Боян Знеполски, социолог: Много е важно пропагандата да не се бърка с критика

Доц. Боян Знеполски е преподавател в катедрата по Социология в Софийския университет и член на управителния съвет на Фондацията за хуманитари и социални изследвания.

© Велко Ангелов

Доц. Боян Знеполски е преподавател в катедрата по Социология в Софийския университет и член на управителния съвет на Фондацията за хуманитари и социални изследвания.С 30 пъти се е увеличил пропагандният език в българските медии през последните четири години. Антилибералните и антидемократичните настроения в печата и в интернет в България съпътстват всяко значимо обществено и политическо събитие, а в международен план в ключови моменти доминират пропагандните теми за загиващия Запад и възраждащата се Русия.


Това установява мащабно проучване на пропагандата в българските медии, което беше представено вчера от Фондация за хуманитари и социални изследвания. За резултатите и изводите от изследването "Дневник" разговаря с един от авторите му - социолога Боян Знеполски.


Доц. Знеполски, кои според вас са най-важните изводи в изследването на антидемократичната пропаганда в България?
- Това изследване е изключително важно, защото то показва, че има сериозни заплахи към институциите в България. Те са свързани най-вече с две неща - едната е за членството на България в Европейския съюз. Защото изследването показа, че антидемократичната пропаганда системно девалвира институциите на ЕС в българската медийна среда, дискредитира съюза едновременно като политически и като цивилизационен проект.


И втората опасност е по отношение на либералната демокрация. Антилибералната, антидемократичната пропаганда, която изследването показва количествено и анализира, всъщност е насочена до голяма степен към либералната демокрация в България, като я обезмисля или я осмисля негативно, без перспектива за бъдеще.


Каква е ролята на проруската пропаганда, която се очерта като водеща в изследването ви?


- Не става дума за руска пропаганда в България, а по-скоро за проруска българска пропаганда. Това е спецификата на нашето изследване, като разбира се, темата за въздигането на Русия пряко се свързва и с другите за дискредитирането на НАТО и САЩ и атаките срещу Европейския съюз. Те са взаимносвързани, като в крайна сметка обслужват и местни интереси за атака на политически противници, на определени субекти - икономически, гражданското общество.


Как се обяснява резкият старт на пропагандния език в края на 2013 г.?


- Свързано е с конкретни събития, но отделните теми стартират по различно време. Ясно е, че темата за Русия стартира от Евромайдан и анексията на Крим, докато темата за продажните български елити започва по-рано с протестите през 2013 г.


<strong>Източник:</strong> Фондацията за хуманитари и социални изследвания

Източник: Фондацията за хуманитари и социални изследвания

Има конкретни поводи, свързани с политическия календар в България, в Русия и в международен план. Съвпадат и много събития - победата на Тръмп, победата на Румен Радев, санкциите срещу Русия. Връзката между бума на пропагандата, началото й, пиковете й и конкретния политически календар, личи много ясно от графиките.


Предстои да изследвате и ефекта на пропагандата върху българското общество. Каква е вашата хипотеза?


- Не бих си позволил да спекулирам предварително. Но мисля, че ние трябва критически да подходим към този тип пропаганда, защото тя има много негативни институционални ефекти. "Всички са маскари - ЕС е слуга на САЩ, Европа е корозирала от либерализма, българските елити са продажни слуги на Брюксел..." Всичко това внушава скептицизъм, нихилизъм, обезверява хората в проекта на либералната демокрация и в смисъла на Европейския съюз. Именно заради това, такъв е залогът - да се поддържа доверие в политическата рамка на нашето общество, в либералната демокрация и членството в ЕС.


Не става дума да няма критика, напротив - ако няма критика, тогава това е обратната пропаганда. Но пропагандата не е критика, това е изключително важно да се подчертае. Пропагандата е масирана и целенасочена атака, която се стреми да премахне критиката. Тя внушава строго определени тези по един напълно безкритичен начин.


Неслучайно в нашето изследване проличава, особено по темите за Русия и Европейския съюз, че по-голямата част от материалите са анонимни. Масирано и целенасочено се налагат едни и същи тези и то основно чрез анонимни материали - това е пропаганда, това не е критика, не е диалог с желание нещо да се промени. Идеята не е да се критикува либералната демокрация, а да се дискредитира. Не е да се критикува Европейският съюз, а да се изрази надеждата да се разпадне. Тук става дума за присъда, а не за процес.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Вярата на юнашко доверие е резултат на внимателно конструиран обществен манталитет.
  Ниската образованост и високата религиозност са благодатна почва за инсталиране на всяка удобна конюнктура.
  Когато последната е злонамерена, Европа избледнява, а Русия изгрява.
  Стратезите за шепа хора, но около тях се разполагат и неосъзнати глашатаи на глупостта, сами по себе си превърнали се в пропаганден инструмент.

 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Статията почти напълно съвпада с представата ми за остарялата пропаганда на Ростролзавод.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#1] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Къде в статията има нещо общо с това, което си написал?
  Ясно е , че си войнстващ атеист но самото отваряне на подобни теми към статията ги прави пропаганда а в навечерието на Великден достойни за съжаление.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  Мултикултурния характер на света е без алтернатива както и либерализма и глобализма.Да всичко това е в криза по една или друга причина,но това не означава,че е загинало или пък се кани да загине.

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#3] от "One Hour":

  Темата е злонамерена пропаганда. Как без религия, моля!

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  Интересно, дали Русия плаща на нашите пропагандони и дезинформатори, или го правят доброволно и безплатно?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Боян Знеполски от същото комунистическо котило като друг виден изследовател(Деян Кюранов) ли е?
  Важно е да се знае, когато ни се сервират подобни изследвания!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 614 Весело

  хахахахаха пропагандистите викат дръжте пропагандиста и громят пропагандизма...

  да се чете сутрин нещо срещу "пропагндата" в дневник, който се превърна в нещо като либерастко дадзибао е вдъхновяващо за цял ден...

  за да няма недоразумение - пропагандата е като пистолет, всеки има някакъв с различен калибър и стреля колкото може, просто е смешно дневник и американските ни приятели с базуката да се възмущават от руските мужици с водните им пистолетчета

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  Отличен фокус и анализ с много точни цифри, които показват тенденциите и свързаността на агитките ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Кремъл издигна пропагандата до наука, и там има много професори и академици в тази дисциплина. И у нас има много добри майстори които заразяват главите на гражданите с дяволски вирус, така че болния не може да различи пропаганда от критика, бяло от черно....а бе въобще половината българи не знаят на кой свят се намират

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Пак същото :) Сега интервю с хората получили пари за това шантаво нещо :) Прегледали хиляди сайтове, блогове , вестници.........и получили това . За три пъти по малко мога да направя всякакъв буламач от преглед на сайтове и блогове. Весело изследване за много пари с обратен ефект. Последно в колко сайта се казва за "БОКО ХАРЕМ". Тази новина истинска или е фалшива ? В коя графа е отразена - Анти руска или Анти БУДА . Ако е фалшива ,з ащо една съдийка не иска да ходи в къщата на .... Има ли купен имот на банкерка в ..... това фалшива новина ли е ? :)) Снимането на голи съдийки , министърки , банкерки ...в графа анти руска ли минава ? Весело изледване :)) Дано са получили добри пари. Друг е въпроса защо Америка финансира такова нещо !? То не постига ли обратни пропагандни резултати ?

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Но пропагандата не е критика, това е изключително важно да се подчертае. Пропагандата е масирана и целенасочена атака, която се стреми да премахне критиката. Тя внушава строго определени тези по един напълно безкритичен начин.
  ----------------------------
  Абсолютно съм съгласен с автора.
  Критиките към Пеевски изпод шлиферчето на Прокопиев и обратното са си чиста пропаганда , предназначена за вЕрващите теленца, които си ги припознават за "свои".

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Интересно, дали Русия плаща на нашите пропагандони и дезинформатори, или го правят доброволно и безплатно?
  —цитат от коментар 6 на stein


  Няма безплатни обяди. :)

 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Отличен фокус и анализ с много точни цифри, които показват тенденциите и свързаността на агитките ...
  —цитат от коментар 9 на penetrating


  Вероятно е цифрите да са точни, даже много точни.
  Не е ясно обаче какви са критериите, които определят кое е пропапаганда, и кое е критика. Както и техните количествени измерители. Особено в случаите когато се твърди нещо, без да има достатъчно неоспорими доказателства и факти. Примери в това отношение - бол.
  Затова цялата статия твърде много прилича на едновремешните статии в Работническо дело и лекциите на ДРНЗ, насочени към разгромяване на империалистическата пропаганда. Същите методи и похвати - но с обратен знак.
  Ураааа, да живеее неокомунизма

 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Статията просто подвърждава това което повечето от нас знаят - много руски трол на заплата в пасоля, много Рашан фейк нюз.

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  Поне един да знае на кой свят се намира :)) Защо не отидеш в ЛОМ ,ама не на реалити предаване. Ще видиш интересен свят. Той е много по различен от този на застаховател или шеф на "" колекторска фирма" ли се казваше сега мутренската работа?

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Яки момчета са отрочетата на бившите партийни величия. Пипат твърдо и безкомпромисно. Няма хън-мън, няма компромис. Какво нещо е генът?!!!!

 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Весело

  Кремъл издигна пропагандата до наука, и там има много професори и академици в тази дисциплина. И у нас има много добри майстори които заразяват главите на гражданите с дяволски вирус, така че болния не може да различи пропаганда от критика, бяло от черно....а бе въобще половината българи не знаят на кой свят се намират
  —цитат от коментар 10 на oporna_to4ka


  Да се внушава следната аксиома:
  Всичко написано от мен /и в статията, разбира се/ е правдива и обективна критика. Щото аз съм от този свят
  Казаното от тези, които са от "другите" светове е безспорна и злонамерена пропаганда

  Да живей неокомунизма.......

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7446 Неутрално

  "Всички са маскари - ЕС е слуга на САЩ, Европа е корозирала от либерализма, българските елити са продажни слуги на Брюксел..." Всичко това внушава скептицизъм, нихилизъм, обезверява хората в проекта на либералната демокрация и в смисъла на Европейския съюз"

  Докато икономически не се изправим на крака, ще сме свидетели на такъв тип пропаганда

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Най-важното е да сме против всеки опит за либералност и мултикултурализъм. Другото ще се нареди. И да, колкото и да не им се иска на либералчетата, идеологията им отмира. И то под натиска точно на онея, които те обгрижват най-много - пришълците от изтока.

 21. 21 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  "Масирано и целенасочено се налагат едни и същи тези и то основно чрез анонимни материали - това е пропаганда, това не е критика, не е диалог с желание нещо да се промени."

  Като казва "не е критика" Боян Знеполски вероятно иска да каже, че не е конструктивна критика - „диалог с желание нещо да се промени". Защото освен конструктивната критика съществува и така наречената критика по навик - когато човек критикува без да прави баланс на качествата и недостатъците на критикуваното нещо и нарочно търси само недостатъците. Този вид критика по навик може и да се поражда от пропагандата, но всъщност е дори по-опасен от нея.

 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Боян Знеполски, социолог: Много е важно пропагандата да не се бърка с критика

  Както и обратното - не може всяка критика да бъде обявявана за антидемократична пропаганда и критиците да бъдат заклеймявани, като новите "врагове на народа". Демокрацията далеч не е съвършена, за да не бъде обект на критика. Особено пък този буламач, който ни е сервиран като българска демокрация. Не може да бъдат задушавани плурализма и критичните мнения поради нарасналата опасност от "вражеска" пропаганда. Това вече сме го живели. И тогава ни го пробутваха като демокрация, само че "народна" демокрация. Сякаш демокрацията може да бъде и друг вид, освен народна. Социализмът не го срина антипропагандата, а собствената му несъстоятелност. И най-голямата опасност пред демокрацията днес е точно повтарянето на тази грешка.

  /не се чете/
 23. 23 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Кремъл издигна пропагандата до наука, и там има много професори и академици в тази дисциплина. И у нас има много добри майстори които заразяват главите на гражданите с дяволски вирус, така че болния не може да различи пропаганда от критика, бяло от черно....а бе въобще половината българи не знаят на кой свят се намират
  —цитат от коментар 10 на oporna_to4ka


  Кремъл е просто едно чираче на д-р Гьобелс, който измисли пропагандата в този войнстващ вид.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 24. 24 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не четеш внимателно. В статията е обяснено какво е пропаганда и какво е критика. А пкъ за самокритиката комунистите знаят най-добре.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 25. 25 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Боян Знеполски от същото комунистическо котило като друг виден изследовател(Деян Кюранов) ли е?Важно е да се знае, когато ни се сервират подобни изследвания!
  —цитат от коментар 7 на 2.5  До коментар [#7] от "2.5":

  Като правят комунистите и ти така - не си проверил какъв е човека но атакуваш атакуваш. Ти защо не го провери а питаш/лансираш теза/ внушаваш, като истински трол.

  ТИ ТРОЛ ЛИ СИ или има липса на грамотност?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2520 Весело

  Кремъл издигна пропагандата до наука, и там има много професори и академици в тази дисциплина. И у нас има много добри майстори които заразяват главите на гражданите с дяволски вирус, така че болния не може да различи пропаганда от критика, бяло от черно....а бе въобще половината българи не знаят на кой свят се намират
  —цитат от коментар 10 на oporna_to4ka  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  И ти си добър, много добър пропагандатор. :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Бе имам чувството, че сегашните комунисти са по-свирепи и жестоки от предишните. Не че предишните съм ги харесвал, просто забелязвам напредък в поколенията, което би трябвало да е естествено.

 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#25] от "Чарли":

  Ще се въздържа да отговоря на въпроса в онази му част, която е по-т@па от обичайното за теб! Иначе в останалата си част въпросът Е РЕТОРИЧЕН, демек наясно съм от какво котило е лицето!

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Как да нямат пропаганден език, като няма независими медии и журналисти. Всичките служат на някого, за съжаление повечето вредят на България.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Как да нямат пропаганден език, като няма независими медии и журналисти. Всичките служат на някого, за съжаление повечето вредят на България.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Как да нямат пропаганден език, като няма независими медии и журналисти. Всичките служат на някого, за съжаление повечето вредят на България.

 32. 32 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#25] от "Чарли":Ще се въздържа да отговоря на въпроса в онази му част, която е по-т@па от обичайното за теб! Иначе в останалата си част въпросът Е РЕТОРИЧЕН, демек наясно съм от какво котило е лицето!
  —цитат от коментар 28 на 2.5  До коментар [#28] от "2.5":

  А твоето котило какво е?
  Да не би да е каквото е на доцента, а? :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK