал нещо или вие си блещите глупости на килограм и по принцип ?

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Гневно

  До коментар [#29] от "nocomnet":

  Нешо не си спомням кога ГЕРБ са гласували СРЕЩУ съдебната реформа, обаче помня как прокараха конситуционни реформи за съдебан реформа преди по малко от две години. Не е лошо освен да случате костоваците да се опитвате и да мислите с главата си.

 47. 47 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#45:"m17"]Брех, специално за съдебата система аз помня други неща от мандата на ГЕРБ[/quote]
  Добре, помните - селеногинът помага. Но да наричате козметиката реформи е смешно - санирате ръжда със стиропор. Реформа е да извадите прокуратурата от съдебната власт, да премахнете претакането на делата от една в друга инстанция, да премахнете квотата на НС при определяне състава на ВСС, да въведете пряк избор за председатели на съдилищата, реформа е да пресечете възможността поредният Кокинов да обсъжда кадрово и етично колегите си между две подпръдвания на управляващ задник. А вие помните. Помни баданарката ви!

 48. 48 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Само ГЕРБ има право да е заедно с ДПС и ДОСТ.

  Борисов и Пеевски 2 Клана на една Мафия

 49. 49 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Е, тези лозунги типа 'Правителство с БСП или ДПС ще е самоубийство' още ли хващат дикиш?!
  Сепак, ГЕРБ не е партия от вчера, та да вярваме на приказки. Достатъчно дълго управляваха за да се видят делата им
  А делата им, независимо от лозунгите са: тясно сътрудничество с ДПС във всички по важни направления - прокуратура, бизнеса на делянчо и т.н. Изобщо, един бегъл поглед какви са били назначенията по бордовете дава ясна представа КОЙ с кого е управлявал напоследък.
  Да, явна коалиция няма, но на практика съществува. Та, този номер вече не минава

 50. 50 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#34] от "cinik":

  Димитър Николов - добрият ГЕРБ? Този, който оппска чрез подставени фирми 90-100 милиона? Този, дето подари на Доган частен път до вилата му на входа на Бургаския залив? Този, дето купуваше на безценица плажове на юг и след това ги препродаваше и застрояваше? До утре мога да изброявам подвизите на тази подлога!

 51. 51 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#34] от "cinik":

  е нали отговора на тоя загадка е, че няма добро ченге - доброто и лошото ченге играят комбина. или нямаш точно това предвид?

 52. 52 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Явно съм пропуснал нещо. ГЕРБ не управляваха ли до момента с ДПС? Имаше удивителен синхрон в дрйствията им - мисля че имаха взаимоизгоден бизнес. ГЕРБ трябваше да изберат между реформите и ДПС, и избраха последните - медиен комфорт и добри финансови постъпления. На това му казваха видими резултати.

 53. 53 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#49] от "ali_ibn_isa":

  Хващат. Електоратът им не блести с особен интелект.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Този да не е решил да се гърми?

 55. 55 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "т.нар. коалиционни валентности трябва да са ясни предварително, защото е вид подмяна на волята на избирателя"

  Да, ама няма яснота

 56. 56 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1296 Гневно

  Наистина, ако БСП спечели, ще бъде самоубийствено за нас от ГЕРБ. Не бива да го допускаме, ама в никакъв случай. Г-н Цветанов този път ще трябва да се справи на всяка цена. Ама на всяка цена.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 57. 57 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Не слушам и не чета какво казват политиците.От извесно време получавам нервни кризи.Психиатъра ми препоръча да чета форумите под техните изяви.Има ефект,но Дневник е със слабо терапевтичен.Вземете се в ръце.Много ги жалите.
  А Дончев ко правел в ГЕРБ?Ами по приятелите ще го познаете.

 58. 58 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Откак подадоха оставките намаля гербаджийският медиен терор. Мутрите и физкултурниците некак си не ни липсват, даже нервят при появата си. Но това е затишие пред буря. Цвъки сега сигурно шие чували с готови бюлетини и печата протоколи и "инструктира" ли инструктира... Затова и не въдедоха маш. гласуване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK