Германски министър: Македония се провали заради безотговорния си елит

Германски министър: Македония се провали заради безотговорния си елит

© ReutersСегашният провал на Македония не е по вина на населението ѝ, а по вина на политическия ѝ елит, който действа напълно безотговорно. Той рискува да проиграе бъдещето на страната. Това е нещо нечувано, казва Михаел Рот, германският министър по европейските въпроси, в интервю за македонската редакция на "Дойче веле".


Четири месеца след изборите в Македония страната все още няма правителство и функциониращ парламент. Драматичната ескалация на насилието в парламента и извън него докара страната до ръба на гражданска война. Кой е отговорен за това развитие?


- В Македония в момента се разиграва истинска драма. Аз съм удивен и ужасен от начина, по който македонските политици и бившият министър-председател Груевски продължават да проиграват своя кредит на доверие. Сметката за всичко това накрая ще трябва да платят македонските граждани.
Изминаха вече месеци от провеждането на изборите. Ние очакваме, че след избора на председател на парламента най-сетне ще бъде съставено и правителство. Никой няма право да се поставя над правилата на демокрацията – това се отнася преди всичко до бившата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ. Ставаме свидетели на цинична битка за надмощие, която се води за сметка на гражданите на Македония. Това е абсолютно неприемливо и аз отправям предупреждение към всички отговорни фактори в страната: крайно време е да започнат да спазват поне минималните стандарти за демокрация и правова държавност!


Македонският президент Иванов промени позициите си и поиска по-пряк ангажимент на САЩ в сегашната криза. Смятате ли, че това искане маркира повратна точка в ситуацията и очаквате ли ВМРО-ДПМНЕ да допусне съставянето на ново правителство?


- Преди всичко съм благодарен на САЩ, че подкрепят ЕС и неговите страни-членки в усилията им да отправят ясни сигнали в полза на демокрацията и правовата държава. Твърде жалко е, че са нужни подобни сигнали от САЩ и от ЕС, тъй като очевидно някои политици не са готови да се придържат към демократичните правила на играта.


Бившата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ вече няма мнозинство в парламента. Там сега има мнозинство в полза на друг кандидат. Крайно време е да се разчисти пътят за съставяне на ново правителство. Президентът на страната Иванов трябва най-сетне да поеме възложената му от конституцията отговорност. Сегашната цинична борба за надмощие противоречи на интересите на гражданките и гражданите. Господин Груевски изцяло проигра дадения му кредит на доверие.


Навремето бившата югославска република Македония беше пример за бързо сближаване с ЕС. Сега тя ден след ден руши това мъчително извоювано доверие, с което нанася тежки вреди и на своите преговори за присъединяване към ЕС.


Един от основните аргументи на ВМРО-ДПМНЕ и Иванов е опасността, свързана с т.нар. албанска платформа, т.е. с федерализирането на Македония и евентуалното бъдещо създаване на Велика Албания. Някои от политиците в региона, например в Сърбия, изглежда подкрепят тази гледна точка. Вие съзирате ли подобна опасност?


- Ние признаваме изборите и зачитаме изборните резултати. Въз основа на решението на македонския народ сега трябва да бъде съставено парламентарно мнозинство. То всъщност вече съществува. Това мнозинство може и да не е по вкуса на някои политици в региона, и особено в Скопие, но е напълно неприемливо демократичните процеси в страната да бъдат спирани с помощта на противоконституционни блокади и с атаките на националистически агитки. Подобни неща са напълно недостойни за една правова демокрация, която желае да стане член на ЕС.


Опасността, за която говорят визираните от Вас среди, е само претекст, с който те искат да осуетят смяната на властта в страната. Целите на т.нар. албанска платформа нямат задължителна стойност за останалите македонски институции, вкл. и за Конституционния съд. Впрочем и ВМРО-ДПМНЕ водеше преговорите си с албанското малцинство въз основа на въпросната платформа.


От най-различни нива в ЕС и Германия чухме крайно остри позиции по отношение на кризата в Македония, но досега няма приети конкретни мерки. Могат ли да се очакват такива и кои от тях биха могли евентуално да помогнат?


- Бъдещето на страната сега е в ръцете на македонците. ЕС ще подкрепи онези от тях, които се борят за демокрацията, правовите принципи и срещу корупцията. В същото време обаче ние не сме в състояние да поемем отговорността за онези решения, които трябва да бъдат взети от местните политици. Ние можем да водим диалог с отговорните за управлението на страната и да им покажем какви последици биха имали действията им за бъдещата перспектива на Македония да влезе в ЕС. В рамките на процеса по сближаването на страната с ЕС разполагаме с редица ефективни лостове и стимули в това отношение. И ние можем и смятаме да ги използваме.


Преди всичко апелирам към гражданите на Македония: не губете своята надежда, продължавайте да изповядвате общите европейски ценности и се борете с граждански и правови методи в името на демократичните правила.


Сегашният провал на Македония е не по вина на нейното население, а по вина на нейния политически елит, който действа напълно безотговорно, с което рискува да проиграе бъдещето на страната. Това е нещо нечувано! Затова е ясно, че ние ще реагираме с категоричен език и последователна позиция.


И тук бих искал да повторя още веднъж: Всеки, който е готов да зачита демократичните правила и да подкрепя европейските ценности, може да разчита на съществена подкрепа от страна на ЕС и нейните страни-членки, вкл. и Германия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Какво може да се очаква от сърбодонци, отказали се от род и история заради единия келепир. Безславен провал, разбира се, няма как мошеници и лъжци да прокопсат. Господарите им в Белград също.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  Ами то навсякъде е така.Политиците могат да помогнат,могат и да попречат на държавата си за възхода или падението и.

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Всеки, който е готов да зачита демократичните правила и да подкрепя европейските ценности, може да разчита на съществена подкрепа от страна на ЕС и нейните страни-членки, вкл. и Германия.
  ===================================================================
  Тази празна формула вече не работи. Последните страни в които се намеси ЕС с подобни лозунги са тотален провал: България (най бедната страна в ЕС, в която черешите обаче струват 25 евро килото при минимална пенсия около 100 евро), Румъния (уж много процъфтяваша, а с нива на външен дълг и беработица като африканска страна), Украйна ( преврат, гражданска война, рязко обедняване, 12 милиарда евро дългове само по лихвите на главниците) и т.н. Не виждам в Европа страна, която да драпа чак толкова за ЕС, обратно - от ЕС излизат страни. Този немски депутат ми прилича на съветски комсомолец - актвист, който говори пред хората на някоя бивша бритаснка колония как "чорбаджиите" им ги предали, а народа искал да е със Съветския съюз.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Те на това елит ли му казват. И в България разни полуинтелигенти се взеха за елит. Добре че гражданите излязоха по-интелигентни от македонските.

 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Работата е ясна! ЕС подкрепят албанците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Къде го видяха елита ???

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ЕС са ужасени и удавени, че македонците щурмуваха Парламента заради това, че председателят му е албанец и говори на албански от трибуната на Парламента. Това противоречи на принципите на Либералната Демокрация и на Отвореното Общество.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако Македония иска да оцелее, то трябва да се ориентира към Русия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Какво бъдеще за "държава" без минало?

 10. 10 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 352 Неутрално

  В Испания правиха избори 3 пъти, докато се състави правителство на малцинството. Цяла година караха със служебно правителство.

 11. 11 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Не съм следил предизборната кампания, ама там е заровено кучето. Тоя Заев, дали е казал преди изборите - "Ако ме изберете, ще направя коалиция с албанците и ще им дам правото да говорят официално на техния език."?
  Ако го е казал, македонците да си сядат на гъзовете. Никой не им е виновен.
  Ако не е, значи имаме измама и тя се подкрепя от САЩ и ЕС. Нещо повече, тя вероятно е планирана и подготвена зад граница, при тях.
  Тогава тоя хом, какво ми говори за демокрация?

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  ЕС да се постарае да даде правилното послание към опасния албански национализъм ! Това сега е големия проблем.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Интересно мнение на германеца. Той ясно намеква, че ВМРО и Груевски пречат за бъдещето на страната. А нали точно македонският народ си го избираше същия Груевски години наред? Защо македонците се редяха опашка пред българското посолство за бг паспорти и с тях бягаха на запад, а не мислиха как да гласуват в интерес на собствената си държава? Управлението на една държава е такова, каквото си го е заслужил народът. Ако народът е прост и заспал, ще го управляват диктатори като Груевски.
  В Македония е болно обществото, а не елитът. Когато избухна скандалът с подслушванията, заспалото общество изригна. Резултатите ги знаем.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Забеляза ли как игнорира въпроса за Велика Албания и албанската платформа. Направо си ги поощрява в ламтенията им.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7522 Неутрално

  Политиците на западните ни съседи са достатъчно калпави, за да допуснат при 2/3 християнско население в страната да се говори на неофициален език в парламента и изпълнява химн на чужда страна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България (най бедната страна в ЕС, в която черешите обаче струват 25 евро килото при минимална пенсия около 100 евро),
  —цитат от коментар 3 на Каишков - Системен нарушител

  Един пенсионер по-добре да си купи две кила череши отколкото да хвърли парите си през прозореца уж да "подпомогне" родната полиция да залови телефонни измамници

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 17. 17 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Политиците на западните ни съседи са достатъчно калпави, за да допуснат при 2/3 християнско население в страната да се говори на неофициален език в парламента и изпълнява химн на чужда страна
  —цитат от коментар 15 на neut

  И още една ексттра:

  http://www.segabg.com/pic/news/03/852882.jpg

  Не само химна.... Днес Талат Джафери започна да изпълнява функциите на председател на парламента. При влизането си в кабинета едно от първите неща, което направи бе да сложи албанското знаме на бюрото си.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 18. 18 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гнус ме е от позицията на "демократичния" Запад за Македония. Да подкрепяш за управляващи хора, които открито веят знамена на чужди държави и едновременно да си за "запазване целостта" е повече отколкото може да понесе дори герой на Оруел. Единственото хубаво е, че немалко хора у нас виждат виждат паралелите, че самообявилите се за "демократи" у нас са агенти на същите чужди сили и ненавиждат собствената си родина. А най-забавното е, че в този форум немалко хора ще застанат за правото на председател на парламент да вее чуждо знаме в работния си кабинет. Стига да не е руско разбира се.

 19. 19 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Политиците на западните ни съседи са достатъчно калпави, за да допуснат при 2/3 християнско население в страната да се говори на неофициален език в парламента и изпълнява химн на чужда страна
  —цитат от коментар 15 на neut
  Не е много лесно да си против американския посланик. Съдбата на Милошевич е още пресен пример.

 20. 20 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако Македония иска да оцелее, то трябва да се ориентира към Русия.
  —цитат от коментар 8 на socialen


  По-скоро към Сърбия. Може да възродят една мини-Югославия. Питанката е дали сърбите желаят?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  ВМРО-дпмне можеше да се договаря (разбирай подкупва) с албанските партии със същите теми. Същите албанци бяха министри в правителството на Груевски.
  Сега, когато отидоха при съперника му Заев, станаха изведнъж лоши :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не съм следил предизборната кампания, ама там е заровено кучето. Тоя Заев, дали е казал преди изборите - "Ако ме изберете, ще направя коалиция с албанците и ще им дам правото да говорят официално на техния език."?Ако го е казал, македонците да си сядат на гъзовете. Никой не им е виновен.Ако не е, значи имаме измама и тя се подкрепя от САЩ и ЕС. Нещо повече, тя вероятно е планирана и подготвена зад граница, при тях.Тогава тоя хом, какво ми говори за демокрация?
  —цитат от коментар 11 на tos_buratino


  Точно така е.... Избирателите останаха измамени камилчета. На Заев му е ясно, че при едни нови избори неговата пост-комунистическа партия отива в канала. Точно засега драпа да вземе властта, защото това му е единствения ( и последен ) шанс в живота да е министър-председател. А за постигането на тази цел той е готов не само да продаде майка си и баща си ... но дори и цялата държава.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Македония се проваля, защото са им твърди чутурите, не искат да си признаят очевадното, отрекоха се от историята си, създадоха си химери. Сега ги чака държава-призрак.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Груевски иска да го дава велик вожд, баща на "нацията", подобно на Путин и Ердоган, ама на първо място му е много ниско нивото, и на второ - много му е измислена нацията.

 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  "Сегашният провал на Македония е не по вина на нейното население, а по вина на нейния политически елит.
  Бъдещето на страната сега е в ръцете на македонците.
  Сметката за всичко това накрая ще трябва да платят македонските граждани."

  И как сега този германски Мишо вижда решението на драмата в ръцете на самите македонски граждани?  Май като сплаши политическия елит с тези граждани и отказ на членство в ЕС.

  Ако целите на платформата нямали задължителна стойност, а албанците са малцинство с претенции за официален език неприемливи за мнозинството то къде е проблема с демокрацията?

 26. 26 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Съжалявам Германия, но намирам реакцията за Русия за адекватна, а вашата за неадекватна.
  Сляпото следване на великоалбанските стремежи на Прищина води към разпалване на междуетническо напрежение и конфликти на Балканите. Това се казва в съобщение от Министерството на външните работи на Руската федерация във връзка с липсата на реакция на западните държави по повод заплашителните коментари, направени от Рамуш Харадинай за сръбския управляващ елит, предава TACC, цитирана от Фокус.
  „Обръщаме внимание на агресивните заявления на Харадинай по адрес на Белград и сръбското ръководство. Считаме за неприемливо отсъствието на адекватна реакция от страна на покровителите на Прищина, преди всичко ЕС и САЩ, на подобни екстремистки изказвания“, се казва в разпространеното от външнополитическото ведомство в Москва съобщение.
  „Този епизод показва, че косовската квазидържава е основен източник на регионална нестабилност, а сляпото следване на великоалбанските стремежи води към разпалване на междуетнически противоречия, който увеличава конфликтния потенциал на Балканите“, твърдят в МВнР на Русия.

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#17] от "дуле":

  Мда, това е меко казано необичайно за висш представител на властта в независима дъжава.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#20:"дуле"][/quote] По-скоро към Сърбия. Може да възродят една мини-Югославия. Питанката е дали сърбите желаят?

  Вярно че си ду.е . Няма питанка сърбите винаги са показвали желание да налапат и това което могат и това което не могат.
  Въпроса е дали ние и другите съседи на БЮРМ ще позволим това.
  Визирам албанците защото главната стратегическа цел на гърците през новото време винаги е била да имат обща граница със Сърбия ( антибългарска ос) . Само че вече на терена има още един играч който би трябвало да ни бъде стратегически съюзник.
  А и тая малоумна външна политика на бюрмовците вече 25 г.пряко е финансирана от Сърбия и Гърция а в последно време може би и от Русия. 29. 29 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#26] от "Prosevchomai":

  И аз съжалявам, но нашият интерес няма нищо общо с интереса на Русия, Сърбия и екзалтирани почитатели на Грую Македонскиот.

 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#23] от "PavelCZ":

  Чак толкова тъпи не са. Това е целенасочена политика. Преди 25 години изненадващо и за самите тях те се оказаха независими, вън от носталгичната Югославия. От тогава до сега те не спират да се опитват да си счупят новата държава, белким пак се върнат при сърбите.

 31. 31 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Липсата на елит е проблемът на държави като България и псевдодържави като Македония. Няма как да избиеш елита на една нация след окупацията на СССР и да се появи елит отнякъде. В Македония са са избити хиляди видни граждани, защото са с "българско самосъзнание" и усилено се създаваше македонската нация по волята на Сталин и активното съдействие на Тито и Георги Димитров. Но всичко изкуствено рано или късно се срутва. Проблемът е, че вече и България е в положение на полуразпад пак благодарение на своя текущ псевдоелит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK