Агнешка Холанд, режисьор: Втората световна война никога не свърши истински

Агнешка Холанд, режисьор: Втората световна война никога не свърши истински

© Боряна ПандоваАгнешка Холанд е един от най-известните полски режисьори и една от малкото жени в професията с успехи едновременно в Европа и Америка. Започнала като асистент-режисьор на Кшищоф Зануси и Анджей Вайда, още с първия си филм "Провинциални актьори" тя печели Наградата на международната критика в Кан през 1980 г. Германската продукция "Гневна жътва" от 1985 г. й носи първата номинация за "Оскар". Може би най-известният й филм е "Европа, Европа", с който печели "Златен глобус" и още една от общо 4 номинации за наградите на американската академия. Освен работата си в киното Холанд е режисьор на известни сериали като "Наркомрежа", "Къща от карти" и други.


Тя бе специален гост на XXI "София филм фест", където получи наградата на София на Столична община за своя принос към киноизкуството и представи най-новия си филм "Следи" ("Сребърна мечка" на филмовия фестивал в Берлин). Холанд е и председател на Европейската филмова академия, която направи своя среща в София по време на фестивала.


В София ще представите новия си филм "Следи". На Берлинале споменахте, че през четирите години, докато сте снимали филма, политическият контекст се е променил и това е променило Вашия, а може би и погледа на публиката към филма.
- Да, политическата ситуация в Европа се промени, и то не в положителна посока. Със сигурност има криза на вярата в идеята за европейското единство, а също и на вярата в схващането що е то либерална демокрация. В много държави, главно посткомунистически, но не само, националистически вълни се надигат. Чувството за солидарност е в опасност.


Европейският съюз бе създаден като отговор на Втората световна война и Холокоста. Именно войната и Холокостът дълго време бяха ваксина против популистки и фашистки настроения. Сега ми се струва, че тази ваксина вече не работи. Може би в Германия все още е активна, защото германците акцентираха силно на тези теми в образованието. В други държави съществува едно усещане за порив към унищожение. Има усещане, че на хората им е писнало от позитивно мислене, от политическа коректност.


Агнешка Холанд, режисьор: Втората световна война никога не свърши истински

© Боряна Пандова, София филм фест


Аз мисля, че ние живеем в три много важни революции, с които не знаем как да се справим. Често инстинктивната реакция срещу тях е контрареволюция.


Това е първо глобализацията. На второ място е интернет и революцията на информацията, която освен комуникацията и събирането на информация промени и начина на създаване на фактите. Това доведе до атомизация на обществото, всеки е затворен в своя балон, който пропуска избирателно само неща, които отговарят на предварителната му представа за света. Третата революция е революцията на половете. Това е промяната на разпределението на властите между половете в обществото и семейството. Еманципацията на жените доведе до някои важни демографски промени, еманципираните жени не искат да създават потомство в размерите, в които това е било обичайно в миналото.


Предвид това, което казахте за загубата на ваксинация от популизма и фашизма, виждате ли филмите си, особено тези за Централна Европа и Втората световна война, като свое историческо задължение и предупреждение към обществото?


- Това беше една от причините да започна да се интересувам от Втората световна война. Разбира се, това е част и от историята на семейството ми, баща ми е евреин и семейството му са жертви на Холокоста. Майка ми се е била в полската нелегална съпротивителна армия по време на Втората световна война. Така че тази история присъстваше много силно в детството ми.


Аз мисля, че Втората световна война никога не свърши истински, тя бе временно спряна, но може да се върне отново. Тя е като вирус, който бе приспан за малко, но може да се събуди всеки момент. Всички европейски институции са създадени, за да не позволят на този вирус да се върне. Мисля, че следвоенните политици, интелектуалци и хора на изкуството са били съвсем наясно, че победата не е била завинаги. Те са видели anus mundi – "задника на човечеството", и са знаели, че това може да се случи отново. И ако погледнем историята, те са прави, това се е случвало отново и отново.


След Втората световна война имахме няколко регионални, но много жестоки войни: в Камбоджа, Руанда. Също и войната в Югославия, толкова близо до границите ви, беше една абсурдна война от рационална гледна точка. Не ставаше въпрос за земя, за храна, а за омраза. Но какво е омразата? И защо изведнъж избухва и като огън обхваща всичко? Когато представях последния си филм, си мислех за това, че гневът може да е позитивен, може да е като огън, който може да те стопли, но може и да те изгори. Така е и с човечеството, то е способно и на най-доброто, и на най-лошото. Какво да сторим, ние сме едни бедни същества, тук сме временно и е наш дълг да направим това, което можем, колкото и малко значение да има.


Агнешка Холанд, режисьор: Втората световна война никога не свърши истински

© Боряна Пандова


Така и ние от Европейската филмова академия се опитваме да направим това, което можем. През последните години се усеща, че европейските кинотворци се чувстват част от едно семейство. Семейство, в което има солидарност и общи цели, има и изключения, но деветдесет процента от нас са против омразата, ксенофобията, национализма и популистката лудост.


Споменахте революцията в отношенията между половете. Съществуват ли специфични пречки пред жените във филмовия бизнес, отделно от общия сексизъм в обществото?


- Съществува стъклен таван в много области и филмовата индустрия е безспорно една от тях. За жените е много по-трудно от мъжете да достигнат същите позиции. Причините за това са различни: културни, практични. Като културните са най-важни според мен, особено при игралните филми. Обикновено жените вършат осемдесет процента от домашната работа и като жена е много трудно да се съчетае семейният живот и майчинството със снимането на игрален филм, който изисква пълно отдаване за дълъг период от време. Много талантливи млади режисьори изпитват трудности, когато се омъжат и имат деца.


Съществува и въпросът с доверието дали една жена режисьор или сценарист може да привлече толкова широка публика, каквато може един мъж режисьор или сценарист. Често на темите, които вълнуват жените, се гледа като на второстепенни и по-маловажни и мнението е, че женските теми са женски, а мъжките са универсални. Отделно реакцията на критиците и фестивалните програматори на важни фестивали е доста женомразка. Това се променя, но много бавно.


В момента сме на върха на контрареволюцията, чийто носител е Тръмп. Той е голям женомразец. Неговата победа е отражение на страховете на белия мъж. Имаме сходна ситуация и в Полша. Откакто развихме омразата към политическата коректност, загубихме способността да се отнасяме един с друг с уважение. Сега можеш да си говориш каквото тайно си мислиш. Това предизвика много силна реакция от страна на жените.


Новият феминизъм е донякъде реакция на новия популизъм, различен е от феминизма от предишните петдесет години и има различни качества. Например в Полша феминисткото движение за първи път произлиза от обществото, не е имитация на западния интелектуален феминизъм. Презрението и абсолютното дълбоко неуважение спрямо жените, отказът да бъдат приети като човешки същества са им дошли го гуша.


Това има медицински последствия. Католическата църква, подкрепяна от настоящото правителство, превръща контрацепцията в реален проблем, особено в по-малките населени места. Легалните аборти са практически невъзможни. Въпреки че по закон има случаи, в които са разрешени, просто е невъзможно да се намери доктор да извърши процедурата. Жените разбраха, че ако трябва да се избира техният живот и животът на двуседмичен ембрион, се оказва, че техния живот не е важен.


Това се оказа неприемливо дори за много католички и за жени, които до момента не са се чувствали свързани с феминистко или ляво движение. Това е една истинска промяна, каквато е и отношението към околната среда. По тези оси съществува реален сблъсък, от едната страна са консервативните традиционалисти, а от другата модерните, прогресивни и егалитарни движения.


Идвате в София, освен да представите филма си и като председател на Европейската филмова академия. С какво се занимава тя? Сравнима ли е с Американската филмова академия?


- До известна степен. Разбира се, американската академия представлява една индустрия, докато в Европа имаме повече от 30 държави с различни езици и различни системи на финансиране на филми. И за съжаление европейските филми не се разпространяват достатъчно в Европа, както е било, да речем, през петдесетте и шейсетте години.


Една от нашите цели е да представяме европейското кино на европейската публика. Затова организираме Европейските филмови награди. Първоначално бордът на академията, подпомогнат от експерти като програматори на фестивали и кинокритици - например Стефан Китанов от "София филм фест", избира петдесетте най-добри пълнометражни игрални филма през годината. Опитваме се да изберем петдесетте най-представителни за индустрията филми След това членовете на академията гласуват за петте най-добри сред тях в няколко категории и така стават ясни победителите, които представяме на церемония. Същото е и с документалните и късометражните филми.


През последните няколко години церемонията става все по-интересна, защото придоби и известен политически смисъл. Европейските филмови награди подкрепят не само европейското кино, но и Европа и европейските ценности като цяло. Естествено са и забавно събитие, на което хора от индустрията и могат се срещат и да си поговорят.


Агнешка Холанд, режисьор: Втората световна война никога не свърши истински

© Боряна Пандова


Но това не е единственото, което правим. Поддържаме платформа за комуникация и размяна на контакти между европейските кинодейци: режисьори, продуценти и други. Организираме наградите на младата публика, която избира измежду три филма, които пътуват между много европейски градове. Това е много успешна инициатива и става все по-популярна, децата от различните градове организират видеоконференции, за да си говорят за филмите. Организираме и срещата "Неделя в провинцията", която е нещо като мастър клас, възможност млади творци да обменят опит и идеи с утвърдени хора от киното.


Вие сте успешен режисьор на известни сериали като "Наркомрежа", "Къща от карти", "Убийството". Споделяли сте, че в тях ви са привлекли чисто американските истории, истории, каквито вече не се срещат често на големия екран. Опасявате ли се, че с глобалния успех на HBO, Netflix, AMC и т.н. сериалите ще тръгнат по пътя на Холивуд и търсейки глобална публика, ще загубят от тези качества, които ги правят интересни?


- Те са достатъчно умни да не го направят. Те се налагат на европейския пазар, но не искат да налагат само американските си продукции, а и да създават и да продуцират местни програми. И всъщност са много амбициозни в тези си планове. "HBO Европа" създаде няколко оригинални сериала на полски, чешки и унгарски върху теми, които вълнуват хората от тези държави. Netflix иска да направи същото, може би с малко по-развлекателни и не толкова политически насочени продукции. Не съм сигурна, те едва наскоро започнаха да правят оригинално съдържание. Да се надяваме, че ще бъдат добра конкуренция за местните телевизии, които са доста мързеливи.


"Следи" има още една прожекция в София на фестивала - на 27 март.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Никога повече война, не на сексизма

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  леко повърхностна жена

 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  То хубу, ама що не споменава, че баща и е бил профвсор във Визшата Школа за обучение на комунистически кадри?
  И по тази линия и тя, и сестра и стават режисьори.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  ВОЙНИТЕ НИКОГА НЕ СВЪРШВАТ...

 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Война по света винаги има!!

 7. 7 Профил на Herr Wolf
  Herr Wolf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Човечеството никога не трябва да забравя ужаса на братоубийствената война и 6-те милиарда избити евреи...

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Така е, не свърши. Щеше да свърши още през 1945 ако бяха избобили не Хирошима и Нагасаки, а Масква.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Почна да ми писва за филми за Втората световна война, едва ли не е най-важното събития в историята на човечеството. Не че не харесвам военни филми, напротив, особено за Корейската война през 50-те години. Но непрекънато тук по телевизията N24 предавания за Втората световна война, едно и също казано по хиляди различни начини.

  Затова пък няма само филм от САЩ, за войната в Корея или Китай. Или аз не знам заглавието.

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Така е, не свърши. Щеше да свърши още през 1945 ако бяха избобили не Хирошима и Нагасаки, а Масква.
  —цитат от коментар 8 на EU defender  До коментар [#8] от "EU defender":

  И как си го представяш да стане,когато в момента на бомбардировката над Хирошима,САЩ и СССР са съюзници,които воюват заедно срещу...Япония?! Но дори и след окупацията на Япония как американският президент би могъл да обясни на американският народ,че СССР е враг,който трябва да бъде унищожен?!
  Световното положение тогава е устройвало идеално целта на Щатите да станат единствена Свръхсила. Целият свят е бил в руини,освен САЩ. СССР е бил смъртно ранен и е било въпрос на време да рухне. Да го напада е все едно да вади на умрело куче нож.

 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Агнешка Холанд, режисьор

  Абе само на мен ли името на тази жена ми звучи доста Великденски. Иначе на снимката ми се вижда да е доста далеч вече от агнешкото. Колкото до войните, те никога няма да спрат. Единствено тоталната глобализация на планетата би могла да реши въпроса. Световно правителство и световен парламент. Но това пък крие други рискове и може цената на един такъв мир, да ни излезе през носа.

  /не се чете/
 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  ВСВ никога не свърши истински. Така е, ако издухаш пепелта ще видиш жаравата. Самата България повече от 100 години се намира в състояние на гражданска война - смяна на относително затишие с безмозъчни кланета. Особено силно впечатление ми направи оценката ѝ за войната в Югославия - "...Не ставаше въпрос за земя, за храна, а за омраза..." Като да е казано за обстановката в днешна България - омразата унищожава страната. На крачка сме от жаравата и тогава? Един испански писател каза по БНР нещо от рода на "...във времена, когато трябва да спасяваш тялото си е трудно да спасиш душата си..." Вярно!

 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мърмор": Един испански писател каза по БНР нещо от рода на "...във времена, когато трябва да спасяваш тялото си е трудно да спасиш душата си..." Вярно!

  Много хубав коментар си написал, братчед! Колкото до испанския писател, не виждам как едното пречи на другото. Нищо не пречиства така духа, както изпитанията.

  /не се чете/
 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Защо ми се струва, че г-жата мрази децата?

 15. 15 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 539 Неутрално

  . Единствено тоталната глобализация на планетата би могла да реши въпроса. Световно правителство и световен парламент. Но това пък крие други рискове и може цената на един такъв мир, да ни излезе през носа.
  —цитат от коментар 11 на Тони Шнайдера


  Религията е единственото, което ни дели хората, сунитският Ислям и всички останали. Шиитите са по-либерални и е възможно да се съгласят с едно правителство, което не се състои от вярващи на шиитският Ислям. Сунитите са заслепени от религията в посока ислямизъм и не вярвам да приемат премиер да ги управлява, който сам не е сунит. Те вярват, че лъжепрофета Мохамед с неговите Шариа-закони е действал под диктовката на Аллах и тези Шариа закони трябва да бъдат валидни по целият свят. Само че едва ли някога в България ще станат Конституция, да не говорим за Германия, както си желаят мохамеданите.

  Es muß Geld fließen!
 16. 16 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  права е Агнешка.

  втората световна война щеше истински да приключи, когато Червената Армия беше разпарчетосана и СССР беше разделен на съставните си части, а РСФСР на още по-съставните си части и всички болшевики по света бяха натикани в миши дупки.

  и това трябваше да се случи до края на 1945-та. за да не страдаме вече над 70 години от тази червена зараза и най-човеконенавистна идеология...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  "загубата на ваксинация от популизма и фашизма,"

  Защо ли пропуска комунизма? Или под наименованието популизъм трябва да разбираме комунизъм? Фашизмът беше отречен и заклеймен, но не и комунизма, а госпожата се разтревожила за възраждане на фашизма, когато преоблечени като демократи комунисти командват Европа.
  Отговор на тези въпроси дава колегата:

  То хубу, ама що не споменава, че баща и е бил профвсор във Визшата Школа за обучение на комунистически кадри?
  —цитат от коментар 4 на СДС
 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  права е Агнешка. втората световна война щеше истински да приключи, когато Червената Армия беше разпарчетосана и СССР беше разделен на съставните си части, а РСФСР на още по-съставните си части и всички болшевики по света бяха натикани в миши дупки. и това трябваше да се случи до края на 1945-та. за да не страдаме вече над 70 години от тази червена зараза и най-човеконенавистна идеология...
  —цитат от коментар 16 на полувишис


  Тъй, тъй, па ко стана в действителност?
  Тез дето трябваше да разпарчетосват ЧА, ни подариха на човеконенавистната идеолегия.
  На една салфетка.
  И в резултат ко - не едни полувиши гадатели и мечтатели...

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Смислено, честно интервю.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Втората световна война никога не свърши защото сблъсъкът между двата фашистки режима завърши с победата на единия от тях, а другият му послужи за алиби да не се променя...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  секи 4ти км

  Размери на потомство??

  "Еманципацията на жените доведе до някои важни демографски промени, еманципираните жени не искат да създават потомство в размерите,
  в които това е било обичайно в миналото."

  Феминистка и Глобалистка:

  "Да се надяваме, че ще бъдат добра конкуренция за местните телевизии,
  които са доста мързеливи."

 22. 22 Профил на p_h_v
  p_h_v
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хахаха, церемонията станала интересна, защото придобила политически смисъл. Мечтата на партийната секретарка.

 23. 23 Профил на ultrasur
  ultrasur
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "Herr Wolf":

  6 МИЛИАРДА ЕВРЕИ! и въобще ти май си преди абитуриентската а?

 24. 24 Профил на Herr Wolf
  Herr Wolf
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#23] от "ultrasur":

  Да броят им расте с всяка изминала година, не сте ли го забелязал? Мисля, че сте антисемит, щом се съмнявате в бройката!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK