Проф. Здравко Каменов, ендокринолог: Методичното и здравословно отслабване може да ви спаси от диабет

Проф. Каменов, завеждащ Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска"

© Кампания "Часът на диабета"

Проф. Каменов, завеждащ Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска"Повече от 8% от българското население е засегнато от захарен диабет. Делът на диабетно болните в света расте постоянно и по прогнозите на СЗО до 20 години ще надхвърли една десета от човечеството. Същевременно 80% от случаите са от този тип диабет (тип 2), който се дължи на лошия начин на живот, или с други думи са почти изцяло предотвратими при воля и усилие от страна на хората.


По темата говори проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска" и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет–София. Той беше гост-лектор в кампанията "Ранни стъпки в борбата с диабета". "Дневник" и колеги от други медии го попитаха повече за начините за редуциране на теглото и предотвратяване на диабета.


Проф. Каменов, много изследвания показват, че за отслабване по-важна е диетата, отколкото спортът, или направо, че със спорт не се отслабва. Вярно ли е?
-Да. Действително основното при редукцията на теглото е диетата, защото от там рязко могат да се ограничат калориите. Спортът е изключително благоприятен, но трябва много голямо натоварване, за да се изразходят необходимото количество калории. Примерно с един час въртене на велоергометър можеш да изгориш до 800 килокалории, което съвсем не е малко. Обаче 800 ккал е като да изядеш шоколад и половина по-малко, което ми се струва доста по-лесно.


Но ползите от спорта не се изчерпват само с чистата загуба на калории. При физическата активност от мускулите се отделят хормони, които имат благоприятен ефект върху организма. Самочувствието се подобрява. Тренираността, кондицията се подобряват. Така че спортът е абсолютно необходим.


Това, което се препоръчва в момента за пациенти с диабет е да имат 150 минути седмично спорт - умерена към интензивна физическа активнст, разпределени в поне три приема и да няма повече от два дни без физическа активност. Американската диабетна асоциация например препоръчва тренирането за баланс и пластичност, например с йога и тай чи, за възрастни с диабет 2-3 пъти седмично. Също и да не се седи дълго време, човек да се раздвижва с оглед на вените и т.н. Но водещото действително е намаляването на приема на калории с храната.


Какъв е варинатът при болестно затлъстели хора?


- При тях е по-сложно, защото те имат артрозни промени. Затлъстяването има изключително неблагоприятни ефекти в много органни системи, включително повишава риска за хормонално зависими карциноми. Естествено, че когато носиш едни 150 кг. товариш ставите повече, настъпват артрозни промени и съответно – спортуването е доста затруднено.


Можем ли да броим ходенето като част от физическата активност за деня?


- Абсолютно. Ходете 30 минути на ден. За седем дни това са 210 минути, което е чудесно. Но стегнато ходене. Ако живеете недалече от работата си – 15 минути на отиване и на връщане са достатъчни. Ако се откажете от колата ще си направите голяма услуга.


Физическата активност не е непременно вдигане на щанги или тичане на пътеката и не е нужно да е. Но с движението постепенно се увеличава и желанието за повече движение. Човек получава все по-голяма тренираност – както апетитът идва с яденето – и тук при спортуването искаш повече и повече, защото се чувстваш по-добре от това.


Алкохолът, казахте в лекцията си, че е много калоричен. Как вреди?


- Имам пациенти, които казват "ама аз нищо не ям", само че пият от сутринта – е, това е достатъчно.


Това са калории, които влизат в големи количества в организма. Въглехидратите и белтъчините имат по около 4 ккал на грам, мазнините имат 9, а алкохолът има 7, т.е. той е по средата като калории.


Само със смяна на начина на живот и без лечение може ли да се даде обратен ход на високата кръвна захар и да се избави човек от преддиабет или диабет?


- Да, но не и например диабет, който е установен вече от 10 години. Трябва да се действа по-бързо.


Най-честата ситуация е например 120-килограмов човек (или да не са 120, но при всички случаи над нормата), на който му намират повишена кръвна захар. Той започва програма за редукция на теглото. Много можем да говорим и за тези програми, защото масово се препоръчват неща, които излизат извън рамките на медицинската полезност. Има резки програми за драстично намаляване на теглото - то няма никакъв проблем да се свалят 10-20 кг в рамките на един месец, само че задължително се качват обратно след това.


Редукцията на теглото трябва да е методично добре осмислена в контекста на физиологията и медицинските препоръки. Ако този човек успее да свали 20-тина килограма, може повече да няма диабет и опасност за диабет. И ако успее след това да ги поддържа, разбира се. Защото не е проблемът да се свалят, а да се поддържат. Това всички го знаем.


А как се поддържа здравословното тегло?


- Просто човекът не трябва да се отказва. Разумното хранене и физическата активност трябва да се превърнат в неговия начин на живот и да не се отпуска, независимо какви успехи е постигнал. Свалянето на килограмите, впрочем също както и качването, е на стъпала, и ако човек съумее на всяко стъпало да задържи темпото, няма да има проблем със задържането на килограмите.


Няколко месеца са необходими на организма да свикне с новите си параметри и нуждите на намаленото си тегло, но ако се остави пак без контрол, нищо няма да попречи да натрупа обратно свалените килограми. От друга страна, хората, които свалят здравословно и чувстват ползите от това, се "запалват" по здравословния начин на живот и наистина го възприемат завинаги.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много правилни съвети е дал лекарят.Истина е,че колкото и да спортуваш ако приемаш много калории не само няма да отслабнеш,но дори и ще качиш килограми.Прекалено изтощителните тренировки също са вредни за организма.Най-добрият вариант е умерена физическа активност-бързо ходене или колоездене за поне 30-40 минути дневно,леки физически упражнения за стягане на фигурата плюс правилно подбрани храни и в подходящото количество.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5980 Неутрално

  може да ви предпази НО може и да не ви предпази !!!
  Не яжте боклуци и най-вече редуцирайте стреса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tanasi
  tanasi
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много е модерно да се говори за калории и диети. Аз имам диабет тип 2 от 10 години, на 65 години съм, висока съм 156 см. и тежа 55 кг.
  Оборвам изтъкнатите причини за болестта! Остава основната причина – стреса. Абсолютно сигурна причина за развитието на диабет!

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7037 Неутрално

  Китайската мъдрост - закуската изяш сам, обядът подели с приятел, а вечерята хвърли на врага си е вярна. Движение му е майката, за да се чувстваме комфортно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#4] от "neut":

  Китайска или не, ако препоръчаш на някой със затлъстяване да си ляга гладен ще изкара една седмица, айде ако е много волева натура може и месец и ще се откаже. Иначе всяка диета работи краткосрочно, но не е това целта.

 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  '' Разумното хранене и физическата активност трябва да се превърнат в неговия начин на живот и да не се отпуска, независимо какви успехи е постигнал. .............Няколко месеца са необходими на организма да свикне с новите си параметри и нуждите на намаленото си тегло, но ако се остави пак без контрол, нищо няма да попречи да натрупа обратно свалените килограми. От друга страна, хората, които свалят здравословно и чувстват ползите от това, се "запалват" по здравословния начин на живот и наистина го възприемат завинаги.''

  Това е истината. Само че повечето затлъстели искат да отслабнат веднага и то като приложат минимум усилия за минимум време; и после да могат отново да преяждат. Няма такъв филм, а единствено цялостно регулиран начин на живот, движение и хранене.

 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Стигне ли се до диабет вече е сложно.
  Но за пред-диабет , инсулинова резистентност, метаболитен синдром и както още го наричат има простички правила с учуващ резултат.
  Забравяш всичко сладко под каквата и да е форма (парченце черен шоколод не е грях), сирена всички видове (козе саламурено може понякога) , преработено месо в каквато и да е форма (шунки филета луканки и т.н. ). Тлъсти меса , пържено се избягва бай дифолт.
  Това в комбинация с разходки /плуване час дневно върши чудеса.
  Аеробно радвижване, вдигане на щанги примерно не върши работа

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Най-доброто предпазване е да не ядем боклуците,опаковани в красиви хартийки и да не пием рекламираните лекарства. Някои лекари още предписват бързодействащи лекарства,които отварят задрямал диабет.Режим и вяра е изцеление на всяка болест с разумно прилагане на лекарските диагнози.Самоконтрол и самонаблюдение за изцеление.

  mihala
 9. 9 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Да погледнем към еволюцията си, да видим храненето на събирачите и ловците, които за щастие са се запазили в малки групи тук-там. Та значи плодове, нетлъсто месо, риба, главно печени. Съчетано с час-два поне ходене на ден. Без щанги, без вафли, без протеинови шейкове, без хот йога, хормони и какви ли ще не чудесии. И без излагане на всичките вируси на света чрез глобален туризъм. Без часовници и графици. По Божията воля и според природата.

  Много ходене, плодове (ЯЖ ЯБЪЛКИ!), месо от нормални животни, риба, яйца. С мярка. И задължително НЕ вдигайте телефона на всяко повикване!!! Работете по имейл и си имайте време за отговори, не веднага и на всяка цена. И да, парите са между малка и никаква утеха за усилията за спечелването им. Алчността води до диабет, рак и инфаркт, невъзпитани и прости деца и тъжни съпруги. А никой не занася парите си на "място злъчно, място заупокойно" :-)

  Доктора е много прав и в час с опита на десетилетия медицина.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#9] от "misho73":

  Чудех се кой ще свърже парите с диабета и ето на, намери се такъв :))
  Ти имаш пари, поне като такъв си се представял във форума.

  Твоят диабет от кой вид е? :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Три са предпоставките да се регулира диабета, независимо дали е І-ви или ІІ-ри тип.
  - лекарства (правилно предписани хапове или инсулин + ежегодишни профилактични прегледи при очен лекар и невролог);
  - спорт (подходящи умерено натоварващи тренировки + висока лична хигиена и подходящо облекло).
  - подходяща диета (не зверски ограчения, а умерено здравословно хранене).
  От години съм на инсулин, с първи тип диабет, така че знам за какво иде реч ;)

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Георгиев":

  Доколкото знам диабет тип 1 се дължи на наследственост.И дори известни спортисти страдат от него като петктратният олимпийски шампион по гребане Стив Редгрейв.Докато диабет тип 2 е придобит и вследствие начина на живот.Наднорменото тегло също оказва голяма влияние-аз преди години имах наднормено тегло и кръвната ми захар беше леко повишена,въпреки че доста спортувах.Намалих килограмите и захарта ми винаги е в норма.

 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  До коментар [#9] от "misho73":

  абсолютно сте прав ,че богатствтото и парите и постоянния стрес във връзка с печеленето им е една от основните причини за стреса и от там за диабе т, съвременната причина номер едно е стреса и метаболитния синдром , професора правилно е описал нещата , за съжаление медицината има още неща да открива в този аспект ,например връзката на модерното заболяване хепатостеатоза на черния дроб от млади години и диабета ,който се развива след много години ,връзката на метаболитния синдром с подагра и диабет и сърдечно съдови заболявания ,лечение на диабет тип 2 при пациенти с подагра и хепатостеатозата и примерно бъбречната недостътчонст ,така че все още в този дух не са предложени комплексни терапии ,има какво да се иска ,а истинско л ние е внимателен спорт ,плуване ,колоездене , диета ,отхвърляне на всичко сладко ,поддържане на тегло и правилно лечение на всички съпътстващи заболявания ,което тук все още не се прилага в пълна степен .

 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#9] от "misho73":

  Работете много. но и спортувайте повече. Многото работа е наистина свързана с много стрес, който спорта отпуска.

  А за яденето наистина има лесна диета.

  1. Да се ограничат всички боклуци след ядене- солени ядки, шоколад, .......
  2. Ограничете мазнините. Печеното е много по- здравословно от пърженото.
  3. Ограничете хляба.
  4. Увеличете плодовете и зеленчуците.

  Високото кръвно и високата захар в кръвта се дължат на наднормено тегло.

  Моята диета е:
  Сутрин, плодове с 1-2 лъжици кисело мляко. Към нея добавям по лъжичка ленено семе, което е богато на Омега 3 за мозъчната дейност и около 50 грама 100% протеин от суроватка (whey protein), който се отделя при зреенето на сиренето.
  На обед, салата от зеленчуци без сол и мазнина.
  И вечерята ми е около 5:30, това ми е основното ядене.

  Това ми е диетата от да кажем 5 години насам.

  Спортувам сутрин и вечер за около час. И разхождам кучето всеки ден около 45 минути. Отделно, събота и неделя спортувам повече- по няколко часа ски, каяк, колело, ....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Плодовите сокове също съдържат много захар, която директно се усвоява от организма. За това, по- добре, плодове, не сокове.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Нещо ви избива на маниащини, това не трябвало в никакъв случай да се яде, онова не трябвало. Аз съм диабетик и в диетата ми е много важно да присъстват въглехидрати. Въпросът е в количествата, а не в това какво ядем, то трябва да е разнообразно и почти всичко, което хората ядат има своето място в здравословното меню.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  Интересно. Май това е в сила за всеки не само за предразположените към диабет или вече с диабет хора.
  Във всеки случай предполагам, че няма да попречи да се следват съветите и от "здрави" хора :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9630 Неутрално

  Дано не ни хване тази проклетия, у дома имам диабетик от 17 години, неприятно, трудно и гадно.

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Много здравословна тема!
  Чак се притесних да нямам диабет :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Инсулинова резистентност, но ако не следвам собствените си съвети ще стане диабет.

  И не правя връзка между пари и диабет, а между алчност и диабет. Има разлика между алчност и богатство.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#20] от "misho73":

  Има много фактори за отключването на диабета, не знам алчността точно къде се нарежда, дали е някъде при гнева, усещането за несправедливост, стреса, възмущението от безнаказаността, ограбването, и т.н или по назад.
  С това не желая да кажа, че изброените от мен усещания са ми присъщи, а просто че мнозина тролове в интернет целят провокацията на точно тези усещания и състояния.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Много хора трябва да прочетат това. И да го разберат. И в никакъв случай не трябва да се ограничават до рискуващите диабет.
  Аз в голяма степен съм изпитал нещо подобно върху себе си. Откъм ходенето. И да вярно е, че там апетита идва с яденето. Засега трябва да положа още усилие за разумно хранене. Но и това ще се случи.
  И забележете, че професора говори за разумно хранене.
  Един разумен антипод на д-р Емилова, струва ми се.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#22] от "Gopeто":

  Успех в разумността и най вече в дефинирането и.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Георгиев":Доколкото знам диабет тип 1 се дължи на наследственост.И дори известни спортисти страдат от него като петктратният олимпийски шампион по гребане Стив Редгрейв.Докато диабет тип 2 е придобит и вследствие начина на живот.Наднорменото тегло също оказва голяма влияние-аз преди години имах наднормено тегло и кръвната ми захар беше леко повишена,въпреки че доста спортувах.Намалих килограмите и захарта ми винаги е в норма.
  —цитат от коментар 12 на mushashi


  Всъщност е точно обратното. За диабет тип 2 е доказано, че наследствеността процентно увеличава вероятността му. В моята рода няма диабетици, пък аз и брат ми сме с инсулинозависим диабет! Дължи се изцяло на стрес и нездравословен начин на живот. Даже по дебелите книги пише, че обикновен вирус може да стане причина за отключването на тип 1.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#23] от "Боян Таксиров": Благодаря! Ще се постарая!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Георгиев":

  Ролята на стреса при подобни болести е силно преувеличена.Нашите предци,които са се били във войни да не са имали по-малък стрес?Като са знаели,че всеки момент могат да ги убият.Или пък нашите прабаби,които са губели деца и винаги е имало опасност да умрат при раждане?Да не говорим,че често не са знаели дали на другият ден ще има какво да ядат.Диабет тип 2 е свързан основно с две неща-наднормено тегло и обездвижване.Дори и хора,които нямат наднормено тегло ,ако не се движат достатъчно и нямат физическа активност са застрашени.От друга страна пък дори и при засилена физическа активност наднорменото тегло е рисков фактор.Затова достатъчно движение и физическа активност плюс поддържане на нормално тегло са основните неща,които трябва да се спазват от всеки.

 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Единственото, което бих добавила е - танцувайте! Танцът осигурява и движение, и психическо разтоварване чрез въздействието на музиката и фокусирането върху нови умения. И понеже хормоналните дисбаланси често започват от кортизола, танците са чудесен начин за комплексна терапия. При спорта, човек не винаги се изключва от мислите си, аз лично продължавам да превъртам задачите и проблемите, докато при танците, вниманието е приковано и външният свят престава да съществува. След това настроението е приповдигнато, а съзнанието е "изметено" от всичко обременяващо. Не са алтернатива на спорта, но си струва да се добавят към седмичната програма.

 28. 28 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Диета най-добра ,МАКРОБИОТИЧНАТА+ ПАЙДАЛАЖИН!Тежките физически натоварвания,не препоръчвам на никой,особено ако има здр. проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK