Александър Кьосев: Нинова говори като в "1984"

Александър Кьосев: Нинова говори като в "1984"

© Надежда Чипева"Това е промиване на мозъци, това е живот в страхове и фобии" - такава моментна снимка на България прави Александър Кьосев, културолог и кандидат за депутат от "Да, България" в интервю за Дойче веле под заглавие "В България се лъже по най-брутален начин"


Г-н Кьосев, тези дни лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че демокрацията ни била отнела много. Например здравеопазването, сигурността, образованието. С други думи: според нея всички тези сфери очевидно са функционирали по-добре в годините на комунизма. Така ли е?


- Навремето едно от основните обвинения към комунистическия строй беше свързано с една книга: "1984" от Джордж Оруел. Казваше се, че както при антиутопията на Оруел комунизмът говори т.нар. double speak - двойна реч, която нарича нещата с обратни имена: истината нарича лъжа, лъжата нарича истина, свободата нарича робство, робството нарича свобода и т.н. В сегашната епоха на пост-истината започваме да живеем в ситуация, в която определен тип политически лидери говорят нещо подобно на този double speak.
А Корнелия Нинова говори всъщност на няколко различни публики едновременно.


От една страна тя се опитва да се представи като модерна лява, а БСП - като реформирана партия, като алтернатива, като носител на промяната. От друга страна обаче тя е принудена да дресира своя електорат, състоящ се в голяма степен от не особено образовани хора, живеещи в провинцията, възрастни хора, които изпитват носталгия по своята младост, главно защото не разбират какво става сега.


Тази носталгия се отглежда, около нея се създава цяла носталгична индустрия, разпространяват се целенасочено митове. И хората, които не могат да се ориентират в сложния хаос на късния преход, който е криминален, объркан, неприятен, неизменно развиват тази носталгия. Точно на тях говори Нинова. Повтаря им митовете, които нейните собствени мрежи са внушили на тези хора. И едновременно с това се опитва да се представи като модерна лява. Това е един много труден шпагат.


Това наистина е double speak, който в крайна сметка няма да доведе до нищо добро.


Във въпросното изявление Нинова казва и друго: че демокрацията все пак ни е дала свободата да мислим, да имаме мнение и да се борим за правата си, но Бойко Борисов ни отнел тази свобода. Това сякаш затвърждава мнението на мнозина наблюдатели, че в тази предизборна кампания Нинова залага преди всичко на конфронтацията с ГЕРБ.


- Очевидно е така. Двете големи партии са взаимно вкопчени, взаимно се атакуват и взаимно практикуват т.нар. пост-истина. Но защо трябва да се занимаваме само с Нинова и Борисов - има много повече гласове от тези, които отиват при двете големи партии, има много повече алтернативи.


Този факт важи обаче и за повечето от останалите партии:популизмът, който винаги е заемал централно място в българската политика, в тази предизборна кампания май достига рекордни висоти. Всички партии, с две-три изключения, се държат така, сякаш нямат друга работа, освен да обслужват определени избиратели, съобразявайки се изцяло с тяхното виждане по една или друга тема. Няма сблъсък на идеи, тези и програми, има само някакви нереалистични обещания и подклаждане на ирационални страхове, като усилено се залага на националистическата и антиевропейската реторика. Защо изведнъж Европейският съюз стана толкова лош? И защо националистическата карта се оказа толкова печеливша?


- Думата "популизъм" е дори вече слаба, за да се опише това, което се случва. Това си е живо промиване на мозъци, това е живот в страхове и фобии. Това е ситуация, в която определен тип политически субекти апелират не към елементарния здрав разум на своя електорат, а към неговите страхове, страсти, травми, зависти. И когато целият този букет от негативни емоции стане основното, което се цели и таргетира, тогава вече говорим за една особена пропаганда - при нея няма никаква разлика между елементарния факт и бруталната лъжа.


Да вземем например брошурите, които издаде в. "Телеграф". Те са пълни с най-брутални лъжи за целия спектър на десните политици и по-специално за "Да, България". Със сигурност ще бъде доказано в съда, че т.нар. "факти", на които се базират въпросните брошури, са измислици и клевети. Но какво от това - те вече са изпълнили функцията си. Това е нещо като "Бай Ганьо прави избори", но в брутален вариант и повдигнато на степен. Докъде ще стигне тази работа - не знам, но за съжаление в един момент този сблъсък може да премине и във физическа конфронтация.


А що се отнася до антиевропейската реторика - парадоксът е, че огромното мнозинство българи не са евроскептици, а напротив. Онези обаче, които са евроскептици и евроомразци, са невероятно кресливи и имат съответните медийни канали, съответните медийни рупори, които им помагат да говорят толкова гръмко.


Да, но основните партии сякаш пригласят на този хор.


- Когато медийният дискурс стане такъв, тогава основните политици се чувстват задължени да пригласят на този измислен електорат, на този измислен доминиращ глас. И да - ситуацията става наистина нетърпима. Лъже се по най-брутален начин, включително и за Европейския съюз.


Когато говорим за умишленото разпространяване на фалшиви информации, няма как да не споменем социалните мрежи, където лъжата намира особено благодатна почва. Но там избуява и друго: хейтърството. За какво, според Вас, е признак това сравнително ново явление?


- Със сигурност е признак за травми. Защото голяма част от населението живее в травми. Но при всички положения става дума за целенасочена манипулация от страна на - как да го кажа - определени центрове на омразата. Знае се, че има купени тролове. Потвърди го наскоро и разследване на групата "Чист интернет", която установи, че един от известните тролове е разпространил за две години над 85 000 постинга, пълни с омраза.


Това е една целенасочена манифактура - зад едно име стоят много лица, които по индустриален начин разпространяват омраза. В този смисъл има резонанс между тази манипулация и естествените травми на населението в резултат от един неуспешен, криминален и корумпиран преход.


А в чия полза се прави тази манипулация?


- Специално този трол, Адриан Димитров е името му, се оказа русофил и поддръжник на БСП. Така че човек може да си прави сам изводи в чия полза се прави това.


Г-н Кьосев, Вие сте кандидат за депутат от "Да, България" - една от двете нови либерални партии, които се възприемат като антипод на статуквото. Очевидно все още таите надежда за промяна, щом сте решили да влезете в активната политика.


- Смятам това за морален дълг на моето поколение. Аз съм публична фигура, изказвам се, говоря разни неща, но в един момент усетих, че моите думи олекват, че започвам да звуча като фанфарон, който само говори, но никога не е рискувал, никога не е правил нещо конкретно. И затова сега реших да рискувам - каквото и да става.


Тоест - не само думи, а и дела.


- Точно така. А интересното е, че в началото просто исках да заявя подкрепа за "Да, България". Бях обикновен партиен член, но в един момент се оказа, че те са ме издигнали в своите листи. Трябваше да преценя хващам ли се на това хоро или не. В крайна сметка се хванах и участвах активно в подготовката на културната и образователната програма на "Да, България".


В един момент във "Фейсбук" ме попитаха какво ще бъде моето становище за договора СЕТА и за частните арбитражи. Така се видях принуден да се образовам в тази област. Защото ми стана ясно, че ако дай Боже "Да, България" влезе в следващия парламент, а на мен ми се наложи да стана депутат, ще трябва да гласувам за такива неща.


Интересно го формулирахте: "ако дай Боже "Да, България" влезе в парламента, а на мен ми се наложи да стана депутат"...


- Точно така. Защото гледам на това като на дълг. Като съм се хванал на хорото, ще трябва да го играя.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И тоя ли другар вече е десен !? Та тоя през целия си живот е бил на бюджетна заплата. Нинова говорела като в "1984", но не казва как говори Борисов ? Може би като академик ?!

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "БСП - като реформирана партия, като алтернатива, като носител на промяната"

  Носител на каква промяна, към много по- лошо. Та, нали те ни докараха до толкова кризи и крахове.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  "ако дай Боже "Да, България" влезе в парламента"

  Дай Боже "Да, България" да влезе в парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Демокрацията отне на студентите ни възможността да изучават "Основи на Комунизма", "История на БКП" и др. подобни жизненоважни предмети. Вместо това се мъчат (вклч и синът на Кури) в разни гадни американски университети, изучавайки безсмислени и пагубни науки.

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  [quote#1:"678"]но не казва как говори Борисов ? Може би като академик ?![/quote]
  Като дърт пожарникар!

 6. 6 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо всички са се фиксирали в частта от изказването на Нинова, свързана с какво отнела на българите демокрацията, а не с частта на изказването и какво е дала?
  И нима не е права и за първото - че през т.н. демокрация сектори като здравеопазване и образование се срутиха до най-ниската си точка? Никой не коментира дали това е вярно, а разтяга локуми като въпросния Ал.Кьосев.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Каква промяна може да се очаква от нинова, те ни докараха до тук и ако се върнат на власт жална ни майка.

 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Нейният електорат е застинал някъде там...като гледам по ТВ-то малкото хора пред които говори са само беловласи бастуни...на такива трябва със закон да се забрани да определят бъдещето на младите...

 9. 9 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Проф. Кьосев е много умен човек. Сега като се замисля - ами май не съм срещал евроскептик у нас, който да иска България да излезе от ЕС. Сигурно има такива, но се срещам с какви ли не хора, а евроскептик в тесния смисъл на думата не съм виждал.
  А политиците от основните партии се държат така, сякаш е пълно с евроскептици и трябва да бъдат ухажвани, да се съобразяваш с тях, да предлагаш отстъпки и пр. Защо се получава така?

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 10. 10 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Весело

  Знае се, че има купени тролове. Потвърди го наскоро и разследване на групата "Чист интернет", която установи, че един от известните тролове е разпространил за две години над 85 000 постинга, пълни с омраза.
  ----
  Малей... бая проверка е паднало.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 11. 11 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#9:"espresso"]Проф. Кьосев е много умен човек.[/quote]
  И аз да попитам: ползвал ли е пари от някоя фондация на Сорос?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Трябва да вкараме Да България и Нова Република в парламента!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Нинова не е никакво изключение, старите партайгеносетата Луканов, Лилов, Виденов говореха по същият начин, плашеха хората със съвсем плитки лъжи като " СДС ще ви вземе пенсиите" " Ще ви вкарат в Белене" " Ще ни продадат на Америка ". Червените никога няма да се променят! Вижте какви събраха за партиините си листи - син на надзирател от Белене, синове и дъщери на ченгета и партиини велможи!

  klimentm
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Долу БСП

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  До коментар [#11] от "дуле":

  Стига с този Сорос! Забравихте ли, че Костов е виновен за всичко!

  Ако имах възможност, бих гласувал за "Да България"!

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#11] от "дуле":

  Не ме интерва ползвал ли е пари на Сорос, важното е че говори истината и трябва да си сляп за да не го разбереш!

  klimentm
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#1] от "678":


  [quote#1:"678"]тоя през целия си живот е бил на бюджетна заплата. [/quote]
  Да бе, също като Айнщайн.

  Откога начина на прехрана определя мисленето?
  Ако курнелия беше чела "1984" нямаше да дрънка тия простотии.
  Ако ТИ беше чел "1984" нямаше да пляскаш такива тъпи сравнения.

  Така е като не се чете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  [quote#1:"678"]Нинова говорела като в "1984", но не казва как говори Борисов ? Може би като академик[/quote]

  Очевидно г-н Кьосев не подкрепя нито БСП нито ГЕРБ. Като че ли, Вие не подкрепяте нито тях нито "Да, България". Има ли Партия за която бихте гласували, или говорите от позицията "Всички са маскари" (която обслужва най-вече партиите с по-голям и по-твърд електорат)?

 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Храниш трол.
  Той дори не разбира какво пише в статията.
  Не разбира сравнението с Оруел, макар човекът да е обяснил като за НЕ чели книгата какво има предвид.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":


  [quote#15:"vassilun"]Ако имах възможност, бих гласувал за "Да България"![/quote]
  Аз мисля в тази посока, но не съм сигурен, че ще влязат.
  Няма ги в класациите.

  От друга страна то и Атака я нямаше през 2005-та, а аз дори не бях чувал, че има такава партия, а влезе с много.

  Та разкрачен съм. За първи път след толкова избори се чудя за кого да гласувам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#18] от "plamen_b":

  Просто комунист.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#12] от "virtual brain":


  [quote#12:"virtual brain"]Трябва да вкараме Да България и Нова Република в парламента! [/quote]
  Не може и двете. Няма толкова умни хора в България.

  Краят ще настъпи, ако комунистите имат над 70 депутати, а това хич не е нереално.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#16] от "klimentm":


  [quote#16:"klimentm"]важното е че говори истината и трябва да си сляп за да не го разбереш![/quote]
  Аз бих използвал друго ...сляп за обикновен трол си е похвала...направо е лъжец като Нинова...

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Весело

  [quote#1:"678"] Може би като академик[/quote]
  Неделчев ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#16:"klimentm"]Не ме интерва ползвал ли е пари на Сорос, важното е че говори истината [/quote]
  Ми ти изглежда не си чувал, че интереса клати феса? Този не става за депутат и точка по въпроса. Като преподавател може и да е добър... Но кой ли не прави компромис със съвестта си заради финикийски знаци?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 26. 26 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#20:"Росен (Путлер капут)"]Та разкрачен съм. За първи път след толкова избори се чудя за кого да гласувам.[/quote]
  Абе и аз така, но май ще е за Татяна Дончева( забравяйки Гоцето щото той уж се оттегли)

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#26] от "дуле":

  Дончева е с гоце.
  Някаква коалиция са....май.

  Те няма да влязат, а и да влязат какво от това?
  Що си хвърляш гласа напразно?

  Аз правя нещо подобно като тебе, но поне имам надеждата, че тези, които е възможно на вкарам в парламента ще свършат нещо полезно.
  Дончева си е комунист по принцип.
  Направо си праскай за казионното бекапе...сега му викат бсп.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "Росен (Путлер капут)":

  Доста са ми любопитни тия, които през целия си живот папкат бюджетни пари, а и били големи десни, разбираш ли. Такива като Кьосев правят дясното у нас циркаджийско.

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нинова казва истината, но не искат да я чуят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#27:"Росен (Путлер капут)"]Дончева е с гоце.
  Някаква коалиция са....май.

  Те няма да влязат, а и да влязат какво от това?
  Що си хвърляш гласа напразно?
  [/quote]
  Ще влязат. Аз ще им помогна с 2 гласа. Но не заради Гоцето... А ако не влязат? 1/2 от гласа ми ще иде при Корнелия и 1/2 - към Тиквата... Преценил съм възможностите. И ги приемам.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 31. 31 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "дуле":

  Съдиш по себе си. На теб кой ти плаща за съвестта? Ако е дал повече от 5 лева, се е минал.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 32. 32 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#27:"Росен (Путлер капут)"]Направо си праскай за казионното бекапе...сега му викат бсп.[/quote]

  Е, не съм се прекършил толкова. Иначе смятах за Патриотите, но те тъй или иначе ще влязат. Така или иначе моята помощ не им чак толкова належаща. Иначе за ГЕРБ, БСП, Марешки и десните остатъци - вече НИКОГА!

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#28] от "678":

  Аз НЕ се шегувах за Айнщайн.
  И той винаги е бил на бюжетна издръжка.

  Само по себе си това нищо не значи.
  От 1988-ма година съм си началник, много пари съм правил, но малко време съм живял спокойно.
  Тия с по 500, 700 лева заплати всяка година на море ходят, вечер са си по кафенетата, макар да пият едно кафе три часа.
  Сякаш живеят по-добре от мен, по-спокойно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#32] от "дуле":

  Патриоти и Марешки са проруски.

  ГЕРБ ясно то, никога вече. А два пъти за тях гласувах.
  Доскоро не знаех кои са хората им в Шумен.
  Научих.
  Боже пази България от такива боклуци. На всички нива става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#29] от "socialen":


  [quote#29:"socialen"]Нинова казва истината, но не искат да я чуят[/quote]
  Що не прочетеш накрая "1984"?
  Аз я четох при соца. Изпуснаха я. Не са разбрали що за книга е.
  Всъщност официалната версия и на Оруел е, че НЕ описва соца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#34:"Росен (Путлер капут)"]Патриоти и Марешки са проруски. [/quote]
  Е, поне половината Патриоти. Марешки е проект на ГЕРБ.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#36] от "дуле":


  [quote#36:"дуле"]Марешки е проект на ГЕРБ. [/quote]
  Не е. Свързан е с руската и украинската мафии.
  Да не се бърка войната между Украйна и Русия.
  Мафиите им НЕ воюват. Търговията си върви.

  Та проруски са. Нямат нищо общо с ГЕРБ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#34:"Росен (Путлер капут)"]Доскоро не знаех кои са хората им в Шумен.
  Научих.[/quote]
  Малко си като албански реотан? Нищо, по-добре късно, отколкото никога. Аз пък винаги си знаех, че гербаджиите в моето градче са бившите комунисти. Вероятно защото се познаваме.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 39. 39 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен (Путлер капут)":

  Добре де, прриеми, че Марешки е пуснат на пистата да привлече разколебаните гербери. Той си показа кое го влече още на президентските избори като показа предпочитанията си към Цецка.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#38] от "дуле":


  [quote#38:"дуле"]. Вероятно защото се познаваме. [/quote]
  Да де.
  Отявлен крадец кандидат за депутат от ГЕРБ.
  [quote#38:"дуле"]Малко си като албански реотан? [/quote]
  Аз не знаех къде е офиса на ДСБ Шумен. Питах по телефона за да мога да гласувам за едни междинни избори, вътрешни за ДСБ. Вече не се сещам за какво бяха.
  Нямам необходимост да съм член на партия за да съм и фен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#39] от "дуле":


  [quote#39:"дуле"]Добре де, прриеми, че Марешки е пуснат[/quote]
  Не мога.
  Камерите го заковаха, когато изрази "тревога, че към Русия още има санкции". Този запис повече никога не се появи, но аз го гледах първият и единствен път. Марешки е завършил в Киев. От там и връзката КГБ/мафия/БГ. След номерата с горивата ЗАЩО мислиш е още жив? Защото нищо не рискува. Нищо не го заплашва. Русия го пази.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#30] от "дуле":

  Начи Кьосев за пари а Дончева чиста кат сълза и бяла кат ангел?!
  Татянчето е една от най мерзките фигури, продажна и лицемерна като никой друг!

  klimentm
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":

  Тя тази книга е в забраненият списък на партайгеносетата!

  klimentm
 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Весело

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Лъже, той си е за бсп.
  Затова и тролира, но ми е интересно какво може да измисли.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Весело

  До коментар [#43] от "klimentm":


  [quote#43:"klimentm"]Тя тази книга е в забраненият списък на партайгеносетата! [/quote]
  Много късно я вкараха в забраненият списък.

  Проверих. Издадена в БГ през 89-та, а аз помня за нея от 1984-та година, някъде там.
  Смятах го за съвпадение.

  И.
  Верно било.
  "Първият български превод на „1984“ е направен в Лондон от Петър Увалиев, който го адаптира за радиотеатър. Драматизацията е излъчена в цяла поредица по българската емисия на радио Би Би Си през пролетта и лятото на 1984 година. Поради липса на български артисти във Великобритания ролите се изпълняват от почти всички журналисти и автори, работещи по това време в българската редакция на радиото: Димитър Димитров, Люси Ню, Павлина Джоунс, Ани Арнолд и др"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Доколкото съм слушала Кьосев, не ми се струва да е либерал. Но , той си знае най-добре.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#44] от "Росен (Путлер капут)":

  Така всички лъжеха и през 1990, всички се тюхкаха и викаха: " Абе аз и цялата фамилия гласувахме за СДС , ама на виж кво стана!"
  Така са и до ден днешен! За това и са изключително опасни, не са само пенсионерите и дъртите комунисти( то такива вече почти не останаха) ами и днешното им потомство.

  klimentm
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  До коментар [#11] от "дуле":

  За Кьосев не знам, но за Станишев отговорът е положителен, да ползвал е пари от фондове на Сорос
  А каква е връзката?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#9:"espresso"]Проф. Кьосев е много умен човек[/quote]Кое му е умното? Това, че не знае за КОГО е писана книгата, а си ги съчинява, както му е удобно ли? Интересно е, дали и ти(както и повечето тука умни и красиви) знаеш?

  "Навремето едно от основните обвинения към комунистическия строй беше свързано с една книга: "1984" от Джордж Оруел. Казваше се, че както при антиутопията на Оруел комунизмът говори т.нар. double speak - двойна реч, която нарича нещата с обратни имена: истината нарича лъжа, лъжата нарича истина, свободата нарича робство, робството нарича свобода и т.н."

  До коментар [#9] от "espresso":

  Жив е той, жив е...
 50. 50 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Написаното за Кърнелия е вярно, Косев не го знам, Дай България и нея не я знам, но едно знам, че няма да влезе в този парламент със сигурност.

 51. 51 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#35:"Росен (Путлер капут)"]Всъщност официалната версия и на Оруел е, че НЕ описва соца[/quote]И ти да кажеш нещо вярно!

  Жив е той, жив е...
 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дебоя":

  Просто за пръв път схващаш какво казвам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дебоя":


  [quote#49:"Дебоя"]Кое му е умното? Това, че не знае за КОГО е писана книгата, а си ги съчинява, [/quote]
  Казах ти да прочетеш книгата. С цитата от Уикипедия не става. Нищо не казваш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  [quote#1:"678"]Нинова говорела като в "1984"[/quote]
  За Нинова лъжата е истина - това е факт. Всекидневно, ежечасно тя лъже с лекота, даже не се усеща! Борисов го остави - него си го знаем от генералското му време - изпечен лъжец!
  Нинова обаче се оплете с генерал - Решетников не е кой и да е.
  Него трудно ще пребориш, Корнелке!

 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  [quote#3:"neut"]Дай Боже "Да, България" да влезе в парламента[/quote]
  И Нова Република също дай Боже да видим в парламента!
  Народе!!!!

 56. 56 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  [quote#10:"дуле"]разпространил за две години над 85 000 постинга, пълни с омраза.
  ----
  Малей... бая проверка е паднало.[/quote]
  След проверката - полага се решетка! За умишлени действия срещу устоите на държавата! Противодържавната дейст се смята за предателство. Във военно време наказанието е .......!
  В мирно - 25г.

 57. 57 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  [quote#28:"678"]тия, които през целия си живот папкат бюджетни пари, а и били големи десни, разбираш ли. [/quote]
  Ти не разбираш, че г-н Кьосев е от най-значимите "производители" на България! Сега, ако го прочетеш, ще кажеш - този пише глупости. Не са глупости. Ал. Кьосев "произвежда" мислещи млади хора!
  Това изключително липсва в България!
  А Нинова ги пъди извън страната!!!

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alexander97":


  [quote#57:"Alexander97"] Нинова ги пъди извън страната[/quote]
  ДСигурност, чиято маша към този момент е туротрошчката политически хамелеон.

  Последно гласувам за "Нова Република". Само Радан да не говори тия дни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  [quote#58:"Росен (Путлер капут)"]Само Радан да не говори тия дни.[/quote]
  Разбрах, дразни те, но говори люти истини, които и другите знаят, но се страхуват да кажат. Тка трябва - истината - на тезгяха!!!

 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  [quote#15:"vassilun"]Стига с този Сорос! Забравихте ли, че Костов е виновен за всичко![/quote]
  Костов наистина е виновен за всичко това!Ако не беше приватизирал в полза на свои хора, ако не беше управлявал по болшевишки, ако не се беше договорил с Гоце как да си разделят предприятията и да не закачат комунистите, нямаше да дойде царя и последвалите го царедворци, нямаше да има ГЕРБ и щяхме още да си гласуваме за СДС! Ама точно Костов провали всичко!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Неутрално

  Решетников is watchig you!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 532 Разстроено

  "Тези дни лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че демокрацията ни била отнела много. Например здравеопазването, сигурността, образованието. С други думи: според нея всички тези сфери очевидно са функционирали по-добре в годините на комунизма. Така ли е?"

  ДА, ТАКА Е!

 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  интервютата на Кьосев са една от причините да разлюбя "Да, България". но не само. най-голямото разочарование беше сектантското нежеланието да се коалират с "Нова република" (не че самите "Нова република" не отиграха много сектантски тия избори също).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#62] от "bosev.asen":

  Ти мазохист ли си, или просто си претърпял черепно-мозъчна травма скоро?

 65. 65 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#50] от "cherezchur":

  ти май знаеш само това, което ти кажат, че трябва да знаеш...пълно е с безгръбначни в тази държава...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK