Даниел Кадик: В България има огромно неравновесие между мнозинството и градските елити

Даниел Кадик: В България има огромно неравновесие между мнозинството и градските елити

© Цветелина Белутова, Капитал"Макар че Борисов морално не е легитимиран за трети мандат, към момента в България няма алтернатива. А това е трагично за страната", казва Даниел Кадик от софийското бюро на германската фондация "Фридрих Науман" в интервю на Мария Илчева за "Дойче веле".


Г-н Кадик, като премиер Бойко Борисов се провали вече два пъти, оттегляйки се преди края на мандата си. Сега получава трети шанс. Дали обаче именно той трябва да заеме отново премиерския пост?


- Първо бих се запитал дали наистина се е провалил. Защото той не напусна премиерския пост в резултат от вот на недоверие. А си тръгна, подавайки оставка. Два пъти.
Първия път съзря проблеми, за които вероятно е преценил, че не е в състояние да реши. Втория път подаде оставка след президентския вот, което всъщност предизвика тези предсрочни избори. А това според мен беше тактически ход, защото вероятно преди началото на българското председателство на ЕС Борисов е искал да разполага със стабилно мнозинство. Да излезе от властта, да покаже, че се е разкаял, за да се завърне в крайна сметка с нови сили.


Само че: от 2009 страната е управлявана предимно от Борисов. А оттогава насам не сме видели никакви съществени реформи. Видяхме провала на съдебната реформа, видяхме провала и на антикорупционната реформа. Това определено не е особено добра равносметка. Всички доклади на ЕК показват съвсем ясно, че през последните десет години България не е отбелязала почти никакъв напредък.


Същевременно обаче трябва да се запитаме каква е алтернативата. Нима алтернативата е госпожа Нинова, която демонстрира, че не харесва демокрацията, но за сметка на това одобрява Путин? Макар че заради миналото си, заради двете си оставки Борисов морално не е легитимиран за трети премиерски мандат, към момента в България няма алтернатива. А това според мен е трагично за страната.


Ако "Обединените патриоти" действително влязат в управлението, как би се отразило това на имиджа на България в ЕС? Както знаем, на 1 януари 2018 България поема председателството на общността.


- Това би било голям проблем. Ако анализираме реториката, която използват т.нар. патриоти, ще установим, че те говорят категорично срещу чужденците и срещу малцинствата в страната. Освен това те са силно националистически настроени, както подсказва и името им. И ако Борисов влезе в коалиция с патриотите, те ще сложат своя отпечатък върху това правителство: повече протекционизъм, ясен завой към Русия, "не" на ЕС, на което ще се гледа особено критично на фона на предстоящото българско председателство.


Това би било едно наистина трудно правителство, защото много от нещата, за които се застъпват патриотите, не са съвместими с европейското право: например дискриминирането на чужденци и на малцинствата.


А това означава, че независимо от мнозинството в парламента България би останала нестабилна и не би била добре подготвена за председателството на ЕС през 2018.


В един видеорепортаж на колеги от ДВ се казва, че чуждестранните инвеститори се притесняват от възхода на националистите, че тези политически формации имат вина за спада на чуждестранните инвестиции в България през 2016. Така ли е? Няма ли и други причини, които отблъскват чуждестранните инвеститори - например правната несигурност?


- Да, основните причини са действително правната несигурност, корупцията и организираната престъпност. И това не си го измислям аз - казва се всеки път в докладите на ЕК, от десет години насам. Германските фирми и конкретно Германо-българската индустриално-търговска камара посочват като спънка и мудната бюрокрация, както и проблемите в областта на образованието. Това е набор от проблеми, към които сега прибавяме и националистите.


През последните години т.нар. патриоти участваха по един или друг начин в управлението: "Атака" и Патриотичният фронт например редовно подкрепяха правителството и затова можеха да го изнудват. Това доведе например дотам, че бе гласуван закон, който затруднява дейността на чуждестранните търговски вериги. Затова можем да предположим, че ако "Обединените патриоти" влязат във властта, търговският климат в страната няма да се подобри.


А как си обяснявате резултата на партия "Воля" на Веселин Марешки? И какво е мнението ви за представянето на новата формация "Да, България"? Първата влезе в парламента, втората - не. Означава ли това, че българите се интересуват повече от цените на лекарствата и на бензина, отколкото от съдебната реформа?


- Добър въпрос, а отговорът му се крие донякъде в профила на избирателите. За господин Марешки гласуват предимно млади мъже под 25 години и хора в пенсионна възраст. И той се опита да достигне именно до тези хора - с евтиния бензин, който интересува предимно младите мъже, и с евтините лекарства, които вълнуват предимно пенсионерите.


От другата страна е "Да, България", която се концентрира много силно върху градските елити. Ако човек се вгледа в резултатите по градове, ще установи, че в София "Да, България" бе една от най-силните формации. А ако обърнем внимание на това кои хора застанаха зад тази партия и ясно заявиха подкрепата си за нея в профилите си в социалните мрежи, ще видим, че това бяха все представители на градските елити.


Ето тук се изправяме пред един основен проблем - огромното неравновесие между мнозинството и градските елити. Има и още нещо: много от представителите на градските елити напускат България или пък в деня на изборите просто си остават вкъщи.


Същевременно в десния политически спектър наблюдаваме силно разцепление. На тези избори имаше три десни формации, които се бореха за едни и същи гласове. И всички те накрая взеха по около 3%. Ако се бяха обединили, може би щяха да бъдат балансьорът в новия парламент. Сега в лицето на господин Борисов - най-вероятно заедно с патриотите, а и с Марешки - ще имаме един силно популистки фронт. А това не е добре за България.


Кои са основните проблеми, с които трябва да се захване новото правителство?


- Проблемите, с които трябва да се заеме новото правителство, са същите, с които трябваше да се заеме и старото правителство. Това са съдебната реформа, която спешно трябва да бъде проведена, реформата срещу корупцията, борбата срещу организираната престъпност, подобряването на бизнес климата, образованието.


По време на протестите от 2013-2014 хората заявиха съвсем ясно, че им е писнало от корупцията. Оттогава насам обаче не се е случило нищо съществено. Никой не чу гласа на тези избиратели. Трябва да има реформи. Трябва да бъде възстановено доверието на гражданите в институциите.


А освен това България спешно трябва да се подготви за председателството на ЕС през 2018. Искам да обърна внимание на факта, че по време на председателството си България ще бъде отговорна за договарянето на условията за Брекзита. Именно по това време ще се водят и дебати за бъдещето на ЕС - в момент, в който самата България не може да се справи със собствените си проблеми. Ето това са големите предизвикателства.


Какво си пожелава Германия, какво си пожелава ЕС за България?


- Времената на пожелателното мислене отдавна отминаха. Твърде дълго време твърде много хора си пожелаваха твърде много неща за това как да се развива България. Контролният механизъм съществува от десет години насам, а ежегодните доклади на Брюксел все изразяват надежда, че нещата ще се променят.


Но времето на надеждите отмина. Вече е време за изисквания - и за ясно посочване на последиците, ако тези изисквания не бъдат изпълнени. България се задължи да проведе реформи, но не изпълни обещанията си. Не успя да реализира реформите, които се изискваха от нея.


Така че вече е време ЕС да промени не само тона, но и механизмите. Може например да се намалят структурните фондове за България, които са в размер на 7.6 милиарда евро за периода 2014 - 2020. И да се каже ясно: Ако вие не сте в състояние да проведете реформите, които обещахте да реализирате, тогава и ние не сме в състояние да подкрепяме тази система.


Г-н Кадик, какво бихте казали на българите, които смятат, че проблемите на България се дължат главно на еврочленството и на "лошата" европейска политика?


- На тези българи бих казал същото, което казвам и на германци, холандци или поляци. ЕС не е отговорен за това, което се случва в страната ви. Вие си избирате правителствата. Вашите правителства са отговорни за реализацията на националните политики.


ЕС създава просто една институционална рамка, ЕС гарантира свобода на придвижване за хората, стоките, услугите, капиталите. ЕС е гарант за определени основни свободи, но за проблемите във вашата страна е отговорна вашата национална власт.


И нека бъдем честни: каква е алтернативата? Често чуваме реплики като тази: "Да излезем от ЕС, да подсилим националната идентичност и родното стопанство." Само че как ще подсилите националното стопанство без ЕС, без вътрешноевропейската търговия? Държавите от ЕС са най-големият търговски партньор на България. С кого искате да търгувате? Нима искате да се доверите на Русия, която през последните години ясно показа, че умее да преговаря само със заплахи?


Лично аз просто не виждам алтернатива. А най-интересното е, че и популистите нямат адекватни предложения. Те само настояват за нещо, но не предлагат концепции. Впрочем това важи за всички популисти в Европа - списъкът им с желания е много дълъг, но списъкът с решения е съвсем кратък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 474 Любопитно

  Аре стига глупости на едро. Ако Борисов се е "провалил", то Орешарски, Станишев и ко. какво направиха - "вкараха ни в ада", или има друго определение?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Либерала на Доган... аре нема нужда

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5492 Неутрално

  Каквото и да кажем вече едва ли има особен смисъл след като българите за пореден път избраха хора които не се интересуват от нищо друго освен от най тесните си търговски интереси!

  klimentm
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5280 Весело

  Да му имаме на Боце провалите...
  Недостатъчен ръст на икономиката - само 3,6%, недостатъчен ръст на доходите - само 8%, недостатъчно ниска безработица - цели 8%...
  При Луканов, Виденов и Орешко що банки гръмнаха, що милиарди заминаха...
  Успехи...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Аре стига глупости на едро. Ако Борисов се е "провалил", то Орешарски, Станишев и ко. какво направиха - "вкараха ни в ада", или има друго определение?
  —цитат от коментар 1 на Mark Twain


  Ами ако ЕС е ада, то да - сатанишко там ви вкара :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  "Често чуваме реплики като тази: "Да излезем от ЕС, да подсилим националната идентичност и родното стопанство". Само че как ще подсилите националното стопанство без ЕС, без вътрешноевропейската търговия? Държавите от ЕС са най-големият търговски партньор на България. С кого искате да търгувате? Нима искате да се доверите на Русия, която през последните години ясно показа, че умее да преговаря само със заплахи?"


  Много точен анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8462 Любопитно

  Във всички големи градове ГЕРБ има първото място - какво неравновесие между мнозинството и градските елити !!!!???

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Трябва да си се побъркал от омраза към Борисов, та чак сън да не те лови, за да твърдиш, че се е провалил два пъти. :-) В края на двете управления Борисов имаше по-голямо мнозинство в парламента, отколкото в началото им. През 2013 г. инспирираните от Москва (според WSJ) протести на лумпени, които си горяха сметките на ток, никога не биха могли сами по себе си да свалят Борисов. Просто той реши да изтегли с 2 м. предстоящите редовни избори. Сега, след загубата на президентските, отново поиска мандат от хората и доказа, че няма алтернатива - поне за хората, които не искат връщането на комунизма.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  "Ако човек се вгледа в резултатите по градове, ще установи, че в София "Да, България" бе една от най-силните формации."
  Някои хора от градския елит силно си повярваха и помислиха, че като са спечелили софийската бохема, са спечелили цялата власт. Истината се оказа доста прозаична: ако не се постараеш да спечелиш чичо от село, както и хората от малките градове, нямаш никакви шансове. Тези хора няма да си вземат бележка, защото са слаби политици и не са наясно, че за да спечели, една партия трябва да има силно развити структури в цялата страна. Както и лидери с харизма, а не самовлюбени дърдорковци.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5367 Неутрално

  "Кои са основните проблеми, с които трябва да се захване новото правителство?"
  Къде НЯМА проблеми

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  До коментар [#3] от "klimentm":

  В този смисъл Борисов според теб популист ли е или ръководител чийто икономически и всласни интереси го правят адвокат на Евросъюза?
  Струва ми се, без да съм дълбоко в българската политика, че попадаме в един тренд на задълбочаване на пропастта между интелектуалците и "масовият матриал", процес умело манипулиран от олигархични интереси и личности.

 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  проблема не са градските елити и негласуването ,а това ,че в България няма партия ,която да не е доминирана от ДС кадри ,така се стигна до нов парламент ,в който няма нито една дясна партия ,всички са про руски креатури на ДС и БКП и клонинги ,същото като в Москва ,само ,че разликата ,че тук няма лидер .

 13. 13 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "На тези българи бих казал същото, което казвам и на германци, холандци или поляци. ЕС не е отговорен за това, което се случва в страната ви. Вие си избирате правителствата."

  Добре, ЕС не е отговорен.
  А отговорни ли са разни фондации като тази на господина, които финансират свои проекти в страната?

 14. 14 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Медиите имат за ясна цел да държат обществото в напрежение и подклаждат недоволството. Избират се статии, сякаш нещо може да се направи. Нищо не може да се направи, това е положението. Бългаария все си е била такава- Бай Ганьо и няма да се промени. Народа харесва Бойко, значи вижда в него някаква почтенност. И двата пъти подаде оставка под натиск от улицата. Че , напрмер, щеше ли да го остави Корнелия и Решетников на власт след тоз успех на президентските избори. Всеки ден щяха да квичат в парламента да дигат нервите на хората.

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 739 Неутрално

  В България всички са пионки именно на Берлин.. Гласуваш за Герб, Бсп, Патриоти, Дпс.. получаваш едно мрънкане за стабилно дъно...и разбира се баба Меркел...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3155 Весело

  Тиквата е народен плод - още Елин Пелин я е възпял !

  Колкото до градските елити - всичко е синтезирано в образа на Душко Добродушков - огледалното отражение на Радан и Ристю ...

  ПП. Бюргера да не знае много щото и в Немско идва пак модата на традиционното кисело зеле...

 17. 17 Профил на lljohnson
  lljohnson
  Рейтинг: 416 Гневно

  Кои са основните проблеми, с които трябва да се захване новото правителство?

  - Проблемите, с които трябва да се заеме новото правителство, са същите, с които трябваше да се заеме и старото правителство. Това са съдебната реформа, която спешно трябва да бъде проведена, реформата срещу корупцията, борбата срещу организираната престъпност, подобряването на бизнес климата, образованието.

  По време на протестите от 2013-2014 хората заявиха съвсем ясно, че им е писнало от корупцията. Оттогава насам обаче не се е случило нищо съществено. Никой не чу гласа на тези избиратели. Трябва да има реформи. Трябва да бъде възстановено доверието на гражданите в институциите.

  А освен това България спешно трябва да се подготви за председателството на ЕС през 2018. Искам да обърна внимание на факта, че по време на председателството си България ще бъде отговорна за договарянето на условията за Брекзита. Именно по това време ще се водят и дебати за бъдещето на ЕС - в момент, в който самата България не може да се справи със собствените си проблеми. Ето това са големите предизвикателства. ЗА ВСИЧКИ„КОИТО УДОБНО ПРОПУСКАТЕ ИСТИНАТА.!!!

 18. 18 Профил на mcmlxxiv
  mcmlxxiv
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Каквото и да кажем вече едва ли има особен смисъл след като българите за пореден път избраха хора които не се интересуват от нищо друго освен от най тесните си търговски интереси!
  —цитат от коментар 3 на klimentm


  А за тези, които се разделиха на три и не ги избраха какво ще кажеш?

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Все пак знаят какво нещо е герп :)

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  "България се задължи да проведе реформи, но не изпълни обещанията си. Не успя да реализира реформите, които се изискваха от нея."
  Тези, които управляват последните 10-12 години, никога не са мислили да правят реформи. Но и народът не го изисква. Показа го и факта, че тези, които говорят и искат реформи, не са представени в парламента. Вече няма да има ни кой да пита, ни кой да натиска.

 21. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Добре, ЕС не е отговорен. А отговорни ли са разни фондации като тази на господина, които финансират свои проекти в страната?
  —цитат от коментар 13 на Panda

  ===============================================
  С какво Ви бъркат в очите "разни фондации като тази на господина, които финансират свои проекти в страната"?
  С какво са попречили или увредили живота в България?
  А защо не попитате стотиците РУСОФИЛСКИ фондации - някои от които вече поискаха "путин, введи войска!" в България срещу мнима заплаха от Турция - какво правят тук?!
  А защо не попитате Решетников защо прави филми за "България под Европейско иго" със снимки от Сирия и Столипиново?!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 22. 22 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Човекът завоалирано, "политкоректно", на дипломатичен език ни казва, че България е изостанала. Изостанала е в развитието си не само икономически и технологично, но и на съвсем битово ниво - населението й е просташко и необразовано, неначетено и без никакви културни навици (култура на поведение, култура в избора, култура на говорене и тъй нататък... само погледнете колко мляскащи муцуни има по ресторантите и си правете изводите). В този смисъл под "градски елит" тук разбираме хората с минимум култура. Ама наистина минимум, защото дори този минимум те прави човек от друга планета, в сравнение с чалгаризираната и ориенталска маса.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 23. 23 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4364 Неутрално

  До коментар [#21] от "Торбеш":
  А защо не попитате Решетников защо прави филми за "България под Европейско иго" със снимки от Сирия и Столипиново
  ***
  Те на Решетников въпроси не задават. Само изпълняват възложените задачи.

  Gunter glieben glauchen globen
 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  ЗАЩО всички се правят на ощипани и не кажат на висок глас ОЧЕВАДНОТО

  В БЪЛГАРИЯ НЯМА ИЗБОРИ

  В БЪЛГАРИЯ ИЗБОРИТЕ СЕ КУПУВАТ

  Вижте в сайта на ЦИК ЗА КОГО ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО са "гласували" циганите
  в циганските секции
  БРАТЯТА ЦИГАНИ са "гласували" преференциално за хора които сигурни сме
  няма как да са виждали и чували през живота си
  КАК СТАВА ТОВА
  Ами става с ПАРИ НА РЪКА
  ИЗВАДЕТЕ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ КУПЕНИЯ ВОТ и всичко ще си дойде на мястото

 25. 25 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Е какво излиза, че никой не си спомня виковете "Оставка" през 2013 на протестите, никой не си спомня настроенията и нагласите в парламента преди президентските избори.....Борисов бил диктатор, кой си спомня диктатор сам да е давал власта? И като е толкова зле положението защо пак той? Само си чешаме езиците и всички други са виновни, само не и ние.

 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Ами като чета коментарите се радвам че не съм се разлигавил от носталгия и съм решил да остана в странство вместо да се завърна в БГ. И не, не съм гласувал, трябва да летя до най-близката секция и после обратно. Излиза ми солено. Не е виновен ЕС, интервюираният господин или леля ви Меркел за състоянието на Родината. Не са виновни и за огромната имиграция и демографската криза. Виновни са политиките които избраните от вас политици провеждат, овчи душици такива.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 27. 27 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Човека просто казва истината, но по възпитан начин:
  След като сами си свеждаме избора единствено между трън и глог, никой друг не ни е виновен, че колкото и да се въртим, все по надрани ще ставаме.
  Фалшивите алтернативи неизменно водят до бедствени резултати.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4364 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":

  Купеният вот е за (Б)СП и ДПС.

  Gunter glieben glauchen globen
 29. 29 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "... Както и лидери с харизма, а не самовлюбени дърдорковци.
  —цитат от коментар 9 на proza


  Я посочи, кои са тези лидери с харизма, които ще влязат в парламента... ха ха ха!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":Купеният вот е за (Б)СП и ДПС.
  —цитат от коментар 28 на Blood Red Skies


  И за ГЕРБ СЪЩО

 31. 31 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До изборите партньорите от ЕС подкрепяха и се изказваха положително за Борисов, сега вече вкупом се оплакват, че той управлявал от години и реформи няма. Еми няма, що само го подкрепяте? И десет години им трябваха за да се замислят, че с мониторинг балканец не се променя. Не сме само ние бавносхващащи.

 32. 32 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Когато плюете върху България,първо кажете Коя Друга Държава би се справила по-добре след турско робство,кратък,но обещаващ капитализъм,и соц.робство.На фона на няколко войни и катастрофи.Айде кажете коя и как точно би се справила по-добре.
  Иска време да се родят и отгледат онези български политици,които няма да са живели през комунизма.
  Внесохме си готови и образовани на Запад юпита да ни покажат " как го правят" на Запад-Царо и свитата му помните ли?И?Как се краде и съсипва държава с бели якички-това видяхте.
  "Да излезем от ЕС, да подсилим националната идентичност и родното стопанство." Само че как ще подсилите националното стопанство без ЕС, без вътрешноевропейската търговия? Държавите от ЕС са най-големият търговски партньор на България. С кого искате да търгувате? Нима искате да се доверите на Русия, която през последните години ясно показа, че умее да преговаря само със заплахи?"
  Ами не знам,пич,ще видим как се справя УК.Ще се справи,това е сигурно.И само недей да ни плашиш,ок?
  Много ли те е страх от патриотите,дето им викаш популисти?
  И с какво същите са по-лоши от филите,фобите и турците?Щото тия по-лесно ги яздите ли?
  Аре бегай,много са ни грижите,ако имаш някоя работеща идея-казвай.Ако не,прибирай си Ентелекта и чао.

 33. 33 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#31] от "nemeria":

  До изборите партньорите от ЕС
  -----------------------------------
  Що съ цепИте неподготвени не моем разберем и тва си е.
  Фтидрих Науман е либерастко-левундерска фондация , присъдружна на ФДП (не-представена в парламента в момента, обичйно ако мине 5-те % го броят за успех. Малко по -високи мабиции имат от ИЦето, за които 2.88 % са супер-мега-илтра постижение)
  Така че е нормално да пее в либерастко-левундерско-рубладжйиския хор :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 34. 34 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ами като чета коментарите се радвам че не съм се разлигавил от носталгия и съм решил да остана в странство вместо да се завърна в БГ. И не, не съм гласувал, трябва да летя до най-близката секция и после обратно. Излиза ми солено. Не е виновен ЕС, интервюираният господин или леля ви Меркел за състоянието на Родината. Не са виновни и за огромната имиграция и демографската криза. Виновни са политиките които избраните от вас политици провеждат, овчи душици такива.
  —цитат от коментар 26 на tsyrvulan


  Ма верно ли нямаш няколко евра да летиш до "най-близката секция"?Гладни ли ви държат на Запад или не ви дават почивен ден!Ц-ц-ц....
  Пич,и аз се радвам,че си останал на Запад!!!
  Хората,родени да се справят,се справят и просперират дори и в България.
  Даже най-вече в България,щото тук и стандарта е друг,и данъците,и осигуровките....и стените и родителите помагат.Друго е.
  Съжалявам,но имаме нужда от успешни хора,а не от чистачи на немски з*дници,въпреки,че и то е професия.
  Така че стой си в чужбина,там ти е мястото!

 35. 35 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 699 Гневно

  Във всички големи градове ГЕРБ има първото място - какво неравновесие между мнозинството и градските елити !!!!???
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  човекът иска да каже, че по-голямата част от избирателите са прости и необразовани, но има по-културен изказ ... Защото да се подсетим от боковата реплика: "аз съм прост и вие сте прости", т.е. за Бокйко гласуват чалгарите и простаците, за съжаление мнозинство в държавата. Затова Бойко не налива пари в образование, колкото по-прости, толкова по-добре и не само за него, но и за другите политици и държавни чиновници. Интелигентните и образовани хора не гласуват за мутри и далавераджии. Затова сме и на първо място по загинали от катастрофи, затова пълним концертите на чалгаджиите, затова си имаме Кинг Азис, затова ... да продължавам ли? Списъкът е дълъг.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4364 Любопитно

  До коментар [#30] от "Hawaii":

  Всички са маскари, нали?

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Във всички големи градове ГЕРБ има първото място - какво неравновесие между мнозинството и градските елити !!!!???
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Как какво - десебарско ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 943 Разстроено

  До коментар [#8] от "ambros":
  Сега, след загубата на президентските, отново поиска мандат от хората и доказа, че няма алтернатива - поне за хората, които не искат връщането на комунизма.
  ...........
  Проблемът е че ББ няма алтернатива не заради особено великите си управленчески качества, а заради тотално "лошия матр'еал" при всичките му опоненти.

 39. 39 Профил на gesh92
  gesh92
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аре стига глупости на едро. Ако Борисов се е "провалил", то Орешарски, Станишев и ко. какво направиха - "вкараха ни в ада", или има друго определение?
  —цитат от коментар 1 на Mark Twain


  Да, много добре си го описал ;)

 40. 40 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  "Ако човек се вгледа в резултатите по градове, ще установи, че в София "Да, България" бе една от най-силните формации."Някои хора от градския елит силно си повярваха и помислиха, че като са спечелили софийската бохема, са спечелили цялата власт. Истината се оказа доста прозаична: ако не се постараеш да спечелиш чичо от село, както и хората от малките градове, нямаш никакви шансове. Тези хора няма да си вземат бележка, защото са слаби политици и не са наясно, че за да спечели, една партия трябва да има силно развити структури в цялата страна. Както и лидери с харизма, а не самовлюбени дърдорковци.
  —цитат от коментар 9 на proza

  ----------------------
  От мен +++++++++++++++++++,коментара е урок за нереализирали се дЕмократе...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 41. 41 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Човека ви казва, че мнозинството в България са циганите и пенсиите с промити от комунизма мозъци. И предлага да си оставите държавата да я "управляват" въпросните цигани и пенсии...

 42. 42 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  това неравновесие е предимно в главите на русофобските граждани и на русофилските селяни.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 43. 43 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 361 Весело

  Не знаех, че съм градски елит. :-D
  Тоя пич как смъкна летвата : който може да ди плати тока е елит!..

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 44. 44 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#35: Защото да се подсетим от боковата реплика: "аз съм прост и вие сте прости", т.е. за Бокйко гласуват чалгарите и простаците, за съжаление мнозинство в държавата."

  Не си прав пич и ето защо:
  1. Репликата не е цитирана пълно, значи е лъжлива.
  2. За ГЕРБ/Бойко гласуват: вишисти, млади, градски жители - значи най-надеждната част на обществото - виж анализите на политолозите
  Уви - прав си, че чалгари и простаци са мнозинство. В него влизат и пенсионерите (да са ни живи и здрави) - но всички те са избиратели на комунистите - виж пак анализите.
  А Бойко правилно реши, че първо е икономиката (за да има пари), после инфраструктурата - за да има движение на стоки и хора (за да има икономика), и от този мандат засилва образованието (за да има хора).
  * *
  Офф топик: "Дневник" оправете форума, моля.
  1. Иска ми регистрация при всяко влизане
  2. Не цитира избрания фрагмент, а само никът на поста - тъпо е и преди беше великолепно.
  3. Сложете цветове на + и - по-весело ще стане
  4. Подсилете границата м/у постовете - често се бъркам кой чий е.
  Поздрави


  Поздрави
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Човекът завоалирано, "политкоректно", на дипломатичен език ни казва, че България е изостанала. Изостанала е в развитието си не само икономически и технологично, но и на съвсем битово ниво - населението й е просташко и необразовано, неначетено .
  —цитат от коментар 22 на 100jan


  През 2012г финалът на европейският турнир по футбол" Лига Европа" се състоя в Букурещ.Финалисти бяха испанските Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид.И няколкостотин фена на двата отбора са пропуснали да гледат мача,защото вместо до Букурещ са отишли в Будапеща.Европеец да не може да разграничишБукурещ от Будапеща е върхът на тъпотата.Така че давай го по-леко с обобщенията,че българите били необразовани и неначетени.

 46. 46 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  не е ли странно, че "инвеститорите" се отдръпнали заради расистка реторика? Т.е. кои точно инвеститори - тези с белите чаршафи, които финансират терористи ли?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Доста от казаното в статията може да се обясни с думите "германската фондация "Фридрих Науман"" от която е господинът.Тя е ляво-либерална по характер което означава пристрастна към нашите грант-елити. И е естествено да е тъжен от провала им на последните избори, същото да търси вината повече извън тях.

  Което обаче не пречи да казва редица истини макар и доста завоалирани. Например:

  - Тези ляво либерални /пишещи се за десница/ грант-елити остават изолирани практически само в София. Нещо по-лошо, вирнали са нос и си представят че това е достатъчно, че останалата част от страната е ДЛЪЖНА да ги последва. Просто защото са красиви и умни /според собственото им определение/. И то без да си мръднат пръста за създаване на структури, за осъзнаване на проблемите на дребният човек от малкият град и село. Което ги обрича на маргиналност.

  - Интересна е рязката критика към ББ че нищо не е направил за два мандата по редица структурни проблеми на властта /магистралите не са такива/, също и за двукратното абдикиране от властта. За първи път го чета толкова ясно казано от немски източник които по традиция са толерантни към него. Май че времето на подкрепата му изтича. Вярно че е ляво-либерална фондация но все пак. Ще ми е МНОГО интересно да прочета изявления на някои източници близки до християндемократите и ЕНП за да видя оценката им и нивото на подкрепа на ББ. Но явно времето на седене на два стола изтича.

  Има и още но трябва да излизам. И въобще четете между редовете, в такива среди това е важно.

  PS И впрочем обърнете внимание на призива на Калин Янакиев за създаването на ЛИБЕРАЛЕН Алианс. Май че маската на дясното /класическото/ ще падне от някои. Разбираемо, който дава грантовете той определя политиката. В същият дух е и отказа на Христо Иванов да се самоопредели като десен и увъртанията че са хем леви хем десни.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 48. 48 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "mushashi":

  българите са необразовани и неначетени.

  само 10% от нацията ни не е лош материал. повече от половината страдат по това, което демокрацията им е отнела... а останалите 40% са посредствени хора, които гледат завистливо в чинията на западняците, искат да ползват и притежават техните блага, но нито искат да работят усилено и професионално, нито искат да инвестират в собствените си знания, умения, образование и професионализъм.

  примерът ти с объркването между Bucarest/Budapest е глупав. в България знаменитостите ни по риалити шоута не знаят къде се намират Белгия, Холандия, Люксембург, но се подиграваме на западняците...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#8] от "ambros":Сега, след загубата на президентските, отново поиска мандат от хората и доказа, че няма алтернатива - поне за хората, които не искат връщането на комунизма............Проблемът е че ББ няма алтернатива не заради особено великите си управленчески качества, а заради тотално "лошия матр'еал" при всичките му опоненти.
  —цитат от коментар 38 на nigel

  Има и по-точно казано: ББ няма алтернатива поради тотално скапаната десница.

  Което признава и господина от фондацията макар че той търси причината не там където трябва. Според него елита /градският/ е изпреварил много народа и затова има дистанция. А според народа от елита /градският/ чеп за зеле не става. И ставащото в този елит /скандали, боричкания и т.н./ показва, че народа е по-правият.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Чака ни поредица от избори и дълъг живот на Служебното Правителство.

  Началниците на Борисов вече сигнализират чрез техните хора в България, че не му позволяват да състави правителство без участието на СДСто (Реформаторският Блок, Нова Република и Да, България!). За Началниците на Борисов отсъствието на СДСто от Парламента е неприемливо.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#45] от "mushashi":

  Простотия има по целия свят, само тук обаче е преобладаваща и нещо още по-лошо - модерна.

  1100 (хиляда и сто) години след създаването на кирилицата в България (нека да не се бърка с глаголицата на Кирил и Методий) все още има българи, които трудно си служат с нея и често допускат елементарни правописни грешки, които освен с простотия, няма как да бъдат обяснени. Впрочем, Вие, без да проверявате в Гугъл, бихте ли ми казали коя е столицата на Литва?

  И как Вашият пример за заблудените испански запалянковци противоречи на казаното от мен?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Затова т.н. Десница е позната като "столичната десница").

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#45] от "mushashi": Впрочем, Вие, без да проверявате в Гугъл, бихте ли ми казали коя е столицата на Литва?
  —цитат от коментар 51 на 100jan


  Хахаха.Аз съм участвал в "Стани богат" и се отказах на въпрос за 10 хиляди лева,въпреки че отговорих и на него.Просто въпросът беше много труден-една звезда в кое съзвездие се намира.Така че съм наясно с много неща.

  До коментар [#45] от "mushashi":Простотия има по целия свят, само тук обаче е преобладаваща и нещо още по-лошо - модерна.
  —цитат от коментар 51 на 100jan


  Дали?През 2008г когато Русия атакува Грузия в американският щат Джорджия до местната полиция и медии е имало обаждания на разтревожени граждани,които се притеснявали от руска атака.Защото Грузия и Джорджия на английски се произнасят по един и същ начин.

  До коментар [#45] от "mushashi":1100 (хиляда и сто) години след създаването на кирилицата в България (нека да не се бърка с глаголицата на Кирил и Методий) все още има българи, които трудно си служат с нея и често допускат елементарни правописни грешки,
  —цитат от коментар 51 на 100jan


  Ако се вземат предвид само етническите българи нивото на грамотност е едно от най-високите в света.Аз лично общувам с много хора,но неграмотен етнически българин не познавам.

  До коментар [#45] от "mushashi":И как Вашият пример за заблудените испански запалянковци противоречи на казаното от мен?
  —цитат от коментар 51 на 100jan


  Досега не е имало случай български запалянковци да объркат града,в който играе техният отбор в чужбина.А в случая става въпрос за финал-информацията за него е била обширна и въпреки това испанците са объркали града.Така че простотия има навсякъде.

 54. 54 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#53] от "mushashi":

  Явно е, че се правите на ударен. И аплодисменти за 10 секунди безплатна самореклама.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#53] от "mushashi":Явно е, че се правите на ударен. .
  —цитат от коментар 54 на 100jan


  Аз давам конкретни примери и факти.А от вас само общи приказки,непотвърдени с факти.
  До коментар [#53] от "mushashi":. И аплодисменти за 10 секунди безплатна самореклама.
  —цитат от коментар 54 на 100jan


  Реклама пред кого и за какво?Като сте толкова сигурен,че лъжа правим облог пред нотариус,внасяме пари по негова сметка и на мен ще се падне задължението да докажа дали съм участвал в"Стани богат" и до кой въпрос съм стигнал.

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hawaii":Всички са маскари, нали?
  —цитат от коментар 36 на Blood Red Skies


  НЕ СА ВСИЧКИ

  Аз конкретно се съгласих че БСП ДПС и ГЕРБ са такива

  Бих допълнил и други РУСКИ ПАРТИИ - като АБВ на ГОЦЕ
  АТАКА - на Сидоров
  МВРо на АГЕНТ ИВАН
  ВОЛЯ - на Марешки
  нФСБ - на руската ТВ СКАТ
  ДОСТ - на СССеРдоган и АГЕНТ ПАВЕЛ

  Други не съм споменавал

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12065 Неутрално

  Интервюто е удар в десятката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#32] от "fresia":


  [quote#32:"fresia"]Когато плюете върху България,първо кажете Коя Друга Държава би се справила по-добре след турско робство,кратък,но обещаващ капитализъм,и соц.робство."

  Има една такава държава, Румъния и викат, намира се на север от Русе. Друг тъп въпрос имаш ли?

 59. 59 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  в София "Да, България" бе една от най-силните формации.
  ----------------
  Ъхъм, с калъфка номер 4.
  Дори след патрЕотите.
  Я ходи се....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 60. 60 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 519 Весело

  Така че е нормално да пее в либерастко-левундерско-рубладжйиския хор :) :) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 33 на qwertqwert


  Шизофренията не прощава...

  Stef
 61. 61 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "Само че: от 2009 страната е управлявана предимно от Борисов. А оттогава насам не сме видели никакви съществени реформи. Видяхме провала на съдебната реформа, видяхме провала и на антикорупционната реформа. Това определено не е особено добра равносметка. Всички доклади на ЕК показват съвсем ясно, че през последните десет години България не е отбелязала почти никакъв напредък"

 62. 62 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "Само че: от 2009 страната е управлявана предимно от Борисов. А оттогава насам не сме видели никакви съществени реформи. Видяхме провала на съдебната реформа, видяхме провала и на антикорупционната реформа. Това определено не е особено добра равносметка. Всички доклади на ЕК показват съвсем ясно, че през последните десет години България не е отбелязала почти никакъв напредък"

 63. 63 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "Само че: от 2009 страната е управлявана предимно от Борисов. А оттогава насам не сме видели никакви съществени реформи. Видяхме провала на съдебната реформа, видяхме провала и на антикорупционната реформа. Това определено не е особено добра равносметка. Всички доклади на ЕК показват съвсем ясно, че през последните десет години България не е отбелязала почти никакъв напредък"

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  Вие как си представяте, че ще спечелите "чичо от село"...? Работили ли сте с примитивни, необразовани, живяли цял живот мизерия, бедни и озлобени хора? Далеч съм от мисълта да се присмивам или подигравам на такива хора или да ги обвинявам за нещо...! По-лесно е да ги купите с 50 лева, отколкото да им обясните, какъв е смисъла от законодателна или някаква друга реформа.
  За да слязат до нивото на "чичо от село" нови, свестни или читави политици, трябва да ги гледат в очите и да ги лъжат! Както ги лъжат комунистите примерно...! Но, какъв ще е смисъла от тези политици тогава?
  Какво си мислите, че означава харизмата, за "чичо от село"? Да не си мислите, че ще се впечатли от някой, дето е учил и след 8-ми клас, ще го поздрави с "Добър ден!" и ще му говори културно и на ниво? Напротив, ще го помисли за мухльо...! Виж, ако някой се изправи срещу него, напсува го за поздрав и му набие един шут в задника, "чичо от село" ще се сепне и ще си каже: Баси, голяма работа е тоя, голям началник...! Ето, такива трябват!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Човекът завоалирано, "политкоректно", на дипломатичен език ни казва, че България е изостанала. Изостанала е в развитието си не само икономически и технологично, но и на съвсем битово ниво - населението й е просташко и необразовано, неначетено и без никакви културни навици (култура на поведение, култура в избора, култура на говорене и тъй нататък... само погледнете колко мляскащи муцуни има по ресторантите и си правете изводите). В този смисъл под "градски елит" тук разбираме хората с минимум култура. Ама наистина минимум, защото дори този минимум те прави човек от друга планета, в сравнение с чалгаризираната и ориенталска маса.
  —цитат от коментар 22 на 100jan


  Абсолютно вярно! Браво!

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5492 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Борисов си е 100% популист, за сега прави мили очи на ЕС защото от там идват всички средства, в страната няма реално функционираща икономика, всичко се крепи на фиска и еврофондовете . В момента в който тези средства спрат той ще забрави за ЕС!

  klimentm
 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5492 Неутрално

  До коментар [#18] от "mcmlxxiv":

  За тях мога да кажа че са серсеми които нищо не научиха за 25 години.

  klimentm
 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3740 Весело

  Естествено, агитаторът от фондацията не може да види по-далеч от разделението само дето е объркал паважно-грантовата интелегенцея с градските елити. На Кадирката препоръчвам да научи запамети резултатите от ЦИК в големите градове и да не говори глупости кой бил пръв и втори - в София само в един район ДаБ е на 3-о място. Всичко останало - София, Пловдив, Варна грантосмукачите са между 4 и 7 позиция, а останалите още още по-назад.

 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3740 Весело

  Нямаме отговор също защо българинът предпочита да избира хора от реалния живот макар те да са прости полуинтелигенти, нагли и грозни, а избирателят игнорира красивите умници от виртуалния свят на проектите, ивентите и фейсбук. Видимо другара Кадир се затруднява да отговори на въпроса "Защо?"

  Вместо това, перекендето се опитва да заплашва, че щял да спре еврофондовете за да вкара българите в пътя. Този човек дава ли си сметка какви ги говори?

 70. 70 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мнозинството е като котва, пречи държавата да се реформира по западноевропейски образец. Причините са няколко, едната е възрастното население на България.

 71. 71 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1699 Весело

  Доста нагло е представител на политическия истаблишмънт на държава, която напук на всякакви правила и закони вкара 1.5 милиона нелегални емигранти в Европа, да ни поучава на тема право и закони.
  ЕС се пука по шевовете заради това, ама за тях "няма проблем".
  Драгалефските сектанти и феновете на партизанското чедо Бойкикев били "Градски елити" - мухахахахаха.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 72. 72 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "И всички те накрая взеха по около 3%."

  Което е изцяло по тяхна вина

 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Са зачудих кво го бригат тея работи тоз чиляк, пък то си пишело:

  "nahm das AJC eine Pionierrolle ein, als es 1992 zusammen mit der Friedrich-Naumann-Stiftung ein Programm für zukünftige öffentliche Führungskräfte auflegte"

  Юдомасонски кръжец от фондации под ръководството на американския юдейски комитет, където има за цел да посочва кой да е началник и да командва гоите в централна и източна Европа. Значи чиляка си се изказва по специалността.

  https://ajcberlin.org/de/ %C3%BCber-das-ajc

 74. 74 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#53] от "mushashi":

  да, добре. българите най-грамотни, най-умни, най-способни...

  но единици от тях работят добре платена работа в западните държави, единици от тях имах проспериращ собствен бизнес в ЕС/САЩ.

  а държавата ни - мутро-комунистическа кочина.

  българите са отчайващо прости, завистливи, неначетени хора и най-вече с тотална липса на критично мислене и умствени възможности за рационален анализ и вземане на решения...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 75. 75 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  И ко не му харесват на този велик човек - Бойко Методиев Борисов? Заслужен трети мандат!

 76. 76 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  3.6% ръст е въпреки тиквата, а не благодарение на него. И 3.6% е мизерен резултат за изостанала икономика като нашата. Я виж румънците с техните 5%.

 77. 77 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Градските елити трябва да се преборят със селските такива... Трудна работа...

 78. 78 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Абсолютно вярно! Корпоративният вот е на почит...

 79. 79 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  " В България има огромно неравновесие между мнозинството и градските елити".

  По същество това е любимата костовашка теза.
  Учуден съм, че г-н Кадик я издига?!

  Първо- статистиката показа многократно, че младите, образованите и заможните гласуват за ГЕРБ и Борисов. Г- н Кадик може лесно да се увери сам. За ГЕРБ и Борисов гласуват и в чужбина.

  Второ- градските елити, ако са истински, трябва да са в унисон с народа си! Елитът трябва да е във връзка с народа и обратно. Ако няма такава връзка- не народът е виновен, а елитът!

  "Огромно неравновесие" има между псевдоелита и народа!
  Кои са псевдоелитът всички знаят!:)))

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#53] от "mushashi": българите са отчайващо прости, завистливи, неначетени хора и най-вече с тотална липса на критично мислене и умствени възможности за рационален анализ и вземане на решения...
  —цитат от коментар 74 на полувишис


  Явно съдите по себе си и обкръжението си.Не всички са като вас.

 81. 81 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Поредната левашко-либерлна порция от ДВ.Нищо ново там.

 82. 82 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":


  "Ако човек се вгледа в резултатите по градове, ще установи, че в София "Да, България" бе една от най-силните формации."Някои хора от градския елит силно си повярваха и помислиха, че като са спечелили софийската бохема, са спечелили цялата власт. Истината се оказа доста прозаична: ако не се постараеш да спечелиш чичо от село, както и хората от малките градове, нямаш никакви шансове. Тези хора няма да си вземат бележка, защото са слаби политици и не са наясно, че за да спечели, една партия трябва да има силно развити структури в цялата страна. Както и лидери с харизма, а не самовлюбени дърдорковци.
  —цитат от коментар 9 на proza


  Дори и по-зле е за Дай,България,на която пак Прокопи се опитва да прави реклама.Ако погледнете предишни избори,на които са се явявали Зелените и ДЕОС,ще видите,че близо една трета от гласове за Дай,България са техни ,или Иванов е докарал 60-70 000 гласа,което е смешно дори само за един софийски квартал,да не говорим за София като цяло или за България.А че този либерален(той е именно такъв,въпреки че се е самонарекъл "десен") "елит" никога няма да схване това,което пишете е ясно-затова и все щеси стоят около 2-3%.Със или без "харизматичните" грантоплоучатели Кака Цонка и Христо Бойкикев...А Прокопи да си прави изводите-месеци подготовка,незнайно колко(само той си знае колко е кешил) средства и накрая само 60 -70 000 гласа.Просто не случва на верващ народ Прокопи и това е!

 83. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#33] от "qwertqwert":


  До коментар [#31] от "nemeria":Фтидрих Науман е либерастко-левундерска фондация , присъдружна на ФДП (не-представена в парламента в момента, обичйно ако мине 5-те % го броят за успех.Така че е нормално да пее в либерастко-левундерско-рубладжйиския хор :) :) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 33 на qwertqwert
  Добре е ,че някой знае кой и какво казва от ДВ."Българската секция" на ДВ дава трибуна предимно на такива.

 84. 84 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#35] от "крайно-десен лузър":


  човекът иска да каже, че по-голямата част от избирателите са прости и необразовани, но има по-културен изказ ...
  —цитат от коментар 35 на крайно-десен лузър


  Аха.То,защото в Германия е много по-различно ли?!Навсякъде масата е еднаква.Или мислите,че някой немски чичко вечер не пие бира или шнапс ,докато слуша баварски песнички,или бай Ахмед от турската махала е по-различен от бай Ахмед от циганската махала?!Идете по някой български или испански или италиянски курорт да видите какво правят германски или западни туристи изобщо.Е,може някой немски чичко да затвори някое момиче в мазето за 20 години,но това да го оставим настрана!Ще се самоиязядете от комплекси за малоценност,бре!

 85. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#38] от "nigel":


  ....Проблемът е че ББ няма алтернатива не заради особено великите си управленчески качества, а заради тотално "лошия матр'еал" при всичките му опоненти.
  —цитат от коментар 38 на nigel


  Айде сега!Ще изкарате И Раданчо и Бойкикев лоши ли?!Нали са такива големи лидери-защо не повлякоха милиони след себе си?!Ами само по 70-80 000 гласа събират...

 86. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#48] от "полувишис":


  българите са необразовани и неначетени. само 10% от нацията ни не е лош материал. повече от половината страдат по това, което демокрацията им е отнела... а останалите 40% са посредствени хора, които гледат завистливо в чинията на западняците, искат да ползват и притежават техните блага, но нито искат да работят усилено и професионално, нито искат да инвестират в собствените си знания, умения, образование и професионализъм. .
  —цитат от коментар 48 на полувишис
  Мъка,мъка умно-красива!Не случихте на народ,брей!Не случихте!Че да ви оценят и да ви се кланят доземи!Защото сте умни и красиви!Ама другия път!Иначе,сериозно-един елит,за да е "елит" трябва да умее да убеждава мнозинството, да дава идеи за доброто на цялото общество,да знае как се постигат и да успява да убеждава хората да ги следват.Не го ли прави,това не е никакъв елит,а просто самовлюбени и самозаблудени хора.Съветвам те да прочетеш един разказ на Алеко Константинов-"Пази Боже,сляпо да прогледа!" .Той като че ли за десебарките е писан...

 87. 87 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#51] от "100jan":


  До коментар [#45] от "mushashi":Простотия има по целия свят, само тук обаче е преобладаваща и нещо още по-лошо - модерна.
  —цитат от коментар 51 на 100jan

  След избора на Тръмп за президент,и след победата на брадата жена в Евровизия ли го казвате?!Айде стига с това самоунижение-простотия има навсякъде и навсякъде е малко или много модерна!

 88. 88 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#64] от "tww09306483":


  До коментар [#9] от "proza":Вие как си представяте, че ще спечелите "чичо от село"...? Работили ли сте с примитивни, необразовани, живяли цял живот мизерия, бедни и озлобени хора? Далеч съм от мисълта да се присмивам или подигравам на такива хора или да ги обвинявам за нещо...! По-лесно е да ги купите с 50 лева, отколкото да им обясните, какъв е смисъла от законодателна или някаква друга реформа.
  —цитат от коментар 64 на tww09306483
  Продължавате да обиждате хората на килограм,и то само ,защото не са харесали поредния месия,спуснат от някоя фондация и назначен за спасител!А хасковските селяни,когато станаха реформатори и избраха сина на кмета за депутат ги харесвахте,нали!Да-по селата са бедни и живеят трудно.Но определено може да срещнете повече озлобление в София или голям град,отколкото в някое село.Хората се поздравяват,ще те нагостят и ще ти намерят къде да легнеш да си починеш винаги(според силите си) .Виж-в централен софийски квартал най-вероятно ще те пребият и оберат,ако им паднеш!Изпадналите сте в един цикъл-обиждате хората,те ,естествено ви отговарят с недоверие и дори неприязън и ,разбира се не гласуват за вас,вие после им се сърдите и пак ги обиждате и така от изборен цикъл на изборен цикъл.И упорито поука не си взимате!Пък се пишете елит и умни!

 89. 89 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#88] от "yanne":

  Защото не са нито елит, нито са умни. За "елит" са се самоназначили, редица кокошки и папуняци по разни медии им помпат самочувствието, но никой не ги признава за такъв. Колко са умни си личи от крайния резултат.
  Трябва да си тъп, прост, ограничен, малоумен, дебилен, за да се държиш така с народа си и да настъпваш една и съща мотика няколко пъти последователно. Разбира се, трябва и да си полирано ляво-либерастко мозъче, натъпкано с клишета.

  А, казах ли, че трябва и да си тъп. Ама много тъп!

 90. 90 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Весело

  Впрочем въпросният чичко, интервюиран така напоително от "Дневник" е точно от такава левичаро-либерастка формация, която е основен партньор на... ДъПъСъ в Европата и у нашенско. Те ти борец за съдебна реформа!

 91. 91 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3321 Любопитно

  "- Добър въпрос, а отговорът му се крие донякъде в профила на избирателите. За господин Марешки гласуват предимно млади мъже под 25 години и хора в пенсионна възраст. И той се опита да достигне именно до тези хора - с евтиния бензин, който интересува предимно младите мъже, и с евтините лекарства, които вълнуват предимно пенсионерите.”

  Според логиката на този мозък, електоратът на Нинова трябва да е от семейства в активна възраст, доколкото тя обеща червените да опростят лихви по жилищни кредити на млади семейства?!

  I Want To Believe
 92. 92 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#90] от "stoyaniva":


  Впрочем въпросният чичко, интервюиран така напоително от "Дневник" е точно от такава левичаро-либерастка формация, която е основен партньор на... ДъПъСъ в Европата и у нашенско. Те ти борец за съдебна реформа!
  —цитат от коментар 90 на stoyaniva


  ДА,защото ДПС се водят "либерали" .Явно Прокопи като не успя да пробие с "автентично-дясна" партия,сега се пробва с "либерална" .Ама на-не му се отдава партийното инжинерство и това е!

 93. 93 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#86] от "yanne":

  обясни ми как да убедим малка червена душичка, че е по-добре да се образова, да не иска и да не дава подкупи и да трябва да работи за прехраната си?

  подобно убеждение се случва, когато и държавната администрация и институциите работят ефективно и професионално и служат на гражданите.

  когато институциите са пленени, никакви убеждения не играят роля в модернизирането и реформирането на държавата.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 94. 94 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#87] от "yanne":

  докато в България отвсякъде бликат комунета и мутри, няма да отлепим от дъното в ЕС.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK