Александрина Пендачанска: Мирът и обединена Европа не са даденост

Александрина Пендачанска: Мирът и обединена Европа не са даденост

© Личен архивОперната прима Александрина Пендачанска е близо до своите 70 роли и 30 години на световните оперни сцени. Ще имаме шанса да я чуем и да я видим на 9 май, Деня на европа в Зала България, където заедно с тенора Магнус Уокър от Англия, баритона Карстен Мевес от Германия, над 220 музиканти и хористи, по нейна инициатива - ще представят "Военен реквием" на Бенджамин Бритън. Повод да разговаряме със звездата за промените в оперното изкуството, новите технологии, ролите й и номинациите за "Грами", партньорите, мира и войната.


"Военен реквием" е едно от най-известните произведения на Бритън и е отзвук от пораженията и страданията от Втората световна война. Как това произведение, което ще достигне до публиката и чрез вас може да се впише във вибрациите на днешния ден?


- То е преди всичко зов за това да не забравяме колко лесно е разрушим мирът. Каква привилегия имаме привилегията да отраснем и живеем като първо и второ поколоение, което не е познало в живота си войната на този континент. За разлика от поколенията преди нас. Баба ми, родена 1912 година, само от първите дни на живота си е преживяла три войни. Ние сме безкрайно облагодетелствани. Жалкото и опасното е, че сме приели, че мирът е даденост, че обединена Европа е даденост и повече се съсредоточаваме в нейните проблеми и трудности. Те със сигурност са налични, но голямата идея и голямата цел, която е постигната - това че живеем толкова години в мир заедно - тя си струва усилията. И независимо от трудностите трябва да продължаваме да работим в тази посока.
Как? Какво можем да направим по въпроса?


- Да не смятаме, че когато сме здрави, сме здрави завинаги. Човек си дава сметка, че е бил здрав, едва когато се разболее. Да помним, че живеем на този континент в мир и да не забравяме това. Да пази Господ да няма война. Всеки един от нас не трябва да гледа с леко око и с лека ръка на възможността от война, а тя е непрекъсната и е все по-близка. Не само около нас, а и в целия свят, за съжаление моментът не е добър.


Гледате често CNN и BBC World. Какво може да ни даде повод за оптимизъм в тази ситуация. Какво ви радва в света днес?


- Радва ме, че въпреки опитите например на сегашната американска администрация да спре фондовете и да отнеме от парите за култура и наука, все пак техническото развитие на бъдещето е такова, каквото дори не сме можели да си представим. Дори във времето, в което ние живеем, го усещаме - колко живота ни се промени и се променя непрекъснато. Какъв невероятен напредък е направило човечеството. Говоря и за здравеопазването в световен мащаб - вече много повече болести се лекуват. И не бива да забравяме хубавите неща, които се случват - всичко това е част от тях. Но и тях не бива да имаме за даденост. Защото в крайна сметка - изисква се общо усилие на всички.


Преди дни предприемачът Илън Мъск обяви че създава нова компания, чиято цел е да синтезира човешкия мозък с компютъра. Как ви се струва това?


- Има безкрайно интересни нови технологии, които усъвръшенстват компютърната техника така, че човек се изправя пред големи философски въпроси. До каква степен това са компютри и до каква степен те вече се превръщат в собствени съзнания. Например това, че компютрите започват да се самоусъвършенстват, вече е крачка в тази посока.


Е, вероятно още дълго ще можем да се наслаждаваме на човешкия талант, който вие безспорно притежавате


- Е, това е сигурно - "Военният реквием" скоро няма да бъде изпят от компютър, така че аз съм някакси застрахована и спасена в този смисъл. Но не трябва и да се мисли, че хора ще загубят работата си или че автоматизацията ще попречи икономически. Има и такъв риск разбира се, но аз мисля, че има достатъчно ресурси хората да живеят по-богато и по-благоденстващо, подпомогнати от науката и техниката. Хората ще имат повече време за себе си, за четене на книги, за гледане на филми, повече време за самоусъвършенстване. И да вземем пример от компютрите - след като те самите са в състояние да се самоусъвършенстват - ние не би трябвало да сме по-назад от тях.


Агрипина, Саломе, Елизабет първа, Виолета от Травиата, Елвира от Дон Жуан. Колко роли имате вече на оперните сцени - 65 - 70?


- Шейсет и осем.


А сте само на двайсет и няколко...


- На 21. (Смее се.) О Боже, догодина стават 30 години, откакто пея! А започнах наистина много малка - на 17 беше моят дебют. Сега ще навърша 47. Аз съм от музикалното училище, където математика се учеше до осми клас и не мога да направя тази смета по колко роли на година съм дебютирала.


Как става това?


- Става с любопитство. Любопитна съм. Но и не съм го избрала аз, ако трябва да съм честна. Първо, гласът ми много се промени в тези 30 години, което налагаше да променя репертоара. Но и аз не мога да си представя да спра да уча - мисля че ще ми стане страшно скучно.


А как се промени оперното изкуство от времето, когато започнахте, до днес?


- Невероятно се промени. Конкуренцията е много по-голяма. Което означава, че и нивото е много по-високо. Има много повече добри певци сега, отколкото преди 20 години. Повече като количество, не казвам че качеството е задължително по-добро. Но сега дори в един провинциален театър изпълнителите са на много високо ниво. А преди 20-30 години имаше много добри певци, но общото ниво беше по-ниско. Това е наложено от конкуренцията. Има 48 хиляди изпълнители в Operabase.


Александрина Пендачанска: Мирът и обединена Европа не са даденост

© Личен архив


Да предположим за миг, че сте фестивален директор с неограничена власт. Кои изпълнители бихте поканили в програмата?


- Със сигурност Анна Нетребко, със сигурност Йонас Кауфман, те са първите двама, които ми идват на акъла. Със сигурност и нашата млада Соня Йончева. Томас Хемпсън. Матиас Гьорне.


А по отношение на поставянето как се промени оперното изкуство? Последните ви роли са в постановки, които имат съвсем различен, съвременен прочит.


- Оперният театър се измени изцяло през последните 20 години. Вече не е възможно да излезеш на сцената, да застанеш като борче и да пееш красиво. Абсолютно е задължително да си актьор и да можеш да участваш в създаването на един спектакъл. Съвсем различни са качествата, които в момента се изискват. На мен лично ми е много по-интересно. Продължавам да участвам и в постановки, които са много статични и консервативни и ги намирам за много скучни. Но пък има хора, които точно това обичат - на сцената певците да седят и да пеят и те да ги слушат как пеят. Не съм от този тип публика, нито от този тип изпълнители.


Три номинации имате вече за "Грами" - най-престижните музикални награди - за участието ви в записите на "Агрипина" и "Милосърдието на Тит", под диригентството на Рене Якобс. Бихте ли ни разказали за преживяванията ви около номинациите, за ролите. Защо именно те получиха такова високо отличие?


- Най-вече заради самият Рене Якобс, тъй като той е един новатор. Включително неща, които са известни и традиционно познати на публиката - той успява да ги прочете по съвършенно нов начин. Той е изключително интересен музикант и работата с него много ме обогати и ме научи на много неща. Тези номинации ги дължим на него и на това, че той успява да подбере около себе си певци и артисти, които да изпълняват по най-близкия до неговия идеал за произведението начин музиката.


Но каква например беше вашата Агрипина? "Агрипина" спечели наградата на Би Би Си за оперен запис на годината.


- Една жена, която никак не харесвам. Много коварна. От друга страна е много интелигентна, смела, находчива. Но безобразно манипулативна. И жертва всичко, включително и собствения си син в името на властта.


А Вителия от "Милосърдието на Тит" - другият запис номиниран за Грами?


- Вителия също е коварна и манипулативна жена, тя обаче преживява катарзис по време на действието. Обичам разкаянието като процес. То е важно - за мен като актриса и като човек. Осъзнаването и разкаянието са жизнено необходими за живота не само на душата ни, а за нас като хора. Вителия е образ, които много обичам и съм щастлива, че този запис съществува, не заради мен, а заради цялата ни група музиканти и певци. Това е много важен запис, които ще остане в историята на музикалната култура.


Докато се подготвяте за ролята на Саломе, плачете. Спомняте ли си защо?


- Саломе е такава обсебваща роля, че те всмуква в себе си и ако само с плаченето се разминеш, си имал късмет. Аз просто трябваше да оцелея. Това е от тези роли чудовища, които не те оставят на мира. И трябва на намериш сили - или те те преборват или ти ги преборваш. Вече като ги пребориш се оказва, че не е чак толкова страшно. И че нито е толкова трудна, нито е толкова ужасна. Но с нея отношенията са по-специални и по-любовни, отколкото с много други роли.


Живеете между Франция, България и останалия свят чрез пътуванията си. Заради таланта си, които не познава граници. Вие сте човек на света. Според наблюденията ви - има ли модел на устройството на общия живот, към които според вас би било добре да се стремим?


- Да, този общ дом е общата ни Европа. И слава Богу, че имахме късмета и се промъкнахме между капките, без да сме направили кой знае какво усилие да сме там. При всяко положение - това е най-добре устроеното общество от тези, които познавам от пътуванията ми. Имаме голям късмет, че се намираме в Европа.


Партнирали сте си и с други големи артисти на световните сцени. Кои срещи си спомняте с особено вълнение? Бихте ли ни разказали за срещата си с Пласидо Доминго например?


- Пласидо Доминго е действително много, много голям артист. Той е един тип, който е изумителен, защото най-вероятно ще умре на сцената. Очевидно не може да живее без сцената, но и публиката не иска да живее без него. Това е любовна връзка. Той е щедър човек, който е помогнал на много млади хора. Вълнуващо беше безкрайно. И усещането да си с него на сцената е забележително. Но ние имаме разлика в поколенията. Не съм от неговото поколение, не съм и толкова малка, че да бъда от следващото. И за съжаление ги има тези няколко години, които липсват, за да бъдем или равнопоставени на сцената или да има това бащино отношение.


А кой е за вас най-незабравимият, най-зебележителният партньор?


- Няма да кажа име, но ще кажа, че най-зебележителният партньор, е онзи, който успява да ме накара да забравя на сцената, че съм аз. И да престана да бъда Александрина, а да се превърна в неговата любовница или в неговата убийца, или в неговото дете. Истински големият партньор на сцената е този, които ти помага да забравиш кой си ти.


Позволете да в този контекст на разговор да ви попитам и за друго голямо партньорство - наскоро празнувахте 20 години от сватбата ви с Найо Тицин. Какво научихте за любовта през това време?


- От 20 години сме женени, но от 40 сме заедно. Научих, че, за да е успешна една връзка, най-важното условие е да има истинско приятелство между двама души. И в неговото присъствие да можеш да бъдеш себе си. Тогава, когато си най-доброто себе си заедно с другия човек - тогава връзката има шанс и е щастлива. Тогава, когато заради другия човек правиш нещо, което те кара да не си ти - тази връзка е обречена.


Татяна от Евгений Онегин е ролята, в която искате да влезете. Защо?


- Татяна е единствената роля, която съм аз - от начало до край. И която въпреки това не ми е скучна. Защото по принцип персонажите, които приличат на мен са ми скучни. Но за съжаление моят глас е такъв, че кара хората да ме канят за съвсем друг тип роли - много по-коварни, метални. Гласът ме не е този красив и мек глас, който хората си представят, че искат да чуят от Татяна.


Изададохте роман преди време. "Da Capo". Започвате да пишете, вдъхновена от Педро Алмодовар. Днес продължавате ли и какво ви вдъхновява?


- Вдъхновява ме историята на България. Това че, този XX век не съм го прочела така, както си го представям. Вдъхнова ме историята на моя дядо. Неговият бюст стои ето там. (Разговаряме в Зала България - б.а.) Историята на майка ми и моята собствена. И ще напиша нещо, което ще бъде семейно, биографично, но все пак романообразно.


Наскоро например сте прочели доносите, писани за дядо ви - диригента Саша Попов. Какво можем да направим днес, за да се освободим от ноктите на тоталитарната система, които продължават да ни преследват?


- А, ние сме провалихме там. Не знам дали имаме шанс да се върнем. Това, което трябваше да се случиq е катарзиса, за който ви говорих преди това. Ние не го преживяхме, не се покаяхме. Авторите на всички злодейства не се покаяха и ние не ги накарахме да осъзнаят вината си. В това се провалихме.


Вярвате обаче, че в България повечето хора са почтени. Какво е тяхното политическо представителство? Какъв е техният шанс?


- Мисля, че в момента е минимално. Техният шанс е някой да се сети за тях и всъщност да работи за тяхното благо.


Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Авторите на всички злодейства не се покаяха и ние не ги накарахме да осъзнаят вината си. В това се провалихме."Така е.Провалихме с в най важното.Да се освободим веднъж завинаги от ДС и партийните секретари.

 2. 2 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Просто велика!

  https://youtu.be/88NQaoi7ZKc

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 3. 3 Профил на kirilspasov
  kirilspasov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Споделям казаното от нея 1:1... Все едно аз говоря в това интервю (без личните и музикални въпроси)... Ще си позволя още една добавка - трябва да помним миналото и ежедневно да се борим срещу изопачаването му.... Полудявам като почнат да ми възхваляват мизерните СОЦ времена, а младите всъщност не знаят за какво зло иде реч...

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Пендачанска е едно от лицата на България пред света. Само можем да се гордеем, че такава успяла и известна оперна певица ни представя на световните сцени. Това е абсурдът на българската действителност. Колкото и да сме чалгаризирана нация, пропита от псевдокултура, продължаваме да вадим такива невероятни таланти. Дори пръстите на двете ръце не стигат, за да изброим всички наши световно известни оперни изпълнители, живи или умрели.
  Страхотна идея е да се пресъздаде човешката трагедия след военния конфликт, защото обикновено точно този период е дори по-тежък от самата война - да живееш в икономическия упадък, сред срутени къщи и осиротели семейства и да се опитваш отново да съградиш твоя свят. Историците често обръщат внимание на военните действия и свършват историята с мирния договор. Но истинската война за оцеляване започва след това. Добра е идеята именно британец и германец да са гост изпълнители. Сигурно техните дядовци са се били на бойното поле един срещу друг, но днес те са на една сцена и творят изкуство като колеги и приятели.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  "Авторите на всички злодейства не се покаяха и ние не ги накарахме да осъзнаят вината си. В това се провалихме"

  Злодействата не са от вчера и от онзи ден, а от векове през вековете. Нашата мисия беше така да накажем грешниците, та да бъде добър урок за идните поколения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Станала е още по-красива и говори много умни неща. Винаги съм се възхищавал от нея заради таланта и позициите й.

  Няма нищо чудно в това, че най-успелите хора на България са космополити, глобалисти и "либерасти", според терминологията на люлинските фитнес мазета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  "Сигурно техните дядовци са се били на бойното поле един срещу друг, но днес те са на една сцена и творят изкуство като колеги и приятели."

  Юбилейната среща на НАТО, с която Алиансът отбеляза 60-годишнината си през 2009 г., беше с двойно домакинство - в Кел (Германия) и Страсбург (Франция). Двата града са на 5 километра един от друг, дели ги реката Ил.

  Навремето по тези веста са се водили кървави сражения, а днес между двете могъщи, проспериращи, демократични държави няма граница. Един мост над реката. Както между Словения и Австрия е един тунел под Алпите - влизаш откъм Словения, излизаш откъм Австрия.

  Няма кльонове, няма вишки, няма картечни гнезда.

  Трябва да си идиот, за да не ти харесва това и да искаш връщане на старото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Абе..., комунистите без враг, не могат да живеят...! Там им е проблема. Трябва да са обградени с три реда огради и кльонове с картечници, че да се стреля по тия, дето бягат от социалистическия рай...!
  Георги Марков, доста добре го беше описал в един от репортажите си... Темата, за врага, дето ни дебне е жизненоважна за комунизма! Дето се вика, няма врагове, няма и комунизъм...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  "Дето се вика, няма врагове, няма и комунизъм...!"

  Същото важи и за путинизма.

  Иваче за какво е това дрънкане на оръжие, този среднощен грохот на танкови вериги и всякакви допотопни железа по московските улици?!

  Важното е да си внуши на мужика, че Русия може да е заобиколна с врагове, може да е бедна и изостанала, но е непобедима.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Страхотна! Три номинации за Грами.!
  Не знам дали няма да е малка зала България за толкова грандиозно изпълнение.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#5] от "neut":

  Така е, но този урок за сегашните и идните поколения предсто и то съвсем скоро - не по-късно от тази или следващата година. Възмездието понякога се бави, но винаги идва в точния момент и никой, абсолютно никой не може да го избегне, дори и да иска - така или иначе, Земята е кръгла и няма къде да се скрият негодниците, които сринаха България за 28 години - нещо, което никой преди това не си е позволявал, въпреки относително слабите резултати от 1878 г. до 1944 г. и прогреса след 1945 до 1989 г. Тук ще апострофирам колегата по-горе, който говори за мизерните соц времена - те са фундамента, на който стъпваш, байно, за да пишеш в момента в "Дневник" и да ръсиш бисери. Без него с голяма вероятност още щеше да си на село с мотиката, безспорен факт. И това важи за болшинството сънародници днес, без значение къде се намират географски. Почти целият ни автентичен елит е роден по времето на НРБ, и въпреки че комунистите са имали властта и инструментите, не са го заличили, както са направили с този до 1944 г., който безспорно е имал своите достойнства, но почти нищо не е направил за собствения си народ в продължение на 66 години. Иначе съпротивата срещу комунизма щеше да е много по-люта, вместо шепа горяни по чукарите.

  Иначе, и аз се кефя на г-жа Пендачанска - наистина с годините, като всяка жена, и мъж, впрочем, става все по-красива и все по-умна, макар че носи този дар по рождение. Аз за мира в Европа нямам притеснения, пък дори и по света. Каквото има да става, ще става. Минали сме през далеч по-трудни периоди, ще преодолеем и всичко друго, което излезе от портите на Ада.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  Така е. Някой ден тя определено заслужава да получи "Грами" и вярвам, че това събитие предстои в живота й. И категорично съм на мнение, че е една от най-красивите, ако не и най-чаровната оперна певица в света. Неслучайно, а именно защото е родена в прекрасната ни България.

 13. 13 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Александрина Пендачанска трябва да е модел за подражание на днешните (НЕ САМО) млади българи. Само с повече хора споделящи нейната позиция и ценности, имаме шанс да направим България такава, каквато трябва да бъде. В противен случай ще се наслаждаваме на пейзажа нарисуван с перхидрол, силикон и фиксиран с евтина хранителна добавка и всичко това на ориенталски фон.

 14. 14 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 238 Неутрално

  И един въпрос към всички - Защо мурзилажа никога не пише под статии за култура? :)))

 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Двата града са на 5 километра един от друг, дели ги реката Ил.
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz


  Напълно съм съгласен с теб. Само дето реката между Страсбург и Кел не е Ил, а си е Рейн. Вече направиха и втори мост, по който ще се движи трамвай, свързващ двете селища.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#15] от "aralambi":

  "Само дето реката между Страсбург и Кел не е Ил, а си е Рейн. "

  Прав си. Ил е малката река, която минава през града и се влива в Рейн няколко километра по-надолу.

  Между другото, по време на срещата на НАТО мостът на Рейн беше блокиран от "антиглобалисти", на които не им допадаше идеята за свободно придвижване между двете държави; същите бяха вилнели из Баден Баден предния ден и бяха строшили витрини на магазини от международни вериги.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Авторите на всички злодейства не се покаяха и ние не ги накарахме да осъзнаят вината си. В това се провалихме."Така е.Провалихме с в най важното.Да се освободим веднъж завинаги от ДС и партийните секретари.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  агент Иван стана министър на отбраната ...

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5091 Неутрално

  Известна е в чужбина като Алекс Пенда !
  Хубава статия.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  И един въпрос към всички - Защо мурзилажа никога не пише под статии за култура? :)))
  —цитат от коментар 14 на stunde_nul


  Защото мурзилажа като чуе за култура, се хваща за кобура... и излиза от стаята.
  Избори се правят се печелят като манипулираш простолюдието.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Трябва да си идиот, за да не ти харесва това и да искаш връщане на старото.
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz

  А у нас ги има много.
  Някои от тях го афишират много шумно. До язовир Копринка. И горят знамето на ЕС.
  Льотчикът не беше ли там?

 21. 21 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3278 Весело

  До коментар [#14] от "stunde_nul":

  Пишат .пишат ! Като защитават Веждю и Божо/ шибания/

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  "А у нас ги има много.
  Някои от тях го афишират много шумно. До язовир Копринка. И горят знамето на ЕС."

  Лузърите на прехода.

  За които бяха сладки времената, когато крадяха от ТКЗС-то, уреждаха си негодното поколение да учи вишо в Москва, надничаха в спалните на комшиите за "незаконно съжителство", записваха кой ходи на църква, за да му зачернят живота, и определяха кого да пуснат на екскурзия до Охрид и кого да отрежат като "неблагонадежден".

  Сега им е кофти, защото трябва да учат езици, да усвояват и поддържат продаваеми умения, да доказват, че обществото има полза от тях ... иначе гладория и оскотяване.

  Питай бай Таню - той ще потвърди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#14] от "stunde_nul":Пишат .пишат ! Като защитават Веждю и Божо/ шибания/
  —цитат от коментар 21 на hodounski


  имах предвид истинската култура, не за мулти-културата на мулти-министъра :)))

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Според наблюденията ви - има ли модел на устройството на общия живот, към които според вас би било добре да се стремим?

  - Да, този общ дом е общата ни Европа. И слава Богу, че имахме късмета и се промъкнахме между капките, без да сме направили кой знае какво усилие да сме там. При всяко положение - това е най-добре устроеното общество от тези, които познавам от пътуванията ми. Имаме голям късмет, че се намираме в Европа.

  Слушайте какво ви се говори! От умни и видели хора!

 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един препатил":

  голем си батка голем.

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Просто велика!https://youtu.be/88NQaoi7ZKc
  —цитат от коментар 2 на 100jan  И много, много очарователна !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  И един въпрос към всички - Защо мурзилажа никога не пише под статии за култура? :)))
  —цитат от коментар 14 на stunde_nul  Защото в къщата на обесения, не се говори за въже !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#14] от "stunde_nul":

  Мурзилажа получава напътствия (опорни точки) къде и какво трябва да се пише. Обикновено това става под статии, свързани с вътрешната политика, отчасти от международната (когато става дума за ЕС, САЩ и Близкия изток, рядко за Япония, но задължително за Китай и Северна Корея), много рядко за спорт (ако не е намесена Русия, спортът не е интересен за тях) и в културата, но когато става дума за починал съветски творец (според неговата биография или е оплюван, или е хвален... тоест дали е забегнал на Запад преди 1989 или не), или за да се защитават абсурдните и често лъжовни позиции на хора като Вежди Рашидов, Божидар Димитров или Стефан Данаилов.

  Мурзилките, или нека ги наречем с правилното им име - руски тролове, рядко са глупави, даже може да ес каже, че никак не са. Те просто нямат морал, тъй като са се съгласили да пишат под чужда диктовка и то неща, които често противоречат на собствените им разбирания и дори на истината. Хора, които ще го правят, винаги ще се намерят, уви. Както винаги ще има наркопласьори, сутеньори и крадци. Всички те знаят, че това, което правят е неправилно, и въпреки това го правят.

  Разбира се, нямам за цел да ги оправдавам, гнуся се от тях повече, отколкото би ме погнусил червясалият труп на умряла котка, само отговарям на въпроса Ви.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  и слава Богу моме че не са даденост.... та гледай си песновките доколкото ти се удава и по малко барбори че банални глупусти дардориш...че ни писна всека мома акъли да дава за туй дето не й е периметърат но кумпететтнос
  —цитат от коментар 22 на betona  Абе, това " betona " ник ли ти е или автобиография ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Интелигентна, талантлива и красива.
  Велик човек!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 32. 32 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1736 Неутрално


  "- А, ние сме провалихме там. Не знам дали имаме шанс да се върнем. Това, което трябваше да се случиq е катарзиса, за който ви говорих преди това. Ние не го преживяхме, не се покаяхме. Авторите на всички злодейства не се покаяха и ние не ги накарахме да осъзнаят вината си. В това се провалихме."
  Смирено мога да се поклоня пред тази жена.
  Велика!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":"А у нас ги има много.Някои от тях го афишират много шумно. До язовир Копринка. И горят знамето на ЕС."Лузърите на прехода.За които бяха сладки времената, когато крадяха от ТКЗС-то, уреждаха си негодното поколение да учи вишо в Москва, надничаха в спалните на комшиите за "незаконно съжителство", записваха кой ходи на църква, за да му зачернят живота, и определяха кого да пуснат на екскурзия до Охрид и кого да отрежат като "неблагонадежден".Сега им е кофти, защото трябва да учат езици, да усвояват и поддържат продаваеми умения, да доказват, че обществото има полза от тях ... иначе гладория и оскотяване.Питай бай Таню - той ще потвърди.
  —цитат от коментар 23 на Norman Granz  ++++++

  Така е, но си пропуснал за тесните панталони, късите поли и дългите ( на мъжете ) коси . На 27 май 1973 година, др. подп. Йотов, шеф на ДС в Лом, ми прибра паспорта и за 2 часа се подстригвах точно 3 пъти и то след предупреждението на бръснаря : " Момче, с тези мръсници, няма да излезнеш наглава, всеки ден подстригвам такива като теб и зная, че няма да мирясат, докато не заприличаш на партиен секретар . За " тях " това е нормалната прическа ... "

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "гламав кументар написан от влюбен чоек. няма лошо.любофта варти света ама пиенето го варти по набързо."

  Грамотен коментар!? Само с пиенето май betona е попрекалил, или просто така си пише човека.

 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#36] от "shule":

  е щом казваш че ми а грамотен кументара няма да спориме макар че не туй е ваното. мерси все за кумплиментра естесвено. ама искахме да кажиме че е тъпо когато тая повърхностна мома или булка квато си е там говори пълна баналитети или дори откровени малоумия а куп оважавани форумци подскачат и се прехласват все едно че слушат рахманинов под тоягата на, а некои дори и се кланят. тъпо,ограничено и повърхносно е момето, иначе все пак вече се поотрака и придоби визия и маниер което обаче ништо не значи и е нормално като едно определено време со утъркваш в определин хора и се моткаш в определени среди....та накратко за звезда на селска вечеринка в филибето или варна става, но ништо повече. майтап бе, пее си жената макар че не е ништо особено, средно ниво, б групата на испанското парвенство и това е.четитиме и празниците и и желаиме много успехи.а пък ако може повечко да пее и по малко да барбобори неща които нито ги разбира нито реално я касаят за жалост, ще си е направо мацка и половина макар и с визия на селска хубавелка от софийски тип.

 38. 38 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#36] от "shule":

  Не е прекалил с пиенето,просто е паднал на бетона с главата си.
  А за Пендачанска-поклон доземи.

 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Пендачанска беше един от известните привърженици на единствената дясна партия у нас-ДСБ.Сега виждам,че първата й работа е да оплюе управлението на републиканците-дясната партия в САЩ.Напоследък почти всички хора на изкуството,дори и десни такива,задължително критикуват управлението на републиканците и лично на Тръмп.И всеки,който е на различно мнение, бива заклеймен с най-грозни епитети и обиди.

 40. 40 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Когато се говори за елит и цвят на нацията, се има предвид точно такива хора като нея. Същите след 44-та бяха убити или изритани от професиите им и на тяхно място дойдоха цървулите, които в голямата си част се ширят и днес.

 41. 41 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Тази чудесна певица и жена беше трън в очите на червените селяндури. Направиха всичко възможно, за да я изгонят. И успяха. Временно. Защото червената простащина и дивотия е отживелица от минали времена, които няма да се върнат.

 42. 42 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Много е-ане има още в Александричнето , ако и да е на 47 лазарника. Интелекта и таланта и не коментирам. Те са константна величина.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 43. 43 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 586 Неутрално

  като се стопи леда на двата полюса ще се чуди пендачанска защо 70 години са се произвеждали двигатели с вуътрешно горене вместо електро двигатели

 44. 44 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 646 Неутрално

  "гламав кументар написан от влюбен чоек. няма лошо.любофта варти света ама пиенето го варти по набързо." Грамотен коментар!? Само с пиенето май betona е попрекалил, или просто така си пише човека.
  —цитат от коментар 36 на shule


  Не е пиенето. Паднала му е бетонна плоча на главата, та му е посмачкала малко черепната кутия.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 45. 45 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#38] от "Светлозар Колев":

  а бе пич, сигурни сме че който и какъвто и да си има други хора на които си длъжен и трябва доземи да им се покланяш, при това често. колкото до тази селска хубавелка с аромат на ламарина-на нея ще й е напълно достатъчно, ако някога я срещнеш просто да я поздравиш и да отминеш без селяндурски излияния. само че що ли леко се съмнявам че куражещ няма да събереш за туй, камо ли за поклони доземи. тъпото, брадчед е, че макар и софийско-шопска хубавелка тая мадама е сто пъти повече от всички вас взети заедно дето доземи й се кланяте та хем на нея проблем отваряте, хем на себе си. за туй брадчед удари една мастика и ич да не ти дреме ни за певачките ни за перачките-сичките са един дол дренки и само от ебане ибой вдяват. клиър ли съм или да?

 46. 46 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#44] от "rex":

  трай бе, рекси, сега не говорим с тебе

 47. 47 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#39] от "mushashi":

  мхдам, баш тъй си е. прости ора, почитаеми мусаши, прости.изхода е:да одят по често на опера и като идат да не забравят че са на опера,а не на селска вечеринка. че ми е писнало по цяла вечер да им слушам кументарите кой, коя на кого и какво и прочие дивотии, а искуството само за фасон и за пред ората им е. също така им припоръчвам да пият редовно и по много.да повторим: редовно и по много, че иначе е вредно.
  сашке, ше ме черпиш ли един бърбан бе лейди, че ако не забелязваш да ти кажеме че бетона днеска цял следобед реклама ти прави...?!

 48. 48 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 586 Неутрално

  нулевия тон е тишината

 49. 49 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#45] от "betona":

  Удара в бетона е бил доста сериозен.

 50. 50 Профил на Irina Georgieva
  Irina Georgieva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Бетона от" 22" с бетонната глава,пълна с петолъчки и той изказва мнение.С такива хора милата Пендачарска ще бори злото у нас.Боже опази!!

 51. 51 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#49] от "Светлозар Колев":

  скъпи брадчеде светльо,
  гледам на фотото дето си закачил на кпд (да кажем на народа че туй значи капитан далечно плаване) ми мязаш за туй да ти кажеме брадчеде: ти брадчед толкова вода не си видял колкото бетона пиене е испил. за туй - трай си и недей да какънижеш много че става течение и платната се издуват и кораба потегля в посока неизвесна ли по скоро извесна само нему.
  второ, разправяш, брадчед, при това в форумът на всеуолушание че удар у бетона бил силен. и естесвено глупости дрънкаш.нали ти казах да си крутуваш бе чадо и пиле и вакло аганце? не един удар брадчед ами ако знаеш що удари бетона е понесъл че цели половин дозина години бокс е тренирал и то на сириозно ниво.сега верно е също че голями успехи на спортната арена няма но това е друга тема нали тъй?айде брадчеде пий една бира или мастика за претпочитане истинска а не някоя вода нашарена и имай весели празници.

 52. 52 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 876 Весело

  Някой обича да си "блърва" портретните снимки във "Фотошоп"-а. :):):) Както и да е – Пендачанска е един от културните хора, които представят България пред света и аз я адмирирам хиляди пъти повече, отколкото Стоичков, да речем.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 53. 53 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#50] от "Irina Georgieva":

  извинявай, драга ми Ирина и лейди Георгиева, че завчера не ви поздравлих по случай празника ви, но тогази миличка, аз клетият още хабер си нямах за вашето съществование.простете ми ако можете миличка макар че аз чусвувам че това е опущение непростимо и напълно усъзнавам че съвсем сте в правото си да ми се гневите и поради основание на туй да пълните главата ми с петолъчки и дори и други древни и твърде опасни символи и предмети, и даже публично да ме заплюнчвате в форума на тази овожавана от бг арт средата медиа. моля, приемете, оважаема ма cher георгиева извиненията ми с поклон доземи като кулугата по нагоре за твърде голямата арогантност и дори бих рекал немуралност, която проявих като изявих мнение по тема по която вие благоволявате и лично вас да валнува. простете, моля, простете, прост, прост чоек съм ас мила и само зарад туй а не заштото искам да ви прекословя си написак кументарите.
  Но твърде много ме смути мила моя царствена ирина и дори ме хвърли в недоомение тази "мила пендачарска", която поменувате в кументара си. не знам мила не знам какво да кажем и каква дислокация на мислите си да заемеме досежно тази ваши пресупозиция. или може би имате внапредвиде примата и белла примадоната г-жа пендачанска (на която някои хора й викаме просто сашка като се напиеме в тесен кръг в някои заведения на сашко секуларния напримерно (майтап бе, аз на тоя стойкаджия в обора няма да му стъпя та ако ще и от три дена ракия да не съм пил)? Ако е тъй оважаема г-жо георгиева или просто ирина царице моя византийска то знайте мила, че сте изпаднали в дълбоко заблуждение а поради каква причина аз не знам макар че мога да се досештам но само донякъде и не напълно. туй заблуждение мила ирина касае както г-жа пендачанска, която вие жестоко подценявате като твардите че не усазнава с кого и срещу какво ще се бори (уви,уви, тъй е - аз имам за нея доста по-високо мнение от вашето), тъй и моя милост, чиято бетонена макар тиква бяхте така мила и добра да замеряте с петолъчки. но дълъг стана кументара ми мила ирина а аз не искам да товаря натоварения ви график и за туй ще ви изведа от заблудите ви само ако изрично и с нарочен кументар ме замолите да ви осветля по тези вапроси. междувременно оставам мила ваш предан почитател и убожател, и с почит, разбира се, бетона

 54. 54 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#49] от "Светлозар Колев":

  Унизително ми е да отговарям на такива креатури, като споменатия по горе. За това и не го правя.
  Имах честта да познавам майката на Пендачанска. Аз бях доста млад, но вече можех да отлича талантливия, и честен творец какъвто беше Валери Попова. Сигурен съм, че тя би се гордяла с дъщеря си, която, /както по рядко се случва/ я е надминала и се е превърнала в една умна, много талантлива, реализирана в професията и в живота истински дама.

 55. 55 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 259 Неутрално

  много добро интервю
  и казаното от нея много точно и вярно!

 56. 56 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#54] от "shule":

  в такъв случай брадчед те поздравлявам че не си ми утгуворил на кументара.
  също така обаче те оверяваме, че десетки не, ами стотици пъти си се унизявал много повече, отколкото би се унизил с отговора си до мен. при това си го правил с желание и воден от вродената ти и проявяваща се обилно и във форумния ти живот "целесъобразност".
  и накрая брадчед, пожелаваме ти и занапреде да си все така принципен и да не се унизяваш да комоникирваш с креатури като бетона. пожелаваме ти го, ама ич не го верваме.
  и най най сетне брадчед: предния ти коментар беше наистина ок и ми допадна. но този, втория....ужас, пич, ужас.

 57. 57 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#23] от "Norman Granz":
  "А у нас ги има много.
  „Някои от тях го афишират много шумно. До язовир Копринка. И горят знамето на ЕС."“...
  Ааа грънчо, да ги нямаме такива, къде е другата част от изречението: „А льотчика не беше ли там?“ Или той като твой избор си трайкаш? Александрина е велика не само като певица, за последните 27 години тя никога не е гласувала за комунистическата измет, дали се е казвала цар, пъдар, тиквар... За разлика от голяма част от хвалещото я тука общество, което си избира дс чнгета, руски марионетки и борци за „права и свободи“. Учудващо е как още на са се появили „патриотичните българе“да и кажат, че щом не си стои и не пее в торната яма е изменничка и предателка...като Кристо.

 58. 58 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#44] от "rex":трай бе, рекси, сега не говорим с тебе
  —цитат от коментар 46 на betona


  Бъзик бе , бетонче. Знам че имаш чувство за хумор и няма да ми се разсърдиш.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 59. 59 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#58] от "rex":

  естествено. но не става въпрос за това. виж, аз наистина съм прост и бетонена тиква. но се дразня, че вместо да стане някакъв смислен лаф (благодарение на хора като теб напримерно) пас се почва с банални простотии от които никой, най-малкото пък александрина имат някаква полза. само 1-2 хубави коментара, сега гледам че горе и жоро (57) е написал нещо хубаво и важно. та така, почитаеми кралю.

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#57] от "joro4900":

  "Или той като твой избор си трайкаш?"

  Олигофрен, моят избор беше Трайчо Трайков. Стига с тия милиционерски номера.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11501 Неутрално

  Голям талант, велика е!

 62. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Голям творец, голям човек е Александрина!
  Да е здрава и успех и занапред!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 63. 63 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#58] от "rex":естествено. но не става въпрос за това. виж, аз наистина съм прост и бетонена тиква. но се дразня, че вместо да стане някакъв смислен лаф (благодарение на хора като теб напримерно) пас се почва с банални простотии от които никой, най-малкото пък александрина имат някаква полза. само 1-2 хубави коментара, сега гледам че горе и жоро (57) е написал нещо хубаво и важно. та така, почитаеми кралю.
  —цитат от коментар 59 на betona


  Ич не си прост ти , бетонче. Само се правиш на умряла лисица. А Александрина е наистина класа. Ние пък сме ценители на хубавите жени и на класата , особено когато вървят в комбинация. Между другото Александринчето действително ли изглежда толкова добре или фотошопа е играл здраво ? Питам щото от години съм далеч от България и няма как да се информирам от първа ръка.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 64. 64 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#63] от "rex":

  не, тук грешиш - прост съм си, но не съм чак такъв простак какъвто ме сметат некои персонажи.
  а иначе за александрина .... кво да ти кажа, почитаеми кралю. и аз съм я виждал само няколко пъти и то от такова разстояние, че не вървеше ни да я поздравя, още по-малко пък да й се поклоня доземи подобно на некои форумци. с тази уговорка и с добавката, че все пак не съм я видал сутрин в банята, а на публични места и тъй да се рече нагласена и натъкмена макар че тя е над тези неща - мацка и половина е.сериозно. а и става все по-красива. е, нека кажем, че и моя бетонджийски вкус не е много възвишен както се досещаш.... но наистина ахваш. личното ми мнение е, че фотошопа и подобни перверзни програмки само пречат на жени като нея...и на мъже като вас, почитаеми кралю мой.
  моля, знайте, че за класни жени, пиене и цигари винаги съм на линия и тутакки ще закрича "винаги готов", ако благоволите да обсъждате пак подобни теми с мен. оставам с почит, ваш бетона

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9021 Неутрално

  Голяма певица и човек, изключително обаятелна като жена.

 66. 66 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#64] от "betona":

  Голям чешит си , бетонче. Благодаря за информацията. Удоволствие е да си общувам с тебе.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 67. 67 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Жалкото и опасното е, че сме приели, че мирът е даденост, че обединена Европа е даденост и повече се съсредоточаваме в нейните проблеми и трудности.
  ===============================================================
  Във връзка с наближаващите празници е важно да отбележим че днешна "обединена" (като общ пазар) Европа беше невъзможна без съветската победа над най зловещата военна машина в света, създадена някога от "просветения" европейски Запад - Вермахта и Вафен СС. Тези фанатизирани "европейци" воюваха за Европа на "истинските" европейци, като всички останали европейски народи ставаха само за "тор" на "висшите" европейски култури. Те прегазиха Дания за ден, Холандия - за два, Норвегия за седмица, Франция за месец, а в Съветския съюз си строшиха зъбите. Едва с със съветската победа в Европа (Съюзницте през декември 1944 в Ардените бяха отхвърлени на над 100 км с над 200 хиляди души пленници за седмица и без съветска помощ щяха да бъдат спрени на белгийската граница поне за година) стана възможно обединението на Стария континент, освободен от крайно десните му залитания и с гаранциите на руските, британски и американски войски в него. Така че да, обединена Европа - добре, но никога повече Европа "само за истинските европейци", както напоследък мнозина се опитват да ни внушат.

 68. 68 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#20:"historama"][/quote]

  льотчикът се конкурира по празноглавие с Каракачанката

 69. 69 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Невероятен човек, невероятна оперна певица! Поклон пред таланта и интелекта на Александрина!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK