Рашко Младенов: Да си министър на културата е да чувстваш, че си блъскаш главата в стената

Рашко Младенов: Да си министър на културата е да чувстваш, че си блъскаш главата в стената

© Георги КожухаровРашко Младенов е актьор и композитор с дълъг административен опит като директор на Сатиричния, Русенския и Благоевградския театър. От 27 януари е министър на културата в служебното правителство на Огнян Герджиков. Ревизия на предишното управление, обявяване на конкурси за всички вакантни и пресрочени директорски постове и нови предложения за финансиране на театрите - такива цели си постави той в началото на мандата си, чийто край се задава след десетина дни. Междувременно обаче покривите на културни институции започнаха да падат и текат, а авария в климатичната система на Националната галерия "Квадрат 500" разкри недомислици в изградения за над 27 млн. лв. музей. "Дневник" разговаря с министъра на 22 март, скоро след назначаването на две експертни комисии, които да установят състоянието на музея. Официалните резултати от тях все още се очакват.


Да почнем от сградния фонд - разбрахме, че министерството на културата отпуска 2,5 млн. лева за спешни ремонти на музеи, театри и библиотеки.


- Това са парите от бюджета за капиталови средства. Едно от нещата, които успяхме да свършим както трябва. Мисля, че са някъде около 11 институтите, които имат нужда от сериозен ремонт. Което през годините просто не е правено - веднага го казвам.
Аз се притеснявам, че ще се повторя. Но не си представям как можеш да строиш музей за 27 млн. лв и още да не е ясно той на какъв хал е. А на 100 метра от него да е сградата на националния институт Музикален театър, която е в ужасяващо състояние, и никой да не го забелязва. Ако погледнеш салона от сцената, той е кукличка. Но сценичната механизация не е пипана от 40 години. Основите, където има огромни помещения за декори, са на гигантски колони, от които тече вода. Бетонът е изпадал, виждат се ръждясали железа...


Ние пуснахме съобщение до всички институти, които имат нужда - което също не беше правено досега. Да не говорим, че ежедневно изскачат нови неща.


Чу се за Видинския театър (първата сграда, строена специално за сценично изкуство в страната - бел. ред.).


- Видинският театър е общински. Въпросът не е до парите - там нямаме право. Общината трябва да си поеме задълженията към него. Но доколкото знам на общината не й пука.


Допускате ли, че хората, които работят със сценичната техника и биха могли да обърнат внимание на проблемите на театрите си, ги е страх да се оплачат, за да не бъдат освободени за "уронване престижа на институцията"?


- Не. Те го казват непрекъснато. И аз ги попитах защо мълчат. "Дотук ни дойде да казваме, всеки нов министър го заливаме с писма и снимки и нищо не е направено."


Разбрахме от проверките на обществените поръчки, направени от служебното правителство, че досега в Министерството на културата всичко е изрядно. Изведнъж обаче вие идвате на власт и всичко започва да капе и тече, включително информацията към пресата.


- Това са различни неща. Не става дума за корупция. Един министър разпределя бюджет и си има своите приоритети. Ето, аз искам да обърна внимание на сградите на културните институти. Не казвам, че предишният не е обръщал. Но докато бях директор на драматичния театър в Русе преди 6 години, Русенската опера премина през пълен ремонт. Днес това е сградата в най-тежко състояние. Сценичната механизация не е пипната от 40 години. Така че работата не е до документи.


Фотогалерия: Щетите в "Квадрат 500" и въпроси без отговор за 27 милиона лева >


Ще успее ли бюджетът за капиталови разходи да поеме всичките 11 сгради?


- Процедурите са различни. Оперетата (Музикалният театър - бел. ред.) по много груби изчисления има нужда от няколко стотин хиляди лева. Първо се прави проект, който е скъп. После се обявява обществената поръчка, която обикновено трае около година, а често и вторият класиран обжалва. Това се точи с месеци. Нашата стъпка напред е да дадем пари за архитектурните проекти. Някои от много спешните ремонти, които са в рамките на 30 хил. лв и могат без обществена поръчка, ще започнат веднага.


На какъв етап е проверката за случилото се с климатиците в "Квадрат 500"?


- В петък (24 март - бел. ред.) е крайният срок за резултатите от двете комисии. За да взема решение, трябва да ги видя. Отношенията там са изострени. Не бързам, тъй като ме е страх от погрешен ход.


Директорът г-жа Слава Иванова публично призна, че е пенсионирала двете уреднички - които дори не са се обърнали към медиите, а са провели личен разговор с Недко Солаков - за нелоялност. Това не е първият случай, в който нейни уволнения приличат на саморазправа. Каква трябва да бъде санкцията на министерството?


- Говорим за моралната среда на въпроса. Законово нарушение няма. Сериозна грешка от нейна страна е да освободи по този повод двете служителки, като на всичкото отгоре Недко Солаков не е имал нужда от никакви придружители, за да види какво става. И аз с изненада видях как картините си стоят в изложбената зала, налепени с консервационна хартия. Това са управленски ходове, в случая според мен грешки, които чисто морално не бива да се допускат. В разговорите също разбирам, че това са ценни служителки, които са работили там дълго време.


Тук е дилемата какво да се прави, понеже част от хората защитават г-жа Иванова, а други са остро срещу нея. Картината не е окончателна. Нека дойдат проверките и ще видим.


Бихте ли предприели мерки да възстановите, ако е законово възможно, двете изкуствоведки на работа?


- Не. Аз нямам право да се намесвам в това. А и мисля, че така ще се замажат нещата.


Рашко Младенов: Да си министър на културата е да чувстваш, че си блъскаш главата в стената

© Георги Кожухаров


Според една от тях проблема с климатичната инсталация е заложен още в проектирането на музея, поръчан и приет от Министерството на културата.


- Това ще излезе наяве от техническата проверка. Защото когато аз посетих галерията, се оказа, че има чисто нови климатици, но някакви щрангове - не съм специалист - са на 40 години. Когато единият от тях гръмва, климатът се срива. За уплътняването на прозорци с вестници да не говорим... Как е възможно да строиш музей, в който най-важната инсталация е климатичната, и да допускаш такива грешки?


Кой трябва да понесе отговорност за това?


- Проверката ще покаже. (Бел. ред. - Проверките в "Квадрат 500" са приключили, но резултатите от тях все още не са оповестени. "Дневник" отправи въпросите, на които самата галерия отказа да отговори, и към министъра на културата.)


Намирате ли проблем с наредбата за провеждането на конкурси на министерството и смятате ли да я променяте? Едно от извиненията на предишния министър да не обявява конкурси бе, че в нея не са посочени срокове за целта. В последните му дни на поста имаше протести около провеждането на конкурс за директор на Софийската филхармония и искания изслушванията на кандидатите и концепциите им да бъдат публични.


- Не мисля, че трябва да има такова законово изискване. За мен разпоредбите са точни и ясни. Иначе нали си представяте какво ще стане - спорове за това кой какво казал. Или защо министърът е назначил онзи, а не този в комисията.


В момента също е така, но с по-голяма степен на неяснота и съмнение. Например в конкурса за филхармонията единият кандидат се оплака, че член на оценяващата комисия не присъствал.


- Проверих случая. По време на оценяването, когато комисията е попълвала т.нар. оценъчни карти, тя (ченът на комисията - бел. ред.) е имала спешен разговор по телефона, но картата й вече е била готова. В този конкурс няма законови нередности. Това са дребни заяжданици, които винаги ще съществуват. Допускам, че при определени министри има и пропуски в комисиите. Но законът не може да е съвършен. Не мисля, че това трябва да е в този смисъл прозрачно.


Ще успеете ли в рамките на мандата си да проведете първата серия конкурси - за Националния исторически музей, Националния институт за недвижимо културно наследство...? Днес изтича срокът за подаване на документи в НИМ (кандидати са Божидар Димитров и Вера Бонева - бел. ред.), но какъв е законовият срок за провеждане на събеседване?


- Няма такъв. Единственият задължителен срок е един месец за приемане на документи. После се сформира комисия, която се запознава с кандидатурите, и се насрочва за събеседване. Аз вече имам някои на път и ако мога да проведа конкурсите, ще го направя. Не ми се иска да става в последния ден на мандата ми, както беше с конкурса за филхармонията, но ако се наложи, ще го направя.


Конкурсът за Националния исторически музей изглежда на този етап.


- Натам вървят нещата. Вероятно ще мине през мен.


Ще успее ли служебното правителство да реши проблема с непреведеното финансиране от бюджета към Европейската столица на културата в Пловдив?


- По график до края на март трябваше да се преведат 5 млн. лв. Парите ги има, въпросът е как законово да стигнат до онези, на които им трябват. Документално те могат да бъдат прехвърлени през фонд "Култура" към общината, т.е. не през Министерството на културата. От друга страна като се разровихме се оказа, че общината също няма как да ги прехвърли към Фондация "Пловдив 2019" г. (която отговаря за културната програма - бел. ред.) През годините фондацията е направила десетки конкурси, за да отсее 70 проекта, някои от които вече работят. Ако фонд "Култура" трябва разпределя парите, този процес трябва да започне отново.


Разказвам подробно, защото онзи ден проведохме дълга среща с министър Ананиев (служебният министър на финансите - бел. ред.), заместник-кмета на Пловдив и трите ни екипа с най-доброто желание да разрешим въпроса. Мисля, че това ще стане скоро.


Подобен е проблемът с отчисленията от хазарта за фонд "Култура". Два закона са в противоречие и въпреки уж добрите намерения, експертите на двете министерства от години не могат да го решат.


- 0.5% от БВП за култура - това го няма никъде по света. Законът за кино от създаването си не се изпълнява по неясни причини. 7 млн. годишно стандарт за библиотеките - нито стотинка преведена... И аз питах за тези пари, отговорът - "няма ги в бюджета". Аз мисля, че това е поради сериозна "грижа" на управляващите досега за българската култура.


Това значи ли, че не бихте ли приели редовен мандат като министър на културата?


- За себе си нямам категоричен отговор. Потънах дълбоко в нещата, виждам какво може да се направи, но не знам дали мога да понеса пълен мандат. Аз съм възрастен човек. Не виждам желание за друго отношение на българските политици към културата. Това значи четири години да чувстваш, че си блъскаш главата в стената.


Казахте, че една от целите ви е да предложите законови промени за финансирането на театрите.


- Бил съм директор на театри и в трите "пояса" на страната - 9 години в големия столичен Сатиричен театър, 2 в големия извънстоличен Русенски театър и в малкия театър в Благоевград. Тe могат да бъдат третирани финансово по един и същи начин. Едно представление в Благоевград има три салона публика. После автобуса и турне из района. Трябва да се отчете мястото, интереса, трупата. Бъдещето е в различно общуване с общините. Ако искаш да имаш театър в града си - издържай сградата. Тогава ще освободиш пари на държавата за художествено качество и заплати. Кметовете обаче нито желаят да ги поддържат, нито дават да бъдат затворени. В момента правим опит за промяна в методиката, без да пипаме закона. Ако не стане, ще предложим промени на следващото правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да се внушава:" Рашко и Майра (за Деанов става въпрос) са голяма работа"!!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Бедни сме,за това ни е такъв хала,не само в културата,господин Младенов.Ние сме най бедните в ЕС,но за сметка на това с най развитата корупция на всички нива във всички области.Много са хората на които не им пука,не са само във Видинска община.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Разстроено

  Страхувам се, че може пак Вежди да стане министър на културата. Бойко много си държи на него и като нищо пак ще ни го натресе. Освен ако някой "по-културен" патриот не изяви желание да се изпробва в културтрегерството.

 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":


  Бедни сме, ама пък затова отделяме 0,5% от БВП за културата. Други бедни отделят по 5-6 %, по толкова отделят и богатите... Въпросът е до отношение, въпросът е до културата на обществото...

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  С малки изключения културата е последна грижа на нашите политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  "...не си представям как можеш да строиш музей за 27 млн. лв и още да не е ясно той на какъв хал е. А на 100 метра от него да е сградата на националния институт Музикален театър, която е в ужасяващо състояние, и никой да не го забелязва..."

  Самата истина!

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Въпросът е дали и колко българите искат да шлащат за култура. Идеята, че трябва да се правят театрални постановки, на които хората не искат да ходят, само за да има култура ми се струва глупава и много по- вредна от обикновена корупция.

 8. 8 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  0, 5 % от БВП за култура, 2, 5 клн. лв.за капиталови разходи в културата- това е срам за държавата!
  Само за Московото социалистическо упражнение, неречено "пръстов идентификатор" отидоха 5 млн. пари на болниците, преди това за другото упражнение, наречено "идентификатор на лични карти"- още толкова, като сложим сервиза и софтуеъра- Москов струва към 15 млн.лв. на здравеопазването, за ваксините и игрите с лекарства и фондове няма да говорим.

  За КТБ- 4, 5 млрд.!

  Срам за всички управляващи до тук!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 9. 9 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митев":

  Други бедни отделят по 5-6 %, по толкова отделят и богатите... Въпросът е до отношение, въпросът е до културата на обществото...[/quote]
  Бих добавила и на държавна политика за култура, и не само на култура. Реновациите за културни институти – театри, опери, които непрекъснато произвеждат(респ.очакваме да продават у нас и навън) са абсолютна необходимост.
  Възвръщаемостта от култура и при бедни и при богати страни е сериозна. У нас, не знам защо, се говори за "квазипечалба" от култура, като се гледа само приход от продадени билети, в рамките на сезона, и евентуално турнета.
  Подходът, сп мен е грешен. Доказаната конвертируемост на БГ култура предполага целогодишна активност: фестивали, летни сезони, включване на театри, опери, музикални зали в т нар. културен туризъм, разбира се в добре поддържани (не само като салон и фасада) институти, и естествено, при мащабна рекламна политика.


 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":Бедни сме, ама пък затова отделяме 0,5% от БВП за културата. Други бедни отделят по 5-6 %, по толкова отделят и богатите... Въпросът е до отношение, въпросът е до културата на обществото...
  —цитат от коментар 4 на Митев

  Няма други бедни като нас.Ние сме най бедните и то именно заради безнаказана корупция.И ако вдигнат парите в културата ще пропищят другите бюджети.Не ти ли прави впечетление,че има събрани около два милиарда лева от контрабанда,а осъдени контрабандисти няма.Пари за нищо няма да достигат докато изтичат милиарди без да има наказани министри-банкери-прокурори-кметове и така нататък,ама това съм го писал много пъти.Затова ще затъваме още повече(без никакво съмнение)ако така продължаваме да я караме,милиардите изтичат и не работят за държавата и обществото.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Аз бих подкрепил едно нещо във всеки управленец:
  1. Даваш ли права изадължения на трето лице, не се месиш в решенията му. Контролираш прогреса на работата, но го оставяш да тработи, ако законът не е нарушен
  2. В зависимост от резултата на лицето с делегирани права и отговорности вземаш решение дали да го разкараш, оставиш или повишиш

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Колкото и малко пари да има за култура и не стигат, докъдето трябва. Корупцията ще ни изяде държавата.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Кой от коментиращите е готов да предложи да намалим пенсиите или заплатите на учителите примерно за даваме заплати на поетите и художниците!?

 14. 14 Профил на therage_thefury
  therage_thefury
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Ако" хората" не искат да ходят на театър, то тогава просто не могат да се нарекат "хора". Мантрата, че няма нужда от култура, защото, видите ли, нямало необходимост, не издържа. Необходимостта се възпитава и изгражда. Иначе - обратно в еволюцията. Което и се наблюдава в България...

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#14] от "therage_thefury":

  Ако хората искат да ходят на театър, какъв точно е проблема сфинансирането, нали си плащат!?

 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  "7 млн. годишно стандарт за библиотеките - нито стотинка преведена"

  При афиширания огромен бюджетен излишък за 2016 г. би било разумно част от него да се заделя целево за културните институти, но не с цел "усвояване", а за да им се помогне за тяхното развитие. Харченето на въпросния излишък беше неконтролируемо особено в края на м. г., когато липсваше и парламентарен контрол, макар и фиктивен. Та е прав Рашко Младенов, че всеки морален човек би бил с чувството, че си блъска "главата в стената", когато като министър на културата настоява за по-висок бюджет. Няма да се учудя, ако В.Рашидов отново бъде избран за министър, но пък той е далече, твърде далече от моралните хора.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#16] от "Bramasole":

  И как реши че е разумно да се раздаде на културни институти, а не на образователни институции или за иновации или за инфраструктура или за пенсии!?

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#17] от "svoboden":

  И за култура, И за образование, И за наука, И за други разходи. При балансирано харчене на излишъка в бюджета и осъществяван контрол.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 19. 19 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 272 Неутрално

  1. Няма нужда от министерство на куртурата. Нужет е читав закон и една дирекция в министерество на финансите, за да разпределя парите. Културата не е производство, бетон или друго нещо конкретно. И не можеш да я управляваш....
  2. Колкото повече се опитвата да манипулират културните процеси, толкова повече няма да имаме развита, висококачествена, световна куултура . Гледайте журналистиката....
  3. За да успеем в културата трябва да се наблеегне на образованието, на куултивиране на много качествени учители, които да откриват талантите от деца и да ги прехвърлят на култуурния фронт. как ви звучи....

 20. 20 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Неутрално

  1. Няма нужда от министерство на куртурата. .....
  ..... да откриват талантите от деца и да ги прехвърлят на култуурния фронт. как ви звучи....
  —цитат от коментар 19 на pur6ing

  Звучи ми наивно! И няма как да ми звучи другояче, защото очевидно се напъвате да давате акъл за неща, от които не разбирате.

 21. 21 Профил на therage_thefury
  therage_thefury
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Ами аритметика. Хайде сметни колко трябва да струва един билет, за да може да се издържа един театър (независимо в кой град, вкл. и София). Ти би ли платил реалната цена от 50-80 лв (мин.) ?

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Не си блъскаш главата в стена а в самата култура. Тя е като стена.

 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Че някой да му е опрял пистолет да става министър? Най-обичам такива - седне на софрата и започва да се жалва.

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#20] от "uporit":

  Явно вие сте на хранилка в културата. Защо способните деца да не влязат в културните среди меценатствани от съответните институции?

 25. 25 Профил на Andrety
  Andrety
  Рейтинг: 225 Гневно

  Закривай това безсмислено министерство...

 26. 26 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 482 Неутрално

  От кога културата има нещо общо с пари или бюджет? На всеки му е ивестно, че повечето ценности творци са живяли и авършили живота си в мизерия. Културата се култивира в семейството а не от държавата.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 27. 27 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Нищо не прочетох за Националната библиотека, все едно там не е падал покрив преди 2 месеца

  I shave with Occam's razor
 28. 28 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 388 Весело

  Рашко е посредствен актьор и силен пияч, нищо чудно да е давал интервюто на градус. Все пак дори той е по-добър вариант от Веждичката

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  секи 4ти км

  Вежди, Рашко...
  Ако така съм секи ден, бих си подал оставката.

  "Рашко Младенов: Да си министър на културата е да чувстваш,
  че си блъскаш главата в стената"

 30. 30 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От кога културата има нещо общо с пари или бюджет? На всеки му е ивестно, че повечето ценности творци са живяли и авършили живота си в мизерия. Културата се култивира в семейството а не от държавата.
  —цитат от коментар 26 на royal_sperm


  а, това е един от митовете. ако говорим за творците до средата на 19. век, далеч не повечето са живяли в мизерия, а дори и бедните, са разполагали с минимална издръжка, за да се занимават с изкуството си. Не е имало цигулари или оперни певци и композитори, например, които да са работели като файтонджии, за да свързват двата края. А художници е можело да платят сметката при месаря или в кръчмата с някоя картина. Ха, пробвайте сега така да се разплатите.

  sisitkova
 31. 31 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Видинският театър е общински. Въпросът не е до парите - там нямаме право. Общината трябва да си поеме задълженията към него. Но доколкото знам на общината не й пука."
  Ех, Младенов, Младенов, колко мъка има по този свят, Младенов...

 32. 32 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#21] от "therage_thefury":

  В случай че не знаете - държавата не ги изкопава от някъде тези пари, които ги дава - тя пак ги взима от данъкоплатците, само че в този случай също и се удържат част от парите, за да се поддържа бюрократичната машина.
  Не ни трябва министерство на културата - то финансира основно боклук, трябва ни добър закон за меценатството.

 33. 33 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално
 34. 34 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Ако не харчим за охрана на Прасето и на Меди, парите ги имаме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK