Даниел Кадик: ЕНП мълчи за националистите в кабинета и това е опасно

Даниел Кадик: ЕНП мълчи за националистите в кабинета и това е опасно


Нека бъдем честни: ако през последните години е искал да промени нещо, Борисов можеше да го направи. С него на премиерския пост не можем да очакваме истински напредък, казва Даниел Кадик от фондация "Фридрих Науман" в интервю за "Дойче веле".


От днес България си има ново правителство, начело на което стои старият премиер. Бойко Борисов за трети път - изненада ли Ви това?


- Не, едва ли някой се е изненадал. Изненада беше обаче начинът, по който Борисов формира новото правителство - от самото начало беше ясно, че националистите ще са коалиционният партньор на ГЕРБ. Не бяха проведени никакви смислени дискусии с други партии. Нямаше и никакви размисли за това дали няма да е добре да се сформира коалиция с участието на всички партии с цел съставяне на технократско правителство.
Двама от националистическите лидери получиха вицепремиерски постове. Как ще коментирате тези назначения? И какво, според Вас, мисли ЕС по този въпрос?


- Няма как да кажа какво мисли ЕС. Но мога да кажа какво би трябвало да мисли ЕС и най-вече Европейската народна партия (ЕНП), в която членува партията на Борисов ГЕРБ. ЕНП би трябвало да се запита дали този български кабинет е правителство, с което може да се работи - особено в контекста на предстоящото българско председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018.


Ако помните, през 2014 година, когато Бойко Борисов искаше да стане премиер, от ЕНП отправиха апел към ГЕРБ да не се коалират с "Атака". Този път обаче оттам не се чу отчетлива критика. А това е много опасно. Защото двамата националистически вицепремиери не само ще седят на масата за преговори от януари 2018 нататък, когато страната поеме председателството на ЕС, но и ще водят тези преговори и дискусии.


Силно притеснителен е фактът, че хора, които са известни по-скоро с прояви на ксенофобия, с националистически възгледи и близост до Москва, ще се занимават с въпроси от сферите на икономиката, отбраната и демографията.


Да не забравяме, че Красимир Каракачанов ще отговаря не само за отбраната, а и за вътрешната сигурност. А ние видяхме много добре какво разбира той под вътрешна сигурност - когато дни преди изборите привърженици на неговата партия се опитваха да спрат пристигащи от Турция хора и дори отчасти използваха насилие.


Впрочем, хората на Каракачанов са и сред организаторите на Луков марш. И такива хора сега са във властта? Честито, България...


В публикациите си за България чуждите медии акцентират най-вече върху влизането на националистите във властта. Но няма ли и други притеснителни теми?


- За съжаление Европа сякаш не обърна достатъчно внимание на тази вероятност - националистите да влязат в управлението. Особено, както вече казах, ЕНП.


Но има и други въпроси, които будят тревога: така например в коалиционното споразумение не е включена темата за съдебната реформа. С много общи думи се говори за антикорупционна реформа, но за мен това е само въздух под налягане. Не мисля, че можем да очакваме истински реформи.


А иначе националистите внасят в това правителство една протекционистка агенда, която всъщност вече сме виждали - тъй като през последните години подкрепяха властта, националистите успяха да прокарат няколко свои предложения: например закона срещу чуждестранните търговски вериги. Притеснително е също така, че г-н Каракачанов е бил агент на комунистическите тайни служби. Факт, който дълго време беше игнориран. И сега този човек е вицепремиер.


И все пак: твърди се, че този кабинет ще е по-стабилен от предишния и най-вероятно ще изкара мандата си докрай. Каква е Вашата прогноза?


- Факт е, че досега Борисов не е изкарал нито един мандат докрай. И първия, и втория път той се оттегли преждевременно. Все се препъваше в протести, в конфликти. Всъщност, единственото по-стабилно нещо този път е, че правителството разполага със собствено мнозинство в парламента.


Стабилност по отношение на ценностите, на икономическото развитие, на развитието на обществото - такава няма и няма да има.


Впрочем, стабилността може да бъде и нещо много лошо. През последните десет години България стабилно отказваше да проведе рефоми в правосъдието, в борбата срещу организираната престъпност или пък в антикорупционната битка. И ако това е стабилност, пак трябва да кажа: Честито, България...


Господин Кадик, докато водим този разговор, Вие сте по работа в Румъния. Кое е първото нещо, което Ви хрумва, ако сега трябва да сравните България и Румъния?


- Първо, индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това не си го измислям аз, вижда се ясно от докладите на ЕК - например по отношение на борбата срещу корупцията.


През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България - като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България.


Сравнявайки двете страни, трябва да подчертая, че политиката в Румъния е много по-политическа, там интересите са партийни. А политиката в България сякаш се направлява от различни интереси, от интересите на отделни групи.


Тоест, Румъния е партийна демокрация. А България върви по-скоро в посока "превзета държава" (от англ. captured state) - нещо, което беше установено и от българския Институт за пазарна икономика.


Дали това правителство би могло да промени нещо в това отношение?


- Не, защото Борисов е част от всичко това. Хората, които вкара в кабинета, са негови доверени лица. А и в новото правителство отново имаме тясна връзка между Борисов и Пеевски. Нека бъдем честни: ако през последните години е имал интерес да промени нещо, да подобри нещо, Борисов можеше да го направи. Защото през повечето време от 2007 насам, когато България стана член на ЕС, именно той беше правителствен ръководител.


Борисов не успя да реализира съществени реформи. Точно обратното дори: при последното си управление той саботира съдебната реформа. Така че с Борисов на премиерския пост не можем да очакваме истински реформи. По-скоро можем да очакваме циментиране на статуквото, но не и истински напредък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1178 Гневно

  "Няма как да кажа какво мисли ЕС. Но МОГА ДА КАЖА КАКВО БИ ТРЯБВАЛО ДА МИСЛИ ЕС и най-вече Европейската народна партия (ЕНП), в която членува партията на Борисов ГЕРБ"

  Абе нали ни казваха 45 години какво да мислим. Айде бегай в киреча.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  ЕНП "мълчи" ?
  Вярно ли ?
  Доколкото чух, прочетох и видях, ЕНП всякак ПОЗДРАВИ ББ с третия мандат ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Немското лоби в правителството - Захариева - ще успокои хер Кидик.

 4. 4 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Щото знаят, че в действителност няма никакви националисти.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ни се кОси, няма да изкара много.

 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Доста остро интервю, ако беше публикувано другаде бих се осъмнила дали не е измислено. Не че няма доста истини в него, но е крайно необичайно тези неща да се казват, особено по такъв начин.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Това недоразумение, да не би да предпочита управление от БСП+ДПС?

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Дежурните левичари дежурно квичат. Нещо пак от вестника на гедерейските комунисти Нойес Дойчланд с манипулативно и подвеждащо заглавие няма ли да сложите???

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  " Der politische Hauptpartner der FNF ist die liberale Partei „Bewegung für Rechte und Freiheiten“ (DPS)
  Превод, защото е ВАЖНО:

  "Основният политически партньор на "Фридрих Науман" Фондацията е либералната партия ДПС."
  Г-н Кадик, как е Доган ефенди????

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Но защо фондацията подкрепя Боку с абсолютно всички средства и най-вече финансово?
  Защо го правите вече толкова години?

  А на чиновниците от т.н. ЕНП не им пука за случващото се тук!
  Щом приеха в структурата си дори индивид като Боку - че му и гостуват, целуват се в устите - политиката на държавата България им е през...

  pump it!
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#6] от "nemeria":

  Вероятно им е писнало да са политически коректни. Така или иначе няма кой да чуе.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Докога дневничето ще ни натриса европейския говорител на дръндарския цървул доган ...
  Фондацията му е свързана с дпс, алде .. Ае да преглътнат вече провалите си и да се завърнат в дупките. Очаква ни политика на възможното, тва е положението.

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 13. 13 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ""Стабилност по отношение на ценностите, на икономическото развитие, на развитието на обществото - такава няма и няма да има. Впрочем, стабилността може да бъде и нещо много лошо. През последните десет години България стабилно отказваше да проведе рефоми в правосъдието, в борбата срещу организираната престъпност или пък в антикорупционната битка. И ако това е стабилност, пак трябва да кажа: Честито, България...""

  Безпощадно точно. Няма какво друго да се добави.

 14. 14 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 417 Неутрално

  значи вече и дневник е трибуна на партньотите на хидроинженера от бояна? :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#4] от "futurama":

  Напротив, националисти има, но те са руски националисти, не са български. Не знам защо ги наричат ксенофоби, патриоти и расисти, след като последните етикети се използват единстево за прикритие на руския им национализъм.

 16. 16 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Весело

  Тоз убавец е по-неизвестен и от тов. Кънев,Радан Миленович.
  На кого вършат работа подобни интервюта?А,точно..чудесна логика!На същия.

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ще върнем България в Европа":

  Така е. Професионалните путриоти не могат да заблудят никой.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#11] от "ka2":

  Не знам какво очакват в отговор освен псевдонационалистите ни да се изцепят, че Германия за трети път затрива Европа.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Първо, индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България."

  Как ли пък не? Западняците харесват повече Румъния, защото е по-антируска. Пък тя е по-антируска заради Молдова. А мамалигарите са малко по-добре, защото откриха газ. Като открием и ние, ще ги настигнем.

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Силно притеснителен е фактът, че хора, които са известни по-скоро с прояви на ксенофобия, с националистически възгледи и близост до Москва, ще се занимават с въпроси от сферите на икономиката, отбраната и демографията...

  туй за демографията как да го разбираме?че ''националистите''ше земат да раздават капути на циганите и ше им забранят да имат не повече от три чаавета преди 14 годишна възраст ли?

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  "Впрочем, хората на Каракачанов са и сред организаторите на Луков марш. И такива хора сега са във властта? Честито, България..."

  Стига хленчене, какво друго можеше да се случи? Широка коалиция няма никакъв шанс

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  ".... от ЕНП отправиха апел към ГЕРБ да не се коалират с "Атака". Този път обаче оттам не се чу отчетлива критика. А това е много опасно. "

  Очевидно върхушката на ЕНП е по-далновидна от автора. Там знаят, че Боко няма друга възможност. Сега ще се опитат да предразположат или купят патриотите. Валерко им е в кърпа вързан, той вече мутира. Каракачанов си получи своето и сега ще се отблагодарява. Най-трудно ще е с Волен, но и от него може да стане добър евроатлантик, когато е за благото на народа и доброто на държавата. А електоратът да го духа.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това недоразумение, да не би да предпочита управление от БСП+ДПС?
  —цитат от коментар 7 на atmanpg

  До коментар [#7] от "atmanpg":

  Че е недоразумение, недоразумение е. Че Фридрих Науман са либерали също е ясно. А това значи, че са партньори на ДПС. Но напоследък си партнират и с ИПИ. Което пък отваря въпроса какви са ИПИ.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  "индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това не си го измислям аз, вижда се ясно от докладите на ЕК - например по отношение на борбата срещу корупцията."
  "През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България - като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България"

  Най-голямата партия в европейския парламент ЕНП мълчи по тези въпроси и с това си поведение на търпимост и толерантност към ББ и ГЕРБ допринасят за днешното нерадостно състояние на нашата държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално


  "Даниел Кадик: ЕНП мълчи за националистите в кабинета и това е опасно"
  А какво трябва да прави Борисов според този господин? Да бие тупана по 3 пъти на ден, че има националисти в правителството ли? Има националисти, защото народът ги е избрал, няма да се допитваме до госпшодин Никой кого да избираме и кого не. Когато ни потрябва мнението на господата от Дойче Веле, ще им го поискаме, но това ще стане на куково лято.

 26. 26 Профил на Един от Вас
  Един от Вас
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Силно притеснителен е фактът, че хора, които са известни по-скоро с прояви на ксенофобия, с националистически възгледи и близост до Москва, ще се занимават с въпроси от сферите на икономиката, отбраната и демографията.

  Може само себе си да излъжем, че Ксенофобите министри от коалицията "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Атака") , Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и т.н. ще бъдат по смирени и помислят за последствията.

  Обаче както винаги историята е показала Ксенофобия, Националистически възгледи и Комунистически (Първо Русия) тип мислене води до упадък и крайности за които ВИНАГИ плаща народа а не политиците които са направили белята.

 27. 27 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 789 Любопитно

  Абе до кога ще ни пробутват мненията на Сульо и Пульо?Някакъв хрантутеник на фондация решава,че може да дава акъл/ум/.Кой си ти ?Какъв си,че чак да те обсъждаме във форум?

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  е тва вече на нищо не прилича... две немски фондации ни били натресли и крепяли червените теляци вече почти 8 години, третата мрънка насреща им, а овцИте блеят и кротко плащат масрафа

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  До коментар [#6] от "nemeria":

  в интерес на истината, Кадик отдавна ги рЕди такива... няма лошо, като си е намерил работодател, който да плаща за безсмислени, макар и доста верни приказки

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Едни службогонци се сменяват с други. Едни лапачи се сменяват с други. А някои ще си останат. Те са мултифунционален инструмент. Не задават въпроси и са доволни на кокалчето което им подхвърлят. Няма значение к'ва е абревиатурата на управляващата партия или коалиция. И така ще бъде докато са убедени, че няма кой да им потърси сметка. Националистите сега се преименуваха на "патриоти". За да ги погледнат благослонно началниците от Брюксел. Нагли, арогантни доскоро, сега се притаени. Културни, костюмирани и гримирани. Дано им мине номерът. Вчера плюеха Бойко, днес го гледан с предан поглед на домашни кученца. Гледайте Македония - там подобни личности срутиха държавата. Учете се от историята. Защото няма да има поправителен изпит.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  У нас всичко е псевдо- и някак посредствено. И "националистите" са псевдо такива, каквито са ни и левите (милионери) и десните (бедни интелектуалци) и либералите (държащи жените си у дома и плътно забрадени). Само агресивността ни е автентична. Трепем се и се псуваме навсякъде, като за световно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  " при последното си управление той саботира съдебната реформа. "
  Колко добре се вижда всичко отвън. Отдавна са видели ,че царят е гол.Само ние ли не виждаме очевидното. Щом представител на една фондация мисли така, какво ли мислят за нас в ЕС и ЕНП.

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  На мен ми правят впечатление две неща в статията
  1) Това, че ЕНП мълчи не е новина. Новина беше гогато ЕНП легитимира ГЕРБ като дясна партия. Това ясно показа що за "принцпни" и "десни" хора са в ЕНП. Ще подкрепят и БСП ако трябва, стига да им донесат някой и друг евродепутат
  2) Имаше време, коато също се говореше за отделяне на България от Румъния. Тогава премиер беше Иван Костов

 34. 34 Профил на argira
  argira
  Рейтинг: 351 Любопитно

  " Der politische Hauptpartner der FNF ist die liberale Partei „Bewegung für Rechte und Freiheiten“ (DPS)Превод, защото е ВАЖНО:"Основният политически партньор на "Фридрих Науман" Фондацията е либералната партия ДПС." Г-н Кадик, как е Доган ефенди????
  —цитат от коментар 9 на Kami


  ХСС и нейната Фондация "Фридрих Науман" легитимираха ГЕРБ и благодарение на тях тази българска партия е член на ЕНП, моля!

 35. 35 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Както се казва "и вие си го избрахте"

 36. 36 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 659 Разстроено

  ХСС и нейната Фондация "Фридрих Науман" легитимираха ГЕРБ и благодарение на тях тази българска партия е член на ЕНП, моля!
  —цитат от коментар 34 на argira


  Близката до ХСС фондация е "Ханс Зайдел", гУсжа-дрОгарко клета ...

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Даниел Кадик от фондация "Фридрих Науман"

  От служители на фондации акъл не искам. За което не съм прав всъщност, защото те са такива тарикати, ама такива хитреци, че на много номера могат да ме научат, като например как да се ориентира човек за посоката на вятъра, от къде лесно капят парите, кои задници се подават на целуване и кое не... и т.н. и т.н.

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Поръчково интервю. Слави, Ноес Дойчланд, ЦУМгейт, все части от един и същ сценарий!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ЕНП- глобалистки интернационал. Напускайте тези интернационали!
  Няма по-нормално от националистическо правителство.

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 459 Весело

  Нищо ново
  Дойче веле от край време е използвана за поръчкови статии срещу България , но най вече срещу ББ ...
  Забравихте ли какъв плач беше Радев като спечели, че щял да ни вади от НАТО, че щели сме да блокираме санкциите за Русия, че щял да тропа по масата да отпадат, да ни вади от ЕС
  е мина тази мантра
  От една едни месец от ДПС заплашват , че щели техните партньори от ЕС да искали сметка , защо патриотите били във властта, но пък нищо не казват партньорите им от Москва.
  ДПС , благодарение и на държавата си затвърдиха позициите , като беше наказан Местан и много бързо забравиха , че бяха нацапали гащите

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Не ми е интересно какво казват тия . Не е важно дали са с етикет дясно , център ,ляво. Проблемът е че тази политическа пасмина в България ги приема за господари. Неразбираемо защо мнението на някой ще ми влияе за образа на политика партията.
  За мен няма нищо дясно в герп и нищо патриотично в патриотите. За да е още по интересно ВМРО в Македония е пълноправен член на ЕНП. Ако имам манталитет на слуги и хора които сменят чаршафи, отвън наистина ще ни приемат за такива.
  За мен герп са ХХ пъти по големи националисти , те насаждат омраза ,и към турци , и към цигани, шампиони са по потъпкване на човешки права. Все а основни индикатори за дясност :))
  Някой непрекъснато щипе по бузките , пляска по дупето , тупа по рамото Буда. Поради "комплексната си личност" , той схваща това за върха на сладоледа.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  .... Нещо пак от вестника на гедерейските комунисти Нойес Дойчланд с манипулативно и подвеждащо заглавие няма ли да сложите???
  —цитат от коментар 8 на Натътрузен десебар, слуга на БСП

  За приятелите им българските комунисти от БКП ли? Барабар с копринкаджиите дето палиха знамето на ЕС.
  Боклук до боклука, продажник до продажника - Кабинет Борисов 3.

  18 месеца ще изкарат ли?

 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Весело

  Цитат:"Борисов не успя да реализира съществени реформи. Точно обратното дори: при последното си управление той саботира съдебната реформа. Така че с Борисов на премиерския пост не можем да очакваме истински реформи. По-скоро можем да очакваме циментиране на статуквото, но не и истински напредък. "

  Е, квиченето на питомците на Банкянския развъдник, си е съвсем на място. Развитието на "сагата", за "Гражданина за Европейско Развитие - Борисов", достигна "апогея си, отново. И отново, питомците са изправени пред поредното "свлачище"! А от там надзърта страхът от неизвестността!😰 Какви реформи?! 🙈Само, и единствено, "стабилност и сигурност"!😎
  Въпросът е, до кога?!!!😫

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Колко точно...
  И колко тъжно може да бъде бъдещето ни, ако няма натиск за промяна..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "Първо, индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България."Как ли пък не? Западняците харесват повече Румъния, защото е по-антируска. Пък тя е по-антируска заради Молдова. А мамалигарите са малко по-добре, защото откриха газ. Като открием и ние, ще ги настигнем.
  —цитат от коментар 19 на Judjuk

  Те никога не са плащали руски газ, мисля че и нефт ... ако наш'те комунисти не бяха такива продажници, сега щяхме да сме обиколки пред румънците !
  Ние сме окрадени със стотици милиарди, да не говорим, че с част от тях храним петата им колона - ужас и беззумие !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 46. 46 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Този май не си дава сметка, че България ще председателства следващата година, когято ще започне истинското излизане на Великобритания и че не на България, а на ЕС й е нужен спокоен период...

 47. 47 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Весело

  "През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България - като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България. Сравнявайки двете страни, трябва да подчертая, че политиката в Румъния е много по-политическа, там интересите са партийни. А политиката в България сякаш се направлява от различни интереси, от интересите на отделни групи.Тоест, Румъния е партийна демокрация. А България върви по-скоро в посока "превзета държава" (от англ. captured state) - нещо, което беше установено и от българския Институт за пазарна икономика"

  Сега прочетох и това , то май казва всичко !!!!
  Остава ни интеграция с Турция или Албания .... все пак има избор :))

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kami":


  До коментар [#12] от "bradshaw":

  Вие четохте ли интервюто или пишете по картинка? Нещо за бай Х и Пеевски не видяхте ли?Много лесно е е да лепнеш някакъв етикет и да зачеркнеш всички истини в статията. Изоставаме с реформите , с икономиката, ченгетата са във властта , а стабилността за БГ може да бъде много лоша.Стабилност в мълчанието на институциите и агнетата.

 49. 49 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#20] от "pavur":

  "туй за демографията как да го разбираме?че ''националистите''ше земат да раздават капути на циганите ..."
  A ми нееее, капутите са скъпи, просто ще пуснат печатницата за паспорти, кандидат българи-братушки колкото искаш, че и имоти си имат....

 50. 50 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#10] от "pump it!":

  "Но защо фондацията подкрепя Боку с абсолютно всички средства и най-вече финансово?"

  Ти тея ги бъркаш. Баце цица по линия на Мути от Аденауер и Зайдел. Тоз другар е от едни други, където $$$ им ги дава американския юдейски конгрес

  https://www.netzwerk-ebd.de/termine/friedrich-naumann-stiftung-25th-anniversary-of-the-promoting-tolerance-program-in-east-and-southeast-europe/

  Началник на юдейския конгрес в Източна Европа доскоро беше др Поптодорова, докато неизвестни още серсеми нарочно й набутаха кремчета в торбата.

  Други известни възпитаници по линия на юдейския конгрес:
  http://www.bpva.org/bg/articles/article3288.html

 51. 51 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  По кое се разбира че нашите са националисти? Може би по това че врещят срещу Европа? Или по това, че скимтят около Москва ?

 52. 52 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Весело

  Този хипстър получава дръндарска заплата. Трябва да каже нещо, за да си я заработи. За това е говорил Карадайъ като каза, че ще се оплачат в Европа :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 53. 53 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "По-скоро можем да очакваме циментиране на статуквото, но не и истински напредък. "
  Това и очакваме от т.нар. ново правителство.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Въпреки резервите си към "Фридрих Науман", се чудя какво точно не му харесват на Борисов? Никога немската търговска обсада на България не е била толкова добре асистирана от други правителства?
  Немците сами си избраха Румъния за индустриалните бази а ние сме само за пласмент на стоки предназначени ексклузивно само за Източна Европа на промоцени!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Въпреки резервите си към "Фридрих Науман", се чудя какво точно не му харесват на Борисов? Никога немската търговска обсада на България не е била толкова добре асистирана от други правителства?Немците сами си избраха Румъния за индустриалните бази а ние сме само за пласмент на стоки предназначени ексклузивно само за Източна Европа на промоцени!
  —цитат от коментар 54 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Немците си го харесват, поне хората на Меркел, защото слушка и като каже Мути -
  хоп, пудела Винету козирува. На тях това им е достатъчно - още една малка държава, която контролират икономически и политически в еропейски план, а са оставили геополитиките на рашките и хамириканците. Оттам нататък не им пука какви свинщини Бай.Х. прави на вътрешно ниво - корупция, кражби, лоша съдебна система не им дреме, което лоша новина за нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK