Дан Шехтман: Армията, университетите и държавното финансиране подпомагат стартъп културата в Израел

Дан Шехтман: Армията, университетите и държавното финансиране подпомагат стартъп културата в Израел

© Associated PressПроф. Дан Шахтман е носител на Нобеловата награда за химия за откриването на квазикристалите, но е и известен с приноса си към развитието на стартъп (стартиращите компании, особено в технологичния сектор) културата на Израел. Неговият курс в Израелския институт по технологии в родния му град Хайфа по технологично предприемачество е завършен от над 10 000 специалисти за 30-те години, в които съществува. Той бе гост на Софийския фестивал на науката, където представи лекцията си "Демографии, технологично предприемачество и бъдещето на България".


Как трябва да подхождаме към темата за предприемачеството в страни, където тази култура не е толкова добре развита?


- По-добре да се започне късно, отколкото никога. Единственият проблем е, че развитието на предприемачеството отнема време - 10, 20, 30 години. Това е дълъг процес, защото трябва да промениш характера на хората. Не всички са предприемчиви по природа – в някои държави хората просто се облягат назад, почиват си, забавляват се и нямат изгарящия копнеж да започнат стартъп бизнес – това е един проблем. Другото е, че става дума за висока технология, така че тя трябва да бъде развита, а това е процес, който отнема време.
Знам, че IT секторът е развит в България, така че може би това е добро място, от което да се започне. Насърчавайте младите хора да добият опит в този сектор, докато са в гимназията, а и след това. Преподавайте предприемачество в университета – това е нещо, което може да се преподава. Аз го правя от 30 години, така че очевидно може да бъде направено.


Вчера казахте, че хората в Израел са много амбициозни. Каква мислите, че е причината?


- Трудно е да се каже. Израелците са в основата си неспокойни и никога не са задоволени – винаги искаме нещо повече. Във въздуха е, това е националният характер. Някои страни са много мирни и спокойни, други не. Мисля, че фактът, че израелците винаги искат нещо ново и имат порив да го потърсят, е единият фактор. Другото е, че през годините обстановката, в която живеем, се е променила и развила към предприемачеството. Ще обясня.


Първо, имаме задължителна казарма. Не всички служат, но добрите хора го правят, а "добрите хора" означава интелигентните, предприемчивите по природа, хората, които в крайна сметка ще изградят държавата. Армията днес е високотехнологична, на върха на иновациите. А повечето от технологии имат двойно приложение – военно, но и цивилно.


Ако разработиш киберзащита за армията - а ние в момента сме подложени на атаки по целия свят - тя ще е също толкова полезна за цивилния живот. Ако създадеш технология за проследяване, хардуер или софтуер, може да се ползва и за цивилни нужди. Така че много от децата или младите хора, които служат в армията, излизат оттам със знание, което е на "върха на бръснача", и могат да го приложат към отварянето на стартъп. Това е било развивано през годините, преди армията не е била така. Но днес в много случаи тя се занимава с подготовка за кибервойна. А и не само – днес контролираме безпилотни летящи превозни средства. Това може да се използва, за да се изчисли топографията на дадена територия – няма нужда да летиш дотам лично. В много държави това е ключово, особено в там, където заради гъстите джунгли не може да се проникне.


С времето заради изключително голямата концентрация на висока технология и предприемачески дух много компании отвориха изследователски центрове в Израел. Intel например развива продуктите си там от много години. А Израел спаси Intel, като изобрети нов подход към чиповете. Това се прави в Хайфа, родния ми град, и от голяма част от завършилите Института по технологии, какъвто съм и аз.


Разбира се, лошата страна е, че това е изтичане на мозъци. Хората не си отиват, но умовете работят за други компании по целия свят. Това е модерен тип изтичане на мозъци. Изцяло лошо ли е? Не задължително, защото те имат добри заплати, имат работа и все така са 5 години напред от всички останали. Хората, които работят за Intel в момента, знаят какво ще се случи след 5 години за разлика от мен и теб. А и не само Intel – Microsoft, Google, IBM, Siemens, корейски компании като Samsung, LG... Всяка компания има център в Израел, понякога голям, понякога малък. И някои от тях като IBM са там от 30 - 40 години.


Другото нещо са добрите университети. За разлика от тук в България, където има нещо като 60 университета, в Израел има 7 университета за научно изследване. Другите са колежи, различен вид са. Правителството подкрепя само научноизследователските университети, колежите трябва да правят пари чрез такси за обучение. А в колежите преподават, но не правят изследвания освен в няколко случая, и искат да станат университети. Така че университетите в Израел са добри и произвеждаме добри висшисти.


Това е обстановката, която е била формирана през годините в Израел и резултатът е огромно количество стартъпи.


Но в лекцията си казахте, че националният характер е нещо, което не може да бъде променено.


- Може да бъде променен постепенно. Изисква лидерство, за да промениш материалните неща, и тук включвам и образованието. Нематериалното нещо е културата на хората – няма да промените ДНК-то на българите например. Имате си ДНК от поколения наред, изградили сте собствения си характер, национална идентичност, амбиции. Не мисля, че това може да се промени в обозримото бъдеще. Но образованието може. И трябва.


Говорих с няколко решаващи фигури в тази държава и обсъждахме точно това – как да подобрим образователната система. Не мисля, че в Израел сме добър пример, аз се опитвам да преговарям и с нашите лидери, но тук ме слушат повече.


Бих ви посъветвал да промените образователната система, като докарате все по-добри учители, които да преподават. Най-важното е да им давате много по-добри заплати, отколкото това, което получават в момента, което е срамно! В Израел заплатите също са ниски, заради което имаме проблеми, но не толкова ниски, колкото тук.


Според списание "Форбс", в която пише, че 9 от 10 стартъпа се провалят. Как мотивирате студентите си да отварят компании с тази статистика?


- Нашето мото е "Ако се провалиш - окей, започни отново". Много хора се провалят с първия си стартъп, а тези цифри касаят именно първата компания, която някой отваря. Статистиката показва, че вторият стартъп е значително по-успешен. И е логично, защото човекът е по-опитен, няма да прави същата грешка отново и шансовете му да успее са много по-високи.


Аз казвам следното: "Защо искаш да се учиш от собствения си опит, като аз ти говоря от опита на по-добри хора? Не започвай, преди да си записал курса ми. Докато завършиш курса ми, вече ще си имал първата си компания, сега ще отвориш втората." Учи се от грешките на другите. На иврит имаме поговорка: "Не бръсни твоето лице, избръсни лицето на другия." Курсът показва пътя към успеха, какво трябва да направиш добре, както и кои са пречките, с които може да се сблъскаш. Когато поемеш тази информация, не си сам и се учиш от хората около теб.


Давате аналогия на предприемачеството с бебе, учещо се да ходи – то ще направи две стъпки, ще падне, пак ще пробва и така ще се научи. Но някой може никога да не успее.


- Това е вярно, но провал – окей. Не се страхувай да се проваляш, не е позорно за теб, нито за семейството ти. Много хора се провалят. Започни отново. И в Израел е лесно да го направиш и ще ти обясня защо.


Ако имаш добра идея за стартъп, това може да е първият ти стартъп, правителството ще ти даде пари да го отвориш. Ще ти даде начално финансиране, понякога ще ти предоставят място в инкубатори и така нататък. Ако успееш, трябва да върнеш парите, това е заем, изплащаш го от приходите си с времето. Нищо шокиращо. Ако се провалиш, било е подарък. Няма риск, когато вземеш парите. Затова много хора ще вземат тези пари и ще отворят стартъп, така правителството насърчава отварянето на стартъп компании. Както казах в лекцията си, във всяко министерство имаме главен учен. Но един от главните учени е главният учен, защото има да разпредели много пари. Много пари! Стотици милиони долари, които да дава на компании. Той ми каза, че техните данни показват, че възвръщат 500 процента от инвестициите си. За всеки долар, който инвестира, държавата получава пет.


Казвате, че технологичното предприемачество е решение на демографската криза.


- Да, защото вече имате и ще имате застаряващо население. Възрастните хора ще живеят по-дълго – в момента очакваната продължителност на живота при раждане в България е 75 години, което е ниско, ще стане 80 години. Младите ще трябва да произвеждат по-голям брутен вътрешен продукт, за да издържат системата. Стартъп компаниите са един добър начин. В Израел в момента само 60 процента от населението работи, защото има много деца. Но има бъдеще. Тук, в България, е обратното – повечето хора са на работна възраст, но какво ще стане в бъдещето? Малцина младежи ще трябва да издържат всички.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на milkonoj
  milkonoj
  Рейтинг: 213 Гневно

  И в България ако получавахме по 34 милиарда долара директно в държавният бюджет като американски помощи съм абсолютно сигурен, че щяхме да имаме по-развита стартъп култура от тях.

  И не всеки възможност да го направи. В тази страна си е чист апартейд.

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 503 Любопитно

  И в България ако получавахме по 34 милиарда долара директно в държавният бюджет като американски помощи съм абсолютно сигурен, че щяхме да имаме по-развита стартъп култура от тях.И не всеки възможност да го направи. В тази страна си е чист апартейд.
  —цитат от коментар 1 на milkonoj


  За това не съм съгласен с мнението на milkonoj. При много пари имаме и голяма корупция, а в Израел осъжадт дори и бившите си премиери. България получаваше много по-малко пари, но при тройната коалиция много намазаха. Почни да изброяваш наказаните министри, заместник-миснистри, премиери, осъдени на крайна инстанция. Аз защото не знам ....

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3161 Разстроено

  "Армията, университетите и държавното финансиране подпомагат стартъп културата в Израел"

  Да, но в Израел......А с българска армия, български университети (моля?) и българско държавно финансиране (сакън!) как да стане?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK