Кметът Милен Дулев: Площадката на АЕЦ "Белене" може да стане космодрум

Милен Дулев

© Сайт на община Белене

Милен ДулевМилен Дулев е магистър по "Социално и застрахователно дело" от Стопанската академия в Свищов.
Завършил е курс на обучение в Американската агенция за международно развитие и Департамента по труда на САЩ, както и курса "Създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми" на Министерство на икономиката и енергетиката. Преминал е интензивно обучение по подготовка, управление и отчитане на европейски проекти. В момента, според информацията, поместена на сайта на община Белене, Дулев развива собствен бизнес в сферата на търговията. Той принадлежи към католическата общност и е сред най-активните енориаши на отец Паоло Кортези.


Остана впечатлението, че причините, сирийското семейство, приютено в църквата от отец Паоло Кортези, да не получи адресна регистрация в Белене, дойде постфактум. Че бяха нагодени към ситуацията.


- Не, не беше така. Становището на общинската администрация по случая беше огласено само един работен ден, след като сирийското семейство донесе документите си за регистрация. Те дойдоха седмица по-рано, отчето ги представи, хората ги видяха, след това те си заминаха и едва когато пристигнаха за втори път, подадоха документи за регистрация. И те бяха непълни. Ние просто се чудехме какво да направим.
Вие сте от енориашите на Паоло Кортези, нали?


- Да, мога да кажа – един от най-активните!


Били сте всяка неделя на църква, а там пристигането на сирийското семейство е било дискутирано отдавна. Като член на католическата общност би трябвало дори да съдействате активно за това, нали?


- Отец Кортези не е информирал община Плевен за намеренията си по никакъв начин. Нито с писмо, нито с нищо. Какво е казал на църква... Той обсъждаше идеята си много отдавна, но аз я приемах с усмивка, защото нито една друга католическа общност в България не е направила и намек, че ще приеме бежанци. Ние бяхме първите.


А вие против ли сте?


- Изобщо не мога да отговоря на този въпрос, защото становището на общината трябва да е независимо. Против, за... ние трябва да спазваме българските закони. Ако бяха дошли с подредени документи, договорът им за наем да е заверен нотариално, да имат декларация от собственика на имота, който се дава... Тези документи изобщо липсваха. Аз за това съм тук, за да спазвам закона.


На вас лично, ще ви липсва ли Паоло Кортези?


- Ще ми липсва. Много! Проектите, които е започнал са важни за града. Не мога да пренебрегна това, че за четири години той направи много за реализацията на идеята за изграждане на парк – мемориал на мястото на лагера "Белене". Той беше движещата сила на този проект. Моята информация е, че той трябва да се върне. Кортези за мен е в отпуска, нито е информирал общността, че заминава, нито е говорил за това си намерение на литургия.
Не може да се пренебрегне и това, че благодарение на неговите усилия за четири години президентът Плевнелиев идва два пъти идва в Белене.


Вие също стоите зад този проект като член на УС на фондацията "Лагер Белене".


- Да, защото това е добре за развитието на туризма в региона. Ние искаме да изградим там парк-мемориал на пострадалите от всички режими. Защото първите лагерници, които са били настанени в Белене под такъв режим, са били евреите, които не са били екстрадирани от България. Част от тях идват тук и около 1940 г. са работили по изграждането на дигата от Свищов до Белене. Това е бил първият лагер в Белене.


След това, около 1944г. е имало и комунисти, които са били заточени тук. И чак след това се явяват антикомунистите, които са били в лагера на острова. Ние искаме да запазим паметта на хората пострадали от всички режими.


Не се ли размива така идеята за изграждане на мемориал в памет на загиналите по време на комунистическия режим в България?


- От комунистическия – ОК. Но ние имаме и преди това наследство. Трябва да пазим и него. Не можем да пазим само едното, защото то е било лошото за момента или за някого. Ето, моят дядо лично е бил надзирател там. Сега аз какво, аз трябва да се срамувам от това ли? Такова е било времето.


България е единствената, която няма такъв мемориал. В Румъния има и там посетителите са 300 хил. годишно. В центъра на Будапеща има музей на терора и там също има много посетители. Нали разбирате, че ако, за да посетят мемориала тук дойдат не 300, но поне 100 хил. човека, това ще е много за Белене!


Така не превръщаме ли историята в "супермаркет"? Това, че мемориалът ще привлече много туристи е важно, но не и най-важното!


- Не, защо? Дори голяма част от симпатзантите на БСП също подкрепят идеята за създаване на мемориал, защото е добре за града. За добро или за лошо лагерът е бил тук и градът е известен с това. А както се казва – лоша реклама няма!


Белене изведнъж се оказва много важно място защото интересите на местните хора, лесно се използват за разгръщане на политически кампании в национален мащаб. Да вземем атомната електроцентрала. За хората в града тя е важна, защото означава работа. А БСП стъпва на тази база и прави кампания за подновяване на строителството на централата.


- Не само БСП е "за" строежа на атомната централа. ГЕРБ също не е против проекта, а само против реализацията му като държавен, с държавно финансиране и участие. А БСП просто не го реализира. Имаха толкова възможности да го направят, но не го направиха. Защо?


Най-вероятно те също знаят, че не е изгодно АЕЦ "Белене" да бъде финансирана от държавата, но просто са яхнали вълната. Хората, които са казали истината за проекта в момента са "черни овце", "лоши вестоносци".


Какво стана сега в Белене? Хората твърдят, че са в безпътица, потиснати, безработни и бедни.


- В Българя няма друг град с толкова изразена крива на възходи и падения за период от 30 години. Но и сега не бих казал, че положенето е чак толкова драматично. За площадката на АЕЦ "Белене" все още са в сила всички разрешителни. Там се намира и пристанището, пригодено за обработка на най-тежките товари по българското крайбрежие на Дунав. Има бетонов завод. Складови площи, две пречиствателни станции – напълно завършени. Има всякаква инфраструктура.


По тези причини не можем да твърдим, че в Белене няма бъдеще. Просто парите за поддръжката на цялата инфраструктура на площадката на АЕЦ "Белене" са държавни и те безвъзвратно ще бъдат загубени, ако не се направи нещо. Там трябва да има нещо смислено за държавата и за общината.


Какво може да е то?


- Има правени проучвания. Дори космодрум може да бъде направен. Проблемът е, че България е доста на север от екватора. Но в общи линии проблемът на Белене е, че зависи 100% от настроенията за бъдещето на атомната електроцентрала. Нашата цел е да развиваме малки и средни предприятия за преработка на метали, дърво и месо. Има достатъчно терени и помещения за развитието на индустриална зона и държавата има няколко подобни проект за региона, но за съжаление те не са финансово подплатени.


Тук, в Белене, се намира и един от тринадесетте природни паркове в България. Това е единственият парк на Дунав със 17 острова. За това проектите, които започваме да реализираме, са свързани и с развитието на туризма. Белене в никакъв случай не е град "задънена улица"!


Репортаж от Белене - четете тук.
Какво скри полицията за един от участниците в протеста срещу сирийското семейство - тук
.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "Ако бяха дошли с подредени документи, договорът им за наем да е заверен нотариално, да имат декларация от собственика на имота, който се дава... "
  Ехх мъко мъкооо. Тоя космодрум щял да прави.

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1166 Весело

  Космодрума е добра идея! И междугалактически турнир по шах!

 3. 3 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Да си прави космодрума и да се маха. Той и всички като него.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Верно бееее, как се е сетил пича, космодрум да прай, то в това е бъдещето.

 5. 5 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Да докарат реакторите, и да направят музей на разсипията! А кмета да си построи малко космодрумче в двора.

 6. 6 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 638 Весело

  Ще построим космодрум , а Белене ще го прекръстим на Ню Васюки.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Космодрум от който да изпратим веднъж за винаги Дрогаре в космоса, натоварени в бузлуджанската чиния.

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Космодрум се стои в близост до екватора за да се използва центробежната сила.
  Затуй руският е в Казахстан, а щатският във Флорида.

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  това нещо беленският кмет е доказан идиот

 10. 10 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  Марешки да раздаде апчетата...

 11. 11 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  То космодрум - хубаво, обаче ракетите имат лошото качество чат пат да падат. Та въпроса ми по траекторията на излитане падналите ракети около Русе или Свищов смятат да ги събират? А ако падне в Румънско, какво правим?
  За пореден път се убеждавам, че психиатричната помощ е на много ниско ниво в България.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  Какви инвестиции и какъв туризъм? Вие ще вържете чужденците с миши опашки и ще ги натоварите за София...

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 13. 13 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ами идеята не е лоша, ще сключат споразумение със Союзростехнодрум, ще подпишат нещо меморандум, анекс и айде и там отишли 1-2 милиарда!

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7357 Неутрално

  И такива екземпляри си избираме за кметове

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  ЕС вместо да изтрелва космически кораби от Гвиана /френска/ да ги изтрелва от Белене.
  Глупостта няма граници

 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1323 Неутрално
 17. 17 Профил на Zetec
  Zetec
  Рейтинг: 8 Весело

  Космодрум ??? На тоя явно извънземните му говорят .

 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#2] от "ban":

  Космодрума е добра идея! И междугалактически турнир по шах!
  —цитат от коментар 2 на ban


  В конкуренция със село Васюки?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Подкрепям!
  И нека тази площадка се превърне в портал към други светове за комунетата!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Този туземец не е наясно, че центъра на вселената е във Стара Загора.

  Умерен толераст
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5437 Неутрално

  За хората в града тя е важна, защото означава работа. А БСП стъпва на тази база и прави кампания за подновяване на строителството на централата.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Най-интересното е,че това не е реплика на другаря Кмет на Белене.
  Това е ВЪПРОС ОТ АВТОРА НА СТАТИЯТА !!!!
  Драги ни Авторе на статита,
  Като ще правиш КРИЗИСЕН ПиАр на ДРУГАРЯ КМЕТ НА БЕЛЕНЕ и на ПРОЕКТА АЕЦ „БелеНЕ” молим те,направи го някак си по-различно от ОПОРКИТЕ НА БСП, АГЕНТ ГОЦЕ и Р.Овч.
  Това което ще има са ПЕТЦИФРЕНИ ЗАРПЛАТИ ЗА РУСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ, СЕКСРЕТАРКИТЕ и ШОФЬОРИТЕ ИМ,както го видяхме в другия РУСКИ ПРОЕКТ – „ЮЖЕН ПОТОК”
  Това което има и сега са ЛУКСОЗНИТЕ ЖИЛИЩА ПОСТРОЕНИ И ГОТОВИ за същите тези РУСКИ ЧИНОВНИЦИ, СЕКСРЕТАРКИТЕ и ШОФЬОРИТЕ ИМ.
  Образованието и квалификацията на ГРАЖДАНИТЕ НА БЕЛЕНЕ са достатъчни само и единствено да работят като ПРИСЛУГА и ПАЗАЧИ.
  Най-малкото пък АУДИТОРИЯТА НА „Дневник” ще се хване на БЕЗДАРНО СЪЧИНЕНИТЕ ВЕХТИ ОПОРКИ НА РУСКИТЕ ХИБРИДЧИЦИ,точещи лиги за МИЛИАРДИТЕ ЕВРО - УВЕЛИЧЕН ДАНЪК „РУСИЯ” по повод „БелеНЕ”.
  Подобни КРИЗИСНИ ПиАри на такива ГНУСНИ ИЗТОЧВАЩИ БЪЛГАРИЯ ПРОЕКТИ са ОБИДА КЪМ РЕДОВИЯ ЧИТАТЕЛ И ФОРУМЕЦ НА „Дневник”

 22. 22 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 719 Весело

  След космодрума-голям адронен колайдер!
  Такива типове трябва да са по специализираните заведения,а не кметове...

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5437 Весело

  След космодрума-голям адронен колайдер!.
  —цитат от коментар 22 на Димитър Димитров  Тъй...тъй....
  За да може онова ЖИЛЯЗУ дето ни го докараха от Русия уж като „реактор” трябва да се КАЛАЙДИСВА от време на време

 24. 24 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1564 Весело

  Апчетата другарю, апчетата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3747 Неутрално
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  ...Хората, които са казали истината за проекта в момента са "черни овце", "лоши вестоносци"...
  —цитат от коментар 0 на статията


  Защо?
  Защото от БСП не желаят да си признават грешките.
  Защо?
  Ами защото в БСП се страхуват да не се стигне до търсене на отговорност.
  Политическа и материална отговорност!
  Защо се страхуват?
  Защото ако се започне с търсене отговорностите на БСП няма да има край!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#6] от "rex":

  1. Космодрумът трябва да го строят компаниите, строили "Восточний". Още 20-30 милиарда долара, и ще стане на нивото на строителството на Кримския мост....
  2. Ръководещата компания ще се избира между Катарския фонд на Генадий Тимченко и "Литекс космодрум"/бивша "Литекс моторс"/.
  3. Преговорите за космодрума ще ги води Главният преговарящ Миглена Кунева-Пръмова.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Белене и космодрум :) Значи иска да е насред пустиня :)
  За музея свързан със затвора - ако не беше отец Кортези, нямаше да бъде започнат, да видим дали ще го завършат?
  Иначе предложение за още два музея имам за Белене, 7 милиона годишно посетители не му мърдат:
  - музей на глупостта на българина
  - музей на държавната корупция
  Плюсът в идеята е, че и двата музея могат да се реализират върху останките на един неслучил се два пъти АЕЦ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 412 Неутрално
 30. 30 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Кво ще го дири Доган да каца в Белене...

  Birds of a feather flock together.
 31. 31 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Ако срещна този човек случайно щях да си помисля, че е с ментални отклонения, но като знам какви са кадрите на управляващите на ниво малък град, нищо не ме учудва.

 32. 32 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Мъко, мъко....
  Белене = Ню Васюки...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 33. 33 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Проблемът не е, че е допусната грешка с космодрума, грешки стават понякога, никой не е застрахован. Но това е прекалено голяма грешка и човекът изглежда да не се усеща, в какви граници може да се греши. А това означава, че и в другите области е такава подготовката и усета за грешка. И това от "икономист", а не фололог примерно.

 34. 34 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Това ли е най-важното в Белене? Дори гаврата трябва да има някаква мярка:

  Ако някой все още се е съмнявал, за какво ни взеха над 1 200 000 000 (милиард и двеста милиона) лева, само напоследък, уж за поръчано оборудване за АЕЦ "Белене" вече може да се убеди със собствените си очи. Въпреки "драконовските мерки", с които ни страхуваха от МВР, ДАНС, пожарникари и "медии" снимки на старото желязо вече се появиха в мрежата и вие сега ще можете да ги видите и прецените. Аз ще се огранича в показването на само най-култовите две, но по-долу ще дам линк към всичките ОСЕМ. За по-добър и детайлен преглед на снимките кликайте с мишката върху тях.

  http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/03/26/maski-dolu-ot-staroto-jeliazo-za-aec-quot-belene-quot.1517902

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#31] от "elevation04":

  стара българска поговорка - не е луд кмета, а гласувалите за него. То и без това на властта се гледа основно като на един голям "зелник"

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Тоя поне е честно герберче, не като големия шеф. Ето казва си - "баща ми беше надзирател в лагера", не "комунистите утрепаха дядо ми".

  Обичам да грухтя и плюскам.
 37. 37 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 630 Неутрално

  По-добре едно голямо торище, хората днес искат био тор, а това е най-доброто място да се изгради площадка за ла*на. То дори вече я има, само ла*ната трябват.

 38. 38 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 466 Весело

  Кмете, а на този космодрум ще се каца ли, или само ще се излита? Искам да знам, щото е важно къде ще паркираме, не върви да ви горим плодородните ниви, нали?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "vinetu":

  купихме си скрап за милиард, да си го сложим в гьол за милиард...

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Какъв космодрум, бе журналя?!!?
  Ето това е есенцията на интервюто:
  "Ние искаме да изградим там парк-мемориал на пострадалите от всички режими. Защото първите лагерници, които са били настанени в Белене под такъв режим, са били евреите, които не са били екстрадирани от България. Част от тях идват тук и около 1940 г. са работили по изграждането на дигата от Свищов до Белене. Това е бил първият лагер в Белене.


  След това, около 1944г. е имало и комунисти, които са били заточени тук. И чак след това се явяват антикомунистите, които са били в лагера на острова. Ние искаме да запазим паметта на хората пострадали от всички режими.


  Не се ли размива така идеята за изграждане на мемориал в памет на загиналите по време на комунистическия режим в България?


  - От комунистическия – ОК. Но ние имаме и преди това наследство. Трябва да пазим и него. Не можем да пазим само едното, защото то е било лошото за момента или за някого. Ето, моят дядо лично е бил надзирател там. Сега аз какво, аз трябва да се срамувам от това ли? Такова е било времето.


  България е единствената, която няма такъв мемориал."

  Да осъзнаем, че не наименованието на политика или режима, а делото на насилие, пошлост и зло е нашия враг.
  Другото, което не осъзнават още ни пишман леви ни пишман десни, е че носталията, съответно отричането на близкото ни минало е носталгия не по тиранията и тоталитаризма, а към съществувалата държавност и ред, съответно омерзението не е към държавността и реда, а към тоталитаризма, тиранията и липсата на свобода. Ето тези двете, ако ги разделим, да отхвърлим тиранията, а да изградим наново държавността, това може да е момента на националното помирение и начано на развитието на страната. Тук трябва наистина да сме умни, а не емоционални!
  А дали сме?

 41. 41 Профил на stoletov
  stoletov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  С толкова заровени милиарди можеше и космодрум, и ракета да си направим. Сега какво имаме - една бетонена плоча.

 42. 42 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 795 Весело

  Дори космодрум може да бъде направен. Проблемът е, че България е доста на север от екватора.

  Всъщност Байконур е още по на север, така че това не е невъзможно :-)

 43. 43 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 237 Весело
 44. 44 Профил на aavprim
  aavprim
  Рейтинг: 237 Разстроено
 45. 45 Профил на blagochestiwia
  blagochestiwia
  Рейтинг: 237 Неутрално
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 472 Весело

  Селски хитрец е, не че съм фен на Кисинджър, но и той е проумял и написал в една от книгите си, че нещо ако искаш да не стане винаги се заяждаш за процедурата.

  След няколко седмици ще стане ясно, че на кривите ракети космосът им пречи да излитват от Белене пълни с евтино ядрено гориво :)

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1676 Весело

  Космодрум се стои в близост до екватора за да се използва центробежната сила.Затуй руският е в Казахстан, а щатският във Флорида.
  —цитат от коментар 8 на Ф.Нинов


  Ти пък сега, какво го занимаваш човека с такива маловажни подробности... Нямало екватор в Белене, голяма работа, важното е, че космодрум ще има.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5167 Неутрално

  Интересно, откъде толково много католици в Белене...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 51. 51 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Само не разбрах, какво щеше да стане, ако не бяхме платили тези 600 милиона долара. Дали щяха да дойдат зелените човечета в България, както дойдоха в Крим!?

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 52. 52 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ама 600 милиона долара за нашите мащаби са нищо. Най-добре да ги дадем на Путин, че Русия го е закъсала! А ЕС така или иначе, ни плаща...

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации и призиви към сексуално насилие по адрес на конкретни лица и родителите им.

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Оффф.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 55. 55 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 667 Неутрално

  То май всичко вече е казано преди мен, но този кмет очевидно е голямо попадение и аз не мога да се въздържа да се изкажа.
  Първо - този ме развесели и целият ден ще ми е гот
  Второ - няма ли кой да озапти българските управници. Вместо да си гледа продрания бюджет и как да оправи живота на хората в градеца, той ще строи космодрум. Предполагам, че си представя как ще извозва по Дунава ракетите за изстрелване - руските през делтата, а западните - през Австрия и Сърбия. За китайските, индийските и американските - ще му търси колая.
  И като си помисля, че това е човекът, избран от съгражданите си да ги управлява мога да си предствя умствения капацитет на избиращите. Мили Боже, пази България!

 56. 56 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "neut":
  А от коя страна ги избирате вий за кметове, вий да ви изкоригирам - само гласувати, ич даже не избирати!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 57. 57 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Какъв титан на мисълта!
  Предполагам е гербаджия...спасител от комунистите.

 58. 58 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1121 Весело

  Хаха. Космодрум, за да има къде да се приземяват малките, злени човечета. :)

  "Да, България"
 59. 59 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 4627 Весело

  Лудите нямат свършване...

 60. 60 Профил на mikke
  mikke
  Рейтинг: 294 Весело

  По-добре писта на формула 1, или най-забележително ферма за отглеждане на тихоокенаски китове !

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Аман от "икономисти" ! Без АЕЦ няма промишленост, няма просперитет, няма развитие ! Както казва Ахмадинеджат : "Ядрената енергетика е локомотивът който тегли напред още 27 отрасъла на промишлеността". Нека енергетици говорят за енергетика и космонавти за космодрум = всичко друго е несериозно !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Трябва да има психо-тест за хората, кандидатиращи се за обществени длъжности.... Напълни се с олигофрени.

 63. 63 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Явно на ръководни постове в България предимно шизофреници са останали. Поредният политически шанаджия!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 64. 64 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#33] от "potrebitel3":

  Икономист? Я помисли, само като видях къде му е магистратурата...
  Свищовската академия. А там нещата са простички, кинти = диплома.
  Порови в нета и ще ти настръхне косата.

 65. 65 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Ами ако извънземните кацнат и нямат нотариално заверен договор?
  Идва кметът и им казва "и сега какво правим?"

 66. 66 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 350 Неутрално
 67. 67 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тоя поне е честно герберче, не като големия шеф. Ето казва си - "баща ми беше надзирател в лагера", не "комунистите утрепаха дядо ми".
  —цитат от коментар 36 на Свинчуга

  Уважаема Свинчуго, защо пак лъжеш / ;)
  ДСБ и радан били беее ...
  http://www.mediapool.bg/nova-republika-svali-doverieto-si-ot-kmeta-na-belene-news261193.html

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  ти явно си всичколог

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Какъв титан на мисълта!Предполагам е гербаджия...спасител от комунистите.
  —цитат от коментар 57 на foreverman77

  Не бе, готин, десебарче бил ;)
  http://www.mediapool.bg/nova-republika-svali-doverieto-si-ot-kmeta-na-belene-news261193.html

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 70. 70 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 237 Весело

  "Проблемът е, че България е доста на север от екватора."

  Ами Плесецк е още по на север, ама не пречеше на руските въздушно-космически-интергалактически и пр. и пр. войски да изстрелват ракети от там. Кво пречи в Белене да си направят космодрум-без това при всяко изстрелване на ракета трябва голямо количество вода, а гьолът може да осигури вода за доста такива.

 71. 71 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ха така! Едва "Росатом" отпратихме, а сега значи"Роскосмос" да чакаме.

 72. 72 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Космодрум от който да изпратим веднъж за винаги Дрогаре в космоса, натоварени в бузлуджанската чиния.
  —цитат от коментар 7 на 4ort


  Могат да кандидатстват при чичо Мъск да ги праща да колонизират Марс. Да стане баш червената планета.

 73. 73 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Космодрум не знам дали е икономически изгодно за ГЕРБ, но на космически хъб ще се навият...

 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  A Уестингхаус фалира! Жужо разчисти пространството за Росатом. Какъв пропуск от наша страна, че този път не се набутаха с фалираш фирма.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 524 Весело

  Космодрум се стои в близост до екватора за да се използва центробежната сила.Затуй руският е в Казахстан, а щатският във Флорида.
  —цитат от коментар 8 на Ф.Нинов


  До тук добре.
  А отработените ракети къде ще падат?
  С въздушният трафик какво правим?

  Колко трябва да си прост, за да си кмет на Белене?


 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Смеете се всички тука, а на мен идеята ми хареса. Ако си имахме космодрум, щяхме да си построим и космически кораб, да натоварим извънземните на Нела Тъпото, пардон, на партайгеноссе Кур,Нели! Нинова на него, и да ги изпратим там, където ще изглеждат що-годе правдоподобни. На Сатурн, да речем. Защото на тях Чинията им вече не става за космически полети. Откак си правят сбирщините на Бузлуджа, поради липса на нещо по-добро, я използват за тоалетна, и няма кой да им я почисти. Когато държавата им преотстъпи собствеността, май я отказаха, защото с такова количество фекалии, колкото те са произвели за близо 30 години, не организираната им престъпна група, не Майка България, ами и господ не можел да се справи.

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#72] от "gaspod":

  Изпреварили сте ме! Привет! +++++++

 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":ти явно си всичколог
  —цитат от коментар 68 на Xumpomo name


  Всестранното развитие на личността е присъща на моето поколение и си личи ! Освен това цивилизацията започва с "признанието" - та в случая призовавам да се допитаме на авторитетите в съответните области - ядрена енергетика и космонавтика. Всичко друго руши основите на цивилизацията , като добър пример за това са последните 27 години.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на arminius
  arminius
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#72] от "gaspod":

  По-точно, космодрум, от който другарете да излетят с бузлуджанската чиния , за да разпространяват комунизъма в открития космос.

 80. 80 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#43] от "okok":

  SpaceXXL

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 81. 81 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "В момента, според информацията, поместена на сайта на община Белене, Дулев развива собствен бизнес в сферата на търговията."
  Вероятно работи като кмет по съвместителство. Между другото.

 82. 82 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Космодрум се стои в близост до екватора за да се използва центробежната сила.Затуй руският е в Казахстан, а щатският във Флорида.
  —цитат от коментар 8 на Ф.Нинов


  искаш да кажеш че Байконур е по-близо до екватора от Белене!? Не че съм фен на идеята, напротив намирам я за дебилна и абсолютно нереална по цял куп причини.Смях въобще.
  Това може да дойде на акъла единствено на нашенец пълен профан и дилетант....

 83. 83 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Наистина следващата логична стъпка в беленската драма да е сключим договор с Роскосмос за изграждане на космодрум, 10 години да не се случва нищо и след това те да ни осъдят пак за няколко милиарда.

 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#76] от "gr52":

  На Сатурн не могат да живеят много хора! Има място колкото за аФтентичните десни. Проблемът ще им е, че най-вероятно ще се избият помежду си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  По-добре една лудница да построят. Че, като ги гледах на протеста против сирийското семейство, всички бяха за там.

 86. 86 Профил на Alexadner Boy Adjan
  Alexadner Boy Adjan
  Рейтинг: 280 Неутрално

  белене и слави... за какво друго да заинтригуваш тъпия българин

 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1586 Весело

  Тръмп изпраща психиатри в Белене!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Това за космодрума да го оставим на страна. Вероятно човека е искал да каже колодрум.
  За отец Кортези цинично наглее и това е слабо казано. Точно той бидейки кмет и имайки добро взаимоотношение с енорията трябва да направи и невъзможното за да се настани семейството в Белене. Ако наистина е липсвал документ (на мен ми се струва, че си измисля), то някой обяснил ли е на сирийците, че им трябват и то така, че да разберат.
  А отеца се отврати и от този човек и заради това се махна. А и явно никой не му гарантира сигурността в Белене. Доколкото разбирам на кмета му трябват парите, които са идвали благодарение на отеца.
  Що се отнася до паметниците, наистина е малоумно да правиш паметник на жертви с цел привличане на туристи и печалба от това. Ако решат да развиват идеите му, то в туристическите брошури на София може да се включи посещение на гробището в Орландовци и на туристите да се предлага да правят пикник там.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 89. 89 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Един космодрум и един старгейт (звезден или междугалактически портал). Без старгейта няма как да се организира междугалактическия шахматен турнир.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 90. 90 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  Космодрум и да изпратим всички комунисти - сега социалисти в Космоса с еднопосочно хвърчило.

 91. 91 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 296 Весело
 92. 92 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 580 Весело

  Абе реактор или космодрум, взжното е пара да пада! И без това никой не пита защо!

 93. 93 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1280 Весело

  полу-идиот...няма акъл за кръгъл...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 94. 94 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 570 Гневно

  И тоя т@поъгълник е кмет !

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 95. 95 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Направо да идват извънземните. Стоп, те наши от Сирия не щяха, та извънземни, ще дойдат без изискваните документи и кво прайм тогава?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 96. 96 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ф.Нинов":

  А европейския в Гвиана :)

 97. 97 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1005 Весело

  Тоя откри четвъртия шлем.

 98. 98 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Човекът както виждате се шегува. Колко балъци наистина са си помислили, че иска да изгражда космодрум.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 99. 99 Профил на Kaloyan Asenov
  Kaloyan Asenov
  Рейтинг: 8 Гневно

  - Има правени проучвания. Дори космодрум може да бъде направен. Проблемът е, че България е доста на север от екватора.

  Не зная кмета на какви транквиланти е, но Белене е на 43 градуса северна ширина. Байконур е на 45 градуса северна ширина, демек по-насевер и от нас. Та така, всеки може да си дрънка глупости, но тъй наречените журналисти да внимават

 100. 100 Профил на ivonne
  ivonne
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо - журналиста, открито си правите майтап с наивния човек, а той ви е отговарял чистосърдечно... Възползвате се от неговата простота, така да се каже, това сега достойно ли е, а? Второ - Този Дулев в интервюто съвсем неволно се разкрива като много циничен човек, интересуващ се само от пари и изгоди. Няма добро и зло, има само изгода, която трябва да се докопа, безпардонно, грубо. Безпринципен, нагаждач, използвач, обаче неумел и смешен, защото е примитив. Чак зловещо звучи. Без да е искал, разбира се. Зловещо безпринципен човек. Не е лесно в Белене с тоя кармично обременен човешки материал...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK