Д-р Морис Цолов, кардиолог: Ако всичко ви се струва розово, това не значи, че наистина е

Д-р Морис Цолов

© Юлия Лазарова

Д-р Морис ЦоловДве трети от българите страдат от сърдечно-съдови болести и те са причина за преждевременната им смърт. Такава е статистиката от години за страната ни и нито здравната система взима мерки, нито хората. В същото време това са предотвратими, сравнително лесни за диагностициране и овладяване болести, които просто изискват внимание. Повече от 80% от хората в тази група могат да удължат живота си, ако положат грижи.


Съвети за това как да следим и разпознаваме проблемите на сърцето и сърдечно-съдовата система "Дневник" потърси от кардиолога д-р Морис Цолов. Той е завършил медицина в Медицинския-университет в София, специализирал е във вътрешни болести и ревмокардиология и има 34-годишен опит в кардиологичното отделение на болница "Св. Анна" (бившата Окръжна).


Д-р Цолов, заболеваемостта от сърдечно-съдови болести в България е много голяма. Защо е така?
- Огромна е, да. Краткият отговор е, че се дължи на "добрия" живот, който живеем. Визирам вредните навици, интоксикацията чрез храни и течности, отровената атмосфера, отровена вода и почва - всичкото това, което, за съжаление, ежедневно ни заобикаля. Също така масово не се спазват препоръките за ограничаване на солта, има и масова системна злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, наркотици. Всичко има своето отражение върху сърдечно-съдовата система.


На първо място сме в Европа по мозъчно-съдови заболявания. Най-често исхемични и хеморагични мозъчни инсулти. На второ място сме в Европа по сърдечно-съдови заболявания, например исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония и ритъмно-проводни нарушения.


Високата заболеваемост у нас се изразява и във висока смъртност, а освен това все повече пада възрастовата граница на възникване на тези болести. Едно време, и то не толкова отдавна - преди 20-тина години - да дойде пациент с инфаркт под 45 години беше невероятна рядкост, сега не се изненадваме като дойде човек и на 30. Рекордът, който съм виждал, е на 19-годишен младеж с остър миокарден инфаркт.


На какво се дължи понижаването на възрастта?


- Същите неща важат за младите хора – лоши навици на хранене, пиене, прекаляване с незаконни субстанции. Всички болести се подмладяват, не само тези. Преди няколко години имаше и 9-годишно момче с артериална хипертония – е, наистина е много рано.


Но в никакъв случай младата възраст не е застраховка срещу това, нито например ако до неотдавна са поддържани само ниски стойности на кръвното налягане, особено при жените. Трябва периодичен, разумно чест контрол с най-простото нещо - измерване на кръвното налягане.


Каква трябва да е профилактиката и превенцията, за да не се стига до такива крайнаости?


- Много широка тема е това. В най-общ план, за да не се стига до сърдечно-съдови заболявания трябва да се правят профилактични прегледи. Правят ти електро-кардиограма и лабораторни изследвания всяка година, специалистите те разпитват за оплаквания и нерядко може да открият проблем. Обаче има твърде много хора, които дори да имат проблем, не отиват на лекар и се успокояват, че ще им мине или мислят, че е нещо дребно и несъществено. Не се търси лекарска помощ навреме.


Какви могат да са началните оплаквания, които да подскажат за нужда от лекарска помощ?


- Много са различни, мога да говоря за това кои са най-честите, но не и за всичките, защото има достатъчно случаи и на нетипични оплаквания, или пък на много леки прояви, които не тревожат хората, докато не стане късно. Има широка палитра.


При исхемичната болест на сърцето типичното оплакване е предно-гръдна болка, било то при физическо усилие, било то при емоционално натоварване, било то при покой. Тази болка може да си стои в гърдите отпред или да се излъчва - често към шията, към ляво рамо; не често - към дясно рамо.


Но сме имали и болни със сърдечни инфаркти, при които болката е в долната челюст. Е, хайде познай, че това е същата болест. Болка в лакътя като израз на сърдечен инфаркт също е много рядко, но се среща. Просто няма щампа. Тези хора обикновено закъсняват с поставянето на диагнозата и съответно шансът да им се помогне качествено, намалява или стига до нула, а някои просто не доживяват да стигнат до лекар.


Д-р Морис Цолов, кардиолог: Ако всичко ви се струва розово, това не значи, че наистина е

© Цветелина Николаева, Капитал

Факторите, които довеждат до исхемична болест на сърцето са фамилната обремененост, наднорменото тегло, артериалната хипертония, захарният диабет, дислипидемия, ограничената физическа активност и лошото хранене.


При артериалната хипертония - истински бич за човечеството, защото засяга огромен брой хора - дебютът може да е в различна възраст. Това, което може да насочи човек, за да се сети да си премери кръвното е оплакването от главоболие - най-често в тилната област, но това не изключва слепоочна, челна, теменна и пр. Понякога усещане за световъртеж, или за причерняване пред очите.


А е безкрайно лесно човек да си измери кръвното налягане - да отиде някъде или да използва на майка си и татко си апарата - веднага ще се разбере, ако е наднормено. Ще ми се хората да се информират и да си изострят вниманието към тези проблеми. Да седнеш да си измереш кръвното налягане веднъж в месеца или дори на два месеца не е толкова трудно, но може да те спаси, особено хората, при които има наследствено предразположение.


Ако се измери и се хване висока стойност на кръвното налягане, значи ли това, че има вече хипертония?


- Не, категорично не. Кръвното може да се вдигне по различни причини - от всяко физическо натоварване, като изкачване на стълби например. Но ако е здрав човек, в рамките на три минути след края на натоварването, то ще се върне в нормални стойности. Също и всяко едно психо-емоционално натоварване влияе, било то негативно или позитивно. Така че, ако имаме еднократна наднормена измерена стойност на кръвното налягане, това означава заостряне на вниманието и повторно измерване.


Един хипертоник може да няма абсолютно никакви оплаквания. Оплакванията започват когато кръвното налягане по-рязко тръгва да се повишава. Тогава мозъкът страда, защото той попада в ситуация, която не е обичайната му и не може бързо да свикне с агресията от хипертоничната реакция, заради което се появява и главоболието. Но ако темпът на повишаване на кръвното налягане е бавен, плавен и постепенен, човек може да има нищожни или минимални оплаквания, или направо никакви. Оттук идва и огромната трудност - как да обясниш на един човек, който няма никакви оплаквания, че трябва да се лекува от кръвно. Но това, че няма оплаквания, не значи, че не е болен.


При ритъмно-проводните нарушения също може да няма никакви оплаквания и това е една от групите сърдечни заболявания, също с много голяма палитра. Има различни видове - екстрасистоли (прескачания), предсърдно мъждене и предсърдно трептене, когато ритмичната работа на сърцето за част от секундата изведнъж се заменя с много ускорена и неравномерна.


Как се диагностицира аритмия?


- Има хора, които усещат точния миг, в който сърцето почва да работи неравномерно, но има и такива, които го усещат отдръпнато - на отстояние от едно, две, три денонощия. И има такива, които въобще не го усещат. Тънкият момент е, че тези, които го усещат веднага, бързо търсят помощ и бързо им се помага.


Обаче около една четвърт от пациентите нямат абсолютно никакви оплаквания, а имат болестта. Шансът им е докато са при лекар по някакъв повод, който при преслушването или правенето на някакво друго изследване да забележи, че сърцето на този човек не работи равномерно. Или с домашната апаратура - там вече има много сериозни технически постижения и умни машинки, които при измерване на кръвното налягане да дадат информация и за това как работи сърцето и ако уловят нарушения да подскажат на човека, че трябва да отиде на лекар.


Когато има ранно откриване на патологията, тогава има и своевремнно лечение и то е много по-резултатно. Ако не се улови навреме, хората започват да се оплакват от лесна умора дори при стандартни физически натоварвания и чак тогава решават да търсят помощ и да взимат мерки.


Дебютът на аритмията е в рамките на две денонощия. Пациентът усеща сърцебиенето, отива на лекар и се вижда, че сърцето му работи неравномерно. В рамките на две денонощия шансът да се възстанови ритмичната работа на сърцето е осезаемо висок чрез медикаментозно регулиране с вливания в болница, макар че при малка част от хората (5-7%), то не сработва и се налага синхронизирано електрическо кардиоверзио, или простичко електрошок.


Хора, които не са усетили дебюта на аритмията и са минали двете денонощия за бърза реакция, тогава вече има риск от опита за възстановяване на ритъма, защото сърцето дълго е работило неравномерно. Рискът е да се натрупат съсиреци в една от кухините на сърцето и откъсването им в кръвоносната система, които да запушат някъде кръвоносен съд - ако стигнат до мозъка, може да се стигне и до исхемичен мозъчен инсулт. Затова тези хора задължително трябва да пият медикамент за намаляване на съсирваемостта на кръвта, за да не се получават такива съсиреци и да нямат съдови инциденти.


Казахте, че много хора живеят с високо кръвно налягане, но без оплаквания. Какви могат да са пораженията, ако не взимат мерки?


- Високото кръвно налягане е много коварна болест, защото освен че е много масова, пораженията които дава върху сърцето са много значими и тези поразени сърца не продължават дълго земния си път, т.е. болестта скъсява живота.


Нещата всъщност са много прости - сърдечно-съдовата система е една затворена система, при която имаме сърце-помпа и кръвоносни съдове, в които налягането по дефиницията на Световната здравна организация трябва да е до горна граница 140 и долна - под 90.


Когато артериалната хипертония не дава признаци и човек не си мери кръвното и практически не знае, че има проблем, неговото сърце е принудено да напомпва срещу ненормално високите стойности на кръвното налягане. За да може да смогне, стените на сърцето се удебеляват, и ако пак не се вземат мерки - се увеличава обемът на сърдечната кухина на лявата камера. Ако и на този етап човек не се погрижи, идва вече моментът на сърдечната компенсация, когато сърцето си казва "аз бях до тук". В този момент и да се направи нещо, то няма да е задоволително и животът на това сърце вече ще е към края си.


Д-р Морис Цолов, кардиолог: Ако всичко ви се струва розово, това не значи, че наистина е

© Анелия Николова


Лекуват ли се хората? Какво е лечението, кога трябва да започне?


- Някои да, някои не. Не се лекуват защото или не са информирани, или не желаят да пият лекарства, защото са инатливи, или не си дават сметка какви ще са последствията. Може и без лечение, но увредите които ще настъпят при нелекуване, категорично ще скъсят живота им и финалните им дни ще са в зоната на дискомфорта, придружени със задух, отоци по краката, прояви на сърдечна недостатъчност и т.н., което категорично е глупаво днес да го говорим, но се случва все още.


На практика артериалната хипертония е едно нелечимо заболяване - веднъж възникнала, тя продължава цял живот. Така че лечението срещу него не предлага пълно излекуване, но позволява високите стойности на кръвното налягане да се въведат и държат в нормални граници, и така да останат до края.


Има медикаменти с тази цел, но има и немедикаментозен подход, който включва няколко важни неща: на първо място - сериозна редукция на консумацията на готварска сол, също и на кофеинови и алкохолни напитки и на тютюнопушенето. Трябват и редовни прегледи и редовно мерене на кръвното, защото докато се нагоди правилната доза антихипертензивни медикаменти може да мине време, или лечението да е нерезултатно и да се наложи смяна на подхода.


Част от хипертониците, които избират да пият лекарства, в един момент ги спират с разумния, според тях, аргумент, че кръвното им налягане се е нормализирало и вече няма нужда от лекарства. Но те изпускат тази подробност, че то стои нормално точно заради хапчетата и когато ги спрат, то хвръква отново нагоре. Да, това значи, че те трябва да се пият цял живот, всеки божи ден. Съвременната фармацевтична индустрия е измислила достатъчно варианти, към които няма привикване, т.е. бабешкото мислене, че "той, моят организъм, вече им свикна и те не действат" е останал в историята.


Д-р Морис Цолов, кардиолог: Ако всичко ви се струва розово, това не значи, че наистина е

© Юлия Лазарова


Как трябва да живее човек, за да има здраво сърце и особено хората с наследствено предразположение?


- Както артериалната хипертония, така и захарният диабет е огромен бич, а и за двете превенцията е сходна - човек трябва да живее прилично, задоволително добре. В ежедневието на всеки един човек, независимо дали е млад, среден или стар, трябва да има добра ежедневна двигателка активност - ходене, колкото повече, толкова по-добре.


Прилично като количество и качество храна. Тлъстини, мазно, сланини, свинска мас - това са категорично противопоказни неща. На някои са им вкусни и съответно си патят, защото прекомерната консумация на такъв тип мазни храни води до завишаване на липидите, което пък седи в основата на причините за исхемична болест на сърцето. Повече плодове и зеленчуци, по-малко въглехидрати и зачертаваме тютюнопушенето и системната алкохолна употреба.


Хората с наднормено тегло трябва да положат усилия за редукцията му, като тайната е да намалят храната, на първо място въглехидратите, и да избягват трите бели отрови - сол, захар и брашно. Трябва и да програмират ежедневието си така, че да се движат повече. Разбира се, прашинката не е вредна, а шепата. Когато човек има рационално хранене, двете филии хляб, които ще изяде на едно хранене, в никакъв случай не са вредни и опасни, но ще станат такива, ако вместо да се разходи за 15 минути, седне веднага след това зад екрана. И това, ако е три пъти на ден, полека лека ще се формира тенденция за наднормено тегло.


Хората трябва да разберат, че ако сега всичко им е розово, не означава, че е стопроцентово сигурно, че е розово, или че ще продължава дълго време да е такова. Обърнете си внимание, така че дори нещо дребно да е - отидете при бялата престилка, за да го отхвърли и да каже, че наистина е дребно, или да каже, че е дребно сега, но ще стане едро по-късно, ако не вземете мерки.


Вярно ли е, че червеното вино е полезно за сърцето?


- Нека пак да коментираме количеството. Здравословната мярка е чаша-две на ден, не повече. Да не се залита към злоупотреба, а да се придържаме към приличната употреба. И да не е водна чашата!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK