Човекът, завел "Лайбах" в Северна Корея: Понякога диктатурата е по-добра от износа на човешки права

Човекът, завел "Лайбах" в Северна Корея: Понякога диктатурата е по-добра от износа на човешки права

© Victor Frankowski, StaraGaraДокументалният "Денят на Свободата: Лайбах в Северна Корея" ще закрие 21-ия "София филм фест" днес, 31 март с последна прожекция от 20.45 ч. в Дом на киното. През 2015 г. словенската арт и индъстриъл група "Лайбах" изненада света като стана първият "западен" рок състав, изнесъл концерт в затворената азиатска държава, където звучи само народна и поп музика, одобрена от диктатурата на Ким Чен Ун. Словенците започват като дисиденти и художници-провокатори в родната си Югославия си и добиват световна известност с концептуалните изяви, в които имитират символиката на тоталитарни режими.


Организаторът на неочакваното събитие е Мортен Траавик - норвежки продуцент, който вече е осъществил серия културни проекти, включително няколко с Корейската народно-демократична република. Сред акциите му, които той нарича социално-артистични интервенции и "хипертеатър", е довеждането на севернокорейски специалисти по "масови танци", които организират хепънинг с норвежката армия на границата с Русия, или пък кампанията Pimp My Aid Worker - музикален клип и благотворително модно ревю, "за да облечем по-хубаво тези бежанци от скуката, хуманитарните работници в Африка". Както концертите на "Лайбах" те са челен сблъсък с благоприличието, който се представя за напълно сериозен.


"Денят на свободата" проследява пътуването и историческия концерт на "Лайбах" в КНДР под режисурата на Траавик и Уджис Олве. На "София филм фест" той бе показан в контекста на друг филм от документалния конкурс - "Под слънцето" на Витали Мански, в който режисьорът показва крайностите, до които Северна Корея стига, за да покаже една подставена реалност. "Лайбах", чийто филм не е копродукция с КНДР, твърдят, че видяното от тях е твърде мащабно и сложно, за да е нагласено. Филмът бе представен в София от словенския си копродуцент Михай Чернац, а "Дневник" разговаря с Мортен Траавик от Любляна в деня на премиерата на филма в Словения.
Как влязохте за пръв път в контакт със Северна Корея и успяхте да спечелите доверието им за осъществяване на различните си проекти?


- О, дълга история. Мотивацията ми беше много класическа - любопитство. В нашата част на света тази страна е представена като много затворена, много ужасна - бяло петно на картата. И аз като много хора дори не подозирах, че там може да се отиде. Но познавах някого, който познаваше някого, който беше член на т.нар. "Приятелска асоциация", която промотира външните връзки и организира т.нар. "приятелски екскурзии" до Северна Корея. Има няколко такива по света, и една от тях беше в Норвегия.


Тъй че станах временен член на норвежко-севернокорейската "Приятелска асоциация" и през 2008 г. отидох в Северна Корея. След това като артист исках да тествам границите, да видя дали биха се съгласили да се прави нещо артистично. Имах спонтанна идея - взех една диско-топка от студиото и тайно я внесох в Северна Корея. Направих си серия от снимки с нея на много места. Фактът, че подобна артистична намеса беше възможна ме накара да появярвам, че е може би има място за постепенно "разширяване" на лимита на артистичните практики там. Може да се каже, че диско-топката беше семето, а на "Лайбах" дървото.


Смятате ли, че концертът на "Лайбах" бе подривен за севернокорейската държава? Или пък е подривен за Запада?


- И за двете, това е идеята. Би било абсолютно безинтересно да правя едностранчив проект. За мен истинското социално-ориентираното изкуство трябва да работи в много посоки едновременно. Когато във филма Иван (Новак, eдин от съоснователите на групата) казва "Във всяка стена има пукнатина, откъдето влиза духа", това важи и за двете страни. И във филма също се вижда, че "Лайбах" също бяха леко изпързаляни от Северна Корея.Именно. И се чудех какво мислят те за това.


- Все още твърдят същото - че определено не са последователи на севернокорейската идеология. Но точно както повечето от хората, артистите и журналистите, които съм завел в Северна Корея през годините се връщат с впечатлението, че това е много по-нюансирано и сложно място, отколкото са си мислили.


Съдейки по реакциите на публиката на концерта, мислите ли, че успя да се намери "пукнатина", разширена от присъствието на Лайбах?


- Отново ще се позова на "Лайбах", които казват, че всички артисти крадат от други източници. И ще открадна цитат от китайския министър-председател, когото питат през 70-те какви според него са ефектите от Френската революция. Мисля, че е твърде рано да се каже, отговорил той.


В един момент от филма Иван Новак от "Лайбах" се губи из Пхенян, точно след като изнасяте дълга лекция пред състава как в никакъв случай не бива да се цепят и да се разхождат непридружени.


- Иван не се изгуби, той целенасочено тръгна на самостоятелна експедиция.


Във филма сте много притеснен. Какво очаквахте да му се случи?


- Не очаквах да му се случи нещо особено. Нека го кажа така - ще чуете многократно думата "доверие". Голяма част от цялото севернокорейско приключение на "Лайбах" зависеше от доверието между мен и тамошните партньори - г-н Ли и г-н Ю, които виждате във филма. Така че самата разходка не беше кардинално прегрешение, но показа определено отношение - че на "Лайбах" не може да се вярва.


Това беше потенциално по-вредно, защото съпротивата срещу концерта на "Лайбах" в Северна Корея беше огромна. Истинските герои на този филм и тази случка са въпросните служители г-н Ли и г-н Ю, които рискуваха значително повече, отколкото аз, или Вие, или повечето хора, които познаваме рискуват за културен проект. Случката даде муниции на тъмните сили в севернокорейската държава, които искаха концертът да бъде отменен, макар към момента да се приемаше, че ще се случи.


В Пхенян има и други чужденци, които се разхождат свободно - служители в посолствата или в неправителствените организации, които раздават помощи в Северна Корея.


От филма се разбира, че е леко опасно да се скиташ сам. (Монтажът показва серия чужденции, арестувани за различни фриволности в Северна Корея. Един от тях, Ото Вамбиер, е осъден на 15 години затвор по обвинения в кражба на пропаганден плакат - бел. ред.)


- Не. Причината, поради която не искат да се разхождаш сам е, че искат да имат контрол над теб. Самото разхождане по улиците на Пхенян не крие никаква опасност. Няма да се случи нищо друго, освен, че някой ще се обади на домакините ти или на полицията и те най-вероятно ще те върнат в хотела.


Какво бихте казали на критиците, които твърдят, че легитимирате севернокорейския режим със социалните си намеси, както ги наричате, повече, отколкото "разширявате пукнатините" в живота на обикновените севернокорейци?


- Бих казал, че всеки режим или система, която може да стане по-легитимна и да се прослави с концерт на "Лайбах", вероятно заслужава подобна легитимация...


Имам предвид всичките ви съвместни културни проекти, не само "Лайбах" - Академия по изкуствата с артистичен обмен и други.


- Бих казал само, че такива критици държат поне едното си око здраво затворено, когато разглеждат работата ми. Трябва да си способен да имаш повече от една мисъл в главата си, но пък не всички умове са достатъчно "просторни" за това...


В един момент от филма казвате, че "Лайбах" са "осиротели" след разпада на Югославия, внушението е, че без режима са загубили значимостта си. Те съгласни ли са с това?


- Не мисля, че "Лайбах" са съгласни. Но до преди концерта в Северна Корея аз бях съгласен. Не е само за "Лайбах". Вероятно и в България и всички общества в Източния блок имаше много добри артисти, загубили причината си за съществуване с изчезването на потисничеството. Защото то е сила, която може да те вдъхнови и да те задейства, да имаш много ясен фокус за работата си. Дори да не си открик дисидент, имаш много ясна идея кой е врагът и без тези неща много артисти загубиха пътя си, защото изведнъж трябваше да се преоткрият. Но отивайки в "Лайбах" в Северна Корея, мисля, че те внезапно се върнаха в общество, което има някакви допирни точки с Югославия - естествено, Югославия бе много, много, много по-умерена.


Югославия е била неимоверно по-умерена и от съседна България.


- Вероятно. Северна Корея е хибрид между съветски, би могъл да бъде наречен евроазиатски и чист национализъм, койтж е много по-близък до крайно националистка, агресивно националистка Япония от 30-те, където императорът е бил полубог. Което е логично, защото, както знаете, целият Корейски полуостров бе колонизиран от Япония в продължение на 40 години, до степен преименуване на населението и забрана на корейския на публични места. Естествено, колкото и да е силна съпротивата ти, винаги ще поемеш от влиянието на окупиращите.


Заснемането на тези кадри на известен площад в центъра на града е един от многото конфузни моменти, които групата преживява в Северна Корея според филма.

© София филм фест

Заснемането на тези кадри на известен площад в центъра на града е един от многото конфузни моменти, които групата преживява в Северна Корея според филма.


Онова, което Ким Ир Сен и партизаните му познават, както и обикновените корейци, е японската система. После идва Денят на свободата, който даде името на филма ни, и в цяла Корея - Северна и Южна Корея - се празнува, но е много особено празненство, защото денят на освобождението и за двете страни значи и денят на раздялата. Когато японците се изнасят, съветските войски превземат севера, а САЩ взимат юга.


Добре, но трябва ли да имаме трудови лагери и мъчения, за да правим хубаво изкуство?


- Само за критици, които дават лоши рецензии и журналисти, които задават критични въпроси. (Смее се.)


Не, подчертано не мисля, че имаме нужда от Гулаг, за да създаваме изкуство - точно обратното. Въпреки това, мисля, че бунтарство и съпротива, в една ли друга форма, е, за много артисти, които са често аутсайдери и чувстват, че не се вписват в съответното си общество, бунт или да се разграничиш от нещо и да се противопоставяш на някаква структура е универсален подтик.


Последно искам да ви попитам за личното ви мнение за репресиите в Северна Корея.


- Естествено, че не подкрепям потискането на чужди мнения и изказвания. Но за разлика от критиците си не мисля, че можеш да "изнасяш" човешки права. Не мисля, че можеш да убедиш хората в нуждата от човешки права с бомбардировки, нито че можеш да изнасяш хуманизъм на дулото на пистолета. Мисля, че съвременната и не толкова съвременната история показва отново и отново, че не е толкова просто. Западът бе в екстаз от т.нар. Арабска пролет, аз бях от малцината от моя кръг и среда, които призоваха за по-резервирана реакция към нещата, да видим какво ще се случи. Сега видяхме какво се случи. Понякога решението е по-лошо от проблема, нека го кажем така.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Доста философия за някакви си "Лайбах" които изнесли концерт в КНДР.

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Видния износител на революция и сифилис, товарищ Ленин, имаше една приказка за такива като въпросния господин: "Полезни идиоти".

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  Какво ли ще запее този ако го поставят в положението на нашите медицински сестри в Либия.

  подпис
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  няма момент, в който диктатура да е по-добра от каквото и да е.

  но ако толкова се притеснява от износ на човешки права, да си поживее в Северна Корея като обикновен северно-корейски "гражданин". и после ще плаче да сипем томахавките над бункерите на дебелия джуджак...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Глупости на търкалета. Екстравагантният норвежец се прибра в приказната си страна, настани се в удобното си кресло в топлия си, уютен и, най-вече сигурен дом, похапна пре-богато, сипа си норвежка водка и започна да ръси умнотии за чуждите човешки права.

  Такъв наивник , американец взел, че забягнал в СССР по сталиново време. Станал невъзвращенец. А после споделил на руски историк, че единственото време, по което се чувствал свободен да говори истината било в капиталистическа Америка.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Добре е обяснил някои неща, а последното изречение не трябва да се забравя:

  "Северна Корея е хибрид между съветски, би могъл да бъде наречен евроазиатски и чист национализъм, койтж е много по-близък до крайно националистка, агресивно националистка Япония от 30-те, където императорът е бил полубог. Което е логично, защото, както знаете, целият Корейски полуостров бе колонизиран от Япония в продължение на 40 години, до степен преименуване на населението и забрана на корейския на публични места. Естествено, колкото и да е силна съпротивата ти, винаги ще поемеш от влиянието на окупиращите.
  Онова, което Ким Ир Сен и партизаните му познават, както и обикновените корейци, е японската система. После идва Денят на освобождението, който даде името на филма ни, и в цяла Корея - Северна и Южна Корея - се празнува, но е много особено празненство, защото денят на освобождението и за двете страни значи и денят на раздялата. Когато японците се изнасят, съветските войски превземат севера, а САЩ взимат юга.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  я, "полезен" идиот...

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на Лягам си само с големи книги
  Лягам си само с големи книги
  Рейтинг: 294 Неутрално
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 294 Весело

  Аз предлагам да нападнем Северна Корея. Така при военните действия ще избием няколко десетки даже може и няколко стотин хиляди.
  После ще дойде приватизацията, безработицата, миграцията, липсата на социални мрежи. През това време ще им говорим колко хубаво може да стане, но в същото време ще се възползваме да им изнасяме стоки, да им набутаме кредити и да вземем каквото можем оттам - суровини, евтин труд, ресурси, евтини специалисти в някои области.
  Така като гледам ще си отидат още няколко милиона за 10-на години. След това те ще се усетят и ще почнат да се пооправят, но вече ще са намалели с половината население и няма да имат изход. Вече ще са част от единна Корея и ще са като Оситата в Германия - втора ръка поне още половин век след това. Найс, а...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Нищо лично, просто бизнес :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "kalingeorgiev":

  аз викам да си ги оставим така, та да има какво да даваме за пример на
  "полезните" идиоти и разни объракни млади комунисти
  За дъртите изкуфели комундрели няма файда.

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 237 Весело

  "Мотивацията ми беше много класическа - бях любопитство"
  А аз съм любопитство дали изобщо някой редактира текстовете в тази медия!

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
 14. 14 Профил на Йонас
  Йонас
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интервюто е супер и би било хубаво по-голяма част от коментиращите първо да го прочетат, а да не се спират само до заглавието.
  Само една корекция - човекът се казва ТрОвик. В северните езици двете "а" (изписва се и като å) се чете по-скоро като "о".

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Естествено, че не подкрепям потискането на чужди мнения и изказвания. Но за разлика от критиците си не мисля, че можеш да "изнасяш" човешки права. Не мисля, че можеш да убедиш хората в нуждата от човешки права с бомбардировки, нито че можеш да изнасяш хуманизъм на дулото на пистолета. Мисля, че съвременната и не толкова съвременната история показва отново и отново, че не е толкова просто. Западът бе в екстаз от т.нар. Арабска пролет, аз бях от малцината от моя кръг и среда, които призоваха за по-резервирана реакция към нещата, да видим какво ще се случи. Сега видяхме какво се случи. Понякога решението е по-лошо от проблема, нека го кажем така.
  ---------------
  Брях, как тъй прочетохме такива еретични мисли в Прокопитудей?
  Иначе браво на Траавик.
  Както и на всички НЕлиберални демократи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  Този ,ако го заставят да живее там ,дали ще говори същото?

 17. 17 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Дневник не са изневерили са себе си и са шибнали един типичен кликбайт за заглавие. И ефектът е че се е напълнило с прочели единствено заглавието автентични демократи.

  Иначе интервюто е интересно и адмирации за усилията на човека за този проект. И е прав за доста неща - за това, че бунтът стимулира изкуството (нещо подобно беше казал Ноел Галахър от Оейзис за музиката по време на Тачър и сега), за това, че не можеш просто да натресеш своите правила на общества, които не са еволюирали дотолкова, че да ги оценят.

 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много е прав човекът.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Пожелавам на този продуцент да отиде да поживее в Северна Корея, но като кореец.

 20. 20 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Лайбах е немското име на столицата на Словения Любляна!

 21. 21 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пожелавам на този продуцент да отиде да поживее в Северна Корея, но като кореец.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Струва ми се, че шансовете да оцелееш, живеейки като кореец в КНДР са значително по-високи, отколкото като сириец в Сирия.

 22. 22 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Страхотно интервю !!!
  Шапка свалям пред хора като Мортен Траавик . Жалко е , че мнозинството трудно ги разбира или въобще не ги разбира...Най радостното е , че Тях ги има. Въпреки всичко !
  Най-доброто което съм прочел в Дневник през тази година.
  Браво !

  Stupid people make me sick
 23. 23 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Пожелавам на този продуцент да отиде да поживее в Северна Корея, но като кореец.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Роси , без да се обиждаш, но ти си една от тези които нищо не са разбрали.


  Гнусно.
  —цитат от коментар 8 на bok42520714

  Ти приятелю пък изобщо си сбъркал и темата и форума
  Опитай в раздел "Здраве"

  Stupid people make me sick
 24. 24 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 953 Неутрално

  да прекрасно, ама на на чужд и 100 са малко ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1060 Весело

  Труженика сега ще ги обяви за неизвестни и некадърни от автора на новия сайт на Дневник :D

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Весело

  "Понякога диктатурата е по-добра от износа на човешки права": понякога е по-добре да се замислиш, преди да ръсиш умности.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 897 Гневно

  Като взема едно д'рво и като та маана по концептуалната тиква!!!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  циничен, презадоволен тъпанар.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хакуна Матата !":

  що бе, Хакуна, обясни защо е лошо колегите да се възмущават от лицемерната хипстерия на интервюирания. направил е малко пъблисити, уредил е голям "евент", прокарал е културни влияния "в двете посоки" (в което дълбоко се съмнявам), прибрал се е вкъщи, почувствал се е удобно стоплен и защитен от демократичностите, които охотно критикува.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "kapitan_laino":

  той "бунтът" стимулира и неща като Народния съд, ама не звучи шик.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "Helix Nebula":

  аз пък не съм любопитство, отегченост съм, защото знам отговора.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#22] от "Хакуна Матата !":

  те и маркс не са го разбирали, и ленин...и воала. не било "правилното прилагане на лявата идеология" това, дето гледахме 20ти век. явно някаква месианска идея има тук.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  ще си търси сьомгата и водката, ама от гордост няма да си признае, че е много гадно да си от страната интересната му идеология.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Понякога диктатурата е по-добра от износа на човешки права": понякога е по-добре да се замислиш, преди да ръсиш умности.
  —цитат от коментар 26 на stein


  Много добре казано, стига да има кой да мисли, за да го схване.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Много объркана статия. Не става ясно колко лошо е в северна Корея и колко лошо е политкоректно да бъде? Става ясно, че нищо не е ясно, но трябва да вярваме че е ясно.

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Глупости...
  Човекът обитава илюзии.

  Коя от Демократичните държави не се съобразява повече със своите избиратели, отколкото с чужди граждани?

  Точно Диктатори обсебват и продават каквото могат
  за да се държат на власт.

  "Човекът, завел "Лайбах" в Северна Корея:
  Понякога диктатурата е по-добра от износа на човешки права"

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  Колкото и да се напъва този трубадур, Денис Родман е първопроходецът към душата на Фат Ким. Дори имам подозрения че са еднакво "инакнадарени манталитети". :-)

 38. 38 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Диктатурата никога не е по-добра от демокрацията. От любимец можеш да станеш враг и да има заповед за убиването ти. При диктатурата всеки приятел е само временно приятел, след време враг и бива убит. Дикатора затова е диктатор, защото взема живота на невинни хора.

  Es muß Geld fließen!
 39. 39 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Норвежки лигльо. Да посетиш Северна Корея и да живееш всеки ден и цял живот в Северна Корея са две коренно различни неща.
  И аз искам да се присъединя към недоволните от новия дизайн на "Дневник". Желанието да променяш и да подобряваш е похвално, само че в конкретния случай не се е получило нещо по-добро от това, което беше преди. Не мога да видя когато се отговаря на мои постове и линковете към други статии по сходни теми отсъстват.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Поредният слепец!

  klimentm
 41. 41 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#4] от "полувишис":


  ако толкова се притеснява от износ на човешки права, да си поживее в Северна Корея като обикновен северно-корейски "гражданин". и после ще плаче да сипем томахавките над бункерите на дебелия джуджак...
  —цитат от коментар 4 на полувишис


  Не е необходимо дори да си ''полувишис''(а ти едва ли си дори това), за да разбереш че ЧОВЕШКИ ПРАВА и ДЕМОКРАЦИЯ, НЕ СЕ ИЗНАСЯТ С ОРЪЖИЕ.
  Просто НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ.

  Разбира се че за човек свикнал на свободи и демокрация не може да живее в Северна Кореа,

  Същото важи и за обратното- когато Турбо-Либерал-Глобалистите искат насила да отнемат свободата на хората ИЗРАСЛИ С НЕЯ, да ги вкарат в ''правата вяра'' и да унищожат всяка ''престъп-мисъл''
  Виждаме какво става в САЩ и Европа. Нали?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 42. 42 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Видния износител на революция и сифилис, товарищ Ленин, имаше една приказка за такива като въпросния господин: "Полезни идиоти".
  —цитат от коментар 2 на The Shadow


  За идиот съм съгласен, полезен малко ме смущава. :)

 43. 43 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не виждам какво "изкуство" се е създавало при тоталитарните режими - където и да било по света, когато и да било в историята. Такъв намек е смехотворен и е подходящ за първи април, но във всички останали случаи е крайно неуместен.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 44. 44 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#21] от "disorg":
  Намекът ти е смехотворен и неадекватен, а твърдението ти е грешно.
  Хубаво е да проверяваш нещо, преди да изръсиш глупаво сравнение.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 45. 45 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#17] от "kapitan_laino":

  "Бунтът"... "по време на Тачър"?
  Дали може да има сравнение с "бунта по време на Ким Чен Ун"?
  Или с "бунта по време на Сталин"?
  Или с "бунта по време на Тодор Живков"?

  А интервюираният е прав в едно отношение - "някои умове не са достатъчно просторни", което се вижда в коментари като твоя и още няколко подобни.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 46. 46 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#21] от "disorg":Намекът ти е смехотворен и неадекватен, а твърдението ти е грешно.Хубаво е да проверяваш нещо, преди да изръсиш глупаво сравнение.
  —цитат от коментар 44 на keen

  Защо реши така? Нима износът на демокрация в Сирия не даде като резултат повече жертви, отколкото "диктатурата" на семейство Асад? Или може би Саддам успя да убие повече иракчани, отколкото загинаха през годините на демократични преобразувания?
  Ще ми кажеш за глада в Сев.Корея, да, ама явно това не пречи на тия каменни кратуни корейците да се обичат чучхе-то.
  П.С. И тук все пак общуват сравнително възпитани хора, така че не разваляй общото впечатление!

 47. 47 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#9] от "bok42520714":

  И няма мобилна версия. Да го четеш на смартфон си е чисто мъчение.

 48. 48 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "Йонас":

  Подкрепям

 49. 49 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#46] от "disorg":

  Видя ли, че може и БЕЗ ДА ЛЪЖЕШ?
  Затова, ако не ти харесва (както твърдиш) отговора ми, постарай се да проверяваш твърденията си.
  Отделно, тук не става дума за Сирия, а за Северна Корея - затова приеми, че неудачният ти намек не е минал и не отклонявай темата.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 50. 50 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#9] от "bok42520714":

 51. 51 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 2107 Разстроено

  До коментар [#9] от "bok42520714":

  " новият дизайн на Дневник е възможно най-аматьорският, грозният и безличният досега."
  Ужасна работа, върнете стария! 😕😠

 52. 52 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 245 Разстроено

  Браво на Траавик! А повечето от нас изглежда четем само диагонално. Не разбирате ли, че това интервю ще се чете и в Северна Корея и затова позицията на човека им дава каквото биха търсили! Един ден, надявам се близък, този човек ще е корейски герой.

 53. 53 Профил на Emil Kostov
  Emil Kostov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#34] от "rumata":

  а ти схвана ли го ? и най-вече как ?...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK